Προϋπολογισμός 2007
και υλοποίηση Προϋπολογισμού 2006

 

14-11-2006

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2007, η Κυβέρνηση της Ν.Δ.:

Με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. για το 2007:

Για τρίτη συνεχή χρόνια οι προεκλογικές εξαγγελίες για αυξήσεις εισοδημάτων καταλήγουν σε σκληρή πολιτική λιτότητας.

Για τρίτη συνεχή χρονιά με την ακολουθούμενη εισοδηματική πολιτική τα εισοδήματα εξανεμίζονται και συρρικνώνονται στο βωμό της ακρίβειας και των φορο-αφαιμάξεων.

Για τρίτη συνεχή χρονιά τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται, με τα βάρη των φορολογικών επιβαρύνσεων και των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους να πέφτουν στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων.

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι κοινωνικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση και περίθαλψη συρρικνώνονται.

Για τρίτη συνεχή χρονιά καθηλώνονται τα δημόσια έργα στην περιφέρεια και η περιφερειακή ανάπτυξη παραπέμπεται στις καλένδες.

Ι. Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έγιναν τόσα πολλά που στοίχησαν στην αξιοπιστία της χώρας και υλοποιήθηκαν τόσα λίγα από τις γαλαντόμες υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, με τις οποίες η Ν.Δ. εξαπάτησε το λαό και ήρθε στην εξουσία.

Στον τελευταίο προϋπολογισμό της ΝΔ εμφανίζεται όλη η γύμνια μιας οικονομικής πολιτικής χωρίς σχέδιο και αναπτυξιακή προοπτική, με θύματα τους Έλληνες πολίτες και την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και διεθνώς.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη η οποία προκάλεσε με τεχνητό τρόπο την απογραφή (όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Επίτροπος κ. Αλμούνια), ρίχνοντας στο παρελθόν όλα τα βάρη, ώστε η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτήρηση. Τώρα με τον ίδιο τεχνητό τρόπο, τα ίδια μέσα, η Κυβέρνηση μεθοδεύει την έξοδο από την επιτήρηση, χωρίς όμως η χώρα να πάψει να πληρώνει βαριά αυτές τις επιλογές.

Μόνο με την αναθεώρηση του ΑΕΠ που η ίδια προκάλεσε, ερήμην της Βουλής, μέσα σε μία νύκτα έκανε τους ' Ελληνες εικονικά πλουσιότερους και πραγματικά φτωχότερους, με κόστος που ξεπερνά τα 6 δις € σε πληρωμές αναδρομικών και απώλειες εσόδων.

Το κόλπο της απογραφής χρησιμοποιήθηκε για να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και να επιβληθεί ένα σταθερό πλαίσιο επιλογών της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. που δεν πρόκειται να μεταβληθεί με την επιδιωκόμενη άρση της επιτήρησης.

II. Υλοποίηση προϋπολογισμού 2006

Τα έως σήμερα απολογιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αλλά και οι τελικές εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2007 σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2006 αποδεικνύουν, ότι παρά τη παραποίηση της πραγματικότητας που όπως πάντα επιχειρεί ο Υπουργός Οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή απέτυχε παταγωδώς.

Έσοδα

Η Κυβέρνηση γνωρίζοντας την αδυναμία επιβεβαίωσης των προβλέψεων της στο σκέλος των εσόδων προχώρησε από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι και πρόσφατα, στη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων (αύξηση μοναδικών συντελεστών κέρδους, αύξηση συντελεστή προκαταβολής φόρου ΑΕ, ΕΠΕ και τραπεζών, μείωση του φορολογικού οφέλους για τις επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχώνευση ή απορροφούν άλλες εταιρείες, αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και τα φτηνά τσιγάρα, αύξηση τέλους κινητής τηλεφωνίας, φορολόγηση αποθεματικών τραπεζών) τα οποία ξεπερνούν το 1 δις € για το 2006.

Απόδειξη της αδυναμίας που βρίσκεται η Κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δρομολόγησε την φορολόγηση των αποθεματικών των Τραπεζών και πάλι με απαράδεκτα ευνοϊκούς όρους, για να κλείσει τις τρύπες των ελλειμμάτων και εσόδων της κατά 220 εκ. €.

Παρ' όλα αυτά όμως οι εκτιμήσεις των πραγματοποιήσεων των καθαρών εσόδων εμφανίζουν υστέρηση 150 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό της αναδιανομής του εισοδήματος που με την πολιτική της Ν.Δ. συντελείται, ότι οι εκτιμήσεις για τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων είναι 250 εκατ. ευρώ περισσότερα και για τα νομικά πρόσωπα 400 εκατ. ευρώ λιγότερα, από τα κονδύλια που είχαν αρχικά εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η επιδείνωση της σχέσης έμμεσης-άμεσης φορολογίας με την αύξηση των άμεσων φόρων κατά 189 εκ. € το 2006 σε σχέση με το 2005, όταν οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται κατά 2,5 δις. € !!!

Στον προϋπολογισμό εκτιμάται ότι τα μη τακτικά έσοδα (έσοδα από εκχωρήσεις δικαιωμάτων, έκτακτα μερίσματα και λοιπά έκτακτα) θα διαμορφωθούν τελικά στα 770 εκατ. Ευρώ. Τα έσοδα αυτά όμως με βάση τους Κανονισμούς της Eurostat δεν θα πρέπει να υπολογιστούν στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού στο σύνολο τους.

Οι επιστροφές φόρων συγκρατούνται τεχνητά, όπως και πέρσι (που σημειώθηκε σημαντική απόκλιση ανάμεσα στη πρόβλεψη που υπήρχε για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2005 και στα οριστικά στοιχεία για τις επιστροφές φόρων - 2.300 εκατ. ευρώ στην Έκθεση του προϋπολογισμού έναντι 2.544 εκατ. ευρώ τελικά). Στον προϋπολογισμό του 2006 προβλέπεται ποσό ύψους 2.200 εκατ. ευρώ και στις εκτιμήσεις παραμένει το ίδιο.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς είναι δυνατόν να μειώνονται οι επιστροφές φόρων, που αφορούν κυρίως επιστροφές ΦΠΑ, όταν η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τόσον οι εξαγωγές όσο και οι δαπάνες επενδύσεων οι οποίες απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Τέλος, αν διερευνήσουμε τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, θα διαπιστώσουμε με έκπληξη ότι το 2005 οι εισπράξεις του προγράμματος ανήλθαν στα 2,1 δις Ευρώ αλλά μόνον 820 εκ. Ευρώ προσμετρήθηκαν στο χρέος. Το 2006 αναφέρονται εισπράξεις 1,74 δις Ευρώ, αλλά και πάλι μόνον 1,2 δις Ευρώ προσμετρήθηκαν στο χρέος. Πότε επιτέλους θα υπάρξει διαφάνεια, να μας εξηγήσουν που πήγαν τα υπόλοιπα ποσά; Πού τα ενέγραψαν και για ποιο σκοπό;

Δαπάνες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εισηγητικής /Εκθεσης, οι συνολικές δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζουν υπέρβαση κατά 223 εκ. ευρώ από τις αρχικές προβλέψεις, με την υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών να προσεγγίζει τα περίπου 300 εκ. ευρώ. Οι αποκλίσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού και της εισηγητικής έκθεσης τουλάχιστον κατά 100 εκ. € μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα αποδεικνύει ότι τελικά οι υπερβάσεις των δαπανών θα διαμορφωθούν σε επίπεδα τουλάχιστον της τάξης των 500 εκ. €.

Τις υπερβάσεις αυτές η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει με περαιτέρω μείωση της εισοδηματικής πολιτικής, η οποία εκφράζεται μέσα από τη μείωση των πιστώσεων για μισθούς και επιχορηγήσεις προς τον ΟΓΑ και τα επιδόματα πολυτέκνων, ενώ πολύ υψηλότερες είναι οι πιστώσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου).

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση των πρωτογενών δαπανών το 2005, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση έφθασε τα 38.566 εκ ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση από τις αντίστοιχες αρχικές προβλέψεις κατά 790 εκ. ευρώ. Αν η πρακτική της Κυβέρνησης να εκτινάσσει τις πρωτογενείς δαπάνες συνεχιστεί και το 2006 δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και μια αντίστοιχη υπέρβαση για το 2007.

Όσον αφορά στο θέμα των τόκων κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, συμβαίνει το παράδοξο να αυξάνεται σε απόλυτα μεγέθη το δημόσιο χρέος ενώ οι τόκοι να παραμένουν σχετικά σταθεροί, παρά την αύξηση των επιτοκίων. Η διαχείριση του δημοσίου χρέους επικεντρώνεται στη σύναψη επιτοκιακών swaps με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι σχετικές δαπάνες σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς. Η μεταφορά τόκων μέσω swaps όμως αυξάνει κάθε χρόνο από το 2003 και μετά θεαματικά και ανησυχητικά (το 2005 η εξοικονόμηση τόκων με swap ήταν διπλάσια από αυτή του 2003) και εκτιμάται ότι η μεταφορά τόκων μέσω swap για το 2006 είναι της τάξης του 1 δις ευρώ.

Επισημαίνεται ότι:

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Το εύκολο θύμα στο βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων είναι και φέτος οι δημόσιες επενδύσεις. Το εξ αρχής χαμηλό ποσό - σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας - για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Γ' ΚΠΣ περικόπτεται στο Προυπολογισμό, κατά 600 εκατ. ευρώ ακόμα. Οι δημόσιες επενδύσεις από καθαρά εθνικούς πόρους αυξάνονται κατά 300 εκ. € και έτσι το συνολικό ΠΔΕ μειώνεται κατά 300 εκ. €.

Οι κίνδυνοι για την απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν καθώς η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα: στο 10 μηνο του 2006 απορροφήθηκε μόλις το 5,6% της δημόσιας δαπάνης έναντι 12% που απορροφήθηκε ολόκληρο το 2005, γεγονός που από μόνο του ξεσκεπάζει τους αστήρικτους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης περί προτεραιότητας στην ανάπτυξη της περιφέρειας και περί υψηλών επιδόσεων απορρόφησης.

Από την άλλη μεριά ο προϋπολογισμός ευνοείται φέτος με τη καταγραφή υψηλότερων εσόδων σε σχέση με πέρσι από την ΕΕ προφανώς από έσοδα που αφορούν στην ένταξη το 2005 έργων που είχαν χρηματοδοτηθεί πριν από το 2004, από εθνικούς πόρους και εντάχτηκαν αναδρομικά στο Γ/ΚΠΣ (εκτιμάται ότι εντάχτηκαν έργα ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ). Επιπλέον τα ίδια έσοδα του ΠΔΕ εμφανίζονται αυξημένα κατά 100% έναντι του προηγούμενου έτους, υπολογιζόμενα σε 150 εκ. Ευρώ, όταν είναι γνωστό ότι τα έσοδα απ/ αυτή την πηγή ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 100 εκ. Ευρώ σε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συμπερασματικά

Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προκύπτει ότι το πραγματικό έλλειμμα για το 2006 υπερβαίνει το 3%. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. για να μειώσει το έλλειμμα στο 2,6%, να ισχυρισθεί δηλαδή ότι πέτυχε τους στόχους της, πήρε τα έκτακτα μέτρα φορο-αφαίμαξης του καλοκαιριού, (βλέπε αναλυτικά στο παράρτημα), ενώ ταυτόχρονα εξάντλησε όλα τα περιθώρια των λογιστικών αλχημειών της.

Η Κυβέρνηση τέλος υποχρεώθηκε από την Eurostat να αναθεωρήσει προς τα κάτω τη λεγόμενη άσπρη τρύπα που απορρέει από τα πλεονάσματα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και δημοσίων επιχειρήσεων κατά 852 εκ.. ευρώ.

Παρά ταύτα το έλλειμμα παραμένει το ίδιο, στο 2,6% του ΑΕΠ. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Απλώς με μια σχεδόν ισόποση αύξηση κατά 744 εκ. ευρώ στις εκτιμήσεις για τις εθνικολογιστικές προσαρμογές. Τόσο απλό! Αλλάζουν τα στοιχεία κατά το δοκούν και έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ευκολία της Κυβέρνησης να χειρίζεται τα στοιχεία για να ωραιοποιήσει τα δεδομένα της οικονομίας δεν έχει όριο.

Σχετικά με το έλλειμμα δημιουργείται το παράδοξο τόσο στη βιβλιογραφία όσο και στην διεθνή εμπειρία και πρακτική των δημοσιο-οικονομικών που δεν έχει προηγούμενο. Μέσα σε ένα χρόνο το έλλειμμα να μειώνεται από 5,2% σε 2,6% δηλαδή μείωση κατά 2,6 !!!! Οι γνωστές πρακτικές των εθνικολογιστικών προσαρμογών, της άσπρης τρύπας, της μη εγγραφής των χρεών των νοσοκομείων κ.α. επιστρατεύτηκαν για να πετύχουν το δημοσιονομικό αυτό τέχνασμα.

III. Ο προϋπολογισμός της ΝΔ για το 2007

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια ένα σχέδιο προϋπολογισμού που εκ των προτέρων δεν πρόκειται να ισχύσει όπως κατατέθηκε. Η αρχή έγινε με τον «πρώτο, αξιόπιστο προϋπολογισμό» του 2005 που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, ακολούθησαν πέρσι οι τιτλοποιήσεις που αντικαταστάθηκαν από τα «μη τακτικά έσοδα» και φέτος δρομολογείται η αναθεώρηση του ΑΕΠ. Το βασικό σενάριο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο είναι πως οι προϋπολογισμοί που φέρνει η ΝΔ είναι στον αέρα.

Παρά το ότι με την αναθεώρηση της ΝΔ έγιναν οι Έλληνες κατά 25% εικονικά πλουσιότεροι, οι πολιτικές επιλογές της Ν.Δ. παραμένουν οι ίδιες. Χαμηλές αυξήσεις για τους εργαζόμενους, περισσότεροι φόροι στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, σημαντική υστέρηση στο ύψος των αναγκαίων δημοσίων επενδύσεων με αρνητικές επιπτώσεις στη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Έσοδα

Για το 2007 προβλέπονται επιπλέον 3,2 δις ευρώ από φόρους. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος. Παρά την πολυδιαφημιζόμενη εκστρατεία για μείωση της φορολογίας οι αριθμοί του προϋπολογισμού μαρτυρούν την μεγαλύτερη φορο-επιβάρυνση.

Οι άμεσοι φόροι για τα φυσικά πρόσωπα αυξάνονται κατά 6,8% ή 620 εκ. ευρώ παραπάνω από το 2006, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων, ενώ οι φόροι στα νομικά πρόσωπα αυξάνονται κατά 2,7% ή μόλις κατά 120 εκατ. Ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των προκαταβολών φόρου. Όταν το 2004 για τα εισοδήματα του 2003 η σύνθεση των φόρων εισοδήματος ήταν 58,5% φόροι φυσικών προσώπων και 35,5% φόροι Νομικών Προσώπων, το 2007 η ΝΔ ανέβασε το φόρο στα φυσικά πρόσωπα στο 62,9% και μείωσε το φόρο στα Νομικά Πρόσωπα για να τον φτάσει στο 29,8%. Το ποιος επιβαρύνεται και πόσο δεν κρύβεται.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ καυχιέται ότι δήθεν 3,2 εκ πολιτών δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, αποκρύπτει όμως ότι μόνο με αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα το 2005 που εξακολουθεί να μας βαρύνει το 2006 και το 2007 το φορολογικό βάρος ετησίως είναι τουλάχιστον 120 € για κάθε φορολογούμενο. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι άλλες επιβαρύνσεις (φόροι στα καύσιμα, κινητά, τσιγάρα κ.α.) τότε το φορολογικό βάρος διπλασιάζεται.

Αλλά και αν χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα μισθωτών να χρησιμοποιήσουμε (βλέπε αναλυτικότερα το παράρτημα) με 14000 € ετήσιο εισόδημα ή και 17000 € θα διαπιστώσουμε επιβάρυνση από τα νέα μέτρα φορολογίας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση . Στην πρώτη περίπτωση (του φορολογούμενου με εισόδημα 14000 € η αύξηση είναι 22%, στην δεύτερη περίπτωση 9%). Αντίθετα στην περίπτωση του φορολογούμενου με ετήσιο εισόδημα 40000 €, η φορολογική ελάφρυνση ανέρχεται σε 3%. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι , όχι μόνο δεν ωφελούνται, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν και πρόσθετους φόρους με τα μέτρα της ΝΔ. Αντίθετα, τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια έχουν οφέλη. Το συμπέρασμα είναι ένα: αντί να μετριαστούν οι ανισότητες διευρύνονται !!!

Η σχέση μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων εξακολουθεί να επιδεινώνεται αφού για το 2007 προβλέπεται ότι η έμμεση φορολογία, που πλήττει πιο πολύ τα χαμηλά εισοδήματα, αυξάνεται κατά 2,3 δις ευρώ, σε ποσοστό 8,8% ενώ ο ρυθμός αύξησης της άμεσης φορολογίας κατά 890 εκ. € υπολείπεται (4,8%).

Η φορολογική επιβάρυνση για το 2007, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Ειδικά ο φόρος του ΦΠΑ για το 2007 προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 10%. To ερώτημα ωστόσο είναι πως δικαιολογείται μια τόσο υψηλή αύξηση του ΦΠΑ;

Η Κυβέρνηση προχωρά σε ένα ακόμη δώρο στους έχοντες και κατέχοντες. Επιτρέπει τη διανομή των αφορολόγητων αποθεματικών των επιχειρήσεων στους μετόχους, με φορολόγηση 6% για τις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και 12% για τις μη εισηγμένες. Αντί δηλαδή να φορολογήσει τα αποθεματικά των επιχειρήσεων που δεν επενδύθηκαν και διανέμονται στους μετόχους με τον κανονικό συντελεστή 25%, ο οποίος είναι μικρότερος απ/ότι ο συντελεστής για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, χαρίζει εκατομμύρια Ευρώ στους έχοντες και κατέχοντες.

Δαπάνες

«Άνθρακας ο θησαυρός» αποδεικνύονται και οι υποσχέσεις για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ που τελικά διαμορφώνονται στο 3,5% του ΑΕΠ (με τα νέα στοιχεία του ΑΕΠ - βλέπε παράρτημα- κατεβαίνει στο 2,79%). Ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων για παιδεία-εκπαίδευση προβλέπεται στο 5,9% το 2007 έναντι 8,7% το 2006, ενώ και ο ρυθμός μεταβολής στις αντίστοιχες δαπάνες του ΠΔΕ κατεβαίνει στο 7,6% το 2007 αντί για 16% το 2006.

Οι δαπάνες που προβλέπονται για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπονται κατά 2,4 δις ευρώ των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους. Επίσης κατά τη πάγια τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν εγγραφεί πιστώσεις για το ΤΑΠ-ΟΤΕ και τον ΟΑΠ - ΔΕΗ που για το 2007 εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 1,2 δις ευρώ.

Σε χαμηλό επίπεδο κυμαίνονται και οι δαπάνες για την υγεία με το ρυθμό αύξησής των πιστώσεων για υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη το 2007 (4,4%) να υπολείπεται του ονομαστικού ΑΕΠ (7,1%), και τις αντίστοιχες δαπάνες του Π.Δ.Ε. να μεταβάλλονται το 2007 με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2006. Σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνονται στο επίπεδο μόνο του 2,7% του ΑΕΠ.

Οι αναφορές για αύξηση μισθών-συντάξεων στο 3,5% και 4% αντίστοιχα δεν είναι αρκετές να υπερακοντίσουν τον πληθωρισμό, τις υψηλές επιβαρύνσεις από την έμμεση φορολογία και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και οδηγούν στην ουσία σε πραγματικές μειώσεις του διαθεσίμου εισοδήματος (βλέπε αναλυτικότερα παράρτημα) που πλήττουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα.

Παρά το γεγονός ότι με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κυβέρνησης δρομολογήθηκε η αναθεώρηση του ΑΕΠ, στην εισηγητική έκθεση του 2007 εγγράφονται ποσά μόνο της τάξης των 2,3 δις για αποδόσεις στην Ε.Ε (αυξημένα από το 2006 μόνο κατά 110 εκ. €). Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναφέρει ούτε λέξη για τις υποχρεώσεις των αναδρομικών συνεισφορών που θα κληθεί να καλύψει αν εγκριθεί από την Eurostat η αναθεώρηση του ΑΕΠ ούτε βεβαίως ποιοι και πως θα καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις. ;

Στα ίδια με το 2006 χαμηλά επίπεδα διαμορφώνονται στον προϋπολογισμό οι επιστροφές φόρων (οι οποίες λογιστικά αφαιρούνται για να διαμορφωθούν τα καθαρά έσοδα) παρά τη κυβερνητική αισιοδοξία για τη πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Οι τόκοι που προβλέπονται για το 2007 είναι οριακά χαμηλότεροι από τα ποσά που δαπανήθηκαν το 2005 όταν το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν χαμηλότερο κατά 20 δις ευρώ και παρά την αύξηση των επιτοκίων που σημειώθηκε. Εκτιμάται ότι όπως έγινε και το 2006, η μεταφορά τόκων μέσω swap για το 2007 θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 1 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση της ΝΔ για να εμφανίσει το έλλειμμα να μειώνεται δεν διστάζει να μεταφέρει το βάρος πληρωμής των τόκων τις μελλοντικές γενιές, χρησιμοποιώντας κατά κόρον αυτή την πρακτική.

Τέλος το 2007 επαναλαμβάνεται η αλχημεία με τις εθνικολογιστικές αναπροσαρμογές, το κονδύλι αυξάνεται στα 1680 εκ. ευρώ από 1194 (αύξηση 486 εκ. € για να μειωθεί το έλλειμμα).

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Για τρίτη συνεχή χρονιά, στους προϋπολογισμούς της ΝΔ οι δημόσιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν στο 4,2%, σε επίπεδο χαμηλότερο και από αυτό του 1997.

Παρά την εμφανιζόμενη αύξηση της τάξης του 8% για το 2007 οι πιστώσεις ιδιαίτερα όσον αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι ανεπαρκέστατες.

Στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 6,35 δις ευρώ συνολικά για το Γ' ΚΠΣ ( που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη) και για το ΕΣΠΑ 2007-2013 που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει. Επισημαίνεται ότι για τη πλήρη απορρόφηση των πιστώσεων του Γ' ΚΠΣ τη διετία 2007-08 θα πρέπει να δαπανηθούν ποσά της τάξης των 20 δις για να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων.

Είναι κατά συνέπεια προφανές ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν θα υπάρξουν καθόλου δαπάνες για το ΕΣΠΑ το 2007 και όλες οι πιστώσεις διατεθούν για έργα του Γ' ΚΠΣ το 2007, θα χρειαστούν άλλα 13 δις τουλάχιστον το 2008 για να μη σημειωθεί απώλεια κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ, γεγονός που φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας με βάση τις μέχρι τώρα επιλογές της Ν.Δ. Κατά συνέπεια η Κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία ομολογεί από τώρα την ανικανότητα της να απορροφήσει τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

{Το πρόσθετο στοιχείο, που επισημαίνουμε είναι ότι δεν κινδυνεύει μόνο ορατά πια το Γ' ΚΠΣ, με τα στοιχεία του ίδιου του προϋπολογισμού του κ. Αλογοσκούφη, μια που τα 6,35 δισεκατομμύρια ευρώ, εγγράφονται στην ίδια χρονιά που εξελίσσεται και το Γ' ΚΠΣ, αλλά λέμε όλοι ότι αρχίζει το Δ' ΚΠΣ το 2007.

Οπότε ισχύουν δύο πράγματα, δεν μπορεί να ισχύει τίποτε άλλο: ή αυτά τα 6,35δισεκατομμύρια ευρώ είναι και για την ολοκλήρωση του Γ' ΚΠΣ που όπως υπογραμμίσαμε, χρειάζονται ακόμα περισσότερα πρόσθετα κονδύλια για να υλοποιηθεί ή προορίζονται και για την έναρξη του Δ' ΚΠΣ οπότε σημαίνει, ότι ή θα μειώσεις το Γ' ΚΠΣ για να υπηρετήσεις το Δ' ΚΠΣ ή ακόμα πιθανότερο θα καταβαραθρώσεις και τα δύο.

Δεν μπορεί να ισχύει ή το ένα ή το άλλο ή στην περίπτωση που ισχύει και το ένα και το άλλο δεν έχουμε μόνο καταβαράθρωση του Γ' ΚΠΣ, έχουμε εξ αρχής υπονόμευση του Δ' ΚΠΣ.

Σ' αυτά τα δύο ερωτήματα με τα στοιχεία που παραθέτουμε καλούμε τον κ. Αλογοσκούφη να μας πει, τι ισχύει για το Γ' ΚΠΣ; Τι ισχύει για το Δ' ΚΠΣ; Γιατί με τις εγγραφείσες πιστώσεις δεν μπορεί να ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο και κατά μείζονα λόγο και τα δύο μαζί.

Επισημαίνουμε, ότι είχε εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ανάσα στη χώρα με το Γ' ΚΠΣ και υπήρχε μια άλλη ελπίδα διαμόρφωσης καλύτερων προοπτικών με το Δ' ΚΠΣ. Η Νέα Δημοκρατία με δική της απόλυτη ευθύνη οδηγεί σε πλήρη διακινδύνευση την απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ και υπονομεύει εξ αρχής την βιωσιμότητα του Δ' ΚΠΣ.