Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Παντελή Καψή και Γιώργο Παπαχρήστο
23 Φεβρουαρίου, 2008
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το ζήτημα των ημερών. Η κυβέρνηση συζητά μια λύση που περιλαμβάνει διπλή ονομασία; Είναι αποτέλεσμα πιέσεων σε σχέση και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Κόσοβο);
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη διολίσθηση της διαπραγματευτικής θέσης και ισχύος της Ελλάδας.
Πλήρης αδιαφορία, έλλειψη στρατηγικής, αποδυνάμωση του ρόλου μας στην Ε.Ε., είχαν ως φυσικό επακόλουθο την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική ονομασία από τις ΗΠΑ. Αργότερα, από άλλους σημαντικούς συμμάχους, όπως ο Καναδάς. Στη συνέχεια συναίνεσε στο να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. χωρίς να επιδιώξει τη σύνδεση με την επίλυση του προβλήματος. Η κυβέρνηση, σήμερα, δέχεται να διαπραγματευτεί ακόμα και λύση «διπλής ονομασίας». Αποτελεί τη χειρότερη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας και την οποία το ΠΑΣΟΚ, και ως κυβέρνηση και σήμερα, έχει αποκλείσει ρητά. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο, θεωρούμε δυσμενέστατη εξέλιξη τις μονομερείς αναγνωρίσεις, εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας. Η Ελλάδα εδώ έχασε τον ρόλο της να επηρεάζει ουσιαστικά την πολιτική στα Βαλκάνια. Επιπλέον ακολούθησε μια στάση «διγλωσσίας» που πλήττει τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής, που είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Καλούμε τη κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το Κυπριακό; Πώς θα επηρεαστεί από την εκλογή νέου Προέδρου;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Κυπριακού, εμείς πάντα πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Μεγαλονήσου, που όλοι μας τόσο επιθυμούμε.
Ζητούμενο είναι η ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε., με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα διασφαλίζει την ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που θα έχει ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να ξέρει ότι θα είμαι στο πλευρό του για κάθε νέα πρωτοβουλία- και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με την Τουρκία. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνάψει ειδική σχέση με την Τουρκία.
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σέβομαι πάντα τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού. Εμείς ανοίξαμε την πόρτα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το κάναμε θέτοντας ένα πλαίσιο καθοριστικό για τις διμερείς μας σχέσεις, την επίλυση χρονίων ζητημάτων και την ειρηνική συμβίωσή μας. Αυτό το πλαίσιο είχε ως στόχο τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. με την υποχρεωτική από μέρους της αποδοχή και εφαρμογή στην πράξη όλων των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ε.Ε. Από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η πολιτική επέτρεψε τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία, με απτά οικονομικά αποτελέσματα για τη χώρα. Δημιουργήσαμε σοβαρή προοπτική για επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας- πάντα με ύψιστο γνώμονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που είναι αδιαπραγμάτευτα- και με χειροπιαστό αντάλλαγμα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση μας πρέπει να παραμείνει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την υποχρέωση να εκπληρώσει, χωρίς παρεκκλίσεις, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η έκθεση Γκαργκάνα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, προϊδεάζει για ακόμη πιο δύσκολες μέρες τους μισθωτούς...
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η οικονομική κρίση βρίσκει την ελληνική οικονομία σε πολύ κακή κατάσταση, με αστάθμητες συνέπειες. Η οικονομία μας οδεύει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία. Η Ελλάδα επί Ν.Δ. βουλιάζει! Πρώτη φορά, η χώρα εμφανίζει έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο που υπερβαίνει το 14% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 32,2 δισ. ευρώ! Τα κεφάλαια φεύγουν για το εξωτερικό και οι ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου που έρχονται, είναι μόνο για γρήγορο κέρδος. Αφελληνισμό έχουμε, υπό τον μανδύα της ξένης επένδυσης. Όπως και μια φούσκα στην αγορά ακινήτων που τροφοδοτείται από ξένα κεφάλαια και δάνεια. Το κράτος δανείζεται, οι πολίτες δανείζονται και η χώρα δεν πάει πουθενά. Η ανάπτυξη υποχωρεί κάθε χρόνο. Ο προϋπολογισμός ήδη από τον πρώτο μήνα του 2008 είναι προβληματικός και τα έσοδα καταρρέουν. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση μεθοδεύει την αύξηση του ΦΠΑ, μέτρο που θα δώσει τη χαριστική βολή στους καταναλωτές και τους μικρομεσαίους. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως νέο σχέδιο, με συνδυασμένες προτεραιότητες.
Να περιλαμβάνει μια γενναία αναδιανομή του εισοδήματος, μέσω των μισθών, της φορολογίας αλλά και της αναβάθμισης των δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων που πρέπει να εγγυάται ένα σύγχρονο κράτος. Τη δημόσια παιδεία, υγεία και πρόνοια. Πρέπει επειγόντως να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό που θα στηρίζεται στην πράσινη οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ως κύρια υπεύθυνη για την ακρίβεια στην αγορά. Υπάρχει λύση;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε την αγορά σε πλήρη ασυδοσία. Εδώ έφτασαν οι διεθνείς αλυσίδες να πουλάνε τρεις φορές ακριβότερα από όσο σε οιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Από την άλλη, ο μέσος κατώτατος μισθός είναι 34% χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό. Η μηνιαία δαπάνη διαβίωσης για μια 4μελή οικογένεια έχει αυξηθεί δύο φορές παραπάνω από την αύξηση των εισοδημάτων. Είναι σήμερα υπερχρεωμένος ο Έλληνας, όταν οι τράπεζες έχουν αύξηση κερδών κατά 40%.Και αυτή η άδικη αναδιανομή παίρνει την μορφή μέτρων, με την αύξηση των έμμεσων φόρων αλλά και τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία. Ως αντιπολίτευση προχωράμε σε ένα καθοριστικό βήμα. Την απόφασή μας να οργανώσουμε, να στηρίξουμε το καταναλωτικό κίνημα με δίκτυα σε όλη την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι με την πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο σκάνδαλο της Ζίμενς, στην ουσία προσπάθησε να καλύψει τα νώτα του...
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι προτάσεις μας δεν είναι ρεβανσιστικές, είναι με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον της χώρας. Όσο για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, έχω επαναλάβει: «Όλα στο φως!». Το ΠΑΣΟΚ ούτε υιοθετεί ούτε αποδέχεται πιθανές συμπεριφορές που είναι εκτός των πολιτικών μας αρχών και αξιών. Όποιος έφταιξε να πληρώσει! Σε οποιαδήποτε παράταξη και εάν ανήκει. Αυτή η φράση αποτυπώνει τη στάση μας. Και αυτή είναι τελείως διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης της Ν.Δ., που συνεχώς αποκαλύπτεται ότι συγκαλύπτει και κρύβει. Θέλω όμως και να σημειώσω: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την υπόθεση της Ζίμενς. Λειτουργήσαμε, και σε αυτή την περίπτωση, με γνώμονα αρχές και όχι φτηνούς μικροκομματικούς λογαριασμούς κόστους και κέρδους. Εμείς δεν έχουμε διστάσει να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις για το Κίνημα, όταν υπήρχαν θέματα διαφάνειας. Δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις πίσω από την υπόθεση Ζαχόπουλου;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με την υπόθεση Ζαχόπουλου η κυβέρνηση μας... δίδαξε πολλά. Ότι αν είσαι φίλος του Πρωθυπουργού διαχειρίζεσαι ανεξέλεγκτα εξουσία και δισεκατομμύρια. Αν είσαι το Γραφείο του Πρωθυπουργού μπορείς να κινείσαι στο σκοτάδι χωρίς έλεγχο. Αν είσαι βουλευτής μπορείς να κάνεις τον ταχυδρόμο της συναλλαγής. Αν είσαι απλός πολίτης προφυλακίζεσαι, ενώ αν είσαι σε αλισβερίσι με την εξουσία κυκλοφορείς ελεύθερος. Και το χειρότερο για την αξιοπρέπειά μας, ότι ο δρόμος για την προαγωγή ή τη μονιμοποίηση περνάει κάποιες φορές και από το κρεβάτι ενός προϊσταμένου. Αυτή είναι η εικόνα. Άθλια εικόνα που αναδεικνύει την εξουσία πάνω από κάθε αξία! Την αυθαιρεσία πάνω από τον νόμο και τη δημοκρατία. Υπάρχει κάτι πιο πολιτικό από αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση βιώνει τη χειρότερη κρίση της από το 2004 που ανέλαβε την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αδυνατεί να εισπράξει τη φθορά, αλλά επιπλέον υφίσταται ανάλογη ή και μεγαλύτερη φθορά από την κυβέρνηση;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στα μάτια πολλών συμπολιτών μας «είμαστε όλοι ίδιοι». Και η προπαγάνδα για αυτό καλά κρατεί! Σήμερα καλούμαστε να αναδείξουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί νέοι που δεν γνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Δεν έζησαν τους αγώνες μας, δεν έζησαν τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Και είναι εύκολο να ταυτίζουν τα προβλήματα και με το ΠΑΣΟΚ αντί να συγκρίνουν το πού ήταν και πού πήγε η Ελλάδα επί ΠΑΣΟΚ. Εμείς καταφέραμε μεγάλες αλλαγές, σήμερα αναζητούνται καινούργιες. Νέες προτάσεις, νέες προσεγγίσεις. Εμείς έχουμε τη βούληση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι μέρος της κοινωνίας και θα αναλαμβάνει υπέρ της κοινωνίας τα ηνία της διακυβέρνησης. Όχι το αντίθετο. Δεν είμαστε επαγγελματίες της εξουσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το υπαρκτό για το Κίνημά σας πρόβλημα;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εμπνεύσει νέες αξίες στην κοινωνία είναι ένας αγώνας διαρκής, σε βάθος χρόνου. Μην περιμένετε κινήσεις εντυπωσιασμού. Φωτοβολίδες που φωτίζουν στιγμιαία τη νύχτα και χάνονται όσο γρήγορα εμφανίστηκαν. Θέλει αγώνα με καθαρούς στόχους και συνέπεια. Στο Συνέδριό μας ξαναπιάνουμε το νήμα έπειτα από μια δύσκολη ήττα. Επουλώνουμε τις πληγές μας για να συνεχίσουμε με νέα ψυχική και πολιτική ενότητα τον αγώνα μας. Για το καλό της Ελλάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ναυαγήσει οριστικά η ιδέα μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον Συνασπισμό;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι συντηρητικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο αφήνουν πίσω τους κατακερματισμένες κοινωνίες, κατεστραμμένο περιβάλλον και εμπόλεμες ζώνες. Το δίλημμα είναι σαφές και απολύτως πραγματικό: Ή θα αφήσουμε τη συντήρηση να διαχειριστεί τις εξελίξεις, με καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, ή θα συγκροτήσουμε μια νέα συμμαχία για μεγάλες αλλαγές που διασφαλίζουν μια κοινωνία αξιών, ανάπτυξης, ανθρωπιάς και οικολογίας. Εμείς έχουμε δώσει την απάντηση. Θα πάμε μπροστά, αγνοώντας τις μικροκομματικές τακτικές, που μόνο τη Δεξιά υπηρετούν. Η δυνατότητα προγραμματικής συνεργασίας είναι, για μας, ανοιχτή. Το δίλημμα βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Το παραμύθι «όλοι ίδιοι είναι» έφτασε τα όριά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λιγότερο από έναν μήνα πραγματοποιείται το Συνέδριο του Κινήματος. Η φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελέσει αφετηρία για μια «νέα πορεία» του κόμματος. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί αυτή η πορεία;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το Συνέδριό μας είναι ένα κάλεσμα, ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο όλοι μαζί. Για να συγκροτήσουμε τη νέα μεγάλη συμμαχία των Ελλήνων που λένε «φτάνει πια» ο κατήφορος. Μια συμμαχία αξιών. Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας απέναντι στα παρακμιακά φαινόμενα. Τους έχουμε όλους ανάγκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι φοβούνται ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει για τους μεν επιβεβαίωση της νίκης σας στις 11 Νοεμβρίου, και για τους ηττημένους προσπάθεια για έναν δεύτερο γύρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει χώρος για ρεβανσισμούς και για προσωπικές στρατηγικές. Τώρα είμαστε όλοι στρατευμένοι. Τελεία και παύλα!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί θεωρούν ως μία από τις προϋποθέσεις για την ενότητα του χώρου την ανάδειξη στα πολιτικά όργανα στελεχών από όλες τις πλευρές. Θα περιληφθούν στα όργανα στελέχη που τάχθηκαν με τον Ευάγγ. Βενιζέλο ή τον Κ. Σκανδαλίδη;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οργανώνουμε το ΠΑΣΟΚ με τρόπο λειτουργικό, σύγχρονο, καινοτόμο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και της νεώτερης γενιάς της χώρας. Δίνουμε τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι σκέψεις δημιουργικά και συνθετικά σε κάθε επίπεδο και όργανο του ΠΑΣΟΚ με ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό, ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα διευθύνει την καθημερινή δράση του Κινήματος. Σε αυτήν την πορεία όλοι θα έχουν έργο, ρόλο και ευθύνες. Αλλά η λογική του μοιράσματος θέσεων και πόστων δεν μας ταιριάζει. Είναι μια αποτύπωση της αντίληψης των τιμαρίων και των πελατειακών σχέσεων, που εμείς πολεμάμε. Και παραπέμπει σε απολίτικα σχήματα, στην κατάτμηση και αποδυνάμωση του κόμματος με βάση προσωπικούς συσχετισμούς, αντί για πολιτικά προτάγματα. Πιστεύουμε σε αρχές και όχι φεουδάρχες. Πιστεύω σε μια βαθιά πολιτική ενότητα, που θα διασφαλίσει την πορεία αλλαγής για τον τόπο. Και σε αυτήν την πορεία θα είμαστε όλοι μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ζήτημα καταστατικών μέτρων για όσους συνεχίσουν να διαφοροποιούνται στο μέλλον;
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξέρει τι πρεσβεύει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Θέλει να ξέρει πως θα αλλάξει η ζωή του όταν κυβερνήσουμε. Αυτήν την ανάγκη του πολίτη δεν μπορούμε να την αγνοούμε. Είμαι ο πρώτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λειτούργησε με τόσο ανοιχτό, συναινετικό και δημοκρατικό τρόπο. Όχι από αδυναμία, αλλά από πεποίθηση. Η πειθαρχία που ζητώ δεν αφορά εμένα, αλλά την αφοσίωση στον κοινό μας στόχο.