Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης

 

Πέμπτη 24 .07.2008

Η χώρα δοκιμάζεται. Ο πολίτης δοκιμάζεται. Δοκιμάζονται από τη σημερινή κρίση στην οικονομία μας. Αυτή είναι κοινή διαπίστωση όλων.

Μας λέει και πάλι η κυβέρνηση, ότι αυτή δεν έχει καμιά ευθύνη. Παλαιότερα, μας έλεγε ότι, «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Σήμερα, μας λέει ότι, φταίει η διεθνής οικονομική κρίση.

Λέει ψέματα. Και όπως πάντα, δεν τολμά να αναλάβει τις ευθύνες της.

Φταίει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, μια πολιτική που μας οδηγεί σε συλλογική χρεοκοπία.

Χρειάζεται αλλαγή πορείας και άμεσα. Ο τόπος χρειάζεται διαφορετική οικονομική πολιτική, με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, μια νέα αντίληψη ανάπτυξης, που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά μας και που θα μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα, αδιέξοδα τα οποία έχει δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία.

Στροφή στην «πράσινη οικονομία» που αξιοποιεί το περιβάλλον μας.

Κράτος δικαίου, κράτος πρόνοιας, που εγγυάται σιγουριά για τον πολίτη.

Επένδυση στον άνθρωπο, επένδυση στην ποιότητα, στην παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, που εγγυάται αξία και ποιότητα για το ελληνικό προϊόν.

Χρειάζονται, όμως, και άμεσα μέτρα για τον πολίτη. Και το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Θυμίζω ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε προτείνει μέτρα. Μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, την μείωση των τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων, των ΔΕΚΟ και, την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών της Πολιτείας, για να χτυπηθεί η ασυδοσία και να πέσουν επιτέλους οι τιμές.

Έχουμε προτείνει μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση, από τα δάνεια, που υποκριτικά πάλι φαίνεται πως σήμερα θυμήθηκε η κυβέρνηση, όταν μόλις πριν από μία εβδομάδα απέρριψε την πρότασή μας.

Έχουμε προτείνει μέτρα για τη στήριξη και ανάπτυξη των φθινουσών περιοχών, όπως - και ιδίως -  της Βόρειας Ελλάδας που πλήττεται από την αποβιομηχάνηση.

Έχουμε προτείνει μέτρα για την ανασυγκρότηση και πρότυπη ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Σήμερα, καταθέτουμε και μια νέα πρόταση, που ομόφωνα αποφασίσαμε στο Εθνικό μας Συμβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης. Ως κόμμα ευθύνης, έχουμε με σαφή τρόπο προσδιορίσει και τις πηγές από τις οποίες θα προέλθει η χρηματοδότηση αυτού του έκτακτου επιδόματος.

Έτσι, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στο δρόμο της υπεύθυνης και δημιουργικής αντιπολίτευσης, μέχρι να απαλλαγεί η χώρα από την σημερινή κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση που σέβεται και νοιάζεται για τον πολίτη.

Ευχαριστώ.