Η Συνέντευξης Τύπου Γ. Α. Παπανδρέου ΔΕΘ 17.9.2006

Α.     Πολιτική κατάσταση

Β.     Οι Πολιτικές διαφορές με τη ΝΔ

Γ.     Για το ΠΑΣΟΚ

Δ.     Οι θέσεις μας

Ε.     Εξωτερική πολιτική

 

 

 

1.      Πολιτική κατάσταση

 

1.1    Εκλογές

 

•   Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο.

•   Το «ώριμο φρούτο»... μάλλον έχει σαπίσει.

•   Όποτε κι αν γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι κι εμείς θα τις κερδίσουμε. Όχι επειδή θέλουμε την εξουσία για την εξουσία, αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτόν τον τόπο πολύ καλύτερα, με μια άλλη πολιτική κατεύθυνση, για μια δίκαιη κοινωνία.

•   Έχουμε αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και αυτό θα αποτυπωθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.

•   Σε ό,τι αφορά ποιοι θα είναι στους συνδυασμούς γενικά του ΠΑΣΟΚ, έχουμε διαδικασίες, διαδικασίες με βάση το νέο Καταστατικό, τις οποίες εμείς θα τιμήσουμε και μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες θα αξιολογήσουμε και βεβαίως, θα αξιολογηθεί και ο κάθε ένας ξεχωριστά.

 

1.2    Δημοτικές εκλογές

 

•   Ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Νομαρχία, η Αυτοδιοίκηση, θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια σοβαρή ουσιαστική τομή στο κράτος. Αποκέντρωση υπηρεσιών, που θα πάνε κοντά στον πολίτη. Για να ξέρει ότι η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η τοπική ανάπτυξη, είναι κάτι που θα το διαχειρίζεται, θα το ελέγχει, θα αποφασίζει ο κάθε πολίτης και συλλογικά βεβαίως, μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουν οι δυνάμεις αυτές που μπορούν να στηρίξουν αυτές τις πολιτικές επιλογές.

•   Θέλουμε ισχυρή Αυτοδιοίκηση με άξιους ανθρώπους, που θα σηκώσουν το βάρος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα κάνουμε εμείς στην κρατική δομή αυτής της χώρας. Τα προβλήματα γραφειοκρατίας, τα προβλήματα των πολλών Αρχών, των αλληλοεπικαλύψεων, της έλλειψης συντονισμού, που έχει μεγάλη σχέση με τον συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους.

•   Να περάσουν εξουσίες, αρμοδιότητες και πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Να ξέρει και ο ελληνικός λαός που πάνε κι αν πιάνουν τόπο τα λεφτά του. Να είναι κοντά η υπηρεσία υγείας, η υπηρεσία πρόνοιας. Να έχει ρόλο στον σχεδιασμό του σχολικού προγράμματος, των μαθημάτων, των αναγκών, να γίνει το σχολείο μέρος της γειτονιάς. Να συμβάλει η Αυτοδιοίκηση στην επιχειρηματική ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη της περιοχής, στην ταυτότητα της περιοχής, στον πολιτισμό της περιοχής, στην πορεία της περιοχής.

•   Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της περιφέρειας, της κοινωνίας μας, των τοπικών κοινωνιών.

 

1.3    Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν και μειονότητα

 

•   Η παρελθούσα πολιτική μας απέναντι στη μειονότητα, πριν από δεκαετίες, ήταν εγκληματική. Περιθωριοποιούσαμε τη μουσουλμανική μειονότητα και γινόταν έρμαιο ακραίων στοιχείων ή ακόμα και ξένων υπηρεσιών.

•   Εγώ έχω υπηρετήσει τη λογική μιας δίκαιης κοινωνίας, που βλέπει ισότιμα κάθε Έλληνα πολίτη. Και θέλω να αισθάνεται υπερήφανος για την Ελλάδα και ο Χριστιανός και ο Μουσουλμάνος πολίτης αυτής της χώρας. Θέλω να αισθάνεται, ότι έχει την ίδια προστασία, τα ίδια δικαιώματα.

•   Η Γκιουλ Καραχασάν, είναι ένα κόσμημα για το Κίνημά μας. Συμβολίζει μια νέα σχέση με τη Μουσουλμανική μειονότητα, που θέλω να αισθάνονται ως Έλληνες πολίτες υπερήφανοι.

 

1.4    Παπανδρέου και Καραμανλής

 

Ο κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα για την ταμπακέρα. Μεγάλα λόγια όπως πάντα, αλλά άφαντος στα δύσκολα.

 

•   Γοητεύθηκε από τον θώκο της εξουσίας. Αυτό δείχνει μεγάλη απειρία και βεβαίως, ακριβώς αυτή η αντίληψη, είναι η αντίληψη που δημιουργεί την αίσθηση μιας ψεύτικης αυτοπεποίθησης, δεν επιτρέπει, δεν βοηθά στο να υπάρχει ο έλεγχος. Χάνει τον έλεγχο και επιτρέπει με αυτή την αντίληψη την καλλιέργεια της αυθαιρεσίας, η οποία αυθαιρεσία καλλιεργεί την παρατυπία, την παρανομία, τη διαφθορά.

•   Ομολογεί αποτυχία, όταν προσπαθεί συνεχώς να κρύβεται στο παρελθόν.

•   Ποσώς με ενδιαφέρει να είμαι πρωθυπουργός υπό ομηρία. Κάθε πολιτικός δέχεται πιέσεις. Είναι δύο πράγματα που τον προφυλάσσουν. Πρώτα απ' όλα, η δική του ιστορία και ο δικός του χαρακτήρας. Και δεύτερον, οι δημοκρατικοί θεσμοί που λειτουργούν.

•   Ο δικός μου πολιτικός πολιτισμός, με δεσμεύει να λεω τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτά που χρησιμοποιώ δεν απηχούν μόνο το κοινό αίσθημα, αλλά είναι μία πολιτική ανάλυση για το πως λειτουργεί η παράταξη που σήμερα βρίσκεται στους θώκους της εξουσίας.

•   Οι εκφράσεις μου απηχούν την πραγματικότητα και η αντιπολίτευση είναι εδώ σήμερα για να ελέγξει.

•   Ο καταγγελτικός λόγος δεν είναι δικός μου, είναι δικός σας, είναι, αν θέλετε, της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Είναι τα φαινόμενα που φωνάζουνε. Αυτά φωνάζουνε. Εμείς διαπιστώνουμε.

 

1.5       Γενική κριτική στη ΝΔ

 

•   Πάει τη χώρα πίσω, πάει τη χώρα πολύ πίσω και σε αξίες και σε αντιλήψεις και στην οικονομία.

•   Απαξίωσε τη χώρα αυτή η κυβέρνηση, απαξίωσε την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, απαξίωσε την κληρονομιά και το κύρος που είχαμε διεθνώς, απαξίωσε ένα σημαντικότατο οικονομικό κεφάλαιο, που αντί να χαθεί μέσα από την «απογραφή» θα μπορούσε να πάει στην περιφερειακή ανάπτυξη, σε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές, για να κάνουμε καλύτερες τις υποδομές μας.

•   Απαξίωσε το εκπαιδευτικό σύστημα, τη δημόσια παιδεία, έσπρωξε και σπρώχνει πολλά παιδιά στα ιδιωτικά, αντί να βοηθήσει να δώσουμε βάρος στο πρώτο θέμα για κάθε χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι η παιδεία.

•   Απέδειξε ότι βλέπει το κράτος ως λάφυρο.

•   Ό,τι έργο έχει κάνει, ουσιαστικά είναι διευθετήσεις.

•   Δεν είναι αυτή σπατάλη χρημάτων για να έχεις όμηρους τα νέα παιδιά, να εκμαυλίζεις τη συνείδησή τους, να τους λες ότι αυτό που μετράει δεν είναι η αξία σου, δεν είναι τα δυο σου χέρια, δεν είναι το μυαλό σου, αλλά είναι το αν θα έχεις "κονέ", όπως λέει η νεολαία;

 

1.6       Μεταρρυθμίσεις

 

•   Ποιες μεταρρυθμίσεις; Το αν πουλάς ή δεν πουλάς μια τράπεζα είναι μεταρρύθμιση; Και με ποιον στόχο η μεταρρύθμιση; Διευθετήσεις συμφερόντων; Ή για να πάμε μπροστά τη χώρα, να προετοιμαστεί αυτή η χώρα για τις παγκόσμιες προκλήσεις;

•   Το να πουλήσεις ή να αγοράσεις, μια Τράπεζα, δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν έχει καμία σχέση. Διευθετείς συμφέροντα. Αυτό έκανε αυτή η κυβέρνηση. Κάποιους βόλεψε.

•   Μάλιστα όταν αγοράζεις Π & Κ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, ΓΕΡΜΑΝΟ, με ιδιαίτερα αυξημένες εκείνη την εποχή τις αξίες των μετοχών, τίθενται πολλά ερωτηματικά. Τίθενται πολλά ερωτηματικά και για τη σκοπιμότητα. Τι χρειαζόταν να αγοραστούν αυτές οι υπηρεσίες, να κρατικοποιηθούν ουσιαστικά, αυτές οι υπηρεσίες; Αλλά και στην Εμπορική πούλησε φτηνότερα από την τιμή που οι ίδιοι οι σύμβουλοί του πρότειναν να πουλήσει ο αρμόδιος υπουργός.

 

1.7       Διαφθορά

 

•   Η κυβέρνηση αποκαλύπτει όταν δεν μπορεί να συγκαλύψει.

•   Έχει ευθύνη ο κ. Καραμανλής, διότι με τον τρόπο που στελέχωσε το κράτος, με τον τρόπο που διοικεί αυτή τη χώρα, δημιουργεί την αυθαιρεσία της εξουσίας. Στόχος είναι να διαμορφώσουν μια ανεξέλεγκτη εξουσία. Μια ανεξέλεγκτη εξουσία, είναι αυτή που δεν ακολουθεί κανόνες, που δεν θέλει να έχει ανεξάρτητες αρχές, που δεν θέλει να έχει διαφάνεια, που δεν θέλει να έχει αξιοκρατία, διότι όλα αυτά δημιουργούν περιορισμούς για την εξουσία, περιορισμούς για τα στελέχη τους.

•   Τα στελέχη της ΝΔ δεν εμπλέκονται μεμονωμένα σε περιστατικά αλλά είναι μια ολόκληρη συμμορία ανθρώπων, που μεταξύ τους αλληλοβοηθιούνται, αλληλοπροστατεύονται και αυθαιρετούν απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι αυτό πονάει την τσέπη του Έλληνα, αυτό πονάει το φιλότιμο του Έλληνα, αυτό πονάει την Ελλάδα.

•   Δεν δέχομαι τη λογική, ότι «όλοι ίδιοι είναι»

•   Eίπα και από την αρχή, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση τα ηνία της χώρας, ότι εγώ θα είμαι αυτός που θα βάλω πλάτη για να χτυπήσουμε τα κακώς κείμενα, όποια και αν είναι, να βοηθήσουμε στο χώρο της παιδείας, στην εξωτερική πολιτική, στην δημόσια διοίκηση, στην οικονομία και βεβαίως να χτυπήσουμε και τη διαφθορά. Καμία ουσιαστική απάντηση από τον κ. Καραμανλή, καμία διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας…Και τώρα ζητάει συναίνεση ο κ. Καραμανλής.

•   Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η αναμέτρηση με θέμα τη διαφθορά εάν ο κ. Καραμανλής είχε ακούσει αυτά που του πρότεινα από την πρώτη ημέρα όταν ανέλαβε την εξουσία και από την πρώτη ημέρα που έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις.

•   Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν ερχόταν στον διάλογο, όταν εμείς προτείναμε να τον κάνουμε μαζί του, για το θέμα αυτό. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν κοιτούσε τις περίπου 40 προτάσεις που μετά από συστηματική δουλειά, με αξιολογότατους νομικούς, πολιτικούς, οικονομολόγους και άλλους, καταθέσαμε στη Βουλή, καταθέσαμε στην ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

•   Προφανώς δεν ήθελε. Προφανώς τον βολεύει αυτή η κατάσταση. Προφανώς βολεύει πολλούς αυτή η κατάσταση. Σε λίγο δεν θα αντέχει ο ελληνικός λαός τη ΝΔ.

•   Έχουμε μια μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ. Η διαφορά μας είναι, το κατά πόσον έχει κανείς τη βούληση να πάρει μέτρα που θα περιορίσουνε την εξουσία, θα ελέγξουν την εξουσία, θα εμπεδώσουν κανόνες διαφάνειας για όσους κυβερνούν, δηλαδή για τον εαυτό μας, εμείς, οι πολιτικοί ή αν θέλουμε την κυβέρνηση γιατί μας αρέσει η εξουσία, για να χειριστούμε την εξουσία. Κι εδώ, έχουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία.

•   Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για τη διαφάνεια και την απόδοση της δικαιοσύνης.

•   Έχω αποδείξει τι θα έκανα. Δεν θα κρυβόμουνα από τις ευθύνες μου, όπως κάνει ο κ. Καραμανλής. Σε μια περίπτωση, όπως ξέρετε, του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ εγώ πήρα πολύ σκληρές αποφάσεις, ίσως να αδίκησα ακόμα και ανθρώπους, αλλά έδρασα άμεσα για να διαφυλάξω την πολιτική ζωή του τόπου. Ο κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα για τις ευθύνες των υπουργών του, δεν είπε τίποτα για τις ευθύνες των στελεχών του. Δεν θα έκανα αυτό που έχει κάνει ο Καραμανλής, να πάρω μέτρα για να υποβαθμίσω τους θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία.

•   Δεν δέχομαι τον συμψηφισμό με το παρελθόν. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να κρύβεται ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος το παρελθόν.

•   Όταν τους δημοκρατικούς θεσμούς τους υπονομεύεις, τους κάνεις εξάρτημά σου, όπως έκανε η ΝΔ, όπως την ΑΔΑΕ, όπως την Επιτροπή Ανταγωνισμού που την έκανε παράρτημα του γραφείου του ο κ. Σιούφας, τότε δημιουργείς την ευκαιρία για αυθαιρεσία της εξουσίας.

 

1.8       Χειροπέδες και ΜΜΕ

 

•   Έχει σημασία και ο τρόπος που πολλές φορές τα Μέσα Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τους κατηγορούμενους, γιατί είδα και στις τηλεοράσεις, τους ανθρώπους αυτούς με τις χειροπέδες.

•   Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να μην διαπομπεύονται δημοσίως οι κατηγορούμενοι, όποιοι κι αν είναι, για τις οικογένειές τους, για τους συγγενείς τους, για την προσωπικότητά τους.

 

1.9      Υποκλοπές 

 

•   Κακώς έκλεισε άρον-άρον η κυβέρνηση την υπόθεση των υποκλοπών.

•   Κακώς νομίζει ότι μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, οι οποίες είναι δεδομένες έτσι κι αλλιώς, αλλά να κρύψει και στοιχεία, με το να «κλείσει» μια Επιτροπή στη Βουλή παρατύπως παρά τους κανόνες της Βουλής, καταστρατηγώντας τους δημοκρατικούς κανόνες του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

•   Δεν είμαι εγώ απολογούμενος, είναι η κυβέρνηση απολογούμενη για τις υποκλοπές. Το ποιος παρακολουθούσε ποιον, αυτό ας μας το πει η κυβέρνηση. Εφόσον ήξερε ότι επαρακολουθείτο ο κύριος Καραμανλής ας μας πει και ποιοι άλλοι επαρακολουθούντο.

Πήγαινε στην αρχή

 

2.      Οι πολιτικές διαφορές με τη ΝΔ

 

1.  Στην εξωτερική πολιτική, θα είχαμε χειριστεί διαφορετικά το Κυπριακό, θα είχαμε χειριστεί διαφορετικά την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα είχαμε χάσει ευκαιρίες.

2.  Θα είχαμε αποφύγει το διασυρμό της χώρας μας με την «απογραφή». ¶λλο να δούμε πως είναι τα ταμεία μας και άλλο ο διεθνής διασυρμός και η επιτήρηση την οποία σήμερα έχουμε.

3.  Θα είχαμε αποφύγει το διασυρμό της χώρας μας όπως συνέβη με διάφορες προτάσεις της κυβέρνησης. Και πέραν των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλαγές που ήθελε να προωθήσει ο κ. Καραμανλής όπως δήθεν, για τον “βασικό μέτοχο...

4.  Δεν θα είχαμε χαρίσει φόρους στους πλούσιους. Θα κάναμε δίκαιη αναδιανομή. Σήμερα στενάζει όχι μόνον ο φτωχός, αλλά και η μέση οικογένεια από το βάρος της ακρίβειας, από το βάρος των αυξήσεων και των φορολογικών μέτρων του κ. Αλογοσκούφη, από το βάρος μιας πολιτικής που βοηθά πελατειακά τους λίγους και ισχυρούς και δεν βοηθά την ευρύτερη κοινωνία. Δεν θα είχαμε πάει σ' αυτή την άδικη οικονομική πολιτική. Ανέπτυξα, ποια θα ήταν η δική μας φορολογική πολιτική. Πώς θα βοηθήσουμε την επιχείρηση, πώς θα χτυπήσουμε την ανεργία, πώς θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη.

5.  Δεν θα αφήναμε το ασφαλιστικό να σέρνεται δυο χρόνια, και τώρα να ζητάνε να ανταλλάξουμε στοιχεία για το πώς είναι σήμερα το ασφαλιστικό.

6.  Έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την δημόσια διοίκηση, για την αποκέντρωση, για την παιδεία, για το ασφαλιστικό, για τον ΟΤΕ.

7.  Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, θα ενεργούσαμε με κανόνες, με αρχές διαφάνειας. Δεν θα πουλάγαμε φτηνά για να αγοράσουμε ακριβά, για να διευθετήσουμε κάποια συμφέροντα. Γι' αυτό εμείς, θα εξαντλήσουμε όλες τις διαδικασίες για να εξιχνιαστεί το τι κρύβεται πίσω α' αυτές τις υποθέσεις.

8.  Ο κ. Καραμανλής έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά σε ότι αφορά τις αντοχές της οικονομίας. Βλέπει άλλα όρια αντοχής για τους λίγους και ισχυρούς και άλλα όρια αντοχής για τον ελληνικό λαό, τον φτωχό και τον μέσο Έλληνα. Γι' αυτό έχουμε πει εμείς, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Όταν χαρίζεις 1,5 δις ευρώ σε 200 εταιρείες, αυτά είναι πολλά λεφτά. Μπορούσαν να πάνε για σημαντικές κοινωνικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

9.  Όταν μιλάς για σπατάλη και αντί να «κόψεις» ορθολογικά, να εξορθολογήσεις τον δημόσιο τομέα, τη δημόσια διοίκηση, που υπάρχουν περιθώρια και «κόβεις» ως πρωθυπουργός από τους πιο βασικούς τομείς, όπως είναι η παιδεία, όπως είναι η υγεία, όπως είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, τότε κάνεις άδικη πολιτική.

10. Η πολύ σημαντική διαφορά μας αφορά μια αναπτυξιακή πολιτική που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η οικονομία μας, όχι με καταναλωτικά δάνεια στα οποία στηρίζεται σήμερα -που κάποια στιγμή θα υπάρξει «κραχ» για την ελληνική οικογένεια- αλλά μέσα από την επένδυση στην καινοτομία, την επένδυση στην περιφέρεια, την επένδυση στην παιδεία, την επένδυση στην επιχειρηματικότητα, την επένδυση του τραπεζικού κεφαλαίου και στο ρίσκο που θα βοηθήσει τη νέα επιχείρηση, τον νέο επιχειρηματία να μπορέσουν να πάνε μπροστά. Έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή ανακατανομή κονδυλίων υπέρ των φτωχότερων και των μέσων στρωμάτων και σωστές υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, παιδείας για τον μέσο πολίτη.

11. Η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει και υπονομεύσει το ασφαλιστικό σύστημα με σειρά μέτρων, είτε με τις χαριστικές πολιτικές απέναντι στις Τράπεζες, περνώντας το κόστος στο ΙΚΑ, είτε με τη συνεχή δημόσια υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς θέλουμε αξιοπρεπή σύνταξη για όλους. Θέλουμε την καλύτερη οργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη συνένωσή τους, με την καλύτερη λειτουργία τους.

12. Καθυστέρησε αδικαιολόγητα η Νέα Δημοκρατία στην απόδοση δικαιωμάτων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Καθυστέρησε στο να ενημερώσει τον αγρότη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμα και σήμερα ο αγρότης σε μια αμηχανία για το πώς θα προχωρήσει. Καθυστέρησε και υστερεί στο να βοηθάει τον χαμηλοσυνταξιούχο αγρότη. Εμείς έχουμε προτείνει 800 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών και δεν είναι λαϊκισμός αυτός, είναι υποχρέωσή μας.

13. Διαφέρουμε από τη Νέα Δημοκρατία, διότι εμείς πιστεύουμε στη συλλογική διαπραγμάτευση. Πιστεύουμε στην συνεργασία των κοινωνικών φορέων. Πιστεύουμε στον διάλογο και πιστεύουμε ότι, μπορεί να υπάρξει σύνθεση και αύριο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, που θα είναι σε όφελος των εργαζομένων και θα δώσει σιγουριά για το αύριο.

14. Διαφέρουμε από τη Νέα Δημοκρατία, διότι παίρνει από τους πολλούς. Αυτή ευθύνεται, ότι παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους. Παίρνει από τον εργαζόμενο με τους φόρους, με τους πολλαπλούς φόρους, και όλο έρχονται καινούριοι και δίνει στους πλουσίους. Διευθετεί συμφέροντα. Εμείς μιλάμε για δίκαιη αναδιανομή. Είναι μια πολύ βασική διαφορά και είναι από εκεί που θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας, αυτά τα οποία λέμε.

15. Αυτό το οποίο δεν βλέπω, είναι να έχει αλλάξει η αντίπαλη παράταξη. Δεν βλέπω πάρα τα συνολικά 11 χρόνια αντιπολίτευσης, παρά τα 7 χρόνια αντιπολίτευσης του ίδιου του κ. Καραμανλή, καμία μα καμία ουσιαστική αλλαγή. Θυμίζει όλο και χειρότερα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις πολιτικές τις δικές της. Οι αντιλήψεις της έχουν πάει σε μια παλαιοκομματική λογική, η λειτουργία του κόμματός τους ούτε ανανεώνει, αλλά ούτε και αναδεικνύει αξιοκρατικά στελέχη, επιλέγονται στελέχη μέσα από κλειστό κύκλωμα, κομματικό. Αυτή δεν είναι ανανέωση, αυτή δεν είναι προοπτική για τη χώρα. Εμείς έχουμε κάνει σημαντικότατες και μεγάλες τομές. Κι αυτό ο κόσμος είμαι σίγουρος το αναγνωρίζει και όλο και περισσότερο θα διαμορφώνεται σχέση εμπιστοσύνης με αυτό το ΠΑΣΟΚ που εμείς έχουμε διαμορφώσει σήμερα.

16. Ο νέος νόμος για τις προμήθειες στον στρατό. Εμείς λέμε να πηγαίνει στη Βουλή για ανοιχτή, διάφανη συζήτηση, το θέμα των προμηθειών. Με τον νέο νόμο, μεγαλύτερη διαφθορά ή τουλάχιστον περισσότερες υπόνοιες ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διαφθορά. Ή πως αγόρασε τα F16 χωρίς διαγωνισμούς; Πως τα αγόρασε, με ποια διαδικασία; Μετά μιλήσαμε για Eurofighter, καταγγείλαμε ότι δεν υπάρχει διαγωνισμός. Το βγάλανε αυτό και πήρανε πυραύλους, φρεγάτες. Με ποιο σχέδιο;

Πήγαινε στην αρχή

 

3.      ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 

•   Εμείς είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, έχουμε κάνει πολύ σημαντικό έργο. Εγώ πήρα εντολή, να πάω πιο πέρα, να πάω πιο μπροστά, κι αυτό κάνω. Το κάνω με νέο πρόγραμμα, το κάνω με ανανέωση στελεχών, το κάνω με νέες διαδικασίες, και αυτό θα αποτυπωθεί, αποτυπώνεται ήδη.

•   Έχουμε αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και αυτό θα αποτυπωθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.

•   Θα πάμε σε μια τελείως άλλη αντίληψη για το πως κυβερνιέται η χώρα, πως λειτουργεί η κυβέρνηση. Με μικρό Υπουργικό Συμβούλιο, με επιτελική αντίληψη στο κράτος, με αποκέντρωση εξουσιών, με διαφάνεια, έλεγχο της εξουσίας, με ουσιαστική ανεξαρτησία και αυτονομία και διάκριση εξουσιών. Και βεβαίως, με μια οικονομική πολιτική που αναδιανέμει υπέρ του φτωχότερου και του μέσου Έλληνα και με μια κοινωνική πολιτική που εξασφαλίζει ένα κράτος πρόνοιας σύγχρονο, αποτελεσματικό και κοντά στον πολίτη.

•   Το ποιο θα είναι το Υπουργικό Συμβούλιο δε θα κριθεί από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

•   Το σύνθημα «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα», σήμερα έχει και νέο νόημα. Αλλάξαμε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα προχωράμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Κι αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός.

•   Για το παρελθόν είμαστε περήφανοι και για την παρακαταθήκη που αφήσαμε σε αυτή την κυβέρνηση, την οποία δεν αξιοποίησε. Αυτό που θα αφήσουμε, είναι τον κυβερνητισμό. Έχουμε ξαναέρθει κοντά στον πολίτη.

•   Είμαστε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα. Το ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα έχει αρχές, έχει δικαιώματα, έχει και ευθύνες. Εντός των οργάνων θέλω οξυγόνο, θέλω ανοιχτές απόψεις και ο καθένας μπορεί να λεει αυτό που θέλει. Όταν όμως την ώρα της μάχης, όταν δίνουμε τη μάχη, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, έχει κανείς και ευθύνες και υπάρχουν και συνέπειες. Και στην ώρα της μάχης προχωράμε συντεταγμένα. Προχωράμε συντεταγμένα, σήμερα ως αντιπολίτευση και θα προχωράμε συντεταγμένα και αύριο ως κυβέρνηση.

•   Η ανανέωση γίνεται πια μέσα από μια διαδικασία που δεν έχει σχέση με το τι αποφασίζει ο αρχηγός, αλλά με το τι αποφασίζει η ελληνική κοινωνία. Αξιολογεί, κρίνει και μπορεί αυτή την κρίση να την κάνει και πράξη.

•   Έχουμε κάνει τομές στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε αλλάξει. Ανανέωση μπορεί να γίνει και με το να αλλάξει και ο ίδιος ο άνθρωπος τις απόψεις του, τις ιδέες του. Εξελισσόμαστε όλοι.

•   Συζητάμε δυόμισι χρόνια το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Κάνουμε σοβαρή και ουσιαστική δουλειά. Δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, είναι βαθύτατα πολιτική, είναι συζήτηση με τον κόσμο, είναι συζήτηση με τους φορείς, είναι διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης.

•   Εμείς αυτά που θα πούμε, θα τα κάνουμε κι αυτά που θα πούμε θα είναι προϊόν ευρύτατης συναίνεσης, συμμαχιών κοινωνικών, για να μπορούμε να τα κάνουμε, να τα υλοποιήσουμε, να σταθούμε πάνω στην αποδοχή, στην στήριξη του ίδιου του πολίτη σε μια πλατιά Εθνική Κοινωνική Συμφωνία.

Πήγαινε στην αρχή

 

4.      Οι θέσεις μας

 

Εμείς μιλάμε για δίκαιη αναδιανομή. Είναι μια πολύ βασική διαφορά και είναι από εκεί που θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας, αυτά τα οποία λέμε.

 

4.1     Παιδεία

 

•   Το θέμα των μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, είναι ένα θέμα ρύθμισης κι όχι απαγόρευσης. Η απαγόρευση έχει επιτρέψει να φουντώσουν τα ιδιωτικά.

•   Διαφέρουμε με τη ΝΔ, διότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια. Το πρόβλημα είναι να ενισχύσουμε την δημόσια παιδεία. Είναι μικρής σημασίας το θέμα του άρθρου 16. Είναι μεγάλης σημασίας η μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας, την οποίαν δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση, την οποίαν δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση.

•   Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις. Αποκέντρωση για το σχολείο, αυτονομία και αυτοδιοίκηση για τα Πανεπιστήμια, ένα εξεταστικό σύστημα το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από τη λογική της σύνδεσης του λυκείου με τις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Να πάμε σε ένα είδος «Baccalaureat» όπως έχει και η Γαλλία ή το «abitur» όπως η Γερμανία ή για «GCE» όπως είναι στην Αγγλία, που θα «κόψει» αυτή την φροντιστηριακή μανία και το κόστος για τις οικογένειες.

•   Θα δώσουμε πολλές επιλογές για τα παιδιά, να μπορούν να μπαίνουν όχι σε ένα τμήμα αλλά σε Σχολή ή σε Πανεπιστήμιο και να βρίσκουν εκεί το δρόμο τους, να διαλέγουν εκεί ποιο επάγγελμα τους πάει.

•   Πρέπει να κάνουμε την παιδεία χαρά, τη μάθηση χαρά, όχι καταναγκαστικό έργο.

•   Γι' αυτό έχουμε μιλήσει για αύξηση κονδυλίων στο 5% του ΑΕΠ, 40% του Δ’ ΚΠΣ.

 

4.2     Νέοι και αγορά εργασίας

 

•   Έχω προτείνει τη δυνατότητα μειωμένων εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς όμως αυτό να θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του εργαζόμενου. Είναι μία πρόταση προοδευτική, είναι μια πρόταση κοινωνικής δικαιοσύνης κι είναι μια πρόταση που βοηθά και τον εργαζόμενο και την επιχείρηση.

•   Και υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Μέσα από μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία μπορούμε να έχουμε και γενικότερη μείωση των εισφορών, εφόσον χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή.

•   Και η εισφοροδιαφυγή μπορεί να χτυπηθεί όχι μόνο μέσα από τις διαδικασίες του ελέγχου από το κράτος αλλά μπορεί να χτυπηθεί με μια νέα διάφανη σχέση εμπιστοσύνης και με τον επιχειρηματία και με τον εργαζόμενο.

•   Μπορούμε, λοιπόν, να πάμε σε μια διαδικασία που θα βοηθήσει και τα ασφαλιστικά ταμεία και την απασχόληση και την επιχείρηση.

 

4.3       Ανεργία και περιοχές σε κρίση

 

•   Μπορεί να μην μπορούμε να προστατεύσουμε όλες τις θέσεις, αλλά θα προστατεύσουμε όλους τους ανέργους και θα τους δώσουμε νέες ευκαιρίες να εργαστούν και όχι απλώς να τους βάζουμε στο περιθώριο με κάποια δήθεν σύνταξη.

•   Δεν είναι πολιτική αυτή, ούτε μπορεί αυτή η πολιτική να λειτουργήσει ως κανόνας, γιατί θα είναι «κραχ» για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε είναι και παραγωγική, αλλά ούτε είναι παραγωγική και για τον ίδιο τον άνθρωπο στα 45 του, στα 50 του να τον βγάζεις έξω από την παραγωγική διαδικασία.

•   Εμείς, με συντονισμένα μέτρα σε φθίνουσες περιοχές και στο θέμα των λιπασμάτων, αλλά και της Βιομηχανίας Ζάχαρης, μπορούσαμε να βρούμε λύσεις, όπως έχουμε βρει στο παρελθόν, πάντα κοντά στον εργαζόμενο. Μπορούμε να βρούμε λύσεις.

 

4.4     Ασφαλιστικό

 

•   Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον χαμηλοσυνταξιούχο. Θέλουμε δικαιοσύνη στις συντάξεις.

•   Θέλουμε την καλύτερη οργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη συνένωσή τους, με την καλύτερη λειτουργία τους, με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

•   Η ΝΔ έχει υποβαθμίσει και υπονομεύσει το ασφαλιστικό σύστημα με σειρά μέτρων, είτε με τις χαριστικές πολιτικές απέναντι στις Τράπεζες, περνώντας το κόστος στο ΙΚΑ, είτε με τη συνεχή δημόσια υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος, που φοβίζει τον συνταξιούχο και παίρνει πρόωρη σύνταξη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είτε με το να μην χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, ως έχει καθήκον. Δυόμισι χρόνια δεν είχε κινητοποιήσει την Αναλογιστική Αρχή.

 

4.5      Αγρότης με επιλογή  

 

•   Στόχος μας είναι το αγροτικό επάγγελμα, το επάγγελμα του αγρότη ή του κτηνοτρόφου να είναι επιλογή, όχι κληρονομιά.

•   Αυτό σημαίνει, να έχουμε αγρότη επαγγελματία, κτηνοτρόφο επαγγελματία. Αυτό σημαίνει, σωστή οργάνωση των Συνεταιρισμών, σημαίνει σωστό μητρώο για το ποιος είναι αγρότης και ποιος δεν είναι, σημαίνει σωστή διαχείριση, πολεοδομική, χωροταξική, της γης, σημαίνει επιμόρφωση, εκπαίδευση, επιμόρφωση-εκπαίδευση, το τονίζω, σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, σημαίνει καινοτομία.

•   Σημαίνει να στηρίξουμε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι τράπεζες να πάρουν το ρίσκο για να βοηθηθούν και να μπουν νέοι στον αγροτικό τομέα, να μπουν επιχειρηματικά στον αγροτικό τομέα, να μπουν σε νέα προϊόντα, να μπουν σε ποιοτικά προϊόντα, να μπουν σε προϊόντα αξίας. Όταν ακούει ένας ξένος ένα ελληνικό προϊόν να το ταυτίζει με αξία, να το ταυτίζει με ποιότητα. Όταν μιλάμε για μια κοινωνία αξιών, για μια δίκαιη κοινωνία, εννοούμε και την ποιότητα, την αξία στο προϊόν μας, να είμαστε υπερήφανοι για τα προϊόντα μας.

 

4.6    Η αντιμετώπιση των καρτέλ

 

•   Σε ανύποπτο χρόνο πριν από λίγους μήνες, κάλεσα την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ζήτησα να επιληφθεί του προβλήματος των καυσίμων, του προβλήματος των Τραπεζών και των επιτοκίων, του προβλήματος των προϊόντων που φτάνουν πολύ ψηλότερα στα ράφια απ' ότι είναι στο χωράφι. Ζήτησα να είναι αμείλικτοι, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς πιέσεις και ότι εγώ θα τους στηρίξω εφ' όσον κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

•   Βλέπετε τα γεγονότα πως εξελίχθηκαν. Αλλά μια ανεξάρτητη αρχή και όχι δέσμια στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, μπορεί να κάνει τη δουλειά της στο άνοιγμα των αγορών, ώστε να πέσουν οι τιμές και να ανεβεί η ποιότητα υπέρ του καταναλωτή.

•   Επίσης, κάναμε πέρσι μια ολόκληρη ημερίδα για τον καταναλωτή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του από την ακρίβεια, από την αισχροκέρδεια και για τα δικαιώματά του και για την διατροφική ποιότητα με συγκεκριμένες προτάσεις.

•   Σε ότι αφορά το αγροτικό χρειάζεται να στηρίξουμε τους θεσμούς του αγρότη, για να μπορούν να παίξουν αυτοί πια έναν σημαντικό ρόλο παρέμβασης στην αγορά, προώθησης των προϊόντων τους, διαχείρισης του ίδιου του δικού τους προϊόντος.

•   Εχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των Συνεταιρισμών. Να αναπτύξουμε κλαδικούς Συνεταιρισμούς, να αναπτύξουμε Συνεταιρισμούς που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των προϊόντων, στο λεγόμενο μάρκετινγκ, στο εξωτερικό και να προωθήσουμε ποιοτικά προϊόντα, που σημαίνει επένδυση στην καινοτομία και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, επένδυση στην εκπαίδευση. Εκεί θα ρίξουμε το μεγάλο βάρος.

 

4.7      Σχέσεις με την Εκκλησία

 

•   Θέλουμε καθαρές σχέσεις με την Εκκλησία, όπως θέλουμε καθαρές σχέσεις με όλους τους φορείς της χώρας. Γι' αυτό έχουμε μιλήσει για μια νέα σχέση κράτους - Εκκλησίας.

•   Γι' αυτό έχουμε κάνει προτάσεις, προτάσεις τις οποίες έχουμε δημοσιοποιήσει, προτάσεις για τις οποίες συζητάμε και θα συζητήσουμε και με την ίδια την Εκκλησία.

•   Αλλά θέλουμε καθαρές σχέσεις, διότι οι καθαρές σχέσεις επιτρέπουν να αλληλοελεγχόμαστε, να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει κοινωνική λογοδοσία. Και κάθε φορέας σ' αυτό τον τόπο, χρειάζεται να λογοδοτεί.

 

4.8       ΜΜΕ

 

•   Έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει το κάθε Μέσο Ενημέρωσης σε μια δημοκρατική κοινωνία.

•   Ο δικός μου στόχος είναι να έχουμε την ανεξαρτησία και την αυτονομία των Μέσων Ενημέρωσης, την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Όπως θέλω να έχουμε την αυτονομία και των πολιτικών κομμάτων.

•   Όπως θέλω να έχουμε τη διάκριση των εξουσιών, μεταξύ νομοθετικού έργου, κυβέρνησης, δικαιοσύνης. Τότε ελέγχεται σωστά η εξουσία, τότε υπάρχει διαφάνεια.

•   Και όχι όταν τα μπερδεύουμε, όταν ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος, όταν η κρατική διαφήμιση μπορεί να πάει κατά το δοκούν στο άλφα ή στο βήτα Μέσο Ενημέρωσης. Εμένα μου λένε από την περιφέρεια, πώς έτσι, αυτή η κυβέρνηση, φιμώνει τα περιφερειακά Μέσα, διότι τα εκβιάζει λέγοντας, δεν θα πάρεις κρατική διαφήμιση εάν κάνεις κριτική σ' αυτή την κυβέρνηση.

•   Αυτή την ανεξαρτησία εγώ θέλω, αυτό τον έλεγχο εγώ θέλω και μπορεί να γίνει. Θέλω να σταματήσουμε την αυθαιρεσία του κράτους.

Πήγαινε στην αρχή

 

5.      Εξωτερική πολιτική

 

5.1   Η ευρωπαϊκή δυναμική της Τουρκίας

•   Η άποψή μου παραμένει η ίδια. Το ότι είναι αυστηρή η Έκθεση, είναι μια ακόμα απόδειξη της σωστής μας απόφασης να κάνουμε την Τουρκία υποψήφια και μάλιστα, πραγματική υποψήφια και όχι εικονική υποψήφια. Πραγματική και όχι εικονική υποψήφια.

•   Πρέπει όμως η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις.

•   Βλέπω να πηγαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η ΕΕ να αλλάξει γνώμη για την Τουρκία. ¶λλοι μιλάνε για ειδική σχέση. Και από την άλλη μεριά, η Τουρκία να χάσει το ενδιαφέρον της.

•   Τι θα γίνει τότε; Θα μείνουμε με τα προβλήματά μας. Δεν θα ασχοληθεί κανείς με το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Δεν θα ασχοληθεί, παρά ελάχιστα με το θέμα των ανθρωπίνων ή θρησκευτικών δικαιωμάτων ή με το Πατριαρχείο ή με την μειονότητα. Θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν το θέμα της Κύπρου, όχι να το λύσουν. Αυτό θέλουμε; Κάθε άλλο.

•   Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο έχουμε μπροστά μας, ότι μπορεί να χαθεί αυτή η δυναμική. Εάν χαθεί αυτή η δυναμική, θα χαθεί και μια ευκαιρία.

•   Γι' αυτό εγώ πήρα πρωτοβουλία και έφερα στο τραπέζι μια νέα εθνική στρατηγική για το θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία, με συγκεκριμένες προτάσεις, με συγκεκριμένες στοχεύσεις, αλλά δεν βλέπω αυτή η κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικά βήματα. Εύκολη στα μεγάλα λόγια, άφαντη στα δύσκολα.

 

5.2      ΗΠΑ

 

•   Είμαστε επικριτικοί απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξωτερική τους πολιτική. Και σήμερα η εξωτερική πολιτική της Αμερικής, είναι πράγματι βλαπτική για την ευρύτερη περιοχή, στην Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, απέναντι στο Μουσουλμανικό κόσμο.

•   Εάν η Σοβιετική Ένωση με την κατάρρευσή της απαξίωσε την έννοια του Σοσιαλισμού, η σημερινή κρίση και η πολιτική που ακολουθεί η Αμερική, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση της έννοιας της δημοκρατίας.

•   Εμείς, ως Σοσιαλιστική Διεθνής, έχουμε το χρέος να ξαναδώσουμε το νόημα στην έννοια του σοσιαλισμού, ως μια κοινωνία αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, σιγουριάς και να ξαναδώσουμε το νόημα στην έννοια της δημοκρατίας