ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Η.

1. Επί Ν.Δ., μέσα σε τριάμισι μόλις χρόνια, έχουμε αύξηση 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μόλις το τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν 3 διαδοχικές αυξήσεις στα τιμολόγια, συν άλλη μία που ανακοινώθηκε στις 30/11/2007 από τον Υπουργό Ανάπτυξης και θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2008.

2. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ευθύνεται η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Αποκρύπτει όμως συνειδητά τα εξής τρία βασικά στοιχεία:

α) Μόνο το 20% της παραγωγής ρεύματος στην Ελλάδα βασίζεται στο πετρέλαιο.

β) Σημαντικό μέρος της πίεσης στη ΔΕΗ από την άνοδο τιμών πετρελαίου αντισταθμίζεται από το ισχυρό

ευρώ.

γ) Αντίστοιχου μεγέθους άνοδο είχε το πετρέλαιο και την περίοδο 2002-2004, όμως, παρ' όλα αυτά, τότε η ΔΕΗ παρουσίαζε τεράστια αύξηση κερδών, από τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και μείωσης του κόστους. Και με αυξήσεις τιμολογίων, που δεν υπερέβαιναν το 2,5%.

3. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οδηγούμαστε σε αυξήσεις τιμολογίων είναι προκειμένου η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει επωφελής για τις ιδιωτικές εταιρίες που διεκδικούν μερίδιά της, αλλά αδυνατούν να ανταγωνιστούν το μέχρι πρότινος άκρως ανταγωνιστικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, λόγω του περιορισμένου δικού τους κεφαλαίου και της αδυναμίας να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις. Ανενδοίαστα, μάλιστα, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης των τιμολογίων, ισχυριζόμενη ότι «για να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας πρέπει να αυξηθούν οι τιμές». Όμως, ο ανταγωνισμός υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τη μείωση των τιμών και την προστασία του καταναλωτή. Και όχι το αντίθετο.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ: ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

1. Επί ΝΔ, μέσα σε τριάμισι χρόνια, είδαμε στη ΔΕΗ:

Πλήρη κομματικοποίηση και αναξιοκρατία. Άλλαξαν τρεις διοικήσεις, ενώ άξια στελέχη απομακρύνθηκαν κακήν κακώς.

  1. Εξαφάνιση κερδοφορίας. Από τα 550 εκ. ευρώ το χρόνο κέρδη επί ΠΑΣΟΚ φθάσαμε σε ζημιές (40 εκ. ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) και αυξήσεις δανείων.
  2. Ανυπαρξία έργου. Είδαμε την παραγωγή ενέργειας να καταρρέει και να υποκαθίσταται από πανάκριβες και ύποπτες αγορές ρεύματος από ιδιώτες και άλλες χώρες. Είδαμε τις απολύτως αναγκαίες επενδύσεις για μεγάλα έργα και ενίσχυση του δικτύου να μένουν στα χαρτιά. Από το 2005 και μετά, δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένα νέο έργο -αντίστοιχου μεγέθους με τα έργα της τριετίας 2001-2004- για την ενίσχυση του δικτύου της ΔΕΗ.
  3. Εκτόξευση τιμολογίων. Τα τιμολόγια εκτοξεύτηκαν προς τα πάνω κατά 25%.

 

2. Το ΥΠΑΝ καθυστέρησε 2,5 χρόνια τους ήδη νομοθετημένους διαγωνισμούς για τις νέες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής, προκειμένου να αυξηθεί πρώτα και με τεχνητό τρόπο η «οριακή τιμή» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να ευνοηθούν οι ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στην αγορά ενέργειας.

3. Καταλήστευση της ΔΕΗ, ως αποκλειστικού μέχρι σήμερα παρόχου ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσα από την τεχνητή διόγκωση της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες παραγωγούς που αυταρχικά επέβαλε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ρύθμιση που «βάζει μέσα» τη ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 50 εκ. ευρώ το χρόνο και δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

4. Διεθνείς οίκοι (τους οποίους συμβουλεύεται η ΔΕΗ), συγκρίνοντας τη λειτουργία της ΔΕΗ με τη λειτουργία αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιριών, παρατηρούν μια τεράστια αύξηση των λειτουργικών της εξόδων, ύψους 744 εκ.ευρώ. Συμπτωματικά, περίπου τόσα αναμένονται να είναι και τα έσοδα από τις τελευταίες αυξήσεις.

Η ΔΕΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ 2004

1. Η ΔΕΗ το 2004 είχε:

  1. τα χαμηλότερα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης ρεύματος στην Ε.Ε.,
  2. την 3η καλύτερη επίδοση σε Ευρώπη και Β.Αμερική, ως προς τον αριθμό/διάρκεια των διακοπών ρεύματος,
  3. επενδύσεις, κατά την τριετία 2001-2004, ύψους 3 δις ευρώ σε μονάδες παραγωγής, νέα ορυχεία, κέντρα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα υψηλής τάσης, δίκτυα διανομής,
  4. κέρδη ύψους 550 εκ. ευρώ για το 2004 και συμβολή ύψους 300 εκ. ευρώ το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό από την φορολόγηση των κερδών της και από τα μερίσματα, χάρις στο πραγματικό, σημαντικότατο, νοικοκύρεμα των λειτουργικών της δαπανών,
  5. μείωση κατά 12% του προσωπικού της (από 31.645 εργαζομένους στο τέλος του 2000 σε 27.900 το 2004) επιτυγχάνοντας παράλληλα αύξηση του κύκλου εργασιών ανά εργαζόμενο κατά 61%.

2. Όλα αυτά, με αυξήσεις τιμολογίων, που δεν υπερέβαιναν το 2,5%, με στόχο πάντοτε την προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

3. Τα έργα υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε συστήματα μεταφοράς, έργα διανομής και συντηρήσεις μονάδων της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ, συνέβαλαν καθοριστικά στην ομαλή διεξαγωγή των «φωτεινών» Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Συνοπτικά: Καταφέραμε να μετασχηματίσουμε μέχρι το 2004 τη ΔΕΗ, από οργανισμό κοινής ωφέλειας, σε ισχυρή επιχείρηση της αγοράς, με πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα, σε ένα καθεστώς πλήρους διαφάνειας και σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. Και στη ΔΕΗ, η Ν.Δ. ξόδεψε αλόγιστα την σημαντική κληρονομιά που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ.

2. Και στη ΔΕΗ, όπως σε τόσες άλλες επιλογές της ΝΔ, τα σπασμένα καλούνται να τα πληρώσουν οι πολίτες.

3. Μεταξύ του δύσκολου δρόμου της εξυγίανσης και του εύκολου δρόμου της μετακύλισης του κόστους στην κοινωνία, η κυβέρνηση επιλέγει τον δεύτερο. Είναι μία πολιτική, που επιβαρύνει αλόγιστα καταναλωτές και επιχειρήσεις, επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δεν δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα εξορθολογισμού της διαχείρισης της ΔΕΗ, που προέκυψε τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

4. Επόμενο είναι, τα έσοδα από τις αυξήσεις, να μην αξιοποιηθούν για την εξυγίανση της εταιρίας, αλλά για να καλυφθούν «τρύπες».