Ερώτηση στη Βουλή με αποκαλύψεις για την ασυδοσία του "μαύρου χρήματος" στην Ελλάδα!

17 Ιουνίου 2008

Εκτίθεται διεθνώς πλέον η χώρα από την συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να απονευρώσει και να εξουδετερώσει την Εθνική Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο σε όσους διακινούν «μαύρο χρήμα» και σε ημετέρους και κουμπάρους που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, όπως έγινε σαφές και από την υπόθεση της λεηλασίας ασφαλιστικών Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Διεθνής εξευτελισμός της χώρας μας για τα "δεμένα χέρια" της Εθνικής αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες ανοίγει τον δρόμο για την υπαγωγή της χώρας μας σε διεθνή επιτήρηση. Ο Υπουργός Οικονομίας κ.Αλογοσκούφης γνωστός για την πολιτική ανάμειξη του σε ύποπτες υποθέσεις διαφθοράς, αδιαφάνειας, ασυδοσίας και νομιμοποιήσης παραβατικών και αξιόποινων ενεργειών με νομοθετικές ρυθμίσεις, ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ αναδεικνύοντας τον ουσιαστικά συμμέτοχο, συνένοχο και ηθικό αυτουργό για το ελεύθερο πεδίο της αύξησης των φαινομένων νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες, δίδοντας την εικόνα ότι με την συμπεριφορά του την ανοχή του αλλά και την ενεργητική του συμμετοχή υποθάλπει οικονομικούς εγκληματίες ( φοροφυγάδες, λαθρέμπορους, ξεπλυματίες δομημένων ομολόγων κ.λπ.) »

Εκτίθεται διεθνώς πλέον η χώρα από την συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να απονευρώσει και να εξουδετερώσει την Εθνική Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο σε όσους διακινούν «μαύρο χρήμα» και σε ημετέρους και κουμπάρους που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, όπως έγινε σαφές και από την υπόθεση της λεηλασίας ασφαλιστικών Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Τύπου κάνει λόγο για «επιστολή-κόλαφο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, που έχει αποστείλει από τον Μάρτιο στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για την Αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος (Financial Action Task Force - FATF), διεθνούς Οργανισμού ο οποίος λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Η επιστολή του κ. Τζέιμς Σασούν επιβεβαιώνει πλήρως την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί στον Τύπο και την κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση, και κυρίως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, περισσότερο ενδιαφέρεται για την επινόηση νομοθετικής ρύθμισης που θα την απαλλάξει από την «ενοχλητική παρουσία» του κ. Γιώργου Ζορμπά, παρά για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων θωράκισης της χώρας έναντι του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στο οποίο άλλωστε έχουν αποδυθεί με ιδιαίτερη επιτυχία και επινοητικότητα διάφοροι «παρακοιμώμενοι» της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ., κάτι που φάνηκε καθαρά από τα πορίσματα Ζορμπά για το σκάνδαλο των δομημένων.

Ο πρόεδρος της FATF τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν συντάχθηκε η τελευταία έκθεση της Οργάνωσης για την Ελλάδα, η οποία υπογράμμιζε ότι η χώρα μας έχει συμμορφωθεί πλήρως μόνο με δύο από τις 40 γενικές συστάσεις της FATF, ενώ δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως ούτε και με τις εννέα ειδικές συστάσεις της, που αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος που κατευθύνεται στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τονιζόταν δε στην ίδια έκθεση ότι, όσον αφορά την εθνική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Ελλάδα κατατάσσεται στις μη συμμορφούμενες με τις συστάσεις της FATF χώρες, καθώς η Αρχή έχει «ακατάλληλη διάρθρωση για την αποτελεσματική επιτέλεση των λειτουργιών της» και στερείται τεχνικών μέσων και του απαραίτητου προσωπικού.

Δεν είναι, ασφαλώς, σύμπτωση ότι αυτές οι επισημάνσεις έγιναν ΠΡΙΝ εκδοθούν από την Αρχή τα πορίσματα-καταπέλτες για τη δράση των ημετέρων της κυβέρνησης στη λεηλασία των Ταμείων, τα οποία πραξικοπηματικά τέθηκαν από «γαλάζιους» δικαστές Δικαιοσύνη στο Αρχείο.

Διότι, στους μήνες που ακολούθησαν μετά την έκθεση της FATF, δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο ενίσχυσης της Αρχής, η οποία φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει σφόδρα την κυβέρνηση με την αδέκαστη και αποτελεσματική διερεύνηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων των ημετέρων της.

Τώρα, όπως καθιστά σαφές ο πρόεδρος της FATF στην επιστολή του, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλήρους διεθνούς εξευτελισμού: εάν μέσα στο μήνα που διανύουμε δεν έχει παραδοθεί στην FATF έκθεση προόδου που θα δείχνει ουσιαστική κινητικότητα προς τη συμμόρφωση με τις συστάσεις της, ο πρόεδρος της FATF προειδοποιεί ότι θα στείλει στην Αθήνα ειδική ελεγκτική ομάδα, θέτοντας τη χώρα μας σε ταπεινωτικό καθεστώς επιτήρησης.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σπάνια και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ελλιπούς συμμόρφωσης εθνικών κυβερνήσεων με τις διεθνείς αρχές για την καταπολέμηση του ξεπλύματος. Ουσιαστικά, δηλαδή, η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει το μοναδικό μέλος του ΟΟΣΑ που θα έχει ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» της FATF, εμφανιζόμενη διεθνώς σαν «παράδεισος» των εγκληματικών δικτύων που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις της η FATF αποτελούν βασική, αν όχι μοναδική, πηγή άντλησης πληροφόρησης των ξένων κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αυτονόητο είναι, ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της FATF τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που δίδεται διεθνώς ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών δικτύων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα στον Τύπο στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναρτηθεί η ειδική ετήσια έκθεση της αμερικανικών αρχών για το διεθνές ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών και άλλες μορφές του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («International Narcotics Control Strategy Report - 2008»). Στην έκθεση υιοθετούνται πλήρως τα συμπεράσματα της αντίστοιχης αναφοράς της FATF. Διαπιστώνεται, μάλιστα, έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται από τους Αμερικανούς ειδικούς στη λίστα των 59 χωρών με τους μεγαλύτερους «τζίρους» στη διακίνηση βρώμικου χρήματος.

Για τη μεταχείριση που έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση στην Αρχή Ζορμπά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι Αμερικανοί αφήνουν σαφέστατες αιχμές, τονίζοντας ότι «η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης στην αποστολή της, περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της Αρχής».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Επιτροπή για το ξέπλυμα ιδρύθηκε το 1995 και με το νόμο 3425/2005 μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή, με πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς μάλιστα τους περιορισμούς που επέβαλε στη λειτουργία της το φορολογικό απόρρητο. «Η Αρχή έχει, στα χαρτιά, ευρείες αρμοδιότητες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της αμερικανικής έκθεσης, που επικαλούνται την έκθεση της FATF για να τονίσουν ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη λειτουργία και τις δομές, της λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης και παροχής τεχνικών μέσων, τα οποία απαιτούνται για να επιτελέσει σωστά το έργο της.

Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί ειδικοί, η Αρχή δεν έχει στο δυναμικό της οικονομικούς αναλυτές ή προσωπικό εξειδικευμένο στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και είναι σοβαρά υποστελεχωμένη. Κάθε χρόνο η Αρχή εξετάζει περί τις 1.000 αναφορές ύποπτων συναλλαγών, αλλά δεν έχει υποδομή υψηλής τεχνολογίας για να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά. Μόλις πρόσφατα απέκτησε μια βάση δεδομένων για να καταγράφονται οι αναφορές, οι οποίες όμως δεν υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά χειρόγραφες.

Από το 2007, η Αρχή έχει μορφοποιήσει την πάγια διαδικασία υποβολής αναφορών για ύποπτες συναλλαγές. Αν και έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει βαριές ποινές σε όσους αποφεύγουν να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές, δεν το έχει πράξει, όπως σημειώνει η έκθεση. Υπογραμμίζει, όμως, ότι αυτό οφείλεται στις ελλείψεις στελεχών, που έχουν εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία της Αρχής με το εγχώριο οικονομικό σύστημα, αλλά και με τις ομόλογες αρχές του εξωτερικού.

Η εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών αναφοράς ύποπτων συναλλαγών παραμένει ζητούμενο, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση. Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, η νομοθεσία για την αναφορά ύποπτων συναλλαγών και την αντιμετώπιση του ξεπλύματος είναι αυστηρή, αλλά στην πράξη παραμένει ανεφάρμοστη.

Σαφές είναι και στους πιο καλόπιστους παρατηρητές, ότι η προσπάθεια «εξουδετέρωσης» της Αρχής Ζορμπά είναι συστηματική και σκόπιμη. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι τους τελευταίους μήνες, όπως φαίνεται από τις «διαρροές» προς τον Τύπο, το μόνο που φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι η απομάκρυνση του κ. Ζορμπά, που η ίδια η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει στη θέση του προέδρου της Αρχής, με διθυραμβικές αναφορές στο ήθος, την ακεραιότητα και τις ικανότητές του!

Επειδή,

Ερωτάσθε:

  1. Έχει παραδώσει η κυβέρνηση στην FATF την έκθεση προόδου στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; Αν το έχει πράξει, να κατατεθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης προόδου στη Βουλή, άλλως να εξηγηθεί σε τι οφείλεται η τυχόν καθυστέρηση, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς.
  2. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις αιτιάσεις των Αμερικανών για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος;
  3. Αντιλαμβάνεστε ότι με τη συστηματική υπονόμευση της Αρχής Ζορμπά η χώρα εκτίθεται διεθνώς σαν «παράδεισος» των εγκληματικών δικτύων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες;
  4. Αντιλαμβάνεστε ότι εδραιώνεται πλέον, εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών σας, η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει «δίχτυ προστασίας» εγκληματικών δραστηριοτήτων και ότι αυτή η γενικευμένη πεποίθηση συνδέεται πλέον φανερά με τη συστηματική προσπάθεια Ζορμπά για την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης ημετέρων σας στο σκάνδαλο των ομολόγων;
  5. Ποιοι πόροι, μέσα και προσωπικό έχουν τεθεί στη διάθεση της Αρχής για να επιτελέσει το έργο της;
  6. Ποια είναι η ετήσια χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό;
  7. Πόσα εξειδικευμένα στελέχη απασχολούνται στην Αρχή;
  8. Έχει εγκατασταθεί στην Αρχή πλήρες σύστημα πληροφορικής με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του;
  9. Μήπως η Αρχή Ζορμπά «τιμωρείται» με αυτή την ιδιότυπη «ασφυξία», επειδή έπραξε το καθήκον της στη διερεύνηση κυβερνητικών σκανδάλων λεηλασίας του δημόσιου πλούτου;
  10. Είναι αληθείς οι φήμες που εμφανίζονται συχνά τους τελευταίους μήνες στις εφημερίδες, περί προετοιμασίας νομικής ρύθμισης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του κ. Ζορμπά;
  11. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η συμπεριφορά προς έναν έμπειρο, ικανότατο και ηθικά ακέραιο δικαστικό, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημόσια έχει επαινέσει και μάλιστα κατόρθωσε με ελάχιστα μέσα να προσφέρει σημαντικό έργο, δίνει πλέον όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και διεθνώς, την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στους εγκληματίες που διακινούν «μαύρο» χρήμα;

Κύριε Υπουργέ,

Σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι η ερώτηση αυτή θα κοινοποιηθεί σε χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός από τα ΜΜΕ, προκειμένου να ανεδείχθη πλήρως ο Πολιτικός σας κατήφορος για τις φαυλότητες που μετέρχεστε ως Υπουργός, έχοντας την αίσθηση του ανεξέλεγκτου του ασύδοτου και της ατιμωρησίας.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Χρήστος Αηδόνης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μάρκος Μπόλαρης

Γιώργος Πεταλωτής

Μιχάλης Τιμοσίδης

Χρύσα Αράπογλου

Γιάννης Δριβελέγκας

Μιχάλης Παντούλας

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Δημήτρης Τσιρώνης

Δημήτρης Βαρβαρήγος

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Γιάννης Σκουλάς