Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτρόπης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

 

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πού απευθυνόμαστε σήμερα; Με ποιον συνομιλεί η Βουλή των Ελλήνων; Με τον Έλληνα πολίτη, που βρίσκεται στη δίνη μιας πολλαπλής κρίσης, μιας κρίσης οικονομικής, εισοδηματικής κυρίως, μιας κρίσης πολιτικής γιατί στην Ελλάδα εκτός από οικονομική κρίση έχουμε και κρίση του κράτους, κρίση των θεσμών, στο μέσο μιας κρίσης ηθικής. Και όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργούν μια μεγάλη κρίση πολιτικής νομιμοποίησης, ένα αίσθημα βαθιάς ανασφάλειας με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητεί ερείσματα, σημεία αναφοράς, να θέλει ένα πολιτικό σύστημα αξιόπιστο, να θέλει μια Κυβέρνηση νομιμοποιημένη, στιβαρή, ικανή να χειριστεί τα θέματα.

Όταν βλέπει μια Κυβέρνηση, όπως η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, που όχι μόνο δεν μπορεί να χειριστεί τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά επιπλέον παράγει διαρκώς σκάνδαλα, όπως αυτό του Βατοπεδίου, και επιπλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί το ίδιο το σκάνδαλο και συνεχώς το μεγεθύνει και το πολλαπλασιάζει, η ανασφάλεια του πολίτη και η ίδια με τη σειρά της πολλαπλασιάζεται.

Η πολιτική κρίση γίνεται ακόμη πιο βαθιά. Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες όλοι έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλο και πολυδαίδαλο είναι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ως οικονομικό σκάνδαλο, ως σκάνδαλο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Αλλά και ως πολιτικό σκάνδαλο διότι υπήρξαν πολιτικές αποφάσεις, πολιτικές πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες διαμόρφωσαν το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκδόθηκαν οι διοικητικές πράξεις και συνήφθησαν όλες οι κρίσιμες συμβάσεις.

Βεβαίως δίπλα σε αυτό το σκάνδαλο, τώρα έχουμε και ένα εξίσου μεγάλο και εξίσου σοβαρό, δικαστικό σκάνδαλο, ένα σκάνδαλο προσβολής της εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, προσβολής του κύρους της Δικαιοσύνης. Προσβολής του καθεστώτος του Έλληνα εισαγγελικού λειτουργού, που από το 1975 με βάση το ισχύον μεταπολιτευτικό Σύνταγμα της χώρας, είναι ανεξάρτητος δικαστικός λειτουργός και περιβάλλεται, όπως και ο συνάδελφός του της καθημένης Δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, όταν ασκεί το δικαιοδοτικό και προανακριτικό του έργο. Και όταν ασκεί το έργο του αυτό δεν υπόκειται σε καμία ιεραρχική εξάρτηση, γιατί όλοι αυτοί οι θεσμοί που υπαλληλοποιούν, στρατιωτικώ μάλιστα τω τρόπω, την Εισαγγελία, είναι θεσμοί προσυνταγματικοί, προ του 1975 και αντισυνταγματικοί.

Απέναντι σε αυτή την εικόνα η Νέα Δημοκρατία έρχεται με την κλασική, συμβατική, χιλιοειπωμένη επιχειρηματολογία της, που ενοχλεί πια ηθικά τον πολίτη. Δεν αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ότι εν έτη 2008 δεν μπορεί να επαναλαμβάνει, σαν να μην μεσολάβησε τίποτε, την πάγια επιχειρηματολογία του 2004, του 2005, του 2006 άντε του 2007.

Αλλά τώρα, μετά από όλα όσα συνέβησαν μπορεί να έρχεται η Κυβέρνηση με δυο επιχειρήματα έωλα, αστεία, σχεδόν παιδικά, πρώτον, ότι υπάρχει ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά. Άρα προβάλλει ένσταση συμψηφισμού. Και για το Βατοπέδι ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και για την οικονομική κρίση ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και για τα ομόλογα ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και για τις υποκλοπές το ΠΑΣΟΚ. Για τα πάντα ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ!

Για την εσωτερική κρίση στη Νέα Δημοκρατία ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, για τη στοχοποίηση του κ. Ρουσόπουλου ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. Για όλα ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, είναι το πρώτο επιχείρημα το οποίο, εν πάση περιπτώσει, από ένα σημείο και μετά καθιστά απλώς συμπαθέστερο το ΠΑΣΟΚ για τον Έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος.

Το δεύτερο καταπληκτικό επιχείρημα «Όλα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη» και παλαιότερα αναμέναμε να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για να πάμε στην εξεταστική Επιτροπή. Τώρα, εκών άκων, ο κ. Πρωθυπουργός, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, αναγκάζεται να ανατρέψει κι αυτό του το δόγμα: Πηγαίνουμε σε Εξεταστική Επιτροπή πριν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, γιατί η δικαστική έρευνα εξελίχθηκε σε μια βαθιά κρίση της Δικαιοσύνης με τις παραιτήσεις δυο Αντιεισαγγελέων Εφετών, με μια τρίτη Εισαγγελέα Εφετών να διαπιστώνει ευθύνες Υπουργών και να ζητά την παραπομπή του φακέλου στη Βουλή και με τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλεγμένο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, τώρα να συμφωνεί με την Εισαγγελέα Εφετών και να λέει κι αυτός «Στείλτε το φάκελο στη Βουλή».

Είναι δυνατό με αυτή την επιχειρηματολογία η Κυβέρνηση να αναζητήσει διέξοδο στην βαθιά πολιτική και ηθική της κρίση; Και με το ύφος με το οποίο αγόρευσε προηγούμενα ο κ. Ρουσόπουλος; Με μια πολιτική έπαρση; Υποδυόμενος τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας; Και καλώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ταυτιστεί μαζί του;

Αυτό είναι το μεγάλο στρατηγικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση που διέρχεται η Κυβέρνηση; Δεν θέλω να καταστήσω συνομιλητή μου τον κ. Ρουσόπουλο γιατί σέβομαι απόλυτα τη δύσκολη θέση του. Αλλά για να αξιοποιήσει τη δυσκολία της θέσης του, θα έπρεπε να εμφανιστεί εδώ με τελείως διαφορετικό ύφος και να αναπτύξει τελείως διαφορετικά επιχειρήματα και όχι να αναπτύξει αυτού του είδους την επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, λες και αυτό είναι το πρόβλημα.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν ευθύνεται γιατί έχει καταστεί ο κ. Ρουσόπουλος πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ε, όχι βεβαίως.

Αποδίδετε κατ' αρχάς στην Αντιπολίτευση ιδιότητες μεταφυσικές, που δεν  τις διαθέτει, και δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ποιο είναι το πρόβλημά σας. Και το πρόβλημά σας μετατρέπεται σε πρόβλημα του τόπου, των θεσμών, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της ανάπτυξης, της καθημερινότητας του πολίτη. Η παθογένεια της κυβέρνησης, από πολιτική και κομματική παθογένεια, μετατρέπεται σε παθογένεια οικονομική.

Δεν φταίει ο πολίτης σε τίποτα να υφίσταται τις συνέπειες της ανικανότητας ή εν πάση περιπτώσει της ευθύνης της πολιτικής και της νομικής της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της, που δεν έχει συνείδηση της ευθύνης της, χάνει κάθε δημοκρατικό έρεισμα. Διότι δεν μπορεί να αποκτήσει δεσμούς νομιμοποιητικούς με την κοινωνία, μετατρέπει την κοινωνία σε αντίπαλό της.

Αυτό έχετε πάθει. Έχετε μπει σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορείτε να βγείτε. Και σήμερα δώσατε την εικόνα στον ελληνικό λαό πως δεν έχετε συνείδηση του προβλήματος και δεν έχετε και ικανότητα υπέρβασης του προβλήματος, δεν μπορείτε να σπάσετε το φαύλο κύκλο.

Άρα η χώρα χρειάζεται άλλες προτάσεις, προτάσεις ουσιαστικές, προτάσεις που αφορούν τον κίνδυνο ύφεσης, προτάσεις που αφορούν την προστασία των εισοδημάτων, το μέλλον της οικονομίας, τις προοπτικές του τόπου, της πατρίδας.

Για να τα διατυπώσουμε όμως αυτές τις προτάσεις, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, να έχουμε θεσμικό, ηθικό και πολιτικό βάρος. Όλο το πολιτικό σύστημα, η Βουλή, και κάθε κόμμα. Εάν λοιπόν δεν μπορούμε να στείλουμε σήμερα ένα μήνυμα στον πολίτη ότι μπορούμε να είμαστε φερέγγυοι, ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας, ότι δεν συγκαλύπτουμε τίποτα, τότε δεν μπορούμε να δώσουμε και καμία απάντηση.

Η αντιπολίτευση λοιπόν διασφαλίζει σήμερα με τις προτάσεις της τις προϋποθέσεις της δικής της πολιτικής και κοινωνικής φερεγγυότητας. Η πρότασή μας, η πρόταση νόμου για την εκκαθάριση της υπόθεσης του Βατοπεδίου και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, δίνει πλήρη και άμεση λύση ως προς το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης αυτής.

Γιατί την αρνείστε; Γιατί επιλέγετε την οδό αυτής της κολοβής πράξης που υπέγραψε ο κ. Μπέζας, για την ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων που είχαν εκδοθεί επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ; Και η τελευταία κρίσιμη Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου του 2004 που υπέγραψε ο κ. Δούκας και αναγνωρίζει την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και της παραλίμνιας περιοχής δεν ανακαλείται.

Και τι γίνονται οι συμβάσεις ανταλλαγής; Και τι γίνονται οι συμβάσεις μεταβίβασης ακινήτων σε τρίτους; Και τι γίνονται οι συμβάσεις εργολαβίας; Τι γίνεται με τη μεταβίβαση του ολυμπιακού ακινήτου και των οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης; Τίποτα. Ενώ εμείς έχουμε  εισηγηθεί πλήρη και άμεση λύση: Ακύρωση όλων των πράξεων, ακύρωση όλων των συμβάσεων, επαναφορά της προτέρας κατάστασης και όποιος έχει συμφέρον ας πάει στο δικαστήριο να το διεκδικήσει. Όχι το Δημόσιο. Η Μονή και οι ιδιώτες.

Δεύτερον, αποδεχθήκαμε την Εξεταστική Επιτροπή γιατί δεν θέλουμε κανείς να έχει το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάτι να κρύψει. Τι έχει να κρύψει το ΠΑΣΟΚ; Τη μεγάλη του προσπάθεια για την αναστήλωση των μνημείων του Αγίου Όρους; Την προστασία του μεγαλύτερου βυζαντινού και μεταβυζαντινού μνημείου της ανθρωπότητας; Την υπαγωγή του Αγίου Όρους στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων; Αυτό είναι το πρόβλημά μας;

Ή φοβόμαστε τις πράξεις του κ. Δρυ, που αφορούσαν μόνο τη νησίδα Μπουρού, το μετόχι και την εκκλησία; Ή τις πράξεις του κ. Φωτιάδη, που τις ανεκάλεσε και έδωσε εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να διεξαχθεί μια σφοδρή αντιδικία, με μάρτυρες, με προτάσεις, με αποδεικτικά στοιχεία;

Μια αντιδικία που οδήγησε στην έκδοση δικαστικής απόφασης που δικαιώνει το Δημόσιο. Έτσι κατέθεσε η εισηγήτρια Πρωτοδίκης. Αλλά παρεμποδίστηκε δυστυχώς η δημοσίευση αυτής της απόφασης που είχε ληφθεί, κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων και βοούσε ο τόπος γι? αυτό, το ήξεραν όλοι αυτό, το ήξερε και η Κυβέρνηση. Άρα δικαιώθηκε η επιλογή της αναπομπής και της σκληρής αντιδικίας.

Και βέβαια προτείνουμε Προκαταρκτική Εξέταση -και τελειώνω κύριε Πρόεδρε- όχι γιατί έχουμε κάποια ανθρωποφαγική διάθεση. Εμείς ήμασταν αυτοί που ανακαλέσαμε όλες τις διώξεις το 1995 και προτείναμε μια συναινετική λύση για το θεσμό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών το 2001, που την υποστήριξε και την ψήφισε σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία.

Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την πρότασή μας αυτή, γιατί υπήρξε η παραγγελία του κ. Σανιδά, που διαπιστώνει ότι η έκδοση συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων συνιστά έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου και λέει ότι παρεπλανήθησαν Υπουργοί. Αυτό όμως είναι ζήτημα δόλου, υποκειμενικής υπόστασης. Αυτό θα το κρίνει η Βουλή. Και εύχομαι και ελπίζω να μην αποδειχθεί δόλος. Δόλος δεν σημαίνει να θέλω να εξυπηρετήσω τη Μονή, σημαίνει να θέλω να βλάψω το δημόσιο. Αυτό πρέπει να το ερευνήσουμε. Το ίδιο είπαν οι Αντιεισαγγελείς με την παραίτησή τους, που είναι κόλαφος εις βάρος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Και κυρίως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε γιατί η Βουλή αυτή είναι έτοιμη να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας είναι οριακή, είναι ασταθής, βρίσκεται σε κρίση και περιδίνηση και θα ήταν ντροπή για το πολιτικό σύστημα, και ιδίως για την Κυβέρνηση, τα πράγματα αυτά να μείνουν αδιερεύνητα επειδή θα μεσολαβήσει η διάλυση της Βουλής.

Προστατέψτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, το κύρος της κυβέρνησής σας, το κύρος του κόμματός σας, το κύρος της Βουλής, προστατέψτε το κύρος όλων των πολιτικών μας θεσμών που θίγεται με τέτοιες συμπεριφορές, όπως αυτές που δυστυχώς εξακολουθείτε να διαπράττετε εδώ μέσα, ακόμη και σήμερα που είναι η ώρα της αλήθειας και η ώρα της ειλικρίνειας.