Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική κατάσταση και την έξοδο της χώρας από την κρίση

 

Δευτέρα 02.06.2008


Είναι κρίσιμες όσο και δραματικές οι στιγμές για τη χώρα και το λαό μας. Σε ένα κόσμο, όπου οι νέες προκλήσεις και οι δραματικές εξελίξεις, ή θα αξιοποιηθούν από τους λαούς, ως ευκαιρία αλλαγών και πολιτικών προς όφελός τους, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, ή θα αντιμετωπισθούν με φόβο, συμβιβασμούς, χωρίς την απαραίτητη πολιτική βούληση για νέες πολιτικές. Με αποτέλεσμα να τίθενται σε αμφιβολία η επιβίωση λαών, η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των πολιτών, η Δημοκρατία και οι ελευθερίες.

Η Ελλάδα, αντί να θέτει στόχους, να σχεδιάζει και να παίρνει πρωτοβουλίες, να χαράξει τη δική της πορεία, χάνει ένα προς ένα τα πλεονεκτήματα που κέρδισε στην προηγούμενη ιστορική φάση.

Η παραγωγή στο ναδίρ, ο πλούτος μοιράζεται ολοένα και πιο άνισα, η ακρίβεια τρώει καθημερινά το ανεπαρκές εισόδημα, η νέα φτώχεια και η εξαθλίωση οδηγούν σε απόγνωση ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, ενώ η Δημοκρατία και οι θεσμοί καταπατούνται από την αυθαιρεσία και την ανομία στον τόπο μας. Και αυτό οφείλεται σήμερα στην αντίληψη και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς συλλογικό όραμα, χωρίς συγκεκριμένους εθνικούς στόχους, έχουμε μια κυβέρνηση που ευνοεί τους μεσάζοντες, τους επιτήδειους, την πόλωση, την ασυδοσία, την κατασπατάληση και ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, τον καιροσκοπισμό στην αγορά και τον κομματισμό στο δημόσιο. Οι λεγόμενες 'μεταρρυθμίσεις' κρύβουν την αδιαφανή και αυταρχική διακυβέρνηση, το σκληρό, ταξικό, κοινωνικά άδικο και πελατειακό πρόσωπο της ΝΔ.

Κάθε μέρα που περνά, διαμορφώνεται μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που ζητά τη δημοκρατική ανατροπή. Συναντάται με το χρέος μας να είμαστε καθημερινά η δύναμη αλλαγής και την βούλησή μας να είμαστε η δύναμη ευθύνης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, εκφράζει την δικαιολογημένη λαϊκή διαμαρτυρία και αποτελεί φορέα κυβερνητικής προοπτικής και ευθύνης, όχι απλή κίνηση διαμαρτυρίας.

Μπορούμε και επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την καθολική άρνηση στην πολιτική της ΝΔ, σε προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, που θα νικήσει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Μπορούμε και επιδιώκουμε να ανασυνθέσουμε τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο στους στόχους της νέας μεταπολίτευσης και να προτείνουμε, ταυτόχρονα, μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Έχουμε επίγνωση ότι, οι ανάγκες και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προϋποθέτουν ευρύτατες συναινέσεις, που θα τροφοδοτούν τη δυναμική της ανατροπής. Είναι λοιπόν ανάγκη να συναντηθούν, να συντονιστούν και να συνεργαστούν ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και της πολιτικής.

Να δημιουργηθούν νέες σκέψεις και σχέσεις, να γεννηθούν νέες ιδέες, να διαμορφωθούν σύγχρονες και προοδευτικές εναλλακτικές προτάσεις, που θα κινητοποιούν την κοινωνία και τους πολίτες. Μετατρέπουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και των στρωμάτων, που πλήττονται από την ανασφάλεια, σε δύναμη κυβερνητικής ευθύνης.

Δεσμευόμαστε να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της φτώχειας, της ακρίβειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανασφάλειας στην καθημερινή ζωή, του περιβάλλοντος, και να προωθήσουμε εναλλακτικές πολιτικές και λύσεις.

Το πλαίσιό μας είναι καθαρό και θαρραλέο: Με προτεραιότητα το συμφέρον του τόπου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε και τόνισε:

«Ναι, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη, και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, και την πολιτική συναίνεση στον λαό.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ευρύτερη πολιτική συνεργασία για να δώσει και κυβέρνηση αλλαγής και δυναμική ανατροπής που έχει ανάγκη η χώρα.

Και το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μπορούν να πάνε χέρι - χέρι σε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγών στην χώρα μας.

Ισχύει βέβαια πάντα ο κανόνας 'όποιος αποκλείει τους άλλους, τελικά αποκλείεται ο ίδιος'.»

Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στο διάλογο, στις κοινές δράσεις απέναντι στην κυβέρνηση, στις κοινές επεξεργασίες για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων.

Όσοι, στον χώρο της άλλης αριστεράς, φοβούνται τον ανοιχτό διάλογο ή καλλιεργούν την φοβία και την πλήρη άρνηση, συμβάλλουν στην αποστροφή του κόσμου από την πολιτική και στην επικυριαρχία της νεοσυντήρησης.

Εμείς εφοδιάζουμε την Ελλάδα με τις απαραίτητες εθνικές στρατηγικές και με μια ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Δεν ζητάμε την εξουσία για την εξουσία. Ζητούμε την κυβέρνηση, την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, για να αλλάξουμε τον τόπο μαζί του.

Για αυτό, ζητούμε την νίκη του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο δρόμος για την αλλαγή στη χώρα. Χωρίς την νίκη μας, τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, θα συνεχίσει η χώρα τον καταστροφικό της κατήφορο.