"Απίθανη υποκρισία Η ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ 14/9/2006
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πολιτικές χωρίς περιεχόμενο"
H ομιλία του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ είναι μια ομιλία χωρίς καμιά κοινωνική αναφορά. Μια ομιλία που δείχνει πόσο απομονωμένος είναι από την ελληνική πραγματικότητα. Μια ομιλία χωρίς καμιά νέα ιδέα που θα κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία.
Έκανε και πάλι τις γνωστές προγραμματικές δηλώσεις - δηλώσεις προθέσεων για το τι σκοπεύει να κάνει. Παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα για όσα δεν έκανε η κυβέρνησή του τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Επιχείρησε και πάλι να φορτώσει όλες του τις ανεπάρκειες στο ΠΑΣΟΚ, υφαρπάζοντας παράλληλα και το έργο που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν είπε λέξη για τα εισοδήματα και τις δυσκολίες της μέσης ελληνικής οικογένειας. Δεν είπε λέξη για τη βοήθεια στους πιο αδύναμους, όπως με το επίδομα θέρμανσης που απουσιάζει ηχηρά από την ομιλία του. Και αυτά που γενναιόδωρα υποσχέθηκε είναι χρήματα που τα χρωστά.
Ανακάλυψε ο κ. Καραμανλής νέο σύνθημα: ένα «κοινό σύμφωνο μεταρρυθμίσεων». Μόνο που η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η καταστρατήγηση δικαιωμάτων και η περιφρόνηση των κοινωνικών εταίρων, δεν είναι μεταρρυθμίσεις.
1. «Εικοσιπέντε (25) χρόνια από την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελλάδα έχει κερδίσειπολλά... Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν γιααυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, στέρεο κοινωνικό κράτος, υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερεςθέσεις εργασίας.»
Ο μηδενισμός σε όλο του το μεγαλείο. Στα χρόνια που πέρασαν η Ελλάδα ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Ευρωπαϊκές χώρες, το κατά κεφαλήν εισόδημα πλησίασε από το 2000 ως το 2004 το μέσο Ευρωπαϊκό κατά 10 μονάδες, η Ελλάδα μείωσε τις περιφερειακές ανισότητες, και τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώθηκαν με αποτέλεσμα την ένταξή μας στη ζώνη του Ευρώ, με παράλληλη αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Η Ελλάδα άλλαξε.
2. «Την ώρα που ο Κόσμος άλλαζε αιώνα, στη Χώρα μας συντηρούνταν χρόνιες παθογένειες. Γραφειοκρατία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Διόγκωση του Δημόσιου Τομέα. Ανεπάρκεια των Κρατικών μηχανισμών. Σπατάλη της δημόσιας περιουσίας. Εκτεταμένη διαφθορά, ασυδοσία και αυθαιρεσία.»
Ο κόσμος άλλαξε αιώνα στην ώρα του, όπως και η Ελλάδα. Η Ν.Δ. Θέλει να πιστεύει ότι ο αιώνας άλλαξε το 2004. Με την "νέα διακυβέρνηση" σταμάτησε κάθε σοβαρή προσπάθεια κατά της χρόνιας παθογένειας. Ό,τι χτιζόταν συστηματικά σταμάτησε. Ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα, το 2006, σε κάθε βήμα του: διακρίσεις σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων, διόγκωση του Δημόσιου Τομέα, ανεπάρκεια των Κρατικών μηχανισμών, σπατάλη της δημόσιας περιουσίας, εκτεταμένη διαφθορά, ασυδοσία και αυθαιρεσία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη πως οι εξορκισμοί δεν αρκούν. Ή απλώς παραδόθηκε πολύ νωρίς.
3. «Την ώρα που ο Κόσμος άλλαζε αιώνα, ...στη χώρα μας ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του μέσου κοινοτικού όρου.»
Ο πληθωρισμός σήμερα, μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Η ΝΔ κατάφερε να κάνει την ακρίβεια μόνιμο θεσμό, που βλέπει ο πολίτης, η νοικοκυρά, η οικογένεια, κάθε μέρα. Η ελληνική κοινωνία αποκλίνει από τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες.
4. «...η ανταγωνιστικότητα υποχωρούσε...»
Ο κύριος Καραμανλής φαίνεται πως παραβλέπει το γεγονός ότι επί των ημερών του και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2005, η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα απόκλισης από τους στόχους της Λισσαβόνας. Παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι επί των ημερών του, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάσσεται σε απελπιστικά επίπεδα για την Ελληνική οικονομία επίπεδα. Από 4,5 δις ? το α' τρίμηνο του 2005, σε 8 δις ? το α΄ τρίμηνο του 2006.
5. «Η ανεργία από το 3%, το 1980, είχε εκτιναχθεί στο 11,3%, στις αρχές του 2004. Το δημόσιο χρέος, από το 25% του ΑΕΠ, είχε φτάσει στο 110%. Το έλλειμμα ακουμπούσε το 7% του ΑΕΠ. Αντί μακρόπνοης κοινωνικής πολιτικής, μοιράζονταν παροχές με δανεικά, που εξανεμίζονταν την επομένη των εκλογών.»
Ο κ. Καραμανλής και πάλι επανέρχεται στο 1980 και συγκρίνει το τότε με το σήμερα. Σβήνει από τη μνήμη του, αλλά δεν μπορεί να τη σβήσει από την ιστορία, τη περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης από τη ΝΔ - την τριετία 1990-93 - που έφερε την Ελλάδα στο πρόθυρα της καταστροφής. Στο 1989 το χρέος ήταν στο 72% του ΑΕΠ, το έλλειμμα στο 13,6%, ο πληθωρισμός στο 13,7% και η ανεργία στο 6,7% και το 1993 όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και πάλι τη Κυβέρνηση το χρέος είχε εκτιναχτεί στο 110,1%, το έλλειμμα ήταν στο 13,4%, ο πληθωρισμός στο 14,4%, η ανεργία στο 8,6% και τα ταμεία ήταν άδεια.
6. «Βάλαμε σε εφαρμογή Σχέδιο για το νοικοκύρεμα της Οικονομίας... Δώσαμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της σπατάλης, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών»
Προεκλογικά ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ μιλούσαν για σπατάλη 10 δις ευρώ την οποία θα αντιμετώπιζαν άμεσα και αποτελεσματικά. 2,5 χρόνια αργότερα, φαίνεται πως ψάχνουν ακόμα. Αλλιώς δεν εξηγείται πως ενώ για το 2005 προβλεπόταν μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 16,3% τελικά σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 6,7% και το ίδιο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και φέτος. Για το λαθρεμπόριο και την φοροδιαφυγή δε, που είναι σε έξαρση, ούτε κουβέντα.
7. «Διαμορφώσαμε, με γνώμονα τις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες της κοινωνίας, ένα νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο. Είναι το πρότυπο που δίνει ισόρροπη έμφαση στο διττό στόχο Ανταγωνιστικότητα και Συνοχή ».
Πως ακριβώς «χτίζεται το νέο αναπτυξιακό πρότυπο» όταν η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση δημοσίων επενδύσεων που κατευθύνονται κυρίως στην περιφέρεια; Όταν οι συνολικές επενδύσεις έχουν μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ; Όταν μειώνονται τα πραγματικά εισοδήματα για τους περισσότερους πολίτες; Προς το παρόν στην Ελλάδα η ανταγωνιστικότητα είναι μόνο αυξημένη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Κοινωνική συνοχή με ανασφάλεια των μισθωτών και αβεβαιότητα με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα δεν νοείται.
8. «Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες.»
Με αυτή τη αδιάκριτη μείωση της φορολογίας χαρίζει σε 200 μεγάλες επιχειρήσεις κέρδη 200 εκατομμύρια Ευρώ το 2006, 400 εκατομμύρια Ευρώ το 2007, και 600 εκατομμύρια Ευρώ από το 2008. Και αυτό ενώ οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες είχαν το α' 6μηνο του 2006 κέρδη που ξεπέρασαν τα 4,6 δισ. Ευρώ, αύξηση 50% σε σχέση με το α' 6μηνο του 2005.
9. «Εφαρμόσαμε πάνω από 30 μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεσπίσαμε νέο πλαίσιο για την ενίσχυση της υγιούς εμπορικής δραστηριότητας»
Όλα τα μέτρα στήριξης βασίζονται σε προηγούμενες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η ΝΔ αδιαφόρησε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εφάρμοσε πολιτικές που τις έπληξαν, όπως εξαιρέσεις από φοροαπαλλαγές, η παρακράτηση φόρου, το ωράριο καταστημάτων.
10. «Ενεργοποιήσαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού.»
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αδυνατεί σήμερα να υλοποιήσει το έργο της έχοντας πάνω από 250 ανεξέλεγκτες υποθέσεις. Το δυναμικό της δεν αρκεί και ο Υπουργός Ανάπτυξης την αντιμετωπίζει ως υποκατάστατο της Αγορανομίας.
11. «Το έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά για να φτάσει, ως το τέλος του χρόνου, (για πρώτη φορά από την ένταξη στην ΟΝΕ) κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.»
Μετά το έγκλημα της απογραφής που έβαλε τη χώρα μας σε επιτήρηση, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από την Κυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε καταστροφική. Κάθε χρόνο ψηφίζονται Προϋπολογισμοί που δεν υλοποιούνται. Η μείωση του ελλείμματος -από 6,9% το 2004 σε 4,5% το 2005- ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπε η Κυβέρνηση παρά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα του Απριλίου του 2005 και ήταν αποτέλεσμα της μη επανάληψης των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της δραματικής περικοπής του ΠΔΕ. Αλλά και φέτος ο Προϋπολογισμός ενισχύθηκε με σειρά πρόσθετων μέτρων (αύξηση προκαταβολής φόρου στις ΑΕ και ΕΠΕ, των Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, αύξηση Ε.Φ.Κ. στα πετρελαιοειδή, του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ). Πάλι όμως, όπως αποκαλύπτουν τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου, και στα έσοδα και στις δαπάνες οι προβλέψεις της Κυβέρνησης δεν επαληθεύονται. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σήμερα ακριβώς τις ίδιες λογιστικές μεθόδους που κατήγγειλε στο παρελθόν και με αφορμή τις οποίες προχώρησε το 2004 στη δημοσιονομική «απογραφή».
12. «Η ανάπτυξη, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, έφτασε το 4,1% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης.»
Από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κάθε χρόνο χαμηλότεροι από εκείνους τους οποίους παρέλαβαν. Θυμίζουμε πως το 2003 η Ελλάδα αναπτυσσόταν με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη. Και για πρώτη φορά η ανάπτυξη στηρίζεται στην τροφοδοτούμενη με δανεισμό κατανάλωση παρά στις επενδύσεις.
13. «Η πορεία σύγκλισης, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, (σε σχέση με το μέσο των «15») από το 75,5% το 2004, έφτασε το 77,3% το 2005.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την τελευταία διετία της «νέας διακυβέρνησης» το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα έχει συγκλίνει προς το μέσο όρο της ΕΕ κατά μόλις μια (1) μονάδα. Την τελευταία διετία του ΠΑΣΟΚ είχε συγκλίνει κατά 7 μονάδες. Αυτή είναι η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ. Η επιβράδυνση της σύγκλισης. Η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε οπισθοχώρηση.
14. «Ο ρυθμός απορρόφησης κοινοτικών πόρων διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2000-2004. Από 21%, σε τέσσερα χρόνια, ξεπέρασε το 45% σε δυόμισι χρόνια.»
Με τη ΝΔ, όχι μόνο δεν σημειώθηκε επιτάχυνση, αλλά ανακόπηκε η σημαντική επιτάχυνση που σημειωνόταν κάθε χρόνο. Ενώ το 2002 και το 2003 οι αυξήσεις στις δαπάνες ήταν +36% και +40% αντίστοιχα, το 2004 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μείωση δαπανών (-4%). Το 2005 η αύξηση που σημειώθηκε οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μαζική αναδρομική ένταξη εκατοντάδων τελειωμένων έργων που είχαν γίνει επί ΠΑΣΟΚ με εθνικούς πόρους. Το φετινό οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση από την αρχή του Γ' ΚΠΣ. Συνολικά, μέχρι τον Αύγουστο του 2006, έχει απορροφηθεί μόλις το 45% των συνολικών πόρων. Το υπόλοιπο 55% πρέπει να απορροφηθεί σε λιγότερο από 2½ χρόνια. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη απορρόφησης με ρυθμό 2% το μήνα, τη στιγμή που το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου απορροφήθηκε μόλις το 3,4% του ΚΠΣ. Η ΝΔ επιχειρεί να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ με παιδαριώδη επιχειρήματα του είδους «έπρεπε μέχρι το τέλος του 2003 να έχει απορροφηθεί το 50% του Γ' ΚΠΣ», ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως η υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ ξεκίνησε στα μέσα του 2001. Την καλύτερη απάντηση δίνουν οι Εκθέσεις της ΕΕ σύμφωνα τις οποίες το 2004 η απόσταση της χώρας μας από το μέσο όρο απορρόφησης της ΕΕ διευρύνθηκε κατά σχεδόν 9 μονάδες, ενώ η κατάταξη της Ελλάδας υποχώρησε κατά 4 θέσεις, από την 9η στη 13η.
15. «Στους 18 μήνες εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν επενδύσεις 2 δις 700 εκ. ευρώ, που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.»
Οι νέες θέσεις εργασίας είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση λίγο περισσότερες από 7 χιλιάδες. Χρειάζονται άραγε περίπου 400.000 ? το άτομο για να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας; Η Νέα Δημοκρατία αποσύνδεσε στο νέο αναπτυξιακό νόμο τις επενδύσεις από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η καθυστέρησή της στο να δημιουργήσει και να ενεργοποιήσει τον νέο αναπτυξιακό νόμο την αναγκάζουν σήμερα να ανακοινώνει απλώς τις εγκρίσεις κονδυλίων εφόσον επενδύσεις άξιες λόγου δεν έχουν γίνει ακόμα.
16. «Η καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασε το 1 δις ευρώ, έναντι 145 εκ., το ίδιο διάστημα πέρυσι.»
Η αισιοδοξία του κ. Καραμανλή στηρίζεται μόνο σε εκείνα τα στοιχεία που τον συμφέρουν. Η Eurostat μέσα από πρόσφατη ανακοίνωση της περιγράφει το 2005 ως έτος αποεπένδυσης για την Ελλάδα, καθώς παρ' όλες τις φοροελαφρύνσεις προς επιχειρήσεις υπήρξε μαζική φυγή κεφαλαίων ύψους 1 δις ?.
17. «Οι εξαγωγές αυξάνονται, με ρυθμό 22% το πρώτο εξάμηνο του 2006.»
Άλλο ένα παράδειγμα επιλεκτικής και γενικόλογης χρήσης στατιστικών στοιχείων με στόχο την απόκρυψη της πραγματικής εικόνας. Οι εξαγωγές και η υποτιθέμενη αύξηση τους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της αξίας των πετρελαιοειδών λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ κατά το α΄ τρίμηνο του 2006 και σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2005 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων, εμφανίζει αύξηση 22% με τις εισαγωγές εκτός καυσίμων να διευρύνονται κατά 17% και τις εξαγωγές εκτός καυσίμων κατά 7%.
18. «Οι αφίξεις τουριστών ανέβηκαν κατά 8% το 2005 και ακόμη περισσότερο τη χρονιά που διανύουμε.»
Αλίμονο εάν δεν είχε αυξηθεί μετά την τεράστια προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τους φόβους τρομοκρατικών επιθέσεων σε ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες. Και η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν η κυβέρνηση φρόντιζε τα στοιχειώδη: να μη δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, και να υπάρχουν πλοία στα λιμάνια. Ίσως γι' αυτό ενώ αυξήθηκαν οι αφίξεις, δεν αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό.
19. «Η ανεργία από 11,3% το Μάρτιο του 2004, μειώθηκε στο 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2006.»
Μία από τις πρώτες κινήσεις της «νέας διακυβέρνησης» μαζί με τη δημοσιονομική απογραφή ήταν η απογραφή στα στατιστικά στοιχεία. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και με σωρεία καταγγελιών για προεκλογικές προσλήψεις, η ΝΔ διαμέσου της ΕΣΥΕ προσπάθησε να μας πείσει πως η ανεργία ανέβηκε αλλά μετά από δραματικές προσπάθειες δύο ετών και δύο Υπουργών μειώθηκε - και είναι, πλέον, όση ήταν και το 2003! Η παραποίηση των στοιχείων που έκανε η κυβέρνηση για να εμφανίσει μείωση της ανεργίας δεν αρκούν για να πείσουν τους ανέργους ότι υπάρχει προοπτική γι' αυτούς.
20. «Έχουμε, ήδη, μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων. Θεσμοθετήσαμε και εφαρμόζουμε ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό και την ποιότητα των έργων.»
Η ΝΔ άλλαξε τον τρόπο ανάθεσης έργων χωρίς μια ομαλή περίοδο μετάβασης στο νέο σύστημα ανάθεσης. Πολλά έργα που ήταν τον Μάρτιο 2004 έτοιμα για δημοπράτηση καθυστέρησαν έως και 1,5 χρόνο να δημοπρατηθούν. Οι καθυστερήσεις και το νέο σύστημα οδήγησαν σε υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις (έως και 60%) με αποτέλεσμα τα έργα ή να μην τελειώσουν ποτέ ή να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους.
21. «...απλοποιείται το καθεστώς ίδρυσης των επιχειρήσεων, μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία, καθιερώνεται η αρχή της «μιας στάσης» ...
Προς το παρόν το μόνο που έχουμε δει είναι η αύξηση των δικαιολογητικών και των διαδικασιών για την ίδρυση επιχείρησης. Και εδώ αντί να πάμε μπροστά κάνουμε βήματα πίσω.
22. «...αξιοποιούνται ουσιαστικά τα ΚΕΠ.»
Τα ΚΕΠ, αφού τα λοιδόρησαν, τώρα θέλουν αν τα αναβαθμίσουν προσλαμβάνοντας "γαλάζια" παιδιά στη θέση των σημερινών συμβασιούχων. Τα ΚΕΠ αποτελούν έργο που φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, και έχουν καταφέρει να δώσουν πλήγμα στην γραφειοκρατία του Δημοσίου. Ο θεσμός όμως σήμερα οδηγείται σε μαρασμό καθώς μέσα από την πρόσφατη προκήρυξη κρατούνται σε ομηρία 1000 και πλέον συμβασιούχοι που επί σειρά ετών στήριξαν το θεσμό. Η ΝΔ προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καρπωθεί έργο του ΠΑΣΟΚ ενώ συνειδητά υποχρηματοδοτεί το θεσμό οδηγώντας τον σε μαρασμό και υποβάθμιση.
23. «Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο και μειώνονται γενναία (κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα) οι φορολογικοί συντελεστές.»
Προς το παρόν ο Έλληνας φορολογούμενος βλέπει αύξηση της έμμεσης φορολογίας του και μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, άρα σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Από τη μείωση των συντελεστών που ανήγγειλε ο κ. Καραμανλής όσοι έχουν μηνιαίο μισθό χαμηλότερο των 800 περίπου ευρώ δεν θα έχουν κανένα όφελος, καθώς ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν φόρο. Τα μεσαία εισοδήματα θα έχουν μία μικρή φορολογική ελάφρυνση - ένας μισθωτός για παράδειγμα με μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ θα κερδίσει γύρω στα 10 ευρώ τον μήνα. Τα μεγάλα εισοδήματα όμως θα έχουν μία πολύ μεγάλη φορολογική ελάφρυνση - έως και 7000-8000 Ευρώ για ένα εισόδημα 100.000 Ευρώ. Και αυτήν θα την πληρώσουν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Με υψηλότερους έμμεσους φόρους, μικρότερες κοινωνικές δαπάνες και λιγότερες δημόσιες υποδομές. Θα καταβάλουν δηλαδή, ασύγκριτα περισσότερα απ' όσα υποτίθεται ότι ωφελούνται.
24. «Εφαρμόζεται, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Σύστημα Αξιολόγησης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών κάθε κανονιστικής ρύθμισης».
Πρόκειται για την πρόσφατη επιστολή του κ. Καραμανλή προς τους Υπουργούς του, το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίζεται από τα γνωστά αόριστα ευχολόγια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καμιά σχετική κανονιστική ρύθμιση.
25. «Προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης, συγχώνευσης ή κατάργησης, Υπηρεσιών και Φορέων του Δημοσίου, που είτε έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, είτε διαπιστώνεται επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.»
Προεκλογική εξαγγελία η οποία είναι απολύτως ανενεργή επί 2,5 χρόνια. Η δημόσια διοίκηση έχει επιβαρυνθεί με δεκάδες νέες υπηρεσίες, οργανισμούς και Αρχές.
26. «Εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ιδιαίτερης σημασίας... η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΔΕΚΟ»
Η κατάσταση στις ΔΕΚΟ με τη διαχείριση της ΝΔ εμφανίζεται απελπιστική. Μέσα στο 2006 αναμένεται μείωση των εσόδων των 38 εισηγμένων ή μη ΔΕΚΟ και αύξηση των ζημιών πάνω από 200%. Μεταξύ 2005 και 2006 ο δανεισμός των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ προβλέπεται να εκτιναχθεί από 1,3 δις ? σε άνω των 2 δις ?. Φυσικά η ανικανότητα της κυβέρνησης εδώ ίσως να μην είναι και τόσο αθώα. Μια ελλειμματική ΔΕΚΟ είναι ευκολότερο να πουληθεί σε χαμηλότερη τιμή ενώ και η κοινή γνώμη θα στηρίξει ευκολότερα το εγχείρημα της εκποίησης.
27. «Οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν τη χρονιά αυτή (με κορυφαία την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας) δίνουν μια, επιπλέον, απόδειξη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.»
Από πότε η εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε χαμηλή τιμή αντανακλά «εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία»; Γιατί θεωρεί ο κ. Καραμανλής μεταρρύθμιση την εξαγορά της Εμπορικής και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που σύστηναν και οι ίδιοι οι σύμβουλοι της τράπεζας; Η κυβέρνηση της ΝΔ αγοράζει ακριβά και πουλάει φτηνά. Και γιατί έτσι ευνοεί "ημέτερους" και ευνοούμενους και γιατί δεν θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά παρεμβάσεις με στόχο την ομηρία και τον έλεγχο των πάντων.
28. «Προτεραιότητα έχει η αναζήτηση (μεταξύ μεγάλων ξένων οργανισμών) στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, που θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκησή του».
Το σχέδιο για την απαξίωση και εκποίηση του ΟΤΕ που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2004, τώρα ολοκληρώνεται. Η πώληση του ΟΤΕ έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα είναι επιζήμια για την εθνική οικονομία και υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας να καλύψει την απόσταση που έχει από τις άλλες χώρες της ΕΕ με την ανάπτυξη εθνικών υποδομών επικοινωνιών μεγάλης ταχύτητας (ευρυζωνικές) για όλους τους πολίτες. Με ποια λογική δημοσίου συμφέροντος δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ τον ΟΤΕ να γίνει μικρή θυγατρική ενός από τους 4 μεγάλους ξένους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς;
29. «Προσθέτω και το Σχέδιο αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων πολλές από τις οποίες έχουν, ήδη, αποδοθεί σε νέες δημόσιες χρήσεις.»
Καμιά Ολυμπιακή εγκατάσταση δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα σε δημόσια χρήση ενώ το σχέδιο αξιοποίησης εξακολουθεί να αγνοείται. Αυτό που ισχύει είναι πως τρεις εγκαταστάσεις έχουν ιδιωτικοποιηθεί ενώ έπεται η ιδιωτικοποίηση του παράκτιου μετώπου και ο αποκλεισμός της πόλης από τη θάλασσα. Κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός, καμία αξιοποίηση, όλα στον βωμό των ¨δικών¨ τους, όλα εμπόριο, όλα συναλλαγή.
30. «Μπαίνει σε εφαρμογή ένα τεράστιας έκτασης πρόγραμμα έργων 14 δις ευρώ, τα μισά από τα οποία προωθούνται με συμβάσεις παραχώρησης... Γίνονται πράξη ανεκπλήρωτες προσδοκίες πολλών δεκαετιών, ... »
Κ. Καραμανλής, ο Πρωθυπουργός των μεγάλων έργων! Οι πολίτες ζουν σήμερα τα έργα που η ΝΔ κάποτε ονόμαζε μακέτες. Η Ν.Δ. βρήκε όταν ανέλαβε σε πλήρη εξέλιξη, το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Στην Εγνατία μόνο, βρήκε έτοιμα έργα τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ έτοιμα για δημοπράτηση, καθώς και έξι διαγωνισμούς συμβάσεων παραχώρησης σε εξέλιξη, οι οποίοι δυόμισι χρόνια μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ας μας πει ο κ. Καραμανλής, πόσα απ' αυτά τα 14 δις. ευρώ έχουν ανατεθεί και εκτελούνται ήδη, με βάση το νέο νόμο που ψήφισαν. Το ερώτημα είναι γιατί ο Έλληνας πολίτης δεν αντιλαμβάνεται πού είναι αυτήν την κοσμογονία των έργων της Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής είτε κόβει κορδέλες σε έργα του ΠΑΣΟΚ, είτε προσπαθεί να πουλήσει ως δικά του έργα αυτά που χαρακτήριζε "μακέτες".
31. «Κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και πέντε ειδικών χωροταξικών σχεδίων».
2,5 χρόνια καθυστέρησης όταν το ΕΧΣ ήταν έτοιμο και ήθελε μόνο επικύρωση από τη Βουλή. Οι μελέτες για τη βιομηχανία, τους ορεινούς όγκους και τον παράκτιο χώρο ήταν ήδη έτοιμα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
31. «Εφαρμογή από τους φορείς του Δημοσίου και την Αυτοδιοίκηση του πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.»
Το γνωστό «κοστούμι διαπλοκής» που ακυρώνει ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο πρώτο χρησιμοποίησε με επιτυχία το ΠΑΣΟΚ και τότε λυσσαλέα πολέμησε η ΝΔ. Το νέο πλαίσιο είναι υπερσυγκεντρωτικό και απόλυτα αδιαφανές, καταργώντας όλες τις σημαντικές δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στα δημόσια έργα. Ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του νόμου και παρά τις τυμπανοκρουσίες για εγκρίσεις έργων το γεγονός είναι ότι με τους ρυθμούς που εξελίσσονται τα πράγματα οι εξαγγελίες για πολύ καιρό ακόμα θα παραμένουν σχέδια επί χάρτου αφού ως τώρα δεν έχουν καν προσληφθεί οι σύμβουλοι που θα ετοιμάσουν τους διαγωνισμούς.
32. «Δυναμική Εξέλιξη της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής. Υπογραμμίζω, άλλη μια φορά, την προοπτική που διανοίγεται μετά την ιστορικής σημασίας Διακήρυξη των Αθηνών, στην οποία καταλήξαμε με τους προέδρους της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.»
Η προχθεσινή συνάντηση είχε κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα, εφόσον συγκεκριμένη συμφωνία ακόμα δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται και λίγη αιδώς και αναγνώριση σε όσους συνέλαβαν, σχεδίασαν, και προώθησαν αυτό το σχέδιο όπως και πολλά άλλα. Για μία φορά ακόμα η κυβέρνηση συνεχίζει μία πρωτοβουλία και πολιτική του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να την ιδιοποιηθεί. Η "σεμνότητα" και η "ταπεινότητα" στο μεγαλείο τους.
33. «Ενθαρρύνουμε τον εσωτερικό Τουρισμό και δίνουμε νέα διάσταση στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.»
Το καλοκαίρι του 2006 ένας περίπου στους δύο Έλληνες δεν μπόρεσε να κάνει διακοπές. Όσο για τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού, αυτά παραμένουν παγωμένα.
34. «Αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων... ενίσχυση της αυτοδιοίκησής τους.»
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναβάθμισης των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Μόνο αποσπασματικές ρυθμίσεις που προκάλεσαν έκρηξη στα Πανεπιστήμια. Οι προτάσεις της ΝΔ περιστέλλουν την αυτοδιοίκηση καθιστώντας την Υπουργό υπερπρύτανη. Αντί αναπτυξιακού προγραμματισμού προβλέπουν ασφυκτικό κεντρικό έλεγχο. Όσο για τη σημασία που δίνει η ΝΔ στην εκπαίδευση, αυτή φαίνεται και από τις δαπάνες. Ενώ προεκλογικά υποσχέθηκε να τις αυξήσει στο 5% του ΑΕΠ, έχουμε κάθε πέρσι και καλύτερα: 3,61% του ΑΕΠ το 2004, 3,58% το 2005 και 3.52% για το 2006. Η Ν.Δ. θέλει τα πανεπιστήμια χώρους χειραγώγησης των νέων ανθρώπων και τους υποψήφιους έρμαιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων.
35. «Κάναμε πράξη, (με το πρόγραμμα «Δίοδος») τη δέσμευσή μας προς τους φοιτητές για φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο.»
Άλλο ένα ψέμα, άλλη μια κοροϊδία, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά και έλεγε ότι "δεσμευόμαστε για την εξασφάλιση 150 χιλιάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών για μαθητές και σπουδαστές", μείωσε τον αριθμό αυτόν στη συνέχεια, μετεκλογικά, στις 50 χιλιάδες, και στη συνέχεια τους δίνει μόνο στους αριστεύσαντες. Από τις 150 χιλιάδες υπολογιστές που ήταν η ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στις 11/2/2004, θα δοθούν συνολικά 8.200.
36. «Ενίσχυση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Προχωρούμε, ήδη, με συνεχή δημόσια διαβούλευση, ...στην ενοποίηση ομοειδών Ταμείων, την αξιοποίηση της περιουσίας τους, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ... »
Με ποιον ακριβώς προχωρά η δημόσια διαβούλευση; Από πότε η ενοποίηση ομοειδών Ταμείων αποτελεί κάτι νέο; Πως αξιοποιείται η περιουσία των Ταμείων όταν ο αρμόδιος υπουργός ακόμη περιμένει τις αναλογιστικές μελέτες για να εξακριβώσει την κατάσταση; Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή όταν από το ΙΚΑ διαφεύγουν τον τελευταίο χρόνο 1,8 δις ?; Πως ταυτίζεται η απειλή για την περικοπή των αναπηρικών συντάξεων με τη θωράκιση του συστήματος; Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό σαν μοχλό καλλιέργειας φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.
37. «Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε γίνονται πράξη... oι αγροτικές συντάξεις από τα 227 φτάνουν τα 330 ευρώ το μήνα και το ΕΚΑΣ, από τα 160, γίνεται 230 ευρώ το μήνα.»
Οι αυξήσεις στις συντάξεις, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ήταν τα τελευταία 2 χρόνια οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Οι βασικές συντάξεις του Ο.Γ.Α. από το 1999 μέχρι και το 2004 είχαν ετήσια αύξηση από 10% μέχρι 30%. Οι αυξήσεις των δυο τελευταίων ετών για τις ίδιες συντάξεις ήταν 6-7%. Το Ε.Κ.Α.Σ. από το 1999 μέχρι το 2004 είχε ετήσια αύξηση από 15% μέχρι και 50%. Τα δυο τελευταία χρόνια οι αυξήσεις στο ποσό του Ε.Κ.Α.Σ. ήταν 6-7%. Τις αυξήσεις λοιπόν αυτές η κυβέρνηση τις οφείλει ήδη. Η σχέση "δούναι και λαβείν", όπως μόνον ξέρει να σκέφτεται η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι συντριπτική υπέρ του δεύτερου.
38. «Προωθούνται μέσω του ΟΑΕΔ, προγράμματα για τη στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, την πρόσληψη ανέργων, την υποστήριξη νέων ελεύθερων επαγγελματιών.»
Η κυβέρνηση κόμπασε πως θα εφαρμόσει «για πρώτη φορά» ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Πέρασαν δυόμισι χρόνια για να μάθουμε ότι εννοούσε την ελλιπή και με πελατειακή αντίληψη εφαρμογή των προγραμμάτων που κληρονομήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Υποσχέθηκαν πως θα επιδοτήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους νέους, άνεργες μητέρες και ανέργους 55 ετών και άνω. Η Ν. Δ., αφού κατήγγειλε και καταψήφισε το σχετικό νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια υπερθεμάτισε στις εξαγγελίες της και τελικά ουδέποτε τον εφάρμοσε!
39. «Υλοποιούνται Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις, στοχευμένου Τοπικού Χαρακτήρα, σε περιοχές υψηλής ανεργίας.»
Και πάλι ο "ενεστώτας διαρκείας" επιχειρεί να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής. Παρόμοιες παρεμβάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση απλώς δεν έχουν γίνει.
40. «Τις επόμενες ημέρες λαμβάνεται πρόνοια βελτίωσης του επιδόματος ανεργίας, για υποστήριξη των άνεργων συμπολιτών μας.»
Στην ουσία, ο κ. Καραμανλής υπόσχεται να επαναφέρει το επίδομα ανεργίας εκεί που το βρήκαν όταν ανέλαβαν το 2004. Γιατί οι άνεργοι δεν έλαβαν καμία αύξηση για τρία χρόνια. Η αύξηση λοιπόν που προγραμματίζει δεν είναι παρά υποχρέωση της κυβέρνησης.
41. «Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια: Είναι, πράγματι, άλλη μια παθογένεια, που έρχεται από το παρελθόν. Δίνουμε μάχη με το πρόβλημα. Πέρα από την επίπτωση που ασκεί η έκρηξη των διεθνών τιμών πετρελαίου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια δομικά ζητήματα.»
Τόσο λίγα λόγια από τον Πρωθυπουργό της χώρας για το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικογένειας επί θητείας του. Όσα κατήγγειλαν πριν από τρία περίπου χρόνια, σήμερα είναι ανίκανοι να διαχειρισθούν. Η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών στην Ε.Ε., η Επιτροπή Ανταγωνισμού δια του προέδρου της δηλώνει αδυναμία να επιτελέσει το έργο της, και κατά τα άλλα ο υπουργός Ανάπτυξης διακηρύττει ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί κανονικά και ο ίδιος δεν εντοπίζει εναρμονισμένες πρακτικές ή καρτέλ. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε καθημερινά αγαθά, ενώ αυξάνει και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Και βεβαίως κάποιοι άλλοι φταίνε και σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ.
42. «Από το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο, έχουμε εξασφαλίσει πόρους που ξεπερνούν τα 20 δις. Ευρώ και, μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή, δημιουργούν ένα ισχυρό χρηματοδοτικό πλαίσιο, 40 δις ευρώ.»
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής διαπραγματεύτηκε και περηφανευόταν ότι πέτυχε τη μείωση της εθνικής συμμετοχής της χώρας μας στο 15% για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο αντί του 25-50% που ισχύει ως τώρα. Με τη ρύθμιση αυτή, μπορούμε να προσθέσουμε μόνο 3,5 δις ? στα 20 δις ? από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων θα ανέρχεται μόλις σε 23,5 δις ?, έναντι 41 δις ? για τη σημερινή περίοδο του Γ' ΚΠΣ. Με τη σημερινή τοποθέτηση είτε παραδέχεται πως διαπραγματεύτηκε λάθος πράγματα το Δεκέμβριο του 2005 και επανορθώνει το λάθος του είτε απλώς σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό δημιουργώντας προσδοκίες για το μέλλον.
43. «Οι αγρότες μας, με την κάλυψη της χρηματοδότησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχουν εγκεκριμένες ενισχύσεις που φτάνουν στα 22 δις ευρώ.»
Με τη ΝΔ, η μία ήττα διαδέχεται την άλλη, όταν η χώρα διαπραγματεύεται για τους αγρότες. Ήττα στο βαμβάκι, το μόνο ευρωπαϊκό αγροτικό προϊόν που έμεινε έκθετο και ανυπεράσπιστο στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στον Π.Ο.Ε. Ήττα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για το θέμα της ζάχαρης. Και βέβαια η πλέον οδυνηρή ήττα, στο Συμβούλιο Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2005, τη μόνη φορά που διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Με απώλεια για την Ελλάδα άνω του 2% των πόρων για τις άμεσες ενισχύσεις στην περίοδο 2007-2013, σε σχέση με όσα είχαν αποφασιστεί το2003. Θα μπορούσε τουλάχιστον, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις, να μην "διαπραγματευτεί", και ίσως έτσι να μην χάναμε πόρους.
44. «Σήμερα, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε! Ξέρουμε και πώς να πάμε! Έχουμε τις πολιτικές να πετύχουμε τους στόχους μας.»
Τα ίδια ακριβώς μας είπε και πέρυσι... Αυτά... από την κυβέρνηση που αναθεώρησε 6 τουλάχιστον φορές τα δημοσιονομικά στοιχεία, την κυβέρνηση της ασυνεννοησίας των υπουργών, την κυβέρνηση που αυτοδιαψεύδεται επίσημα στα πιο σημαντικά θέματα της χώρας, που δεν μπορεί να οργανώσει στοιχειώδη πράγματα όπως να φεύγουν τα καράβια στην ώρα τους, να λειτουργεί η δασοπυρόσβεση, να υπάρχουν επαρκή σχολικά βιβλία και καθηγητές στην αρχή της χρονιάς, να μην μπερδεύει την Πρωτομαγιά με το Πάσχα και βέβαια να μην χάνει τη γαλοπούλα...
45. «Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή, η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, συνεχίζεται αταλάντευτα με τη στήριξη της κοινωνίας.»
Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, αλλά πελατειακές διευθετήσεις, που έχουν απέναντί τους την κοινωνία. Όφελος για την κοινωνία δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο για λίγους και ισχυρούς. Οι οικονομικά ασθενέστεροι προς το παρόν απλώς επωμίζονται όλο το βάρος των αλλαγών, και περιμένουν τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ.
Οι "μεταρρυθμίσεις" της Ν.Δ., απορυθμίζουν τις κοινωνικές κατακτήσεις, αποδομούν την κοινωνική συνοχή, κλείνουν την πόρτα προς το μέλλον στους νέους ανθρώπους, και σε κάθε περίπτωση ευνοούν την οικοδόμηση ενός κράτους δίπλα στο κράτος. Ο,τι δηλαδή, ήξεραν πάντα να κάνουν. Γι' αυτούς και για όσους θέλουν να τους πουλήσουν προστασία.