Συνέντευξη Τύπου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα 31 συμβόλαια που αφορούν τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δόθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου

 

Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2008

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα. Στο ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου, εδώ και αρκετό καιρό, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι αυτά τα οποία έχουμε παρακολουθήσει ήταν αδύνατα να γίνουν, αν δεν υπήρχε ιθύνων νους, υψηλή προστασία και εκτελεστής ενός εξαιρετικά περίπλοκου συστήματος ανταλλαγής οικοπέδων ανάμεσα στο Δημόσιο και τη Μονή Βατοπεδίου.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει τα συγκεκριμένα στοιχεία που στοιχειοθετούν αυτό το οποίο λέμε όλο αυτό τον καιρό και το οποίο έχει εμπεδώσει η ελληνική κοινωνία. Θα δώσω τον λόγο στον κ. Ρόβλια.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ φέρνει στο φως την πλήρη εικόνα της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας που έγινε μέσω του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Πρόκειται για 31 συμβόλαια που αφορούν συνολικά 260 ακίνητα, τα οποία πηγαίνουν και έρχονται. Και θα καταλάβετε στη συνέχεια τι εννοώ.

Επίσης, επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε υποτιμολογήσεις των ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου και υπερτιμολογήσεις των ακινήτων φερόμενης ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου. Το Δεκέμβριο του 2005, ανταλλάσσονται 73 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, με τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.

Τον Απρίλιο του 2006, επιστρέφονται από τη Μονή 18 απ' τα προηγούμενα ακίνητα, για να της δοθούν 20 άλλα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.

Τον Απρίλιο του 2007, και τον Μάρτιο του 2008, ανταλλάσσονται 121 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου με χιλιοστά εξ αδιαιρέτου του νερού της λίμνης Βιστωνίδας. Το επαναλαμβάνω και το τονίζω.

Και τέλος, τον Ιούλιο του 2007, η Μονή Βατοπεδίου επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο 95 ακίνητα απ' αυτά που της είχαν δοθεί με προηγούμενες πράξεις, για να πάρει τα 13 κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού.

Θεωρούμε ότι το σκάνδαλο των ομολόγων και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αλλάζουν επίπεδο στην ιεραρχία των σκανδάλων. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τους θεσμούς και το Σύνταγμα και να φέρει τη δικογραφία άμεσα στη Βουλή.

Γ. ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Θέλω και εγώ να σας ευχαριστήσω, να σας καλησπερίσω και να σας πω ότι, το σκάνδαλο αυτό εμπνεύστηκε, σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε απ' την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το σκάνδαλο έχει ηγούμενο και αυτός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε όλα αυτά που είπαν και ο εκπρόσωπός μας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο Ντίνος Ρόβλιας, θέλω να πω ένα μόνο στοιχείο, για να δείτε το μέγεθος της απάτης.

Πριν ακόμα το Δημόσιο δώσει τα οικόπεδα στο Βατοπέδι, το Βατοπέδι τα είχε δώσει ξανά στο Δημόσιο, πριν γίνει η αγοραπωλησία, η ανταλλαγή. Και συγκεκριμένα, στις 26/4/2007, έδωσε η ΚΕΔ τα οικόπεδα στο Βατοπέδι, ενώ η Μονή στις 27/3/2007 τα είχε παραχωρήσει ξανά στο ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει ότι είχε σχεδιαστεί το σκάνδαλο και δεν τήρησαν ούτε τις τυπικές προθεσμίες.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Το νέο στοιχείο το οποίο θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε αυτές τις ημέρες είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια ύποπτης καθυστέρησης, υπογράφηκε μόνο από τον κ. Σουφλιά, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χαρακτηρισμό της λίμνης Βιστωνίδας ως προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Να θυμίσω ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, το 2003, συστήσαμε τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης της περιοχής Βιστωνίας, της Ισμαρίδας λίμνης και της περιοχής του Νέστου και, από τότε, μέσα από μία περίπλοκη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία έπρεπε να ακολουθηθεί, μέσα από διάλογο και δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο - παράρτημα Θράκης, περιμέναμε μέχρι σήμερα να υπογραφεί αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Μέσα από μία διαδικασία σύγκρουσης συμφερόντων και διαλόγου, η υπογραφή της απόφασης αυτής είχε ωριμάσει εδώ και αρκετά χρόνια. Εμείς υποβάλαμε ερώτηση στη Βουλή τον Ιούνιο του 2008, με την οποία ζητούσαμε επιτέλους να υπογραφεί αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η απάντηση που είχαμε από τον κ. Σουφλιά, δυστυχώς, ήταν απάντηση ασαφής και αόριστη.

Αυτές τις μέρες, αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε μόνο από τον κ. Σουφλιά, ενώ πρέπει να ακολουθήσει η συνυπογραφή από άλλους 6 συναρμόδιους υπουργούς. Και εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ερωτηματικά.

Πρώτον, ότι είναι ύποπτος ο χρόνος αυτής της υπογραφής. Είναι ένας χειρισμός που δείχνει πόσο πρόχειρα και καιροσκοπικά κινείται η κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα. Δεύτερον, είναι μόνο μία υπογραφή, δεν πρόκειται για συνυπογραφή όπως συνηθίζεται, άρα μπορεί να καθυστερήσει η υπόθεση, όπως καθυστέρησε με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Αλιάκμωνα και καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια.

Και το κυριότερο και πιο ουσιαστικό είναι ότι, αν είχε υπογραφεί αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα υπήρχαν τεράστιες περιοχές γύρω από τη λίμνη, ως χαρακτηρισμένες, ως περιοχές NATURA, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η υπερτιμολόγηση και ο χαρακτηρισμός των περιοχών γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, ως περιοχές με πολύ μεγάλη εμπορική αξία.

Έτσι, δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι ανταλλαγές με αυτές τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις τις οποίες παρακολουθήσαμε. Γι' αυτό, εμείς καταγγέλλουμε όλη αυτή τη μεθόδευση, η οποία είναι σαφώς ύποπτη και καιροσκοπική.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Θέλω να πω το εξής: Ότι όλη αυτή την περίοδο, όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αυτά που σήμερα σας καταθέτουμε, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι η κυβέρνηση συνειδητά και μεθοδευμένα, γνωρίζοντας ότι πραγματικά δημιουργεί προϋποθέσεις και συνθήκες εκποίησης δημόσιας περιουσίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, οδήγησε τα πράγματα εκεί όπου τα οδήγησε.

Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά, της οποίας τύχαμε ως βουλευτές απ' το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και από τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αρνείται συστηματικά να καταθέσει τα στοιχεία που του ζητούσαμε στη Βουλή, δηλαδή τα συμβόλαια, είναι μία επιχείρηση ουσιαστικά συγκάλυψης του μεγαλύτερου σκανδάλου, που έχει δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με δήλωση υπαλλήλων της ΚΕΔ, η ΚΕΔ είχε στείλει υπηρεσιακά όλα τα συμβόλαια στο Υπουργείο Οικονομίας και ο κ. Αλογοσκούφης δεν τα έστειλε στη Βουλή. Και γι' αυτό το λόγο, αναγκαστήκαμε, έξω από την κοινοβουλευτική διαδικασία, να ζητήσουμε με νομικό τρόπο την παράδοση αυτών των συμβολαίων.

Υπάρχει σε όλη αυτή την εκδοχή και ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας του Κοινοβουλίου και λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας. Επίσης, σε όλη αυτή την προσπάθεια, θέλω ότι δεν υπάρχουν παραπλανημένοι υπουργοί, σύμφωνα με όλα όσα λέει ο κ. Εισαγγελέας, ο αρχιδικαστής της χώρας, ο κ. Σανιδάς.

Δεν υπάρχουν παραπλανημένοι υπουργοί, γιατί οι ίδιοι οι υπουργοί, με τις απαντήσεις τους στη Βουλή από τον Αύγουστο του 2007, απαντώντας σε ερωτήσεις μας στη Βουλή, με την ίδια τους την υπογραφή, παραδέχονται ότι δεν συντρέχει νόμιμος λόγος επανεξέτασης όλων αυτών των υποθέσεων.

Άρα, ο κ. Σανιδάς θα μπορούσε να ανατρέξει και στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει τις ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί και τις απαντήσεις που έχουν δώσει οι υπουργοί, προκειμένου να αντιληφθεί ότι δεν υπήρξε καμία παραπλάνηση. Και αυτό, αποδεικνύεται με επίσημα έγγραφα.

Τώρα βεβαίως, ο κ. Σανιδάς συγκαλύπτει ύποπτες υποθέσεις, σε βάρος της λειτουργίας και των θεσμών και του δημοσίου συμφέροντος. Και βεβαίως, και ο κ. Τζεφεράκος, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, που αποδέχθηκε την παραίτηση του Δημοσίου, εισέπραξε τα αργύρια της προδοσίας του δημοσίου συμφέροντος, αναλαμβάνοντας, με απόφαση της κυβέρνησης, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Είναι ένα ολοκληρωμένο έγκλημα, το οποίο βαρύνει αποκλειστικά και μόνον αυτή την κυβέρνηση, την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία ουσιαστικά το εξέθρεψε και το συγκάλυψε.

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: Και από την παραλαβή των 31 συμβολαίων που, σημειωτέον, ήρθαν σε γνώση των βουλευτών που τα ζήτησαν, όχι διαμέσου της κοινοβουλευτικής οδού, αλλά κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, αποδεικνύεται ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, δηλαδή, ουσιαστικά, η διοικητική αναγνώριση της κυριότητας της Μονής στη λίμνη Βιστωνίδα και στις παραλίμνιες εκτάσεις, παρά την ήδη υπάρχουσα δίκη μεταξύ της Μονής και του ελληνικού Δημοσίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης και, στη συνέχεια, η ανταλλαγή της λίμνης, η αξία της οποίας προφανώς υπερτιμήθηκε - αν θεωρηθεί ότι υπάρχει, διότι πρόκειται για κοινόχρηστο πράγμα που, όπως γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές, δεν μπορεί να πουληθεί, δεν έχει αξία - αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο.

Η ανταλλαγή της λίμνης, επομένως, με τα 260 ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε περιοχές προστατευόμενες, είτε ως δάση και δασικές εκτάσεις, είτε ως αρχαιολογικοί χώροι, είτε ως περιοχές NATURA, είτε προορίζονται όπως τα 81 οικόπεδα της Θεσσαλονίκης για την ανέγερση σχολείων και παιδικών χαρών και, στη συνέχεια, η περαιτέρω μεταβίβασή τους σε τρίτους με σκοπό το κέρδος, συγκροτούν το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της 5ετούς διακυβέρνησης της χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία.

Η όλη μεθόδευση και οργάνωση της υπόθεσης, όπου ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και ευελιξία, θέτει ένα οξύτατο πρόβλημα πολιτικών ευθυνών για τους πολιτικούς αετονύχηδες, βεβαίως, που ενορχήστρωσαν και υπέδειξαν αυτούς τους ολισθηρούς δρόμους, αλλά και αμοιβαίου συμφέροντος για τους ίδιους και τους μοναχούς, που είναι βέβαια αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά επίσης και νομικών ευθυνών, ποινικών ευθυνών σε βαθμό κακουργήματος και αστικών ευθυνών για τους μοναχούς και τους πολίτες που συναλλάχθηκαν σε αυτό, οι οποίες ευθύνες, θα πρέπει, αφού διαλευκανθούν, να αποδοθούν μέχρι κεραίας.

Και θέτουν και ένα σοβαρότατο πρόβλημα αξιοπιστίας των γνωμοδοτικών μηχανισμών και των σωμάτων εκτιμητικών. Από τη διαδικασία αυτή και την οργάνωσή της, προκύπτει σοβαρότατη βλάβη για τα συμφέροντα του Δημοσίου και για την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου εν γένει. Και νομίζω ότι θα πρέπει η υπόθεση αυτή να εκκαθαριστεί και μάλιστα άμεσα.

Να ανακληθούν οι διοικητικές πράξεις, ώστε να καταστούν αυτοδικαίως άκυρες οι συναλλαγές, και να αποφασιστεί η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση. Όσον αφορά την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, θέλω να επισημάνω ότι θα πρέπει να γίνει δεκτό το προτεινόμενο διοικητικό πλαίσιο, με την πρόσφατη πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, όπου ουσιαστικά διασφαλίζεται αφενός μεν η επιστροφή των εκτάσεων στο ελληνικό Δημόσιο ή η ολοσχερής ικανοποίηση του Δημοσίου εκεί όπου δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η επιστροφή. Και απ' την άλλη, η προστασία των νομίμως και καλόπιστα συναλλασσομένων πολιτών. Ευχαριστώ.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Και εγώ απ' την πλευρά μου, θέλω να πω μόνο δύο λόγια. Πέρα απ' το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο της τελευταίας 30ετίας και πλέον, που εμείς, τουλάχιστον, τους τελευταίους μήνες διαρκώς επισημαίναμε, αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι, έχει κλονιστεί πια η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών σε θεσμούς, που τουλάχιστον είχαν καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και έτσι επανέρχομαι στο αρχικό, που έθεσε ο εκπρόσωπός μας.

Είναι ώρα, το ζήτημα να έρθει στη Βουλή, να συζητηθεί και να πάρει το δρόμο της κάθε μία από αυτές τις πράξεις. Πράξεις πυροσβεστικού τύπου, διότι ο κ. Σουφλιάς έδρασε πάλι ως πυροσβέστης, όπως το συνηθίζει τις τελευταίες μέρες, καθώς το να βγει ένα σχέδιο νόμου, υπογεγραμμένο μόνο από τον ίδιο, δεν μπορεί να παραπλανήσει κανέναν από εμάς για τις προθέσεις της κυβέρνησης και για τις πραγματικές της διαθέσεις. Εμείς ζητούμε ξεκάθαρα να χυθεί άπλετο φως και αυτό πρέπει να ξεκινήσει με το να έρθει το θέμα στην Ελληνική Βουλή.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Απλά ήθελα να ρωτήσω πώς όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονταν με τόσο γρήγορο τρόπο από τη στιγμή που γνωρίζουμε όλοι μας ότι ένας απλός Έλληνας πολίτης μόνο σε μια τράπεζα να πάει την πιο απλή διαδικασία χρειάζεται τουλάχιστον δυο μέρες για να διεκπεραιώσει μια υπόθεσή του. Πώς όλες αυτές οι ανταλλαγές των εκτάσεων με τα ακίνητα του δημοσίου γίνονταν κατά τη γνώμη σας με τόσο πάρα πολύ γρήγορο τρόπο;

Ν. ΡΟΒΛΙΑΣ: Προφανώς, όταν υπάρχουν λόγοι ιδιωτικού συμφέροντος, που είναι το αντίθετο του δημοσίου συμφέροντος, η κυβέρνηση βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τη γραφειοκρατία.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θέλω να πω στην υπόθεση αυτή, ενδεχομένως ενέχονται και υπάλληλοι του κράτους σε κρατικές υπηρεσίες;

Ν. ΡΟΒΛΙΑΣ: Αυτό το οποίο αναδεικνύεται από αυτή την υπόθεση είναι οι πολιτικές ευθύνες. Από εκεί και πέρα, η πολιτική ηγεσία έχει τον τρόπο να περνάει τη βούλησή της και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά η ευθύνη είναι πολιτική.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή μιλήσατε για ύπαρξη ηγουμένου στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο και ο οποίος κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ποιος είναι αυτός, γιατί δεν τον κατονομάζετε. Μιλάτε για τον κ. Ρουσόπουλο; Και τι προτίθεστε να κάνετε; Να ζητήσετε την αποπομπή του; Τι προτίθεστε να κάνετε ως κόμμα;

Γ. ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Πράγματι έχω πει ότι υπάρχει ηγούμενος, και αυτός είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και, είναι αυτός που κατονομάζεται, διότι το έχουν πει όλοι, και παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, και χθες συνάδελφοί σας. Είδατε στην τηλεόραση τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα ο Εφραίμ. Είχε άμεση πρόσβαση στον κ. Ρουσόπουλο. Και όλα αυτά, όπως είπε και ο κ. Ρόβλιας, δεν γίνονταν χωρίς να υπάρχει υψηλή καθοδήγηση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να συμπληρώσω στο θέμα της απόδοσης ευθυνών. Έχει περάσει πλέον ο καιρός, όπου θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ανάληψη ευθυνών από συγκεκριμένους υπουργούς. Όλες τις ευθύνες, τις έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Τις έχει αναλάβει καλύπτοντας τους υπουργούς του, τις έχει αναλάβει μη αποδεχόμενος οποιαδήποτε ευθύνη υπουργών. Αυτό έπραξε, αποδεχόμενος την παραίτηση του κ. Βουλγαράκη. Αυτό πράττει και σήμερα, καλύπτοντας υπουργούς, που αυταπόδεικτα εμπλέκονται σε πολύ σημαντικά σκάνδαλα.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια λεπτομέρεια. Είπατε ότι έχει παραχωρήσει η Μονή κάποια οικόπεδα κάποιες εκτάσεις στο Δημόσιο στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής χωρίς να τα έχει ήδη χωρίς να έχουν εγγραφεί υπέρ της Μονής Βατοπεδίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρα αυτά τα συμβόλαια εκχώρησης της Μονής Βατοπεδίου; Είναι άκυρα αυτά τα συμβόλαια του Δημοσίου που εκχωρεί δηλαδή;

Γ. ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Εγώ δεν ξέρω το νομικό τμήμα. Ξέρω όμως ότι τα οικόπεδα της Στρίγιας, το επαναλαμβάνω, παραχωρήθηκαν στις 26/4/2007 από την ΚΕΔ στο Βατοπέδι και, το Βατοπέδι, στις 27/3/2007, ένα μήνα δηλαδή πριν τα πάρει, τα είχε δώσει για να πάρει ποσοστά στη λίμνη Βιστωνίδα, για να πάρει δηλαδή το Ολυμπιακό ακίνητο.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι νομικοί μπορούν να μας πουν;

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: Μικρή σημασία έχει. Αν γίνει δεκτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά ζητάμε την ανάκληση των εγγυητικών πράξεων. Όλες οι πράξεις ανταλλαγής που ακολούθησαν, στερούνται νόμιμου τίτλου και θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Απλά ήθελα να σας ρωτήσω τώρα που το θυμήθηκα. Χθες είχαμε μια παρέμβαση από τον πρώην εισαγγελέα τον κ. Ζορμπά ο οποίος φωτογράφησε πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης ότι με εντολή του όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών στο Υπουργείο Άμυνας θα έπρεπε να δει όπως παραδέχτηκε κιόλας τον ηγούμενο Εφραίμ μαζί με τον Αρσένιο. Αυτό κατά τη γνώμη σας τι αποδεικνύει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό το οποίο εμείς αναμένουμε είναι, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του κ. Ζορμπά, να κληθεί από τον Εισαγγελέα, για να εξηγήσει για ποιον ακριβώς πρόκειται. Είναι το προφανές.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν συνυπολογίσουμε αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι ζητάει εκλογές εδώ και τώρα ή το γρηγορότερο δυνατό, αυτή η υπόθεση θα παραγραφεί; Μιλάτε για συγκλονιστικά στοιχεία εδώ. Αυτή η υπόθεση θα παραγραφεί; Αν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τι θα πράξει;

Ν. ΡΟΒΛΙΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή, και για την υπόθεση των ομολόγων, και για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Τουλάχιστον - αν θέλετε - γι' αυτές τις δύο υποθέσεις. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα πορίσματα που θα εκδώσει η Εξεταστική Επιτροπή, θα δοθεί και η πρέπουσα συνέχεια στα αρμόδια κοινοβουλευτικά ή δικαστικά όργανα. Δεν μπορούμε δηλαδή από τώρα να κάνουμε προβλέψεις ενεργειών της Βουλής, σε περίπτωση που έχει επέλθει ή δεν έχει επέλθει η παραγραφή.

Επισυνάπτονται περιλήψεις των 31 συμβολαίων ανταλλαγών, διορθώσεων, ακυρώσεων κ.λ.π.