Δευτερολογία Μ. Ξενογιαννακοπούλου, εισηγήτριας για το καταστατικό, στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Σάββατο 15 Μαρτίου 2008
Συντρόφισσες και σύντροφοι, φτάνουμε στο τέλος του 8ου Συνεδρίου μας και ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε μια μακρά, επώδυνη -αλλά πιστεύω πως θα φανεί μακροπρόθεσμα- εποικοδομητική πορεία έξι μηνών.
Έξι μήνες που μας πλήγωσαν, έξι μήνες που εκφράσαμε την αγωνία μας, έξι μήνες που όμως ξέρουμε -γιατί όλοι εδώ που είμαστε πιστεύουμε στο Κίνημά μας- ότι πιστεύουμε στην αναγκαία προοπτική που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό με τις ιδέες και τις αξίες μας. Έξι μήνες που μας φέρνουν απόψε εδώ να λέμε και να στέλνουμε ένα δυνατό διπλό μήνυμα. Ένα μήνυμα στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, ένα μήνυμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό, προχωράει μπροστά. Με όλα τα στελέχη του, με τον Πρόεδρό μας τον Γιώργο Παπανδρέου, με μια νέα ενότητα και μια νέα συλλογικότητα. Χωρίς κανέναν αποκλεισμό, γιατί όλοι είμαστε η δύναμη αυτού του Κινήματος -και αυτό είναι ένα μήνυμα ισχυρό-, μιας ενότητας πολιτικής, που από τη Δευτέρα θα την κάνουμε πράξη με τη συντεταγμένη μας πορεία, την παρουσία και τον αγώνα μας.
Το δεύτερο μήνυμα είναι ακόμα πιο σημαντικό. Είναι ένα μήνυμα, σε μια βδομάδα που ξεκινάει από τη Δευτέρα, κρίσιμη για τον ελληνικό λαό, για τον κάθε εργαζόμενο. Είναι το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά, βγαίνει μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, δίνουμε τη μάχη μας.
Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε. Θα δώσουμε τη μάχη μας και στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Συμπαραστεκόμαστε και στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι κάθε μέρα, με κορύφωση την Τετάρτη στη γενική απεργία. Μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τις γυναίκες που πλήττονται, με τους νέους ανθρώπους, με τους επιστήμονες. Γιατί το ΠΑΣΟΚ για μας είναι προσφορά αγώνα για την πατρίδα μας και για το λαό μας.
Και θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά. Γιατί σήμερα, από τις 12:00 το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, σήμερα ημέρα Σάββατο, με συνοπτικές διαδικασίες και μεθοδεύσεις, με παρέκκλιση από την εργατική νομοθεσία, είναι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο εδώλιο, με μεθόδευση της δικαιοσύνης. Επιχειρούν να την κηρύξουν παράνομη την απεργία, έχοντας κυριολεκτικά καταστρατηγήσει κάθε έννοια της αστικής και πολιτικής οικονομίας.
Και ήμασταν εκεί, ήμασταν εκεί μαζί τους και στέλνουμε μήνυμα ότι εμείς δεν δεχόμαστε την ποινικοποίηση ούτε της πολιτικής ζωής στη χώρα μας ούτε, πολύ περισσότερο, της απεργίας, της κινητοποίησης, του δικαιώματος των εργαζομένων.
Γιατί ένα μήνυμα πρέπει να βγει σαφές από εδώ. Γιατί μίλησε ο Πρωθυπουργός χθες από το εξωτερικό και είπε ότι οι εργαζόμενοι κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Αν κάνει κάποιος κατάχρηση εξουσίας σε αυτό τον τόπο είναι μια κυβέρνηση της Δεξιάς, που υποβαθμίζει τη Βουλή, υποβαθμίζει τους θεσμούς, στέλνει συνεχώς τους εργαζόμενους στο αδιέξοδο. Καταλύει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους.
Η λαϊκή όμως κινητοποίηση είναι δεδομένη. Και εμείς είμαστε κοντά τους. Αυτό είναι το μήνυμα το ισχυρό, γιατί το Συνέδριό μας από τη Δευτέρα θα δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά σε όλους τους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες, Κίνημα δημοκρατικής και κοινωνικής αλλαγής. Και εκεί οικοδομούμε τη νέα μας ενότητα και τη νέα μας συλλογικότητα.
Θέλω να μιλήσω και για το Καταστατικό μας. Πιστεύω πραγματικά ότι έγινε ένας πάρα πολύ σοβαρός διάλογος. Πιστεύω ότι κατορθώσαμε αυτούς τους τρεις μήνες, ξεκινώντας, μάλιστα, μπορώ να πω, πολλές φορές και με καχυποψίες και με αντιθέσεις για πάρα πολλά πράγματα και με διαφορετικές προσεγγίσεις να κάνουμε δουλειά.
Αποδεικνύουμε όμως, έχοντας πετύχει μια ευρύτερη συναίνεση, ότι έχουμε την ίδια αντίληψη όλοι των αναγκών και των προκλήσεων. Έχουμε την κοινή μας εμπειρία και γι' αυτό μπορούμε σήμερα εδώ να πούμε ότι θέλουμε πραγματικά μια Οργάνωση που να λειτουργεί με ισχυρό πολιτικό κέντρο, όπως είπε ο Πρόεδρος. Μια Οργάνωση κοντά στον πολίτη, στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς, στο χωριό. Μια Οργάνωση ανοιχτή, συντεταγμένη στη δράση της, αλλά πάνω απ' όλα που να δίνει ελπίδα, που να υπηρετεί τις αξίες και τους στόχους μας.
Στη συζήτηση που έγινε εδώ αυτές τις τρεις μέρες πιστεύω ότι αυτή η ευρύτερη συναίνεση αποτυπώθηκε. Υπήρξαν και επιμέρους προτάσεις, όχι πάρα πολλές. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους πραγματικά για όλες αυτές τις προτάσεις. Και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Γραμματεία του Καταστατικού. Πρέπει δε να σας πω ότι λειτουργήσαμε συλλογικά και μπορέσαμε να πετύχουμε μια σύνθεση.
Έχοντας, επομένως, μελετήσει όλα αυτά και θεωρώντας ότι ήδη η εισήγηση της ΚΟΕΣ που φέραμε είχε μία ευρύτατη στήριξη, και από το ίδιο το Όργανο αλλά και το διάλογο που προηγήθηκε, επιτρέψτε μου να κάνω αναφορά σε 9 διευκρινίσεις και 3 συμπληρώσεις, που πιστεύω ότι αποτυπώνουν και έρχονται και συμπληρώνουν το αρχικό κείμενο που παρουσιάσαμε. Και εφόσον το Σώμα εγκρίνει μπορούμε να πούμε ότι θα είναι η βάση για τη νέα μας πολιτική λειτουργία και οργάνωση.
Η πρώτη πρόταση που λάβαμε αφορούσε το θέμα της συμμετοχής των μεταναστών, η δεύτερη των αποδήμων και η τρίτη των ατόμων με αναπηρία. Ήδη έχουμε κατακτήσει στο Κίνημά μας τη συμμετοχή τους και αυτό που δεσμευόμαστε είναι, μέσα από την εφαρμογή όλων μας των διατάξεων, κυρίως πια στα αποκεντρωμένα όργανα, γιατί το Εθνικό Συμβούλιο έχουν κατοχυρωθεί, να μπορέσει πραγματικά να υπάρξει ακόμα πιο αναβαθμισμένη η δική τους συμμετοχή.
Με ιδιαίτερη έμφαση στον απόδημο ελληνισμό, έχοντας συμφωνήσει σε όλα αυτά που μας στείλατε, και στον κανονισμό που θα βγει αμέσως μετά από το Συνέδριο όλα αυτά δεσμευόμαστε να αποτυπωθούν.
Το τέταρτο αφορά τις νησιωτικές περιοχές. Επειδή το είπαν όλοι οι σύντροφοι που πήραν το λόγο από της νησιωτικές περιοχές, είναι σαφές, το διευκρινίζουμε και δεσμευόμαστε, ότι στην υλοποίηση όλων αυτών των διατάξεων του Καταστατικού μας φυσικά και θα ληφθούν υπόψη -το λέμε ρητά- όλες οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές ενότητες. Είναι δέσμευση, το λέμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε αλλαγή πάνω σ' αυτό.
Το έκτο αφορά τους ετεροδημότες. Είναι ένα θέμα που πραγματικά το ακούσαμε, συζητήσαμε αυτές τις μέρες με τους συντρόφους μας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που καταλήγουμε, πιστεύω με ευρύτερη συναίνεση και πλειοψηφία, είναι η ανάγκη μιας ισχυρής πρωτοβάθμιας οργάνωσης στο χωριό, στη γειτονιά, στο χώρο εργασίας, Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη να αναβαθμίσουμε την οργανωμένη έκφραση των ετεροδημοτών μας.
Αυτό, λοιπόν, που προτείνουμε, είναι η δικτυακή οργάνωση των ετεροδημοτών, όπως προβλέπεται. Απλώς το ερμηνεύουμε -και θα υπάρξει διάλογος μαζί σας μετά το Συνέδριο- να αποτυπωθεί ακόμα με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Αυτό που θα αποτυπωθεί όσον αφορά τους ετεροδημότες είναι ότι πλέον -και αυτό με ιδιαίτερη έμφαση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη- οι οργανώσεις των ετεροδημοτών μας που λειτουργούν δικτυακά. Θα εκλέγουν τον συντονιστή τους και όλοι οι συντονιστές τους θα συμμετέχουν στην Διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή που ήδη είχαμε κάνει πρόβλεψη. Όχι τη στενή, την άμεσα εκλεγμένη, τη Διευρυμένη, καθώς και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Όλα αυτά θα τα δούμε, θα τα συζητήσουμε. Πιστεύω, ότι είναι ένας τρόπος για να μπορέσουμε αυτό το μεγάλο δυναμικό των ετεροδημοτών να το αξιοποιήσουμε. Με ειδική μάλιστα σημασία και πρόβλεψη για την έκφραση. Κι αυτό ξέρω ότι μας έχει έρθει παντού, την οργανωμένη και αποτελεσματική μας έκφραση στους εθνικοτοπικούς συλλόγους και φυσικά στις εκλογικές μας διαδικασίες.
Το έβδομο σημείο διευκρίνησης είναι σχετικό με τους αγρότες. Υπήρξαν και εκεί συγκεκριμένες προτάσεις, εμπεριστατωμένες, είναι αλήθεια. Και φαίνεται αυτό. Φαίνεται από τις πολιτικές μας θέσεις, φαίνεται από τη λειτουργία μας ότι χρειάζεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην εκπροσώπηση και στην οργάνωση στον αγροτικό κόσμο.
Δεν μπορούμε να πάμε σε ξεχωριστές πρωτοβάθμιες οργανώσεις αγροτών, γιατί όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο θα ερχόταν κυριολεκτικά να αφυδατώσει, στην ύπαιθρο, τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις στα χωριά.
Όμως συμμεριζόμαστε την ανάγκη να βρούμε ένα πιο οργανωμένο τρόπο οργάνωσης του αγροτικού κόσμου μέσα στο Κίνημά μας. Γι' αυτό το λόγο -και εδώ συμφωνούμε και θα το δούμε μετά το Συνέδριο- να προχωρήσουμε στην υλοποίηση με τους αντίστοιχους κανονισμούς ώστε να υπάρξει εκπροσώπηση από το δικό τους δίκτυο. Οι συντονιστές τους, θα συμμετέχουν σε κάθε νομό στη Διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή. Και πανελλαδικά όλοι οι συντονιστές των δικτύων των αγροτών θα είναι όλοι μαζί σε ένα συγκεκριμένο δικτυακό όργανο σε απόλυτη συμμετοχή και παρέμβαση με το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το όγδοο σημείο, τέθηκε από αρκετούς συντρόφους. Είχαμε μιλήσει και στην ΚΟΕΣ γι' αυτό. Ποια είναι η διάκριση σήμερα ανάμεσα στα μέλη και στους φίλους.
Η αλήθεια είναι, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι είναι ένα θέμα που όλους μας έχει προβληματίσει. Είναι ένα θέμα που θέλουμε να κάνουμε πιο ουσιαστική αυτή τη διάκριση, χωρίς όμως να κλείσουμε τις πόρτες μας σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη να φέρνουμε τους πολίτες στις διαδικασίες μας, να τους φέρνουμε στις οργανώσεις μας.
Γι' αυτό το λόγο κι εδώ θα επαναλάβω αυτό που είπα και στην πρωτομιλία χθες, το βασικό μας ζητούμενο, δεν είναι πώς διακρίνουμε τον φίλο. Είναι πώς κάνουμε το μέλος του Κινήματός μας ενεργό, να μην έρχεται μόνο να ψηφίζει στις εκλογικές διαδικασίες.
Αυτό είναι το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ από τη Δευτέρα. Εκεί να δώσουμε το βάρος, να κάνουμε πιο ισχυρή την παρουσία του μέλους με τη συμμετοχής του. Και να αφήσουμε, ταυτόχρονα, να υπάρχει η δυνατότητα της ευρύτερης συμμετοχής και των φίλων μας.
Αυτό, λοιπόν, θα το κατακτήσουμε πάνω απ' όλα με τη λειτουργία μας, με τη συμμετοχή μας. Με το να κάνουμε ξανά το Κίνημά μας ζωντανό πολιτικό κύτταρο σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς και πάνω απ' όλα στη νεολαία μας.
Πέρα αυτών των εννέα σημείων που είναι προς διευκρίνιση στον τρόπο εφαρμογής του Καταστατικού μας, υπήρξαν και τρία συμπληρωματικά σημεία. Το πρώτο αφορά τη σαφή αναφορά στο ασυμβίβαστο. Υπήρξε ήδη όσον αφορά τις αποκεντρωμένες Οργανώσεις για αντιδημάρχους, αντινομάρχες, όσους ασκούν εξουσία κι έχουν έμμεση σχέση. Αυτό το αποσαφηνίζουμε. Και εφόσον υπάρχει ανάγκη θα αποσαφηνιστεί ακόμη περισσότερο.
Επίσης όσον αφορά τις Τομεακές Επιτροπές των εργαζομένων και τη Διατομεακή Επιτροπή Εργαζομένων Αττικής για να μην μπω σε λεπτομέρειες και σας κουράσω, απλώς επιβεβαιώνω -επειδή υπήρξε το αίτημα- ότι υπάρχει πλήρης αναλογία με ό,τι προβλέπεται για τις Νομαρχιακές Επιτροπές και την Περιφερειακή Επιτροπή στην Αττική. Και φυσικά οι αντίστοιχες διορθώσεις και αποσαφηνίσεις θα γίνουν στο Καταστατικό μας.
Τέλος μας έχει έρθει μια πρόταση η οποία αφορά στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου και αποτελεί ουσιαστικά τη διόρθωση μιας παράλειψης που υπήρχε από το 2005. Είναι μια πρόταση που προσανατολίζεται στην εξασφάλισης της ιστορικής και πολιτικής συνέχειας στο Κίνημά μας. Και λέει στο αντίστοιχο άρθρο να υπάρξει μια συμπλήρωση. Εκεί που προβλέπουμε ότι συμμετέχουν πέρα των βουλευτών μας και των προέδρων των τριτοβαθμίων Οργανώσεων, οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί, οι διατελέσαντες Πρόεδροι και οι διατελέσαντες Γραμματείς του Κινήματος. Είναι μια πρόταση που την υποβάλλουμε ομόφωνα ως Γραμματεία του Καταστατικού.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Κλείνοντας, αφού ευχαριστήσω για τη συντροφική συνεργασία τη Γραμματεία και όλους γι' αυτή την τρίμηνη δουλειά, θέλω να πω άλλη μια φορά κάτι που πραγματικά το αισθάνομαι. Το είπα και χτες και θέλω με αυτό να κλείσω:
Το καλύτερο Καταστατικό και οι καλύτερες πολιτικές θέσεις δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται είναι να σηκώσουμε κεφάλι. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχολογία, κοινή δέσμευση και απόφαση από όλες τις γενιές της Παράταξης. Και με τους νέους αλλά και με όλους τους αγωνιστές, με τον Πρόεδρό μας, με όλα τα στελέχη μας από τη Δευτέρα να δώσουμε τη μάχη.
Όπως είπε και ο ποιητής μας ο Οδυσσέας Ελύτης «Ένα και δυο τη μοίρα μας δεν θα την πει κανείς, ένα και δυο τη μοίρα του Ήλιου θα πούμε εμείς», το μεγάλο ενιαίο δυνατό νικηφόρο ΠΑΣΟΚ.
Να 'στε καλά και σας ευχαριστώ.