Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων

 

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Συγκεκριμένα, με την Πρόταση Νόμου, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει και πάλι νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση Επιδόματος Θέρμανσης στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μακροχρόνια άνεργους, παράλληλα υλοποιεί την πρότασή του για την χορήγηση έκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης και τέλος, εισηγείται την Αύξηση των κατ' Αποκοπή Συντελεστών Επιστροφής Φ.Π.Α. στους Αγρότες.

Ακολουθεί η Αιτιολογική Έκθεση και το πλήρες κείμενο της Πρότασης Νόμου:

 

 

Αιτιολογική Έκθεση

Στην Πρόταση Νόμου «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων»

 

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Επί της αρχής

Τα πέντε τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση με τις επιλογές της για αύξηση του φορολογικού βάρους στα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα, σημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα καθώς επίσης και ρυθμίσεις που ευνοούν τη φοροδιαφυγή έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναδιανομή υπέρ των λίγων και ισχυρών.

Οι συνεχείς αυξήσεις των έμμεσων φόρων, οι διαχρονικά χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έχουν οδηγήσει στη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα, η ανοδική πορεία που ακολούθησε η τιμή του αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας που επικρατούν στην ελληνική αγορά, αναδεικνύουν τη χώρα μας σε πρωταθλητή των ανατιμήσεων τόσο στα καύσιμα όσο και σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν κατά μία μονάδα μεγαλύτερος από την Ευρωζώνη. Ήταν κατά μία μονάδα μεγαλύτερος ακόμη και όταν δεν υπολογίζονται η ενέργεια και τα τρόφιμα. Η επίπτωση στον πληθωρισμό της αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι διπλάσια στην Ελλάδα από την επίπτωση στις χώρες από τις οποίες υποτίθεται ότι τον εισάγουμε.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τη μεριά της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας που έχουν επικρατήσει και η πλήρης αποτυχία της να προχωρήσει αποτελεσματικά ακόμα και στην εφαρμογή των περιβόητων 41 μέτρων κατά της ακρίβειας που η ίδια ανακοίνωσε, πλήττει καίρια το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, από το 2005 τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας αντιμετωπίζουν συστηματικά υψηλότερο πληθωρισμό.

Αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών αλλά και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος περιθωριοποίησης των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, ενώ και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα βρίσκονται υπό πίεση.

Επίσης, καίριο πλήγμα έχει δεχθεί ο αγροτικός τομέας, με το αγροτικό εισόδημα να καταρρέει, αφού με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat το γεωργικό εισόδημα του έτους 2007 στην Ελλάδα υπολείπεται 18 μονάδες από αυτό του 2000 όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κατά 15 περίπου μονάδες αυξημένο.

Παράλληλα η κλιμακούμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, που εκτός των αυξήσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου οφείλεται και σε εναρμονισμένες πρακτικές και στο χώρο των γεωργικών εφοδίων, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πλέον δεν ελέγχεται. μια και μέσα σε ένα χρόνο αγγίζει κατά μέσο όρο το 30% για το σύνολο των εισροών. Η κυβέρνηση αδρανεί. Δημιουργεί χώρο και ελευθερία δράσης για την ανάπτυξη φαινομένων εναρμονισμένων πρακτικών αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής στο εισόδημα των αγροτών.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής πλήττει σοβαρά την λειτουργία των εκμεταλλεύσεων, οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και μαρασμό την ελληνική ύπαιθρο και ειδικά τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Δημιουργούνται έτσι σοβαροί κίνδυνοι για εγκατάλειψη της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής από πολλούς αγρότες λόγω της απειλούμενης οικονομικής καταστροφής.

Φέτος, αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών και με υψηλές τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες και οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα δυσκολότερο χειμώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2006 και Σεπτεμβρίου 2008 η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι, αφού ληφθεί υπόψη η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, αυξήθηκε κατά 49,3%, προκαλώντας μεγάλη αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρ' όλα αυτά, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε πεισματικά τα προηγούμενα χρόνια - παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του αιτήματος που διατυπώθηκε από κοινωνικούς φορείς - να χορηγήσει «Επίδομα Θέρμανσης» στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Όταν, την περίοδο 2000 - 2001, σημειώθηκαν μικρές ανατιμητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, με τιμή μάλιστα 32 δολάρια το βαρέλι, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνοντας την κοινωνική της ευαισθησία, χορήγησε με τον Ν.2873/2000 στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οικονομική ενίσχυση με διάθεση απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σήμερα που η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και το Ελληνικό Δημόσιο έχει αυξήσει τα έσοδά του από την φορολογία καυσίμων κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει και πάλι, νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να χορηγηθεί το ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, και τους μακροχρόνια άνεργους της χώρας.

Υλοποιεί ταυτόχρονα την πρότασή του για την χορήγηση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους συμπολίτες μας που, λόγω χαμηλού εισοδήματος, υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και χρειάζονται μια επιπλέον βοήθεια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Τέλος, προχωρά στην ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤ' ΑΠΟΚΟΠΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς, για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής και για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2008.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται αποτελούν απόλυτα αναγκαία και επιβεβλημένα έκτακτα μέτρα προκειμένου να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες και ο αγροτικός πληθυσμός και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.

Άρθρο 1

Με το πρώτο άρθρο καθιερώνεται το επίδομα θέρμανσης υπό την μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης.

Άρθρο 2

Με το άρθρο αυτό καθορίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, ήτοι ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000, (μισθωτοί που αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΕΕ)), οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι που δικαιούνται Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), και οι μακροχρονίως άνεργοι.

Άρθρο 3

Με το άρθρο αυτό καθορίζεται το ύψος του επιδόματος ανάλογα με τις περιοχές της χώρας όπου η χρήση πετρελαίου θέρμανσης είναι περισσότερο ή λιγότερο αναγκαία. Καθορίζονται τρεις ζώνες. Στην πρώτη ζώνη (νομοί Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου) προβλέπεται επίδομα 300 ευρώ.

Στη δεύτερη ζώνη (νομοί Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας) προβλέπεται επίδομα 400 ευρώ. Στην τρίτη ζώνη (νομοί Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής) προβλέπεται επίδομα 500 ευρώ.

 

Άρθρο 4

Με το άρθρο αυτό καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του επιδόματος προς τους δικαιούχους.

Άρθρο 5

Το άρθρο αυτό ρυθμίζει ειδικότερα θέματα και παρέχει την δυνατότητα καταβολής επιδόματος θέρμανσης οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο και με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του ύψους αυτού, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Άρθρο 6

Η πρώτη παράγραφος προβλέπει την καθιέρωση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης υπό τη μορφή αφορολόγητης ενίσχυσης.

Με τη δεύτερη παράγραφο καθορίζονται οι δικαιούχοι και το ύψος του επιδόματος ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή τους κατάσταση.

Με τη τρίτη παράγραφο προσδιορίζεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος αλληλεγγύης σε δύο ισόποσες δόσεις.

Με την τέταρτη παράγραφο ορίζεται ο τρόπος καταβολής του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

Με τη πέμπτη παράγραφο ορίζεται η αντιμετώπιση της προκαλούμενης δαπάνης από το Κρατικό Προϋπολογισμό.

?

Άρθρο 7

Με το έβδομο άρθρο προβλέπεται η αύξηση από 7% σε 11% του κατ' αποκοπή συντελεστή επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς, για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής και για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2008.

Άρθρο 8

Το άρθρο αυτό καθορίζει τον χρόνο έναρξης του νόμου.

 

 

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2008

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ AΝΝΑ

ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΪΛΗ ΕΥΑ

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

«Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων»

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

 

Επίδομα θέρμανσης

Άρθρο 1

Οικονομική ενίσχυση χειμερινής περιόδου 2008 - 2009

Οι οικονομικά ασθενείς ομάδες πολιτών του άρθρου 2 του παρόντος δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, με την μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης, για την χειμερινή περίοδο 2008 - 2009, λόγω των αυξημένων τιμών του αργού πετρελαίου.

Άρθρο 2

Δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, τυγχάνουν οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι στους οποίους καταβάλλεται Ε.Κ.Α.Σ., και οι μακροχρονίως άνεργοι.

Άρθρο 3

Ύψος του επιδόματος

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται ως εξής:

α) Τριακόσια (300) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου,

β) Τετρακόσια (400) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας,

γ) Πεντακόσια (500) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

Άρθρο 4

Τρόπος καταβολής

Το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί ως εξής:

α) στους κατά τα παραπάνω συνταξιούχους από τους ασφαλιστικούς φορείς από τους οποίους καταβάλλεται η κύρια σύνταξή τους σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη με το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2008 και η δεύτερη με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2009,

β) στους μακροχρονίως άνεργους από τον Ο.Α.Ε.Δ. σε δύο ισόποσες δόσεις εντός των μηνών Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009.

γ) στους δικαιούχους του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000 σε δύο ισόποσες δόσεις εντός των μηνών Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009, σύμφωνα με διαδικασία που θα ορισθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Άρθρο 5

Ρυθμίσεις

1. Η προκαλούμενη δαπάνη θα αντιμετωπίζεται με διάθεση των απαραιτήτων κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. Κάθε δικαιούχος δικαιούται να λαμβάνει το ως άνω επίδομα από μια μόνο πηγή.

3. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μπορεί να προβλέπεται η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο, να αναπροσαρμόζεται το ύψος αυτού και να ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή του νόμου αυτού.

 

Κεφάλαιο Β'

Έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης

 

Άρθρο 6

Καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης

1. Καταβάλλεται έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 500 έως 1300 ευρώ ως εξής:

 

ΠΑΙΔΙΑ

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

0

1

2

3

4+

1

500

650

800

950

1100

2

700

850

1000

1150

1300

2. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ.

Το παραπάνω εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται:

α). κατά 3.000 ευρώ σε περιπτώσεις που ο αρχηγός ή μέλος της οικογένειας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες

β). κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί ή εξαρτώμενο μέλος

3. Το επίδομα αλληλεγγύης θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις το Δεκέμβριο του 2008 και το Μάρτιο του 2009.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

5. Η προκαλούμενη δαπάνη θα αντιμετωπίζεται με διάθεση των απαραιτήτων κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κεφάλαιο Γ'

Αύξηση συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες

 

Άρθρο 7

Αύξηση των κατ' αποκοπή συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

1. Ο κατ' αποκοπή συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 11% στη φυτική και ζωική παραγωγή.

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 ισχύει για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2008.

 

Άρθρο 8

Χρόνος έναρξης ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

 

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2008

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ AΝΝΑ

ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΪΛΗ ΕΥΑ

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ