Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ στον Ρ/Σ "ΑΘΗΝΑ 9.84" και στον δημοσιογράφο Γ. Πασχαλίδη

 

Σάββατο 30 Αυγούστου, 2008

 

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Θα καλημερίσουμε θερμά το Βουλευτή από την Κοζάνη και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Καλημέρα σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας μέρα τι κάνετε;

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:  Δόξα τω Θεώ. Ξέρετε πολύς κόσμος στο πίσω μέρος της σκέψης του το είχε κατά νου ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι σκληρός και περίεργος με αναταράξεις με πολιτική αντιπαράθεση. Τα πράγματα πολύ γρήγορα επιβεβαιώνουν αυτές τις σκέψεις

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πράγματι όλοι περιμέναμε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος. Η Κυβέρνηση προχθές ανακοίνωσε τα νέα φορολογικά μέτρα τα οποία πλήττουν ιδιαίτερα τους πολίτες τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και όλους.

Κι έτσι προμηνύεται ένας Σεπτέμβριος εξαιρετικά δύσκολος σε συνέχεια ενός καλοκαιριού που με την ακρίβεια ταλαιπώρησε πάρα πολλούς πολίτες.

Έχουμε το Σάββατο που μας έρχεται την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η οποία είναι ένα πρόβλημα γι' αυτόν, δεν είναι μια ευκαιρία. Γιατί δεν έχει πολλά πράγματα να πει πέρα από το να ανακοινώσει τη συνέχεια της ίδιας οικονομικής πολιτικής η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του αγοραστικού εισοδήματος. Έχει οδηγήσει σε αύξηση των φόρων σε αύξηση της ακρίβειας και σε μειωμένες προοπτικές για τη χώρα. Η χώρα μας δυστυχώς δεν πάει καλά.

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:  Ο κ. Παπανδρέου μέσα στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ως μια ασύμμετρη απειλή κ. Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη θα μπορούσε κανένας να πει ότι στη λαϊκή συνείδηση, πέρα από το ίδιο όφελος που καθείς εξ ημών μπορεί να έχει ή να μην έχει από το όποιο μέτρο εξαγγέλλεται στο βάθος του χρόνου στο παρελθόν ή στο μέλλον κανείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και αδικίες μέσα στην κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν ο μέσος όρος των ιδιοκτητών μπαρ να έχει λιγότερα χρήματα από ένα συνταξιούχο του ΤΕΒΕ των 400 ευρώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πράγματι αδικίες υπάρχουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως υπάρχει και φοροδιαφυγή. Πλην όμως ξέρετε δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να αντιμετωπίζεις μια αδικία με μια ακόμα μεγαλύτερη αδικία.

Διότι αυτό που γίνεται σήμερα στην πράξη είναι να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και εκείνοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν τα μικρά τους εισοδήματα και πληρώνουν κανονικότατα, και αυτοί οι οποίοι δεν πληρώνουν τίποτα.

Και μάλιστα αυτοί οι οποίοι δεν πληρώνουν τίποτα να τη γλιτώνουν κατά κάποιο τρόπο. Και το παράδειγμα το οποίο δίνω πάντα είναι το εξής. Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι στο ελεύθερο επάγγελμα και ο οποίος έχει εισόδημα γύρω στις 10.000 ευρώ και είναι απολύτως νόμιμος και τα βγάζει πέρα με μια σχετική δυσκολία, αυτός ο άνθρωπος μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν όπως και ένας μισθωτός με το ίδιο εισόδημα και δεν πλήρωνε φόρο. Τώρα ξαφνικά αυτός θα πληρώνει έναν κεφαλικό φόρο 1.000 ευρώ.

Αυτό του δημιουργεί κίνητρα να γίνει και ο ίδιος φοροφυγάς. Να αρχίσει να φοροδιαφεύγει και ο ίδιος. Κατά κανέναν τρόπο δεν πιάνεις έτσι και δεν τιμωρείς αυτόν ο οποίος πράγματι  έχει φοροδιαφύγει έχει πολύ μεγαλύτερο εισόδημα και ο οποίος θα έπρεπε να πληρώσει πολύ μεγαλύτερο φόρο.

Εδώ έχουμε μια κατάφορη αδικία. Έχουμε μία διάταξη και ένα νομοσχέδιο το οποίο στην πράξη θα έλεγα σχεδόν νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή με τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται το ελληνικό κράτος το φοροφυγά.

Που είναι αντί μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων, μέσα από ενδελεχείς εξατομικευμένους ελέγχους, αντί να πάει να βρει όσους φοροδιαφεύγουν να κάνει μια γενική διάταξη την οποία πληρώνουν όλοι και δυστυχώς την πληρώνουν και αυτοί οι οποίοι είναι απολύτως νόμιμοι.

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:  Βλέπουμε μέσα σε ένα σύγχρονο δύσκολο οικονομικό κλίμα διεθνώς, αλλά αν κανείς ανατρέξει και στο παρελθόν κ. Παπακωνσταντίνου βλέπουμε ότι η Ελλάδα σε επίπεδο πολιτείας, αλλά και πολιτών σε ένα μεγάλο βαθμό ζει με έτοιμα και δανεικά. Υπό την έννοια του υπέρ δανεισμού που αυξάνεται τόσο σε επίπεδο της ελληνικής πολιτείας όσο και σε επίπεδο πολιτών. Και καμιά φορά κανείς συνειδητοποιεί ότι είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε εδώ και πολύ καιρό λέμε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας έχει κλείσει τον κύκλο του. Ήταν ένα μοντέλο το οποίο στηρίχθηκε στις μεγάλες υποδομές, οι οποίες βεβαίως έπρεπε γίνουν στην Ελλάδα, και ακόμα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και να συμπληρωθούν.

Αλλά σήμερα έχει έρθει η ώρα να στραφούμε στην επένδυση στον άνθρωπο, να στραφούμε στην επένδυση στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Σε αυτά δηλαδή που βλέπουμε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου τραβούν τις κοινωνίες μπροστά στην ανάπτυξη.

Εδώ δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση η οποία τα τελευταία χρόνια αντί να κάνει ακριβώς αυτό, περικόπτει και οτιδήποτε έχει να κάνει με το καινούριο.

Αν δείτε τις δαπάνες για την έρευνα, τις δαπάνες για την παιδεία, ακόμα και τις δαπάνες για τις δημόσιες υποδομές για να κλείσουμε τα υπόλοιπα ελλείμματα υποδομών που πρέπει να κλείσουμε στη χώρα, από πλευράς δημοσίων υποδομών, όλες αυτές περικόπτονται.

Αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για κατανάλωση, για σπατάλη με άλλα λόγια και δυστυχώς αντί να προετοιμάζουμε τη χώρα για το αύριο τη βάζουμε σε μία λογική μιζέριας και επιστροφής στο παρελθόν που δυστυχώς οδηγεί τους πολίτες σε απογοήτευση, τους οδηγεί σε μία αντιμετώπιση του αύριο η οποία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη.

Αν δείτε τους οικονομικούς δείκτες τους κοινωνικούς ποτέ άλλοτε ο Έλληνας δεν αισθάνονταν τόσο απαισιόδοξος για το αύριο. Και εδώ δυστυχώς φέρνει μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση.

Διότι αυτός που δίνει το σήμα αυτός, ο οποίος δίνει την κατεύθυνση, δίνει το σχέδιο, δίνει το όραμα, πρέπει να είναι η κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:  Μέσα στο κλίμα αυτό κ. Παπακωνσταντίνου που και ο τύπος αυτές τις μέρες το περιγράφει σαν σκηνικό οξύτατης πολιτικής σύγκρουσης ενόψει και της 3ης Σεπτέμβρη τι προβλέπεται ή τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου σε κάποιες αναφορές που πρόκειται να γίνουν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η 3η Σεπτέμβρη είναι μια επέτειος για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και είναι μια ευκαιρία για να μιλήσει το ΠΑΣΟΚ για τον πολίτη σε μια μεγάλη εκδήλωση όπως αυτή που θα κάνουμε στο Θησείο.

Να μιλήσει στον πολίτη, να μιλήσει για τον πολίτη, για τα προβλήματά του, και να του εξηγήσει τι θα κάνει γι' αυτόν, πώς θα βοηθήσει, τι προτάσεις έχει για να βγάλει τον πολίτη και τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα. Αυτό θα κάνουμε. Η 3η Σεπτέμβρη δεν είναι μια ευκαιρία για εκπλήξεις όπως κατά κόρον είχε ειπωθεί στο παρελθόν.

Δεν είναι τίποτα άλλο από ένας σταθμός σε μία πορεία η οποία έχει ως καταληκτικό σταθμό την αλλαγή πορείας σε αυτή τη χώρα. Μια αλλαγή πορείας στις επόμενες εκλογές με μια νέα κυβέρνηση η οποία θα ξαναφέρει σιγουριά, θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, θα δώσει αυτό που λείπει τόσο πολύ σήμερα.

Μια εμπιστοσύνη στο μέλλον, ότι μπορούμε στην Ελλάδα, γιατί πράγματι μπορούμε, έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα. Μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε.

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:  Να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα βέβαια δύσκολο και διεθνώς τοπίο. Το βλέπουμε με την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Το βλέπουμε με τις οικονομίες που κλυδωνίζονται όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια. Με την υπέρ ανάπτυξη κάποιων μακρινών χωρών που έχουν έρθει πια τόσο κοντά μας. Με τη διακίνηση των κεφαλαίων.

Ακόμα και σε επίπεδο χρηματιστηρίου βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες που επιτρέπουν τις εξωχρηματιστηριακές αλλαγές. Ένα σύνθετο τοπίο το οποίο είναι δύσκολο και μία κυβέρνηση η όποια κυβέρνηση μιας μικρής χώρας να το κουμαντάρει.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει κρίση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Υπάρχει η διεθνής κρίση, αλλά πουθενά αλλού, σε καμία άλλη χώρα, η διεθνής κρίση δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα όπως αυτά που πήρε η κυβέρνηση εδώ. Που αφαιρούν από την οικονομία αντί να προσθέτουν.

Πάντα όταν υπάρχει κρίση είναι μια ανάγκη για να γίνονται κάποιες αλλαγές, να στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα, να στηρίζεται ο πολίτης. Εδώ δυστυχώς δεν το κάνουμε.

Υπάρχουν παραδείγματα πολλών μικρών χωρών στην Ευρώπη που έχουν καταφέρει μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον παγκοσμιοποίησης να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Να βρουν νέες αγορές και να μπορέσουν να φανούν πρωτοπόροι.

Η Φιλανδία το έχει κάνει αυτό. Η Ολλανδία το έχει κάνει. Η Ιρλανδία με διαφορετικούς τρόπους. Χώρες εκτός Ευρώπης. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Έχουμε τον πολιτισμό, έχουμε τον τουρισμό μας. Έχουμε μια υπέροχη φύση και έχουμε ανθρώπους. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι το έχουν δείξει και στο παρελθόν και όχι μόνο όταν βρίσκονται στο εξωτερικό -  γιατί πάντα λέμε ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό - αλλά και μέσα στην ίδια μας τη χώρα.

Κάναμε πριν από τέσσερα χρόνια τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δείξαμε ότι μπορεί η Ελλάδα να συστρατευτεί γύρω από ένα μεγάλο στόχο να τα φέρει σε πέρας και να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας προς τα έξω. Πού πήγε αυτή η Ελλάδα. Πού πήγε η Ελλάδα του 2004;

Γιατί είμαστε σήμερα 4 χρόνια μετά σε αυτή την απογοήτευση σε αυτή τη μίζερη αντιμετώπιση της καθημερινότητάς μας και του μέλλοντός μας; Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε και μπορούμε να το κάνουμε.

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:  Κύριε Παπακωνσταντίνου θερμές ευχαριστίες σε σας για την παρουσία σας στην εκπομπή και τις σκέψεις που μοιραστήκατε με τους ακροατές μας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.