ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ 2η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σάββατο 19 Ιουλίου 2008
Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, θα ήθελα να ξεκινήσω θυμίζοντας σε όλους μας την αυριανή ημέρα. Η αυριανή μέρα, η 20η Ιουλίου, είναι μέρα μνήμης οργής, αλλά και περισυλλογής για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Είναι μέρα μνήμης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι η μέρα της έναρξης της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια, το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοιχτό. Και παραμένει ως κατ' εξοχήν πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Καλούμε από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, την τουρκική κυβέρνηση να δώσει επιτέλους τέλος σε αυτή την τραγωδία. Να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Την καλούμε να συμβάλει έμπρακτα και να συνεργαστεί εποικοδομητικά. Να συμβάλει στην απελευθέρωση των Τουρκοκυπρίων από την κηδεμονία τους. Να κινηθεί μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της καλής γειτονίας και ειρηνικής συνεργασίας, όπως και έχει υποχρέωση, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και να συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με σεβασμό στις συνθήκες, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να πέσει επιτέλους αυτό το τελευταίο τείχος, που αποτελεί ντροπή στην ενωμένη Ευρώπη και, να δούμε την Κύπρο μας επανενωμένη, ως ένα κράτος, με μία και μόνο κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Η χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα αποτελεί και πάλι μία απαράδεκτη παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Την καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Και σίγουρα δε συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλει-άοκνες προσπάθειες- ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για την επίλυση του Κυπριακού.
Μόλις πριν ανέβω στο βήμα, επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια και του μετέφερα το μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης του Εθνικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Τον διαβεβαίωσα, εκ μέρους όλων σας και όλων μας, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά. Μου ζήτησε να σας μεταφέρω τους δικούς του και προσωπικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του για τους συνεχείς αγώνες του ΠΑΣΟΚ για την Κύπρο.
Φίλες και φίλοι, πολλοί αναφέρθηκαν, και σωστά αναφέρθηκαν, στην απουσία σήμερα -με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- της Ελλάδας από τα διεθνή γεγονότα. Απουσία που γίνεται αισθητή και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.
Τα ζητήματα της δικής μας περιοχής, τα διαχειριζόμαστε δυστυχώς με αστοχίες, μόνον όταν εκδηλώνεται μια κρίση. Τα διαχειριζόμαστε χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγική.
Η απουσία, όμως, της Ελλάδας είναι ακόμα πιο αισθητή στην αντιμετώπιση των καθοριστικών οικονομικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών και πολιτικών εξελίξεων. Σε αντιδιαστολή με τις δικές μας προτάσεις, με το δικό μας Πρόγραμμα, με τις δικές μας έμπρακτες ενέργειες, αλλά ακόμα και με την ποιότητα των απόψεων και προβληματισμών που ακούστηκαν χθες και σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, σε αντιδιαστολή με τη δική μας βούληση και δυνατότητα να διαβουλευόμαστε και να συνομιλούμε με διεθνείς προσωπικότητες, όπως με τον Joseph Stiglitz, τον οποίο ευχαριστούμε που ήταν εδώ μαζί μας, σήμερα, για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας και αλλού, είχαμε απέναντί μας, απέναντι σε μας και σε αντιδιαστολή με εμάς, μια θλιβερή εικόνα της κυβέρνησης, χθες, στην Αρχαία Ολυμπία.
Πάνω στα καμένα της Πελοποννήσου, πάνω στον πόνο των πληγέντων, των κατοίκων της περιοχής, πάνω στην απόγνωση των αγροτών, των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, των τουριστικών μονάδων, αποφάσισε ο κ. Καραμανλής να μαυρίσει ακόμα περισσότερο τις ψυχές των Ελλήνων.
Βρήκε αυτό το βήμα, για να επιτεθεί με φανατισμό, δημαγωγικά και πολωτικά στο ΠΑΣΟΚ. Ναι, πήγε στον τόπο του εγκλήματος της δικής του κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας που, ένα χρόνο αγνοεί την επείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης ολόκληρης της περιοχής, για να μας πει και πάλι ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ».
Το ΠΑΣΟΚ, που επανειλημμένα κατέθεσε προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ, που μετά από εξονυχιστική δουλειά, διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς της περιοχής, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κοινωνία των πολιτών, κατέθεσε και νομοσχέδιο για την αναγέννηση της περιοχής της Πελοποννήσου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ, κατά τον κ. Καραμανλή, φταίει για την απουσία της πολιτικής και του έργου της Νέας Δημοκρατίας.
Ναι, φταίει κατά τον κ. Καραμανλή, που χθες πήγε εκεί με μηδενικό απολογισμό έργου και με άδεια χέρια. Έκανε και προκλητική δήλωση. Ότι το Σεπτέμβριο, τελικά η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ηλεία και την Αχαΐα, δώδεκα μήνες μετά την καταστροφή. Αυτό μας είπε, αυτό είπε στον Ελληνικό λαό χθες ο πρωθυπουργός της χώρας.
Αυτό λέει και επαναλαμβάνει, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα. Αλλά πόσο πια, κ. Καραμανλή, θα σας πιστεύει ο Ελληνικός λαός, με αυτό το παραμύθι; Σας γνώρισε, σας πήρε χαμπάρι, σας έδωσε δύο θητείες και, σήμερα μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, συνεχίζετε να μιλάτε για το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης δεκαετίας.
Είναι πια ξεκάθαρο τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο κ. Καραμανλής. Βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο. Βλέπει τη συνεχή κατάρρευση της κυβέρνησής του. Βλέπει το λαό δικαίως αγανακτισμένο από την ακρίβεια, από την απαξίωση της παιδείας, από την απαξίωση της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και, βεβαίως, κάθε θεσμού.
Βλέπει το λαό αγανακτισμένο από την ανεργία, αλλά και από την αυθαιρεσία παντού. Βλέπει να τον αγκαλιάζουν από παντού τα σκάνδαλα και η διαφθορά και αποφάσισε, αντί να προχωρήσει -όπως προτείναμε, ακόμη και με τη στήριξή μας, όπως πρότεινα στη Βουλή επανειλημμένως- με θάρρος στο ξεκαθάρισμα, στη λύτρωση της πολιτικής μας ζωής από τα υπαρκτά σκάνδαλα, αλλά και από την υπαρκτή σκανδαλολογία, αποφάσισε να φέρει στη χώρα μας την πόλωση, τον φανατισμό και τον ρεβανσισμό.
Πριν από ένα χρόνο, μας μιλούμε για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Χθες, έγινε ο ίδιος εμπρηστής της πολιτικής ομαλότητας. Τώρα που χρειάζεται να πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις για την Ελλάδα, θαρραλέες αποφάσεις για την οικονομία, τώρα που χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τώρα που χρειάζεται να εμπνεύσουμε ελπίδα και αυτοπεποίθηση στον κάθε πολίτη, αποδεικνύεται ο πρωθυπουργός γνήσιο τέκνο της ΟΝΝΕΔίτικης νοοτροπίας. Αποδεικνύεται γνήσιο τέκνο των χειρότερων παραδόσεων της δεξιάς παράταξης.
Διότι, φίλες και φίλοι, σήμερα είναι πρωθυπουργό της χώρας, δεν είναι ένα απλό κομματικό στέλεχος, που μπορεί να εξαπολύει λάσπη και ύβρεις. Είναι πρωθυπουργός της χώρας και είναι υπεύθυνος να λογοδοτήσει για τις δικές του πράξεις και τις δικές του ελλείψεις, και να μην κρύβεται επιτέλους από τις ευθύνες του, ως πρωθυπουργός της χώρας.
Αντί να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε τα χρόνια αυτά να ασχοληθεί με την αναβάθμιση και την υποστήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Τότε το πρόβλημα των ΚΕΣ θα ήταν παρωνυχίδα για τη νεολαία μας.
Αντί να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε να ασχοληθεί με την ακρίβεια που ζει ο κάθε Έλληνας πολίτης, να πάρει μέτρα, όπως αυτά που εμείς προτείναμε, που είχαμε το θάρρος να προτείνουμε στη Βουλή και, χθες από αυτό εδώ το βήμα.
Αντί να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις που αφορούν στον αγροτικό τομέα, στον κάθε αγρότη, όπως είχε υποσχεθεί, και να ασχοληθεί με το τραγικό γεγονός, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλεται πρόστιμο σε χώρα, στην Ελλάδα του κ. Καραμανλή, με 10% περικοπή όλων των αγροτικών επιδοτήσεων, από την κακή και ρουσφετολογική διαχείρισή τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αντί να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε να ασχοληθεί και λίγο με τα δημόσια νοσοκομεία και τη στελέχωσή τους. Αντί να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε να σκύψει πάνω στα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, που αυτή τη στιγμή δεν τα βγάζουν πέρα. Χτυπιούνται άγρια από την κερδοσκοπία και την απαξίωση των δημόσιων αγαθών, των δημόσιων υπηρεσιών.
Αντί να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε να ασχοληθεί με τον πιο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας, τον τουρισμό. Τον τουρισμό που σήμερα περνάει μια βαθύτατη κρίση, βαθύτατη κρίση ανταγωνιστικότητας.
Αντί να υβρίζει το ΠΑΣΟΚ, θα περιμέναμε τόσα χρόνια να ασχοληθεί και με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας στο Δημόσιο. Αλλά δεν ασχολείται με αυτά.
Η κυβέρνηση αυτή έχει ως αποκλειστικό έργο, όλα αυτά τα χρόνια, τις αγοραπωλησίες του δημόσιου πλούτου. Την πελατειακή εξυπηρέτηση διαφόρων ισχυρών συμφερόντων. Τη ρουσφετολογική διανομή των δημόσιων κονδυλίων και της εύνοιας σε κομματικούς «ημέτερους». Τη συστηματική υποβάθμιση κάθε θεσμού, που μπορεί να είναι αυτόνομος, ή να εκφράζει δημοκρατικά τον πολίτη, για να τους ελέγχει. Όπως με την υποβάθμιση και την αποδόμηση της Αυτοδιοίκησης, που επιχειρεί η κυβέρνηση με το λεγόμενο Καποδίστρια 2.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Το μοντέλο της διακυβέρνησης της Δεξιάς. Είναι απόρροια του μοντέλου, το οποίο χρησιμοποιεί ως αντίληψη, πρακτική και πολιτική η Νέα Δημοκρατία. Και έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας της ανισότητας, την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των πολιτών μας, την υποβάθμιση του αναπτυξιακού και παραγωγικού ιστού της χώρας, την απαξίωση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως με το χωροταξικό νόμο, την επιδείνωση της ποιότητας ζωής της πόλης μας, τη διαφθορά και την αυθαιρεσία στην καθημερινή ζωή του πολίτη.
Και απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς και αυθαιρεσίας, έχουμε διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές.
Σε κάθε μας κίνηση, όπως και με τις νέες μας καινοτομίες διαφάνειας στο Κίνημά μας, αναδεικνύουμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Ένα μοντέλο, που σέβεται τον πολίτη, που σέβεται αρχές και θεσμούς, που σέβεται κανόνες και αξίες, που υπηρετεί τον πολίτη. Ένα μοντέλο, που δίνει σιγουριά και εγγυάται συμμετοχή. Τη συμμετοχή του πολίτη. Που εγγυάται τελικά πραγματική Δικαιοσύνη. Ένα κράτος Δικαίου, αλληλεγγύης και Δημοκρατίας.
Όταν υπήρξαν φαινόμενα και όταν αναδεικνύονται φαινόμενα, τα οποία είναι έξω από τις αρχές μας, εμείς αμέσως αντιδρούμε, έχουμε δημοκρατικά αντανακλαστικά διαφάνειας, καταπολέμησης οτιδήποτε που μπορεί να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Από την άλλη, σε κάθε κίνηση της κυβέρνησης, βλέπουμε την αδιαφάνεια και την συγκάλυψη, το παρασκήνιο και τη μυστικότητα, τον κομματισμό και την αναξιοκρατία, το ψεύδος και την παραπληροφόρηση, την κατάφορη καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας και σεβασμού για τον πολίτη.
Γι' αυτό, βεβαίως, δεν μας είπε ούτε λέξη χθες για την ταμπακιέρα. Ούτε λέξη για τη διαφάνεια, για το μαύρο πολιτικό χρήμα, ή για τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Ούτε λέξη για τη SIEMENS, ούτε λέξη για την υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ούτε λέξη για τις νέες αποκαλύψεις για τον ΟΣΕ, για όλα αυτά τα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη, κι άλλα τόσα, τα οποία έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Ούτε λέξη για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Ούτε λέξη για την καρατόμηση του κ. Ζορμπά και την υποβάθμιση της ανεξάρτητης Αρχής, που είναι η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και, την υποβάθμιση αυτής της ανεξάρτητης Αρχής σε απλή Διεύθυνση, για να μπορεί να ελέγχεται από την κυβέρνηση, κομματικά και πειθήνια.
Δεν μας είπε για τη νέα και οδυνηρή για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πράξη της κυβέρνησης. Η νέα πράξη είναι η απόφαση της κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης, των Δικαστηρίων. Είμαι απολύτως σίγουρος, όλοι μας είμαστε σίγουροι ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών και εισαγγελέων καταδικάζει αυτή την κατάφορη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι μια νέα εκτροπή, μια νέα πραξικοπηματική υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών. Μια νέα τρανταχτή απόδειξη ότι, η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει δικαστές υπεύθυνους, αλλά δικαστές πειθήνιους. Δεν θέλει τους άριστους, αλλά θέλει τους αρεστούς. Δεν θέλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θέλει την ομηρία της Δικαιοσύνης.
Αυτές είναι οι αποδείξεις της απεγνωσμένης πια προσπάθειας της κυβέρνησης να καλύψει ενόχους. Αλλά μαζί, παρασύρει και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας και, αποδεικνύεται τελικά ανήμπορος ο κ. Καραμανλής, και η παράταξή του, να εγγυηθεί την αυτονομία της πολιτικής, αποδεικνύεται ανήμπορος να αντισταθεί σε μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα, αδιαφανή που, ως τρωκτικά, λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν την προοπτική της χώρας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η κριτική που ασκούμε προς τον κ. Καραμανλή, δεν είναι σε καμία περίπτωση προσωπικής φύσης. Είναι η δικαιολογημένη μας οργή για τον τρόπο άσκησης εξουσίας από τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνησή του. Και αυτή η κριτική είναι βαθύτατα πολιτική.
Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν την πόλωση, θα συνεχίσουν τη λασπολογία, γιατί δεν μπορούν να πράξουν αλλιώς, διότι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Όταν εμείς καταθέτουμε προτάσεις για το σήμερα, αντί να μας απαντά ο κ. Καραμανλής, θα δραπετεύει στο παρελθόν και, όταν θα του ζητούν να λογοδοτήσει για το έργο του σήμερα, θα παραπέμπει στο μέλλον.
Γι' αυτό, είναι δικό μας πια δημοκρατικό χρέος να αλλάξουμε, να ανατρέψουμε αυτή την κατηφορική πορεία της χώρας μας.
Εγώ δεν ασχολούμαι με τα σκάνδαλα. Ασχολούμαι με τη σήψη που έχει φτάσει στο μεδούλι του συστήματος. Ορισμένοι μάλιστα είχαν ενστάσεις, όταν προχωρήσαμε στη μηνυτήρια αναφορά για την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE. Σήμερα, αυτή η επιλογή δικαιώνεται. Όχι για λόγους ρεβανσισμού, αλλά επειδή αυτά τα σκάνδαλα δεν μπορούν να μπουν στον πάγο, διότι η πολιτική ζωή του τόπου πρέπει να απαλλαγεί από αυτές τις πρακτικές. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε, αφού ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που πραγματικά αναδεικνύει τη διαφάνεια, την αυτονομία, τη γνήσια έκφραση του λαού, να απαλλαγούμε πια από αυτές τις πρακτικές και να ασχοληθούμε με τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα του Ελληνικού λαού τα οποία εμείς βάζουμε ως προτεραιότητα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας.
Γι' αυτό προτείναμε, προτείνουμε και θα προτείνουμε, θα παλέψουμε και θα γίνει και, είμαστε αποφασισμένοι, να προωθήσουμε αυτές τις αποφάσεις μας για ένα εθνικό πρόγραμμα διαφάνειας κατά της διαφθοράς. Καλούμε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλα τα κόμματα, σε συνεννόηση, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την εφαρμογή ενός συστήματος διαφάνειας και εμπέδωσης τελικά της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Να περιφρουρήσουμε τους θεσμούς μας, ακριβώς διότι υπάρχει ένας μεγάλος συγκεντρωτισμός εξουσίας, χρημάτων, media, ή οτιδήποτε άλλο, κρατικής εξουσίας στη χώρα μας, κομματικής εξουσίας στη χώρα μας, που υπονομεύει τελικά τα δικαιώματα των πολιτών μας.
Ένα διεθνές φαινόμενο, βεβαίως, αλλά που η κάθε χώρα το αντιμετωπίζει διαφορετικά, ανάλογα με τις δυνάμεις που έχει για να εξοπλίσει, να ενισχύσει, να εγγυηθεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτή η κυβέρνηση με κανένα τρόπο δεν ενδιαφέρεται, ούτε να εξοπλίσει, ούτε να εγγυηθεί, ούτε να προστατεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Γι' αυτό υπάρχει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Γι' αυτό εμείς εγγυόμαστε ακριβώς αυτή την προστασία των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη.
Η χώρα αυτή θα πάει μπροστά, μόνο με μια κυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη, που του εγγυάται τη διαφάνεια, που του εγγυάται την αξιοκρατία, που του εγγυάται τη συμμετοχή και τη διαβούλευση, που του εγγυάται τη Δημοκρατία.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Απαίτησή μας είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, διότι μόνον έτσι θα μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ο πολίτης στους θεσμούς, να αισθάνεται ότι κι αυτός θα βρει το δίκιο του, αν έχει κάποια υπόθεση, κάποιο πρόβλημα.
Μόνον έτσι θα αισθανθεί ότι μπορεί να βρει το δίκιο του απέναντι στην αυθαιρεσία οποιουδήποτε ισχυρού, κρατικού, ιδιωτικού ή άλλου παράγοντα. Γι/ αυτό και καταδικάζουμε απερίφραστα τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από τη Νέα Δημοκρατία.
Απαίτησή μας είναι η δημόσια παιδεία, διότι ξέρουμε ότι η εποχή που έρχεται, η εποχή στην οποία ζούμε, όχι μόνο αυτή που έρχεται, απαιτεί περισσότερη παιδεία, περισσότερη επένδυση στον άνθρωπο, περισσότερη επένδυση στην καινοτομία, περισσότερη επένδυση στους νέους, ώστε να έχουν όλα τα εφόδια σε μια ανταγωνιστική οικονομία, να έχουν ποιότητα, να προσφέρουν ποιότητα στην εργασία τους, να μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, αλλά και να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας, ακριβώς διότι θα έχουμε ένα εργατικό δυναμικό ποιότητας.
Να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να μπορούμε να εγγυηθούμε ισότητα των δυνατοτήτων και της πρόσβασης όλων στην παιδεία. Γι/ αυτό και καταδικάζουμε τη Νέα Δημοκρατία, που επί πέντε χρόνια απαξιώνει τη δημόσια παιδεία και παίρνει αποφάσεις, λέγοντας ότι «η εναλλακτική λύση είναι η ιδιωτική παιδεία. Αυτό το καταδικάζουμε.
Απαίτησή μας είναι η διαφάνεια. Η διαφάνεια, για να μπορεί να ελέγχει ο πολίτης. Να μπορεί να ελέγχει την εξουσία, να μπορεί να ελέγχει πού πάνε τα χρήματά του, να μπορεί να ελέγχει πώς τα διαχειρίζεται η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε δήμος, η κάθε υπηρεσία τα χρήματα που έχει εμπιστευθεί ο πολίτης σε αυτήν. Για να μπορεί να ελέγχει αν πραγματικά υπάρχει κράτος δικαίου. Γι/ αυτό και καταδικάζουμε την αδιαφάνεια, την οποία υπηρετεί και εμπεδώνει η Νέα Δημοκρατία στην πολιτική ζωή.
Απαίτησή μας είναι η αποκέντρωση, για να μπορεί ο πολίτης να παίρνει αποφάσεις, για να μπορεί ο πολίτης να δει ανάπτυξη στην Περιφέρεια, για να μπορεί η Περιφέρεια να παίρνει αποφάσεις για τη δική της ταυτότητα, για τη δική της προοπτική, για να μπορεί ο πολίτης να έχει τις υπηρεσίες κοντά του, είτε είναι η κοινωνική πρόνοια, είτε είναι η παιδεία, είτε είναι η υγεία, να υπηρετούν τον ίδιο κι όχι απλώς, ρουσφετολογικά και πελατειακά, να χρειάζεται να ζητά και να ζητιανεύει για τα δικαιώματά του.
Ένα κράτος που εγγυάται την αξιοπρέπεια του πολίτη. Γι/ αυτό και καταδικάζουμε τη συνεχή προσπάθεια υπονόμευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία πέντε χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία και την προσπάθεια αποδόμησης τώρα της Αυτοδιοίκησης, μέσω του Καποδίστρια 2.
Απαίτησή μας είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με το οποίο θα φύγει η Ελλάδα από τις λύσεις του παρελθόντος, με το τσιμέντο παντού, με τα μεγάλα έργα που δεν αποδίδουν σε κάθε πολίτη τις λύσεις τις οποίες χρειάζεται, διότι για μας, τα μεγάλα έργα θα είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός, το σχολείο, το νοσοκομείο, η ποιότητα ζωής.
Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων μας, που εγγυάται την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, την ονομασία προέλευσης. Που εγγυάται την ποιότητα του τουρισμού, που μπορεί να φέρει ανταγωνιστικά τους τουρίστες στη χώρα μας. Που θα φέρει την ποιότητα στην ενέργειά μας, με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ακριβώς γιατί η χώρα μας διαθέτει όλες τις δυνατότητες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα μας βοηθήσουν να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο και να μπορούμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα στην ανάπτυξή μας.
Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που συμβάλλει με νέες τεχνολογίες και μέσα από το περιβάλλον στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νέες δουλειές σε καινοτόμες επιχειρήσεις, σε καινοτόμες εκπαιδευτικές μονάδες, σε καινοτόμες ερευνητικές μονάδες, αξιοποιώντας την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Γι/ αυτό και καταδικάζουμε το μοντέλο ανάπτυξης που έχει εγκαθιδρύσει η Νέα Δημοκρατία, μιας πελατειακής διαχείρισης των κονδυλίων, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Απαίτησή μας είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, για να διαμορφώσουμε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος που προστατεύει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών, που δεν μοιράζει προνόμια στους λίγους, αλλά εγγυάται δικαιώματα σε κάθε πολίτη.
Του δίνει τη σιγουριά, την ασφάλεια, του δίνει όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει τις προσωπικές δυνατότητές του, να πάρει πρωτοβουλίες χωρίς φόβο, να αισθανθεί ότι το ρίσκο δεν είναι δικό του, αλλά ότι το μοιραζόμαστε, και ότι είναι η Πολιτεία κοντά του, όταν πάει να κάνει μια καινούργια επιχείρηση, μια προσπάθεια διαφορετική στον αγροτικό τομέα ή στον τουριστικό τομέα, γενικά στον επαγγελματικό του τομέα.
Μία αναδιανομή του πλούτου για ένα κράτος δικαίου. Γι/ αυτό και έχουμε καταδικάσει την οικονομική και φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και, σε αυτή την πολιτική, εμείς αντιδιαστέλλουμε τις δικές μας προτάσεις, το δικό μας Πρόγραμμα.
Ναι, υπάρχουν, όπως πολλοί από σας είπατε, οι κόκκινες γραμμές που μας διαχωρίζουν. Μας διαχωρίζουν κάθετα, μας διαχωρίζουν οι πολιτικές που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Έχουμε το Πρόγραμμά μας και έχουμε το σχέδιό μας.
Φίλες και φίλοι, αυτό το Εθνικό Συμβούλιο το συγκαλέσαμε ακριβώς για να προετοιμαστούμε, με σχέδιο και με στόχευση, για το φθινόπωρο που έρχεται.
Να συντάξουμε και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να τις αξιοποιήσουμε. Και θα αξιοποιηθείτε όλοι σας, στη νέα προσπάθεια που κάνουμε για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν αλλάζουμε κόμμα. Ακούω πολλά περί αλλαγών και νέων κομμάτων. Αλλάζουμε καθημερινά. Καθημερινά αλλάζουμε τα τελευταία χρόνια, με ανανέωση, με αξιοκρατία και με ενότητα. Κι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που θα πάει παντού.
Έχουμε σχέδιο, έχουμε στόχο να είμαστε κοντά στα προβλήματα του πολίτη. Ο πολίτης δεν είναι απαθής. Ο πολίτης είναι αγανακτισμένος, οργισμένος. Όμως αυτή η οργή πρέπει να μετουσιωθεί σε μια θετική δυναμική. Μια θετική δυναμική αλλαγών και ανατροπών.
Ο πολίτης περιμένει να μας συναντήσει όχι μέσα στις αίθουσες, όπου βεβαίως θα γίνονται οι συναντήσεις μας του Εθνικού Συμβουλίου και των θεσμικών μας οργάνων. Όχι μέσα από τις συνεχείς ομφαλοσκοπήσεις, για το τι φταίει ή δεν φταίει μέσα στο ΠΑΣΟΚ και ποιος είναι ή ποιος δεν είναι σε ποιο όργανο και ποιο άλλο όργανο ή ποια άλλα όργανα πρέπει να φτιάξουμε.
Να τελειώσουν αυτά. Είναι η ώρα να βγούμε στο λαό, να βγούμε κοντά στον πολίτη, όλοι μαζί, ενωμένοι δυναμικά, για να είμαστε κοντά του, να συμπαρασταθούμε στα προβλήματά του.
Έχουμε και το Πρόγραμμά μας. Σε αυτό συνέβαλαν παλιότερα η Άννα Διαμαντοπούλου, σήμερα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που είναι υπεύθυνη για το θέμα αυτό. Ένα πολύ καλό Πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν αρκεί να είναι απλώς ένα βιβλίο σε κάποια συρτάρια. Για μας, πρέπει να είναι ένα δυναμικό εργαλείο. Και αυτό είναι το σχέδιό μας, αυτός είναι ο πολιτικός μας σχεδιασμός. Από το φθινόπωρο, να αρχίσουμε τη συστηματική μας προσπάθεια πια αυτό το Πρόγραμμά μας, με τις όποιες βελτιώσεις και, βεβαίως, μακάρι κάθε μέρα να βελτιώνεται, να γίνει η βάση μιας νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ με το λαό. Του ΠΑΣΟΚ, με τις πλατιές δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Του ΠΑΣΟΚ με μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία, που θα φέρει την αλλαγή, την ανατροπή, την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση ξανά στη χώρα.
Αυτό το Πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει εργαλείο για κοινωνικές συμφωνίες σε κάθε κλάδο. Για κοινωνικές συμφωνίες, για ένα συμβόλαιο με κάθε Περιφέρεια. Μια ταυτότητα αναπτυξιακή για κάθε περιοχή.
Αυτό είναι το σχέδιό μας, να βρεθούμε πάλι μέσα στους φορείς, μέσα στους μαζικούς χώρους, μέσα στο πανεπιστήμιο, μέσα στο σχολείο, μέσα στους συλλόγους, μέσα στον αγροτικό χώρο, μέσα στους επαγγελματίες, μέσα στα Επιμελητήρια.
Γιατί πράγματι, τα πολλά χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μας απομάκρυναν από πολλούς από αυτούς τους χώρους. Αλλά εκεί, υπάρχουν δυνάμεις που περιμένουν να συγκροτηθούν, να συνεργαστούν, να συμμαχήσουν, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια νέα μεγάλη εθνική κοινωνική συμφωνία, ένα νέο συμβόλαιο, που θα κάνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, ηγεμονική, όχι απλώς πλειοψηφική.
Και όχι απλώς για να πάρουμε, τυχαία, την κυβέρνηση, επειδή δεν πήγε καλά η Νέα Δημοκρατία. Αλλά να πάρει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση, ως μια δύναμη που αλλάζει τη χώρα και που έχει στέρεες βάσεις. Βάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο και μεγάλο πρόγραμμα για τον πολίτη.
Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,
Υπάρχει το σχέδιό μας το Πρόγραμμά μας, η νέα εθνική συμφωνία, το νέο συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό. Η παρουσία μας παντού, στους μαζικούς φορείς, στις γειτονιές, και, βεβαίως, η συμμετοχή η δική σας, η οργανωμένη.
Η δική σας συμμετοχή, όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, σε κάθε τομέα και σε κάθε περιοχή. Πρέπει να το πιστέψουμε. Τίποτα άλλο. Τίποτα άλλο. Να σταματήσουμε την ομφαλοσκόπηση και να πιστέψουμε στο εαυτό μας.
Όταν πιστέψουμε εμείς στον εαυτό μας, θα πιστέψει και ο Ελληνικός λαός στις δυνατότητες της Ελλάδας. Θα πιστέψει και ο Ελληνικός λαός στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Και γι' αυτό συγκροτούμε ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αλλαγής. Προωθώντας τη δίκαιη αναδιανομή. Ένα κοινωνικό κράτος. Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Έναν άλλο παραγωγικό ιστό, που χρειάζεται ανασυγκρότηση. Να ξαναβάλουμε την Ελλάδα στη διεθνή πρωτοπορία. Με τομές, με ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Χτίζουμε μαζί το μέτωπο της αλλαγής. Χτίζουμε μαζί τη νέα προοπτική της Ελλάδας. Χτίζουμε μαζί τη νέα ελπίδα που ζητά ο κάθε πολίτης επιτέλους σε αυτή τη χώρα και που λέει ότι δεν αντέχει άλλο. Συμφωνούμε, δεν αντέχει άλλο ο τόπος. Είναι η ώρα να φύγει από την κυβέρνηση αυτή η παράταξη της Δεξιάς και της πελατειακής ανάπτυξης και να έρθει το προοδευτικό Κίνημα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, με όλες τις δυνάμεις της προόδου στη χώρα μας.
Καλό μας αγώνα.
Καλή μας προσπάθεια.
Καλή μας νίκη.
Καλή μας επιτυχία.
Και προπάντων, καλή μας δουλειά.
Ενωμένα, δυνατά θα κερδίσουμε.
Να είστε καλά.