ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ 2η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008
Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, εδώ απ' τη Θεσσαλονίκη, απ' τη Βόρεια Ελλάδα, λέμε, διαπιστώνουμε, όπως διαπιστώνει όλη η Ελλάδα, ότι βιώνουμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης. Κρίση πολιτική, κρίση οικονομική, κρίση ηθική. Μια τριπλή κρίση που τη βιώνουμε, τη νιώθουμε, τη νιώθει ο κάθε πολίτης στην τσέπη του, αλλά και στην αξιοπρέπειά του.
Ο πολίτης ζητά ηγεσία, κυβέρνηση, που με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, θα αντιμετωπίζει πια τα προβλήματά του, τα προβλήματα του Ελληνικού λαού.
Διότι σήμερα, ζει ο πολίτης τη δική του απελπισία. Βλέπει τη χώρα να βουλιάζει σε ανυποληψία. Και βλέπει μια κυβέρνηση άπρακτη, άβουλη, απέναντι στα προβλήματά του. Βλέπει μια κυβέρνηση να έχει ακινητοποιηθεί από το φόβο, απ' το φόβο των αποκαλύψεων και να ασχολείται μόνο με την προσπάθεια της συγκάλυψης.
Δεν αποδείχθηκε μόνο ότι η κυβέρνηση αυτή είναι μέρος του προβλήματος. Αλλά παράγει πια η ίδια την κρίση. Είναι μια κυβέρνηση αποτυχημένη. Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη πια και δεν πάει άλλο. Δεν αντέχει ο τόπος. Δεν αντέχει άλλο ο Ελληνικός λαός. «Ως εδώ και μη παρέκει» λέει ο Ελληνικός λαός. Δεν θα παρασύρει η Νέα Δημοκρατία τη χώρα στον δικό της κατήφορο.
Φίλες και φίλοι, οι δικές μας ευθύνες και πάλι αναδεικνύονται ιστορικές. Καλούμαστε να συγκρουστούμε με πολιτικές, με αντιλήψεις, με πρακτικές που υπονομεύουν το συμφέρον των πολιτών, του λαού μας, της πατρίδας. Εμείς καλούμαστε να ενσαρκώσουμε την ελπίδα, να την ενσαρκώσουμε με τις πολιτικές μας προτάσεις, αλλά και με τους αγώνες μας πια, δίπλα, κοντά στον πολίτη, στη νεολαία, κάθε μέρα, σε όλους τους χώρους, στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, βεβαίως και στην επαρχία.
Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες: όλοι μαζί μπορούμε. Ναι, μπορούμε. Μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη λάσπη, να τη βγάλουμε από την κρίση και να τη βάλουμε σε έναν άλλο δρόμο. Αυτόν της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, των αξιών και της διαφάνειας.
Σε ένα δρόμο που δεν παίζει με την κρίση, αλλά αλλάζει τα πράγματα. Στο δρόμο της δημοκρατίας, που δεν επιτρέπει με μαύρο πολιτικό χρήμα να παραχαράσσεται η λαϊκή εντολή. Που δεν επιτρέπει να ηγεμονεύουν ευνοούμενα συμφέροντα, που δεν ανέχεται να χειραγωγούνται δικαστές και εισαγγελείς. Που δεν επιτρέπει να κυβερνούν οι «ημέτεροι» και οι κομματικοί παράγοντες.
Διότι όλα αυτά, φίλες και φίλοι, παραβιάζουν βασικά δικαιώματα των πολιτών. Η ανατροπή όμως αυτή έχει ως προϋπόθεση να οργανώσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο αλλαγής, μέτωπο αναγέννησης της δημοκρατίας, μέτωπο ελπίδας για τον πολίτη. Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, πολιτική πλειοψηφία, μια μεγάλη νέα εθνική συμφωνία, που θα δώσει στη χώρα αξιόπιστο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης.
Είμαστε εδώ, ουσιαστικά στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Εθνικού Συμβουλίου, για να πούμε ότι συγκροτούμε τη μεγάλη συμμαχία των δημιουργών και των αδυνάτων. Να εμπνεύσουμε, να δώσουμε προγραμματικό λόγο, πολιτική προοπτική και να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ και πάλι στην εξουσία, που θα είναι η ελπίδα για τη χώρα μας και για το αύριο. Έτσι θα αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα. Είναι η μεγάλη ιστορική μας ευθύνη. Αυτή την ευθύνη, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, ζητείται κυβέρνηση ευθύνης, θάρρους, που θα ενώνει τους Έλληνες, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, αλλά και κρίσεων παγκοσμίως, με την κρίση του περιβάλλοντος, την επισιτιστική κρίση, την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ενεργειακή κρίση, τη γεωπολιτική κρίση και την αλλαγή των πόλων ισχύος.
Προχθές, στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έγινε στην Αθήνα, καταλήξαμε σε μια κοινή εκτίμηση: αυτή η διεθνής κρίση είναι μια πρόκληση στις δυνάμεις της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού σε όλο τον κόσμο. Πρόκληση, να διαμορφώσουμε κοινές στρατηγικές που δίνουν απαντήσεις, που δίνουν επιτέλους ελπίδα στον πλανήτη μας, στις διάφορες περιφέρειες και σε κάθε χώρα, σε κάθε τόπο.
Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ο νεοφιλελευθερισμός και το δόγμα ότι «όλα λύνονται από την αγορά», έχει πεθάνει. Οι τυφλές, ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς είναι ανίκανες να προστατέψουν βασικά και στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών ή να επιλύσουν μεγάλες κρίσεις, όπως την ενεργειακή κρίση ή την επισιτιστική. Αντίθετα, αναπαράγουν και διευρύνουν τη φτώχεια, την πείνα, την ανισότητα.
Εμείς οι Σοσιαλιστές λέμε το αντίθετο. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται κυβέρνηση και κυβερνητική πολιτική, που θα εφαρμόζει κανόνες, θα διαμορφώνει πλαίσιο, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, που θα αντιμετωπίζει την ανισότητα με την κοινωνική συνοχή, με κοινωνικές πολιτικές.
Διότι για μας, η κοινωνική συνοχή και οι κοινωνικές πολιτικές, η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, η ποιότητα στο περιβάλλον, δεν είναι εις βάρος της οικονομίας, δεν είναι εις βάρος της ανταγωνιστικότητας, δεν είναι εις βάρος της ανάπτυξης. Είναι για μας προϋπόθεση για την ανάπτυξη, είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα, είναι προϋπόθεση για μια εύρωστη οικονομία.
Σήμερα, ο κόσμος είναι πλούσιος με τεχνολογίες, με πρώτες ύλες, με γνώση και εμπειρία. Λείπει όμως η πολιτική βούληση να οργανωθεί, να σχεδιαστεί η αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων. Λείπει κι εδώ, στην Ελλάδα, η πολιτική βούληση μιας κυβέρνησης να σχεδιάσει, να αντιμετωπίσει τις κρίσεις τις οποίες έχουμε μπροστά μας.
Μια κυβέρνηση ευθύνης και θάρρους για μιαν ανάπτυξη, με κέντρο και σκοπό τον άνθρωπο, και όχι το ευκαιριακό κέρδος. Για μια ανάπτυξη βιώσιμη, που θα είναι συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος. Μια ανάγκη ρύθμισης των αγορών με κανόνες, δικλείδες ασφαλείας, που θα ακυρώνουν την ευκαιριακή κερδοσκοπική δραστηριότητα, αλλά παράλληλα θα δίνουν και δύναμη στην οικονομία και στον πολίτη.
Αυτή σήμερα είναι η αριστερή απάντηση. Μέτωπο, λοιπόν, σε τοπικό επίπεδο, μέτωπο αλλαγής. Μέτωπο αλλαγής στην Ευρώπη. Μέτωπο αλλαγής και στον πλανήτη. Μέτωπο αλλαγής χρειάζεται ο τόπος μας, χρειάζεται η Ελλάδα, ένα νέο, μεγάλο, πλειοψηφικό μέτωπο αλλαγής. Και το χρειαζόμαστε επειγόντως, γιατί το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Πλήρης είναι η απουσία μας και στο διεθνές στερέωμα. Πού είναι η Ελλάδα της Ευρώπης; Πού είναι η Ελλάδα στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα που τίθενται για το μέλλον της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά το «όχι» της Ιρλανδίας; Πού είμαστε στην Ευρώπη, όταν υπάρχουν οι ενδοευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί; Πού είμαστε σε σχέση με τις προτάσεις για μια Ένωση Μεσογειακών Χωρών; Πού είμαστε σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας και τις εσωτερικές μεγάλες κρίσεις μεταξύ του Κεμαλικού καθεστώτος και της κυβέρνησης Ερντογάν;
Και τέλος, πού είμαστε στα Βαλκάνια, στα επικίνδυνα γεωστρατηγικά παιχνίδια; Πού είναι η Ελλάδα, που μπορούσε και συνεισέφερε στη σταθερότητα, στην ειρήνη, με το κύρος της, με πρωτοβουλίες και με πολιτικές που είχαν αναδείξει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστή;
Πιστεύω ότι το βλέπουμε και στην πρόσφατη εξέλιξη με τη FYROM. Στρογγυλοκαθίσαμε σ' ένα ανώδυνο βέτο, χωρίς καμία στρατηγική από εκεί και πέρα για το πώς θ' αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της FYROM. Μόλις προχθές, ο πρωθυπουργός της FYROM έστειλε στον κ. Καραμανλή τη γνωστή και εμπρηστική επιστολή. Επιστολή που δεν έχρηζε απάντησης, διότι μοναδικός στόχος ήταν να πυροδοτήσει τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές.
Εμείς ξέρουμε, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην επίλυση του μοναδικού ζητήματος το οποίο διαπραγματεύεται η Ελλάδα, το ζήτημα του ονόματος. Του ονόματος αυτής της χώρας. Και γι' αυτό, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα ν' απευθυνθώ στον γειτονικό λαό.
Η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι προς όφελος όλων μας. Ειδικά προς όφελος των γειτόνων μας και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και μόνον η επίλυσή του, θα τους ανοίξει την πόρτα προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμούς στους οποίους θέλουν να συμμετέχουν.
Είναι στόχος, τον οποίο η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει κι έχει εργαστεί για την επίτευξή του. Αλλά η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα είναι εκείνη που θα συμβάλει καθοριστικά σ' αυτόν τον στόχο. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη αυτής της χώρας και ευρύτερα της περιοχής. Θα συμβάλει εν τέλει και στην ασφάλεια, στην σταθεροποίηση της περιοχής.
Άρα, είναι στο χέρι των γειτόνων μας να πετύχουν αυτούς τους στόχους. Ελπίζω η ηγεσία της χώρας αυτής να το συνειδητοποιήσει και να πράξει ανάλογα και να υπηρετήσει επιτέλους τα πραγματικά συμφέροντα του λαού της. Διότι η τελευταία ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι, δυστυχώς, δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Εμείς, δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε, με κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση και, ιδιαίτερα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, την κόκκινη διαπραγματευτική μας γραμμή. Αυτήν που χαράξαμε κι έχει γίνει εθνική μας θέση. Εμείς χαράξαμε αυτή τη γραμμή και εμείς καταφέραμε να γίνει εθνική θέση και, βεβαίως, και θέση της κυβέρνησης. Μία ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση. Όχι σε κάθε μορφής διπλή ονομασία.
Είναι η μόνη θέση την οποία εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμαστε. Και σ' αυτή τη θέση, πρέπει να εμείνει η Ελλάδα και η κυβέρνηση χωρίς εκπτώσεις.
Φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή σκακιέρα, στην Ευρώπη, από όπου απουσιάζουμε. Ζούμε και ζει ο πολίτης τις χειρότερες στιγμές της μεταπολίτευσης. Ακούμε, βλέπουμε τις αποκαλύψεις για εκατομμύρια, τις μίζες, το μαύρο πολιτικό χρήμα, τις σκανδαλώδεις εξαγορές, που δώρισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κάποιους φίλους κάποιων «γαλάζιων» παρεών, την ίδια ώρα που δεν αντέχει ο μέσος πολίτης, ακόμα περισσότερο ο φτωχότερος πολίτης στη χώρα μας, να βγάλει το μήνα. Την ίδια ώρα που η ακρίβεια και τα δάνεια γονατίζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό και προϋπολογισμό.
Σκάνδαλα της SIEMENS, σκάνδαλα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σκάνδαλα διαφθοράς, αδιαφάνειας έχουν ξεχειλίσει το ποτήρι. Ήρθαν στην επιφάνεια, ακριβώς την ώρα που οι Έλληνες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, βασικές παροχές, κοινωνικές παροχές ν' απαξιώνονται, παιδείας, υγείας, πρόνοιας, να βιώνουν εργασιακή ανασφάλεια με την επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους. Και αυτά, βλέπουν να γίνονται κανόνας της καθημερινής ζωής. Κανόνας η ακρίβεια, που καταρρακώνει το επίπεδο ζωής όλων των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων.
Μετά από μια περίοδο, κι είμαστε περήφανοι γι' αυτή την περίοδο, σταθερής προόδου μέχρι το 2004, τα τελευταία χρόνια, η μέση ελληνική οικογένεια αναγκάζεται να προσφεύγει στον υπερδανεισμό, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της.
Με μια κυβέρνηση που, αντί να επενδύσει στην ανάπτυξη ουσιαστικά, μετέφερε το πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης στην κατανάλωση μέσω των δανείων. Μια φούσκα, όμως, που σπάει και που χτυπάει τα μεσαία και φτωχότερα στρώματα. Τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον οικογενειάρχη, τον επαγγελματία, που βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται και ο κρατικός μηχανισμός να καταρρέει.
Το βλέπουν παντού, στην Αυτοδιοίκηση, στην πρόνοια, στο ολοήμερο σχολείο, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», σε όλες τις προνοιακές υποδομές, στα παιδιά και τη νέα γενιά, στους νέους με εθισμό στα ναρκωτικά. Βλέπουν όλες αυτές τις προνοιακές υποδομές να καταρρέουν, να υποχρηματοδοτούνται ή και να υπονομεύονται από αυτή την κυβέρνηση. Και βεβαίως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και οι δημοτικές αρχές, και οι πολίτες εξεγείρονται για τη διάλυση αυτών των δομών.
Για δεύτερη χρονιά, οι πολίτες βλέπουν τη φωτιά να κατατρώει τον δασικό μας πλούτο και καταλαβαίνουν πια ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, παρά την περσινή τεράστια τραγωδία. Απολύτως τίποτα. Όπως δεν έκανε στη Χαλκιδική. Όπως δεν έκανε τίποτα για την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Μόνον επικοινωνιακή πολιτική.
Αλλά πώς θα αντιμετωπίσει σήμερα ο κ. Καραμανλής τα κλειστά μαγαζιά της Αμαλιάδας; Είναι η απάντηση στην κομματική φιέστα που οργανώνει ο κ. Καραμανλής με την ΟΝΝΕΔ πάνω στα καμένα δάση της Ηλείας, της Πελοποννήσου.
Δεν θέλησε να δεχτεί τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών. Αποφάσισε, όμως, σε κλειστή συγκέντρωση της Νεολαίας του κόμματός του, να επισκεφτεί, προστατευόμενος, αυτή την περιοχή. Διότι ξέρει πολύ καλά ότι για ένα χρόνο υποφέρουν χωρίς μέτρα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική.
Γι' αυτό κι εμείς, ως κόμμα ευθύνης, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα, και ως κυβέρνηση αύριο, καταθέσαμε την πρότασή μας, το σχέδιό μας, το νομοσχέδιό μας για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, την ανασυγκρότηση και άλλων πυρόπληκτων περιοχών, όπως της Χαλκιδικής, με έναν πρότυπο τρόπο, που θα δώσει και μια νέα προοπτική, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας.
Μέσα σε αυτή τη βαθιά κρίση, κρίση θεσμική, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά, απέδειξαν με τη στάση τους και με τις πολιτικές επιλογές τους ότι, ακόμα και η αγαπημένη προεκλογική σημαία τους για την κάθαρση, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια επικοινωνιακή προσχηματική σημαία ευκαιρίας. Το όχημα της κομματικής τους ιδιοτέλειας.
Απέδειξαν επίσης ότι είναι εξαρτημένοι παρασιτικά, κρατικοδίαιτα, από συμφέροντα ολιγαρχών και μεσαζόντων. Αυτοί που υπηρετούν και προστατεύουν καρτέλ της κερδοσκοπίας. Που υποθάλπτουν κλεπτοκρατικά συστήματα. Που ευνοούν εκείνους που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και που πλήττουν ευθέως το οικογενειακό εισόδημα του Έλληνα. Διότι στο τέλος, για όλα αυτά, πάντα «τη νύφη την πληρώνει» ο μέσος Έλληνας πολίτης.
Κοστίζει η διαφθορά και η υπονόμευση των θεσμών στον πολίτη. Σε αυτόν στέλνουν τελικά το λογαριασμό. Αυτός χρεώνεται το κόστος των σκανδάλων. Αυτός πληρώνει ακριβότερα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Τη βενζίνη, τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Όταν δεν υπάρχουν θεσμοί, όταν δεν υπάρχει βούληση, όταν υπάρχει μόνο μια πελατειακή λογική να εξυπηρετήσουμε αδιαφανώς συμφέροντα. Να βοηθήσουμε τους προνομιούχους, με περισσότερα προνόμια και προστασία.
Και αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς παλεύουμε, όχι για τα προνόμια των λίγων, αλλά για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, Ελλήνων και Ελληνίδων. Να έχουν δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, δικαίωμα στην προστασία τους απέναντι στην κερδοσκοπία.
Ο πολίτης πληρώνει επίσης το τίμημα, όχι μόνο της αδιαφορίας της κυβέρνησης, αλλά πληρώνουμε όλοι το τίμημα, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λογοδοτεί στον Ελληνικό λαό. Λογοδοτεί στα αδιαφανή συμφέροντα.
Λογοδοτεί στα αδιαφανή συμφέροντα και αυτά υπηρετεί. Αλλά θα έρθει η μέρα. Θα έρθουν οι εκλογές, όπου θα λογοδοτήσει τελικά στον Ελληνικό λαό. Και ο Ελληνικός λαός ξέρει πια. Έχει πάρει χαμπάρι τι σημαίνει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής. Με τα μεγάλα λόγια, τα ανύπαρκτα έργα.
Ποια είναι τα έργα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα τέσσερα-πέντε χρόνια; Το μόνο τους έργο είναι οι αγοραπωλησίες. Αγοράζει και πουλάει δημόσια περιουσία και, βεβαίως, κάποιοι ενδιάμεσοι πλουτίζουν.
Να θυμηθούμε, σύντροφοι, αυτούς στα καρτέλ που και ουσιαστικά πούλησαν προστασία σε κάποια μεγάλη εταιρεία, για να μην εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε ό,τι αφορά την καρτελοποίηση των προϊόντων; Οι λεγόμενοι κουμπάροι.
Να θυμηθούμε τα ομόλογα που αυτά πουλήθηκαν στα Ασφαλιστικά Ταμεία; Για να περάσουν από διαδρομές διαφόρων μεσαζόντων, «γαλάζιων» και «ημετέρων», για να χαθούν σημαντικά χρήματα και να κερδίσουν και πάλι αδιαφανώς κάποιοι «ημέτεροι».
Να θυμηθούμε τις υποκλοπές, που έχουν μείνει χωρίς εξιχνίαση και χωρίς τιμωρία; Βασική παραβίαση δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Να θυμηθούμε το Υπουργείο Πολιτισμού, τον εκβιαστικό ρόλο του τέως ΣΔΟΕ στις συναλλαγές περί την υπόθεση Ζαχόπουλου; Αυτά πρέπει να λάβουν τέλος.
Ο Ελληνικός λαός αυτό ζητά σήμερα. Και εμείς είμαστε το κόμμα ευθύνης, σοβαρότητας και θάρρους. Να πούμε ότι δεν ανεχόμαστε πια αυτή τη λογική, αυτή την αντίληψη, αυτές τις πρακτικές που υιοθετεί, που υποθάλπει, που καλλιεργεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώνουμε σήμερα τις σταθερές αρχές και θέσεις μας, που έχουμε πάρει από την πρώτη στιγμή. Και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή: όλα στο φως. Διαφάνεια παντού. Όχι μόνον εμείς δεν φοβόμαστε, αλλά έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε μπροστά, να ξεκαθαρίσουμε κάθε υπόθεση σ' αυτή τη χώρα, για να μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά.
Διαφάνεια για όλους, για όλα, χωρίς καμιά εξαίρεση. Να αποκαλυφθούν όλοι, οποιοσδήποτε άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενος. Και όταν ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, δραπετεύοντας στο παρελθόν, με λασπολογία, τον ρωτώ ευθέως: γιατί κ. Καραμανλή δραπετεύετε στο παρελθόν, μιλάτε για χρόνια προβλήματα και δεν απαντάτε απλά στο παρόν, στο παρόν που είναι η δική σας ευθύνη, ως κυβέρνηση; Να απαντήσετε εδώ και τώρα επιτέλους.
Ζητήσαμε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής. Ζητήσαμε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή αμέσως, εδώ και τώρα. Ζητήσαμε να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη διαφάνεια και στη διαφθορά. Ζητήσαμε να επανεξετάσει η Πολιτεία όλες τις συμβάσεις της SIEMENS με το ελληνικό Δημόσιο. Να αποκλειστεί η SIEMENS, έως ότου συμβάλλει καθοριστικά στο ξεκαθάρισμα αυτής της υπόθεσης, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Δεν γίνεται να λειτουργούμε ως χώρα σαν να μην συνέβη τίποτα, όταν η SIEMENS λειτούργησε παράνομα για να χειραγωγήσει τον οποιονδήποτε για να πάρει δουλειές. Όλα αυτά, ο κ. Καραμανλής τα αρνήθηκε. Αρνήθηκε τη διαφάνεια. Αρνήθηκε να προχωρήσει μπροστά, άμεσα. Αρνήθηκε τις δικές του ευθύνες, και απάντησε στην επιστολή μου επιλέγοντας την αναβολή. Την αναβολή στο απώτερο και αόριστο μέλλον. Και όταν μας λέει ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν Εξεταστική Επιτροπή στην ώρα της, η ώρα της για τον κ. Καραμανλή είναι πολύ μακριά, πιθανώς και μετά τις επόμενες εκλογές.
Τότε βεβαίως, θα είναι η δική μας ώρα, όταν εμείς θα εξιχνιάσουμε, θα αναδείξουμε, θα αποκαλύψουμε τις όποιες καταστάσεις έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί. Και δεν θα το κάνουμε για ρεβανσισμό. Δεν θα το κάνουμε για αντεκδίκηση. Θα το κάνουμε για να εμπεδώσουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα το αίσθημα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, στους κομματικούς σχηματισμούς, στη δημοκρατική μας λειτουργία.
Προσπαθεί να δραπετεύσει ο κ. Καραμανλής για πολλοστή φορά με την περιβόητη συνταγματική αναθεώρηση, που ο ίδιος και η παράταξή του ευτέλισαν με τη νοθεία, με τη νοθεία στην ψήφιση του άρθρου 24, που πήγαν να υπονομεύσουν ουσιαστικά την προστασία των δασών μας, πράγμα το οποίο κάνουν βεβαίως με πολλές παράλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Και σήμερα, φτάνουν στο σημείο να καταργούν την Δικαιοσύνη, ενώ μας μιλάει για δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής. Υπερασπιστής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης! Είναι να γελάμε, αν δεν το δούμε ως μια πραγματική τραγωδία για τη χώρα μας. Πώς θα αισθάνεται ο μέσος, απλός πολίτης απέναντι στη Δικαιοσύνη; Πώς θα αισθάνεται ότι θα είναι δικαιωμένος, ότι θα μπορεί να βρει το δίκιο του στην καθημερινή του ζωή, όταν η ίδια η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καταργεί την Ανεξάρτητη Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και τον κ. Ζορμπά, έναν άνθρωπο που ήταν δικός τους, της παράταξής τους;
Δεν θέλουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, διότι οι υποθέσεις της SIEMENS και του ΓΕΡΜΑΝΟΥ άρχισαν να απασχολούν την εν λόγω Αρχή. Και όπως δεν θέλανε την Εξεταστική Επιτροπή, όπως δεν θέλουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έτσι δεν θέλουν και την εξιχνίαση από την Ανεξάρτητη Αρχή του κ. Ζορμπά.
Είχαν αρχίσει οι ενοχλητικές ερωτήσεις. Είχαν αρχίσει οι ερωτήσεις για το μαύρο χρήμα και άρα, με μια πραξικοπηματική πράξη, καταργούμε την Αρχή. Μερικοί παίζουν και το σενάριο της εκλογικής παραγραφής, των εκλογών παραγραφής. Δεν θα το καταπιεί αυτό ο Ελληνικός λαός. Ας το τολμήσουν αν θέλουν. Τώρα πια, ο κ. Καραμανλής είναι προσωπικά υπεύθυνος. Και η άρνησή του να δεχθεί Εξεταστική Επιτροπή και η κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής για το μαύρο χρήμα, είναι ομολογία ενοχής. Είναι ομολογία ενοχής της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή.
Και θέλω εδώ να τονίσω, εμείς όχι μόνο δεν ενοχοποιήσαμε όλη τη Δικαιοσύνη, αλλά εμείς συμπαραστεκόμαστε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στηλιτεύουμε εκείνους οι οποίοι δεν αντέχουν τις πιέσεις της κυβέρνησης και καλούμε το Δικαστικό Σώμα να αντέξει. Να αντέξει και να παλέψει ακριβώς για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απέναντι στις πραξικοπηματικές πράξεις αυτής της κυβέρνησης. Είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα δικαιοσύνης για τον Ελληνικό λαό.
Πέρα από το νομοσχέδιο για την κατάργηση αυτής της Αρχής, οι δύο αποφάσεις για την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και για εκείνη του κ. Ζορμπά, συμπληρώθηκαν με την κατάργηση και την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη.
Αλλά θέλω να τονίσω και κάτι ακόμα, σε ό,τι αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση της SIEMENS. Ισχύει το ήδη γνωστό: Θα τίθενται εκτός Κινήματος, μετά από παραπομπή τους, από την Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας, στην Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης.
Θέλω να είμαι δίκαιος, δεν προδικάζω την κρίση της Δικαιοσύνης. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε, σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, να σκιάσει την ιστορία μας, τους αγώνες μας, τις θέσεις μας, τις αρχές μας, τους τόσους πολίτες, ψηφοφόρους και φίλους που μας εμπιστεύονται, που παλεύουν μαζί μας.
Τη σημαία μας την προστατεύουμε, τις αρχές μας τις εγγυόμαστε και αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Η διαφορά μας δεν είναι, αν υπήρξε ή δεν υπήρξε, στη μία ή στην άλλη περίπτωση, εμπλοκή στελεχών του ενός ή του άλλου κόμματος. Η διαφορά μας είναι πώς το αντιμετωπίζουμε. Εμείς το αντιμετωπίζουμε με θάρρος, με αποφασιστικότητα, με πράξη. Ο κ. Καραμανλής το αντιμετωπίζει με συγκάλυψη, φόβο και βεβαίως κρύβεται.
Το ΠΑΣΟΚ δεν συρρικνώνεται, ούτε από το σκάνδαλο της SIEMENS, ούτε από τα θαρραλέα και ριζικά μέτρα που παίρνουμε. Είναι καθαρό και διαφανές, ναι. Κι αυτό το κάνει ισχυρό. Όχι μικρό. Μεγάλο και δυνατό, πλειοψηφικό. Πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα στη χώρα μας. Έτσι γράφει το πολιτικό μας DNA, έτσι το ίδρυσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Εμείς δεν κάνουμε προγραφές, κάνουμε απλώς το χρέος μας απέναντι στους πολίτες που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Κι αυτό δείχνει το θάρρος μας, δείχνει τη βούλησή μας, δείχνει την αφοσίωσή μας στις αρχές μας. Σε αυτή τη θέση είμαστε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι, ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, από τον Πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος και φίλο, μέχρι τις εσχατιές της Ελλάδας.
Και σήμερα, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, απευθύνομαι ξανά σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Προτείνω για μια ακόμα φορά τη συνεννόηση των κομμάτων για την αποφασιστική και αυστηρή εφαρμογή ενός νέου πλαισίου διαφάνειας, ενός εθνικού προγράμματος διαφάνειας κατά της διαφθοράς.
Περιμένω και από τις προοδευτικές δυνάμεις των άλλων αριστερών κομμάτων να στηρίξουν με θέρμη αυτές τις αρχές και αυτούς τους κανόνες, που δεν επιτρέπουν να χειραγωγούνται κόμματα ή στελέχη ή πολιτικοί από μεγάλα αδιαφανή συμφέροντα, είτε οικονομικά, είτε των media, είτε ελληνικά, είτε και ξένα.
Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει, που διασφαλίζει τη διαφάνεια. Διασφαλίζει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής. Διασφαλίζει τη διαφάνεια στα δημόσια έργα και τις προμήθειες, στο εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται η αυτονομία της πολιτικής. Στη νομοθεσία, στη δημόσια διοίκηση, στα μέσα ενημέρωσης. Διασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο με νέους θεσμούς σε τοπικό επίπεδο και με τη λειτουργία σε κεντρικό επίπεδο ενός Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, με τις καταστατικές μας αλλαγές, εμείς, εδώ και καιρό έχουμε πάρει αποφάσεις για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ αυτό που θέλουμε όλοι, το ΠΑΣΟΚ που είναι υπόδειγμα αυτών των αρχών, αυτών των αξιών, υπόδειγμα διαφάνειας. Σήμερα, εδώ, στο Εθνικό Συμβούλιο, κάνουμε και ένα ακόμα βήμα, ένα ακόμα βήμα αξιοπιστίας απέναντι στον Ελληνικό λαό, απέναντι στον πολίτη που μας εμπιστεύεται.
Αποφασίζουμε, όλες οι εισφορές που έρχονται στο ΠΑΣΟΚ να είναι ονομαστικοποιημένες. Έτσι θα ξέρουμε από πού προέρχονται.
Δεύτερον. Όλες οι εισροές χρημάτων θα είναι μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όλες οι δαπάνες θα είναι μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με επιταγές. Ο ετήσιος προϋπολογισμός μας θα εγκρίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο. Θα δημοσιοποιούμε στο διαδίκτυο όλα τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό μας, τον απολογισμό και τις δαπάνες που κάνουμε.
Πλήρης διαφάνεια. Πλήρης διαφάνεια. Εμείς δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, διότι όπως λέγαμε και, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, μία είναι η δύναμή μας, είναι η δύναμη του λαού.
Είναι χρέος μας, είναι επιλογή μας. Και καλώ και όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα να πράξουν το ίδιο. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα δούμε τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, όσο και αν το πρόβλημα των σκανδάλων φαίνεται μακρινό πολλές φορές για τον κάθε πολίτη, τον αφορά, γιατί αφορά στη λειτουργία, στην ευνομούμενη λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους, Πολιτείας και κυβέρνησης.
Γι/ αυτό η διεθνής κρίση παίρνει πολλαπλασιαστική ορμή και δύναμη στη χώρα μας, διότι βρίσκει την ελληνική οικονομία με μια κυβέρνηση χωρίς σχεδιασμό, όχι μόνο απροετοίμαστη, αλλά και ιδιαίτερα ευάλωτη. Ευάλωτη εξαιτίας των αδιέξοδων επιλογών της. Είναι εκτός ελέγχου η οικονομία μας με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που εγκυμονεί δραματικές εξελίξεις. Και εμείς θα είμαστε κοντά στον πολίτη σε κάθε στιγμή, ακριβώς για να αποτρέψουμε την περαιτέρω ανισότητα και επίθεση στο εισόδημά του και στα δικαιώματά του.
Ο πληθωρισμός καλπάζει με 5%. Έχει τσακίσει την αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων. Δηλώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Πολλοί πια δεν πάνε διακοπές. Οι οφειλές των πολιτών στις Τράπεζες ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλά νοικοκυριά καταφεύγουν στο δάνειο και στις κάρτες βέβαια, ακόμη και για τις τρέχουσες ανάγκες τους, για να βγάλουν πέρα το μήνα.
Η εθνική αποταμίευση, βασικό στοιχείο ευημερίας, έχει μειωθεί δραματικά και κινείται πια κοντά στο 10% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός και πάλι έχει καταρρεύσει. Έχει πέσει έξω η κυβέρνηση και ετοιμάζει νέα εισπρακτικά μέτρα. Αν ακούτε τον κ. Καραμανλή να μιλάει για τη διεθνή κρίση όλο και περισσότερο, περιμένετε όλο και περισσότερα εισπρακτικά μέτρα εις βάρος του Ελληνικού λαού.
Τα εσωτερικά ελλείμματα είναι πρωτοφανή, διότι έχει πέσει η ανταγωνιστικότητά μας. Δεν είναι ανταγωνιστική η Ελλλάδα. Δεν έχει μια παραγωγική ταυτότητα. Ο παραγωγικός ιστός κλονίζεται, ενώ η αγροτική παραγωγή είναι χωρίς κατεύθυνση σε αυτή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και μάλιστα, τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις ανακοινώθηκε ότι ξεκινά και κάνει περικοπές στις αγροτικές μας ενισχύσεις. Και κάνει τις περικοπές λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας, διότι η κατανομή των επιδοτήσεων γίνεται με το νέο σύστημα της ΚΑΠ, η οποία καμία σχέση δεν είχε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν εφαρμογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαρχής. Και η ποινή που επιβάλλει -διότι επιβάλλει πια ποινή η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κυβέρνηση- αφορά αποκλειστικά στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας.
Και θέλω εδώ να καταγγείλω ότι η Νέα Δημοκρατία και πάλι παίζει με τα δικαιώματα των αγροτών. Μοιράζει αδιαφανώς δικαιώματα σε «ημέτερους», για να μπορέσει και πάλι πελατειακά να χειραγωγήσει τον αγρότη, όταν ο αγρότης αυτή τη στιγμή δεν ζητά ούτε ελεημοσύνη, ούτε πελατειακή αντιμετώπιση, ζητά μια νέα ελπιδοφόρα αγροτική πολιτική, που θα κάνει την αγροτική μας οικονομία ανταγωνιστική, κερδοφόρα και με προοπτική.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει αυτό που δικαιούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εγγυηθεί για τον Έλληνα αγρότη, κάτι που δεν θα μπορέσει να το κάνει. Εμείς όμως μπορούμε με ειλικρίνεια να κοιτάμε στα μάτια τον Έλληνα αγρότη και να του πούμε: εμείς εγγυόμαστε μια πορεία καινούργια, διαφορετική, διότι εμείς θα είμαστε κοντά στον αγρότη με σχέδιο, με πρόταση, με πρωτοβουλία και, βεβαίως, με στόχο να αναδείξουμε την επαρχία, την Περιφέρεια, ως αιχμή του δόρατος μιας νέας «πράσινης ανάπτυξης».
Αντίθετα, η ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας, αν υπήρξε, στηρίχθηκε τα χρόνια αυτά στα πήλινα πόδια της οικοδομής και του υπερδανεισμού των νοικοκυριών. Και βεβαίως, αυτό υποχωρεί. Μιλάει ο κ. Καραμανλής για επενδύσεις, ποιες είναι οι επενδύσεις; Ουσιαστικά, είναι οι αγορές δικών μας επιχειρήσεων από ξένες επιχειρήσεις. Αυτή δεν είναι παραγωγική επένδυση. Αυτός είναι ένας απλός αφελληνισμός του παραγωγικού μας ιστού.
Η Νέα Δημοκρατία ψεύδεται όταν μιλάει για επενδύσεις στη χώρα μας. Ουσιαστικά, η επένδυση στη χώρα μας είναι πια ο αφελληνισμός του παραγωγικού μας ιστού. Θα λαμβάνονται πια αποφάσεις για την οικονομία μας εκτός Ελλάδας, εκτός των κέντρων αποφάσεων της χώρας μας. Μακριά από τις δικές μας προτεραιότητες. Μακριά από τις προτεραιότητες των πολιτών μας.
Ο ΟΤΕ εκποιήθηκε, έγινε θυγατρική της Deutsche Telekom. Η Ολυμπιακή Αεροπορία απαξιώνεται για να πουληθεί ή για να κλείσει. Ταξικές, νεοσυντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Και με βίαιη, πραγματικά βίαιη φορολογική αναδιανομή. Αναδιανομή, με την οποία δίνουν φορολογικές χάρες και δώρα στους πλουσίους, ενώ χτυπούν τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα.
Επίσης, πλήρης ασυλία στις δυνάμεις της αγοράς, που ολιγοπωλιακά ή μονοπωλιακά ελέγχουν κλάδους. Παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση των δημόσιων Οργανισμών. Οργανισμοί, που παραδώσαμε κερδοφόρους στη ΝΔ, και σήμερα, έχουν τεράστια ελλείμματα.
Αλλά βεβαίως, και συνεχής απαξίωση του κοινωνικού κράτους, με την υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και του ΕΣΥ. Μια δημόσια παιδεία, την οποία η Νέα Δημοκρατία προφανώς θέλει να αντικαταστήσει, πρώτα απ' όλα χειραγωγώντας τη δημόσια παιδεία με τα λεγόμενα ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Μια κοροϊδία. Μια κοροϊδία εις βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, της νέας γενιάς της χώρας μας.
Απουσία κάθε σχεδιασμού στην οικονομία. Διαφθορά και απαξίωση. Όλα αυτά βαθαίνουν μέρα με τη μέρα την κρίση. Είναι προφανές ότι η χώρα μας δεν μπορεί παρά να έχει μια άλλη οικονομική πολιτική και σχεδιασμό. Μια πολιτική, που θα μας βγάλει απ' την κρίση και θα δώσει αξία στο ελληνικό προϊόν. Θα δώσει σιγουριά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον Έλληνα εργαζόμενο, στον ίδιο τον Έλληνα πολίτη. Αυτή την πολιτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Που τονώνει την αγορά.
Γιατί χωρίς τη στήριξη των νοικοκυριών, η ανάπτυξη θα στερέψει και οι ανισότητες θα διευρυνθούν.
Μια πολιτική, που θα αξιοποιήσει όλες τις νέες τεχνολογίες, για να γίνει η Ελλάδα -και μπορεί να είναι- πρωτοπόρα, αξιοποιώντας το περιβάλλον, νέες μορφές ενέργειας, που θα βασίζονται ακόμα περισσότερο στην ελληνική Περιφέρεια.
Το μεταπολεμικό μοντέλο της ανάπτυξης έχει τελειώσει και πρέπει να στραφούμε, και για το δικό μας περιβάλλον, και για τις δικές μας πόλεις, αλλά ακόμα περισσότερο και για τις διεθνείς εξελίξεις στην ενέργεια, σε αυτό που λέμε «πράσινη ανάπτυξη». Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει άλλες πηγές ενέργειας, αλλά σημαίνει επίσης επένδυση στην ποιότητα.
Και επένδυση στην ποιότητα, σημαίνει επένδυση στην παιδεία, στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, επένδυση στην υγεία, επένδυση στη σιγουριά, για να μπορέσει ο Ελληνικός λαός και ο εργαζόμενος πραγματικά να πάνε μπροστά, να προχωρήσουν, να ανοίξουν νέους ορίζοντες, χωρίς φόβο και χωρίς ρίσκο.
Μια πολιτική που επίσης διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς εποπτείας, ρύθμισης και διαφάνειας. Που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, απέναντι στα ειδικά και πολλές φορές τρωκτικά συμφέροντα.
Χρειάζονται αυτές οι πρωτοβουλίες. Γι' αυτό σήμερα, και σε αυτό τον τομέα, στον τομέα της οικονομίας, προτείνουμε μια δέσμη μέτρων άμεσης ανακούφισης των ελληνικών νοικοκυριών. Μια δέσμη μέτρων εξόδου από την κρίση. Ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον. Πρέπει άμεσα να στηρίξουμε το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, με ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, με εισοδηματικά βεβαίως και κοινωνικά κριτήρια. Και αυτό, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού. Ένα επίδομα που χρηματοδοτείται από τα υπερέσοδα που έχει σήμερα το κράτος απ' το φόρο πετρελαίου, απ' τη φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, όπως λέγεται, «stock options», που σήμερα δεν φορολογούνται, και από μία έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Να στηρίξουμε τα φτωχά νοικοκυριά ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, με την καταβολή απ' το φθινόπωρο επιδόματος θέρμανσης, με δίκαια κοινωνικά κριτήρια. Ένα επίδομα θέρμανσης, που βεβαίως θα πρέπει σιγά-σιγά να μετατραπεί σε χρηματοδότηση, σε επιδότηση, για την υποστήριξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε κάθε σπίτι, ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργειας για κάθε νοικοκυριό. Τρεις φορές αρνήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δεχθεί αυτή την πρόταση.
Δεύτερον. Προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση και την εισαγωγή πτωχευτικού δικαίου για τους καταναλωτές. Είναι μια πρόταση που συζητήσαμε στη Βουλή. Καταθέσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο. Και πάλι, δύο φορές η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση νόμου που καταθέσαμε.
Τρίτον. Προτείνουμε άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μείωση των τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων και εξοικονόμηση δαπανών στις ΔΕΚΟ, με περιορισμό της σπατάλης και της κακοδιοίκησης.
Εκστρατεία πάταξης της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων πρακτικών, με αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.
Τέταρτον. Προτείνουμε την υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη και ανάπτυξη των φθινουσών περιοχών, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, που πλήττονται από την αποβιομηχάνιση.
Είναι μια πρόταση που τη γνωρίζουν ιδιαίτερα οι βουλευτές του Υπόλοιπου Αττικής, καθώς στην περιοχή του Λαυρίου, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε, οι κυβερνήσεις μας πέτυχαν, μια φθίνουσα βιομηχανικά περιοχή, να αναστηθεί, να αναγεννηθεί και πραγματικά να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Αυτές τις προτάσεις, τις έχουμε δουλέψει. Έχουμε διαμορφώσει μια συνολική πρόταση, ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονία και τις περιοχές που πλήττονται από την αποβιομηχάνιση και τον ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες.
Πέμπτον. Προτείνουμε την υιοθέτηση της πρότασής μας για την Ανασυγκρότηση και την Πρότυπη Ανάπτυξη των Πυρόπληκτων Περιοχών, που αγνοήθηκε επιδεικτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι συγκεκριμένες προτάσεις, είναι προτάσεις για να βγούμε από την κρίση, είναι προτάσεις που έχουν και άμεσο αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη.
Διότι εμείς νοιαζόμαστε. Νοιαζόμαστε για τον Έλληνα πολίτη, όχι πώς θα βοηθήσουμε το άλφα ή το βήτα συμφέρον αδιαφανώς, τον άλφα ή τον βήτα πελατειακό, κομματικό ή άλλο παράγοντα. Εμείς νοιαζόμαστε και παλεύουμε για το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της χώρας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όλες αυτές οι θεσμικές εκτροπές, και η αδιαφάνεια, και η πελατειακή λογική, και η οικονομική πολιτική πλήττουν ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα. Η διαρθρωτική κρίση της ελληνικής οικονομίας έχει εκφραστεί με τον πλέον επιθετικό τρόπο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Μια εικόνα τραγική: μαζική αποβιομηχάνιση, εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών, κρίση των μικρομεσαίων και απόλυτη επικυριαρχία των μεγάλων πολυεθνικών στο λιανεμπόριο και, βεβαίως, μεγάλη ανεργία.
Αναπτυξιακό έλλειμμα σε ολόκληρο το βόρειο άξονα της χώρας. Είναι τεράστια η έλλειψη ανάπτυξης. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, που απαιτεί και μελέτη και σχεδιασμό και μακρόχρονες πολιτικές, για να επανακαθορίσουμε την ουσία του παραγωγικού χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Μια νέα ταυτότητα για τη Βόρεια Ελλάδα.
Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια του χρόνου. Διότι σήμερα, η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Και σε αυτό το περιβάλλον, βλέπουμε την αποδιάρθρωση των πάντων. Αυτή η αποδιάρθρωση, αν δεν σταματήσει, μετά θα είναι πολύ δύσκολο, όσα ωραία σχέδια και να υπάρχουν, να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε και να δώσουμε δυναμική και προοπτική στη Βόρεια Ελλάδα. Ακριβώς διότι στις φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η ανεργία, έχει παγιωθεί. Έχει παγιωθεί πάνω από 20%.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η Θεσσαλονίκη, αντί για οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της ανεργίας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επί τέσσερα χρόνια περικόπτεται δραστικά. Συνολικά η Βόρεια Ελλάδα τελεί υπό εγκατάλειψη, παρά τα μεγάλα λόγια.
Τα έργα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης σταμάτησαν. Καταργούνται δρομολόγια του ΟΣΕ, καταργούνται ή υποβαθμίζονται βασικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας με την υπόλοιπη χώρα, περικόπτονται κρίσιμα δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αλεξανδρούπολη, και η περιοχή οδηγείται σταδιακά στην απομόνωση.
Σημαντικές βιομηχανίες κλείνουν ή υποβαθμίζονται. Η Ζάχαρη, τα Φωσφορικά Λιπάσματα, ο Όμιλος Λαναρά, όπου κινδυνεύουν 1.100 θέσεις εργασίας, ενώ απειλούνται με κλείσιμο 8 εργοστάσια και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 2 μήνες.
Στον αγροτικό τομέα. Ανυπαρξία αγροτικής και κτηνοτροφικής πολιτικής. Έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού. Και αυτό οδηγεί στην ασυδοσία των μεσαζόντων, στα καρτέλ, αλλά και χιλιάδες αγρότες να επιλέγουν τελικά την έξοδό τους από το επάγγελμα.
Μια πολύ οδυνηρή απόφαση, οδυνηρή γι' αυτούς, αλλά και οδυνηρή για το μέλλον των περιοχών τους. Οδυνηρή για το μέλλον της αγροτικής μας παραγωγής, που θα μπορούσε -το πιστεύω, το γνωρίζω, το πιστεύετε και το γνωρίζουμε- μέσα από την ποιότητα, την επένδυση, να είναι πραγματικά μια νέα αιχμή του δόρατος για την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την αξία των προϊόντων και της Ελλάδας και της οικονομίας μας.
Εκσυγχρονισμός των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων. ΔΕΗ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Έχει παγώσει και είναι εμφανής η απουσία σχεδίων για την ανάπτυξή τους. Το μόνο που οργιάζει είναι ο κομματισμός στις προσλήψεις. Ταυτόχρονα, ολόκληρο το βόρειο τόξο υφίσταται μια έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση: λίμνες, ποτάμια, ολόκληρες περιοχές.
Για όλα αυτά, τι φταίει; Η έλλειψη σχεδιασμού, η έλλειψη οράματος, μια αντίληψη πελατειακής διαχείρισης του χρήματος, των πόρων του Ελληνικού λαού. Ένα κεντρικά κατευθυνόμενο σύστημα συγκέντρωσης πλούτου, γραφειοκρατικής εξουσίας, παρασιτικών μηχανισμών. Ένα σύστημα, για το οποίο έχουμε προτάσεις. Διότι εμείς, δεν λέμε απλά να έρθουμε με έναν κατάλογο έργων, για να φτιάξουμε τη Θεσσαλονίκη ή τη Μακεδονία ή τη Θράκη.
Λέμε κάτι διαφορετικό, πολύ πιο ριζοσπαστικό, πολύ πιο ουσιαστικό: Επιτέλους, η κεντρική Διοίκηση να είναι επιτελική. Επιτέλους, να κάνουμε ριζικές αλλαγές στο κράτος, αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων. Επιτέλους, να μπορέσει ο Θεσσαλονικιός, ο Μακεδόνας, ο Θρακιώτης, ο Βορειοελλαδίτης, ν' αποφασίζει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί το πρόγραμμά του.
Αυτή είναι η ριζική αλλαγή, την οποία εμείς επαγγελλόμαστε, απέναντι σε μια συντηρητική πελατειακή λογική που συντηρεί ένα κατεστημένο, έναν βραχνά στο λαιμό της Βόρειας Ελλάδας. Απ' αυτή την αντίληψη κι απ' αυτό τον βραχνά πρέπει ν' απαλλαγούμε. Με ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, να εργαστούμε για τη Θεσσαλονίκη της Ευρώπης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
Να εφαρμόσουμε προωθημένες ιδέες που υπάρχουν, που γνωρίζουμε και που μπορούμε. Και μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε εξέχουσες προσωπικότητες εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική. Ακαδημαϊκοί, Νομπελίστες, πολιτικοί με παγκόσμια σκέψη, πρωτοπορία παγκόσμιας σκέψης -θα έχουμε αύριο, όπως είπε και ο Γραμματέας, τον Νομπελίστα Jo Stiglitz να μας μιλήσει.
Και θα ήθελα να σας πω ότι αυτό το ιδεολόγημα της συντήρησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το χτυπήσουμε, να το αντιπαλέψουμε, να το εξαφανίσουμε. Είναι το ιδεολόγημα ότι δεν υπάρχει άλλο δρόμος, ότι όλα αυτά είναι μοιραία. Ότι έτσι είμαστε εμείς, έρμαια της τύχης μας. Ότι κάπου, κάποιες δυνάμεις είναι εκείνες που θ' αποφασίσουν.
Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν πίστεψε ότι υπήρχε ένας μονόδρομος. Το ΠΑΣΟΚ ήξερε, πίστεψε, πιστεύει ότι υπάρχει και ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Άλλος δρόμος για τη χώρα, δρόμος δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, δρόμος ανάπτυξης, δρόμος ποιότητας, αξίας, δρόμος που θα κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική, αποκεντρωμένη, δρόμος ποιότητας στο περιβάλλον και στη ζωή.
Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αξιοποιώντας προς όφελος των πολιτών τη νέα τεχνολογία, επενδύοντας στην παιδεία και στην δημόσια υγεία. Μια νέα εθνική στρατηγική, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα κινητοποιήσει, που θα συνεπάρει, που θα εμπνεύσει. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η ευθύνη μας αν θέλετε. Το έργο μας, πέρα από την οργανωτική δουλειά που κάνουμε, είναι η πολιτική δουλειά που κάνουμε στους χώρους και κλάδους της οικονομίας, προετοιμάζοντας ακριβώς αυτό το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας.
Πριν από λίγες μέρες, συντρόφισσες και σύντροφοι, μου έκαναν την τιμή και με επανεξέλεξαν στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή ήταν ψήφος τιμής σ' αυτό το Κίνημα, στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και σε όσα προσέφερε, προσφέρει, και θα προσφέρει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και στο διεθνές δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Διότι με δύσκολη προσπάθεια, αλλά με υπομονή και επιμονή, το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί ως η προωθητική δύναμη της αλλαγής, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, και στην Ελλάδα, και αλλού.
Είμαστε πρωτοπορία. Διανύσαμε δύσκολες στιγμές. Διανύσαμε μια εσωκομματική διαδικασία, μια σύγκρουση πολιτική, αλλά η οποία -επειδή ήταν πρωτόγνωρη, βεβαίως και ήταν δύσκολη- μας έκανε πιο δυνατούς. Μας έκανε πιο δυνατούς, διότι κανένα άλλο κόμμα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε, τόσο ανοιχτά, τόσο δημοκρατικά, με τόση διαφάνεια, να εφαρμόσει τέτοιες διαδικασίες.
Είναι όμως ώρα, όλα αυτά, να τα βάλουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Να προχωρήσουμε μπροστά, αξιοποιώντας και τους νέους θεσμούς που έχει το Κίνημά μας και για τους οποίους είμαστε περήφανοι. Κομματικά όργανα που εκλέχθηκαν μέσα από πρωτόγνωρες διαδικασίες, μέσα από ουσιαστική ανανέωση, που όμως μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε μπροστά, ενωμένοι σαν μια γροθιά.
Έχουμε κατοχυρώσει και κατακτάμε κάθε μέρα, μέσα από δύσκολη πολιτική δουλειά χιλιάδων στελεχών, μια νέα ποιότητα λειτουργίας. Υπάρχουν βέβαια χιλιάδες προβλήματα, καθημερινά εμπόδια, τα οποία ξεπερνάμε. Θέλω, όμως, μετά από τις εσωκομματικές εκλογές, και τις πρόσφατες για τις Δημοτικές Οργανώσεις, να ευχαριστήσω όλους σας, όπως και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, όλα τα στελέχη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που παλεύουν σκληρά και επίμονα για να κάνουν πράξη τις δικές μας αρχές.
Θέλω να χαιρετίσω τα νέα όργανα που βρίσκονται στις θέσεις τους πια, γιατί έχουμε συνείδηση ότι, και έχουμε πετύχει πολλά, και έχουμε πολλά ακόμα μπροστά μας.
Μέσα από τις δυσκολίες αυτές, βγαίνει ένα νέο και δυνατό ΠΑΣΟΚ, που είναι έτοιμο να συνδεθεί με τις δυνάμεις της κοινωνίας. Να τις εκφράσει. Να τις συνθέσει. Να τις εμπνεύσει. Μια δύναμη ευθύνης για τη χώρα.
Γι' αυτό και πετύχαμε τη μεγαλύτερη στελεχιακή ανανέωση της ιστορίας μας. Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κατά 50%. Χιλιάδες νέα στελέχη, νέο αίμα της προοδευτικής παράταξης μπήκε στις οργανώσεις μας, στα όργανα, με ιδέες, με ορμή. Αυτή την ορμή που έχει ανάγκη το Κίνημα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που πετύχαμε να ξαναβάλουμε τη νεολαία στο Κίνημά μας. Εξασφαλίζοντας, όχι μόνο την ποσόστωση νέων σε όλα τα όργανα, αλλά και τη θεσμική εκπροσώπηση εκλεγμένων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση έως και το Πολιτικό Συμβούλιο.
Αλλά συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλω να είμαι σαφής. Τις δημοκρατικές μας διαδικασίες τις περιφρουρούμε όλοι. Όποιος δεν τις σέβεται, όποιος δεν σέβεται το ήθος και τη δημοκρατική παράδοση αυτής της παράταξης, δεν έχει θέση ανάμεσά μας. Και σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν φυλακή για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η συνείδησή μας.
Η εσωκομματική δημοκρατία, η ανανέωση, όπως και ο αγώνας μας για ένα κόμμα κατά των διακρίσεων, είναι καθημερινός αγώνας και αξίζει. Είμαστε περήφανοι, επίσης, που εξασφαλίσαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική ιστορία του τόπου και πρωτοπορούμε και εδώ και στην Ευρώπη.
Είμαστε περήφανοι, που εξασφαλίσαμε σε κάθε κοινωνική κατηγορία, που βρίσκει εμπόδια στη συμμετοχή, μια ουσιαστική πια εκπροσώπηση στο Κίνημά μας. Άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες.
Αυτή δεν είναι απλώς μια ευαισθησία, είναι το καθήκον μας, είναι η δύναμή μας. Είναι η δύναμη της συμμετοχής. Είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Είναι η δύναμη που δίνει η έκφραση και η συμμετοχή σε ένα ζωντανό Κίνημα, που δεν έχει αλλού να στηριχθεί, παρά μόνο στις δυνάμεις ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Στις προοδευτικές δυνάμεις του Ελληνικού λαού.
Και μαζί με άλλες μεγάλες κατακτήσεις για ένα κόμμα πραγματικά αποκεντρωμένο, ανοιχτό στον κόσμο, που αξιοποιεί την τεχνολογία και την παιδεία, κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, ρωμαλέο Κίνημα νέας εποχής. Που κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη του πολίτη και οικοδομεί αξιόπιστες κοινωνικές συμμαχίες.
Αυτό είναι το έργο μας. Και αυτές τις δύο μέρες, κάνουμε μια νέα αρχή πάνω στις κατακτήσεις μας των τελευταίων ετών, πάνω στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Με τα νέα στελέχη που έχουν εκλεγεί στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σε όλα τα όργανα του Κινήματος.
Μια νέα αρχή επανασύνδεσης, για να σταθούμε δίπλα στα κινήματα, να αναζωογονήσουμε τα κινήματα. Να δώσουμε την απαραίτητη ελπίδα στο λαό, στα κινήματα, στον πολίτη.
Περήφανοι για τις ιδέες και την ιστορία μας, προχωρούμε στην ανανέωση, την αξιοκρατία, ενωμένοι, όλοι. Προχωρούμε με το μέτωπο ψηλά, καθαρό, δυναμικά, ενωμένα.
Για την ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος. Είναι τεράστια η ευθύνη την οποία επωμιζόμαστε.
Μια ευθύνη που μεγαλώνει κάθε μέρα, καθώς καταρρέει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Καθώς υπονομεύεται από τη Νέα Δημοκρατία κάθε θεσμός της δημοκρατίας μας.
Καθώς υπονομεύεται το εισόδημα, η κοινωνική συνοχή, τα δημόσια αγαθά, από τις οικονομικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
Καθώς αδυνατεί αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εξελίξεις της ανθρωπότητας.
Εμείς έχουμε τη δύναμη. Έχουμε τη γνώση. Έχουμε το παγκόσμιο κίνημα του σοσιαλισμού που είναι κοντά μας.
Είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε σήμερα κοντά στον πολίτη, μαζί με τον πολίτη, για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε μαζί με τον πολίτη και στη νέα μας πορεία ως κυβέρνηση της χώρας, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.
Καλή μας δουλειά.
Καλή δουλειά σε όλους.
Καλή νέα αρχή.
Να είστε καλά.