Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών

 

Πέμπτη 28 Αυγούστου, 2008

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας χρόνος πέρασε, από τη μεγάλη, πραγματικά μεγάλη τραγωδία, που έπληξε την πατρίδα μας τον περασμένο Αύγουστο. Από την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, χάσαμε συνανθρώπους μας, δεκάδες συνανθρώπους μας. Χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, κατοικίες, παραγωγικές υποδομές, φυτικό, ζωικό κεφάλαιο.

Και, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, πέρσι, εσείς, μιλούσατε, για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, για ασύμμετρες απειλές, ανεύθυνα, επικίνδυνα, μόνο και μόνο για να μεταθέσετε τις δικές σας ευθύνες.

Δεν βλέπατε την έλλειψη συντονισμού, την έλλειψη χρηματοδότησης στους τοπικούς φορείς, αλλά και στην ίδια την Πυροσβεστική, την κομματική και ρουσφετολογική επιδρομή με μεταθέσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, λίγες μέρες πριν από το καλοκαίρι.

Όλα αυτά δηλαδή, που προκάλεσαν και το χάος στην αντιμετώπιση των δύο πυρκαγιών που ξεκίνησαν στην Πελοπόννησο, αλλά και που κατέστρεψαν μια τεράστια περιοχή, έναν τεράστιο πλούτο, δασικό, πολιτιστικό, αλλά και ανθρώπινο.

Πάντως, εμείς, περιμέναμε να μας εξηγήσει κάποιος, τι ακριβώς απέγιναν αυτές οι ασύμμετρες απειλές, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τι έγινε μ' αυτή την υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Το βάλατε κι αυτό βεβαίως, μέσα στο ντουλάπι της συγκάλυψης, διότι απλώς ήταν μια προπαγανδιστική προεκλογική σας προσπάθεια για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες.

Τελικά, περιμένουμε κάποιος να απολογηθεί για τις δικές σας ανοησίες, αλλά και επικίνδυνες πράξεις. Διότι τελικά, μία είναι η ασύμμετρη απειλή, μία είναι η ασύμμετρη απειλή που δέχονται σήμερα οι πολίτες. Είναι η ασύμμετρη απειλή της ασύμμετρης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, της δικής σας διακυβέρνησης.

Είναι μια άνιση, ασύμμετρη, κοινωνικά άδικη πολιτική. Αυτή είναι η ασύμμετρη απειλή την οποία ζει καθημερινά ο πολίτης. Τη ζει καθημερινά με το εισόδημά του, με την απαξίωση των θεσμών, με την διάλυση της κοινωνικής συνοχής, με την έλλειψη προοπτικής στη χώρα.

Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά την τραγωδία βρίσκουμε τη χώρα μας σε κρίση. Κρίση πολιτική, κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, επώδυνη, που δημιουργεί γενικευμένη ανασφάλεια, κλονίζει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στον ίδιο του τον εαυτό, την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε αυτή την αυτοπεποίθηση του Ελληνικού λαού, της πατρίδας μας, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες.

Μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση βάζει για άλλη μια φορά, όπως πάντα, το κεφάλι της βαθιά στην άμμο και το χέρι βαθιά στην τσέπη του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα φορολογούμενου. Όχι μόνο ομολογεί την πλήρη αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, αλλά εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντί να στηρίξει το εισόδημα, αντί να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα που χρειάζεται η χώρα μας, τι κάνει;

Ανακοινώνει νέους φόρους. Πλήττει την ίδια την οικονομία, τον ίδιο τον πολίτη. Αφαιρεί αντί να προσθέσει. Από την μια κάθεται και ισοσκελίζει αριθμούς, από την άλλη όμως, βυθίζει την οικονομία και βυθίζει το εισόδημα του Έλληνα πολίτη.

Το αδιέξοδο το έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση, ενώ ο τόπος, σήμερα, έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα που θα ξαναδώσουν ελπίδα και κίνητρο.

Και βέβαια, για άλλη μια φορά, τα μέτρα σας αυτά, είναι βαθύτατα άδικα. Αντί ενός συστήματος που θα συλλαμβάνει την φοροδιαφυγή και θα επιβραβεύει τους καλοπληρωτές, εσείς τιμωρείτε αδιάκριτα όλους τους επαγγελματίες, όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους θεωρείτε όλους φοροφυγάδες και επιβάλλετε 1.000 ευρώ κεφαλικό φόρο.

Πώς να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος, στο φορολογικό σύστημα; Πώς μπορεί να αισθάνεται αυτός ο καλοπληρωτής; Πώς μπορεί να αισθάνεται, όταν σκέφτεται πώς θα τα βγάλει πέρα;

Είναι μια αντίληψη τριτοκοσμική, αυταρχική και βαθύτατα άδικη. Είναι βέβαια, η πλήρης ομολογία της αποτυχίας της οικονομικής σας πολιτικής, η πλήρης ομολογία της αποτυχίας όσων έχετε κάνει στην οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα σ' αυτές τις κρίσεις των πυρκαγιών, της οικονομίας, των διεθνών εξελίξεων, έχουμε μια κυβέρνηση, αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έχει πυξίδα, δεν έχει κατεύθυνση, δεν έχει σχέδιο. Και δεν είναι τυχαίο πια, ότι η χώρα, χωρίς κατεύθυνση, έχει πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στους πολιτικούς, στο πολιτικό σύστημα, ακόμη και απέναντι στο ίδιο το κράτος.

Είναι ένας ακόμη λόγος αυτός, γιατί η ανασυγκρότηση της Ηλείας και της Πελοποννήσου είναι μια μεγάλη πρόκληση. Σε μια περιοχή που σημαδεύεται από την Ολυμπία, από τις αξίες μας, τις παραδόσεις μας, την Ολυμπιακή μας κληρονομιά.

Μια ελληνική κληρονομιά, που όμως κι αυτήν την απαξιώνετε συστηματικά. Καθημερινά απαξιώνετε, την κληρονομιά, όχι μόνο την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη, των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως κάνετε με τις ολυμπιακές υποδομές, τα ολυμπιακά ακίνητα που δεν τα γεύονται οι πολίτες μας, που δεν αξιοποιούνται υπέρ των πολιτών, των ανθρώπων της πόλης, της γειτονιάς, του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά για εμπορικούς λόγους, για άλλους λόγους τα πουλάτε ή τα παραχωρείτε με ευτελές τίμημα, με αδιαφανείς διαδικασίες.

Φτάσατε στο σημείο να κάνετε τους μοναχούς στο Άγιο Όρος μεσίτες. Αντί να βοηθήσετε πραγματικά, ουσιαστικά, όπως είχαμε κάνει εμείς στα δικά μας χρόνια, βοηθώντας στις ανακατασκευές, στις αναστυλώσεις. Βοηθήσαμε το Άγιο Όρος όπως θα έπρεπε να κάνουμε, τηρώντας και τιμώντας την παράδοσή τους, τον ιερό σκοπό τους, τον οποίο έχουν. Εσείς τους θέλετε μεσίτες. Αυτό το κάνατε με τη μεθόδευσή σας για το κεντρικό κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένα χρόνο μετά την καταστροφή, η Ηλεία γίνεται το μέτρο της ικανότητάς μας ως λαού, ως κοινωνίας πολιτών, ως πολιτικής ηγεσίας, να ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας και να παράγουμε αποτέλεσμα διεθνώς ανταγωνιστικό.

Η ανασυγκρότηση της Ηλείας, είναι τα "προκριματικά" για την ανασυγκρότηση της χώρας. Αν δεν τα καταφέρουμε εδώ, σε αυτήν την περίπτωση, που υπήρξε παγκόσμια κινητοποίηση, παγκόσμια ευαισθητοποίηση, γύρω από το σύμβολο της Ολυμπίας, αλλά και κινητοποίηση του Ελληνικού λαού, που έδωσε απλόχερα με το υστέρημά του, για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Ολυμπίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Πελοποννήσου, λεφτά τα οποία ακόμη κάθονται, που θα τα καταφέρουμε; Δεν ξέρω τι θα τα κάνετε. Περιμένουμε να δούμε μάλλον προεκλογικά να τα ξεφουρνίζετε ρουσφετολογικά, όπως ρουσφετολογικά αντιμετωπίσατε και το τριχίλιαρο, μέσα από τα κομματικά γραφεία. Απαράδεκτο.

Είναι η απαράδεκτη εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων της περιοχής. Έτσι βλέπετε την πολιτική εσείς. Έτσι βλέπετε τη διακυβέρνηση. Χωρίς όραμα, μικροπολιτικά. Που θα πάει η χώρα, κύριοι συνάδελφοι;

Αν δεν τα καταφέρουμε λοιπόν εδώ, σε αυτή την τεράστια καταστροφή, που υπήρχε διεθνής κινητοποίηση και κινητοποίηση του Ελληνικού λαού, πως θα τα καταφέρουμε στη συνολική προσπάθεια για την επανατοποθέτηση της Ελλάδας σε μια θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο χάρτη; Μια θέση ασφάλειας και ευημερίας.

Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι η ώρα της αλήθειας. Δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό ή ένα από τα προβλήματα που έτυχε να περάσει η χώρα μας. Είναι εμβληματικό, το πώς κυβερνιέται σήμερα η χώρα.

Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι αποφάσεων. Έχουμε όλοι μας χρέος να κατανοήσουμε τη νέα και δύσκολη πράγματι εποχή και να απαντήσουμε οργανωμένα και με πράξεις και μέσα από τις στάχτες να ξαναδώσουμε ελπίδα.

Γι' αυτό και η πρόταση νόμου που εμείς καταθέτουμε σήμερα, έχει χαρακτήρα διττό: Είναι εθνικής σημασίας αλλά έχει και την ανθρωπιά.

Ταυτόχρονα, έχει ιδιαίτερη πολιτική και αναπτυξιακή σημασία. Όχι μόνο γιατί αποτελεί το αντίδοτο στην απελπισία που προκαλεί η απραξία και η πελατειακή λογική της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως διότι δείχνει πως η λύση των γενικότερων προβλημάτων στην πατρίδα μας, είναι λύση πολιτική. Είναι η απάντηση στην απαίτηση για πολιτική βούληση με την οποία να υπηρετήσουμε αξίες και όχι μικροεξουσίες.

Η πρότασή μας εισάγει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο και όχι την κερδοσκοπία. Τον πολιτισμό και όχι την απαξίωση. Τον σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη και όχι τη βαρβαρότητα και την εγκατάλειψη.

Είναι το πρότυπο μιας άλλης νοοτροπίας, όπου ο άνθρωπος ξαναβρίσκει την αξιοπρέπειά του, την αυτοπεποίθησή του, που έχει χάσει στη χώρα μας. Με δυο στόχους.

Πρώτος στόχος, άμεσος, που έπρεπε ήδη να έχει επιτευχθεί ένα χρόνο μετά τη σιγουριά, την ασφάλεια, το εισόδημά του. Μόνο έτσι οι πληγέντες θα παραμείνουν στον τόπο τους, δεν θα γίνουν πρόσφυγες στη χώρα τους.

Δεύτερος στόχος, ένα νέο πρότυπο. Ένα πρότυπο, πράσινης ανάπτυξης. Αυτό που αναδεικνύει το σεβασμό στη φύση, στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, που κινητοποιεί τις δικές μας δημιουργικές δυνάμεις, κεφάλαια ελληνικά και ξένα, για τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες.

Μια πατρίδα, που μπορεί και αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει, που μπορεί και αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει, που μπορεί να διατηρεί ό,τι καλύτερο έχει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το νέο πρότυπο ανάπτυξης που καταθέτουμε, για την συγκεκριμένη περιοχή και συζητάμε σήμερα στη Βουλή. Η πρότασή μας, έχει και συγκεκριμένες στοχεύσεις. Εγγυόμαστε, πρώτα απ' όλα, τη σιγουριά, το κεκτημένο ζωής των πυρόπληκτων, με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για τη διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε αγροτική οικογένεια των πυρόπληκτων περιοχών, έως το τέλος του 2012.

Εγγυόμαστε στους ελαιοπαραγωγούς το ίδιο ποσό, έως το τέλος του 2014. Γιατί το λέμε αυτό πρακτικά; Μα όταν ο άλλος δεν έχει καν παραγωγή, πως θα μείνει στον τόπο του; Χρειάζονται χρόνια για να μπορέσει να αναπληρώσει το εισόδημά του, να μπει σε μια νέα διαδικασία ανάπτυξης, που θέλουμε να είναι πρότυπη. Για αυτά τα χρόνια, η πολιτεία του λέει, ναι, εγώ είμαι κοντά σου, δεν σε αφήνω να μεταναστεύσεις, να πουλήσεις τη γη σου. Να αλλάξει άρδην και προς το χειρότερο ολόκληρη η περιοχή της Ηλείας και όχι μόνο.

Εγγυόμαστε την αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας με την κάλυψη από το κράτος και του κόστους των ζωοτροφών. Ξέρετε τι είδα προχθές που πήγα στην Ηλεία; Δεν υπάρχουν περιοχές να βοσκήσουν τα κοπάδια και μπαίνουν στα καμένα δάση. Έτσι, ούτε μπορεί να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, ούτε από την άλλη μεριά να αναγεννηθεί το δάσος.

Είχατε υποσχεθεί εσείς, εσείς είχατε υποσχεθεί, να δώσετε ζωοτροφές για όσο χρειάζεται, ήταν οι λέξεις σας πέρυσι. Που είναι; Πουθενά. Και έχουμε το τραγικό αυτό φαινόμενο, να καταστρέφονται τα δάση, να καταστρέφεται και η κτηνοτροφία. Αυτή είναι η πολιτική σας.

Εγγυόμαστε τη σύσταση δικτύου ενημέρωσης και πληροφόρησης των αγροτών. Και την ίδρυση πρότυπης Αγροτικής Σχολής, που θα έχει ως επίκεντρο το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που το χρειάζεται όχι μόνο η Ηλεία, αλλά ολόκληρη η χώρα μας.

Εγγυόμαστε την οικιστική ανασυγκρότηση, την πλήρη ανάληψη από το κράτος του κόστους επισκευής και ανακατασκευής, για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τη χρήση γεωκλιματικών προτύπων, την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών. Διότι εκεί πρέπει να πάμε ούτως ή άλλως την κατασκευαστική μας βιομηχανία σε όλη την Ελλάδα.

Εγγυόμαστε την απασχόληση, που αποτελεί βασική προϋπόθεση διατήρησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με την υπαγωγή των πυρόπληκτων περιοχών σε ειδικό καθεστώς ενίσχυσης.

Εγγυόμαστε με την πρότασή μας τη χωροταξική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανασυγκρότηση, με ένα Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, με την εφαρμογή μέτρων για την προστασία των περιοχών NATURA και την προστασία των δασών από την αυθαιρεσία.

Εγγυόμαστε την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, όχι απλώς η βιτρίνα για την Ολυμπιακή Φλόγα.

Στόχος είναι, η ισόρροπη ανάπτυξη της Πελοποννήσου, ώστε να μετατρέψουμε την περιοχή σε σύμβολο και πρότυπο για την Ελλάδα του μέλλοντος. Ένα πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης και σημείο οικουμενικής αναφοράς. Γιατί αυτό το πρότυπο ανάπτυξης, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την ανθρωπότητα, σε μια εποχή περιβαλλοντικής κρίσης.

Για την Ολυμπία προτείνουμε μια μελέτη για να καταστεί πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης.

Προτείνουμε την ίδρυση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει διεθνές ενδιαφέρον.

Προτείνουμε να ιδρυθεί ένα μουσειακό και θεματικό πάρκο, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Προτείνουμε ακόμη, ένα Διεθνές Πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο. Πόσοι αθλητές από όλον τον κόσμο δεν θα ήθελαν να έρθουν στην Ολυμπία, για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους; Για εκπαίδευση σε τομείς του αθλητισμού, αλλά και για την διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων.

Συνδεδεμένη αυτή η ανάπτυξη και με την παράδοση της Ολυμπίας, του Ολυμπισμού, με την ίδρυση ενός Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν όχι μόνο από την πολιτεία. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε κεφάλαια σε διεθνές επίπεδο. Πολιτική βούληση χρειάζεται και σχέδιο, κάτι που δεν υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλη η Ελλάδα σκύβει με σεβασμό το κεφάλι της μπροστά στις μνήμες της μεγάλης τραγωδίας που ζήσαμε πέρυσι. Τότε, πέρυσι, όταν επισκέφτηκα Μεσσηνία, Κορινθία, Αχαΐα, Εύβοια, Ηλεία, ξέρετε τι μου έλεγαν; "Μη μας ξεχάσετε όταν φύγουν οι κάμερες, τα Μέσα Ενημέρωσης, τα φώτα της δημοσιότητας".

Εμείς δεν τους ξεχάσαμε. Παρουσιάσαμε άμεσα, τον Σεπτέμβριο του 2007, προ ενός έτους, την πρότασή μας, για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Εδώ είναι το πρόγραμμά μας, πέρυσι το καταθέσαμε.

Καταθέσαμε από τις αρχές Ιουνίου στη Βουλή, αυτή την πρόταση που σήμερα επιτέλους συζητάμε υπό μορφή νόμου η οποία αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές.

Προ ημερών παραδώσαμε μια επιταγή 1.200.000 ευρώ, το 30% της εκλογικής μας επιχορήγησης, στους φορείς της περιοχής, ως μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική πράξη συμπόνιας, στήριξης και ευθύνης.

Ο λόγος μας, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι απλώς λόγος κριτικής. Ο λόγος μας είναι και λόγος προτάσεων. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις κυβερνητικές μας ευθύνες και ο λόγος μας, είναι λόγος τιμής.

Με αυτό το συμβολικό ποσό, επενδύουμε στην ελπίδα, μέσα από τρεις συγκεκριμένους και πραγματικούς στόχους.

Επενδύουμε σε υποτροφίες σπουδών για τους νέους αυτής της περιοχής.

Επενδύουμε στο περιβάλλον, με πρότυπες δράσεις, ενέργειες και έργα.

Επενδύουμε κάνοντας την Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή, πόλο έλξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μια πρόταση που θα κινητοποιήσει και πάλι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό.

Η τελική μελέτη θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ειδική χρηματοδότησή της ως καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα αναγέννησης πυρόπληκτων περιοχών, αλλά και μιας εναλλακτικής μορφής  ανάπτυξης.

Η πρότασή μας δίνει στην ελπίδα την δυνατότητα να αναγεννηθεί. Είναι μια πρόταση ελπίδας όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Σας καλώ να την ψηφίσουμε. Σας καλώ να την ψηφίσουμε, παρότι αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει προφανώς να το φέρει σε πέρας.

Όπως δεν μπορεί να φέρει σε πέρας και το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ανάταξης της οικονομίας, που τόσο ανάγκη έχει πια ο πολίτης, όπως δεν μπορεί να ξαναφέρει στη χώρα ελπίδα και προοπτική.

Εμείς μπορούμε και είμαστε έτοιμοι.

Σας ευχαριστώ.