Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "REAL NEWS" και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

 

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, oι πολίτες απογοητευμένοι από την «πράσινη» και τη «γαλάζια» διακυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών αντιμετωπίζουν, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, με έντονη επιφύλαξη τα δύο μεγάλα κόμματα. Αμφισβητούν συνολικά το πολιτικό σύστημα. Μήπως η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τελειώνει;  Μήπως έρχεται η ώρα των κυβερνήσεων συνεργασίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκαν με ανάγλυφο τρόπο οι διαφορετικές μας πορείες. Πρώτα απ/όλα στην κοινωνική πολιτική.  Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της, η ΝΔ απαξίωσε τη δημόσια υγεία και παιδεία, κακοδιαχειρίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα, άνοιξε την ψαλίδα της ανισότητας.

Δεύτερο, στην αναπτυξιακή μας αντίληψη. Έχασε η ΝΔ τεράστιες ευκαιρίες στην οικονομία. Έχασε πόρους από την ΕΕ, πόρους για τον τουρισμό και την περιφέρεια. Εγκατέλειψε τη νέα αγροτική πολιτική που θα έκανε τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο ανταγωνιστικό. Μείναμε τελευταίοι σε αυτό που έπρεπε να είμαστε πρώτοι: στην «πράσινη» ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και τρίτο, στις αξίες. Δημοκρατία, διαφάνεια, αξιολόγηση, κοινωνική λογοδοσία, διαβούλευση: για μας αυτές οι έννοιες θα δεσμεύουν τον τρόπο διακυβέρνησης. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ καλείται να αναστηλώσει αυτές τις αξίες στη διοίκηση της χώρας. Να δημιουργήσει νέα εμπιστοσύνη.

Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί προοδευτική αλλαγή. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η λύτρωση δεν θα προέλθει από συμβιβασμούς αλλά μόνο από μια καθαρή εντολή αλλαγής πορείας. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και ταυτόχρονα μεγάλες κοινωνικές συναινέσεις για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που απαιτούνται. Τα δύο αυτά πάνε μαζί - δεν είναι διαζευκτικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος μίλησε για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. «Παίζει» το σενάριο αυτό, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση, με ένα «μίνιμουμ» κοινό πρόγραμμα «σωτηρίας» της οικονομίας, που θα συμφωνούσαν τα 2 κόμματα με τις παραγωγικές τάξεις; Αυτό δεν ζητούν και δικά σας στελέχη όπως ο κ. Πάγκαλος ή ο κ. Βερελής;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σκεφτείτε να παζαρεύαμε Υπουργεία και οφίτσια όταν δεν είναι καν δυνατή η συμφωνία σε κοινές πολιτικές. Θα ήταν εύλογη η καταδίκη του ελληνικού λαού. Θυμίζω ότι το 2004 είχα προσφέρει τη στήριξή μου στην Κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, στην αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στην από κοινού απογραφή της οικονομίας, στην εξωτερική πολιτική. Η ίδια η ΝΔ απεμπόλησε την ευκαιρία για συναίνεση. Η ίδια δίχασε, πόλωσε και υπέσκαψε την ανάπτυξη που έζησε ο Ελληνισμός το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν νοείται να συνεργαστούμε με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Και η «σωτηρία» της οικονομίας δεν είναι θέμα τεχνοκρατών και συμφωνίας σε ένα στοιχειώδες διαχειριστικό πρόγραμμα. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και πολιτικής κατεύθυνσης - ριζικά διαφορετικής από αυτήν της σημερινής κυβέρνησης.

Οι συναινέσεις είναι απαραίτητες. Αλλά πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο που θέλουμε να πάμε την Ελλάδα, ποια συμφέροντα υπηρετούμε, ποιες είναι οι δυνάμεις που θα σηκώσουν τα βάρη σε αυτή την πορεία.

Εμείς πιστεύουμε πως χρειάζονται σοβαρές τομές, από τη δημόσια διοίκηση μέχρι την παιδεία, για να κάνουμε την Ελλάδα χώρα ποιότητας και αξιών. Μια παραγωγική Ελλάδα. Η ΝΔ προώθησε μια παρασιτική και μικροκομματική Ελλάδα. Διαφέρουμε ριζικά και στο ποιους υπηρετούμε. Η ΝΔ λειτούργησε σαν να ήταν το κράτος περιουσία της, και εξυπηρέτησε ιδιοτελή συμφέροντα. Εμείς υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Και θέλουμε μια συμμαχία των παραγωγικών, δημιουργικών στρωμάτων της κοινωνίας, στηρίζοντας τους αδύναμους ώστε να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και παραγωγικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Το σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αν τα πράγματα στην οικονομία χειροτερέψουν;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Yπάρχει η ενότητα που βασίζεται στην αντίληψη «να μοιραστούμε την εξουσία». Και υπάρχει η ενότητα που εδράζεται σε κοινούς στόχους, κοινή φιλοσοφία για το πως κυβερνιέται ο τόπος και κοινή βούληση να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στην χώρα.

Για εμάς, κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι εκείνη που μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Που μπορεί να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα σχηματίσω.

Πως θα μπορούσε να ωφεληθεί η χώρα από μια κυβέρνηση που θα αναλώνεται στη διατήρηση ισορροπιών και μικροεξουσιών σε βάρος της παραγωγής έργου; Είναι δυνατόν να γίνει το ΠΑΣΟΚ στήριγμα σε πολιτικές που καταδικάστηκαν στην κοινωνία;

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να προσφέρει την προοπτική μιας νέας πορείας. Και η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή στη βάση ενός καθαρού πολιτικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ένα σχέδιο που θα γνωρίζει και θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Ένα πρόγραμμα που θα στηρίξει και στην πράξη μετά τις εκλογές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορούσατε να συνεργασθείτε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Προτείναμε την έναρξη ενός διαλόγου που θα μπορούσε να αναδείξει σημεία σύγκλισης για μεγάλες τομές.

Αποκέντρωση, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικές για την νέα γενιά, ένταξη των μεταναστών, καταπολέμηση της διαφθοράς, κατοχύρωση διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Στόχος μας είναι να δεσμευτούμε σε μια  -επιμέρους έστω- συνεργασία για την επίτευξη αυτών των στόχων, που θα εμπέδωνε τα αποτελέσματά μας στους τομείς αυτούς βαθιά στην συνείδηση του ελληνικού λαού.

Η πρότασή μας ισχύει. Εμείς ακόμα και με Κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε τέτοιες συνεργασίες.

Όμως μέχρι σήμερα μικρή ανταπόκριση υπάρχει.

Η στάση τους αυτή αντικειμενικά μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο ΠΑΣΟΚ να φέρει σε πέρας τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του μπροστά στην ιστορία και βέβαια μπροστά στο λαό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν είσαστε αυτοδύναμοι; Θα επιδιώξετε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διεκδικούμε την αυτοδυναμία γιατί κάθε κόμμα εξουσίας επιδιώκει να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη στην κοινωνία. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μια καθαρή νίκη. Καθαρή νίκη σημαίνει και αυτοδυναμία.

Η αυτοδυναμία όμως δεν είναι στόχος αντίθετος με τη συνεργασία. Αυτή την λογική ακολούθησε η ΝΔ που ούτε κοινωνικές πόσο μάλλον και πολιτικές συναινέσεις δεν επεδίωξε - πέρα από ρητορικές εκκλήσεις για συναίνεση.

Εμείς θα επιδιώξουμε και τη μετεκλογική συνεργασία διότι θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έστω και σε επιμέρους στόχους. Η πόρτα της συνεργασίας και των συναινέσεων θα είναι πάντα ανοικτή. Συνεργασίας πάνω σε συγκεκριμένους στόχους, πολιτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις. Για συναινέσεις που θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις με προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, για μια εθνική κοινωνική συμφωνία, ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης με τον Έλληνα και την Ελληνίδα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Στον πολίτη που λέει ότι «όλοι είναι ίδιοι», στον πολίτη που λέει ότι «γαλάζιοι» και «πράσινοι» κάνουν τα ίδια, τι απαντάτε; Τι διαφορετικό μπορεί να περιμένει από μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η απογοήτευση είναι κατανοητή, αλλά η ισοπέδωση είναι και άδικη και επικίνδυνη.

Παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις, ό,τι θετικό κτίστηκε με κόπο τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, τόσο το 1990-1993, όσο και τώρα, δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα μέτρο για τους πολλούς, ούτε μια επιτυχία για τη χώρα μας.

Τώρα όμως κοιτάμε μπροστά. Εμείς λέμε απλά, όσο δύσκολη και εάν είναι η κατάσταση, υπάρχει διέξοδος. Υπάρχουν λύσεις. Θα σηκώσουμε όλοι τα μανίκια για σκληρή δουλειά. Θα συνεργαστούμε με τους κοινωνικούς εταίρους, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον αγρότη, τη νέα γενιά, τον επαγγελματία, τις οργανώσεις των πολιτών, για να κάνουμε το φιλόδοξο σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων κοινό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Έχω προσωπικά δεσμευτεί για ένα νέο κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας για όλους. Για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την «πράσινη» ανάπτυξη, που θα κάνει τη χώρα μας ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέες δουλειές. Για μεγάλες αλλαγές στις δομές της εξουσίας έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια και η αυτονομία της πολιτικής.

Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη να οικοδομήσω μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της ηγεσίας της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Καταπολεμώντας τις αθέμιτες επιρροές, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, τον κομματισμό, τη διαφθορά.

Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με τα φαινόμενα αυτά. Και θα χρειαστώ την υποστήριξη όλων αυτών που θέλουν την Ελλάδα μια ευνομούμενη πολιτεία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Κύριε Πρόεδρε με ποιους θα κυβερνήσετε;  Με τους υπουργούς του Ανδρέα και του Σημίτη; Τα ίδια πρόσωπα επί τριάντα χρόνια; Οι πολίτες όταν πρωτοεκλεγήκατε, φώναζαν «Γιώργο άλλαξέ τα όλα»... Αν εξαιρέσει κανείς Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου, στη «βιτρίνα» του ΠΑΣΟΚ είναι οι ίδιοι...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν μιλάμε για άψυχες βιτρίνες, αλλά για την εκπροσώπηση ενός ζωντανού κινήματος που ξέρει και ανανεώνεται, αλλάζει και αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος. Η σημερινή ηγεσία του κινήματος εκφράζει και την εμπειρία μας και την αυτογνωσία μας και το δυναμισμό του νέου.

Η αλήθεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Και όχι μόνο στην κορυφή. Παρά τις αντιδράσεις έχω προωθήσει συστηματικά νέα στελέχη στο κίνημά μας και έχουν δοκιμαστεί.

Το συνεχίζω και θα το συνεχίσω και στην κυβέρνηση. Χωρίς όμως να ισοπεδώνω και να απαξιώνω τόση συσσωρευμένη εμπειρία διακυβέρνησης που υπάρχει στους κόλπους μας - πολύτιμη γνώση για την χώρα.

Γιατί βέβαια η πολιτική ανανέωση δεν είναι συνώνυμη της ηλικιακής. Κριτήριο για την αξιοποίηση ανθρώπων σε δημόσια αξιώματα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα, το ανοιχτό μυαλό, η διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Τα στελέχη που θα επιλέξω πλάι μου θα διακρίνονται για τις δυνατότητές τους και θα δίνουν στον πολίτη την σιγουριά πως θα δουλέψουν για ένα στόχο. Την Ελλάδα που μπορούμε και δικαιούμαστε.

Άλλωστε το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι το καλύτερο πολιτικό δυναμικό από το οποίο μπορεί να επιλέξει κανείς συνεργάτες.

Μετά τη νίκη μας στις εκλογές, θα συγκροτήσω ένα κυβερνητικό σχήμα βασισμένο στην ανανέωση, αλλά και στην εμπειρία του πλούσιου στελεχιακού δυναμικού μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ονόματα που ακούστηκαν σε σκάνδαλα, ανεξαρτήτως βαθμού εμπλοκής θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω αποδείξει κατ' επανάληψη ότι δεν διστάζω να πάρω δύσκολες αποφάσεις, να λάβω ριζικά μέτρα όταν υπάρχει διαπιστωμένη εμπλοκή στελεχών μας, π.χ. με την αναστολή της κομματικής ιδιότητας, ακόμη και αν δεν έχει προκύψει οριστική ενοχή. Αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο που λαμβάνουμε, με παράλληλο απόλυτο σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας που αποτελεί απαραβίαστο δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Μπορείτε να συγκρίνετε τη στάση μας αυτή με την πρακτική της ΝΔ και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Έχω χαρακτηρισθεί για τον λόγο αυτό ως αυστηρός κριτής συναδέλφων πολιτικών. Θέλω να πιστεύω όμως ότι είμαι και ακριβοδίκαιος. Για αυτό δεν ανέχομαι και την λογική ότι ό,τι «ακούγεται» είναι και σωστό. Η λογική αυτή θα ήταν επικίνδυνη, ισοπεδωτική και αντιδημοκρατική. Ο καθένας θα κρίνεται με τον πιο αντικειμενικό τρόπο για τις πράξεις και την στάση του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, με το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών να έχει κλονισθεί, με τη νεολαία στους δρόμους και στις καταλήψεις, μπορεί να υπάρξει ελπίδα; Τι διαφορετικό θα κάνατε σήμερα αν ήσασταν πρωθυπουργός; 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ ως εδώ, αν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα αφήναμε να γίνει η αστυνομία και πάλι εξάρτημα κομματικών σκοπιμοτήτων. Καλλιεργώντας ξανά μια αντίληψη αυταρχισμού που κάναμε πολλά χρόνια να αλλάξουμε στην Ελλάδα.

Θυμάμαι προ εικοσαετίας την συνάντησή μου με την τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης και μετέπειτα πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Την ρώτησα πως ως γυναίκα αντιμετώπιζε την ευθύνη του Υπουργείου. Μου είπε πως ήταν πολύ φυσιολογικό διότι ο αστυνόμος είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά στην γειτονιά, στην οικογένεια, στα νέα παιδιά, να εξασφαλίζει την σιγουριά και την ασφάλεια.

Αυτή είναι η αντίθετη αντίληψη από εκείνη που καλλιέργησε χρόνια η δεξιά. Κάποιοι καλλιέργησαν την αντίληψη πως μπορούν να προβαίνουν ατιμωρητί σε βιαιοπραγίες.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Και η διαχείριση στη συνέχεια υπήρξε καταστροφική. Καμία ανάληψη ευθύνης. Αδυναμία κατανόησης της δικαιολογημένης οργής των νέων και της κοινωνίας, αδικαιολόγητη βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών και αντιθέτως αδυναμία απομόνωσης των στοιχειών που προκαλούσαν τις καταστροφές.

Σε ό,τι μας αφορά, καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται. Δίνει  μόνο τη δυνατότητα  και το έδαφος για τη δράση κάθε μορφής προβοκατόρων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ποιες θα είναι, λοιπόν, οι πρώτες κινήσεις σας αν εκλεγείτε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απαντώ ευθέως και στην ερώτησή σας, για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω:

Θα άκουγα τους νέους που εξεγείρονται! Θα έβρισκα τρόπο να συζητήσω μαζί τους.

Θα προχωρούσα σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αποδείκνυαν τη βούληση της κυβέρνησης να συμπαρασταθεί στα προβλήματα της νέας γενιάς.

Θα διασφάλιζα ότι οι νέοι έχουν λόγο και ρόλο. Η συμμετοχή τους είναι το πιο πολύτιμο που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του αύριο.

Θα τους καλούσα - και θα τους καλέσω - να γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι των αλλαγών που χρειάζεται η Ελλάδα, το σχολείο, η οικονομία που πρέπει να πρασινίσει, η πόλη, η γειτονιά, που χρειάζεται να γίνει κύτταρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ανθρωπιάς, η ένταξη του μετανάστη, ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στα νέα ρεύματα, μια δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί χωρίς ρουσφετολογικές και γραφειοκρατικές παρεμβάσεις.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, πρώτο μου μέλημα είναι να αποκαταστήσω την ελπίδα και την εμπιστοσύνη για το μέλλον της χώρας. Μαζί με τους νέους να προχωρήσουμε σε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Εκλογές πότε; Εδώ και τώρα και ας παραγραφούν τα σκάνδαλα; 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν πια για πολύ. Η χώρα βρίσκεται σε κρίση και παρατεταμένη ακυβερνησία. Κάθε μέρα παράτασης της σημερινής κατάστασης είναι επιζήμια για τη χώρα.

Εμείς θα πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην παραγραφούν τα σοβαρά σκάνδαλα που βαρύνουν αυτήν την περίοδο διακυβέρνησης. Η θέση μας είναι σαφής: ταχεία διαλεύκανση, και αμέσως μετά προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Είναι όμως ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να συναινέσει - κάτι που αρνείται. Δεν θέλει την διαλεύκανση. Δίνει συγχωροχάρτια με συγγνώμες που όμως συγκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις των υποθέσεων αυτών.

Αναρωτιέται κανείς, όταν ομολογούν ότι έχει υπάρξει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της νεότερης ιστορίας, πως μετά αποφασίζουν να το βάλουν στο ράφι; Τι φοβούνται και τι κρύβουν; Αυτή όμως η κατάσταση καταλύει κάθε έννοια δικαίου, και παραλύει κράτος και κυβέρνηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Αν ο Κάρολος Παπούλιας θέλει να παραμείνει στην Προεδρία, για δεύτερη θητεία, θα τον στηρίξετε; Ρωτώ γιατί πολλοί λένε ότι θα ήταν καλή αφορμή για εκλογές την άνοιξη του 2010.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σέβομαι υπερβολικά τόσο το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και το σημερινό Πρόεδρο που τιμά με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμα αυτό ώστε να μην εμπλέξω το θέμα της εκλογής Προέδρου με τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής.  Το θέμα του Προέδρου είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο και θα αντιμετωπισθεί με σεβασμό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ώρα του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Ευρωεκλογές. Το ψηφοδέλτιο θα δώσει ένα νέο στίγμα;  Και ποιο αποτέλεσμα θα θεωρήσετε επιτυχία;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι ευρωεκλογές είναι ένα κρίσιμο ορόσημο. Ιδίως αν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, πρέπει να αποτελέσουν δημοψήφισμα μαζικής καταδίκης της πολιτικής της ΝΔ. Αλλά και καταδίκη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των νεοσυντηρητικών πολιτικών, που στη χώρα μας εκπροσωπεί η ΝΔ, των πολιτικών οδήγησαν στην παρούσα διεθνή οικονομική κρίση.

Οι Έλληνες πολίτες τον Ιούνιο θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα επιλέξουν την πρόοδο από τη συντήρηση. Θα επιλέξουν τη συνέπεια, το όραμα και την ελπίδα για τη χώρα. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη μαζική καταδίκη της ΝΔ και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο κόμμα. Θα πάμε στην αναμέτρηση αυτή με υψηλές φιλοδοξίες, με ένα ψηφοδέλτιο κύρους και μάχης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Το στοίχημα των επόμενων εκλογών είναι -πολιτικά- για σας στοίχημα «ζωής ή θανάτου». Υπάρχει «αύριο» στην πολιτική ζωή, για τον Γιώργο Παπανδρέου αν χαθούν οι εκλογές;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι επερχόμενες εκλογές είναι υπόθεση επιβίωσης για τη χώρα και όχι προσωπική υπόθεση. Ποτέ δεν αισθάνθηκα δέσμιος μιας καρέκλας. Αυτό μου δίνει πάντα την ικανότητα και την δύναμη να κάνω επιλογές για το κοινό καλό χωρίς να φοβηθώ τις συνέπειες για το πρόσωπό μου. Είμαι στην πολιτική για να υπηρετώ ιδέες. Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός από τις θητείες μου σε δύσκολα υπουργεία όπως των Εξωτερικών και της Παιδείας.

Ο ελληνικός λαός σήμερα στρέφει την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες του προς το ΠΑΣΟΚ του σήμερα.  Αυτό μας δίνει την σιγουριά της νίκης στις επόμενες εκλογές.

Ήδη όμως το βλέμμα μας είναι στις ευθύνες που αναλαμβάνουμε για την επόμενη μέρα των εκλογών. Τότε που θα κληθούμε να βγάλουμε την χώρα από τα αδιέξοδά της. Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες.