Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Ρουμπάνη

 

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

 

Γ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Κ. Παπακωνσταντίνου, είναι οι συνθήκες τέτοιες, σύμφωνα με ορισμένους «συνθήκες έκτακτης ανάγκης», υπό τις οποίες θα στηρίζατε κυβέρνηση συνεργασίας, ή εκ προσωπικοτήτων από κοινού με τη ΝΔ, για την έξοδο από την κρίση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η κρίση που ζούμε - κρίση συνολική, που αφορά την οικονομία, τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και ασφάλειας- δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Δεν έπεσε ξαφνικά ο ουρανός στο κεφάλι μας. Έχει συγκεκριμένους υπαίτιους. Είναι αυτοί που φρόντισαν να γκρεμίσουν ό,τι θετικό παρέλαβαν από την Ελλάδα του 2004. Είναι αυτοί που μας πήγαν σε πίσω σε όλα τα μέτωπα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αυτοί που παραπλάνησαν τον Ελληνικό Λαό υποσχόμενοι ακμαία οικονομία, επανίδρυση του κράτους και διαφάνεια. Και τελικά φρόντισαν για ακριβώς το αντίθετο: η οικονομία παραπαίει, το κράτος βρίσκεται υπό διάλυση και δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα στοιχειώδη αγαθά της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, η χώρα έχει διασυρθεί διεθνώς. Έξοδος από την κρίση σε συνεργασία με τους υπαίτιους της κρίσης εξ ορισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Η χώρα δεν χρειάζεται απλώς αλλαγή προσώπων, αλλά πρωτίστως αλλαγή πολιτικής, ριζική αλλαγή πορείας.

Γ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ποια είναι η άποψή σας, αν μια παρόμοια πρωτοβουλία εκδηλωνόταν από πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα οποία μάλιστα εκπορεύονται εκ του πονηρού. Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής σε συνεργασία με αυτούς των οποίων τις πολιτικές θέλουμε να αλλάξουμε. Οι ίδιοι οι πολίτες δεν θα αποδέχονταν μία συνεργασία με αυτούς που ευθύνονται για την μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη χώρα. Επιδιώκουμε κοινωνική και πολιτική συναίνεση για να ανατρέψουμε την πολιτική της ΝΔ και όχι για να της δώσουμε συγχωροχάρτι όπως η ίδια θα επιθυμούσε. Μια «οικουμενική» κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Η αποτελεσματικότητα τέτοιων σχημάτων έχει στην πράξη διαψευστεί. Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις που μπορούν να προκύψουν μόνο μέσω μιας ισχυρής λαϊκής εντολής. Ο εγκλωβισμός σε σχήματα όπου είναι αδύνατη η λήψη αποφάσεων και η παράταση της ακυβερνησίας και του τέλματος θα ήταν καταστροφική.

Γ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Πάντως άρχισαν να δημιουργούνται κάποια ρήγματα και πάλι στο ΠΑΣΟΚ από τις συζητήσεις που ξεκίνησαν γύρω από αυτό το θέμα. Δεν φοβάστε εκδήλωση νέας κρίσης;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προσωπικά δεν βλέπω κανένα ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι στρατευμένα στο στόχο μιας ευρείας νίκης στις εκλογές, νίκης που θα οδηγήσει στη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιδιώκουμε παράλληλα, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, τη δημιουργία μιας ευρύτατης συναίνεσης σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και συνεργασίας σε πολικό επίπεδο με άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς προκειμένου να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν οι μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Γ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να δείτε εξ αρχής το πρόγραμμά σας υπό το βάρος των νέων δεδομένων, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών, που έχουν διαμορφωθεί;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πρόγραμμά μας δεν είναι στατικό -το εξειδικεύουμε και το επικαιροποιούμε διαρκώς. Δείτε μόνο τους τελευταίους μήνες το πλήθος των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε. Υπήρξαν οι κατευθύνσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν οι προτάσεις μας για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο ίδιο διάστημα καταθέσαμε συγκεκριμένα νομοσχέδια για την υλοποίηση των μέτρων αυτών ενώ παράλληλα παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για πρωτοβουλίες στο επίπεδο της ΕΕ και διεθνώς. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Επεξεργαζόμαστε και μετεξελίσσουμε συνεχώς τις θέσεις μας, αντιδρώντας άμεσα στις αλλαγές των συνθηκών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Για να πείσουμε τους πολίτες πως υπάρχει διέξοδος από την κρίση και πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τις λύσεις, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι ώστε μετά τις εκλογές να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο.

Γ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Σε ποια βάση μπορεί να αναθερμανθεί η οικονομία; Με δημόσιες επενδύσεις ίσως και πού;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η οικονομία μας νοσεί βαθύτατα. Για την ανάταξή της χρειάζονται τόσο άμεσα μέτρα όσο και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει μια συνολική πρόταση για τα αναγκαία άμεσα μέτρα με 5 συγκεκριμένους άξονες που αφορούν τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των δανειοληπτών, και του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Οι προτάσεις μας αφορούν τόσο την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όσο και την τόνωση της κατανάλωσης μέσω της στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Οι δημόσιες επενδύσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη στήριξη της ανάπτυξης. Πολλές κυβερνήσεις το ανακαλύπτουν εκ νέου τώρα, με αφορμή τη διεθνή κρίση. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν πάντα αυτής της άποψης, γι αυτό προβλέπουμε στο πρόγραμμά μας την αύξησή τους στο 5% του ΑΕΠ. Οι μόνοι που δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία των Δημοσίων Επενδύσεων είναι οι δικοί μας κυβερνώντες. Γι αυτό και τις περικόπτουν με τον προϋπολογισμό του 2009 κατά 850 εκ. ευρώ, στο 3,4% του ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό πως δεν έχει μέχρι σήμερα ουσιαστικά ξεκινήσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (γνωστότερο και ως «Δ' ΚΠΣ»), σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξής του. Σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση και με εργαλείο τις Δημόσιες Επενδύσεις και τα κοινοτικά προγράμματα, χρειάζεται να ανοίξουμε νέους δρόμους για την οικονομία, επενδύοντας σε τομείς αιχμής όπως η πράσινη οικονομία και η κοινωνία της γνώσης.

Γ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Η υπόθεση Βατοπεδίου έκλεισε για σας, ή επιμένετε για την αποκαλούμενη προανακριτική επιτροπή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Εξεταστική Επιτροπή επιβεβαίωσε αυτό που οι πολίτες είχαν καταλάβει ήδη. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δηλαδή η παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή και η ανταλλαγή κτημάτων που ακολούθησε με ζημία του Ελληνικού δημοσίου δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς ισχυρή κάλυψη και κεντρικό συντονισμό. Με την εξεταστική Επιτροπή προέκυψαν πρόσθετα στοιχεία για ευθύνες κυβερνητικών στελεχών τα οποία πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω στο πλαίσιο μίας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Η σύσταση λοιπόν της λεγόμενης «προανακριτικής επιτροπής» είναι επιβεβλημένη -χωρίς να προκαταλαμβάνει την ενοχή των εμπλεκομένων. Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν άλλο ένα κουκούλωμα. Οι εκ των υστέρων υποκριτικές και άνευ ουσίας μετάνοιες του πρωθυπουργού δεν πείθουν κανένα. Έκανε ο,τι μπορούσε για να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Οι πολίτες απαιτούν η υπόθεση να φτάσει έως το τέλος και να αποδοθούν ευθύνες. Είναι θέμα τιμής για το πολιτικό σύστημα.