Η Υγεία νοσεί και η κυβέρνηση αδιαφορεί

Δηλώσεις Γ.Α. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο Νίκαιας - Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

 

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008


Φωτογραφικό Υλικό 

 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, και συγκεκριμένα τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, η οποία είχε σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν εξωτερικά ιατρεία και τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά παραμένει κλειστή.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνομιλώντας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικού του νοσοκομείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την κατάσταση που επικρατεί, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Όπως είπατε και εσείς, είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ με τους συνεργάτες μου, τους συναδέλφους βουλευτές, για να δούμε από κοντά τα προβλήματα. Δυστυχώς, αντί να πηγαίνουμε προς το καλύτερο, πηγαίνουμε προς το χειρότερο. Είναι κρίμα, είναι απαράδεκτο, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αττικής να μην μπορούμε, να διασφαλίσουμε πρόσβαση σε όλους, σε κάθε Έλληνα, σε δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Και μάλιστα, όταν υπάρχουν οι υποδομές.

Υπάρχουν οι υποδομές τις είδαμε τις υποδομές οι οποίες όμως αργούν, και βεβαίως, δεν έχουν αυξηθεί. Πέντε χρόνια τώρα δεν λειτουργούν, ενώ υπάρχει, όπως πολύ σωστά είπατε, άξιο προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Αλλά βεβαίως, δεν φτάνει, χρειάζεται η μέριμνα της πολιτείας. Χρειάζεται επένδυση από την πολιτεία. Και ας πάει το έλλειμμα κάτι παραπάνω, το λέμε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση εμείς οι προοδευτικοί.

Πρέπει να ρίξουμε βάρος στην οικονομία, την πραγματική, τις δουλειές, τις υπηρεσίες της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.

Είναι απαράδεκτο αντί να αναβαθμίζονται αυτές οι μονάδες, γιατί υπάρχει ανάγκη, καθημερινά να φεύγει προσωπικό και να μην αναπληρώνεται, ούτε να αυξάνεται. Ουσιαστικά, έχουμε απ' τη μία μεριά την ευκολία της κυβέρνησης να προχωρά αλλού σε ρουσφετολογικές προσλήψεις και αλλού να επικαλείται καθυστερήσεις. Είναι απλώς μια δικαιολογία, για να καλύψει ότι δεν επενδύει στην υγεία, ότι δεν μπορεί να πάρει νοσηλευτικό ή άλλο προσωπικό ή γιατρούς για το σύστημα υγείας. Είναι απαράδεκτο.

Δεν μας φορτώνετε ευθύνες, όπως είπατε. Και εμείς αισθανόμαστε την ίδια αγανάκτηση που αισθάνεστε και εσείς. Γι' αυτό ξαναεπισκεπτόμαστε αυτό το νοσοκομείο, όπως και άλλα νοσοκομεία, και αντί να βλέπουμε μετά από τόσα χρόνια να γίνεται έστω ένα μικρό βήμα μπροστά, να βλέπουμε να χειροτερεύει, να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται, να εγκαταλείπεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι απαράδεκτο, και είναι δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε στον Ελληνικό λαό, ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, να στηρίξουμε τα νοσοκομεία με το απαραίτητο προσωπικό.

Είναι δέσμευσή μας και γι' αυτό μιλάμε για 3.000 προσλήψεις ανά έτος, για να καλύπτονται επιτέλους οι θέσεις εργασίας που χρειάζονται και να λειτουργούν αυτά τα νοσοκομεία.

Είναι δέσμευσή μας, είναι απόφασή μας, και σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο, ως κυβέρνηση.


 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη Διοίκηση και εργαζόμενους του Νοσοκομείου, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο στη λειτουργία του.

Μετά την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Είναι πολύ κρίμα, μία μεγάλη επένδυση του Ελληνικού λαού, το Αττικό Νοσοκομείο, που πρέπει να εξυπηρετήσει όχι μόνο την ποιότητα στην εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά τις φτωχότερες γειτονιές της Αττικής, αυτό το νοσοκομείο, να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται, να συρρικνώνεται και να εγκαταλείπεται με την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που ούτε παρέχει το απαραίτητο προσωπικό, ούτε, βεβαίως, και την απαραίτητη ασφάλεια στους ασθενείς.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα πρόσβασης όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Επιτέλους, αυτό είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο εμείς εγγυόμαστε και γι' αυτό δεσμευόμαστε.


 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση, για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Προνοιακού Συστήματος της χώρας από την κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας 25 χρόνια μετά από τη θεσμοθέτησή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε σημείο οριακής λειτουργίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της, ιδιαίτερα από την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, εγκατέλειψε το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Η διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση του συστήματος, συνεχίζεται και με τον προϋπολογισμό του έτους 2009.

Οι προσλήψεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών, υπολείπονται κατά πολύ του αριθμού των αποχωρούντων με αποτέλεσμα την υπολειτουργία ή την αναστολή λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων των Νοσοκομείων της χώρας όπως τα χειρουργεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι προμήθειες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ακόμη και σε αναλώσιμα υλικά σχεδόν έχουν ανασταλεί, εξ αιτίας των υπέρογκων χρεών τους προς του προμηθευτές με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής στοιχειωδών νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Οι λίστες αναμονής των πολιτών για εξετάσεις και εγχειρήσεις μεγαλώνουν διαρκώς.

Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός μεταβιβάζεται σταθερά προς τον ιδιωτικό τομέα προς τον οποίο χορηγούνται αφειδώς άδειες, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν αναπτύσσονται.

Η ουσιαστική κατάργηση των απογευματινών ιατρείων από τη λειτουργία των οποίων εξυπηρετούνται ένα εκατομμύριο πολίτες το χρόνο με τη διαρκή χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία του ελληνικού λαού.

Η απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας οδηγεί σε σοβαρές δυσχέρειες και στην εκπαίδευση των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας όλα τα κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών τα οποία δεν χρηματοδοτεί εδώ και αρκετούς μήνες με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, ενώ οι λίστες αναμονής για προγράμματα του ΟΚΑΝΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Την ίδια εγκατάλειψη βιώνουν και οι ψυχικά ασθενείς οι οποίοι κυριολεκτικά σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο εξ αιτίας της εγκατάλειψης και μη χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του μεγάλου προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τους λόγους αυτούς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Πρωθυπουργός

Γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και του Προνοιακού Συστήματος της χώρας;

Πότε νομίζει η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της, οι οποίες σήμερα απλώς αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της;

Γιώργος Α. Παπανδρέου

1227790375-07707.thu.med.jpg

 

1227790505-06568.thu.med.jpg

 

1227790591-03028.thu.med.jpg

 

1227790640-23700.thu.med.jpg