Συνέντευξη Α. Λοβέρδου, εκπροσώπου για θέματα εξωτερικών στο Ρ/Σ "ALPHA" και στο δημοσιογράφο Μ. Παπαπαναγιώτου
Τρίτη 26 Αυγούστου, 2008
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να καλημερίσω τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο στην τηλεφωνική γραμμή. Καλημέρα κ. Λοβέρδο. Τι κάνετε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου. Μια χαρά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλή σεζόν να έχετε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλή σεζόν.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λοιπόν, δεν προλάβατε να ζητήσετε σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών για το θέμα των Σκοπίων και η κα Μπακογιάννη ανταποκρίθηκε, τι γίνεται;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να ήταν παράλληλες σκέψεις, γιατί εμείς το ζητήσαμε δημοσίως γύρω στη 1:00 μ.μ., η ώρα και σε λίγη ώρα, δηλαδή μια - δυο ώρες μετά η κα Μπακογιάννη το είχε προσδιορίσει. Φαίνεται ότι το είχαν αποφασίσει και από το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό είναι μια απόδειξη, ότι τα δύο κόμματα σ' αυτό το εθνικό θέμα που έχει να κάνει με την FYROM, αλλά και με τα άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής συμπέσαμε στην ανάγκη μιας συνεννόησης και είναι καλό αυτό, είναι πάρα πολύ καλό.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι περιμένετε όμως να βγει απ' αυτή τη συνεδρίαση, πέρα από μία φαντάζομαι ενημέρωση, η οποία δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα δημοσιότητας, έτσι;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οπωσδήποτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει ανάγκη για πολιτικές συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων, για συνεννοήσεις δια των διαδικασιών που έχουν θεσμοθετηθεί: Η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για το τι πρέπει να γίνει στην εξωτερική μας πολιτική, αφού ως φαίνεται κ. Παπαπαναγιώτου, τα βασικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του '90 που διαμόρφωσαν τα προτάγματα της εξωτερικής μας πολιτικής έχουν πια αλλάξει. O κόσμος δεν είναι πια μονοπολικός. Η ιστορία της Νέας Οσετίας έδειξε ότι η Ρωσία έχει επανακάμψει στο διεθνές προσκήνιο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό το βρίσκετε θετικό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάρα πολύ θετικό ο κόσμος να είναι πολυπολικότερος και να μην είναι μονοπολικός, όπου ζήσαμε τις κακές του συνέπειες. Τώρα και για δικά μας. Εμείς πιστεύαμε, αυτό ήταν μια βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ, την οποία ενστερνίστηκε και η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, ότι για τα Βαλκάνια η Ευρωατλαντική προοπτική ήταν η λύση, δηλαδή η προοπτική να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια λύση και για τα ίδια τα Σκόπια, αλλά και για την περιοχή.
Η προοπτική αυτή απορρίπτεται από τη Σκοπιανή ηγεσία. Η εθνική ηγεσία του κ. Γκρούεφσκι απορρίπτει αυτή την προοπτική. Δηλαδή αυτό που στήριξε την πολιτική μας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη επί 15 χρόνια και πάνω, από τα Σκόπια αυτή τη στιγμή απορρίπτεται, δεν τους ενδιαφέρει αν θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αν θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και συνεπώς το να τους απειλείς με βέτο αν δεν συνεννοηθούμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα δεν μετράει. Τους λέμε τώρα ότι μ' αυτά τα μυαλά δεν θα μπείτε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιλογή τους είναι να μην μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν γίνεται αυτό που θέλουν αυτοί και μόνο αυτοί στο θέμα του ονόματος.
Αυτή η αλλαγή στάσης επιβάλει και εμείς να ξαναδούμε τι είναι αυτό το οποίο έχουμε ως πολιτική για την FYROM και για το θέμα του ονόματος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εσείς έχετε κάποια ερμηνεία κ. Λοβέρδο γιατί έχει κλιμακωθεί αυτή η υστερική αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα και με απρέπειες πολιτικές, με παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και με έναν τρόπο ο οποίος όχι μόνο παρεξηγήσιμος είναι, αλλά και προκαλεί πολύ μεγάλη έτσι απορία με τι κότσια να το πω έτσι, τα κάνει κανείς;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λοιπόν, τα κότσια ήταν των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Παπαπαναγιώτου, με την ενθάρρυνση αυτής της χώρας τα Σκόπια, τα μικρά Σκόπια, πορεύτηκαν προς το Βουκουρέστι.
Εκεί για αυτούς υπήρξε, όπως απέδειξαν τα πράγματα μια δυσάρεστη έκπληξη. Είχαν εμπιστευτεί τους Αμερικανούς, την Αμερικανική Διοίκηση, πίστευαν ότι με την αδιάλλακτη στάση τους δεν θα πάθουν τίποτα, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριζαν την FYROM.
Η ζωή αποδείχτηκε τελείως διαφορετική. Είχαν τις εκλογές, μίλησαν εθνικιστικά, κέρδισαν καθαρή νίκη ο κ. Γκρούεφσκι και οι δικοί του, κέρδισαν τις εκλογές και αυτό τους δημιούργησε την εντύπωση ότι δια του εθνικισμού βγαίνει και περπατάει.
Συνέχισαν και μετά τις εκλογές αυτό το μοτίβο και τώρα που έφταναν τα πράγματα στο τέλος, δηλαδή έπρεπε να βρεθεί μια λύση και να δείξουν έναν χαρακτήρα, εκεί η λύση επειδή θα αντέφασκε με όλα αυτά τα οποία έχουν πει αυτό τον καιρό για να κερδίσουν τις εκλογές και μετά, τορπίλισαν τη λύση στον αέρα, τίναξαν τις συνομιλίες στον αέρα.
Αυτό δεν είναι κάτι στατικό, δεν τελειώνει εδώ. Διότι η αντιπαλότητα με την Ελλάδα, βάζει και την Ελλάδα να σκέφτεται ορισμένα πράγματα, πώς να πω, όταν τουλάχιστον ως χώρα καθυβρίζεται από τα Σκόπια. Δηλαδή αν μπούμε σε μία αντιπαλότητα χωρίς όρια την οποία στο ΠΑΣΟΚ εμείς δεν θα την προκρίνουμε. Υπάρχουν πράγματα που μπορούσε να δει η Ελλάδα και να κάνει κ. Παπαπαναγιώτου. Η χώρα των Σκοπίων έχει και το αλβανικό στοιχείο που είναι πάρα πολύ έντονο πληθυσμιακά με το οποίο είναι σε μόνιμο και διαρκή αναβρασμό.
Θα κερδοσκοπήσει η Ελλάδα πάνω σ' αυτά; Θα επενδύσει στην ομαλότητα των Σκοπίων ή όχι; Όταν καθυβρίζεσαι από τον Γκρούεφσκι αντικειμενικά, δεδομένο είναι ότι στο τραπέζι πέφτουν όλες οι προοπτικές μιας πολιτικής επιθετικής και απέναντι στα Σκόπια.
Αυτά όλα θα πρέπει τα κόμματα να τα δουν, να τα συζητήσουμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λύση βλέπετε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λύση το θέμα του ονόματος, όχι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, με τη στάση αυτή φαίνεται, ότι το τινάζουν στον αέρα, ότι μας λένε εμμέσως ότι από εκεί δεν βγαίνει, δηλαδή δεν μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη.
Για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση απαιτούνται υποχωρήσεις. Η Ελλάδα έκανε μια μεγάλη μετατόπιση και υποχώρηση ταυτοχρόνως αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία, αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό, απλώς να ήταν η χρήση της μία και μοναδική.
Και βγαίνουν αυτοί και λένε, ότι δεν ξέρουν τι θα γίνει με το όνομα, ξέρουμε όμως ότι ό,τι και να συμφωνήσουμε αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Αυτό είπε ο Γκρούεφσκι, "κατά τα λοιπά εμείς θα λεγόμαστε όπως θέλουμε και οι χώρες θα μας αναγνωρίζουν όπως επιθυμούν".
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλή σας μέρα. Γεια σας κ. Παπαπαναγιώτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλημέρα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ.