Συνέντευξη Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τον δημοσιογράφο Τ. Παππά

 

Κυριακή 24 Αυγούστου, 2008

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πυκνώνουν οι φήμες για πρόωρες εκλογές. Τις θεωρείτε πιθανές;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Παρακολουθούμε τον επίλογο μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία απέρχεται.

Σε αντίστοιχη ερώτηση τον περασμένο Απρίλιο είχα απαντήσει: «Ένας πρωθυπουργός που γνωρίζει καλά ότι με ευθύνη της κυβέρνησής του, καθημερινά χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση και των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι ένας πρωθυπουργός που μπορεί να αναγκαστεί να ζητήσει την προκήρυξη εθνικών εκλογών ανά πάσα Κυριακή».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο το κλίμα δεν είναι θετικό ούτε για το ΠΑΣΟΚ. Το φρόνιμο θα ήταν να παρακαλάτε να αργήσουν οι εκλογές...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώσαμε ένα ομολογουμένως δύσκολο σχέδιο ανασυγκρότησης. Δέκα χιλιάδες νεοεκλεγμένα στελέχη σε κάθε γωνιά της χώρας, μαζί με τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ, είναι τώρα έτοιμα να δώσουν τη μεγάλη μάχη. Μια μάχη έξω από τα κομματικά μας γραφεία, μέσα στην κοινωνία, μαζί με τον λαό. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για την επίθεση. Έτοιμο να φύγει από το «Είμαστε Εμείς» και να πάει στο «Είμαστε Εσείς».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολιτευτική σας τακτική θα συνεχιστεί όπως την ξέρουμε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σήμερα έχουν γίνει συνείδηση στους πολίτες αυτά που λέμε εδώ και καιρό.

Οι πολίτες έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τούτη την κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ για να αποδείξουμε ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν. Για το ΠΑΣΟΚ πια μια είναι η προτεραιότητα: Επικαιροποίηση, Εξειδίκευση, Γνωστοποίηση του Κυβερνητικού μας Προγράμματος. Ιδιαίτερα στο σκέλος που αναφέρεται στο «πού βρίσκω τους πόρους για να κάνω αυτά για τα οποία δεσμεύομαι;». Δηλαδή δίκαιη φορολόγηση, σωστή διαχείριση, χωρίς σπατάλες και διαφθορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι περικυκλωμένη από σκοτεινές ιστορίες, οι πολίτες στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς βάζουν στο ΠΑΣΟΚ πολύ κακό βαθμό. Γιατί;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα δημαγωγούσε όποιος ισχυρίζονταν ότι στην άσκηση της εξουσίας δεν υπήρξαν, δεν υπάρχουν, ή και δεν θα υπάρξουν, άνθρωποι με ελαστική συνείδηση που πρόδωσαν ή θα προδώσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η μεγάλη ευθύνη όμως της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος δε συνίσταται μόνο στη μεγάλη έκταση των κρουσμάτων διαφθοράς. Συνίσταται κυρίως στη λογική της ατιμωρησίας που καθιέρωσαν. Στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις συγκάλυψης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ουσιαστικά, το μήνυμα που διαρκώς εκπέμπουν είναι «ακόμη κι αν κλέψατε, ακόμη κι αν παρανομήσατε θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μη σας βρουν». Σας υπογραμμίζω, μάλιστα, ότι με την εμπλοκή και τη συνέργεια συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών σακατέψανε τη Δικαιοσύνη. Ποτέ άλλοτε από το '74 και μετά, δεν είχε κλονιστεί τόσο πολύ η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Και αυτό συνιστά βαρύτατη ιστορική ευθύνη του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του και συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως εξηγείτε το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχαριστημένοι από τον πρόεδρο τους;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαιτούν απ' όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απ' όλους μας, πρωτίστως βεβαίως από τον Παπανδρέου, εδώ και τώρα να φύγει η Δεξιά.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες που δεν είναι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, κυρίως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, περιμένουν να δουν πόσο το ΠΑΣΟΚ ανανεώνεται, αλλάζει.

Τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη με τη σειρά τους πρέπει να βγουν οριστικά από την ψυχολογία της 11ης Νοεμβρίου και να κινητοποιηθούν στις μάχες που θα δώσουμε τους επόμενους μήνες. Να είναι απολύτως βέβαιοι ότι τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο «εσωτερικός εχθρός» εξουδετερώθηκε ή βρίσκεται εν υπνώσει μέχρι να ξαναχτυπήσει;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ο «εσωτερικός εχθρός» είναι μόνον ο κακός μας εαυτός. Άλλωστε είναι και ο μοναδικός μας αντίπαλος. Ο μόνος από τον οποίο το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει. Ποιος είναι ο κακός μας εαυτός; Είναι το ΠΑΣΟΚ που ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ αντί να ασχολείται με τον πολίτη και τα προβλήματά του, με τη χώρα και το μέλλον της. Θεωρώ ότι όλα τα στελέχη μας, κεντρικά και περιφερειακά, έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους. Όλοι συνειδητοποιούν ότι η παράταξη δεν μπορεί να υποστεί άλλη ήττα, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει για το καλό της χώρας οπωσδήποτε να είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα πράξουν το αυτονόητο, όλοι θα συμβάλουν με τις μικρές οι μεγάλες δυνάμεις τους στη νίκη της παράταξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε εσάς ούτε την κυβέρνηση. Τέτοια κρίση αντιπροσώπευσης δεν έχει παρουσιαστεί από τη μεταπολίτευση και μετά...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις μέχρι να ξεσπάσει η υπόθεση Τσουκάτου, και όσο απομακρυνόμασταν από την 11η Νοεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε μια σταθερή ανάκαμψη. Η υπόθεση Siemens, έκανε σίγουρα και σε εμάς μεγάλη ζημιά. Όμως, με τις ακαριαίες αντιδράσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, αποδείξαμε ότι θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Ο αγώνας μας είναι ένας τίμιος αγώνας. Είναι ένας αγώνας μόνο για την Ελλάδα, μόνο για τον Έλληνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους ψηφοφόρους που λένε «φτάνει πια με τη Ν.Δ. και με το ΠΑΣΟΚ, ο δικομματισμός έφαγε τα ψωμιά του» τι απαντάτε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα τους απαντούσα με ένα παράδειγμα. Εμείς πιστεύουμε στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση κατήργησε πρόσφατα το φόρο αυτό και στη θέση του επέβαλε το ενιαίο τέλος ακινήτων. Επέβαλε ένα φόρο για όλα τα ακίνητα που πια θα το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί, ανεξαρτήτως αν έχουν μεγάλη ή μικρή ακίνητη περιουσία. Αυτοί που αρέσκονται στην προπαγάνδα περί δικομματισμού ας πάνε να μιλήσουν για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που τάχα είναι ίδιοι, στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που θα παραλαμβάνουν σε λίγες βδομάδες τα σημειώματα της εφορίας για να πληρώσουν φόρο για το ακίνητό τους. Τότε θα δουν τι απάντηση θα εισπράξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ανατροπή των συσχετισμών. Μπορεί να το πετύχει;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η ανατροπή των συσχετισμών γίνεται μόνο από το λαό. Οι πολίτες θέλουν να αλλάξουν κυβέρνηση γιατί αυτό είναι που επηρεάζει τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θέλει είναι να αλλάξει τα ποσοστά του. Προφανώς, υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων». Το μικροκομματικό συμφέρον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με το συμφέρον των πολιτών. Εμείς τους τα είπαμε έγκαιρα, αλλά αυτοί τυφλωμένοι από την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας των δημοσκοπήσεων έκλεισαν και τα αυτιά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μοντέλο του μεγάλου συνασπισμού έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται στην Ευρώπη. Με την πρόταση Αλογοσκούφη τι γίνεται;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Στην Ελλάδα το μόνο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας που μέχρι τώρα δοκιμάστηκε, με οικτρά αποτελέσματα, ήταν η περίφημη συγκυβέρνηση ΝΔ και Συνασπισμού, για να μην ξεχνιόμαστε. Η πρόταση Αλογοσκούφη για συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ είναι μια πρόταση που από εμάς εκλαμβάνεται ως μια μορφή συγνώμης της Δεξιάς για όσα έχουν πει, ή και λένε, εναντίον μας και βεβαίως είναι απόδειξη του αδιεξόδου τους.

Ο μόνος μεγάλος συνασπισμός που εμείς χτίζουμε είναι με την πλειοψηφία των πολιτών μέσα στους οποίους, βεβαίως, περιλαμβάνονται και όσοι πολίτες ψήφισαν ΝΔ και τώρα νιώθουν εξαπατημένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να περιμένουμε στις 3 του Σεπτέμβρη, ημέρα των γενεθλίων σας; Άλλη μία επανίδρυση, ανασυγκρότηση, αναγέννηση χωρίς συνέχεια;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πιστεύω ότι οι επόμενοι 10 μήνες είναι ικανοί να κρίνουν και να καθορίσουν τα επόμενα 10 χρόνια στην Ελλάδα. Να περιμένετε, λοιπόν, από τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να ακούσετε αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Για το σήμερα και το αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γ . Παπανδρέου είναι ηγέτης μακράς πνοής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ξεκινάτε από λάθος αφετηρία. Το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει και στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές εκλογές και ο Παπανδρέου πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος μέσα από μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ψήφος στις Ευρωεκλογές τελικά θα είναι χαλαρή;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό. Πρέπει η χαλαρή ψήφος στις Ευρωεκλογές από τους ίδιους τους πολίτες να γίνει μια «βαριά» ψήφος, άμεσα συνδεδεμένη με το παρόν τους, άμεσα συνδεδεμένη με ένα προοδευτικό μέλλον της Ευρώπης.