«Είμαστε εγγυητές της ελπίδας», ομιλία Γ. A. Παπανδρέου στη Χαλκίδα

 

Κυριακή 21, Σεπτεμβρίου 2008

Φωτογραφικό υλικό

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

βρισκόμαστε σήμερα εδώ αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με εντολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σ' αυτό το έκτακτο Συνέδριο της ΟΣΠΑ, γιατί θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πράγματι από την μια σε μια κρίσιμη στιγμή, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα ενώπιον εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Και το πρώτο συμπέρασμα το οποίο θέλω να σας μεταφέρω το δικό μας είναι, ότι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα με την Ολυμπιακή είναι απόλυτα συνδεδεμένο, έχει απόλυτη σχέση μ' αυτό που υφίσταται ο ελληνικός λαός σε όλα τα πεδία με τα οποία έρχεται σε επαφή με αυτή την κυβέρνηση, μ' αυτές τις κυβερνητικές πολιτικές.

Είναι απόλυτα συνδεδεμένο αυτό που γίνεται σήμερα στην Ολυμπιακή μ' αυτό που έγινε χθες στον ΟΤΕ, με αυτό που έγινε χθες στο φορολογικό νομοσχέδιο, μ' αυτό που έγινε χθες με την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την αντικατάσταση αυτού του φόρου με ένα φόρο που πια θα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες που έχουν ακίνητα, ανεξαρτήτως αν αυτά είναι μεγάλα ή μικρά, ανεξαρτήτως αν οι Έλληνες είναι πλούσιοι ή φτωχοί.

Και επίσης είμαστε εδώ για να σας πούμε και να πούμε στον ελληνικό λαό κάποιες αλήθειες. Και η πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι, ότι ναι πράγματι κλείνουν την Ολυμπιακή, βάζουν ταφόπλακα στην Ολυμπιακή.

Και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάποιοι απλώς, λίγοι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους; Σημαίνει ότι κάποιοι θα ξεβολευτούν; Σημαίνει, ότι ο Έλληνας πολίτης θα απαλλαγεί από βάρη και προβλήματα; Όχι δεν σημαίνει αυτό.

Το κλείσιμο της Ολυμπιακής το οποίο το έχουν σχεδιάσει εδώ και πολλά χρόνια, πέντε τουλάχιστον τον αριθμό είναι τα χρόνια όπου υλοποιούν μέρα με την ημέρα αυτό το σχέδιο, αλλά είναι πολλά περισσότερα αυτά στα οποία το σχέδιο αυτό που βιώνουμε σήμερα έχει σχεδιαστεί από την παρούσα Κυβέρνηση, τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Το κλείσιμο, λοιπόν, της Ολυμπιακής σημαίνει πολλά και σημαντικότερα πράγματα για τον Έλληνα πολίτη. Κατ' αρχήν σημαίνει το διαζύγιο των Ελλήνων πολιτών με το αίσθημα της ασφάλειας στις αερομεταφορές.

Κλείσιμο της Ολυμπιακής σημαίνει διαζύγιο των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας με έναν από τους βασικούς δρόμους της περιφερειακής ανάπτυξης αυτής της χώρας, που είναι ο ρόλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Κλείσιμο της Ολυμπιακής σημαίνει ουσιαστικά παράδοση των Ελλήνων  πολιτών στα χέρια ενός ιδιωτικού μονοπωλίου. Αυτό σημαίνει για τον Έλληνα πολίτη κλείσιμο της Ολυμπιακής.

Γι' αυτό η επιλογή αυτή της Κυβέρνησης δεν συγκρούεται με τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, δεν συγκρούεται με τις πολιτικές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συγκρούεται με το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Και συγκρούεται με το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως αμφιβολία ότι η Ολυμπιακή, ναι, είναι βιώσιμη.

Και αυτό φίλες και φίλοι, το ομολογούν τα ίδια στα στελέχη της Κυβέρνησης, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους δεν διστάζουν να παραδεχτούν, ότι ναι η Ολυμπιακή είναι βιώσιμη. 17 εκατομμύρια Ελλήνων, ανά τον κόσμο κάποιοι απ' αυτούς επικαλούνται για να στηρίξουν αυτή την άποψη. Τα δεδομένα και αδιαμφισβήτητα οφέλη που μπορεί να έχει αυτή η εταιρεία από τους νέους προορισμούς προσθέτει κανείς, για να απαντήσει με απολύτως θετικό τρόπο αν είναι βιώσιμη η Ολυμπιακή. Βεβαίως είναι βιώσιμη η Ολυμπιακή.

Υπάρχει αμφιβολία ότι η Ολυμπιακή χρειάζεται ένα σχέδιο εξυγίανσης, χρειάζεται ένα σχέδιο βιωσιμότητας ειδικά στη σημερινή εποχή του πολύ οξυμμένου διεθνούς ανταγωνισμού; Καμία απολύτως αμφιβολία.

Είναι άλλο πράγμα όμως, φίλες και φίλοι να υπάρχει ένα σχέδιο εξυγίανσης και βιωσιμότητας μιας τέτοιας εταιρείας, ενός τέτοιου κολοσσού, είναι άλλο πράγμα να γίνονται λάθη στην προσπάθεια να επιβιώσει, να εξυγιανθεί και να γίνει ανταγωνιστική η Ολυμπιακή και είναι άλλο πράγμα να υπάρχει, όπως σήμερα υπάρχει απ' αυτή την Κυβέρνηση σχέδιο κλεισίματος, σχέδιο θανάτου αυτής της Εταιρείας. 

Και αυτή η Κυβέρνηση για δύο πράγματα δεν έχει κανείς Έλληνας πολίτης την αμφιβολία. Είναι δύο πράγματα, δύο συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι, ότι όχι μόνο δεν έχουν ένα σχέδιο για τη σωτηρία της Ολυμπιακής, αλλά αυτό που εφαρμόζουν είναι ένα σχέδιο για το κλείσιμό της.

Δεύτερο συμπέρασμα για το οποίο δεν έχει καμία αμφιβολία ο ελληνικός είναι, ότι, φίλες και φίλοι, αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει πια την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση για να διαχειριστεί μεγάλα κεφάλαια που έχουν σχέση με την περιουσία του Ελληνικού λαού.

Δεν έχει αυτή η Κυβέρνηση την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση, γιατί είναι μία Κυβέρνηση που το μόνο που κάνει είναι μπίζνες. Είναι μπίζνες στις πλάτες του ελληνικού λαού. Μπίζνες στις οποίες δεν διστάζουν να μπλέκουν μέχρι και Μοναχούς.

Δεν έχει αυτή η Κυβέρνηση την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση, μια Κυβέρνηση που έκανε ό,τι έκανε στον ΟΤΕ, μια Κυβέρνηση που πήρε την κερδοφόρα ΔΕΗ και την κατέληξε ζημιογόνο, μια Κυβέρνηση που είχε στα χέρια της ακόμη και ένα ΙΚΑ, να το πούμε κι αυτό, να το θυμηθούμε, το οποίο ήταν πλεονασματικό και τώρα έχει φτάσει να είναι κι αυτό ελλειμματικό.

Δεν έχει την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση αυτή η Κυβέρνηση να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να του μιλήσει για την Ολυμπιακή, όταν επί πέντε ολόκληρα χρόνια το μόνο που έχει συνδυάσει την παρουσία της στην Ολυμπιακή είναι ζημιές, αδιαφάνεια και κακοδιοίκηση.

800 εκατομμύρια € αναφέρεται ότι θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν εκ νέου στην Ολυμπιακή για την κακοδιαχείριση που υπήρξε στην εταιρεία από τα έτη 2005 μέχρι 2007. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γι' αυτό αυτή η Κυβέρνηση, εμείς πιστεύουμε, ότι δεν έχει την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση να μεταχειρίζεται πια αυτές τις μεγάλες υποθέσεις του ελληνικού λαού.

Γι' αυτό θα δώσουμε μαζί σας μέχρι τέλους τη μάχη, ώστε ο Έλληνας πολίτης να έχει μια βιώσιμη ανοιχτή Ολυμπιακή, να έχει μία Ολυμπιακή η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί, να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πολίτες, να εξυπηρετήσει το αίσθημα ασφάλειας, την ανάγκη ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, να εξυπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.