Σημεία συνέντευξης Ε. Χριστοφιλοπούλου πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο Ρ/Σ "Flash" και στο δημοσιογράφο Α. Κοκορίκο

 

4 Αύγούστου, 2008

 

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έρχεται Σεπτέμβριος, οι πολίτες αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται για ένα δύσκολο φθινόπωρο κι ένα ακόμη δυσκολότερο χειμώνα. Υπάρχει ακρίβεια, υπάρχει δυσπραγία, υπάρχει μεγάλη ανέχεια, υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Σε λίγο ανοίγουν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί βρίσκονται στον αέρα. Μ' αυτά πότε θ' ασχοληθούμε; Με το «Βοήθεια στο Σπίτι» που κινδυνεύει να καταργηθεί, πότε θ' ασχοληθούμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θίξατε δυο θέματα που είναι πολύ σημαντικά για όλους και κυρίως για τους γονείς και για τους παππούδες και για τις γιαγιάδες. Το ένα είναι οι παιδικοί σταθμοί και η προσχολική ηλικία όπου δεν υπάρχουν βέβαια εγκαταστάσεις και άνθρωποι για όλους. Υπάρχει βέβαια ο νόμος που επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση και στα δυο χρόνια προσχολικής ηλικίας αλλά είναι θεωρητικό όμως, είναι μόνο το χαρτί του νόμου...

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό ήταν ένα ακόμα πυροτέχνημα... Αλλά πρέπει να μιλήσουμε και τους παιδικούς σταθμούς και για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία, τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν, διότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μέσω κουπονιών ένα πολύ μικρό μέρος από τις περίπου 25.000 θέσεις παιδιών και βρεφών που δημιουργήθηκαν από τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας διαχωρισμός, τα κουπόνια δεν μπορούν ν' αφορούν π.χ. μητέρες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, δεν μπορούν ν' αφορούν εργαζομένους γονείς οι οποίοι υπερβαίνουν τις 24.000 ευρώ το μήνα και πείτε μου εσείς, δυο σκληρά εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι έχουν λίγο παραπάνω από 24.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο, δεν θα πρέπει να δικαιούνται φύλαξη για τα παιδιά τους για να συνεχίσουν να εργάζονται;

Υπάρχουν πάρα πολλοί αποκλεισμοί απ' αυτό το πρόγραμμα των κουπονιών. Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία διαχειρίζεται τους παιδικούς σταθμούς, καταντά να είναι και αυτή απλώς ένας προμηθευτής, καταντά να βρίσκεται σε ίση μοίρα με οποιονδήποτε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Δεν είμαστε εναντίον των ιδιωτικών παιδικών σταθμών βεβαίως..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι βέβαια, κι εκεί δουλεύουν Έλληνες, αλλά το θέμα είναι ότι και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αν ήθελε να προσφύγει το κράτος, και θα έπρεπε να προσφύγει, θα έπρεπε να πληρώνει για κάθε παιδί ένα ποσό.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνώ απολύτως. Όπου λοιπόν υπάρχει δημόσια δομή φύλαξης, το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της και την λειτουργία αυτών των υπηρεσιών για τα παιδιά που ήδη υπάρχουν. Το δεύτερο βήμα είναι, μέχρι να δημιουργήσουμε νέους σταθμούς -κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ λέμε ότι την πρώτη τετραετία θέλουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των υπαρχόντων Σταθμών- μέχρι τότε λοιπόν, συμφωνώ για το κουπόνι. Κουπόνι στην εργαζόμενη μητέρα, στην αυταπασχολούμενη, χωρίς όμως διακρίσεις.

Αν είσαι εργαζόμενη στο Δημόσιο δεν μπορείς να πάρεις κουπόνι. Αν είσαι μετανάστρια, ακόμα και αν πληρώνεις ΙΚΑ δεν μπορείς να πάρεις κουπόνι. Αυτό τι ρατσισμός είναι πάλι; Μια γυναίκα είναι μετανάστρια, η οποία είναι νόμιμα εργαζόμενη στην Ελλάδα και πληρώνει εισφορές στο ΙΚΑ κανονικά, δεν μπορεί να πάρει κουπόνι να πάει το παιδί της στον παιδικό σταθμό! Κι αν πάμε και στους ηλικιωμένους, εκεί η κατάσταση είναι ακόμα τραγικότερη διότι δεν υπάρχει καν κάποιο πρόγραμμα το οποίο είναι μικρό, κουτσουρεμένο, ρατσιστικό...

Εκεί ακόμα βρισκόμαστε πραγματικά στο κενό. Διότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών και η Υπουργός Απασχόλησης έχουν αμελήσει να εκδώσουν μια κοινή υπουργική απόφαση, η οποία να διασφαλίζει ένα πρόγραμμα τόσο σημαντικό όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι ηλικιωμένοι στα χωριά, στις πόλεις, παντού, περιμένουν τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι», σα να περιμένουν την οικογένεια τους. Τους περιμένουν κάθε μέρα να έρθουν να τους πάρουν την πίεση, να τους ψωνίσουν, να τους φροντίσουν. Ειλικρινά σας λέω, το έχω ζήσει στην περιφέρειά μου, στην Αττική, και στην Ανατολική και στη Δυτική. Και όμως, αυτοί οι 4.000 και πλέον εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα!

Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που είναι στον αέρα, είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν κατά κάποιον τρόπο, όπως προανέφερα, η «οικογένεια» για 100.000 ηλικιωμένους. Κι αυτό το πρόγραμμα είναι στον αέρα. Και η κυβέρνηση, δια της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Παυλόπουλου, λέει ότι «φταίει το ΠΑΣΟΚ». Και εδώ βεβαίως γελάμε, μάλλον δεν γελάμε, κλαίμε... Δεν μπορεί να είναι «κλωτσοσκούφι» η αξιωματική αντιπολίτευση μετά από πέντε χρόνια..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως για τους γονείς όλους που έχουν παιδιά/, αυτά τα οποία ακούγονται ως μέριμνα της πολιτείας και ως μεγαλεπήβολα σχέδια για ν' αναστρέψουμε την δημογραφική συρρίκνωση, είναι αστεία πράγματα. Έβλεπα χθες την ανακοίνωση για τους τρίτεκνους, ότι θα παίρνουν 128 ευρώ. Μα με 128 ευρώ ούτε το τρίτο παιδί δεν μπορείς να στείλεις σε παιδικό σταθμό, πρέπει να έχεις 250 τουλάχιστον, στον χειρότερο να το στείλεις δηλαδή 250 θέλεις, όχι 128.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα δεν αρκούν τα επιδόματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κατάσταση πάντως δεν είναι χειρότερη απ' ό,τι επί ΠΑΣΟΚ. Η ίδια κατάσταση, απλώς δεν έχει βελτιωθεί καθόλου.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας είπα ότι εμείς δημιουργήσαμε για 25.000 παιδιά παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Εμείς το είπαμε στο ΠΑΣΟΚ ,και το είπαμε με το πρόγραμμά μας, και ως γυναίκα πολιτικός σας το επαναλαμβάνω με έμφαση, ότι θεωρώ το ζήτημα της φύλαξης παιδιών περνά στην πρώτη γραμμή για το δημογραφικό και για την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έτσι είναι.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν και δουλεύουν σκληρά. Όταν ξέρει μια εργαζόμενη ότι το παιδί της είναι προστατευμένο, φυλάσσεται καλά, δεν επιβαρύνεται, μπορεί ν' αποδώσει καλύτερα και στη δουλειά της και να είναι και καλή μάνα όταν γυρίζει στο σπίτι. Άρα αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να μεγαλώσει, να εκσυγχρονισθεί και αν θέλουμε να επενδύσουμε στο δημογραφικό, η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, μαζί με διάφορα επιδόματα και κίνητρα. Δηλαδή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της οικογένειας και ας έχουμε και διακομματική συναίνεση γι αυτό. Εμείς έχουμε προτείνει μια σειρά μέτρων..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι όποιος διαφωνεί ας το πει. Και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» επίσης ήταν χρήσιμο για πολλούς ανθρώπους, ήταν όμως γνωστό από την αρχή ότι τα πρώτα μόνο χρόνια θα χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς πόρους και μετά θα έπρεπε να βρει η Ελλάδα εθνικούς πόρους. Δηλαδή ήταν γνωστό αυτό, δεν πρέπει να κατηγορούμε τώρα την κυβέρνηση που έτυχε επί των ημερών της να πρέπει να βάλει το χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό και να δώσει χρήματα..

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ όταν παρέδωσε την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2004, το Γ' ΚΠΣ ήταν στον μισό χρόνο εφαρμογής του. Ήταν υπεύθυνη λοιπόν η κυβέρνηση για τις διαδικασίες αξιολόγησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν οι κυβερνώντες, εκτός από την κοινωνική τους αναλγησία δεν ξέρουν ούτε να διαχειριστούν τους Κοινοτικούς πόρους και να διαπραγματευθούν με τις Βρυξέλλες, εμείς λυπούμεθα πολύ.

Αλλά εγώ σας ρωτώ: Ποιος σοβαρός, νουνεχής Έλληνας πολίτης θα πιστέψει ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ τώρα που πλησιάζει η 31η Αυγούστου και λήγει το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, και έχουμε φέρει το θέμα στη Βουλή επανειλημμένα, δεν έχουν κάνει τίποτα και γι' αυτό. Λυπάμαι πάρα πολύ κ. Κοκορίκο. Λυπάμαι που ο Υπουργός Εσωτερικών αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα σηκώνει τόσο τους τόνους... Αν θέλει να μας απαντήσει πολιτικά, ας μας απαντήσει,

Εμείς κόσμια τον καλέσαμε να δώσει λύση και ειλικρινά σας λέω, από την εκπομπή σας σήμερα, εάν ο Υπουργός Εσωτερικών έστω και την τελευταία στιγμή δώσει λύση, η οποία θα είναι διέξοδος για το «Βοήθεια στο σπίτι», που βοηθά τους ανήμπορους και τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, εμείς θα του πούμε μπράβο. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», που λέει ο λαός. Ας το κάνει όμως...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας μέρα.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.