Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Πέμπτη 21 Αυγούστου, 2008
Κύριοι Νομάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, κ. Δήμαρχε της Ολυμπίας, κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, σε τρία σημεία ήθελα να σταθώ.
Πρώτα απ' όλα, στην ουσία της δικής μας σημερινής πράξης.
Δεύτερον, στην διαπίστωση για την κατάσταση που υπάρχει εδώ στην περιοχή, στις πυρόπληκτες περιοχές, που δυστυχώς πολλές απ' αυτές έζησαν την διπλή καταστροφή με τους σεισμούς.
Και τρίτον, την πρότασή μας την οποία καταθέσαμε ήδη από πέρσι, περίπου αυτή την εποχή, λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές, μια πρόταση για την αναγέννηση αυτού του τόπου. Μια πρόταση, η οποία σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή, ολοκληρωμένη πρόταση, που δυστυχώς δεν έχει - τουλάχιστον μέχρι σήμερα - αποδεχτεί η πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή η κυβέρνηση.
Είμαστε εδώ, πρώτα απ' όλα, για να τιμήσουμε τους πυρόπληκτους, αλλά και τη μνήμη όσων χάθηκαν.
Σήμερα, κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας να δώσουμε το 30% της κρατικής προεκλογικής οικονομικής ενίσχυσης προς το ΠΑΣΟΚ και αυτό, για την αποκατάσταση της πληγωμένης από τις πυρκαγιές Ηλείας και των όμορων περιοχών.
Ήδη παραδώσαμε την επιταγή με το χρηματικό ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ στον Νομάρχη Ηλείας. Συνδικαιούχοι στο λογαριασμό αυτό είναι, ο Νομάρχης και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Τα χρήματα όμως αυτά, θα δοθούν και θα καλύψουν ανάγκες ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και στους άλλους πυρόπληκτους νομούς. Ο στόχος των παρεμβάσεων είναι τριπλός και τα χρήματα είναι άμεσα εκταμιεύσιμα.
Πρώτος στόχος. Διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, για την υλοποίηση σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής στη βάση των κατευθύνσεων της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ. Ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει μέσω διαδικτύου, δηλαδή θα είναι ανοιχτός όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολίτες και φορείς από την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, ελεύθερα και με διαφάνεια θα συμμετάσχουν με τις δικές τους προτάσεις.
Συγκεκριμένες προτάσεις, που θα συμπληρώνουν και θα εξειδικεύουν την πρόταση την δική μας. Ακόμη θα μπορέσουν να συμβάλουν και στην εξεύρεση και άλλων πόρων για την ανασυγκρότηση της Ηλείας και της περιοχής της Ολυμπίας. Πιστεύω ότι, αυτή η προσπάθεια θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων απ' όλη την υφήλιο.
Και το λέω αυτό, γιατί δεν έχουμε εκτιμήσει, δεν έχει εκτιμήσει αυτή η κυβέρνηση - αυτό που είπα και στη δήλωσή μου - το κεφάλαιο που λέγεται πολιτισμός, τον συμβολισμό αυτής της περιοχής. Τις αξίες που εμπνέουν και κινητοποιούν λαούς, πολίτες σε όλη την υφήλιο και που βεβαίως, αυτές τις ημέρες κινητοποιούν ξανά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Αυτό το κεφάλαιο, εμείς θα το αξιοποιήσουμε μέσα απ' αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό.
Στην επιτροπή αξιολόγησης θα συμμετέχουν προσωπικότητες υψηλού επιστημονικού κύρους. Η τελική μελέτη θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ειδική χρηματοδότησή της ως καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα αναγέννησης πυρόπληκτων περιοχών, αλλά και μιας εναλλακτικής μορφής ανάπτυξης. Το έργο εφαρμογής αυτού του πιλοτικού προγράμματος, θα αναλάβει αναπτυξιακός φορέας που συστήνεται ειδικά για αυτόν τον στόχο.
Δεύτερος στόχος. Ποσό που δεν θα είναι λιγότερο από 500.000 ευρώ, θα δοθεί στα φτωχά και ορφανά παιδιά. Δηλαδή, στις φτωχότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας, ως υποτροφίες για σπουδές, που έχουν σχέση βεβαίως με τα θέματα που καλύπτει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ για την ευρύτερη περιοχή. Επενδύουμε στους νέους, επενδύουμε στο μέλλον τους και στο μέλλον της περιοχής.
Και τρίτος στόχος. Εκτέλεση έργων, πρότυπων έργων, είτε είναι αντιπλημμυρικά, είτε είναι αναδασώσεις, είτε άλλες πρότυπες περιβαλλοντικές δράσεις, βεβαίως ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης που συμμετέχουν στην διαχείριση αυτού του ποσού.
Αυτά είναι που αφορούν την δική μας μικρή συμβολή, αλλά θα έλεγα και ουσιαστική συμβολή. Τη λέω και ουσιαστική, γιατί για μας στοιχίζει. Το κάνουμε απλόχερα, αλλά δεν είμαστε ένα κόμμα με πλούτο. Είναι τα λεφτά τα οποία θα πήγαιναν σε προεκλογική εκστρατεία και εμείς αποφασίσαμε αντί να πάνε σε μια προεκλογική εκστρατεία, σε διαφημίσεις προεκλογικές και οτιδήποτε άλλο, να έρθουν αυτά τα χρήματα εδώ, ουσιαστικά και συμβολικά, για την ανασυγκρότηση των περιοχών.
Δυστυχώς, περιμέναμε πολλά περισσότερα από την κυβέρνηση, που προεκλογικά πολλά μας είπε και δυστυχώς πέρα από μια κακοστημένη, θα έλεγα, κομματική φιέστα, βλέπω, βλέπουμε ότι, 12 μήνες, όχι μόνο υποφέρει, αλλά αισθάνεται την εγκατάλειψη η περιοχή αυτή.
Έχω έρθει πολλές φορές στην περιοχή. Ήρθα και πάλι σήμερα. Πήγα στην Αρτέμιδα, μια περιοχή που βεβαίως είχε πληγεί. Συγκλονίστηκα με τα μνημεία τα οποία είδα στο δρόμο, αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν. Είναι μια περιοχή που χτυπήθηκε ιδιαίτερα, και η παραγωγή και τα σπίτια, αλλά που έχει έστω μια κάποια αρωγή από τους Κυπρίους και από ιδιώτες χορηγούς και συγχαρητήρια σ' αυτούς. Αλλά βλέπω ακόμη και εκεί που υπήρχε αυτή η αρωγή, την αγανάκτησή τους, την απόγνωσή τους, τα προβλήματα που ζουν.
Μας έλεγαν οι άνθρωποι εκεί και είμαι σίγουρος εσείς τα ζείτε καθημερινά, πως μπορεί να ζήσει ένας παραγωγός - γιατί δεν μιλάμε για σεισμούς, είναι άλλη περίπτωση αυτή και το λέγαμε και πριν από ένα χρόνο πως μπορεί να ζήσει ένας παραγωγός που δεν έχασε μόνο το σπίτι του, έχασε και την παραγωγή του. Η παραγωγή αυτή δεν ξαναγίνεται σε ένα χρόνο, ούτε οι ελιές, ούτε τα ζώα. Πώς θα μπορέσει να μείνει στο χωριό; Δεν θα μπορέσει εάν δεν υπάρχει η αρωγή του κράτους. Η ουσιαστική αρωγή του κράτους.
Και βεβαίως, αυτό το οποίο μας έλεγαν είναι ότι, περίπου ένα ποσό τουλάχιστον 12 εκ. ευρώ, στην περιοχή εκείνη χάνεται πια ετησίως από την έλλειψη της παραγωγής της ελιάς, του λαδιού. Είναι τεράστιο ποσό για την ανάπτυξη της περιοχής, που δείχνει πόσο φτωχαίνει. Δεν είναι μόνο η περσινή καταστροφή, αλλά φτωχαίνει χρόνο με το χρόνο αυτή η περιοχή, αυτές οι περιοχές, εφόσον δεν υπάρχουν ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πολιτεία.
Να αναφερθούμε στις καθυστερήσεις; Να αναφερθούμε στο χάος και στην απραξία; Στην καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την εκτίμηση - αποτίμηση των ζημιών; Στην καθυστέρηση για την προστασία του εναπομείναντος φυτικού και ζωικού κεφαλαίου; Στην καθυστέρηση για την ανακατασκευή κτιρίων, όπως οι αποθήκες και οι στάβλοι;
Στην έλλειψη ενημέρωσης για την φροντίδα που πρέπει να δείξει ένας αγρότης για το φυτικό κεφάλαιο; Στις αποζημιώσεις των μηχανημάτων των αγροτών πολλοί από τους οποίους πήγαν με τα τρακτέρ για να σώσουν ή να σταματήσουν τις φωτιές, ή να σώσουν τα σπίτια τους και τώρα δεν αποζημιώνονται;
Να μιλήσουμε για τη έλλειψη κινήτρων, για την παραμονή στις περιοχές; Να μιλήσουμε για τη μη αξιοποίηση των 170 - 190, 200 εκ. ευρώ που έδωσε ο Ελληνικός λαός από την τσέπη του και πολλοί χορηγοί; Τα οποία κάθονται, τώρα που χρειάζεται να επενδυθούν, αυτή την πρώτη χρονιά, όχι σε 5 χρόνια που θα έχει γίνει μόνιμη πια η οικονομική καταστροφή για την περιοχή;
Που δεν έχει αξιοποιηθεί ο εθελοντισμός; Που βλέπουμε μόνο μια ψηφοθηρική, ρουσφετολογική χυδαία εκμετάλλευση με τα τριχίλιαρα; Που ήταν ψηφοθηρική, συγκεκριμένα ψηφοθηρική για τις εκλογές και μετά ξεχάστηκαν; Ή μήπως δεν έχουμε αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν, αναδασώσεις - πέραν της Ολυμπίας που έγινε βεβαίως και έπρεπε να γίνει, αλλά όχι μόνο για τα μάτια. Έπρεπε να γίνουν κι αλλού, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί.
Μήπως για τα κτίρια και τις κατοικίες; Άνθρωποι που επλήγησαν, έχασαν την παραγωγή τους, δεν έχουν εισόδημα, πολλές φορές ζουν σε κοντέινερ και τους ζητάει τώρα η πολιτεία να πληρώσουν και από πάνω τις μελέτες σε ιδιωτικά γραφεία, για να μπορέσουν να φτιάξουν τα σπίτια τους.
Αυτή είναι η αρωγή; Αυτή είναι η συμπαράσταση; Αυτοί τι θα κάνουν; Θα γίνουν μετανάστες στη χώρα τους. Θα ερημώσουν τα χωριά, θα μείνουν οι γέροι και με το ειδικό χωροταξικό που πιέζει, ουσιαστικά εκβιάζει αυτόν που δεν έχει πια να ζήσει, να πουλήσει το χωράφι του. Και επιτρέπει την κατασκευή μεγάλων τουριστικών κατοικιών, σε μεγάλες εκτάσεις. Θα αναγκάσει τον κάτοικο της περιοχής να πουλήσει το χωράφι του. Αλλά θα δούμε και έναν τύπο ανάπτυξης, που θα θυμίσει και πάλι το τσιμέντο, όπως έχουμε δει σε τόσες και τόσες πόλεις και περιοχές στη χώρα μας. Υποβαθμίζουν τελικά την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής ενώ θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά.
Μάλιστα, κάποιος στην Αρτέμιδα μου είπε το εξής: «Μα στην Καλαμάτα όταν έγιναν οι σεισμοί υπήρξε ένα σχέδιο και βγήκε η Καλαμάτα καλύτερη πόλη από ότι ήταν πριν. Δυστυχώς, όμως, έχουμε την εγκατάλειψη από την πλευρά της κυβέρνησης». Αυτό βιώνει η περιοχή.
Εμείς, αντιθέτως, πέρσι, υποσχεθήκαμε και το ποσό αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που θα καταθέταμε στη Βουλή. Δούλεψαν οι συνάδελφοι και της περιοχής και οι αρμόδιοι για τα συγκεκριμένα θέματα, ανακοινώσαμε το Πρόγραμμα αλλά τελικά καταθέσαμε και πρόταση νόμου.
Αυτή η πρόταση νόμου, είναι ένα ειδικό αλλά και ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών. Βασικός στόχος είναι ο άνθρωπος, όχι το κέρδος, όχι η μιζέρια, όχι η απαξίωση. Είναι ο άνθρωπος να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του, τη σιγουριά του, την ασφάλειά του, το εισόδημά του, την αξιοπρέπεια και την προοπτική. Είναι η παραμονή των πληγέντων στον τόπο. Η διασφάλιση προοπτικής μέσα από ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.
Πρέπει να ξεφύγουμε, είναι αδήριτη ανάγκη να ξεφύγουμε από το πρότυπο ανάπτυξης που έχουμε πια στις πόλεις μας, από την Αθήνα, μέχρι τις μικρότερες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, που είναι το τσιμέντο, που είναι η απαξίωση της ποιότητας ζωής.
Ένα νέο πρότυπο Πράσινης Ανάπτυξης, που αναδεικνύει το σεβασμό μας στον άνθρωπο, τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και που δημιουργεί και τη βιωσιμότητα, την επένδυση, το ενδιαφέρον, την τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική ανάπτυξη.
Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε, αναλάβαμε με ευθύνη και ευαισθησία πρωτοβουλία που εμπράκτως προωθεί τις αξίες της αλληλεγγύης, διασφαλίζει απασχόληση και ποιότητα ζωής.
Τι λέει αυτή η πρόταση;
Εγγυόμαστε το κεκτημένο ζωής με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για τη διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε αγροτική οικογένεια των πυρόπληκτων περιοχών έως το τέλος του 2012. Και για τους ελαιοπαραγωγούς η εγγύηση του εισοδήματος επεκτείνεται ως το τέλος του 2014.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Όπως είπα και προηγουμένως, όταν δεν έχεις παραγωγή, δεν μπορείς να επιβιώσεις. Άρα λοιπόν χρειάζονται κάποια χρόνια για να μπορέσεις να ξαναφυτέψεις, να ξανααναπτύξεις την παραγωγή σου και σε αυτό το χρόνο ερχόμαστε εμείς ως πολιτεία και λέμε 1.000 ευρώ το μήνα, για να μην φύγει αυτός που έχει πληγεί, από τον τόπο του, και να ξανακαλλιεργήσει.
Εγγυόμαστε την αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας με την κάλυψη από το κράτος και του κόστους των ζωοτροφών. Εγγυόμαστε τη σύσταση δικτύου ενημέρωσης και πληροφόρησης των αγροτών, την ενίσχυση των ΟΤΑ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή, με γεωτεχνικούς, την ίδρυση πρότυπης Αγροτικής Σχολής, για το νέο είδος της αγροτικής ανάπτυξης που θέλουμε, και τη συγχρηματοδότηση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Εγγυόμαστε την οικιστική ανασυγκρότηση, με την πλήρη ανάληψη από το κράτος του κόστους επισκευής και ανακατασκευής των πυρόπληκτων κατοικιών, των διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων, καθώς και όλων των υποδομών που επλήγησαν σε κάθε οικισμό και των δικτύων, τα οποία έχουν είτε πάθει ζημιά, είτε καταστραφεί.
Είπαμε σε πέντε πυρόπληκτους παραδοσιακούς οικισμούς να εφαρμόσουμε και ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αναδημιουργίας, με έμφαση στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής, τη χρήση βιοκλιματικών προτύπων - νέα ενεργειακά πρότυπα, τα οποία ζητά πια ο πολίτης σε όλο τον κόσμο, γιατί το κόστος του πετρελαίου ανεβαίνει και πρέπει να μπούμε σε νέες τεχνολογίες - και την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης. Να γίνει η περιοχή αυτή πρότυπο για την Ελλάδα, για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μπορεί.
Εγγυόμαστε με την πρότασή μας την παραγωγική ανασυγκρότηση και απασχόληση, που αποτελεί βασική προϋπόθεση διατήρησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πυρόπληκτες περιοχές. Κι αυτό, με την ανάληψη από το κράτος του κόστους επισκευής και αποκατάστασης επαγγελματικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, με την υπαγωγή των πυρόπληκτων περιοχών στο Ειδικό Καθεστώς ενίσχυσης περιφερειών, με αυξημένα επενδυτικά κριτήρια και κίνητρα και με ειδικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, που θα συντηρήσουν και θα προσλάβουν νέα παιδιά, θα συντηρήσουν θέσεις εργασίας.
Κι αυτό, με ειδικό πρόγραμμα και μέσω του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων και την δωρεάν χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων - δηλαδή, αυτό που λέμε διαδίκτυο, το οποίο είναι σημαντικό πια εργαλείο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη νεολαία - για μια 5ετία προς όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.
Εγγυόμαστε με την πρότασή μας τη χωροταξική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανασυγκρότηση με ένα Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές με τη γρήγορη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, με την κατάρτιση δασικών χαρτών, με την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, με την συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των νερών, που είναι ένα βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο η ανθρωπότητα, αλλά και η Ελλάδα, και με την εφαρμογή ειδικών μέτρων για την προστασία των περιοχών NATURA.
Εγγυόμαστε τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, αλλά και την εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτών των χώρων, σε διεθνές επίπεδο.
Η πρόταση μας αφορά και το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής. Μερικά από τα μέτρα αυτά, τα περισσότερα που σας ανέλυσα, είναι άμεσα, τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει από την προηγούμενη χρονιά.
Έχουμε, όμως, και σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Πού πάει αυτός ο τόπος; Τι θέλουμε για τα παιδιά μας; Πως θα ανταγωνιστούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον;
Και γι' αυτό μιλάμε, για την ισόρροπη ανάπτυξη της Πελοποννήσου και την μετατροπή της Ηλείας σε πολυδύναμο πόλο πράσινης ανάπτυξης, σύμβολο για την Ελλάδα του μέλλοντος. Ένα πρότυπο για όλη την Ελλάδα, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης και σημείο οικουμενικής αναφοράς. Ναι, η Ολυμπία είναι σήμερα σημείο οικουμενικής αναφοράς για την ιστορία και την παράδοσή της.
Πρέπει να την κάνουμε σημείο οικουμενικής αναφοράς και για το το αύριο, για το νέο πρότυπο ανάπτυξης που ζητά, που απαιτεί η ανθρωπότητα. Γι' αυτό και εγγυόμαστε μέσα στην πρότασή μας, την ίδρυση, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, εάν θέλετε ενός νέου παραρτήματος, ενός ουσιαστικού παραρτήματος, εάν θέλετε μίας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης.
Δημιουργείται ένα μουσειακό και θεματικό πάρκο με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδρύεται ένα «Διεθνές Πρότυπο Ολυμπιακό αθλητικό κέντρο» ώστε να έρχονται εδώ οι αθλητές για εκπαίδευση σε τομείς του αθλητισμού, αλλά και για διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων.
Αξιοποιούμε την περιοχή ιδρύοντας εδώ ένα κέντρο ειρήνης και εκεχειρίας - είμαι και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκεχειρίας - σε συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο και το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ναι, αυτός ο τόπος να συμβολίσει αυτό το οποίο συμβόλιζε ανά τους αιώνες, την ειρήνη, τη συνεργασία, την ανθρωπιά, την εκεχειρία. Εδώ να έρχονται οι ηγέτες αντιμαχόμενων πλευρών και εδώ να βρίσκουν τις λύσεις.
Και τέλος, προχωρούμε σε μελέτη για την Ολυμπία, για την διαμόρφωσή της ως πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης.
Αυτή είναι η συγκεκριμένη μας πρόταση. Έχει πάρει μορφή νόμου, είναι πρόταση προς την κοινωνία και τους πολίτες. Είναι μια δημιουργική πρόταση, που όπως σας είπα, αφορά την Ηλεία, την Ολυμπία, την Αχαΐα, την Πελοπόννησο όλη. Άρα είναι ένα πρότυπο το οποίο τελικά για μας θα είναι ένα σημείο αναφοράς για τη νέα μορφή ανάπτυξης που πρέπει να πάρει η χώρα μας.
Και από εδώ ξεκινάμε. Είναι μια πρόταση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και όχι απλώς στο κέρδος. Βάζει το περιβάλλον, τον πολιτισμό στο επίκεντρο και όχι την απαξίωση. Βάζει στο επίκεντρο την ειρήνη, τη συνεργασία, το σεβασμό στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του και όχι τη βαρβαρότητα.
Είναι η πρόταση που θέλουμε για την Ελλάδα. Είναι η πρόταση που σας αξίζει. Είναι η πρόταση που μας αξίζει.
Σας ευχαριστώ.