ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2009

 

Παρασκευή 21Νοεμβρίου 2008

 

Προϋπολογισμός Νέας Δημοκρατίας 2009. Υπόσχεση για μια ακόμα χαμένη χρονιά:

  • Με μικρότερη ανάπτυξη
  • Με περισσότερους φόρους
  • Με αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων
  • Με σημαντικά λιγότερες δημόσιες επενδύσεις
  • Με ακόμα πιο υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες
  • Με την ελληνική οικονομία απροστάτευτη στην οικονομική κρίση

Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον Προϋπολογισμό του 2009.

Σε ένα δυσμενές και αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όπου επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός Προϋπολογισμού με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα η κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς αντίθετη πορεία, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική προοπτική της χώρας.

Ο Προϋπολογισμός 2009 είναι ο καθρέφτης της κυβερνητικής ανεπάρκειας, των αντιλαϊκών επιλογών και τελικά της αποτυχίας του κ Καραμανλή. Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής που οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αναπτυξιακή υποχώρηση και απόκλιση της οικονομίας μας από τις χώρες της ΕΕ-15.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει επίσης την ίδια τακτική για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2009. Καταθέτει έναν προϋπολογισμό που ουσιαστικά είναι μια άσκηση επί χάρτου, με την επιστράτευση των ίδιων δημοσιονομικών αλχημειών που χρησιμοποίησε και τα προηγούμενα χρόνια. Με υπερεκτιμημένες προβλέψεις για τα έσοδα και υποεκτιμημένες για τις δαπάνες του 2008. Με υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και κατά συνέπεια για τα προσδοκώμενα έσοδα του 2009.

Από την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2009:

Αναδεικνύεται η αδυναμία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να εκτιμήσουν έγκαιρα και στοιχειωδώς την πορεία της οικονομίας

Έναν μόλις μήνα μετά τη συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, όλες οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο, όπως είχαμε προβλέψει:

Τα έσοδα μειώνονται κατά 355 εκατ. ευρώ, και οι δαπάνες αυξάνονται κατά 160 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανεβαίνει κατά 511 εκατ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται. Η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναθεωρείται ακόμη προς τα κάτω στο 3,2% το 2008 και στο 2,7% το 2009 αλλά οι προβλέψεις αυτές είναι πάνω από τις προβλέψεις και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και διεθνών οργανισμών και οίκων ( IMF, UBS, Fitch,Deutche Bank,Morgan Stanley).

Έτος 2008

Από τα στοιχεία των εσόδων του Οκτωβρίου 2008 προκύπτει ότι τα έσοδα του δεκάμηνου κινούνται με ρυθμό αύξησης 6%. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν τους τρείς τελευταίους μήνες (Αύγουστος - Οκτώβριος 2008) λιγότερο από 1% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2007 (με ετήσιο στόχο 8,4%), εξέλιξη που οφείλεται στην μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και στην οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτή την περίοδο. Για να επιτευχθεί η εκτίμηση για τα ετήσια έσοδα πρέπει το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα έσοδα να αυξηθούν με ρυθμό κοντά στο 35% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί επίσημα τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2008 από τον Ιούνιο. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει ως όφειλε την Επιτροπή Απολογισμού - Ισολογισμού και Τρέχοντος Προϋπολογισμού της Βουλής με τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, παρά την υποχρέωση του με βάση το άρθρο 31Α του κανονισμού της Βουλής.

Επιστρατεύεται και πάλι η γνωστή μέθοδος της αύξησης της «άσπρης τρύπας » (αποτελέσματα ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων ΝΠΔΔ) για να λειτουργήσει ως σωσίβιο και να διαμορφωθεί η πρόβλεψη του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2008. Η «άσπρη τρύπα» ήταν 3.455 εκατ. ευρώ το 2007, προβλεπόταν ήδη υπερδιπλάσια για το 2008 - στα 7.165 εκατ. ευρώ - και τώρα εκτιμάται ακόμα υψηλότερη - κατά 1.240 εκατ. ευρώ -και από την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού του 2008.

Τα χρέη των νοσοκομείων που προσεγγίζουν τα 5 δις δεν αναγράφονται πουθενά.

Το δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει τελείως: Από 250 δις που προβλεπόταν στον Προϋπολογισμό του 2008, εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 259,6 δις ευρώ (2 δις παραπάνω από την πρόβλεψη στο Προσχέδιο του 2009) στο τέλος του 2008.

Η προβληματική διαχείριση του δημοσίου χρέους αφού και το 2008 και το 2009 σημειώνεται αύξηση της δαπάνης για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Παρατηρείται υπερβολική αύξηση του ενδοκυβερνητικού χρέους τόσο για το 2008 όσο και για το 2009, προκειμένου να εμφανιστεί μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το ενδοκυβερνητικό χρέος αυξάνεται από 26 δις το 2007 κατά 29% (33,5 δις) για το 2008 και κατά 48% περίπου για το 2009 (38,4 δις), έτσι ώστε να εμφανιστεί μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ από 94,8% το 2007 σε 93,1% και 91,4% το 2008 και το 2009 αντίστοιχα.

Με βάση την ως τώρα προβληματική πορεία των εσόδων και τη σημαντική αύξηση των δαπανών, προκύπτει ότι το έλλειμμα του 2008 θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή του 3% του ΑΕΠ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και τη χρήση της δημιουργικής λογιστικής.

Έτος 2009

Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή όπως διαμορφώνεται για το 2009 μεταφράζεται σε:

7,1 δις ευρώ παραπάνω φόρους που πέφτουν και πάλι κυρίως στις πλάτες των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, στους μικροϊδιοκτήτες και στους μικρομεσαίους

Περαιτέρω απαξίωση του κοινωνικού κράτους με:

μείωση των δαπανών για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 3,07% του ΑΕΠ (από 3,2 του ΑΕΠ το 2005),

υποχώρηση των δαπανών για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ περίπου (από 2,6 του ΑΕΠ το 2005), και

σημαντική υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων κατά 3,6 δις ευρώ, αφού δεν καλύπτονται οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των ελλειμμάτων κλάδων σύνταξης που εντάχτηκαν στο ΙΚΑ με τη τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα οποία ξεπερνούν τα 600 δις. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται επιχορήγηση του ΟΑΕΕ με 320 εκατ. ευρώ όταν το προβλεπόμενο έλλειμμα του οργανισμού για το 2009 ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Δεν προβλέπεται ακόμα καμιά αύξηση της επιχορήγησης για το κλάδο ασθένειας του ΟΓΑ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κλάδου για το 2009 να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ από 500 εκατ. Ευρώ που θα είναι το 2008. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε σημαντική αύξηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ουσιαστική εγκατάλειψη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για στήριξη και ενόψει της οικονομικής κρίσης, αφού για το Ταμείο κατά της Φτώχειας ( Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής) προβλέπονται 350 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το Ταμείο κατά της Φτώχειας θα ξεκινούσε με 500 εκατ. ευρώ το 2008 και θα έφτανε τα 2 δις ευρώ το 2010 με σταδιακές αυξήσεις. Ωστόσο τελικά εγγράφηκαν μόλις 100 εκατ. ευρώ για το 2008 από τα οποία δεν εκταμιεύθηκε μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ, ενώ και για το 2009 τα 350 εκατ. που εμφανίζονται είναι πολύ χαμηλότερα από τα υποσχόμενα.

Οι αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ το μήνα (67 λεπτά την ημέρα) και του ΕΚΑΣ τα 15 ευρώ το μήνα (50 λεπτά την ημέρα).

Για τους συνταξιούχους προβλέπονται αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό.

Οι αυξήσεις για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι σημαντικά μικρότερες από τον πληθωρισμό.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται κατά 850 εκατ. ευρώ επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας. Περιβλέπονται πολύ χαμηλές δαπάνες για το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 που στην ουσία δεν έχει ξεκινήσει, σχεδόν 2 χρόνια μετά την επίσημη έναρξη του.

To Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνεται στο 3,4% του ΑΕΠ ,στο χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστον των τελευταίων 10 χρόνων.

Επισημαίνουμε επίσης:

Την εκτιμώμενη αύξηση κατά 650 εκατ. ευρώ ή κατά 58% των φόρων περιουσίας παρά την δήλωση του Υπουργού Οικονομίας ότι δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων , γεγονός που είναι πιθανό να υποκρύπτει αύξηση του συντελεστή του ΕΤΑΚ.

Την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από νομικά πρόσωπα κατά 14,1% παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στο 24% και αναμένεται μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το 2008.

Την εκτιμώμενη αύξηση του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών κατά 19% παρά την τεράστια πτώση των τιμών των καυσίμων.

Την εκτίμηση για έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Ο Προϋπολογισμός 2009 αν εφαρμοσθεί θα προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις και έντονες αντιδράσεις καθώς θα επιδεινώσει τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ είναι όλο και περισσότερα νοικοκυριά να μην τα βγάζουν πέρα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, η ανεργία να αυξάνεται, ελληνική ύπαιθρος να μαραζώνει και ο αγροτικός κόσμος να συνθλίβεται.