Αν εßχαμε Ýναν φυσιολογικü πολιτικü κýκλο, την εντυπωσιακÞ μÜζωξη ανθρþπων του πνεýματος, τεχνοκρατþν και γενικþς των πιο δυναμικþν στοιχεßων της ελληνικÞς κοινωνßας που Ýκανε «Το ΠοτÜμι» (την περασμÝνη ΚυριακÞ, 21.9.2014 στο ºδρυμα ΚακογιÜννη) θα Ýπρεπε να την εßχε κÜνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτüς εßναι η ανερχüμενη πολιτικÞ δýναμη της χþρας, αυτüς χρειÜζεται νÝες ιδÝες και προτÜσεις για τα σýνθετα ζητÞματα της χþρας, νÝο στελεχιακü δυναμικü, και υπü Üλλες συνθÞκες αυτü το δυναμικü θα προτιμοýσε να συνεισφÝρει τις ιδÝες του σε Ýνα κüμμα που πιθανüτατα θα εßναι πρþτο στις επüμενες εκλογÝς και δευτερευüντως σε μια κßνηση που φιλοδοξεß να εßναι πüλος σταθερüτητας της χþρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, üμως, δεν θα μποροýσε να κÜνει αυτü το «διευρυμÝνο Ted» που κατÜφερε το «ΠοτÜμι». Για την ακρßβεια, το μεγαλýτερο μÝρος του στελεχιακοý του κορμοý (και οι νεανικÝς φýτρες του) εßναι γαλουχημÝνοι στις παραδοσιακÝς κομματικÝς νüρμες και στη σταλινικÞ παρÜδοση του ΚΚΕ που επιζεß εντüς του ΣΥΡΙΖΑ, χλευÜζουν τÝτοιες καινοτομßες. Γι’ αυτοýς οι κομματικÝς διεργασßες εßναι κÜτι σαν τη Θεßα Λειτουργßα: αφηγÞσεις που επαναλαμβÜνονται διαρκþς μÝχρι που üλοι θυμοýνται τα λüγια, αλλÜ κανεßς δεν καταλαβαßνει τι λÝνε· και επειδÞ αφοροýν Üλλες εποχÝς. ΠαρÜ την τερÜστια στροφÞ προς τη λογικÞ που κÜνει η ηγεσßα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικüς του λüγος και η πολιτικÞ του πρακτικÞ απολιθþθηκαν στην εποχÞ των Üναρθρων κραυγþν στα αμφιθÝατρα.
Τι θα μποροýσαν να καταλÜβουν, για παρÜδειγμα, τα παλαιολιθικÜ στελÝχη του ΣΥΡΙΖΑ απü την εξαιρετικÞ πεντÜλεπτη εισÞγηση του καθηγητÞ ΝαυτιλιακÞς και ΛιμενικÞς Οικονομßας στο ΠανεπιστÞμιο Ερασμους του Ρüτερνταμ κ. ΗρακλÞ Χαραλαμπßδη για τον σýγχρονο ρüλο του κρÜτους «ιδιοκτÞτη των βασικþν υποδομþν τις οποßες παραχωρεß στον ιδιωτικü τομÝα προς εκμετÜλλευση»; Ο κ. Χαραλαμπßδης Ýκανε την πιο συντριπτικÞ αντιπολßτευση στο «μοντÝλο ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμÜνια», με μια λιτÞ και διαυγÞ ανÜλυση. Ξεκßνησε απü την Ýνταση του ανταγωνισμοý στον τομÝα του διεθνοýς εμπορßου και των logistics («Ýνα ποδÞλατο που κατασκευÜζεται σÞμερα στην Κßνα μπορεß να φτÜσει στη Ρþμη, üπου μÝνω, με 147 διαφορετικοýς τρüπους»), κÜτι που κÜνει τα λιμÜνια λßαν ανταγωνιστικοýς κüμβους μεταφορÜς και διανομÞς εμπορευμÜτων. Το μοντÝλο που εφαρμüζεται στο 90% των λιμÝνων üλου του κüσμου και προκρßνεται απü την Ευρþπη εßναι η διατÞρηση του ιδιοκτησιακοý καθεστþτος απü το κρÜτος και η παραχþρηση της εκμετÜλλευσης με üρους σε ιδιþτες. «ΑντιθÝτως, το μοντÝλο της πþλησης του πλειοψηφικοý πακÝτου της ΟΛΠ Α.Ε. σε Ýναν και μüνο επενδυτÞ, που προκρßνει η κυβÝρνηση για καθαρÜ ταμειακοýς λüγους, δεν το ξÝρουμε στην ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ, οýτε θÝλουμε να το ξÝρουμε», κατÝληξε ο πρþην σýμβουλος του επιτρüπου για θÝματα Μεταφορþν Νιλ Κßνοκ.
Για τους «αοýγκ» του ΣΥΡΙΖΑ, üλοι οι Üλλοι (üσοι, τÝλος πÜντων, προτεßνουν κÜποια συμμετοχÞ του ιδιωτικοý τομÝα) Ýχουν την ßδια μοýρη. Για τους «επαναστÜτες», ο κüσμος εßναι ασπρüμαυρος· υπÜρχει μüνο το «καλü κρÜτος» και η «κακÞ αγορÜ». Γι’ αυτü και οι «51» –η αφρüκρεμα του σýγχρονου προβληματισμοý στη χþρα– βρÞκε πλατφüρμα στο «ΠοτÜμι» να συζητÞσει τις καινοτüμους ιδÝες που Ýχει. ΚÜτι που επßσης δεßχνει üτι ο πολιτικüς κýκλος της χþρας δεν θα εßναι ποτÝ πια üπως παλιÜ.
|