Τα τελευταßα 20-25 χρüνια οι υποστηρικτÝς του νεοφιλελευθερισμοý και της παγκοσμοιοποßησης επÝβαλαν τη κυριαρχßα τους σε ιδεολογικü και πολιτικü επßπεδο στη χþρα μας αλλÜ και στη πλειοψηφßα των χωρþν της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης.
Στο ßδιο χρονικü διÜστημα και ιδιαßτερα τη περßοδο 1990-2005, παραχωρÞθηκε μεγÜλο τμÞμα του Δημüσιο ΤομÝα στο ιδιωτικü κεφÜλαιο, κÜτω απü διαδικασßες που ελÝγχονται για τη διαφÜνεια τους. Γενικüτερα ο Δημüσιος τομÝας αναγορεýθηκε σε κακü δαßμονα της οικονομßας και οι δημüσιοι υπÜλληλοι ως οι μοναδικοß υπεýθυνοι της χαμηλÞς παραγωγικüτητας των υπηρεσιþν και της διαφθορÜς. Η πολιτικÞ των Üκρατων ιδιωτικοποιÞσεων και το ξεποýλημα του πλοýτου του Ελληνικοý λαοý βαφτßστηκε «προοδευτικÞ» και «σýγχρονη» πολιτικÞ, αποτÝλεσε δε το κýριο συστατικü του λεγüμενου εκσυγχρονιστικοý εγχειρÞματος στη χþρα.
Οι ιδÝες του σοσιαλισμοý, της κοινωνικÞς αλληλεγγýης, του κοινωνικοý κρÜτους και της ταξικÞς διÜρθρωσης του συνδικαλιστικοý κινÞματος Ýχουν υπονομευθεß σε τÝτοια Ýκταση þστε να μη συγκινοýν και να μη συνεγεßρουν τη μεγÜλη πλειοψηφßα των πολιτþν. ΣÞμερα üποιος υποστηρßζει οτιδÞποτε περιÝχει τη λÝξη «ΔΗΜΟΣΙΟ» (Δημüσιος τομÝας, δημüσιος υπÜλληλος, δημüσια περιουσßα, δημüσια επιχεßρηση κλπ) τßθενται αυτüματα εκτüς πολιτικοý συστÞματος και θεωρεßται ξεπερασμÝνος «δεινüσαυρος».
¸χουν επιστρατευθεß üλα τα μÝσα και γßνεται καθημερινÞ πλýση εγκεφÜλου þστε να αποτελÝσουν κοινÞ συνεßδηση και να Ýχουν γενικÞ αποδοχÞ πολιτικÝς θÝσεις που κινοýνται γýρω απü τα τυποποιημÝνα πια σλüγκαν:
- για να Ýχουμε «οικονομικÞ ανÜπτυξη» πρÝπει να αποκτÞσουμε ανταγωνιστικüτητα
- για να Ýχουμε «ανταγωνιστικüτητα» πρÝπει να αποκτÞσουμε «ευελιξßα στην αγορÜ εργασßας»
-πρÝπει να συρρικνωθεß δραστικÜ ο «αντιπαραγωγικüς» δημüσιος τομÝας και να υποκατασταθεß απü την «ιδιωτικÞ πρωτοβουλßα» που μπορεß να ανταποκριθεß με επιτυχßα στους üρους και τους κανüνες της «αγορÜς» σε μια «παγκοσμιοποιημÝνη οικονομßα».
Οι δυνÜμεις που προσπαθοýν να επιβÜλουν αυτοý του εßδους τις απüψεις για την αντιμετþπιση του οικονομικοý προβλÞματος των χωρþν αποκρýπτουν Ýντεχνα απü τον ελληνικü λαü και τους εργαζομÝνους την διεθνÞ και κυρßως την ΕυρωπαúκÞ εμπειρßα απü την εφαρμογÞ τους.
Με τη πÜροδο του χρüνου αποδεικνýεται üτι αυτÝς οι «θεραπευτικÝς συνταγÝς» σε μεγÜλες δüσεις, προκαλοýν τÝτοιες παρενÝργειες στη κοινωνικÞ συνοχÞ, þστε να θεωροýνται πολý χειρüτερες απü την οικονομικÞ νοσηρüτητα που υποτßθεται üτι προσπαθοýν να αντιμετωπßσουν.
Οι δυνÜμεις που πιστεýουν σε Ýνα Üλλο μοντÝλο οικονομικÞς και κοινωνικÞς ανÜπτυξης εßναι επεßγον να αντιμετωπßσουν αυτÞ τη κατÜσταση σε ιδεολογικü αλλÜ και επικοινωνιακü επßπεδο. Μια απü τις πρþτες κινÞσεις που πρÝπει να γßνουν εßναι η «αποκωδικοποßηση» των λÝξεων κλειδιÜ που χρησιμοποιοýνται για τον αποπροσανατολισμü της κοινÞς γνþμης. Οι λÝξεις και οι φρÜσεις αυτÝς πρÝπει να αποδοθοýν στους πολßτες με τη πραγματικÞ τους Ýννοια και με τις πραγματικÝς πολιτικÝς τους διαστÜσεις. ΠρÝπει να αποκαλυφθεß üτι το λεξιλüγιο αυτü χρησιμοποιεßται για τη παραλλαγÞ και üχι για τη περιγραφÞ της πολιτικÞς και οικονομικÞς πραγματικüτητας.
Η επιχεßρηση «Σοκ και ΔÝος» που Ýχει εξαπολυθεß απü τη κυβÝρνηση ΣαμαρÜ –ΒενιζÝλου για τη πλÞρη απορýθμιση των εργασιακþν σχÝσεων εßναι λογικü να διανθιστεß και απü διÜφορες κορþνες πατριωτικοý χαρακτÞρα, üπως π.χ «ΙσχυρÞ ΕθνικÞ Οικονομßα», «αýξηση της πßττας» «αýξηση της παραγωγικüτητας και του Εθνικοý πλοýτου», βελτßωση της ανταγωνιστικüτητας της ΕθνικÞς Οικονομßας για ΙσχυρÞ ΕλλÜδα κ.λ.π.
Η επßτευξη üλων των πιο πÜνω «πατριωτικþν» στüχων Ýχει μια κοινÞ προûπüθεση, «τη μεßωση του κüστους παραγωγÞς» που και αυτÞ με τη σειρÜ της αφορÜ μüνο τους εργαζομÝνους. ΠρÝπει πια να γßνει κατανοητü απü üλους üτι σε αυτÞ τη γλþσσα την «κρυφÞ», η μεßωση του κüστους παραγωγÞς εßναι ισοδýναμη με μεßωση των αποδοχþν και των δικαιωμÜτων των εργαζομÝνων, üπως και με μεßωση των θÝσεων εργασßας.
Το Ýργο το Ýχουμε ξαναδεß πÜρα πολλÝς φορÝς τα τελευταßα 25 χρüνια. Ποιος δε θυμÜται üτι πολý πρüσφατα οι εργαζüμενοι κλÞθηκαν να υποστοýν αιματηρÝς θυσßες για να επιτευχθεß το üραμα της εισüδου της χþρας μας στην ΟΝΕ και στη ζþνη του Ευρþ. Ποιüς δε θυμÜται üτι οι πολßτες αυτÞς της χþρας κλÞθηκαν επßσημα να υποστηρßξουν τις ΕλληνικÝς ΕπιχειρÞσεις επενδýοντας τις οικονομßες τους στο χρηματιστÞριο; Οι θυσßες των εργαζομÝνων απü τη μια και τα χρÞματα των ελλÞνων πολιτþν απü την Üλλη εßναι ως σκοπü την ισχυροποßηση της ΕλληνικÞς Οικονομßας. Οι εργαζüμενοι εßχαν πεισθεß üτι η βελτßωση της θÝσης τους θα περνοýσε μÝσα απü αυτÝς τις πολιτικÝς. ¶μα προσθÝσουμε το «üραμα» των Ολυμπιακþν αγþνων τüτε μποροýμε να συνειδητοποιÞσουμε το μÝγεθος της αφαßμαξης των ευρýτερων λαúκþν στρωμÜτων για την «ισχυρÞ ΕλλÜδα».
ΣÞμερα για τη μεγÜλη πλειοψηφßα των εργαζομÝνων, το βιοτικü τους επßπεδο συνεχßζει να υποβαθμßζεται. Η ανεργßα δεν περιορßζεται ενþ επιχειρεßται και πολý σοβαρÞ ανατροπÞ των εργασιακþν σχÝσεων εις βÜρος τους. Δεν χρειÜζεται να εßναι κανεßς πολιτικÜ ιδιοφυÞς για να κατανοÞσει ποιοι ωφελÞθηκαν οικονομικÜ αυτÜ τα χρüνια. Εßναι οι ßδιοι κýκλοι οι οποßοι χωρßς κανÝνα ßχνος ντροπÞς ζητοýν απü τους εργαζομÝνους και το συνδικαλιστικü κßνημα να παραδοθοýν Üνευ üρων, για το «καλü» της ΕθνικÞς Οικονομßας και το ….. «καλü τους».
Για να περÜσει αυτÞ η πολιτικÞ θα πρÝπει να αποδυναμωθοýν οι συλλογικÝς εκφρÜσεις των εργαζομÝνων και κατÜ κýριο λüγο η ΓΣΕΕ αλλÜ και το τελευταßο σωματεßο, ο τελευταßο συνδικαλιστÞς.
Οι εργαζüμενοι παροτρýνονται να ακολουθοýν ατομικÞ πορεßα ο καθÝνας μακριÜ απü τη συλλογικÞ μαζικÞ δρÜση και διεκδßκηση. Αυτü βαφτßζεται «ελευθερßα» των εργαζομÝνων και «απεξÜρτηση» απü τους «τεμπÝληδες εργατοπατÝρες» που εκμεταλλεýονται τους εργαζομÝνους, ενþ …οι εργοδοτικÝς οργανþσεις πασχßζουν για το καλü και το δßκιο τους.
Εßναι σÞμερα ανÜγκη να ειπωθοýν στους πολßτες τα πρÜγματα με το üνομα τους και να δοθεß στις λÝξεις το πραγματικü τους νüημα. ΠρÝπει να αποκαλýψουμε τη «κρυφÞ» γλþσσα της παραλλαγÞς. Οι πολßτες πρÝπει να γνωρßζουν üτι üταν τους μιλοýν για «παραγωγικüτητα» εννοοýν πιο σκληρÞ εργασßα με λιγüτερα δικαιþματα και μικρüτερες αποδοχÝς-üταν τους μιλοýν για «ευελιξßα στις εργασιακÝς σχÝσεις» εννοοýν την απελευθÝρωση των απολýσεων- üταν τους μιλοýν για αýξηση των θÝσεων εργασßας, εννοοýν θÝσεις μερικÞς απασχüλησης με περιορισμÝνα Þ καθüλου ασφαλιστικÜ δικαιþματα –üταν τους μιλοýν για «ανταγωνιστικüτητα» συγκρßνουν τους μισθοýς στην ΕλλÜδα με τους μισθοýς στη Κßνα, την Ινδßα και την ΑφρικÞ.
Η πολιτικÞ υποκρισßα με τις κρυφÝς λÝξεις και την Ýξυπνη πολιτικÞ ορολογßα πρÝπει να σταματÞσει. Ας μας εξηγÞσουν πως συνδÝθηκαν τα τελευταßα χρüνια οι μισθοß με τη παραγωγικüτητα στις «χρυσοφüρες τρÜπεζες». Ας μας εξηγÞσουν για πιο λüγο κερδοφüρες ελληνικÝς τρÜπεζες που αποτελοýν περιουσßα του Ελληνικοý λαοý, παραχωροýνται στο ξÝνο ιδιωτικü κεφÜλαιο με αδιαφανεßς μεθοδεýσεις και διαδικασßες. Ποια εßναι η δικαιολογßα; Ποιος μπορεß να εξηγÞσει στους εργαζομÝνους των πολý κερδοφüρων πολυεθνικþν επιχειρÞσεων το γεγονüς üτι üσο πιο πολý αυξÜνεται η κερδοφορßα των επιχειρÞσεων, τüσο πιο επισφαλÞς γßνεται η θÝση τους στην επιχεßρηση; Πως εßναι δυνατüν οι εργαζüμενοι στις επιχειρÞσεις αυτÝς να ανταποκριθοýν στις διαρκþς αυξημÝνες απαιτÞσεις της επιχεßρησης και στους διαρκþς υψηλüτερους στüχου που τßθενται;
ΕπειδÞ δεν εßναι δυνατüν üλο το πολιτικü σýστημα και το συνδικαλιστικü κßνημα να κινεßται στον αστερισμü της συντηρητικÞς Üποψης üτι η δημιουργßα του πλοýτου ευνοεßται üταν η κατανομÞ του εßναι ανισομερÞς και üτι η μεγÜλη διαφορÜ στους μισθοýς και τα εισοδÞματα εßναι η βασικÞ προûπüθεση οικονομικÞς ανÜπτυξης, θα πρÝπει εκτüς των Üλλων να αντιμετωπισθεß το λεξιλüγιο, η φρασεολογßα και η πολιτικÞ ορολογßα, στην οποßα στηρßζεται η συντηρητικÞ αυτÞ Üποψη.
ΑυτÞ τη περßοδο εßναι αναγκαßα üσο ποτÝ, μια νÝα ξεκÜθαρη πολιτικÞ και συνδικαλιστικÞ γλþσσα, μια νÝα ορολογßα που να μπορεß να συνεγεßρει τους εργαζομÝνους. ΧρειÜζεται μια νÝα γλþσσα με νÝα υποκεßμενα, νÝα ρÞματα και νÝα αντικεßμενα, που να εκφρÜζει τη νÝα πραγματικüτητα. ΧρειÜζεται μια νÝα φρασεολογßα, μια νÝα επιχειρηματολογßα που θα επαναφÝρει τα συναισθÞματα και τα πολιτικÜ μας αντανακλαστικÜ σε μια νÝα ισορροπßα. Η επιτυχßα σε αυτü το τομÝα θα Ýχει πολý μεγαλýτερη αξßα απü την Ýκβαση μιας οποιαδÞποτε συγκυριακÞς πολιτικÞς μÜχης. |