ÓôáìáôÞóôå ôçí êéíäõíïëïãßá - Ç Óêùôßá ìå «Íáé» Þ ìå «¼÷é», ìðïñåß íá åõçìåñÞóåé

του John Kay απü τους Financial Times

ΤετÜρτη 17 Σεπτεμβρßου 2014

Οι κινδυνολογßες και οι θεατρινισμοß Ýχουν ρßξει το επßπεδο, αλλÜ η αλÞθεια εßναι μßα: Η Σκοτßα ευημερεß εντüς του ΗνωμÝνου Βασιλεßου και θα ευημεροýσε και ανεξÜρτητη. Η πορεßα που θα διαλÝξει, εßναι ζÞτημα ταυτüτητας και αξιþν, üχι ζÞτημα χρημÜτων.
http://www.fourtounis.gr/Απü την περασμÝνη εβδομÜδα, οι αγορÝς Ýχουν αρχßσει να παßρνουν στα σοβαρÜ την πιθανüτητα να ψηφßσει η Σκοτßα «Ναι» στην ανεξαρτησßα της. Η συνταγματικÞ αυτÞ αλλαγÞ θα δημιουργοýσε την πιθανüτητα να εκδηλωθοýν τριþν ειδþν κßνδυνοι για τις αγορÝς: Συναλλαγματικüς κßνδυνος, κßνδυνος για το κρατικü αξιüχρεο και πιστωτικüς κßνδυνος στους χρηματοπιστωτικοýς οßκους.
Η κατÜσταση στο νüμισμα εßναι σÞμερα αδιÝξοδη. Η σκοτσÝζικη κυβÝρνηση Ýχει δηλþσει üτι θα συζητÞσει για νομισματικÞ Ýνωση και η κυβÝρνηση του Ουεστμßνστερ Ýχει δηλþσει üτι δεν πρüκειται να μπει σε τÝτοια συζÞτηση. ΑλλÜ το Εδιμβοýργο δεν μπορεß να καθιερþσει μονομερþς νομισματικÞ Ýνωση και η βρετανικÞ κυβÝρνηση δεν μπορεß να καθορßσει μονομερþς το νüμισμα της Σκοτßας. Προφανþς θα πρÝπει να βρεθεß μια συμφωνßα. ΜÞπως üμως με αυτÞ την συμφωνßα θα κινδυνεýσουν üσοι Ýκαναν καταθÝσεις Þ δÜνεια σε στερλßνες, να πληρωθοýν σε Ýνα σκοτσÝζικο νüμισμα αμφιβüλου αξßας;
¼πως ανακÜλυψε και η ευρωζþνη, η καθιÝρωση νομισματικÞς Ýνωσης εßναι εýκολη, η λειτουργßα της δýσκολη και η διÜλυσÞ της επßσης δýσκολη. Μπορεßς να περÜσεις νüμους που να λÝνε üτι üλα τα συμβüλαια που υπÜρχουν σε δραχμÝς, θα πληρþνονται σε ευρþ. ΑλλÜ δεν ισχýει το ßδιο üταν τα συμβüλαια σε ευρþ πρÝπει να πληρωθοýν σε δραχμÝς. Για ποια ακριβþς συμβüλαια θα ßσχυε το δεýτερο; Οποια κι αν εßναι η λýση, η απÜντηση θα πλÞξει πολλÝς επιχειρÞσεις και Üτομα και θα απασχολÞσει τα δικαστÞρια.
ΑλλÜ στην περßπτωση της Σκοτßας υπÜρχει μια απλÞ απÜντηση, που εßναι πως οτιδÞποτε συμβεß μετÜ την υιοθÝτηση νÝου νομßσματος, τα υπÜρχοντα συμβüλαια σε στερλßνα θα παραμεßνουν σε στερλßνες. Κι αυτü σημαßνει üτι η αλλαγÞ δεν ενÝχει νομισματικü κßνδυνο. Δεν γßνεται να ισχýσει το ßδιο για την ΕλλÜδα, γιατß το νüημα του Grexit θα Þταν να δþσει στην χþρα την δυνατüτητα να κηρýξει στÜση πληρωμþν των χρεþν της και να προκαλÝσει μεγÜλη υποτßμηση, κÜτι που δεν χρειÜζεται και δεν θÝλει η Σκοτßα.
Οι μετοχÝς που σχετßζονται με την βρετανικÞ κυβÝρνηση βοýλιαξαν την περασμÝνη εβδομÜδα üταν οι δημοσκοπÞσεις Ýδειξαν üτι εμφανßζεται σχεδüν ισοψηφßα –ßσως γιατß οι αγορÝς δεν κατÜλαβαν πþς να εκλÜβουν τα νÝα, ßσως λüγω της απειλÞς της σκοτσÝζικης κυβÝρνησης να αθετÞσεις τις υποχρεþσεις της στο χρÝος του ΗνωμÝνου Βασιλεßου. Ακüμη üμως κι αν οι ΣκοτσÝζοι Ýκαναν κÜτι τÝτοιο, θα προστßθετο λιγüτερο απü 10% στο κüστος εξυπηρÝτησης του χρÝους της υπüλοιπης Βρετανßας, το οποßο στο 2,5% του ΑΕΠ, δεν εßναι και βαρý.
ΕπιπλÝον δεν δικαιολογεßται η Üποψη üτι μια Ýξοδος της Σκοτßας, üπως και αν γßνει, θα επηρεÜσει την αξιολüγηση της πιστοληπτικÞς ικανüτητας του υπολοßπου ΗνωμÝνου Βασιλεßου.
Το τι θα προκαλÝσει στην πιστωτικÞ αξιολüγηση της ßδιας της Σκοτßας, εßναι Üλλη υπüθεση. ¶λλο πρÜγμα εßναι να ξεκινÜς την ζωÞ σου ως νÝο Ýθνος απαλλαγμÝνο απü χρÝη και Üλλο να το κÜνεις Ýχοντας μüλις αθετÞσει τις αναλογικÝς υποχρεþσεις σου στο συνολικü βρετανικü χρÝος των £100 δισ.
Ο τρßτος κßνδυνος που σχετßζεται με την ανεξαρτησßα εßναι μια αλλαγÞ στον πιστωτικü κßνδυνο για τους χρηματοπιστωτικοýς οßκους. Οι τρÜπεζες και Üλλες εταιρßες μποροýν να λειτουργοýν στην ΕΕ μÝσω υποκαταστημÜτων των εθνικþν τους επιχειρÞσεων Þ μÝσω ßδρυσης ντüπιων θυγατρικþν σε Üλλα κρÜτη μÝλη. Η σουηδικÞ Handelsbanken χρησιμοποιεß υποκαταστÞματα. Η ισπανικÞ Santander παßρνει τις καταθÝσεις της Σκοτßας στην εγγλÝζικη θυγατρικÞ της. Αν μια τρÜπεζα καταρρεýσει, ο καταθÝτης θα υπαχθεß στο αρμüδιο σýστημα προστασßας καταθÝσεων - της χþρας üπου βρßσκεται το προστατευüμενο συμφÝρον. ¼πως στην περßπτωση της Santander, αυτÞ μπορεß να μην εßναι οýτε η χþρα που Ýγινε η κατÜθεση, οýτε η χþρα üπου βρßσκονται τα κεντρικÜ γραφεßα της τρÜπεζας.
Ο μηχανισμüς του «πιστωτÞ Ýσχατης ανÜγκης» διαθÝτει στÞριξη με ρευστüτητα, εÜν εκδηλωθοýν μαζικÝς αναλÞψεις σε μια τρÜπεζα. Η κατÜθεση που Ýδωσε την περασμÝνη εβδομÜδα ο Mark Carney, διοικητÞς της Bank of England, στην ειδικÞ επιτροπÞ του βρετανικοý υπουργεßου Οικονομικþν, μπÝρδεψε το θÝμα με Ýνα Üλλο διαφορετικü: Τα αποθÝματα που χρειÜζονται για να στοιχειοθετεßται μια νομισματικÞ σýνδεση και τους πüρους που εßναι απαραßτητοι για να παρÝχεται στÞριξη με ρευστüτητα στο τραπεζικü σýστημα.
Η κλßμακα των σýγχρονων κερδοσκοπικþν ροþν κεφαλαßου εßναι τÝτοια, που πιθανüτατα δεν υπÜρχει κανÝνα συναλλαγματικü αποθεματικü αρκετÜ μεγÜλο þστε να συντηρÞσει την τιμÞ ενüς σαφþς υπερτιμημÝνου νομßσματος. Την ßδια þρα, η προσφορÜ στÞριξης με ρευστüτητα σε ισχυροýς θεσμοýς, δεν εξαρτÜται απü τα διαθÝσιμα αποθÝματα, αλλÜ απü την πιστωτικÞ αξιολüγηση εκεßνου που παρÝχει αυτÞ την στÞριξη, εßτε εßναι τρÜπεζα, εßτε κυβÝρνηση εßτε κεντρικÞ τρÜπεζα.
ΑλλÜ μετÜ την διεθνÞ χρηματοπιστωτικÞ κρßση, ο üρος «πιστωτÞς Ýσχατης ανÜγκης» χρησιμοποιεßται συνÝχεια με μια ευρýτερη και εσφαλμÝνη Ýννοια: Εννοεß εκεßνον που (αν υπÜρχει), θα αποζημιþσει πλÞρως τους πιστωτÝς οποιασδÞποτε τρÜπεζας καταρρεýσει Þ θα ανακεφαλαιοποιÞσει οποιαδÞποτε τρÜπεζα δεν Ýχει πλÝον την δυνατüτητα να αντλÞσει κεφÜλαια απü τους μετüχους, üπου κι αν αυτÞ εδρεýει. Η μüνη λογικÞ απÜντηση –για την Σκοτßα και προφανþς οποιαδÞποτε χþρα - εßναι «πÜντως üχι εγþ.»
H διαμÜχη για το σκοτσÝζικο δημοψÞφισμα υποβαθμßζεται με τις κινδυνολογßες και τους θεατρινισμοýς και των δýο πλευρþν. Η Σκοτßα Ýχει ευημερÞσει ως μÝλος του ΗνωμÝνου Βασιλεßου και θα ευημεροýσε και ως ανεξÜρτητη χþρα. Το ποια πορεßα εßναι η καλýτερη, εßναι Ýνα ζÞτημα που αφορÜ την ταυτüτητα και τις αξßες, üχι το χρÞμα. Και üποιο κι αν θα εßναι το αποτÝλεσμα του πρωινοý της ΠαρασκευÞς, υπÜρχουν λογικοß Üνθρωποι που θα συνεργαστοýν για να διασφαλßσουν üτι η Ýκβαση θα παρÜγει και το καλýτερο δυνατü οικονομικü αποτÝλεσμα.

ΔιαβÜστε το Üρθρο στα αγγλικÜ πατÝντας ΕΔΩ