Ðùò Ýñéîáí ôïí ÐáðáíäñÝïõ ïé Åõñùðáßïé óå óõíåííüçóç ìå ÓáìáñÜ - ÂåíéæÝëï

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÄåõôÝñá 12 ÌáÀïõ 2014

www.fourtounis.grΑπßστευτες αποκαλýψεις απü τους Financial Times σε Üρθρο του Peter Spiegel. Σε αυτü περιγρÜφεται λεπτü προς λεπτü πως οι Ευρωπαßοι ηγÝτες απομÜκρυναν τον Γιþργο Παπανδρεου απü την κυβÝρνηση σε συνεννüηση με ΣαμαρÜ και ΒενιζÝλο!

Αυτü εßναι το πρþτο μÝρος μιας σειρÜς ρεπορτÜζ, που αποκαλýπτουν τι Ýγινε πßσω απü τις κλειστÝς πüρτες üταν οι ηγÝτες πÜσχιζαν να σþσουν το ευρþ, δημοσιεýουν οι Financial Times. Οι λεπτομÝρειες εßναι συγκλονιστικÝς και εγεßρουν μεßζον πολιτικü θÝμα.

Προς κατÜπληξη σχεδüν üλων στην αßθουσα, η ¶γκελα ΜÝρκελ Üρχισε να κλαßει. «Das ist nicht fair». Αυτü δεν εßναι δßκαιο, εßπε οργισμÝνη η Γερμανßδα καγκελÜριος με τα μÜτια της να βουρκþνουν. «Ich bringe mich nicht selbst um». Δεν θα αυτοκτονÞσω.

Για üσους Þταν μÜρτυρες αυτοý του ξεσπÜσματος στη μικρÞ αßθουσα συνεδριÜσεων στο γαλλικü παραθαλÜσσιο θÝρετρο των Καννþν, Þταν αρκετÜ σοκαριστικü να βλÝπουν τον πιο ισχυρü ηγÝτη της Ευρþπης με το μεγαλýτερο συναισθηματικü Ýλεγχο να ξεσπÜ σε δÜκρυα.

Οι παρευρισκüμενοι üμως μεταφÝρουν üτι η σκηνÞ Þταν ακüμη πιο αξιοσημεßωτη για τους δýο Üνδρες που εßχαν προκαλÝσει την οργÞ της: ο Ýνας καθüταν δßπλα της, ο ΓÜλλος πρüεδρος ΝικολÜ Σαρκοζß, και ο Üλλος στην Üλλη Üκρη του τραπεζιοý, ο πρüεδρος των ΗΠΑ, ΜπαρÜκ ΟμπÜμα.

¹ταν το χειρüτερο σημεßο σε μßα «βÜναυση» νýχτα γεμÜτη αλληκοκατηγορßες, την οποßα Ýνας εκ των παρευρισκüμενων θυμÜται ως το ναδßρ στην τριετÞ κρßση της ευρωζþνης.

Ο Ν. Σαρκοζß Þλπιζε üτι η ηγεσßα του στη σýνοδο του G20 θα εδραßωνε την παρουσßα του στη διεθνÞ σκηνÞ καθþς διεκδικοýσε την επανεκλογÞ του. Αντß αυτοý, üμως, üλα κατÝρρεαν.

Η ΕλλÜδα κατÝρρεε πολιτικÜ. Η Ιταλßα, μßα χþρα πολý μεγÜλη για να καταρρεýσει, φαινüταν üτι σε λßγες ημÝρες θα Ýχανε κÜθε πρüσβαση στις διεθνεßς αγορÝς. Και η Α. ΜÝρκελ, üσο κι αν προσπαθοýσε ο Ν. Σαρκοζß και ο Μπ. ΟμπÜμα, δεν πειθüταν να αυξÞσει τις γερμανικÝς εισφορÝς για το «τεßχος προστασßας» της ευρωζþνης - το «μεγÜλο μπαζοýκα» που πßστευαν üτι Ýπρεπε να ενισχυθεß δραστικÜ για να αποτρÝψει τις επιθÝσεις των πανικοβλημÝνων επενδυτþν.

ΑντιθÝτως, αν και βρισκüταν στη γωνßα, η Α. ΜÝρκελ επÝστρεψε την κριτικÞ που δεχüταν στον Ν. Σαρκοζß και τον Μπ. ΟμπÜμα. ΕÜν δεν τους Üρεσε ο τρüπος με τον οποßο διαχειριζüταν την κατÜσταση η κυβÝρνησÞ της, τüτε Ýφταιγαν εκεßνοι. Σε κÜθε περßπτωση, Þταν ο δικüς τους συμμαχικüς στρατüς που εßχε «επιβÜλει» το γερμανικü Σýνταγμα στον ηττημÝνο του πολÝμου πριν απü Ýξι δεκαετßες.

«Στο σημεßο αυτü Þταν σαφÝς üτι θα μποροýσε να εκραγεß η ευρωζþνη», δÞλωσε μÝλος της γαλλικÞς αντιπροσωπεßας στις ΚÜννες. «ΥπÞρχε το συναßσθημα üτι με μετÜδοση της κρßσης, σε αυτü το χρονικü σημεßο, βρισκüμασταν στα πρüθυρα της Ýκρηξης».

Τους τελευταßους Ýξι μÞνες, οι Financial Times Ýκαναν δεκÜδες συνεντεýξεις σε ανθρþπους που πÞραν μÝρος στη λÞψη αυτþν των αποφÜσεων þστε να πουν üλη την ιστορßα για το πþς δημιουργÞθηκε αυτÞ η νÝα ευρωζþνη. Απü μεσαßους γραφειοκρÜτες μÝχρι πρωθυπουργοýς, üλοι διηγοýνται τη συγκλονιστικÞ ιστορßα των ατυχημÜτων, των λαθþν και της φαινομενικÜ παρÜτολμης πολιτικÞς. Στο τÝλος üμως, αυτοß οι ßδιοι οι ηγÝτες φαßνεται πως επικρÜτησαν. Το ευρþ σþθηκε. Η Ευρþπη που δημιοýργησαν, καλþς Þ κακþς, θα εßναι το κληροδüτημÜ τους.

 

Η απüφαση ΠαπανδρÝου

www.fourtounis.gr¼πως σχεδüν τα πÜντα σε αυτÞν την κρßση της ευρωζþνης, Ýτσι και αυτÞ η ιστορßα ξεκßνησε στην ΕλλÜδα. Ο ψηλüλιγνος απüγονος της πιο διÜσημης πολιτικÞς δυναστεßας στην ΕλλÜδα επÝστρεψε στην ΑθÞνα αφοý εßχε ολοκληρωθεß μßα απü τις πιο κρßσιμες ευρωπαúκÝς συνüδους για να διαπιστþσει üτι η χþρα του βρισκüταν σε αναταραχÞ. Στις 27 Οκτωβρßου στις ΒρυξÝλλες, εßχε συμφωνÞσει στη μεγαλýτερη αναδιÜρθρωση κρατικοý χρÝους στην Ιστορßα. Στο εσωτερικü της χþρας του, üμως, τον κατηγοροýσαν.

Στην παρÝλαση της Θεσσαλονßκης, η παρουσßα χιλιÜδων διαδηλωτþν -üπου συμπεριλαμβÜνονταν ακροδεξιοß και αναρχικοß- ανÜγκασε τον πρüεδρο της χþρας, ΚÜρολο Παποýλια, να φýγει. Ο Γ. ΠαπανδρÝου εßπε αργüτερα στους ομüτιμους πρωθυπουργοýς πως Ýνιωσε üτι αυτü το περιστατικü Þταν σημÜδι πως η χþρα του βρισκüταν στα πρüθυρα ενüς νÝου πραξικοπÞματος.

«¼λοι Ýλεγαν πως η κυβÝρνηση εßναι προδüτες» θυμÜται ο ¸λληνας πρþην πρωθυπουργüς και συμπληρþνει: «Συνειδητοποßησα üτι η κατÜσταση Ýβγαινε εκτüς ελÝγχου».

Εκεßνο το Σαββατοκýριακο, μÜζεψε μßα μικρÞ ομÜδα συμβοýλων και αποκÜλυψε το σχÝδιü του: θα ζητοýσεεθνικü δημοψÞφισμα για το νÝο πρüγραμμα στÞριξης των 172 δισ. ευρþ. Αυτοß που επÝκριναν τη συμφωνßα, εκ των οποßων ο αρχηγüς της αξιωματικÞς αντιπολßτευσης Αντþνης ΣαμαρÜς, αλλÜ και εσωκομματικοß αντÜρτες, θα αναγκÜζονταν να διαλÝξουν πλευρÜ και πιθανüτατα θα στÞριζαν το πακÝτο, καθþς η επικρατÝστερη εναλλακτικÞ θα Þταν η Ýξοδος απü το ευρþ, υποστÞριξε ο Γ. ΠαπανδρÝου. Η νßκη θα του Ýδινε τη λαúκÞ εντολÞ για τις μεταρρυθμßσεις που ζητοýσαν οι δανειστÝς.

Ο Γ. ΠαπανδρÝου, üμως, δεν συμβουλεýτηκε κανÝναν Üλλο πÝρα απü τον στενü του κýκλο. ΑντιθÝτως, εκεßνο το βρÜδυ παρουσßασε το σχÝδιü του ως τετελεσμÝνο γεγονüς στους βουλευτÝς του ΠΑΣΟΚ. ¼σοι βρßσκονταν στο δωμÜτιο -εκ των οποßων και ο υπουργüς Οικονομικþν ΕυÜγγελος ΒενιζÝλος- σοκαρßστηκαν. «Το βρÜδυ της ΚυριακÞς, κατÜ την τελευταßα μας κατ’ ιδßαν συνÜντηση, ο Γ. ΠαπανδρÝου μßλησε μüνο για μßα πρüταση περß ψÞφου εμπιστοσýνης και καθüλου για δημοψÞφισμα» δÞλωσε ο κ. ΒενιζÝλος, προσθÝτοντας üτι τις επüμενες þρες υπÝφερε απü Ýντονους πüνους στην κοιλιακÞ χþρα που τον ανÜγκασαν να πÜει στο νοσοκομεßο. «Σýμφωνα με την ιατρικÞ γνωμÜτευση, Þταν αποτÝλεσμα του στρες».

«ΘυμÜμαι πως το πρþτο που σκÝφτηκα Þταν: 'Ελπßζω να το Ýχει πει στη ΜÝρκελ'» εßπε Ýνας υπουργüς.

Ο Γ. ΠαπανδρÝου αργüτερα ισχυρßστηκε üτι εßχε αφÞσει υπüνοιες στους υπüλοιπους ηγÝτες της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης. ΚÜποιοι αναγνωρßζουν αüριστες αναμνÞσεις κι Üλλοι δεν θυμοýνται τßποτα. «Εγþ ποτÝ δεν το πÞρα στα σοβαρÜ» δÞλωσε Ýνας εξ αυτþν και συμπλÞρωσε: «Μου Ýμοιαζε κÜπως απελπισμÝνο».

 

Η αντßδραση Σαρκοζß

www.fourtounis.gr ¸τσι, üταν ο Ν. Σαρκοζß Ýμαθε üτι ο Γ. ΠαπανδρÝου εßχε αποφασßσει να θÝσει την προσεκτικÜ σχεδιασμÝνη συμφωνßα για το πρüγραμμα στÞριξης σε δημοψÞφισμα εξερρÜγη. «¹ταν οργισμÝνος», εßπε Ýνας βοηθüς του.

Οι αγορÝς ομολüγων της ευρωζþνης, οι οποßες εßχαν προσωρινÜ μαζευτεß μετÜ τη συμφωνßα για την αναδιÜρθρωση του ελληνικοý χρÝους, βρÝθηκαν σε πανικü πωλÞσεων. Οι αποδüσεις των 10ετþν κρατικþν ομολüγων της ΕλλÜδας αυξÞθηκαν κατÜ 16,2% σε μßα μÝρα. Πιο ανησυχητικü Þταν το γεγονüς üτι το κüστος δανεισμοý για τις ισχυρüτερες κυβερνÞσεις της ευρωζþνης Üρχισε να πλησιÜζει σε επßπεδα που ανÜγκασαν κι Üλλες χþρες σε προγρÜμματα διÜσωσης.

Ο Ν. Σαρκοζß κÜλεσε τους στενüτερους συμβοýλους του σε μßα Ýκτακτη συνÜντηση. Σýμφωνα με Üτομο που συμμετεßχε σε αυτÞν, η αρχικÞ αντßδραση του ΓÜλλου προÝδρου Þταν να εξαναγκÜσει τον Γ. ΠαπανδρÝου σε αλλαγÞ πορεßας. Εßτε θα αποδεχüταν το νÝο πακÝτο χωρßς προûποθÝσεις Üμεσα Þ η ΕλλÜδα θα οδηγοýνταν εκτüς ευρþ.

Ο Ενρß ΓκουιÜνο, ο Ýμπιστος του Σαρκοζß, σημεßωσε πως ο ßδιος ο Σαρλ ντε Γκολ προτιμοýσε τα δημοψηφßσματα απü την κοινοβουλευτικÞ πολιτικÞ. ΕÜν ζητοýσε απü τον ΠαπανδρÝου να ακυρþσει Ýνα δημοψÞφισμα θα Þταν σαν να αντιτßθεται στις παραδüσεις που τους κληροδüτησε ο ντε Γκολ. ¸τσι, ο Ν. Σαρκοζß κατÝληξε σε Ýναν συμβιβασμü: ο Γ. ΠαπανδρÝου θα προχωροýσε με το δημοψÞφισμα, αλλÜ üχι για το πακÝτο στÞριξης.

 

Η πρüσκληση στις ΚÜννες

Ο Ν. Σαρκοζß τηλεφþνησε στην Α. ΜÝρκελ και συμφþνησαν σε μßα στρατηγικÞ. Θα καλοýσαν τον ΠαπανδρÝου στις ΚÜννες, üπου σε 48 þρες θα διεξαγüταν η σýνοδος του G20 και θα τον Ýπειθαν να κÜνει το δημοψÞφισμα με το ερþτημα εÜν η ΕλλÜδα θα παραμεßνει στην ευρωζþνη.

Στο Βερολßνο, η Α. ΜÝρκελ διχÜστηκε για το θÝμα του «Grexit», και πολλοß σýμβουλοι -ειδικüτερα ο ισχυρüς υπουργüς Οικονομικþν, Βüλφγκανγκ Σüιμπλε- υποστÞριξαν üτι θα Ýδενε περισσüτερο τα 16 εναπομεßναντα μÝλη και θα τους Ýδινε τη δυνατüτητα να βγουν απü την κρßση.

«¹θελε πολý να εßναι Ýνα σαφÝς ερþτημα εντüς Þ εκτüς ευρþ» δηλþνει Γερμανüς αξιωματοýχος. «Για εκεßνη το σημεßο κλειδß Þταν εÜν οι ßδιοι οι ¸λληνες Þθελαν να εßναι εντüς Þ εκτüς και εÜν με το δημοψÞφισμα αποφÜσιζαν üτι θÝλουν την Ýξοδο, τüτε ο δρüμος θα Þταν ευκολüτερος».

Πολλοß αξιωματοýχοι ακüμη αναρωτιοýνται γιατß ο ΠαπανδρÝου συμφþνησε να εμφανιστεß στις ΚÜννες για να τον επιπλÞξουν. Αν και εξεπλÜγη με το ξÝσπασμα θυμοý απü τους Ευρωπαßους ηγÝτες, ο ßδιος δÞλωσε üτι χÜρηκε για την ευκαιρßα που εßχε να αποσπÜσει στÞριξη για την ιδÝα του δημοψηφßσματος σε παγκüσμιο επßπεδο.

 

Το «τελεσßγραφο»

Ο Ν. Σαρκοζß κÜλεσε τους ομüτιμους ηγÝτες στο ΠαλÜτι στις 5:30 μ.μ. την ΤετÜρτη, μßα þρα πριν συναντηθοýν με τον ΠαπανδρÝου, για να συμφωνÞσουν στον τρüπο με τον οποßο θα τον αντιμετωπßσουν.

Στη συνÜντηση συμμετεßχαν η Α. ΜÝρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιοýνκερ, πρωθυπουργüς του Λουξεμβοýργου και πρüεδρος του Eurogroup, η Κριστßν ΛαγκÜρντ, γενικÞ διευθýντρια του Διεθνοýς Νομισματικοý Ταμεßου, και οι δýο πρüεδροι της Ε.Ε., ΖοζÝ ΜανουÝλ Μπαρüζο και ΧÝρμαν Βαν ΡομπÜι.

Ο Ν. Σαρκοζß Ýδωσε σε üλους Ýνα λευκü χαρτß με τßτλο Position commune sur la Grèce – ΚοινÞ θÝση για την ΕλλÜδα. «Η ιδÝα Þταν να μπει ο ΠαπανδρÝου στη γωνßα» δÞλωσε Ýνας απü τους παρευρισκüμενους.

Το σχÝδιο Ýξι σημεßων του Σαρκοζß -που Ýχουν στη διÜθεσÞ τους οι F.T.- Þταν σαφÝς και σκληρü. Ο ¸λληνας πρωθυπουργüς Ýπρεπε να δεχθεß το πρüγραμμα στÞριξης που εßχε συμφωνηθεß την προηγοýμενη εβδομÜδα και δεν θα δινüταν καμßα περαιτÝρω βοÞθεια μÝχρις üτου το κοινοβοýλιο της χþρας το επικýρωνε με την ψÞφο του.

«Εßμαστε πÜντα Ýτοιμοι να βοηθÞσουμε την ΕλλÜδα παρÜ τη μονομερÞ απüφαση να ανακοινωθεß το δημοψÞφισμα χωρßς πρüτερη ενημÝρωση» αναφÝρει το δεýτερο σημεßο, σε μßα σαφÞ Ýνδειξη της οργÞς του κ. Σαρκοζß. Το Ýκτο σημεßο εßναι το πιο ξεκÜθαρο: «Το δημοψÞφισμα θα αφορÜ μüνο την Ýνταξη της ΕλλÜδας στο ευρþ και στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση».

Ο Γ. ΠαπανδρÝου στη συνÝχεια ισχυρßστηκε üτι αυτüς που πÜλεψε μαζß του για να αλλÜξει η διατýπωση του δημοψηφßσματος Þταν κυρßως ο Ν. Σαρκοζß και πως η Α. ΜÝρκελ Þταν με τη δικÞ του πλευρÜ. ¼σοι βρßσκονταν στην αßθουσα, üμως, αναφÝρουν üτι μεταξý των Ευρωπαßων ηγετþν -συμπεριλαμβανομÝνης της Α. ΜÝρκελ- υπÞρχαν ελÜχιστες διαφωνßες.

¸χοντας συμφωνÞσει στη γραμμÞ για την ΕλλÜδα, ο Ν. Σαρκοζß γýρισε τη συζÞτηση σε κÜτι που τους απασχολοýσε περισσüτερο: στην Ιταλßα. Το δημοψÞφισμα του ΠαπανδρÝου εßχε δημιουργÞσει Ýνα δßλημμα για την ΕλλÜδα, αλλÜ επßσης Ýβγαλε στην επιφÜνεια Ýναν πολý μεγαλýτερο φüβο: üτι η μετÜδοση απü την ΑθÞνα θα διαχεüταν σε üλη την ευρωζþνη. Η χþρα που αντιμετþπιζε τον μεγαλýτερο κßνδυνο Þταν η Ιταλßα.

Με δημüσιο χρÝος σχεδüν 2 τρισ. ευρþ -το τÝταρτο μεγαλýτερο στον κüσμο- οι αξιωματοýχοι του ιταλικοý υπουργεßου Οικονομικþν εκτιμοýσαν üτι Ýνα τριετÝς πρüγραμμα στÞριξης θα Üγγιζε περßπου τα 600 δισ. ευρþ. Δεν υπÞρχαν αρκετÜ χρÞματα στην Ε.Ε. Þ στο ΔΝΤ γι' αυτü. Η Ιταλßα Þταν απλοýστατα πολý μεγÜλη για να διασωθεß.

www.fourtounis.gr«Δεν μποροýσαμε να αντÝξουμε το κüστος της Ιταλßας» ανÝφερε αξιωματοýχος του γαλλικοý υπουργεßου Οικονομικþν και συμπλÞρωσε: «ΚανÝνας δεν μποροýσε. Θα Þταν κατÜ συνÝπεια πιθανüτατα το τÝλος της ευρωζþνης».

Η Κρ. ΛαγκÜρντ Ýφτασε στις ΚÜννες με Ýνα σχÝδιο, να τεθεß η Ιταλßα σε Ýνα «προληπτικü πρüγραμμα» 80 δισ. ευρþ, σε μßα γραμμÞ πßστωσης που θα μποροýσε να χρησιμοποιηθεß σε καταστÜσεις εκτÜκτου ανÜγκης, αλλÜ θα οδηγοýσε επßσης σε εντατικÞ παρακολοýθηση, þστε να εξασφαλιστεß üτι ο Σßλβιο Μπερλουσκüνι, ο πρωθυπουργüς της Ιταλßας που εßχε απολÝσει την εμπιστοσýνη των Ευρωπαßων ηγετþν, θα εφÜρμοζε τις οικονομικÝς μεταρρυθμßσεις. ΥποστÞριξε πως μüνο Ýτσι οι αγορÝς θα Üρχιζαν να δανεßζουν και πÜλι την Ιταλßα με βιþσιμο επιτüκιο. «Η Ιταλßα δεν Ýχει αξιοπιστßα» δÞλωσε η Κρ. ΛαγκÜρντ στη συζÞτηση.

ΑλλÜ η απüφαση για την Ιταλßα μποροýσε να περιμÝνει. Ο Γ. ΠαπανδρÝου αναμενüταν απü στιγμÞ σε στιγμÞ.

 

Ο ψυχολογικüς πüλεμος

Στη συνÜντηση, πολλοß απü τους συμμετÝχοντες Ýμειναν Üναυδοι. Στο ημερολüγιü του, ο υπουργüς Οικονομικþν της Γαλλßας ΦρανσουÜ ΜπορουÜν, Ýκανε λüγο για ψυχολογικü πüλεμο. ¶λλοι, ειδικüτερα οι δýο πρüεδροι της Ε.Ε., εßπαν στη συνÝχεια στους συνεργÜτες τους üτι Ýνιωθαν πολý Üβολα με το γεγονüς πως μßα μικρÞ ομÜδα Ευρωπαßων ηγετþν πßεζαν τον εκλεγμÝνο πρωθυπουργü μιας χþρας. «ΠοτÝ δεν εßδα μßα συνÜντηση τüσο Ýντονη και τüσο δýσκολη» εßπε Ýνας εκ αυτþν των συνεργατþν.

Απü τη στιγμÞ που ο Γ. ΠαπανδρÝου με τον Ε. ΒενιζÝλο Ýφτασαν στην αßθουσα, ο Ν. Σαρκοζß ξεκßνησε αυτü που Ýνας αξιωματοýχος χαρακτÞρισε «the full Sarkozy»: μßα στοχευμÝνη, οργισμÝνη αποκÞρυξη της απüφασης του ΠαπανδρÝου για δημοψÞφισμα.

«ΣαφÝστατα το συναßσθημα Þταν: κÜναμε τα πÜντα για να σας βοηθÞσουμε, κÜναμε τα πÜντα για να σας κρατÞσουμε στην ευρωζþνη, πÞραμε οικονομικü και πολιτικü κßνδυνο» εßπε μÝλος της γαλλικÞς αποστολÞς. «Εßναι η μεγαλýτερη αναδιÜρθρωση χρÝους του κüσμου, στην Ιστορßα, και τþρα το μüνο που κÜνετε εßναι να μας προδßδετε».

Ο ΠαπανδρÝου αιφνιδιÜστηκε. «¸ρχεται και αρχßζει να μιλÜ Ýξαλλος για το δημοψÞφισμα», λÝει για τον Σαρκοζß. «Η θÝση του Σαρκοζß Þταν πολý επιθετικÞ. Δεν Þταν ευγενικÞ. Πολý-πολý ισχυρÞ και πολý επιθετικÞ, þστε να μπει η ΕλλÜδα στο δßλημμα: εντüς Þ εκτüς» εßπε ο Ε. ΒενιζÝλος.

Οι ¸λληνες προσπÜθησαν να αντεπιτεθοýν. Ο ΠαπανδρÝου παρουσßασε το σχÝδιü του: το δημοψÞφισμα θα γινüταν σε Ýναν μÞνα και θα ανÜγκαζε τον ΣαμαρÜ και τους εσωκομματικοýς του αντιπÜλους να ευθυγραμμιστοýν, δεδομÝνου üτι ακüμη και οι πιο δηλητηριþδεις επικριτÝς του δεν θα μποροýσαν να αντιταχθοýν στη μüνη σωτηρßα για την παραμονÞ της χþρας στην ευρωζþνη. Τüτε ο ΠαπανδρÝου διÜβασε την προτεινüμενη διατýπωση για το δημοψÞφισμα. «¹ταν μßα κÜπως μεγÜλη παρÜγραφος» παραδÝχθηκε ο ¸λληνας πρωθυπουργüς.

 

«ΠρÝπει να το λýσουμε εδþ»

www.fourtounis.grΗ Α. ΜÝρκελ Þταν η πρþτη που αντÝδρασε και δεν Þταν χαροýμενη. «¹ θα το λýσουμε αυτü εδþ, μεταξý μας Þ στα μÜτια του κüσμου θα Ýχουμε αποτýχει» εßπε. «Wir müssen entscheiden» - πρÝπει να αποφασßσουμε. «¹ θÝλετε να μεßνετε εντüς ευρωζþνης Þ üχι» εßπε.

¼σοι βρßσκονταν στην αßθουσα εßπαν üτι ο ΠαπανδρÝου εμφανþς αποθαρρýνθηκε καθþς συνεχιζüταν η μÜχη. ¼ταν κουρÜστηκε, ο Ε. ΒενιζÝλος ανÝλαβε τη μÜχη, που για πολλοýς Þταν σημÜδι üτι ο ¸λληνας πρωθυπουργüς ξαφνικÜ συνειδητοποßησε üτι εßχε καταστεß εξαντλημÝνη πολιτικÞ δýναμη και ο Ε. ΒενιζÝλος, ο οποßος εδþ και καιρü εποφθαλμιοýσε την πρωθυπουργßα, κινÞθηκε για να εκμεταλλευθεß την αλλαγÞ των συνθηκþν.

¹ταν η αλλαγÞ στη γλþσσα του σþματος που πρüσεξε ο Μπαρüζο, ο οποßος καθüταν αθüρυβα. Ο πρüεδρος της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς εßπε αργüτερα στους συνεργÜτες του üτι η σκηνÞ που ξετυλßχτηκε μπροστÜ του τον Ýκανε να ανησυχεß περισσüτερο. ΠÝρα απü τη γενικÞ συζÞτηση περß ελληνικÞς εξüδου απü το ευρþ, η οποßα κατÜ τους αξιωματοýχους της Κομισιüν θα προκαλοýσε ανεξÝλεγκτο πανικü στις αγορÝς για τον ευρωπαúκü Νüτο, η προοπτικÞ μηνιαßας καμπÜνιας για το δημοψÞφισμα σÞμαινε εβδομÜδες αβεβαιüτητας, δηλαδÞ αυτü ακριβþς που προσπαθοýσαν να αποφýγουν καθþς οι αποδüσεις των ιταλικþν ομολüγων εßχαν φτÜσει σε επικßνδυνα επßπεδα.

 

Το τηλεφþνημα Μπαρüζο σε ΣαμαρÜ

www.fourtounis.gr Εν αγνοßα του Ν. Σαρκοζß και της Α. ΜÝρκελ, τηλεφþνησε στον Α. ΣαμαρÜ, τον τüτε αρχηγü της αξιωματικÞς αντιπολßτευσης απü το ξενοδοχεßο του πριν ξεκινÞσει η συνÜντηση. Γνþριζε üτι εκεßνος Þθελε απεγνωσμÝνα να αποφýγει το δημοψÞφισμα.

Ο Α. ΣαμαρÜς του εßπε üτι τþρα Þταν πρüθυμος να συνυπογρÜψει σε μßα κυβÝρνηση εθνικÞς ενüτηταςμεταξý της ΝÝας Δημοκρατßας και του ΠΑΣΟΚ - κÜτι που επιμελþς απÝφευγε επß μÞνες, ελπßζοντας üτι θα μποροýσε να εξασφαλßσει την πρωθυπουργßα.

Ο Μπαρüζο κÜλεσε το συμβοýλιü του και στελÝχη της Κομισιüν στη σουßτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαρÜξει στρατηγικÞ. ΑποφÜσισε üτι δεν θα Ýλεγε στον Ν. Σαρκοζß Þ στην Α. ΜÝρελ για εκεßνη τη συνομιλßα, αλλÜ σýμφωνα με Üτομα που βρÝθηκαν σε εκεßνη τη σουßτα, ξεκßνησε τη συζÞτηση για πιθανÜ ονüματα τεχνοκρατþν που θα μποροýσαν να πÜρουν τα ηνßα απü τον ΠαπανδρÝου σε μßα κυβÝρνηση εθνικÞς ενüτητας. Το πρþτο πρüσωπο που εßπε ο Μπαρüζο Þταν ο ΛουκÜς ΠαπαδÞμος. Σε μßα εβδομÜδα, ο Λ. ΠαπαδÞμος ανÝλαβε καθÞκοντα.

 

Το τετ α τετ Μπαρüζο - ΒενιζÝλου

Παρατηρþντας τον Ε. ΒενιζÝλο μερικÝς þρες αργüτερα, ο Μπαρüζο εßδε την ευκαιρßα. Ο Ν. Σαρκοζß Ýκλεισε τη συνÜντηση διαβÜζοντας ξανÜ το σχÝδιο των Ýξι σημεßων, εßπε στον ΠαπανδρÝου να επιστρÝψει στην ΑθÞνα και να «πÜρει μßα απüφαση» και ο Μπαρüζο πÞρε τον ΒενιζÝλο στην Üκρη.

«ΠρÝπει να σκοτþσουμε αυτü το δημοψÞφισμα» του εßπε. Ο υπουργüς Οικονομικþν συμφþνησε σχεδüν αμÝσως. Το τÝλος του δημοψηφßσματος θα Þταν επßσης το τÝλος του ΠαπανδρÝου.

ΜετÜ απü κÜποια σýντομα σχüλια στον Τýπο üπου εßπε üτι «το αποτÝλεσμα του δημοψηφßσματος θα κρßνει την παραμονÞ Þ μη της ΕλλÜδας στη ζþνη του ευρþ», ο ΠαπανδρÝου πÞρε τον δρüμο της επιστροφÞς προς το αεροδρüμιο της Νßκαιας. Στο αυτοκßνητο, γýρισε στον Ε. ΒενιζÝλο και του εßπε üτι τα πρÜγματα δεν εßχαν πÜει τüσο Üσχημα üσο φοβüταν. Ο Ε. ΒενιζÝλος Þταν δýσπιστος. ΚατÜ την πτÞση προς ΑθÞνα, ενþ ο Γ. ΠαπανδρÝου κοιμüταν, ο ΒενιζÝλος ενθαρρýνθηκε απü την παραßνεση του Μπαρüζο και εßπε σε Ýναν βοηθü του να συντÜξει μßα δÞλωση που θα κοινοποιοýσε με την προσγεßωση του αεροπλÜνου, στις 4:45 π.μ. της ΠÝμπτης. «Η θÝση της ΕλλÜδας μÝσα στο ευρþ εßναι μια ιστορικÞ κατÜκτηση της χþρας που δεν μπορεß να τεθεß υπü αμφισβÞτηση. Το κεκτημÝνο αυτü του ελληνικοý λαοý δεν μπορεß να εξαρτηθεß απü τη διεξαγωγÞ δημοψηφßσματος».

Το δημοψÞφισμα του ΠαπανδρÝου εßχε πεθÜνει. ¼πως και η πρωθυπουργßα του.

 

Το σχÝδιο για χρηματοδüτηση του Ταμεßου μÝσω των SDRs

Για μÞνες ο ΟμπÜμα Ýβλεπε την κατÜσταση στην Ευρþπη να γßνεται üλο και χειρüτερη και η ανησυχßα μεγÜλωνε. Ο Αμερικανüς υπουργüς Οικονομικþν Tim Geithner προσπαθοýσε να περÜσει μαθÞματα απü την τραπεζικÞ κρßση στις ΗΠΑ, κυρßως üτι μüνο Ýνα μεγÜλο τεßχος κρατικοý χρÞματος μπορεß να καθησυχÜσει τους επενδυτÝς.

Ωστüσο οι Αμερικανοß καταλÜβαιναν üτι οι Ευρωπαßοι ηγÝτες κινοýνταν διαφορετικÜ. Οι ΗΠΑ εßχαν μüνο Ýνα στüχο, λÝει Ευρωπαßος που συνÜντησε τον Geithner. Η ευρωζþνη Ýπρεπε να σωθεß γιατß διαφορετικÜ θα υπÞρχε μεγÜλη ýφεση (depresson) στην Ευρþπη και αυτü θα επηρÝαζε την οικονομßα της υπερδýναμης.

Η αμηχανßα üμως Þταν εμφανÞς και η επιτομÞ της Þταν οι σχÝσεις με τη ΜÝρκελ που συχνÜ Ýβρισκε την αμερικανικÞ παρÝμβαση ακατÜλληλη και μη επιθυμητÞ. Το Βερολßνο πßεσε για να εμπλακεß το ΔΝΤ, αλλÜ η ΜÝρκελ Ýλεγε στους συναδÝλφους της üτι οι αποφÜσεις πρÝπει να λαμβÜνονται απü Ευρωπαßους.

Ωστüσο πολλοß σε ΒρυξÝλλες, Φρανκφοýρτη και Παρßσι καλωσüρισαν την αμερικανικÞ παρÝμβαση ως Ýνα αντßβαρο στο Βερολßνο.

¼ταν οι Ευρωπαßοι ηγÝτες κλÞθηκαν ξανÜ απü τον Σαρκοζß στις 9:30 το βρÜδυ στις ΚÜννες εßδαν με Ýκπληξη τον ΟμπÜμα να προεδρεýει στη συνÜντηση. Πολλοß πßστευαν üτι η βραδιÜ θα αφιερωνüταν στην προσπÜθεια να πειστεß ο Μπερλουσκüνι να καταφýγει η Ιταλßα στο ΔΝΤ, κÜτι που οι Ιταλοß εßχαν απορρßψει το πρωß.

Ωστüσο ο ΟμπÜμα ξεκßνησε με κÜτι διαφορετικü. ¸να σχÝδιο να αυξηθεß το τεßχος προστασßας της Ευρþπης. Για ΓÜλλους και Αμερικανοýς η περισσüτερο προφανÞς πηγÞ για να χρηματοδοτηθεß το τεßχος Þταν η ΕΚΤ. ΑλλÜ το Βερολßνο για πολý καιρü στεκüταν ενÜντια στη χρηματοδüτηση κρατþν απü την κεντρικÞ τρÜπεζα. ¹ταν θÝμα αρχÞς, το οποßο εßχε τις ρßζες του στη γερμανικÞ ιστορßα.

Οι αντιπροσωπεßες της Γαλλßας και των ΗΠΑ εßχαν δουλÝψει σε Ýνα σχÝδιο που θα Ýπειθε τις αγορÝς üτι υπÜρχει αρκετü χρÞμα για να αποφευχθεß ελληνικÞ πτþχευση Þ κÜποια Üλλη χωρßς να προσκροýει στις αντιρρÞσεις της Γερμανßας και Þλπιζαν üτι στις ΚÜννες αυτü θα γινüταν αποδεκτü. ΠεριελÜμβανε μια μορφÞ μετρητοý που δεν εßναι πολý γνωστÞ: τα ΕιδικÜ ΤραβηχτικÜ Δικαιþματα (special drawing rights  - SDRs).

ΤυπικÜ δεν εßναι χρÞμα. ΔημιουργÞθηκαν απü το ΔΝΤ το 1969 ως αντικατÜστατο του χρυσοý και του δολαρßου στο παγκüσμιο χρηματοπιστωτικü λογιστικü. ΓνωστÜ ως «χÜρτινος χρυσüς» δεν μποροýν να κατÝχονται απü κανÝναν Üλλον πλην του ΔΝΤ και πρÝπει να μετατραποýν σε Üλλο νüμισμα πριν ξοδευτοýν.

Το 2009 μετÜ την κρßση που προκÜλεσε η Lehman Brothers το G20 αýξησε το ποσü των SDRs κατÜ 250 δισ. δολÜρια. Στις ΚÜννες οι ΗΠΑ και η Γαλλßα Þθελαν κÜτι ανÜλογο. Αντß üμως για το ΔΝΤ η ευρωζþνη θα διÝθετε SDRs αξßας 140 δισ. ευρþ για Ýνα ταμεßο διÜσωσης.

Ακüμα και αυτοß που σχεδßασαν την πρüταση παραδÝχονται üτι Þταν βιαστικÞ. Στη συνÜντηση ο ΟμπÜμα εßπε üτι «οι ΗΠΑ θα προτιμοýσαν η ΕΚΤ να δρÜσει üπως η Fed, αλλÜ αυτü δεν δεßχνει να εßναι εφικτÞ επιλογÞ», μια ξεκÜθαρη αναφορÜ στις γερμανικÝς αντιδρÜσεις.

 

Το «üχι» του Jens Weidmann

www.fourtounis.grΗ ΜÝρκελ εßχε Ýνα ακüμα πρüβλημα. ¹ταν ανοικτÞ στην πρüταση, αλλÜ τα SDRs δεν ελÝγχονται απü κυβερνÞσεις, αλλÜ απü τις κεντρικÝς τρÜπεζες. Και ο Jens Weidmann επικεφαλÞς της Bundesbank διαφþνησε.

Απü πηγÝς του ΔΝΤ ο Γερμανüς κεντρικüς τραπεζßτης εßχε μÜθει για το σχÝδιο και Ýτσι Ýγραψε γρÞγορα μια επιστολÞ προς την καγκελÜριο για τη διαφωνßα του.

Η διαφωνßα Þταν ιδεολογικÞ, αλλÜ και πρακτικÞ. Εκτßμησε üτι η χρÞση ξÝνων αποθεματικþν για τη δημιουργßα του Ταμεßου θα Ýστελνε λÜθος μÞνυμα στις αγορÝς και θα Þταν δεßγμα απελπισßας. Το βασικü πρüβλημα üμως Þταν üτι τα SDRs, üπως τα αποθÝματα χρυσοý μιας χþρας, εßναι μÝρος των συναλλαγματικþν διαθεσßμων και αποκλειστικÜ θÝμα της κεντρικÞς τρÜπεζας η διαχεßρισÞ τους. Δεν εßχε πρüβλημα να αυξηθεß το ποσü που δüθηκε το 2009 στο ΔΝΤ, αλλÜ η χρÞση τους για Ýνα ευρωπαúκü ταμεßο διÜσωσης θα δημιουργοýσε Ýνα επικßνδυνο προηγοýμενο, εκτßμησε.

Στην επιστολÞ καλοýσε τη ΜÝρκελ να απορρßψει την πρüταση. ΑυτÞ η επιστολÞ üμως δεν Ýφτασε Ýγκαιρα στη γερμανικÞ αντιπροσωπεßα στις ΚÜννες. Η διαφωνßα Ýγινε γνωστÞ απü το τηλÝφωνο. ΥπÞρξε σειρÜ τηλεφωνημÜτων σε μια προσπÜθεια να αλλÜξει γνþμη ο κεντρικüς τραπεζßτης. ΑλλÜ δεν Üλλαξε.

ΤελικÜ στη συνÜντηση üταν Ýγινε η πρüταση απü τον Σαρκοζß και τον ΟμπÜμα η ΜÝρκελ εßπε τα «κακÜ» νÝα: η Bundesbank διαφωνεß και η ßδια δεν μπορεß να το δεχτεß χωρßς την Bundesbank. Εßπε üτι υποστηρßζει πολιτικÜ το σχÝδιο και πως αν η Ιταλßα δεχτεß να λÜβει βοÞθεια 80 δισ. ευρþ απü το ΔΝΤ η ßδια θα πÜει στη γερμανικÞ ΒουλÞ να ζητÞσει αýξηση του ποσοý για το Ταμεßο ΔιÜσωσης. Για τα SDRs üμως η απÜντηση Þταν «üχι».

 

Τα δÜκρυα της ΜÝρκελ

www.fourtounis.grΗ ΜÝρκελ Þταν στη γωνßα. Ο ΟμπÜμα υποστÞριξε üτι η ιδÝα της προσφυγÞς της Ιταλßας στο ΔΝΤ Þταν κακÞ. Ο Σαρκοζß προσπÜθησε να πετýχει Ýναν συμβιβασμü. Οι ΗΠΑ Þθελαν η Γερμανßα να συνεισφÝρει με τα SDRs, αλλÜ η Γερμανßα προσÝφερε «μερικÞ» δÝσμευση αν η Ιταλßα Ýμπαινε σε πρüγραμμα του ΔΝΤ. Ο Ιταλüς υπουργüς Οικονομικþν Giulio Tremonti Þταν ξεκÜθαρος: η Ιταλßα δÝχεται παρακολοýθηση του ΔΝΤ, αλλÜ üχι πρüγραμμα.

Θα μποροýσε το ιταλικü σχÝδιο για παρακολοýθηση της οικονομßας απü το Ταμεßο, συν δÝσμευση της Γερμανßας να βοηθÞσει με διμερÞ δÜνεια να Þταν αρκετü; Αυτü αναρωτÞθηκε ο ΓÜλλος πρüεδρος.

«¼χι. Η Γερμανßα Ýχει το 1/4 απü üλες τις τοποθετÞσεις της ευρωζþνης σε SDRs», απÜντησε ο ΟμπÜμα. «Αν Ýχεις üλες τις χþρες της ευρωζþνης, αλλÜ üχι τη Γερμανßα αρχßζει να χÜνεται η αξιοπιστßα».

Τüτε Þρθε το ξÝσπασμα δακρýων της ΜÝρκελ. «Δεν εßναι δßκαιο. Δεν μπορþ να αποφασßσω ενÜντια στην Bundesbank. Δεν μπορþ να το κÜνω αυτü».

Το ξÝσπασμα μετρßασε τις αμερικανικÝς και τις γαλλικÝς απαιτÞσεις για συμφωνßα εδþ και τþρα. «Εßδε üτι το παρατρÜβηξε», σχολιÜζει για τη στÜση του ΟμπÜμα Ευρωπαßος που Þταν στον χþρο.

Ο Αμερικανüς πρüεδρος ρþτησε αν η ΜÝρκελ μποροýσε να λýσει το θÝμα με την Bundesbank ως τη ΔευτÝρα, ενþ επßσης αναρωτÞθηκε αν μπορεß να υπÜρξει αναφορÜ στην απüφαση της Συνüδου. Αμφüτεροι δεν εßχαν καταλÜβει την καγκελÜριο. «Δεν πρüκειται να πÜρω τüσο μεγÜλο ρßσκο χωρßς να λÜβω κÜτι απü την Ιταλßα. Δεν πρüκειται να αυτοκτονÞσω».

¸τσι, Ýληξε η συνÜντηση.

Οι ηγÝτες βρÝθηκαν ξανÜ το επüμενο πρωß, αλλÜ το momentum εßχε χαθεß. «Η καταιγßδα πÝρασε», εßπε κÜποιος που μετεßχε και στις δýο συναντÞσεις. Το σχÝδιο για τα SDRs δεν ξαναεßδε το φως.

Αργüτερα ο Μπερλουσκüνι αποκÜλυψε στη συνÝντευξη τýπου αυτü που üλοι Þθελαν να μεßνει μυστικü: το ΔΝΤ του προσÝφερε Ýνα σχÝδιο διÜσωσης. Η Ιταλßα Ýλαβε Ýτσι το στßγμα üτι χρειÜζεται πρüγραμμα στÞριξης χωρßς να πÜρει χρÞματα. Οι αγορÝς αντÝδρασαν.

Η αποτυχßα στις ΚÜννες τροφοδüτησε με οξυγüνο τη φωτιÜ της κρßσης. Σε μια εβδομÜδα τα επιτüκια στα ιταλικÜ ομüλογα Ýφτασαν το 7,5%. Της ΕλλÜδας εκτοξεýτηκαν στο 33%, επßπεδο χωρßς προηγοýμενο για ανεπτυγμÝνη χþρα.

Χωρßς νÝο τεßχος προστασßας δεν Þταν ξεκÜθαρο τι θα Ýσωζε το ευρþ...