ÂëÜðôïõí ôç ÷þñá üóïé ðáßæïõí åîùèåóìéêÜ ðáé÷íßäéá, ëÝåé ï Ã. ÐáðáíäñÝïõ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐáñáóêåõÞ 4 Áðñéëßïõ 2014

ΠαπανδρÝου: Δεν Ýχω προσωπικÝς φιλοδοξßες, θÝλω να βοηθÞσω την ΕλλÜδα  «Το μüνο που θÝλω εßναι να βοηθÞσω. Δεν Ýχω καμßα προσωπικÞ φιλοδοξßα. ΘÝλω να δω την ΕλλÜδα να πετυχαßνει», απÜντησε ο πρþην πρωθυπουργüς, Γιþργος ΠαπανδρÝου, στις επßμονες ερωτÞσεις των δημοσιογρÜφων, στο περιθþριο συνεδρßου στις ΒρυξÝλλες, σχετικÜ με τη στÜση του στον απüηχο της υπüθεσης ΜπαλτÜκου.

Ο κ.ΠαπανδρÝου κλÞθηκε να σχολιÜσει την εσωτερικÞ κατÜσταση στην ΕλλÜδα και συγκεκριμÝνα αν η χþρα αντÝχει μια ακüμη πολιτικÞ κρßση και αν Ýχει χρüνο για Üλλον Ýνα εκλογικü κýκλο. «Εκλογικοß κýκλοι θα συνεχßσουν να υπÜρχουν και ο λαúκισμüς δεν μπορεß να κερδßζει πÜντα, αν υπερασπιζüμαστε με θÜρρος αυτü που πιστεýουμε» δÞλωσε.

Απαντþντας σε ερþτηση ΕλλÞνων δημοσιογρÜφων για το κατÜ πüσο το ΠΑΣΟΚ πρÝπει να Üρει την εμπιστοσýνη του απü την κυβÝρνηση, σε συνÝχεια της δÞλωσÞς του üτι η παραßτηση του Παναγιþτη ΜπαλτÜκου απü τη θÝση του γενικοý γραμματÝα της κυβÝρνησης δεν εßναι αρκετÞ, ο κ. ΠαπανδρÝου απÝφυγε να απαντÞσει και αρκÝστηκε να δηλþσει τα εξÞς:

«Το μüνο που θÝλω εßναι να βοηθÞσω. Δεν Ýχω καμßα προσωπικÞ φιλοδοξßα. ΘÝλω να δω την ΕλλÜδα να πετυχαßνει». Ερωτηθεßς, αν αυτÜ που εßπε στην ΕλλÜδα ισχýουν, ο κ. ΠαπανδρÝου απÜντησε καταφατικÜ.

Εν τω μεταξý, με αφορμÞ σχüλια και κριτικÞ που Ýχει δεχτεß τα τελευταßα εικοσιτετρÜωρα ο πρþην πρωθυπουργüς, σε σχÝση και με την ανακοßνωση που εξÝδωσε προ δýο ημερþν το Γραφεßο του για την υπüθεση ΜπαλτÜκου, το γραφεßο του κ. ΠαπανδρÝου εξÝδωσε και σÞμερα νÝα ανακοßνωση, στην οποßα τονßζει πως üσα Ýχουν ακουστεß και Ýχουν γραφτεß σχετικÜ με το πρüσωπü του «ουδεμßα σχÝση Ýχουν με την αλÞθεια και την πραγματικüτητα» και πως «ü,τι εßχε να πει, το εßπε με την ανακοßνωση του γραφεßου του, της 2ας Απριλßου 2014».

Η ανακοßνωση του γραφεßου του κ. ΠαπανδρÝου Ýχει ως εξÞς:

«¼λα üσα Ýχουν ακουστεß και γραφτεß τα τελευταßα 24ωρα και αφοροýν τον Γιþργο ΠαπανδρÝου, ουδεμßα σχÝση Ýχουν με την αλÞθεια και την πραγματικüτητα. Την πορεßα της χþρας και τα συμφÝροντα της ΕλληνικÞς κοινωνßας βλÜπτουν üσοι παßζουν εξωθεσμικÜ παιχνßδια. Ο Γιþργος ΠαπανδρÝου, ü,τι εßχε να πει, το εßπε με την ανακοßνωση του γραφεßου του, της 2ας Απριλßου 2014».

 

Η ΕλλÜδα δεν Þταν το μοναδικü πρüβλημα της ευρωζþνης

Η ομιλßα του πρþην πρωθυπουργοý στο συνÝδριο της γνωστÞς δεξαμενÞς σκÝψης CEPS με θÝμα «ΜετρÜει η Ευρþπη;» («Does Εurope Matter?»), επικεντρþθηκε στο üτι η Ευρþπη, παρÜ τις κρßσεις, Ýχει αποτελÝσει Ýνα «μοντÝλο ειρÞνης» μÝχρι σÞμερα.

Ο Γ. ΠαπανδρÝου τüνισε üτι η Ευρþπη πρÝπει να μετακινηθεß σε Ýνα Üλλο μοντÝλο και να ασχοληθεß με την παγκοσμιοποιημÝνη οικονομßα, λÝγοντας πως η Þπειρος μπορεß να αποτελÝσει Ýνα μοντÝλο παγκüσμιας διακυβÝρνησης. ¼πως εßπε, στüχος εßναι η Ευρþπη να γßνει πρüτυπο εξανθρωπισμοý της παγκοσμιοποßησης, διαφορετικÜ θα καταλÞξει σε μßα κατÜσταση üπου η παγκοσμιοποßηση θα καταστÞσει απÜνθρωπη την Ευρþπη.

 

«Συστημικü» το πρüβλημα της ευρωζþνης

Μιλþντας για την κρßση χρÝους της ΕλλÜδας, αλλÜ και ολüκληρης της ευρωζþνης, ο Γ. ΠαπανδρÝου τüνισε üτι η ΕλλÜδα πρÜγματι Þταν πρüβλημα, αλλÜ δεν Þταν το μοναδικü πρüβλημα της ευρωζþνης και αυτü το Ýβλεπαν οι αγορÝς. ¼πως εßπε, το πρüβλημα της ΕλλÜδας και των Üλλων χωρþν του Νüτου Þταν συστημικü πρüβλημα της ßδιας της ευρωζþνης, το οποßο, üμως, η Ευρþπη δεν Þθελε να το αντιμετωπßσει. «Η Ýλλειψη συλλογικÞς απÜντησης στην κρßση κÜθε Üλλο παρÜ δημιοýργησε κλßμα εμπιστοσýνης στις αγορÝς», δÞλωσε χαρακτηριστικÜ.

Αναφερüμενος ειδικüτερα στην ΕλλÜδα, ο Γ. ΠαπανδρÝου υπογρÜμμισε την πρωτοφανÞ πρüοδο που Ýχει επιτýχει η χþρα τα τÝσσερα τελευταßα χρüνια τüσο σε δημοσιονομικü üσο και σε διαρθρωτικü επßπεδο. Τüνισε üτι παρÜ το μεγÜλο δημοσιονομικü Ýλλειμμα, η ΕλλÜδα Ýκανε τη μεγαλýτερη δημοσιονομικÞ προσαρμογÞ που Ýχει πετýχει ποτÝ κρÜτος σε τüσο μικρü χρονικü διÜστημα, κατÜφερε να πετýχει πρωτογενÝς πλεüνασμα, ενþ βρßσκεται πρþτη στον κατÜλογο του ΟΟΣΑ στις διαρθρωτικÝς μεταρρυθμßσεις. Δεν παρÝλειψε, ωστüσο , να αναφερθεß στα καßρια χτυπÞματα που δÝχτηκε η ΕλλÜδα, üπως η απþλεια του κατα κεφαλÞν ΑΕΠ κατÜ 30% και η εκτüξευση της ανεργßας.

Ο Γ. ΠαπανδρÝου αναφÝρθηκε στον φüβο εξüδου απü την ευρωζþνηπου αντιμετþπισε η ΕλλÜδα για διÜστημα περßπου δýο ετþν, λÝγοντας üτι το αποτÝλεσμα Þταν οι εκροÝς κεφαλαßων απü τις ελληνικÝς τρÜπεζες, η μεßωση της κατανÜλωσης και του ιδιωτικοý δανεισμοý, καθþς και η μεßωση των επενδýσεων εξαιτßας του κλßματος ανασφÜλειας.

«Καμßα χþρα δεν μπορεß να επιβιþσει υπü αυτÝς τις συνθÞκες», ανÝφερε χαρακτηριστικÜ, σχολιÜζοντας üτι η ΕΕ θα Ýπρεπε εξαρχÞς να Ýχει παρÝμβει προκειμÝνου να πεßσει τις αγορÝς üτι δεν υπÞρχε ενδεχüμενο εξüδου της ΕλλÜδας απü το ευρþ και να διασφαλßσει μια ομαλüτερη πορεßα ανÜκαμψης της χþρας.

Πρüσθεσε üτι η λιτüτητα που επιβλÞθηκε στη χþρα δεν συνοδεýτηκε απü τις απαραßτητες διαρθρωτικÝς μεταρρυθμßσεις. Η δημοσιονομικÞ προσαρμογÞ της ΕλλÜδας Þταν μεν απαραßτητη, υπογρÜμμισε, αλλÜ η αýξηση των φüρων με παρÜλληλη διατÞρηση ενüς Üδικου και αδιαφανοýς φορολογικοý συστÞματος, δεν αποτελεß ουσιαστικÞ αντιμετþπιση του προβλÞματος. Ο ßδιος τüνισε üτι η φορολογικÞ μεταρρýθμιση θα Ýπρεπε να προηγεßται οποιασδÞποτε αýξησης φüρων.

 

Η κρßση δεν Ýχει επιλυθεß

Ο Γ. ΠαπανδρÝου υπεραμýνθηκε της ανÜγκης δημιουργßας ευρωπαúκþν ομολüγων, τονßζοντας üτι αυτü επιθυμοýν και οι αγορÝς.

Ωστüσο, υπογρÜμμισε üτι ακüμα και σε αυτÞ την περßπτωση, η ΕλλÜδα συνεχßζει να χρειÜζεται αλλαγÞ, καθþς οι διαρθρωτικÝς τις αδυναμßες παραμÝνουν. ΑλλαγÝς χρειÜζεται επßσης, ανÝφερε ο ßδιος, το σýστημα λειτουργßας της ευρωζþνης, καθþς η διαφορÜ στα επιτüκια δανεισμοý μεταξý χωρþν με κοινü νüμισμα αποτελεß μια μη βιþσιμη κατÜσταση μακροπρüθεσμα. Επßσης, απαιτεßται Ýνα σýστημα μεταφορÜς πüρων εντüς της ΕΕ προς ενßσχυση των φτωχüτερων κρατþν μελþν της ¸νωσης.

Συνεχßζοντας, ο Γ. ΠαπανδρÝου επεσÞμανε üτι η κρßση δεν Ýχει ακüμα επιλυθεß και υπογρÜμμισε τη σημασßα της ολοκλÞρωσης της τραπεζικÞς Ýνωσης, μÝσω της ενßσχυσης του Ευρωπαúκοý Μηχανισμοý Σταθερüτητας (ΕΜΣ) και ως Ýνα «ευρωπαúκü φρÜγμα» απÝναντι σε μελλοντικÝς κρßσεις.

ΚαταλÞγοντας, ο Γ. ΠαπανδρÝου υπογρÜμμισε την ανÜγκη η Ευρþπη να προχωρÞσει σε διαρθρωτικÝς μεταρρυθμßσεις, σε συνδυασμü με επενδýσεις υποδομþν στους τομεßς της ενÝργειας, των μεταφορþν, της τεχνολογßας, αλλÜ και της εκπαßδευσης.

Στο διÞμερο συνÝδριο του CEPS που πραγματοποιÞθηκε χθες και σÞμερα στις ΒρυξÝλλες, συμμετεßχαν επιφανεßς προσωπικüτητες της ΕΕ, μεταξý των οποßων ο πρþην πρωθυπουργüς της Ιταλßας, Ενρßκο ΛÝτα, ο πρþην ¾πατος εκπρüσωπος της ΕΕ ΧαβιÝ ΣολÜνα, ο πρþην επßτροπος και πρüεδρος του ΠΟΕ, ΠασκÜλ Λαμß, ο Επßτροπος απασχüλησης ΛÜσλο 'Αντορ, οι γνωστοß οικονομολüγοι ΝτÜνιελ Γκρος και Πολ ντε Γκρου, ο επενδυτÞς Τζορτζ Σüρος κ.α.