ΑυτÝς εßναι οι θÝσεις που Ýχει το "ΠοτÜμι"

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Τρßτη 11 Μαρτßου 2014

http://www.fourtounis.gr/«Το ΠοτÜμι» δεν θα πÜρει μÝρος στις δημοτικÝς εκλογÝς. Το ξεκαθÜρισε, ο Σταýρος ΘεοδωρÜκης κατÜ την σημερινÞ παρουσßαση των θÝσεων του νÝου κüμματος.  Για το «ΠοτÜμι» οι αυτοδιοικητικÝς εκλογÝς δεν θεωροýνται πεδßο κομματικÞς  αντιπαρÜθεσης, αλλÜ σýγκλησης δυνÜμεων για την πρüοδο των τοπικþν κοινωνιþν.

Ο κ. ΘεοδωρÜκης  πÝραν του üτι το κüμμα του δεν θα «κατεβÜσει» κανÝναν υποψÞφιο στις δημοτικÝς εκλογÝς,  Ýδωσε στη δημοσιüτητα τις θÝσεις και την ιδεολογικÞ κατεýθυνση του νÝου κüμματος του οποßου ηγεßται. Το «ΠοτÜμι» ανακοßνωσε τις θÝσεις του με τη μορφÞ ερωταπαντÞσεων.

ΑναλυτικÜ οι ερωτÞσεις και απαντÞσεις üπως δημοσιεýθηκαν στην επßσημη ιστοσελßδα του κüμματος:

Τι εßστε; ΚρατιστÝς; Φιλελεýθεροι; Τι κρÜτος θÝλετε;

Μικρü αλλÜ üχι αδýναμο. Το μÝγεθος του κρÜτους στην ΕλλÜδα, δεν εßναι συγκριτικÜ μεγαλýτερο απü τις υπüλοιπες χþρες της ΕΕ. Εßναι üμως το πιο αναποτελεσματικü, το πιο σκληρωτικü και πιθανþς το πιο διεφθαρμÝνο. Στην ΕλλÜδα Ýχουμε γνωρßσει το κρÜτος - πατεροýλη που βολεýει üσους Ýχουν τις κατÜλληλες διασυνδÝσεις και κÜνει τα στραβÜ μÜτια σε μια σειρÜ απü αδικÞματα. Τþρα μαθαßνουμε και το κρÜτος τιμωρü. Αντιμετωπßζει εχθρικÜ τους πολßτες, θÝτει εμπüδια αντß να προσφÝρει λýσεις και αντιδρÜ σπασμωδικÜ. Και χρεþνει το κüστος της ασυδοσßας των προηγοýμενων ετþν αδιακρßτως σε üλη την κοινωνßα. ΠερÜσαμε δηλαδÞ απü το Ýνα Üκρο στο Üλλο.

Εσεßς üμως τι θÝλετε απü τη δημüσια διοßκηση;

ΘÝλουμε μßα δημüσια διοßκηση επιτελικÞ, με Üρτια καταρτισμÝνο και ικανÜ αμειβüμενο προσωπικü. ΘÝλουμε Ýνα κρατικü μηχανισμü με πλÞρη μηχανογρÜφηση που üχι μüνο θα συμβÜλει στη μεßωση των δαπανþν αλλÜ κυρßως θα συντελÝσει στη διαφÜνεια και θα επιτρÝψει την αξιολüγηση τüσο των υπηρεσιþν, üσο και των δημοσßων λειτουργþν. Και δεν αλλÜζει απü αυτοýς που ακüμα και σÞμερα εμποδßζουν τη μηχανογρÜφηση, αυτοýς που προσπαθοýν να μπλοκÜρουν κÜποια μÝτρα ενßσχυσης της διαφÜνειας, αυτοýς που συνεχßζουν να τοποθετοýν σε καßριες θÝσεις του δημοσßου εμφανþς ακατÜλληλους φßλους και αποτυχημÝνους πολιτικοýς προσβÜλλοντας üλους μας.

Γιατß δεν μπÞκατε σε κÜποιο απü τα υπÜρχοντα κüμματα και αποφασßσατε να κÜνετε το δικü σας κüμμα;

Γιατß Ýνα τüπος δεν μπορεß να αλλÜξει απü αυτοýς που εξÝθρεψαν üλα τα κακÜ του. ΒλÝπετε üτι ακüμη και σÞμερα, παρÜλληλα με τα δÞθεν δρακüντεια μÝτρα, οι κατÜλληλες διασυνδÝσεις εξασφαλßζουν ακüμα θÝσεις στο ευρýτερο δημüσιο. ¶λλωστε οι περισσüτερες μεταρρυθμßσεις Ýγιναν με μισÞ καρδιÜ και επιπολαιüτητα, üχι επειδÞ υπÞρχε πßστη σ' αυτÝς, αλλÜ επειδÞ αποτελοýσαν üρους του Μνημονßου. Οι θεσμοß Ýχουν αλωθεß απü τα κüμματα και η διαφθορÜ εßναι ακüμα παροýσα. EνδεικτικÜ η ΕλλÜδα βαθμολογεßται με 40 στα 100 στον Δεßκτη ΔιαφθορÜς (του οργανισμοý TransparencyInternational). Και οι πολßτες δεν Ýχουν απü κÜπου να πιαστοýν. Η συντριπτικÞ πλειοψηφßα του κüσμου (μια Ýρευνα λÝει το 80%, μια Üλλη το 90%) Ýχει αρνητικÞ γνþμη για τα κüμματα.

ΘÝλετε λοιπüν να γκρεμßσετε το παλιü πολιτικü σýστημα.

ΘÝλουμε να το αλλÜξουμε. Δεν εßναι εýκολο αλλÜ υπÜρχουν λýσεις. Θα πρÝπει αμÝσως να περιορßσουμε τις κομματικÝς επιχορηγÞσεις κατÜ 50%. Τα κüμματα χρωστοýν Þδη στις τρÜπεζες 260 εκατομμýρια. Γιατß τÝτοια σπατÜλη; Να περιορßσουμε τις αποσπÜσεις δημüσιων υπαλλÞλων στα κομματικÜ γραφεßα. Να μειþσουμε τους βουλευτÝς σε 200. Να μειþσουμε τις διακοπÝς της ΒουλÞς και τα μπüνους για την συμμετοχÞ στα «θερινÜ τμÞματα». Να κÜνουμε ακüμη πιο αυστηρü το πλαßσιο για τις προεκλογικÝς εκστρατεßες για να περιοριστεß η σχετικÞ δαπÜνη αλλÜ και η ρýπανση και η γενικüτερη üχληση. ΑνεβÜζεις πανü; ΜετÜ θα τα κατεβÜζεις. Και βÝβαια πρÝπει να σταματÞσουμε τη ροÞ μαýρου πολιτικοý χρÞματος.

Κυκλοφορεß ακüμη και σÞμερα μαýρο πολιτικü χρÞμα;

Μα εßπαμε, τα ßδια κÜνουν με λιγüτερα ßσως λεφτÜ. Η ημερομηνßα των εκλογþν εßναι το μεγÜλο στοßχημα üλων üσων τζογÜρουν στο πολιτικü παιχνßδι. ΚÜποιοι «τα δßνουν üλα» για να κρατηθεß üπως üπως η κυβÝρνηση και κÜποιοι «πιÝζουν» για να πÝσει. Εδþ δεν υπÜρχουν αρχÝς παρÜ μüνο συμφÝροντα. Σκεφθεßτε πüσες εφημερßδες, κανÜλια, ραδιüφωνα ξεπηδοýν για να στηρßξουν Þ για να ρßξουν μια κυβÝρνηση. Η μüνη λýση λοιπüν εßναι να αποφασßσουμε üτι πρüωρες εκλογÝς δεν υπÜρχουν. ΕκλογÝς γßνονται κÜθε 4 χρüνια βÜσει νüμου.

ΕκλογÝς με απλÞ αναλογικÞ;

Ναι, θÝλουμε Ýνα αναλογικüτερο, δικαιüτερο αλλÜ και πιο πλουραλιστικü εκλογικü σýστημα. Η χþρα να χωριστεß σε μικρÝς μονοεδρικÝς περιφÝρειες και οι πολßτες να μποροýν να ψηφßζουν τον τοπικü υποψÞφιο (ανεξαρτÞτως κüμματος) που θεωροýν üτι τους αντιπροσωπεýει και το κüμμα τους. Μια ελληνικÞ παραλλαγÞ δηλαδÞ του γερμανικοý συστÞματος με τις διπλÝς κÜλπες.

Και τι κυβÝρνηση θα κÜνατε;

Μια κυβÝρνηση εßκοσι ανθρþπων. Να καταργÞσουμε τις θÝσεις αναπληρωτþν υπουργþν þστε να πÜψουν να μετακυλßονται οι ευθýνες. Τα υπουργεßα να καλýπτουν συγκεκριμÝνους τομεßς και üχι τις φιλοδοξßες των κομματικþν αξιωματοýχων (π.χ. τομÝας πανεπιστημιακÞς εκπαßδευσης και Ýρευνας – τομÝας σχολεßων και παιδικÞς μÝριμνας - τομÝας υγεßας – τομÝας γεωργßας & κτηνοτροφßας – τομÝας Üμυνας και αντιμετþπισης φυσικþν καταστροφþν - τομÝας εσüδων – τομÝας κοινωνικÞς ασφÜλισης & μÝριμνας ηλικιωμÝνων - τομÝας εξωτερικοý εμπορßου & διεθνþν οικονομικþν σχÝσεων).

Ναι αλλÜ εßκοσι Üνθρωποι αρκοýν για να κυβερνÞσουν Ýνα αχανÝς ως προς την οργÜνωση κρÜτος;

Αρκοýν αν το πÜρουμε απüφαση να εμπιστευθοýμε τα στελÝχη των υπουργεßων αφοý βÝβαια πρþτα τα αξιολογÞσουμε. ΣÞμερα οι διευθυντÝς εßναι κομματικοß υπÜλληλοι. ΠολλÝς φορÝς τους μοιρÜζουν μεταξý τους αναλογικÜ τα κüμματα που κυβερνοýν. «Τüσους εσý - τüσους εγþ». Και επιτÝλους πρÝπει να βÜλουμε σε üλους τους τομεßς επικεφαλÞς ανθρþπους με κýρος και γνþση. ΑυτÞ εßναι η καινοτüμος πρüτασÞ μας ως προς την διακυβÝρνηση. Εκτüς απü τους 20 πολιτικοýς υπουργοýς θα πρÝπει κÜποιοι τομεßς να Ýχουν επικεφαλÞς Ýναν επαÀοντα υφυπουργü. Η πρüταση για «μüνιμο υφυπουργü Παιδεßας» Þ «μüνιμο υφυπουργü φορολογßας» Ýχει υποβληθεß ξανÜ, αλλÜ το κομματικü σýστημα την πολεμÜει. Το κρÜτος üμως πρÝπει να Ýχει συνÝχεια και δεν μποροýμε να φÝρνουμε τα πÜνω κÜτω σε κÜθε ανασχηματισμü. ΠρÝπει τα κüμματα να συνεννοηθοýν και να επιλÝξουν απü κοινοý.

ΔηλαδÞ δεν θα πρÝπει να κüψουμε απü το Δημüσιο;

Το ελληνικü Δημüσιο δεν Ýχει μεγαλýτερο αριθμü υπαλλÞλων δεν Ýχει μεγαλýτερο αριθμü απü Üλλα δυτικÜ κρÜτη. Το πρüβλημα εßναι στην ανορθολογικÞ κατανομÞ τους (σε γραφεßα κι üχι «στον δρüμο»), στην Ýλλειψη κινÞτρων, στην απουσßα μηχανογρÜφησης που εμποδßζει το Ýργο τους και την παροχÞ καλþν υπηρεσιþν στους πολßτες, κτλ. ΕπιπλÝον σε κÜποιους (στοχευμÝνους) τομεßς το Δημüσιο χρειÜζεται στελÝχη. ΕνδεικτικÜ το Εκλεκτικü ΣυνÝδριο για τον Ýλεγχο της διαφθορÜς, φýλακες στα σωφρονιστικÜ καταστÞματα, ειδικευμÝνο προσωπικü με γνþσεις πληροφορικÞς για την καταπολÝμηση της φοροδιαφυγÞς και τον εντοπισμü «μαýρου» χρÞματος, νοσηλευτÝς, κτλ.

Το δημüσιο Ýχει ανÜγκη απü καλýτερα καταρτισμÝνους υπαλλÞλους. Θα πρÝπει να δημιουργηθοýν σαφÞ οργανογρÜμματα και «περιγρÜμματα θÝσεων» (jobdescriptions) σε κÜθε υπηρεσßα και να αξιοποιηθοýν οι καταλληλüτεροι υπÜλληλοι. ¼χι οι «ημÝτεροι».

ΜÝχρι σÞμερα Ýχουμε επιτýχει να Ýχουμε κακÞ εξυπηρÝτηση, κενÜ σε καßριες θÝσεις και υπερÜριθμους εργαζομÝνους. ΚÜτι δεν γßνεται σωστÜ. ΞεκαθÜρισμα λοιπüν, αναδιοργÜνωση, αξιολüγηση, αξιοκρατßα και διαφÜνεια.

Κüντρα σε üλους;

Οι αλλαγÝς στη δημüσια διοßκηση και στο κοινωνικü κρÜτος, η διαφÜνεια, ο Ýλεγχος, η αξιολüγηση δεν αρÝσουν σε διεφθαρμÝνους πολιτικοýς, σε ιδιοτελεßς δημüσιους υπαλλÞλους και σε προνομιοýχες συντεχνßες. ¼λοι οι Üλλοι εßναι σýμφωνοι. Οι Üνθρωποι δηλαδÞ θÝλουν να αξιολογοýνται και να αξιοποιοýνται βÜσει των δεξιοτÞτων τους και üχι βÜσει της πρüσβασÞς τους στο πελατειακü σýστημα. Οι αργüμισθοι, οι επßορκοι, οι ανßκανοι, üσοι Ýχουν πλαστÜ πιστοποιητικÜ εßναι αυτοß που ανησυχοýν και εßναι αυτοß που πρÝπει να απομακρυνθοýν.

Και αν φýγουν οι αργüμισθοι και οι ανßκανοι αυτü σημαßνει üτι θα Ýχουμε Ýνα νÝο δημüσιο χωρßς γραφειοκρÜτες;

Δεν εßναι εýκολο να γßνει απü την μια μÝρα στην Üλλη. Η ζημιÜ που Ýχουν οι πολιτικοß στο δημüσιο εßναι τερÜστια. ¸χουν επιβραβεýσει το παρÜλογο. Για παρÜδειγμα απü το 1986 υπÜρχει νüμος που προβλÝπει τη χρÞση ενüς μοναδικοý αριθμοý ανÜ πολßτη και ενοποßηση των επιμÝρους μητρþων: ΣÞμερα κÜθε πολßτης Ýχει ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμü διπλþματος οδÞγησης και ειδικü εκλογικü αριθμü, ενþ πρüσφατα προσετÝθη και ο κλειδÜριθμος του ΟΑΕΔ αυξÜνοντας τη γραφειοκρατßα και εμποδßζοντας τη διασταýρωση στοιχεßων. ΧÜος το μεγαλεßο σου. Δεν εßναι δουλειÜ των πολιτþν να μεταφÝρουν χαρτιÜ και πιστοποιητικÜ απü τη μßα δημüσια υπηρεσßα στην Üλλη, οýτε εßναι παραγωγικü να περνÜνε τις þρες τους μπροστÜ σε ουρÝς. Για τα περισσüτερα απü αυτÜ τα ζητÞματα η τεχνολογßα προσφÝρει απλÝς και ασφαλεßς λýσεις.

Υποψηφßους θα Ýχετε στις τοπικÝς εκλογÝς;

Οýτε Ýνα. Δεν εßναι στους ρüλους των κομμÜτων να αποφασßζουν ποιος θα εßναι δÞμαρχος στα ΧανιÜ Þ τα ΓιÜννενα. Τα κüμματα θα πρÝπει να αποφασßσουν üτι οι τοπικÝς κοινωνßες πρÝπει να «αυτονομηθοýν». Το παραδοσιακü μοντÝλο του πανßσχυρου κρÜτους Ýχει φτÜσει στα üριÜ του και αλλÜζει παντοý. Οι εξουσßες του αναδιανÝμονται προς υπερεθνικοýς οργανισμοýς üπως η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, και προς τις τοπικÝς κοινωνßες. Εκεß που μποροýν να εφαρμοστοýν πιο εýκολα μορφÝς Üμεσης δημοκρατßας. Αυτü üμως προûποθÝτει σημαντικÞ μεταφορÜ αρμοδιοτÞτων και πüρων, οικονομικþν και ανθρþπινων, στις τοπικÝς κοινωνßες. ΕιδικÜ η επιβολÞ και εßσπραξη των φüρων περιουσßας πρÝπει να περÜσουν στην αρμοδιüτητα των δÞμων. Στο τοπικü επßπεδο η φοροδιαφυγÞ και η φοροαποφυγÞ εßναι δυσκολüτερες. ¼λοι γνωρßζονται καλýτερα. Οι δÞμαρχοι βÝβαια πρÝπει να γßνουν περισσüτερο υπεýθυνοι. Να αναδειχθοýν νÝοι, Ýντιμοι και ικανοß Üνθρωποι απαλλαγμÝνοι απü τα κουσοýρια του παρελθüντος.

Εκτüς απü την γραφειοκρατßα πÜντως η ΕλλÜδα εßναι πρωταθλÞτρια στην καθυστÝρηση απονομÞς δικαιοσýνης.

Ναι γιατß Ýχουμε μεν αρκετοýς δικαστÝς αλλÜ χωρßς γραμματειακÞ υποστÞριξη. Τα δικαστÞρια κÜνουν, üπως η ΒουλÞ, υπερβολικÜ μεγÜλες διακοπÝς (απü 1 Ιουλßου Ýως 15 Σεπτεμβρßου). Η ΕλλÜδα Ýχει καταδικαστεß 403 φορÝς απü το Ευρωπαúκü ΔικαστÞριο ΔικαιωμÜτων του Ανθρþπου για καθυστÝρηση στην απονομÞ δικαιοσýνης. Την τελευταßα τετραετßα το Δημüσιο Ýχασε €7 δις, λüγω μη εκδßκασης εκκρεμþν υποθÝσεων για φüρους και πρüστιμα. ΜÝσα σε 38 χρüνια Ýχουν υπÜρξει 50 διαφορετικοß νüμοι για την επßλυση του ζητÞματος αλλÜ χωρßς αποτÝλεσμα.

ΥπÜρχουν ακüμα απαρχαιωμÝνες πρακτικÝς που προκαλοýν καθυστερÞσεις, üπως η ελληνικÞ πατÝντα της καθαρογραφÞς των αποφÜσεων (με Ýνα καλü στυλü ενδεχομÝνως).

Το Δημüσιο επßσης Ýχει μßα περßεργη σχÝση με τη δικαιοσýνη: Απü τη μßα, üταν καταδικÜζεται, σπανßως συμμορφþνεται με τις αποφÜσεις, απü την Üλλη μηνýει τους πÜντες αλüγιστα υπερφορτþνοντας το σýστημα.

Τι πιστεýετε για τον διαχωρισμü Εκκλησßας και κρÜτους;

Εßμαστε υπÝρ του πλÞρους διαχωρισμοý Εκκλησßας και κρÜτους. ¸τσι η Εκκλησßα αποκτÜ την αυτονομßα της και η Πολιτεßα αποδεσμεýεται απü περιορισμοýς που δεν Ýχουν θÝση σε Ýνα σýγχρονο κρÜτος.

Τι πιστεýετε για τις σχÝσεις ΕλλÜδας – ΕΕ;

«Η σχÝση εßναι περßπλοκη». Η οικονομικÞ κρßση στην αρχÞ και μετÜ η διαχεßρισÞ της με τα λÜθη που Ýγιναν εκατÝρωθεν Ýχουν δημιουργÞσει Ýνα ρÞγμα. Η ΕλλÜδα εμφανßζεται τüσο στα ευρωπαúκÜ üργανα üσο και στους υπüλοιπους λαοýς της Ευρþπης Üλλοτε σαν κακομαθημÝνο, απεßθαρχο παιδß και Üλλοτε σαν επαßτης, σπανßως üμως ως ισüτιμος συνομιλητÞς. ΠαρÜλληλα, ο ευρωσκεπτικισμüς στην ΕλλÜδα Ýχει αυξηθεß, σÞμερα η εμπιστοσýνη στην ΕΕ υπολογßζεται σε λιγüτερο απü 20%. Εμεßς επιμÝνουμε üτι η απομüνωση δεν βοÞθησε ποτÝ κανÝναν αλλÜ και συνεργασßα δεν σημαßνει υποτÝλεια. Η χþρα μας Ýχει πετýχει πολλÜ σε συνεργασßα με τους εταßρους και τους συμμÜχους τους. Ταυτüχρονα, η ΕλλÜδα Ýχει προσφÝρει σημαντικÜ στο παρελθüν στους συμμÜχους της.

ΜÞπως το πρüβλημα εßναι ποιον θÝλετε για επüμενο Πρüεδρο της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς;

Πρüσφατα ο σκηνοθÝτης Βιμ ΒÝντερς εßπε: «Η Ευρþπη που σαν παιδß ονειρεýτηκα δεν Ýχει καμιÜ σχÝση με τη σημερινÞ Ευρþπη της γραφειοκρατßας και της παγωνιÜς». ΑυτÞ την Ευρþπη βλÝπουμε στην ατζÝντα των υποψηφßων. Δεν μοιÜζει με εκεßνη που ονειρευτÞκαμε. Συνεχþς ακοýγονται λüγια κουρασμÝνα και ασýνδετα που δεν δßνουν καμßα ελπßδα στα εκατομμýρια των πολιτþν που οι ζωÝς τους Ýχουν γυρßσει ανÜποδα απü την κακοδιαχεßριση της νομισματικÞς Ýνωσης, τη μαζικÞ ανεργßα, την κατÜρρευση των τραπεζþν, τη διÜβρωση του κρÜτους πρüνοιας. ΠολλÜ σημαντικÜ ζητÞματα που αφοροýν το μÝλλον της Ευρþπης δεν Ýχουν τεθεß απü τις ομÜδες του Ευρωπαúκοý Κοινοβουλßου, η Ýμφαση δßνεται περισσüτερο στο γραφειοκρατικü μÝρος της ¸νωσης παρÜ στο ουσιαστικü.

Εσεßς σε ποια ομÜδα στο Ευρωκοινοβοýλιο θα ενταχθεßτε;

· Εμεßς δεν Ýχουμε στüχο να κουρνιÜσουμε στην πρþτη βολικÞ γωνιÜ που θα βροýμε μπαßνοντας στην Ευρωκοινοβοýλιο. Μας ενδιαφÝρει η ανθρωπογεωγραφßα των ομÜδων που θα σχηματιστοýν. Θα πρÝπει να δοýμε τι συγκεκριμÝνα προτεßνουν για τον περιορισμü της ανεργßας των νÝων, για την νεανικÞ επιχειρηματικüτητα η οποßα πρÝπει να ενισχυθεß απευθεßας απü την ΕΕ. Θα πρÝπει να μελετηθοýν οι απüψεις τους για το διευρυνüμενο χÜσμα ΒορρÜ–Νüτου. Εν ολßγοις το ΠοτÜμι θα συμμαχÞσει με αυτοýς που θÝλουν μια δυναμικüτερη και αποφασιστικüτερη ΕυρωπαúκÞ ¸νωση πιο κοντÜ στους πολßτες της.

Πþς πρÝπει να αντιμετωπßσει η Ευρþπη την εμπορικÞ εισβολÞ της Κßνας;

Η Ευρþπη κατακλýζεται απü προúüντα τρßτων χωρþν. ΚÜποια απü αυτÜ εßναι επικßνδυνα, Üλλα εßναι ακατÜλληλα. ΠαρασκευÜζονται σε περιοχÝς του πλανÞτη που δεν υπÜρχουν εργασιακÜ δικαιþματα, σε χþρες που δεν υπÜρχουν οýτε στοιχειþδεις κανüνες προστασßας του περιβÜλλοντος. Και η Ευρþπη κÜτι πρÝπει να κÜνει γι' αυτü. Δεν πρÝπει να δειλιÜσει. Η Κßνα το 2013 εκτüπισε τις ΗΠΑ και Ýφτασε στην κορυφÞ του παγκüσμιου εμπορßου. Η Ινδßα πλησιÜζει και αυτÞ στη κορυφÞ. ΠρÝπει λοιπüν σýντομα να μπουν κανüνες. ¼χι βÝβαια να κλεßσουν τα σýνορα, αλλÜ πρÝπει να προφυλÜξουμε την υγεßα των κατοßκων της Ευρþπης και να υπερασπιστοýμε τις οικουμενικÝς μας αρχÝς. ΘÝλουμε το ελεýθερο εμπüριο, θÝλουμε üμως κι Ýνα Üρτιο κανονιστικü-ρυθμιστικü πλαßσιο για τις αγορÝς. Και θÝλουμε η ΕλλÜδα να Ýχει λüγο στις ευρωπαúκÝς πολιτικÝς, καθþς το ζÞτημα αυτü αγγßζει üλη την Ευρþπη και μπορεß να ληφθεß μüνο με διÜλογο και διαπραγμÜτευση μεταξý της ΕΕ. και των κýριων εμπορικþν εταßρων (Κßνα, Ινδßα, Η.Π.Α., Ιαπωνßα) στα Fora του G7 και του Παγκüσμιου Οργανισμοý Εμπορßου.

Τι προτεßνει το ΠοτÜμι για την αντιμετþπιση της φυγÞς κεφαλαßων πολυεθνικþν εταιρειþν απü την Ευρþπη;

Τα λεφτÜ που χÜνονται στους «ωκεανοýς» εßναι πολλÜ. Οι πολυεθνικοß κολοσσοß δεν θÝλουν να φορολογοýνται και με το κüλπο των θυγατρικþν εταιριþν και του transfer pricing παßρνουν τα λεφτÜ απü την Ευρþπη και τα πÜνε σε κÜποιους αφορολüγητους παραδεßσους. Η Ευρþπη πρÝπει να βÜλει Ýνα φραγμü σε αυτÞ τη πρακτικÞ. Μας χαροποιεß üτι το ζÞτημα αυτü εßναι ψηλÜ στην ατζÝντα τüσο του προÝδρου Obama üσο και του G7. ΜÝσω των θεσμþν της ΕΕ η ΕλλÜδα θα πρÝπει να Ýχει λüγο. '¸χουμε (ως ΕλλÜδα και ΕΕ.) καθυστερÞσει πολý. Εßναι χρÞματα των εργαζομÝνων της Ευρþπης, των διανοοýμενων, των νÝων που χρησιμοποιοýν τις υπηρεσßες Þ καταναλþνουν τα προúüντα αυτþν των εταιρειþν. ¶λλωστε δεν εßναι δυνατüν σε μια εποχÞ που η λιτüτητα εßναι η κοινÞ συμβουλÞ για τους λαοýς της Ευρþπης το 0,6% του πληθυσμοý να κατÝχει το 40% του παγκüσμιου πλοýτου. Τα κÝρδη λοιπüν, εßτε εßναι χιλιÜρικα εßτε εßναι δισεκατομμýρια πρÝπει να φορολογοýνται στις χþρες που παρÜγονται. Και αυτü μüνο μια συνεργασßα της Ευρþπης, της ΗΠΑ και της Ιαπωνßας μπορεß να το επιβÜλει.

Οι Γερμανοß μας χρωστÜνε λεφτÜ; Θα τα διεκδικÞσετε;

Για κÜποιους λαúκιστÝς η ΕλλÜδα μπορεß να συνεχßσει να ζει μüνο με τα λεφτÜ που τις χρωστÜνε. Τα κüμματα Ýχουν μπει σε Ýνα παιχνßδι πλειοδοσßας ως προς τα χρÞματα που διατεßνονται πως θα διεκδικÞσουν. Εßναι σημαντικü οι προσπÜθειες της ΕλλÜδας να επικεντρωθοýν στη διεκδßκηση συγκεκριμÝνων και πιο απτþν πραγμÜτων μÝσω της δικαιοσýνης. Για εμÜς το ζÞτημα αυτü δεν εßναι (μικρο)πολιτικÞς, αλλÜ δικαιοσýνης. Τüσο για τις οικογÝνειες των θυμÜτων üσο και των σχÝσεων της χþρας μας με μßα σημαντικÞ σýμμαχο χþρα:

- Το Κατοχικü ΔÜνειο, το οποßο ακüμα και το ναζιστικü καθεστþς εßχε αναγνωρßσει ως συμβατικÞ υποχρÝωση της Γερμανßας

- Αποζημιþσεις και αντισταθμιστικÜ μÝτρα για θýματα Þ μαρτυρικÝς κοινüτητες, ιδßως εÜν δεν καλýφθηκαν απü την γερμανοελληνικÞ συμφωνßα του 1960

- Εντοπισμüς και επαναπατρισμüς συγκεκριμÝνων κλεμμÝνων αρχαιοτÞτων που δεν Ýχουν επιστραφεß ακüμα

Η ΕλλÜδα Ýχει ακαδημαúκü και ερευνητικü μÝλλον Þ εßναι καταδικασμÝνη να εισÜγει μüνο ιδÝες και γνþση απü το εξωτερικü;

Η ΕλλÜδα μπορεß να Ýχει λαμπρü ακαδημαúκü μÝλλον στην Ýρευνα και την καινοτομßα. Δεν υπÜρχει καλýτερη απüδειξη απü την πληθþρα ΕλλÞνων ακαδημαúκþν και ερευνητþν στα καλýτερα πανεπιστÞμια της Ευρþπης και των Η.Π.Α. Δουλεýοντας σε Ýνα εξüχως ανταγωνιστικü περιβÜλλον ¸λληνες επιστÞμονες προÜγουν με καινοτüμο Ýρευνα την επιστÞμη, εκπαιδεýουν την νÝα γενιÜ ηγετþν και «διαφημßζουν» την χþρα μας. Το καßριο πολιτικü ζÞτημα για την χþρα εßναι üτι το «σýστημα» τους εμποδßζει ακüμα και να διδÜξουν δωρεÜν σε ΕλληνικÜ πανεπιστÞμια.

Ποια εßναι η πρüτασÞ σας για το ζÞτημα της ανεργßας;

Η μüνη πραγματικÞ λýση για την ανεργßα εßναι να ξαναπÜρει μπροστÜ ο ιδιωτικüς τομÝας, και üποιοι πολιτικοß το κρýβουν αυτü, κοροúδεýουν. Αυτü θα γßνει με μÝτρα üπως η ενßσχυση της ρευστüτητας. Επßσης, τα κονδýλια του νÝου ΕΣΠΑ για επιδüτηση της εργασßας πρÝπει να δßνονται για απασχüληση σε επιχειρÞσεις, Þ για αυτοαπασχüληση, αντß για stages στο δημüσιο. ¸τσι αποκτοýν οι νÝοι χρÞσιμες εμπειρßες και Ýχουν καλýτερες πιθανüτητες να συνεχßσουν να δουλεýουν παραγωγικÜ. Για την αυτοπασχüληση των νÝων, μπορεß να καλýπτεται η εισφορÜ ΟΑΕΕ μÝχρι μια ηλικßα (π.χ. 30 ετþν), για να μποροýν να δοκιμÜσουν τις δυνÜμεις τους χωρßς να υποχρεωθοýν σε μαýρη εργασßα.

Επßδομα ανεργßας για 2 χρüνια μÝχρι η ανεργßα να πÝσει κÜτω του 10%.

Θα πρÝπει επßσης οι νÝοι να εκπαιδευτοýν ταχýρρυθμα σε ειδικüτητες και δεξιüτητες που σÞμερα λεßπουν. ΠαρÜ την ανεργßα, μßα στις τρεις επιχειρÞσεις δεν βρßσκει κατÜλληλους συνεργÜτες. Με το μÝτρο αυτü μποροýν να απορροφηθοýν πÜνω απü 100.000 Üνεργοι.

ΧρÝος

ΣÞμερα αυτü που πρÝπει να ζητÞσουμε εßναι χαμηλüτερες πληρωμÝς τüκων για τα επüμενα χρüνια. Αν και οι πληρωμÝς τοκοχρεολυσßων δε εßναι ιδιαιτÝρως υψηλÝς μÝχρι το 2012, πιστεýουμε üτι εßναι ρεαλιστικü να επιτýχουμε με περαιτÝρω μεßωση των επιτοκßων για τα διμερÞ δÜνεια απü τις χþρες τις ΕΕ καθþς και μßα περαιτÝρω μετακýλυση της αποπληρωμÞς. Το χρÝος θα πρÝπει να το διαπραγματευτοýμε üταν θα εßμαστε ποιο ισχυροß. ¼ταν θα εßναι σε καλýτερη κατÜσταση ο ιδιωτικüς τομÝας, üταν δεν θα κινδυνεýουν με κατÜρρευση επιχειρÞσεις, üταν οι τρÜπεζες μειþσουν τον δανεισμü τους απü τους μηχανισμοýς παροχÞς ρευστüτητας της ΕΚΤ. Τüτε Ýχει νüημα να εßμαστε πιο σκληροß για το ýψος του χρÝους. Το κýριο ζÞτημα που θα κρßνει την βιωσιμüτητα Þ μη του χρÝους εßναι η αναθÝρμανση της οικονομικÞς δραστηριüτητας και ο ανÜκαμψη της ελληνικÞς οικονομßας. Αυτü εßναι κÜτι που συμφωνοýν üλοι οι διεθνεßς οργανισμοß και ειδικοß. Ακüμα και αν μειωθεß το χρÝος, να η οικονομßα δεν ανÜκαμψη και η ýφεση συνεχιστεß τüτε το χρÝος δεν θα εßναι βιþσιμο. Για να το ποýμε πιο μηχανικÜ, για εμÜς το στοßχημα για την μεßωση του χρÝους (που συνÞθως μετριÝται ως λüγος προς το ΑΕΠ) εßναι η αýξηση της παραγωγÞς, η μεßωση της ανεργßας, η αýξηση δηλαδÞ του παρονομαστÞ.

Μνημüνια

Κατ αρχÞν δεν υπÜρχει μονομερþς Ýνα μνημüνιο. ΥπÜρχει μßα δανειακÞ σýμβαση στην οποßα επισυνÜπτεται Ýνα πρüγραμμα οικονομικþν αλλαγþν, δυστυχþς καταρτισμÝνο σχετικÜ βιαστικÜ και χωρßς να ληφθοýν υπ' üψιν κÜποιες ιδιαιτερüτητες. Για να ξεφýγουμε απü τα Μνημüνια Ýνα τρüπος υπÜρχει. Να εκπονÞσουμε Ýνα Εθνικü σχÝδιο που θα εξασφαλßζει πρþτα απü üλα üτι η ελληνικÞ οικονομßα θα γßνει παραγωγικÞ και θα συγκλßνει με την Ευρωζþνη. Μüνο τüτε η κοινωνßα της Ευρþπης θα ακοýσει το αßτημα μας για ελÜφρυνση του ελληνικοý χρÝους. Πιστεýουμε πως η χþρα θα μπορÝσει να επιτýχει πολý καλýτερο διακανονισμü του χρÝους σε μερικÜ χρüνια, π.χ., το 2018, απü αυτüν που θα μποροýσε να επιτýχει σÞμερα. Ας μην ξεχνÜμε πως ο οριστικüς διακανονισμüς του χρÝους συνεπÜγεται και την παýση της κοινοτικÞς αρωγÞς (πÝραν της συμμετοχÞς της στην ΕΕ).

Το πιο σημαντικü ερþτημα για την οικονομßα üχι μüνο σÞμερα αλλÜ τα τελευταßα 30 χρüνια εßναι γιατß καμιÜ κυβÝρνηση δεν ασχολÞθηκε με το εμπορικü ισοζýγιο, και γιατß üποτε κÜποιοι ελÜχιστοι το Ýθεταν στο δημüσιο διÜλογο, δεν τους Üκουγε κανÝνας. Η διαφορÜ ανÜμεσα σε εξαγωγÝς και εισαγωγÝς, εßναι αρνητικÞ απü το 1962. ΚαμιÜ κυβÝρνηση, εßτε της ΝΔ εßτε του ΠΑΣΟΚ, εßτε λαúκßστικη εßτε εκσυγχρονιστικÞ δεν πÞρε σοβαρÜ μÝτρα για το ισοζýγιο. Το βÜθος της κρßσης στην ΕλλÜδα οφεßλεται σε αυτÞ την μακροχρüνια και θεμελιακÞ αδυναμßα - üτι δηλαδÞ η παραγωγικÞ βÜση της χþρας δεν μποροýσε να υποστηρßξει τις δαπÜνες που Ýκαναν τα νοικοκυριÜ και το κρÜτος. Γιατß λοιπüν αυτÞ η εγκληματικÞ αμÝλεια; Γιατß κανÝνας πρωθυπουργüς και κανÝνας υπουργüς οικονομßας, παρüλο που ορισμÝνοι Þταν σοβαροß Üνθρωποι, δεν μπüρεσε να αντιστρÝψει την τÜση.

Επιχειρηματικüτητα

ΣÞμερα οι επιχειρÞσεις πνßγονται και η ανεργßα καλπÜζει επειδÞ οι τρÜπεζες δεν μποροýν, και σε κÜποιο βαθμü δεν θÝλουν, να δþσουν περισσüτερα δÜνεια. Η ΕΕ μπορεß να βοηθÞσει σε αυτü, εßτε με τη δημιουργßα ενüς ειδικοý μηχανισμοý χρηματοδüτησης απ' ευθεßας σε επιχειρÞσεις, εßτε παρÝχοντας ρευστüτητα στις ελληνικÝς τρÜπεζες με ειδικÝς ρÞτρες για να κατευθυνθοýν τα λεφτÜ στην πραγματικÞ οικονομßα και üχι σε ημÝτερους.

· Θα πρÝπει να εξερευνÞσουμε και Üλλες μορφÝς χρηματοδüτησης, ειδικÜ για τις μικρομεσαßες επιχειρÞσεις αλλÜ και ελεýθερους επαγγελματßες, συνεταιρισμοýς κ.λπ., üπως, π.χ. τα μικροδÜνεια, üχι μüνο μÝσω του προγρÜμματος Jeremie αλλÜ και απü Üλλες πηγÝς. ΑλλÜ και εδþ δεν υπÜρχει ρυθμιστικü πλαßσιο.

ΜÞπως μας σþσουν τα πετρÝλαια;

ºσως ναι ßσως üχι. Αυτü εßναι Ýνα ερþτημα που θα απαντηθεß σε δÝκα με δεκαπÝντε χρüνια. Η αντßληψη πÜντως üτι το πρüβλημα της ΕλλÜδας θα λυθεß με τα πετρÝλαια δεν εßναι εποικοδομητικÞ: Αντß να δοýμε τι θα κÜνουμε για να βγοýμε απü αυτÞ την πρωτοφανÞ κρßση, επαναπαυüμαστε περιμÝνοντας πετρÝλαια. ΥπÜρχουν πολιτικοß που λÝνε üτι καθüμαστε πÜνω στα πετρÝλαια και κÜποια στιγμÞ θα τα παραγÜγουμε/ εξορýξουμε κι üλοι θα γßνουμε πλοýσιοι και ευτυχισμÝνοι.

Ακüμα και στην περßπτωση που Ýχουμε βεβαιωμÝνα κοιτÜσματα θα πρÝπει να ποýμε üτι τα κοιτÜσματα αυτÜ δεν ανÞκουν μüνο σε εμÜς, ανÞκουν στα παιδιÜ μας. Τους παßρνουμε κÜτι που δε μπορεß να ανανεωθεß. Και για να εßμαστε δßκαιοι με τις επüμενες γενιÝς, πρÝπει να αφÞσουμε Ýνα αντιστÜθμισμα, ισοδýναμου οφÝλους με αυτü που παßρνουμε και üχι να σκεφτüμαστε πþς θα τις ληστÝψουμε.

ΠÝντε ιδÝες κοινωνικÞς πολιτικÞς ΣχολικÜ γεýματα σε üλα τα δημοτικÜ σχολεßα για üλους τους μαθητÝς. Απü εντελþς δωρεÜν Ýως €50 το μÞνα, ανÜλογα με το εισüδημα της οικογÝνειας. Εφαρμüζεται σε πολλÝς ευρωπαúκÝς χþρες. Η γενßκευση των σχολικþν γευμÜτων σε ολüκληρη τη χþρα εßναι επÝνδυση στο ανθρþπινο κεφÜλαιο: θα εμποδßσει την κρßση να αφÞσει μüνιμες πληγÝς στα σημερινÜ παιδιÜ.

1. Κουπüνι σε üλες τις οικογÝνειες με παιδιÜ ηλικßας 2-5 ετþν, εξαργυρþσιμο σε πιστοποιημÝνους βρεφονηπιακοýς σταθμοýς (δημοτικοýς Þ ιδιωτικοýς). ¸τσι δημιουργοýνται θÝσεις απασχüλησης και επιτρÝπει σε γυναßκες και Üντρες γονεßς να ψÜξουν για δουλειÜ.

2. ΣτÞριξη üλων των ηλικιωμÝνων που ζουν μüνοι με υπηρεσßες υγεßας και καθημερινÞς φροντßδας, τýπου «ΒοÞθεια στο Σπßτι».

3. ΔωρεÜν πρüσβαση üλων σε Ýνα βασικü πακÝτο υπηρεσιþν υγεßας.

4. ΠιλοτικÞ εφαρμογÞ του ελÜχιστου εγγυημÝνου εισοδÞματος. Απü το 2010 προβλÝπεται στο Μνημüνιο, απü το 2012 εßναι νüμος του κρÜτους για πιλοτικÞ εφαρμογÞ απü την 1 Ιανουαρßου του 2014, με δÝσμευση της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς για συγχρηματοδüτηση 95% - αλλÜ δεν ασχολεßται κανεßς.