Ç ðïëõôÝëåéá ôçò ìéæÝñéáò

του Ευτýχη ΒαρδουλÜκη απü το lifo.gr

ÐáñáóêåõÞ 27 Äåêåìâñßïõ 2013

http://3.bp.blogspot.com/-O930_H8wmv8/T-r9Uxth5aI/AAAAAAAABjA/QP_0cuqhJKk/s1600/%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2594%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259A.jpgΔεν υπÜρχει χþρα στην Ευρþπη που να ευδοκιμεß τüσο πολý το εμπüριο μιζÝριας και ο δημüσιος λüγος να διακατÝχεται απü τüσο αρνητισμü üσο εδþ. ΕκπομπÝς με αποκλειστικü περιεχüμενο την Ýκφραση της λαúκÞς οργÞς, «αποκαλυπτικÜ» σÜιτ και «μαχητικοß» δημοσιογρÜφοι, πολιτικÝς συζητÞσεις απßστευτης οξýτητας, κüμματα Þ πολιτικÜ στελÝχη που μιλÜνε για «προδüτες», «κοινωνικοýς δολοφüνους», «ηθικοýς αυτουργοýς» σε θανÜτους, διχαστικÜ πολιτικÜ συνθÞματα, κ.α., συνιστοýν Ýνα πλαßσιο δημüσιου διαλüγου που σε τßποτα δεν θυμßζει δημοκρατικÞ ευρωπαúκÞ χþρα.

Και δßπλα σε üλα αυτÜ, τα social media, τα οποßα εκ της φýσεως τους αποτελοýν το πιο «επιθετικü» και «γκρινιÜρικο» μÝσο που Ýχουμε γνωρßσει ως τþρα, να λειτουργοýν πολλαπλασιαστικÜ ως προς την προβολÞ του πρωτογενοýς (πολιτικοý) προúüντος. ¸να μÝσο του οποßου η κατÜχρηση – üπως Ýχουν δεßξει πολλÝς Ýρευνες – δημιουργεß εμμονÝς που σταδιακÜ επικαθορßζουν το σýνολο της συμπεριφορÜς.

Θα αντιτÜξει κÜποιος, ευλüγως, üτι η πραγματικüτητα εßναι αυτÞ που καθορßζει το ýφος του διαλüγου. Αν οι πολßτες περνÜνε Üσχημα, αρνητικÞ θα εßναι η ατζÝντα. Εν μÝρει σωστü. Εν μÝρει üμως. Μεταξý του χαζοχαροýμενου κολαοýζου και του εμμονικοý-εμπαθοýς επικριτÞ, υπÜρχουν αμÝτρητες ενδιÜμεσες πολιτικÝς στÜσεις. Σε μια κοινωνßα που πλÞττεται πρÜγματι δεν μπορεßς να περιμÝνεις απü üσους πλÞττονται να αντιμετωπßζουν την πραγματικüτητα με στωικüτητα βουδιστÞ μοναχοý. ¼μως μπορεßς να απαιτεßς απü τους πολιτικοýς ταγοýς, να ασχολοýνται με την υπÝρβαση της κρßσης και να μην λειτουργοýν μüνο ως «μεγÜφωνα» της αγανÜκτησης. ΕξÜλλου πολλοß εξ’ αυτþν δεν εßναι καν πληττüμενοι, αλλÜ απλþς επενδýουν πολιτικÜ στην κρßση.

Το εμπüριο μιζÝριας στην χþρα μας Ýχει βαθιÝς ρßζες και αποτυπþνεται σε πολλοýς τομεßς για λüγους που δεν εßναι του παρüντος να αναλýσουμε. ¼μως στην κατÜσταση που εßναι σÞμερα η ΕλλÜδα, ο συνεχÞς αρνητισμüς αποτελεß μÝρος του προβλÞματος. ΑναπαρÜγει μια παθογενÞ εσωστρÝφεια και κÜνει ακüμα δυσκολüτερη την υπÝρβασÞ της. Αποδυναμþνει δημιουργικÝς δυνÜμεις και θετικÜ εγχειρÞματα. ΚρατÜ το δημüσιο διÜλογο προσκολλημÝνο σε σκιαμαχßες, πÝραν των πραγματικþν αναγκþν της κοινωνßας.

Οι Ιρλανδοß μπÞκαν στο μνημüνιο μετÜ απü εμÜς (με μικρüτερα προβλÞματα, εßναι η αλÞθεια) και κατÜφεραν Þδη να βγουν απü αυτü. Εμεßς ακüμα συζητÜμε αν καλþς Þ κακþς μπÞκαμε, αν θα κÜνουμε εξεταστικÞ για το πþς μπÞκαμε, αν Ýπρεπε να το ψηφßσουμε με 151 Þ 180, αν ο ΓΑΠ ανετρÜπη Þ «αυτοκτüνησε», αν ο ΣαμαρÜς καλþς Þ κακþς πÝρασε την αντιμνημονιακÞ του φÜση, κ.α. Και Ýχουμε δεχθεß την απολßτικη, αδüκιμη και παραφýσει διαßρεση του πολιτικοý μας τοπßου σε «μνημονιακü» και «αντιμνημονιακü» μÝτωπο παρÜ τις αδυναμßες και τερατþδεις εσωτερικÝς αντιφÜσεις του üρου. Η συζÞτηση για την πολιτικÞ διαδικασßα Ýχει κατισχýσει εκεßνης για την πολιτικÞ ουσßα που σχετßζεται με το πþς θα βγοýμε απü την κρßση.

 

Ας δοýμε λßγο το παρÜδειγμα της Κýπρου.

http://static-enet.toolip.gr/resources/2013-03/170313_cyprusgreek_big-thumb-large.jpgΠριν απü 10 μÞνες – üπως θα θυμüμαστε – η Κýπρος δÝχτηκε το μεγαλýτερο οικονομικü πλÞγμα μετÜ την τουρκικÞ εισβολÞ του 1974. Το τραπεζικü της σýστημα κατÝρρευσε και για τη διÜσωσÞ του η τρüικα επÝβαλε κοýρεμα των καταθÝσεων απü Ýνα ýψος και πÜνω, αυστηρÜ μÝτρα λιτüτητας και συνεχÞ επιτÞρηση. Το σοκ για την Κýπρο, η οποßα απü το Καλοκαßρι του 2012 βρισκüταν Þδη σε μνημüνιο, Þταν τρομακτικü, καθüτι η οικονομßα της σε μεγÜλο βαθμü στηρßζεται στον χρηματοπιστωτικü τομÝα.

Η αντßδραση ωστüσο της κυπριακÞς κοινωνßας Þταν εντυπωσιακÞ. Τις πρþτες μÝρες ανοßγματος των τραπεζþν, üταν üλοι φοβüντουσαν επεισüδια στις τρÜπεζες λüγω bank run, η αντßδραση των πολιτþν Þταν υποδειγματικÜ ψýχραιμη. Ο πολιτικü κüσμος «μαλλιοτραβÞχτηκε» για 1-2 μÞνες και μετÜ κοßταξε μπροστÜ. Η αντιπολßτευση κÜνει κριτικÞ, δεν αποφεýγει τους (αναπüφευκτους) λαúκßστικους πειρασμοýς, αλλÜ σε καμßα περßπτωση δεν εßδαμε οýτε ακρüτητες, οýτε ακραßο διχαστικü λüγο, οýτε εξαλλοσýνες (εξÜλλου Ýχει κι η κυπριακÞ αντιπολßτευση λερωμÝνη τη φωλιÜ της...). Τα συνδικÜτα και η κοινÞ γνþμη αντιλαμβÜνονται την πραγματικüτητα και δεν λειτουργοýν ως πολιορκητικοß μηχανισμοß διεκδßκησης προσüδων που δεν υπÜρχουν. Οýτε εξτρεμιστικÝς ομÜδες αναπτýχθηκαν, οýτε νεοναζιστικÜ κüμματα Þρθαν στο προσκÞνιο. Η βαθιÜ επιχειρηματικÞ «κουλτοýρα» και η οικονομικÞ συγκρüτηση που διαθÝτουν οι Κýπριοι βοÞθησε οι συζητÞσεις να γßνονται επß της ουσßας, χωρßς υπερβολικÞ οξýτητα, τσιτÜτα και περιττÝς αερολογßες.

Τα αποτελÝσματα μετÜ απü 9 μÞνες εßναι αποκαλυπτικÜ. Η ýφεση που αρχικÜ προβλÝπονταν στο 9% περιορßζεται στο 7%. ΥπÜρχει απüλυτη επßτευξη δημοσιονομικþν στüχων και μÜλιστα τα φορολογικÜ Ýσοδα εßναι κατÜ τι περισσüτερα απü τα προβλεπüμενα. Και οι 3 δüσεις Ýχουν εκταμιευτεß με θετικÝς αξιολογÞσεις απü την τρüικα. Το χρηματοπιστωτικü σýστημα κατÜφερε να κρατηθεß ζωντανü (με προβλÞματα, φυσικÜ, αλλÜ ζωντανü), ενþ τον μÞνα Οκτþβριο παρουσιÜστηκε για πρþτη φορÜ απü την αρχÞ της κρßσης μικρÞ αýξηση των ξÝνων καταθÝσεων. Ασφαλþς τα πρÜγματα εßναι ακüμα πολý δýσκολα. Η Κýπρος για πρþτη φορÜ στην ιστορßα της Ýχει υψηλÞ ανεργßα. Η Ýλλειψη ρευστüτητας Ýχει πλÞξει τις μικρÝς επιχειρÞσεις. Ενþ κÜποιοι ανησυχοýν μÞπως οι συνÝπειες που απεφεýχθησαν φÝτος απλþς μετατÝθηκαν για του χρüνου. Η γενικÞ αßσθηση πÜντως εßναι üτι, Ýως τþρα τουλÜχιστον, αντιμετþπιση της κρßσης εßναι κατÜ τι καλýτερη απü ü,τι φοβüντουσαν.

Θα ρωτÞσει κÜποιος εýλογα: αυτÜ τα θετικÜ βÞματα εßναι αποτÝλεσμα του πολιτικοý και κοινωνικοý κλßματος; Ασφαλþς. Δεν εßναι μüνο αυτοý, εßναι ΚΑΙ αυτοý. Μια κοινωνßα σε κρßση ΔΕΝ Ýχει την πολυτÝλεια να πολιτικολογεß διαρκþς αντß να δρα. Να αποσυντßθεται αντß να λειτουργεß συντεταγμÝνα. Να αλληλοεξοντþνεται σε πολιτικü και ηθικü επßπεδο αντß να διαθÝτει Ýνα μßνιμουμ συναßσθησης κοινÞς πορεßας. Σε μßα χþρα σε κρßση, το εμπüριο μιζÝριας αποτελεß περιττÞ πολυτÝλεια.

Πριν απü Ýνα χρüνο, ο Λοýλα, ο αριστερüς πρþην πρüεδρος της Βραζιλßας, Ýνας πραγματικüς statesman, εßχε δηλþσει: «Το μÞνυμα που θα Þθελα να στεßλω στον ελληνικü λαü εßναι üτι αυτÞ τη στιγμÞ της κρßσης πρÝπει να εßναι ψýχραιμοι, να Ýχουν μεγÜλη θÝληση και να αναζητÞσουν λýσεις. Να μη γßνονται πολλÜ σχüλια για την κρßση, αλλÜ να συζητοýν ποιες εßναι οι λýσεις».

Σε μßα χþρα που το εμπüριο μιζÝριας αποτελεß διαβατÞριο ανÝλιξης, αυτÞ η προτροπÞ εßναι ιδιαßτερα χρÞσιμη.