Óôñåâëþóåéò óôçí áãïñÜ åñãáóßáò

του ΠÜσχου ΜανδραβÝλη

ÓÜââáôï 6 Éïõëßïõ 2013

http://www.taneasou.net/wp-content/uploads/PASCHOS.jpg«Ως Ýνα ακüμη ελληνικü παρÜδοξο χαρακτηρßζουν Üνθρωποι της αγορÜς την ανÜγκη εισαγωγÞς αλλοδαπþν εποχικþν εργατþν γης στον κÜμπο της Μακεδονßας», Ýγραφε πÝρυσι η «ΚαθημερινÞ» (8/4/2012). «Σε μια περßοδο που η ανεργßα χτυπÜει κüκκινο, η ΕλλÜδα θα “εισαγÜγει” και φÝτος, κυρßως απü την Αλβανßα, εργατικü δυναμικü γης (περßπου 12.000 Üτομα) που θα αναλÜβουν τις δýσκολες αγροτικÝς εργασßες, κυρßως στους νομοýς ΠÝλλας, Ημαθßας και Πιερßας».

Αν εξαιρÝσουμε τους εγκλωβισμÝνους λüγω Δουβλßνου -που στοιβÜζονται στις πýλες εξüδου, ΠÜτρα Þ Ηγουμενßτσα- υπÜρχουν εκατοντÜδες χιλιÜδες μετανÜστες που εργÜζονται νομßμως Þ παρανüμως στη χþρα. Πþς γßνεται λοιπüν σε μια χþρα με μεγÜλη ανεργßα να Ýχει και μεγÜλη μετανÜστευση; Εßναι απλü: οι δεξιüτητες και οι επιθυμßες του εγχþριου εργατικοý δυναμικοý δεν συμβαδßζουν με τη διÜρθρωση της ελληνικÞς οικονομßας. Ολüκληρο το σýστημα -απü την οικογÝνεια, μÝχρι τα ΑΕΙ- προσανατüλισε τους νÝους να αποκτÞσουν δεξιüτητες χρÞσιμες στην εσωστρεφÞ αγορÜ υπηρεσιþν ενþ εξωστρεφεßς κλÜδοι -üπως εßναι οι φρÜουλες Ηλεßας- δεν βρßσκουν Ελληνες εργαζüμενους. ΕπειδÞ δε τα ελληνικÜ αγροτικÜ προúüντα δεν αποκτοýν προστιθÝμενη αξßα (π.χ. διÜ της επεξεργασßας) παραμÝνουν ανταγωνιστικÜ στις διεθνεßς αγορÝς μειþνοντας το κüστος εργασßας, Ýχοντας δηλαδÞ κακοπληρωμÝνους μετανÜστες που ζουν σε Üθλιες συνθÞκες, üπως γßνεται σε πολλÜ φραουλοχþραφα της ΜανωλÜδας.

Αυτü που ζοýμε εßναι η πολλαπλÞ κατÜρρευση του παραγωγικοý μοντÝλου της χþρας. Οι αγροτικÝς επιχειρÞσεις βολεýτηκαν επß πολλÜ χρüνια με τα χαμηλÜ μεροκÜματα των μεταναστþν. Δεν εκσυγχρüνισαν την παραγωγÞ και δεν φρüντισαν να Ýχουν προστιθÝμενη αξßα. ΠαραμÝνουν ανταγωνιστικÝς üσο το κρÜτος κÜνει τα στραβÜ μÜτια στις παραβιÜσεις της εργατικÞς και μεταναστευτικÞς νομοθεσßας.

Απü την Üλλη, üσο υπÞρχαν δανεικÜ οι εκπαιδευμÝνοι για υπηρεσßες νÝοι απορροφοýνταν σε μεγÜλο ποσοστü απü το Δημüσιο. Τþρα δεν μποροýν Þ και δεν θÝλουν να κÜνουν τις αγροτικÝς δουλειÝς που απÝμειναν διüτι, εκτüς των Üλλων, η αγορÜ εßναι διαρθρωμÝνη τριτοκοσμικÜ. Αλλες δραστηριüτητες που φÝρνουν θÝσεις εργασßας, π.χ. εξορýξεις, εμποδßζονται δυναμικÜ απü τις ιδεοληψßες που χρüνια τροφοδοτεß η παλαβÞ ΑριστερÜ. Οι νÝοι με δεξιüτητες στην παραγωγÞ υπηρεσιþν δεν μποροýν να επιχειρÞσουν στον ιδιωτικü τομÝα διüτι, προκειμÝνου να διατηρηθοýν τα προνüμια üσων εßναι εντüς, συντηρεßται Ýνα ασφυκτικü νομικü πλαßσιο (κλειστÝς αγορÝς, γραφειοκρατßα κ.λπ.). Ετσι αποθαρρýνεται κÜθε νÝα δραστηριüτητα.

ΕπομÝνως, το σýστημα διαμορφþνεται «παρÜλογα»: οι νÝοι μας μÝνουν Üνεργοι Þ μεταναστεýουν στο εξωτερικü και οι μετανÜστες Ýρχονται στα χωρÜφια για να παρÜγουν ανταγωνιστικÜ τα χαμηλÞς προστιθÝμενης αξßας αγροτικÜ προúüντα. Το γεγονüς, δηλαδÞ, üτι εξÜγουμε υψηλÞς ειδßκευσης ανθρþπινο δυναμικü και εισÜγουμε χαμηλÞς, εßναι η προσαρμογÞ της αγορÜς εργασßας στο παραγωγικü μοντÝλο που εßχαμε χτßσει. ΑυτÞ η προσαρμογÞ απλþς Üργησε διüτι με δανεικÜ υποαπασχολοýσαμε χιλιÜδες νÝους υψηλÞς εξειδßκευσης στα γκρßζα γραφεßα του Δημοσßου.

Το θÝμα εßναι απλü: üσο προσπαθοýμε να συντηρÞσουμε το παλιü μοντÝλο τüσο αυτü θα προσαρμüζεται στα παραγωγικÜ κυβικÜ του. Αν δεν απελευθερþσουμε τους νÝους ανθρþπους, þστε να δοκιμÜσουν νÝα πρÜγματα θα Ýχουμε ΜανωλÜδες στο εσωτερικü και μεγÜλες κοινüτητες ΕλλÞνων στο εξωτερικü. «Εßναι η οικονομßα, ανüητε», που πρþτος εßπε (κι üχι μ’ αυτÝς τις λÝξεις) ο Μαρξ.