Financial Times: Ç ÅëëÜäá âñßóêåôáé óå ìç âéþóéìï ìïíïðÜôé

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÄåõôÝñá 17 Éïõíßïõ 2013

http://img.youtube.com/vi/N_a5qJFWxhE/0.jpgΓια την παγκüσμια οικονομικÞ κατÜσταση αναφÝρεται σε Üρθρο του στους Financial Times o Wolfang Munchaus, ο οποßος αναφερüμενος για την ΕλλÜδα τονßζει üτι ακüμη «δεν εßναι σε βιþσιμο μονοπÜτι», ενþ παρÜλληλα προβλÝπει üτι «Ýχουμε στα χÝρια μας μια δεκαετßα με χαρακτηριστικÜ ζüμπι, με Üνευ προηγουμÝνου χρεοκοπßες, Þ και τα δýο διαδοχικÜ».

Ο Μunchaus, μιλþντας για την οικονομικÞ κατÜσταση της Ευρωζþνης σε Üρθρο του στους Financial Times, τüνισε πως ο πρüεδρος της ΕΚΤ ΜÜριο ΝτρÜγκι, εßχε υποσχεθεß üτι θα παρÜσχει απεριüριστη στÞριξη στην αγορÜ κρατικοý χρÝους, ενþ παρÜλληλα αναφÝρει πως οι επενδυτÝς «θþρησαν επßσης πολý αξιüπιστη την ιδÝα της τραπεζικÞς Ýνωσης της ευρωζþνης», σχÝδια που και τα δýο δεν Ýχουν πετýχει, λüγω κυρßως της επÝμβασης της Γερμανßας, με τον Munchaus να αναφÝρει üτι «üταν η ΕΚΤ μιλÜει αγγλικÜ, το πρüγραμμα εßναι απεριüριστο. Οταν üμως μιλÜει γερμανικÜ, τüτε δßνει Ýμφαση στα üρια του προγρÜμματος και üχι στις προοπτικÝς του».

Στη συνÝχεια, το δημοσßευμα αναφÝρει πως οι «κρυφÝς» απþλειες των τραπεζþν αγγßζουν το 1 τρις ευρþ, το οποßο μπορεß να τριπλασιαστεß, ενþ «εÜν προστεθεß και Ýνα συγκεκριμÝνο ποσü κρατικοý χρÝους που εßναι απßθανο να ξεχρεωθεß, Ýχουμε στα χÝρια μας μια δεκαετßα με χαρακτηριστικÜ ζüμπι, με Üνευ προηγουμÝνου χρεοκοπßες, Þ και τα δýο διαδοχικÜ», επισημαßνεται.

ΤÝλος, ο Munchaus αναφÝρει πως υπÜρχουν αρκετÜ Üσχημα νÝα που θα προÝλθουν απü την ßδια την ευρωζþνη, καθþς η Ισπανßα, η Πορτογαλßα, η Κýπρος και η ΕλλÜδα, «παραμÝνουν σε μη βιþσιμο μονοπÜτι».

 

Ολüκληρο το Üρθρο των Financial Times:

«Θα Ýρθουν οι vigilantes των αγορþν ομολüγων στην ευρωζþνη για να φÝρουν την καταστροφÞ; Η ισχυρÞ αντßδραση της αγορÜς στην αλλαγÞ των προσδοκιþν αναφορικÜ με τη νομισματικÞ πολιτικÞ της Federal Reserve των ΗΠΑ υποδηλþνει πως αργÜ Þ γρÞγορα η περßοδος των Ýξτρα-χαμηλþν επιτοκßων μπορεß να τερματιστεß. Οι αγορÝς ανÝκαμψαν στο τÝλος της εβδομÜδας, ελπßζοντας πως αυτÞ η στιγμÞ θα Ýρθει αργüτερα. Για την ευρωζþνη, οι επιπτþσεις δεν θα εßναι οýτε Üμεσες, οýτε θα Ýρθουν απευθεßας – ενδεχομÝνως üμως να εßναι σημαντικÝς.

Για να δοýμε την επßπτωση, εßναι σημαντικü να γßνει κατανοητü γιατß οι συνθÞκες στις αγορÝς ομολüγων Ýχουν γßνει τüσο ευνοúκÝς απü πÝρυσι το καλοκαßρι.

Ο Ýνας λüγος εßναι üτι οι επενδυτÝς πßστευαν ακρÜδαντα στη δÝσμευση που Ýλαβε ο ΜÜριο ΝτρÜγκι, ο πρüεδρος της ΕΚΤ, üτι θα παρÜσχει απεριüριστη στÞριξη στην αγορÜ κρατικοý χρÝους της ευρωζþνης. Θεþρησαν επßσης πολý αξιüπιστη την ιδÝα της τραπεζικÞς Ýνωσης της ευρωζþνης. Αυτü, ωστüσο, παραμÝνει Ýργο εν εξελßξει.

Αν και τα δýο αυτÜ project Þταν αληθινÜ, τüτε η κρßση στην ευρωζþνη πρÜγματι θα εßχε λÞξει, αφοý ο συνδυασμüς τους θα Ýβαζε τÝλος σε üλους τους κινδýνους χρεοκοπßας. Η ΕΚΤ θα εγγυοýνταν τη ρευστüτητα των τραπεζþν. Και οι τρÜπεζες θα εγγυοýνταν την ρευστüτητα των κρατþν.

Αυτü το τελευταßο σημεßο εßναι ιδιαßτερα σημαντικü, καθþς οι τρÜπεζες Ýχουν γßνει οι βασικοß αγοραστÝς του κρατικοý τους χρÝους. Μια Üνοδος των επιτοκßων στις παγκüσμιες αγορÝς μπορεß να Ýχει επßπτωση στην οικονομßα της ευρωζþνης, δεν θα οδηγοýσε üμως και σε διÜσπασÞ της. Εξακολουθοýν να υπÜρχουν Üλλα ρßσκα - μακροοικονομικÜ και πολιτικÜ. ¼μως, τουλÜχιστον η ευρωζþνη δεν θα ερχüταν αντιμÝτωπη με τον κßνδυνο μιας «θανατηφüρας» κρßσης στην αγορÜ ομολüγων.

Πßσω στην... πραγματικüτητα, αυτÞ η υπüθεση μπορεß να μην αντÝξει τις πιÝσεις που ενδεχομÝνως εßμαστε Ýτοιμοι να δοýμε. Οι ακροÜσεις της περασμÝνης εβδομÜδας στο Συνταγματικü ΔικαστÞριο της Γερμανßας μας θýμισαν πüσο αδýναμο εßναι το περιεχüμενο πßσω απü το OMT – το πρüγραμμα αγορÜς κρατικþν ομολüγων που βρßσκεται πßσω απü την εγγýηση του ΝτρÜγκι, το οποßο δεν Ýχει ακüμα χρησιμοποιηθεß.

¼ταν η ΕΚΤ μιλÜει αγγλικÜ, το πρüγραμμα εßναι απεριüριστο. ¼ταν üμως μιλÜει γερμανικÜ, τüτε δßνει Ýμφαση στα üρια του προγρÜμματος και üχι στις προοπτικÝς του. Αυτü δεν αποτελεß τüσο μεταφραστικü λÜθος, üσο μια πολý υψηλοý ρßσκου επικοινωνιακÞ πολιτικÞ να στεßλει διαφορετικÜ μηνýματα στους αγγλüφωνους επενδυτÝς και στους γερμανüφωνου ευρωσκεπτικιστÝς.

Ο Γιοργκ ¶σμουσεν, μÝλος του εκτελεστικοý συμβουλßου της ΕΚΤ, δÞλωσε στο δικαστÞριο την περασμÝνη εβδομÜδα üτι το πρüγραμμα εßναι απεριüριστο μüνο υπü την Ýννοια üτι δεν υπÜρχει επßσημο πλαφüν που να Ýχει επιβληθεß εκ των προτÝρων, üμως στην πραγματικüτητα το πρüγραμμα Ýχει πλαφüν λüγω του σχεδιασμοý του. Το μÞνυμα του κ. ΝτρÜγκι προς τους διεθνεßς επενδυτÝς εßχε λιγüτερες... λεπτÝς διαφορÝς. Προσπαθþ να βρω μια κομψÞ γερμανικÞ μετÜφραση του «ü,τι χρειαστεß».

Το πρüβλημα δεν εßναι Γερμανικü Συνταγματικü ΔικαστÞριο απü μüνο του. Δεν Ýχει δικαιοδοσßα εδþ. Το πρüβλημα εßναι üτι η γερμανικÞ νομικÞ ερμηνεßα Ýχει το... συνÞθειο να υπερισχýει στις αντιδρÜσεις για αντιμετþπιση της κρßσης της ευρωζþνης. Η ΕΚΤ δεν θα νομισματοποιÞσει το χρÝος σε μεγÜλη κλßμακα. Και αυτü εßναι κÜτι που στο τÝλος μπορεß να καταλÜβουν οι επενδυτÝς της αγορÜς ομολüγων, καθþς θα επαναξιολογοýν τα ρßσκα τους. Εßναι καλýτερα να βλÝπουμε το ΟΜΤ ως Ýνα πρüγραμμα σταθεροποßησης, που μπορεß να τεθεß σε εφαρμογÞ σε μια περßοδο πανικοý στις αγορÝς. Μπορεß να μην υπÜρχει επισÞμως κÜποιο πλαφüν στη χρηματοδüτηση, üμως αυτü το πρüγραμμα δεν Ýχει σχεδιαστεß þστε να αντιμετωπßσει τα προβλÞματα φερεγγυüτητας των διαφüρων ιδιωτικþν και δημüσιων οντοτÞτων στην ευρωζþνη.

Αυτü που επßσης θα γßνει ακüμα πιο ξεκÜθαρο, εν ευθÝτω χρüνω, εßναι üτι και η τραπεζικÞ Ýνωση μπορεß να μην εκπληρþσει τις υποσχÝσεις της. Η βασικÞ οικονομικÞ λειτουργßα της θα Þταν να διαχωρßσει τα τραπεζικÜ απü τα κρατικÜ ρßσκα. Η κýρια συζÞτηση, τþρα, εßναι εÜν η ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ εßτε κÜποιος Üλλος θα πρÝπει να διαχειρßζεται την ΑρχÞ που θα εßναι υπεýθυνη για τη διÜλυση των προβληματικþν χρηματοπιστωτικþν ιδρυμÜτων.

Το πραγματικü θÝμα, üμως, εßναι πþς θα υπÜρξει ασφÜλεια Ýναντι των ενδεχομÝνως τερÜστιων συστημικþν ρßσκων. Μια αισιüδοξη εκτßμηση των συσσωρευμÝνων απωλειþν απü τις «φοýσκες» των τιμþν των assets, των κρßσεων στις αγορÝς και της διπλÞς ýφεσης χωρßς Ýνα ξεκÜθαρο μονοπÜτι προς την ανÜκαμψη, τις φÝρνει στο 5% του ισολογισμοý του συνολικοý χρηματοοικονομικοý τομÝα της ευρωζþνης.

Αυτü θα ανÝβαζε συνολικÝς «κρυφÝς» απþλειες απü τις τρÜπεζες στο 1 τρισ. ευρþ περßπου, Ýνα μεγÜλο μÝρος του οποßου θα πρÝπει να καλυφθεß μÝσω νÝων κεφαλαßων. Το ποσü αυτü θα μποροýσε να διπλασιαστεß Þ ακüμα και να τριπλασιαστεß, χωρßς να ακοýγεται παρÜλογο. Αν σε αυτü προστεθεß και Ýνα συγκεκριμÝνο ποσü κρατικοý χρÝους που εßναι απßθανο να ξεχρεωθεß, Ýχουμε στα χÝρια μας μια δεκαετßα με χαρακτηριστικÜ ζüμπι, με Üνευ προηγουμÝνου χρεοκοπßες, Þ και τα δýο διαδοχικÜ.

Το κλßμα στις αγορÝς ομολüγων, βεβαßως, εßναι δýσκολο να προβλεφθεß. ¼μως, χρειÜζονται μüνο απειροελÜχιστες αλλαγÝς στις προβλÝψεις για τις πιθανüτητες χρεοκοπßας, για να προκληθοýν μεγÜλες αλλαγÝς στα επιτüκια της αγορÜς. Αυτüς εßναι ο λüγος για τον οποßο Ýχουμε παρατηρÞσει μεγÜλες περιüδους αυτοεκπληροýμενων ρÜλι Þ πτþσεων στις αγορÝς ομολüγων.

Τα αυξημÝνα επιτüκια τροφοδοτοýν τον φαýλο κýκλο διüτι οι επενδυτÝς αμφισβητοýν τη βιωσιμüτητα του χρÝους του δανειολÞπτη και θÝλουν να αποζημιωθοýν για το υψηλüτερο ρßσκο. Παρομοßως, üταν τα επιτüκια πÝφτουν, πυροδοτεßται Ýνας ενÜρετος κýκλος.

Εκτüς απü την αλλαγÞ στις προσδοκßες αναφορικÜ με τα αμερικανικÜ επιτüκια, υπÜρχουν αρκετÜ «κακÜ» νÝα που θα προÝλθουν απü την ßδια την ευρωζþνη. Εßναι δýσκολο να υπερεκτιμÞσουμε την επßπτωση της αýξησης του ΦΠΑ που εξετÜζει η ιταλικÞ κυβÝρνηση για να χρηματοδοτÞσει τη μεßωση των φüρων ακινÞτων. Η ΕλλÜδα, η Κýπρος και η Πορτογαλßα παραμÝνουν σε μη βιþσιμο μονοπÜτι. Το ßδιο ισχýει και για την Ισπανßα.

Αυτü που μποροýμε να προβλÝψουμε με Ýναν υψηλü βαθμü πιθανüτητας, ωστüσο, εßναι üτι üταν αυξηθοýν και πÜλι οι αποδüσεις των κρατικþν ομολüγων, η ευρωζþνη δεν θα εßναι προετοιμασμÝνη».