ÉóôïñéêÞ êáôÜèåóç: ôé ìïõ åßðå ãéá ôï êáôï÷éêü äÜíåéï ï ÁíäñÝáò ÐáðáíäñÝïõ

του Νßκου ΦελÝκη απü το matrix24.gr

ÄåõôÝñá 15 Áðñéëßïõ 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/themes/34811/scripts/timthumb.php?src=http://www.matrix24.gr/wp-content/authors/Felnikos-8.jpg&w=140&h=145&q=100&zc=1¹ταν ΠαρασκευÞ απüγευμα, 17 Νοεμβρßου 1995, üταν σχημÜτιζα τον αριθμü τηλεφþνου της κατοικßας του τüτε πρωθυπουργοý ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου. ¹θελα να μιλÞσω μαζß του για Ýνα σοβαρü θÝμα: το αναγκαστικü δÜνειο που εßχε συνÜψει η ΤρÜπεζα της ΕλλÜδος τον ΜÜρτιο του 1942 με το Γ´ ΡÜιχ.

Η εφημερßδα «ΕπενδυτÞς», την οποßαν διηýθυνα, εßχε το προηγοýμενο ΣÜββατο αποκαλýψει κατ’ αποκλειστικüτητα üτι η ελληνικÞ κυβÝρνηση με ρηματικÞ διακοßνωση ζητοýσε απü την ενωμÝνη Γερμανßα του ΧÝλμουτ Κολ την επιστροφÞ του κατοχικοý δανεßου (38 εκατ. χρυσÝς λßρες), το οποßο τüτε υπολογιζüταν σε 17 δισ. δολÜρια Þ 4 τρισ. δραχμÝς με βÜση την ισοτιμßα δραχμÞς – δολαρßου εκεßνη την εποχÞ.

ΘυμÜμαι τις λεπτομÝρειες του τηλεφωνÞματος επειδÞ εßχα το θλιβερü προνüμιο να εßμαι ο τελευταßος δημοσιογρÜφος που μßλησε με τον Α. ΠαπανδρÝου πριν εισαχθεß, δýο μÝρες μετÜ, στο ΩνÜσειο, που ουσιαστικÜ σÞμανε το πολιτικü και βιολογικü τÝλος του αεßμνηστου ιδρυτÞ του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειþσω εδþ üτι εκεßνη την περßοδο ο Α. ΠαπανδρÝου Þταν πολιτικÜ στριμωγμÝνος λüγω εσωκομματικÞς αμφισβÞτησης απü την «ομÜδα των 4» (Σημßτης, ΠÜγκαλος, Β. ΠαπανδρÝου, Παρ. Αυγερινüς), σκανδÜλων και σκανδαλþδους συμπεριφορÜς της «αυλÞς» του, και ιδιαßτερα της συζýγου του ΔÞμητρας ΛιÜνη.

Η σημεßωση εßναι απαραßτητη για να μεταφερθεßτε στο κλßμα της εποχÞς και να μπορÝσετε να κατανοÞσετε στο σýνολü του το τüτε κεßμενü μου, το οποßο αναδημοσιεýεται αυτοýσιο, καθþς -εκτüς απü ιστορικÞ σημασßα- μπορεß να εξηγÞσει και τον σημερινü «θüρυβο» γýρω απü το κατοχικü δÜνειο και τις οφειλüμενες γερμανικÝς αποζημιþσεις.

ΑποφασισμÝνος να διεκδικÞσει απü τη Γερμανßα το αναγκαστικü κατοχικü δÜνειο της ΤραπÝζης της ΕλλÜδος, ýψους περßπου 4 τρισ. δραχμþν, εßναι ο πρωθυπουργüς, ακüμη και μετÜ την απüρριψη απü το γερμανικü υπουργεßο Εξωτερικþν της ρηματικÞς διακοßνωσης της κυβÝρνησης.

ΜÜλιστα, με δÞλωσÞ του στον «Ε» τονßζει τα εξÞς: «Το θÝμα της επιστροφÞς του δανεßου εßναι πολý σαφÝς. Δεν υπÜρχει κÜτι που να θÝτει σε αμφισβÞτηση τη διεκδßκησÞ του. Το διαχωρßζουμε απü τις αποζημιþσεις, που εßναι ευρýτερο και Üλλης υφÞς ζÞτημα. Η διεκδßκηση της επιστροφÞς του κατοχικοý δανεßου δεν πρÝπει να σχετßζεται με τις καλÝς σχÝσεις που Ýχουμε με τη Γερμανßα. Δεν θÝλουμε να δημιουργÞσουμε προβλÞματα σ’ αυτÝς τις σχÝσεις, üμως το αßτημÜ μας εßναι δßκαιο και θα επιμεßνουμε σ’ αυτü».

http://pnyka21os.files.wordpress.com/2011/10/pasok7.jpgΟ κ. Α. ΠαπανδρÝου, üταν του ζÞτησα να μου περιγρÜψει την προ τριακονταετßας συνÜντηση που εßχε με τον τüτε καγκελÜριο της ΔυτικÞς Γερμανßας για το θÝμα του δανεßου, μου εßπε: «ΠÞγα στη Βüννη το 1965 και συνÜντησα τον καγκελÜριο Λοýντβιχ ¸ρχαρτ προκειμÝνου να του θÝσω, üπως εßχα την εντολÞ απü το Υπουργικü Συμβοýλιο της κυβÝρνησης του πατÝρα μου, Γ. ΠαπανδρÝου, το θÝμα των επανορθþσεων και της επιστροφÞς του δανεßου.

Ο ¸ρχαρτ αναγνþρισε το δßκαιο των αιτημÜτων μας, αλλÜ μου εßπε üτι δεν μποροýσε να γßνει τßποτε Ýως üτου υπÜρξει συμφωνßα ειρÞνης. Δεν συμφþνησε ακριβþς να μας επιστραφεß το δÜνειο, αλλÜ αναγνþρισε σαφþς το δßκαιο της απαßτησÞς μας, την ικανοποßηση της οποßας παρÝπεμψε üμως σε μÝλλοντα χρüνο, μετÜ την υπογραφÞ συμφωνßας ειρÞνης, αφοý η Γερμανßα τüτε Þταν χωρισμÝνη σε ΔυτικÞ και ΑνατολικÞ.

Ο πρωθυπουργüς, στη διÜρκεια της συνομιλßας μας, αφοý εξÞρε τη στÜση του «Ε» να κÜνει πρωτοσÝλιδο το θÝμα του δανεßου (ως γνωστüν, ο «Ε» πρþτος και κατ’ αποκλειστικüτητα στο προηγοýμενο φýλλο του, της 11ης Νοεμβρßου, αποκÜλυψε üτι η κυβÝρνηση επιδßδει ρηματικÞ διακοßνωση στη Γερμανßα με την οποßα ζητεßται η επιστροφÞ του κατοχικοý δανεßου ýψους 4 τρισ. δρχ.), εξÝφρασε την πικρßα του για τον τρüπο με τον οποßον αντιμετωπßζονται τüσο σημαντικÜ θÝματα.

«Η πολιτικÞ βουλιÜζει στην παρακμÞ. Ασχολεßται με τα μικρÜ, τα ευτελÞ και τα προσωπικÜ, αντß να επικεντρþνει το ενδιαφÝρον, την ενασχüληση και τις προσπÜθειÝς της στα μεγÜλα και σημαντικÜ προβλÞματα των πολιτþν και της χþρας. Και το θÝμα της επιστροφÞς του δανεßου εßναι σημαντικü και εθνικÞς σημασßας», εßπε χαρακτηριστικÜ, στÝλνοντας Ýνα μÞνυμα με πολλοýς αποδÝκτες, και σßγουρα εκεßνους που με πρÜξεις και δηλþσεις τους συντηροýν το κλßμα νοσηρüτητας και παρακμÞς που επικρατεß το τελευταßο διÜστημα.

Ο τρüπος αλλÜ κυρßως το ýφος με το οποßο ο κ. Α. ΠαπανδρÝου μοý διατýπωνε τις απüψεις του μου Ýκαναν πραγματικÜ εντýπωση. Μια σταγüνα πßκρας για τη μιζÝρια της πολιτικÞς και μια σπßθα Ýξαψης για την ουσßα του θÝματος του δανεßου.

¼σο τον Üκουγα, η φωνÞ μου μπλεκüταν με τη σκÝψη μου που ανÝτρεχε σε üσα μου εßχε πει στενüς του συνεργÜτης. «Με τον ΑνδρÝα μπορεßς να συζητÞσεις επß μακρüν θÝματα στρατηγικÞς και μεγÜλα -που αφοροýν το σýνολο της χþρας- πολιτικÜ προβλÞματα. Τα καθημερινÜ και τρÝχοντα τον παγþνουν και τον κÜνουν τυπικü και μÜλλον απüμακρο συνομιλητÞ».

Ο συνεργÜτης του πρωθυπουργοý ßσως και να Ýχει δßκιο, üμως ποτÝ δεν μου Ýχει δþσει πειστικÞ απÜντηση για την ευθýνη του κ. Α. ΠαπανδρÝου στη σημερινÞ παρακμÞ και Ýκπτωση της πολιτικÞς. Ας εßναι.

Και ας επανÝλθω στη διεκδßκηση του κατοχικοý δανεßου, την πολιτικÞ πτυχÞ της οποßας φιλοδοξεß να προσεγγßσει το παρüν σημεßωμα. Κατ’ αρχÜς η απüρριψη -και μÜλιστα με χαρακτηριστικü «γερμανικü» τρüπο και ýφος- της ελληνικÞς νüτας μÜλλον πανικü δεßχνει. Η κυβÝρνηση του κ. Χ. Κολ γνωρßζει αρκοýντως καλÜ üτι το αßτημα της κυβÝρνησης του κ. Α. ΠαπανδρÝου εßναι μια «επιθετικÞ» διπλωματικÞ ενÝργεια.

Οι Γερμανοß -και αν δεν το ξÝρουν- εκτιμοýν -και σωστÜ- üτι η ΕλλÜδα, θÝτοντας επισÞμως για πρþτη φορÜ ζÞτημα επιστροφÞς του κατοχικοý δανεßου, στοχεýει σε πολý περισσüτερα απü αυτÞ καθαυτÞ την επιστροφÞ του δανεßου.

ΘÝλει να μετατρÝψει το δÜνειο σε «δοκü ισορροπßας» των ελληνογερμανικþν σχÝσεων. Αναβαθμßζεται εξ αντικειμÝνου στη διακρατικÞ -και üχι μüνο- σχÝση με τη Γερμανßα. ΜετατρÝπεται απü νÜνος που τρþει κλωτσιÝς απü τον γßγαντα σε εταßρο με τουλÜχιστον λüγο και δικαιþματα.

ΕφεξÞς υπÜρχει Ýνα διαπραγματευτικü ατοý που μπορεß να ανασýρεται και να αξιοποιεßται. Το εýκολο και ßσως ευκταßο για τη γερμανικÞ διπλωματßα θα Þταν να επιστραφεß το δÜνειο (μÝρος Þ üλο σε μετρητÜ Þ με Üλλους συμψηφισμοýς, δεν Ýχει σημασßα) και να «καθαρßσει» εφÜπαξ με την ΕλλÜδα, στÝλνοντÜς τη στη θÝση που Þταν.

¼μως αυτü θα Üνοιγε τους «ασκοýς του Αιüλου» και την üρεξη και των υπολοßπων κρατþν που διεκδικοýν αποζημιþσεις απü τη Γερμανßα.

Το καλýτερο για τους «βüρειους φßλους» μας θα Þταν να υπÜρξει μυστικÞ -üπως και με το ΒÝλγιο- διευθÝτηση. ¼μως αυτü θα ακýρωνε το διπλωματικü και πολιτικü üπλο της ΕλλÜδας και θα αποδεßκνυε üτι η ενÝργεια της ρηματικÞς διακοßνωσης Ýγινε χωρßς σχεδιασμü και στρατηγικÞ προβολÞ στο σýνολο των εφαπτüμενων σχÝσεων των δýο χωρþν στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, τα ΒαλκÜνια και τη νοτιοανατολικÞ λεκÜνη της Μεσογεßου.

«Το δßλημμα του φυλακισμÝνου», που φαßνεται να αντιμετωπßζει σ’ αυτÞ την περßπτωση η Γερμανßα, δεν πρÝπει üμως να παρασýρει την κυβÝρνηση στην «αποκοτιÜ του υπερφßαλου». Τþρα οι τüνοι πρÝπει να πÝσουν.

Οι εντυπþσεις Üλλωστε κερδÞθηκαν, ενþ η ΧÜγη, αλλÜ και στην ακραßα περßπτωση το Ευρωπαúκü ΔικαστÞριο, πÜντα υπÜρχουν. Το βÞμα Ýγινε και δεν μπορεß να μεßνει μετÝωρο λüγω των δημοσßων και «ιδιωτικþν» απειλþν παραγüντων της γερμανικÞς πλευρÜς «για τις εκκρεμüτητες της ΕλλÜδος στην περιοχÞ της και στην Ευρþπη». ΠρÝπει να ολοκληρωθεß. Να πατÞσουμε σταθερÜ, και üταν χρειαστεß, κÜνουμε και το επüμενο.

Για την Iστορßα σημειþνουμε üτι ο ΑνδρÝας ΠαπανδρÝου εßναι ο μοναδικüς πρωθυπουργüς που Ýθεσε και επισÞμως, με νüτα, το θÝμα της επιστροφÞς του κατοχικοý δανεßου.

Με εντολÞ του ο τüτε υπουργüς Εξωτερικþν και σημερινüς Πρüεδρος της Δημοκρατßας ΚÜρ. Παποýλιας ετοßμασε ρηματικÞ διακοßνωση, την οποßαν ανÝλαβε να παραδþσει στο γερμανικü υπουργεßο Εξωτερικþν ο τüτε πρÝσβης μας στη Γερμανßα κ. ΜπουρλογιÜννης.

Η νüτα απερρßφθη απü τον τüτε καγκελÜριο ΧÝλμουτ Κολ και οι επüμενοι πρωθυπουργοß, Κ. Σημßτης και Κ. ΚαραμανλÞς, δεν ανακßνησαν εκ νÝου το θÝμα.

ΣÞμερα, και υπü τις παροýσες συνθÞκες Ýντασης μεταξý ΕλλÜδος και Γερμανßας λüγω της, μÝχρι τοýδε τουλÜχιστον, αρνητικÞς στÜσης των Γερμανþν στο «ευρωπαúκü σχÝδιο σωτηρßας» της χþρας μας, εßναι επßσης δýσκολο -αν üχι «αυτοκτονικü» πολιτικÜ- να τεθεß.

Αργüτερα και σε λιγüτερο ταραγμÝνους καιροýς θα μποροýσε η ελληνικÞ κυβÝρνηση να επαναφÝρει το θÝμα, ευελπιστþντας üχι ßσως στην καταβολÞ χρημÜτων, αλλÜ στην ικανοποßηση του αιτÞματος μÝσω κÜποιων Üλλων μεθüδων.

Για παρÜδειγμα, θα μποροýσε Ýνα τμÞμα του να συμψηφισθεß με την ανÜληψη απü τους Γερμανοýς της υποχρÝωσης να εκτελοýν μεγÜλα Ýργα στη χþρα μας, üπως ο εκσυγχρονισμüς του σιδηροδρομικοý δικτýου, τον οποßον üμως μÜλλον αναλαμβÜνουν οι ΓÜλλοι, η ενßσχυση της πολεμικÞς μας μηχανÞς, η αποπληρωμÞ μÝρους του εξωτερικοý μας χρÝους, το οποßο ειδικÜ στη σημερινÞ δημοσιονομικÞ συγκυρßα θα Þταν «δþρο Θεοý» κ.Ü.

Για την Iστορßα επßσης σημειþνουμε üτι πριν απü τον Α. ΠαπανδρÝου το θÝμα εßχε θÝσει ο Αντ. ΣαμαρÜς (υπουργüς Εξωτερικþν της Ν.Δ.) στις 18 Απριλßου 1991, υπü τýπον üμως προφορικοý ερωτÞματος στον τüτε υπουργü Εξωτερικþν της Γερμανßας κ. ΓκÝνσερ, στη διÜρκεια συνομιλιþν στην ΑθÞνα, και εισÝπραξε αρνητικÞ απÜντηση.

ΕνδιαφÝρον παρουσιÜζει και η ιστορßα του κατοχικοý δανεßου, καθþς και το ýψος στο οποßο υπολογßζεται σÞμερα. Το 1942, και προκειμÝνου να ενισχυθεß ο Ρüμελ στις επιχειρÞσεις του στην ΑφρικÞ, οι δυνÜμεις κατοχÞς της ναζιστικÞς Γερμανßας πÞραν απü την ΤρÜπεζα της ΕλλÜδος με αναγκαστικü δÜνειο -που υπεγρÜφη στη Ρþμη στις 14 Μαρτßου 1942- 38 εκατ. χρυσÝς λßρες (Üλλοι υπολογισμοß με βÜση το δολÜριο αναφÝρουν απαßτηση 135,8 εκατ. δολαρßων ΗΠΑ Ýτους 1947).

Για πρþτη φορÜ ετÝθη θÝμα επιστροφÞς του δανεßου στη διÜσκεψη του Παρισιοý (ΔεκÝμβριος 1945 – ΙανουÜριος 1946) απü το μÝλος της ελληνικÞς αντιπροσωπεßας καθηγητÞ ΙωÜννη Σμπαροýνη.

Το δÜνειο δεν επεστρÜφη ποτÝ, αφοý το 1953 με την υπογραφÞ της ΣυνθÞκης του Λονδßνου η καταβολÞ των γερμανικþν επανορθþσεων ανεβλÞθη μÝχρι να ρυθμιστεß οριστικÜ το λεγüμενο «γερμανικü ζÞτημα» (η ενοποßηση, δηλαδÞ, των δýο Γερμανιþν).

Η ΕλλÜδα, το 1964 και επß κυβερνÞσεως Γ. ΠαπανδρÝου, στÝλνει στη Βüννη τον καθηγητÞ ¶γγελο Αντωνüπουλο και το 1965 τον τüτε υπουργü Συντονισμοý Α. ΠαπανδρÝου, προκειμÝνου να συζητÞσουν τη διευθÝτηση του προβλÞματος. Ο τüτε καγκελÜριος Λοýντβιχ ¸ρχαρτ απÜντησε (üπως αποκÜλυψε ο Α. ΠαπανδρÝου στη ΒουλÞ στις 28/5/1991) üτι «το δÜνειο θα επιστραφεß μüλις κλεßσει το θÝμα της Γερμανßας.

Το Τεßχος του Βερολßνου πÝφτει, οι δýο Γερμανßες ενοποιοýνται, αλλÜ η κυβÝρνηση Κολ αρνεßται τη νüμιμη ελληνικÞ απαßτηση με το αιτιολογικü üτι «η συνθÞκη των 4+2» (ΗΠΑ, Ρωσßα, Γαλλßα, Βρετανßα + Δ. Γερμανßα – Α. Γερμανßα) που ενοποιεß τις δýο Γερμανßες δεν ισοδυναμεß με συνθÞκη ειρÞνης.

Οι δολιχοδρομßες των Γερμανþν θεωροýνται üμως αστÞρικτες απü νομικÞς πλευρÜς, üπως Ýχουν αποφανθεß Ýγκυροι ειδικοß επιστÞμονες. Το ýψος του δανεßου που πρÝπει σÞμερα να επιστρÝψει η Γερμανßα θα χρειαστεß αρκετοýς προûπολογισμοýς για να προσδιοριστεß.

Η εγκυρüτερη εκδοχÞ πÜντως θεωρεßται αυτÞ του καθηγητÞ Α. Αγγελüπουλου, ο οποßος στις 5/3/1991 το εκτιμοýσε στα 15 δισ. δολÜρια. Με επιτüκιο 3% το 1995 ανερχüταν στα 16,8 δισ. δολÜρια, δηλαδÞ περßπου 3,7 τρισ. δραχμÝς.

Δεν γνωρßζω πüσο μπορεß να αποτιμÜται σÞμερα, αφοý Ýχουμε αλλαγÞ ισοτιμιþν, ýπαρξη κοινοý ευρωπαúκοý νομßσματος (ευρþ), συχνÝς αλλαγÝς επιτοκßων, δεν εßναι üμως και δýσκολο να βρεθεß εÜν συσταθεß απü κοινοý μßα ομÜδα ειδικþν προς τοýτο.

Σßγουρα üμως δεν Ýχει δßκιο ο εκπρüσωπος του γερμανικοý υπουργεßου Εξωτερικþν, αξιüτιμος κýριος ΑντρÝας ΠÝσκε, üταν υποστηρßζει üτι η Γερμανßα Ýχει εκπληρþσει τις υποχρεþσεις της Ýναντι της ΕλλÜδος.

Η αλÞθεια εßναι üτι το θÝμα δεν Ýχει διευθετηθεß και εξακολουθεß να υφßσταται. Εßναι διαφορετικü ζÞτημα και λÜθος τακτικÞ να συσχετßζεται με τη σημερινÞ οικονομικÞ και δημοσιονομικÞ κρßση της χþρας Þ να εντÜσσεται στον «θüρυβο» των ημερþν ως απÜντηση στα αρνητικÜ δημοσιεýματα του γερμανικοý Τýπου.

Το θÝμα πρÝπει εν ευθÝτω χρüνω να επανεξεταστεß με νηφÜλιο τρüπο και με δημιουργικÞ προσÝγγιση εκατÝρωθεν þστε να συμβÜλει στην περαιτÝρω ανÜπτυξη των διμερþν σχÝσεων των δýο χωρþν επ’ ωφελεßα και των δýο εντüς της ευρωπαúκÞς οικογÝνειας.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το κεßμενο αυτü δημοσιεýτηκε στον «Κüσμο του ΕπενδυτÞ» πριν τρßα χρüνια και κÜτι, στις 28 Φεβρουαρßου 2010, üταν η τüτε κυβÝρνηση του Γ. ΠαπανδρÝου εßχε αρχßσει τις συζητÞσεις για να υπαχθεß η χþρα σε μνημüνιο. Θεωροýσα üτι η χρüνια αυτÞ εκκρεμüτητα και διεκδßκηση της ΕλλÜδας Ýπρεπε να μπει στο τραπÝζι των συζητÞσεων και των διαπραγματεýσεων με την Γερμανßα των ΜÝρκελ-Σüιμπλε ως αντιστÜθμισμα των πιÝσεων, αλλÜ και για να υπÜρξει ευνοúκü σχÝδιο δανειοδüτησης. Νομßζω πως τßποτε περισσüτερο δεν Ýχω να προσθÝσω σÞμερα που η συζÞτηση αποκτÜ εκ νÝου επικαιρüτητα. Η συζÞτησÞ μου με τον τüτε πρωθυπουργü ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου, πριν περßπου 18 χρüνια, πιστεýω εκτüς απü ιστορικÞ αξßα Ýχει και πολιτικÞ σημασßα για το πþς μπορεß σÞμερα να κινηθεß η κυβÝρνηση του Αντ. ΣαμαρÜ στο θÝμα της διεκδßκησης του αναγκαστικοý δανεßου και των οφειλüμενων γερμανικþν αποζημιþσεων.