Ìï÷Üìåíô Ìüñóé: O íÝïò Öáñáþ ðïõ Ýâáëå óôïí ãýøï ôçí áñáâéêÞ Üíïéîç |
|
---|---|
Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος |
ÔåôÜñôç 19 Äåêåìâñßïõ 2012 |
Με το σημερινü Üρθρο μας θÝλουμε να σας παρουσιÜσουμε το νÝο Φαραþ που κατÜ τη γνþμη μας Ýβαλε στο γýψο την αραβικÞ Üνοιξη στη Αßγυπτο. Αναφερüμαστε στον Αιγýπτιο πρüεδρο ΜοχÜμεντ Μüρσι. Ο ΜοχÜμεντ Μüρσι Ýχει χαρακτηριστεß με τις λÝξεις: ειρηνοποιüς, σωτÞρας, στιβαρüς, Φαραþ. Σε αυτÝς τις τÝσσερις αυτÝς λÝξεις συνοψßζονται οι 100 ημÝρες στην εξουσßα του στη Αßγυπτο. ¸νας πρüεδρος που βγÞκε απü τις σκιÝς της ΜουσουλμανικÞς Αδελφüτητας, για να ηγηθεß της «γÝννησης ενüς νÝου Ýθνους», üπως δÞλωσε ο ßδιος στη συνÝντευξη που παραχþρησε πρüσφατα στο περιοδικü «Time». Τις 100 αυτÝς ημÝρες εßδε το Üστρο του να ανατÝλλει στο διεθνÝς στερÝωμα, μετÜ την επιτυχημÝνη του μεσολÜβηση για την επßλυση της κρßσης στη ΓÜζα. Για λßγο φÜνηκε πως η Αßγυπτος θα μποροýσε και πÜλι να ηγηθεß της περιοχÞς, üπως συνÝβαινε επß ΝÜσερ τη δεκαετßα του '50. ΕπιπλÝον, ο Μüρσι εßχε επιδεßξει αναπÜντεχη πολιτικÞ σβελτÜδα, επιτυγχÜνοντας με τρüπο ταχυδακτυλουργικü σχεδüν να στεßλει στην? εφεδρεßα üλους τους υψηλüβαθμους στρατιωτικοýς που αξßωναν να παραμεßνουν στην πολιτικÞ. Κι ενþ γεννÞθηκαν ελπßδες üτι ßσως τελικÜ κατÜφερνε να υλοποιÞσει ορισμÝνα απü τα ζητοýμενα της ΑραβικÞς ¶νοιξης, υπερÝβη τα üρια. Αντß να εδραιþσει δημοκρατικοýς θεσμοýς, αποφÜσισε να γραπωθεß ακüμα πιο σφικτÜ απü την εξουσßα, να γßνει Ýνας σýγχρονος Φαραþ, üπως τον κατηγοροýν πλÝον οι πολÝμιοß του που γεμßζουν ξανÜ την πλατεßα Ταχρßρ. Αυτü Ýγινε με το διÜταγμÜ του της 22ας Νοεμβρßου, σýμφωνα με το οποßο οι δικαστÝς δεν μποροýν να προσβÜλλουν τις αποφÜσεις του. Δεν μποροýν επßσης να αμφισβητηθοýν νομικÜ οι αποφÜσεις του Συμβουλßου της ¶νω ΒουλÞς και της ΣυντακτικÞς ΕθνοσυνÝλευσης που δουλεýει πÜνω στο νÝο Σýνταγμα της χþρας. Και στα δýο αυτÜ üργανα πλειοψηφοýν το δεξιü ισλαμικü κüμμα του Μüρσι, το «Κüμμα Ελευθερßας και Δικαιοσýνης» (το πολιτικü σκÝλος της ΜουσουλμανικÞς Αδελφüτητας) και το ακüμη πιο συντηρητικü ισλαμικü κüμμα των Σαλαφιστþν (το κüμμα «Νουρ»). Ο Μüρσι επιμÝνει üτι το διÜταγμα εßναι Ýνα προσωρινü μÝτρο που Ýχει ως στüχο να εμποδßσει μεροληπτικοýς δικαστÝς να υπονομεýσουν τη διαδικασßα σýνταξης νÝου ΣυντÜγματος. Ωστüσο, η αντιπολßτευση και μεγÜλο μÝρος του λαοý δεν πεßθονται κι οσμßζονται δικτατορικÝς τÜσεις κυρßως στο Üρθρο του «προσωρινοý» διατÜγματος που δßνει στον Μüρσι την εξουσßα να «λÜβει üλα τα απαραßτητα μÝτρα» προκειμÝνου να διαφυλÜξει την εθνικÞ ασφÜλεια. Η αλÞθεια εßναι üτι εßναι ακüμα Üγνωστο πþς θα διαμορφωθεß η προεδρßα του Μüρσι, αν και πολλοß δυτικοß διπλωμÜτες και δη Αμερικανοß θεωροýν πως η τωρινÞ κρßση εßναι στην ουσßα Ýνα τεστ που θα κρßνει αν ο πρüεδρος μπορεß Þ δεν μπορεß να συνεργαστεß αρμονικÜ μ' üλα τα πολιτικÜ και θρησκευτικÜ κομμÜτια που αποτελοýν το ψηφιδωτü της Αιγýπτου.
Απρüσμενη Üνοδος Αυτü το Üγνωστο, που üπως κÜθε τι Üγνωστο περικλεßει και φüβο, πηγÜζει κι απü το γεγονüς üτι ο Μüρσι Þταν μÝχρι πρüσφατα Üγνωστος ακüμα κι εντüς της χþρας του και η Üνοδος του στην εξουσßα Þταν απρüσμενη üχι μüνο για τα αιγυπτιακÜ δεδομÝνα αλλÜ κι ολüκληρης της περιοχÞς, üπου οι ηγÝτες προÝρχονται εßτε απü τον στρατü εßτε τις βασιλικÝς οικογÝνειες. Γιος αγρüτη, γεννÞθηκε σ' Ýνα χωριü στα βüρεια του ΚαÀρου και κατÜφερε, με πολλÞ μελÝτη, να γλιτþσει τη μιζÝρια. Σποýδασε μηχανικüς στο ΠανεπιστÞμιο του ΚαÀρου και στη συνÝχεια και για επτÜ χρüνια Ýζησε στις ΗΠΑ, στην Καλιφüρνια, κÜνοντας το διδακτορικü του, ενþ εργÜστηκε και ως βοηθüς καθηγητÞ στο ΠανεπιστÞμιο της Καλιφüρνια. Δýο απü τα πÝντε παιδιÜ του Ýχουν γεννηθεß στις ΗΠΑ κι Ýχουν την αμερικανικÞ υπηκοüτητα και μÜλιστα ο Μüρσι συνηθßζει να αστειεýεται λÝγοντας πως ßσως μια μÝρα διεκδικÞσουν την προεδρßα των ΗνωμÝνων Πολιτειþν. ¼ταν επÝστρεψε στην Αßγυπτο, κι ενþ δßδασκε στο ΠανεπιστÞμιο, Ýγινε μÝλος της Αδελφüτητας και σταδιακÜ Üρχισε να ανεβαßνει στην ιεραρχßα, εξασφαλßζοντας τον «τßτλο» του «διαχειριστÞ», καθþς το «μυαλü» Þταν και εßναι ο ΧαúρÜτ αλ ΣÜτερ, ο σκιþδης ηγÝτης της Αδελφüτητας, ο οποßος πιθανüν να Þταν και ο πρüεδρος της Αιγýπτου αν η εκλογικÞ επιτροπÞ δεν εßχε απορρßψει την υποψηφιüτητÜ του. Ο Μüρσι εξελÝγη βουλευτÞς το 2000 - υποτßθεται ως ανεξÜρτητος, αφοý η Αδελφüτητα δεν μποροýσε τυπικÜ να «κατεβÜσει» υποψηφßους κι υπηρÝτησε Ýως το 2005. Ωστüσο, παρÝμεινε αφανÞς ακüμα και κατÜ τη διÜρκεια της προεκλογικÞς του εκστρατεßας: οι λüγοι του Þταν βαρετοß, δεν εμφανßστηκε στο μοναδικü ντιμπÝιτ που Ýγινε κι ακüμα και τα διαφημιστικÜ του Ýμοιαζαν σαν να Þθελαν να τον κρýψουν παρÜ να τον συστÞσουν στους Αιγυπτßους. Οπüτε, πολλοß τüτε μßλησαν για «ρεζÝρβα» Þ «παραπαßδι» του ΣÜτερ. Η... ρεζÝρβα üμως κατÜφερε να τους αιφνιδιÜσει üλους -εχθροýς και φßλους-, üταν περßπου δýο μÞνες μετÜ την ορκωμοσßα του, «αποκεφÜλισε» σýσσωμη την ηγεσßα των Ενüπλων ΔυνÜμεων της χþρας, μεταξý των οποßων και τον στρατÜρχη ΜοχÜμεντ ΤαντÜουι, αρχηγü του Γενικοý Επιτελεßου και υπουργü ¶μυνας. Την πρþτη ανατριχßλα στη Δýση την προκÜλεσε üταν χρειÜστηκε δýο ημÝρες για να καταδικÜσει την επßθεση εξαγριωμÝνου üχλου στην αμερικανικÞ πρεσβεßα στο ΚÜιρο εξαιτßας της περιβüητης πλÝον ταινßας που σατßριζε τον ΜωÜμεθ, καθþς πολλοß πßστεψαν üτι δεν Þταν καλÞ ιδÝα Ýνας ΙσλαμιστÞς στο πολυπληθÝστερο αραβικü κρÜτος να Ýχει πλÞρη νομοθετικÞ εξουσßα. Τους φüβους αυτοýς Üμβλυνε η συγκρατημÝνη στÜση που κρÜτησε στη διÜρκεια της κρßσης στη ΓÜζα και τους αναζωπýρωσε επικßνδυνα το επßμαχο διÜταγμα. Κι üπως λÝνε και πρþην (πλÝον) οπαδοß του: «ΕνωθÞκαμε για να διþξουμε τον ΜουμπÜρακ, Ýτσι θα διþξουμε και τον Μüρσι αν δεν εßναι προσεκτικüς».
22 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ - Ο κοινüς εχθρüς τοýς Ýνωσε και πÜλι Το 2011 η πλατεßα Ταχρßρ γÝμιζε πολßτες απü κÜθε πßστη, τÜξη και πολιτικÞ πεποßθηση κι üλοι αυτοß ενωμÝνοι, και με τους Αδελφοýς ΜουσουλμÜνους να ακολουθοýν ουσιαστικÜ το ρεýμα κι üχι να το δημιουργοýν, κατÜφεραν αυτü που Ýμοιαζε ακατüρθωτο: να διþξουν τον Χüσνι ΜουμπÜρακ. ¸ναν χρüνο μετÜ, η πλατεßα γÝμισε ξανÜ: 22 τουλÜχιστον διαφορετικÝς ομÜδες (üπως τις υπολογßζει το Al Jazeera) βρßσκονται στην πλατεßα, αυτÞν τη φορÜ ενÜντια στον Μüρσι αλλÜ και μεταξý τους. ΔιαδηλωτÝς χτυποýσαν διαδηλωτÝς, η μßα πλευρÜ φþναζε πως «θÝλουμε την Ταχρßρ καθαρÞ» και η Üλλη πως δεν θα εμπλακεß σε «καμßα συζÞτηση» με τον Μüρσι μÝχρι να αναιρÝσει το αμφιλεγüμενο διÜταγμα που του δßνει υπερεξουσßες. Τα διαφορετικÜ συμφÝροντα, οι διαφορετικÝς θρησκεßες -χριστιανοß, μουσουλμÜνοι και πιο φανατικοß üπως οι σαλαφιστÝς-, διαφορετικÝς γενιÝς -οι νÝοι που διψοýν για ελευθερßα και εκσυγχρονισμü και οι παλιüτεροι που θÝλουν τÜξη κι ασφÜλεια-, τα οποßα δεν κατüρθωσαν να κατεβÜσουν ενιαßο μÝτωπο στις προεδρικÝς εκλογÝς, αφÞνοντας το γÞπεδο στην Αδελφüτητα, ενþνονται και πÜλι, αυτÞν τη φορÜ με κοινü στοιχεßο την Ýντονη αντιπÜθεια που προκαλεß η ΜουσουλμανικÞ Αδελφüτητα σε μεγÜλα τμÞματα του πληθυσμοý. Οι αντιπÜθειες αυτÝς, αντßθετα με üσα πιστεýουν οι Αδελφοß ΜουσουλμÜνοι, δεν οφεßλονται μüνο στην καμπÜνια παραπληροφüρησης. Με αξιοθαýμαστη οργÜνωση και με αφοσιωμÝνα μÝλη στη διÜθεσÞ τους, τα οποßα επανειλημμÝνως φυλακßστηκαν, οι Αδελφοß ενßοτε θεωροýνται, ακüμα και απü πιστοýς μουσουλμÜνους, ως κυνικοß που εμπλÝκονται στην πολιτικÞ για να προωθÞσουν τα συμφÝροντα της οργÜνωσης παρÜ της πατρßδας τους.
ΣκληρÞ κριτικÞ Οι σαλαφιστÝς, για παρÜδειγμα, τους ασκοýν σκληρÞ κριτικÞ, κατηγορþντας τους üτι «θÝλουν να φιμþσουν üσους μισοýν, με πρüσχημα τη θρησκεßα». ΕπιπλÝον, οι συμβιβασμοß τους με το Ανþτατο Συμβοýλιο των Ενüπλων ΔυνÜμεων καθ' üλη τη διÜρκεια του 2011 προκÜλεσαν πολλÝς δυσαρÝσκειες, με αποκορýφωμα την απüφασÞ τους να κατεβÜσουν υποψÞφιο στις προεδρικÝς εκλογÝς, παρÜ τις παλιüτερες δεσμεýσεις τους περß του αντιθÝτου. Και δηλþσεις του Μüρσι üτι οι δεκÜδες χιλιÜδες διαδηλωτÝς εßναι felool (απομεινÜρια, δηλαδÞ, του παλιοý καθεστþτος) απλþς αναζωπυρþνουν τα πÜθη. Στο μεταξý, η αντιπολßτευση συσπειρþθηκε μετÜ το διÜταγμα σε συνασπισμü με το üνομα Εθνικü ΜÝτωπο Σωτηρßας. Ο συνασπισμüς αποτελεßται απü αριστεροýς, φιλελεýθερους και σοσιαλιστικοýς πολιτικοýς σχηματισμοýς με ηγετικÝς φυσιογνωμßες τον ΜοχÜμεντ αλ ΜπαραντÝι, τον Αμρ Μοýσα, πρþην υπουργü Εξωτερικþν του ΜουμπÜρακ και πρþην γραμματÝα του Αραβικοý ΣυνδÝσμου, και τον Χαμντßν ΣαμπÜχι, υποψÞφιο της ΑριστερÜς στις προεδρικÝς εκλογÝς. Η προσπÜθεια, ωστüσο, να παρουσιÜσει η αντιπολßτευση ενιαßο μÝτωπο δεν θα εßναι εýκολη καθþς αποτελεßται απü ετερüκλητες συμμαχßες και καθþς ο Μüρσι Ýχει κÜθε λüγο να εστιÜζει τις προσπÜθειÝς του να την κρατÜ διχασμÝνη. Απ' ü,τι φαßνεται, πÜντως, ο ασκüς του Αιüλου που Üνοιξε ο Μüρσι με το διÜταγμα δεν θα κλεßσει εýκολα, καθþς το διÜγγελμÜ του την ΠÝμπτη δεν κατεýνασε την οργÞ. ΕξÜλλου, ο πρüεδρος δεν προσÝφερε και πολλÜ, αφοý αρνÞθηκε την ακýρωση του δημοψηφßσματος για το νÝο Σýνταγμα -που καταρτßστηκε παρÜ την παραßτηση πολλþν μελþν της ΣυντακτικÞς ΕθνοσυνÝλευσης και το οποßο Ýχει προγραμματιστεß για τα μÝσα Δεκεμβρßου-, ενþ δÞλωσε üτι δεν επιμÝνει να κρατÞσει τις αποφÜσεις του εκτüς δικαστικοý ελÝγχου.
ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ - Ο χωρικüς που θÝλει να βÜλει τÜξη στην οικονομßα Ο 60χρονος μηχανικüς, αναλαμβÜνοντας τα ηνßα της χþρας, Ýπρεπε üχι μüνο να αποδεßξει üτι δεν εßναι ντουμπλÝρ του αλ ΣÜτερ, αλλÜ και να βÜλει την αιγυπτιακÞ οικονομßα ξανÜ σε τροχιÜ. Το τελευταßο το επιχειρεß με δÜνειο 4,8 δισ. δολ. απü το ΔΝΤ. Επßσης πρÝπει να βρει λýσεις για τη μεßωση της ανεργßας, τα επßπεδα της οποßας ανεβαßνουν συνεχþς, üπως και οι τιμÝς των τροφßμων, αλλÜ και να βελτιþσει το παραπαßον σýστημα Υγεßας, üπως κι αυτü των υποδομþν. Οι φßλοι του θεωροýν πως εßναι Üριστος διαχειριστÞς και πως θα τα καταφÝρει και üπως επισημαßνει ο Μουνßρ Αλß, που βοÞθησε τον Μüρσι στην προεκλογικÞ του εκστρατεßα, ο πρüεδρος δεν κοιμÜται περισσüτερες απü 4 þρες την ημÝρα, «þστε να τα προλαβαßνει üλα». ΜαθημÝνος στις δυσκολßες απü τα παιδικÜ του κιüλας χρüνια -ο πατÝρας του καλλιεργοýσε βαμβÜκι και ρýζι-, συνελÞφθη αρκετÝς φορÝς απü το παλιü καθεστþς. Μßα απü αυτÝς Þταν το 2006, οπüτε κι Ýμεινε στη φυλακÞ επτÜ μÞνες, και μßα το 2011, στις διαδηλþσεις στην Ταχρßρ. Εßναι βαθιÜ θρησκευüμενος και κÜθε ΠαρασκευÞ ταξιδεýει σε διÜφορα σημεßα της χþρας, προκειμÝνου να συμμετÝχει στην προσευχÞ. ΜÝσα στην Αδελφüτητα, δε, θεωρεßται απü τους πιο συντηρητικοýς, ενþ δεν Ýχει κρýψει πως το 2007 ψÞφισε υπÝρ ενüς σχεδßου, σýμφωνα με το οποßο οι γυναßκες και οι χριστιανοß δεν θα μποροýσαν να διεκδικÞσουν την προεδρßα. Το ßδιο συντηρητικÞ εßναι και η σýζυγüς του, η 50χρονη ΝÜγκλα Αλι Μαχμοýντ. ΦορÜει μαντßλα, παντρεýτηκε στα 17 της και πρωταρχικüς της στüχος, üπως δηλþνει, εßναι να «εξακολουθεß να ασκεß τα καθÞκοντÜ της ως συζýγου». |