Ôé äåß÷íåé êáé ðþò åîçãåßôáé ôï... áêëüíçôï ðïóïóôü ôçò «×ñõóÞò ÁõãÞò»

ÄåõôÝñá 18 Éïõíßïõ 2012

ÐçãÞ: www.iefimerida.gr

ΠεριγραφÞ: Τι δεßχνει και πþς εξηγεßται το... ακλüνητο ποσοστü της «ΧρυσÞς ΑυγÞς»Παταγωδþς διαψεýστηκαν üσοι ανÝμεναν üτι σε αυτÝς τις εκλογÝς θα μειωνüταν κατÜ πολý το ποσοστü της «ΧρυσÞς ΑυγÞς», ως αποτÝλεσμα των ... ανδραγαθημÜτων του ΚασιδιÜρη και της πρακτικÞς των βßαιων επιθÝσεων εναντßον πολιτικþν αντιπÜλων – αριστερþν, κυρßως.

Η εκλογικÞ δýναμη της «ΧρυσÞς ΑυγÞς» παρÝμεινε σταθερÞ, ακλüνητη, σχεδüν στα ßδια επßπεδα με εκεßνα του Μαúου. Η ανθεκτικüτητα αυτÞ αποδεικνýει üτι το ποσοστü του σχÞματος του Νßκου ΜιχαλολιÜκου δεν εκφρÜζει μια στιγμιαßα εκδÞλωση οργÞς σε βÜρος του πολιτικοý συστÞματος.

Ακüμη και οι εκλογικÝς περιφÝρειες στις οποßες καταγρÜφηκαν τα μεγαλýτερα ποσοστÜ της «ΧρυσÞς ΑυγÞς» κÜτι δεßχνουν: Πρüκειται για περιφÝρειες με ιστορικÝς παραδüσεις «σκληρÞς ΔεξιÜς», üπως η Λακωνßα και η Κορινθßα, αλλÜ και λαúκÝς περιοχÝς «μη προνομιοýχων», üπως η Β' ΠειραιÜ.

Στην πρþτη περßπτωση αποδεικνýεται η ικανüτητα της «ΧρυσÞς ΑυγÞς» να διατηρεß καλοýς διαýλους επικοινωνßας με το παραδοσιακü δεξιü «κοινü», υποβοηθοýμενη -ασφαλþς- και απü το γεγονüς üτι ο ΛΑΟΣ, υπερψηφßζοντας το δεýτερο Μνημüνιο, δυσαρÝστησε το πολιτικü αυτü φÜσμα.

Στη δεýτερη περßπτωση, αποδεικνýεται η απÞχηση της «ΧρυσÞς ΑυγÞς» στις τÜξεις λαúκþν στρωμÜτων που τρÝφουν σφοδρüτατη απÝχθεια προς üλες τις Üλλες «πτÝρυγες» του πολιτικοý φÜσματος.

Ποιες ειδικÝς επισημÜνσεις μπορεß να κÜνει κανεßς;

Πρþτη: Η ισχυροποßηση – με εμφανεßς τÜσεις ... μονιμüτητας,πλÝον- της «ΧρυσÞς ΑυγÞς» δεßχνει να υπüκειται σε Ýναν ιστορικü κανüνα. Σε περιüδους βαθýτατων οικονομικþν και κοινωνικþν κρßσεων, οι οποßες καταβαραθρþνουν απüτομα το βιοτικü επßπεδο τερÜστιων τμημÜτων του πληθυσμοý (και δη της μεσαßας τÜξης), ενισχýεται η ΑριστερÜ, αλλÜ και ... ü,τι πιο ακροδεξιü υπÜρχει και «κυκλοφορεß».

 

Η Ιστορßα και η διÜθεση να «τιμωρηθεß» το πολιτικü σýστημα

ΕÜν οικονομολüγοι üπως ο Ρουμπινß και ιστορικοß üπως ο ΦÝργκιουσον παραλληλßζουν την εποχÞ μας με εκεßνη η οποßα ακολοýθησε το «κραχ» του 1929, δεν στερεßται ενδιαφÝροντος η επισÞμανση επιπρüσθετων κοινþν στοιχεßων. Τüτε εßχαμε την Üνοδο του ναζισμοý- φασισμοý, με τα γνωστÜ τραγικÜ αποτελÝσματα, αλλÜ και το αριστερü Λαúκü ΜÝτωπο στη Γαλλßα.

Στη σημερινÞ ΕλλÜδα η φιλο-ναζιστικÞ ακροδεξιÜ Ýχει τη στÞριξη του 7% του εκλογικοý σþματος, η δε ΑριστερÜ, σε üλες τις εκφÜνσεις της, ανÞλθε στο 38%. Ο πολιτικüς «μεσαßος χþρος» δεßχνει ... κλινικÜ νεκρüς, εÜν μÜλιστα ληφθεß υπüψη και η στροφÞ της ΝÝας Δημοκρατßας προς τα δεξιÜ. Το ζητοýμενο εßναι εÜν θα εκφραστεß προς τα δεξιÜ Þ τα αριστερÜ ο «κοχλασμüς» που χαρακτηρßζει, πλÝον, την ελληνικÞ κοινωνßα.

Δεýτερη: ¸να τμÞμα, ουδüλως ευκαταφρüνητο, της κοινωνßας θεωρεß üτι «τιμωρεß» το πολιτικü σýστημα ενισχýοντας τη «ΧρυσÞ ΑυγÞ» που φαινομενικÜ το εχθρεýεται üσο κανεßς Üλλος. Εξ ου τα υψηλÜ ποσοστÜ του πολιτικοý αυτοý μορφþματος και σε περιοχÝς, των οποßων οι κÜτοικοι δεν αντιμετωπßζουν ειδικÜ προβλÞματα με μετανÜστες.

 

Ξεθþριασμα παλιþν «γραμμþν» και απο-ενοχοποßηση

Ασφαλþς Ýχουν δει το φως της δημοσιüτητας μαρτυρßες πρþην στελεχþν της «ΧρυσÞς ΑυγÞς», περß ...περßεργων χρηματοδοτÞσεων, περß μελþν της οργÜνωσης που αναλÜμβαναν ρüλο «σεκιουριτÜδων» πολιτικþν Üλλων κομμÜτων, κλπ. Τα στοιχεßα αυτÜ üμως για τον πολý κüσμο Þταν και παραμÝνουν «ψιλÜ γρÜμματα». Η «ΧρυσÞ ΑυγÞ» φαντÜζει στα μÜτια των περισσοτÝρων ως η κατ' εξοχÞν αντι- συστημικÞ δýναμη.

Τρßτη: Ασφαλþς δεν εßναι χουντικοß Þ φιλο-ναζιστÝς üλοι οι ψηφοφüροι της. Ας μην ξεχνÜμε üμως üτι στην εποχÞ μας Ýχουν ξεθωριÜσει σε σημαντικü βαθμü παλιÝς διαχωριστικÝς Þ «κüκκινες» γραμμÝς, που καθιστοýσαν αδιανüητο πχ το ενδεχüμενο να ενισχýσει κÜποιος μη χουντικüς Ýνα φιλο- χουντικü πολιτικü μüρφωμα.

Ακüμη και η -μüνιμη, τα τελευταßα χρüνια- φιλολογßα για την Μεταπολßτευση, για τη «μεταπολιτευτικÞ ΕλλÜδα της διαφθορÜς» (λες και δεν Þταν βουτηγμÝνη στα σκÜνδαλα νωρßτερα η χþρα), εμμÝσως και εξ αντικειμÝνου συμβÜλλει σε αυτü το ξεθþριασμα. ΚατÜ συνÝπεια, απο-ενοχοποιεßται σε σημαντικÞ κλßμακα η επιλογÞ της ενßσχυσης πολιτικþν δυνÜμεων üπως η «ΧρυσÞ ΑυγÞ».

 

Η δýναμη του ξýλου και της ... φαντασßας

ΤÝταρτη: Οι οργισμÝνοι συχνÜ γοητεýονται απü την επßδειξη δýναμης, της ... σωματικÞς συμπεριλαμβανομÝνης. Εßναι η «απλÞ λýση» για üλα, μπορεß δε καθÝνας να φανταστεß τους τραμπουκισμοýς στρεφüμενους εναντßον φανταστικþν στüχων...

Δεν Þταν τυχαßα η ατÜκα του Ηλßα ΚασιδιÜρη, που εßπε üτι προσφÝρεται να ... πÜει να διαπραγματευτεß ο ßδιος με την ¶νγκελα ΜÝρκελ! Τη ΛιÜνα ΚανÝλλη χτýπησε, οι ομοúδεÜτες του Ýκαναν εφüδους σε εκλογικÜ περßπτερα αριστερþν κομμÜτων, αλλÜ το «κοινü του» κλÞθηκε να τον φανταστεß να ... περιποιεßται τη γερμανßδα ΚαγκελÜριο.

Η δýναμη των ξυλοδαρμþν «κλεßνει το μÜτι» στη δýναμη της συλλογικÞς φαντασßας. Η μÝθοδος μÝχρι στιγμÞς δεßχνει αποτελεσματικÞ...

ΠÝμπτη: Καθþς η «ΧρυσÞ ΑυγÞ» φαντÜζει ικανÞ να «ταρÜζει τα νερÜ», Ýστω και ...δÝρνοντας, παρÝχονται πολλÜ παρÜξενα κßνητρα για την ενßσχυσÞ της. Χαρακτηριστικü Þταν αυτü που Ýλεγε Ýνας πολßτης: «Με αυτοýς στη ΒουλÞ, θα Ýχουμε Ýνα καλü: Θα αναγκαστοýν να αποσýρουν την ασυλßα των βουλευτþν, ειδÜλλως οι Χρυσαυγßτες θα αλωνßζουν...»