ÅñùôÞóåéò êáé ÁðáíôÞóåéò ó÷åôéêÜ ìå ôï Ìíçìüíéï

ÐáñáóêåõÞ 15 Éïõíßïõ 2012

¸ããñáöï (*) åñãáóßáò ôçò Áíôéðñïóùðåßáò ôçò ÅõñùðáúêÞò ÅðéôñïðÞò óôçí ÅëëÜäá.

ΠεριγραφÞ: http://4.bp.blogspot.com/-y7qjxix392I/T7zenDHpUNI/AAAAAAAACU8/SUFHLYVj1T0/s1600/mnimonio-580x359.jpg1.- Τι εßναι το "μνημüνιο";

Το "μνημüνιο κατανüησης " εßναι μια συμφωνßα μεταξý της ΕλληνικÞς ΚυβÝρνησης απü τη μßα πλευρÜ και, απü την Üλλη, της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς (για λογαριασμü των κρατþν μελþν της Ευρωζþνης), της ΕυρωπαúκÞς ΚεντρικÞς ΤρÜπεζας και του Διεθνοýς Νομισματικοý Ταμεßου (της λεγομÝνης Τρüικας). Εßναι Ýνα πρüγραμμα οικονομικÞς προσαρμογÞς για την ΕλλÜδα με στüχο την αντιμετþπιση της οικονομικÞς κρßσης.

Μια πρþτη συμφωνßα προÝκυψε μετÜ απü αßτημα της ΕλλÜδας τον Απρßλιο του 2010. Η δεýτερη συμφωνßα υπεγρÜφη το ΜÜρτιο του 2012. Το μνημüνιο, üπως ισχýει, περιγρÜφει τα μÝτρα που δεσμεýονται να πÜρουν οι ελληνικÝς αρχÝς στους διÜφορους τομεßς της οικονομßας προκειμÝνου να βγει η ΕλλÜδα απü την παροýσα κρßση και να βελτιþσει τις δομÝς της στοχεýοντας την οικονομικÞ ανÜπτυξη. Και τα δýο προγρÜμματα οικονομικÞς προσαρμογÞς συνοδεýονται απü δανειακÝς συμβÜσεις, ýψους 110 και 130 δις. Ευρþ, αντιστοßχως. Τα δÜνεια αυτÜ εßναι απαραßτητα για τη λειτουργßα της οικονομßας üσο καιρü η ΕλλÜδα θα Ýχει περισσüτερα Ýξοδα απü Ýσοδα και δεν θα μπορεß να απευθυνθεß στις χρηματοοικονομικÝς αγορÝς λüγω της πολý προβληματικÞς δημοσιονομικÞς της κατÜστασης. Αποτελοýν, συνεπþς, μια πρÜξη αλληλεγγýης των εταßρων της ΕλλÜδας χωρßς την οποßα η χþρα θα εßχε Þδη πτωχεýσει και τα μÝτρα λιτüτητας θα Þταν πιο οδυνηρÜ για τους πολßτες.

2.- Ποιοι εßναι οι στüχοι του προγρÜμματος οικονομικÞς προσαρμογÞςγια την  ΕλλÜδα;

Οι βασικοß στüχοι του προγρÜμματος εßναι η στÞριξη της ρευστüτητας της οικονομßας, η εξυγßανση της δημοσιονομικÞς κατÜστασης της χþρας, η βελτßωση της ανταγωνιστικüτητας και η ανÜκτηση απü την ΕλλÜδα της παραγωγικÞς της βÜσης. Στüχος εßναι επßσης και η αλλαγÞ της διÜρθρωσης της οικονομßας προς Ýνα αναπτυξιακü μοντÝλο που θα στηρßζεται περισσüτερο στις επενδýσεις και στις εξαγωγÝς.

3.- Πþς θα επιτýχει το πρüγραμμα τους στüχους αυτοýς;

ΠροκειμÝνου να επιτýχει τους στüχους του, το πρüγραμμα περιλαμβÜνει μια πλÞρη σειρÜ φιλüδοξων και αλληλÝνδετων πολιτικþν:

- Στο δημοσιονομικü μÝρος, το πρüγραμμα προβλÝπει μÝτρα με σκοπü τον περιορισμü του  δημοσιονομικοý ελλεßμματος και τη σταδιακÞ μεßωση του δημüσιου χρÝους κÜτω απü 120% του ΑΕΠ Ýως το 2020.

- Στον χρηματοπιστωτικü τομÝα, το πρüγραμμα στοχεýει στην στÞριξη της ρευστüτητας και την ανακεφαλαιοποßηση των τραπεζþν.

- Για τη βελτßωση της ανταγωνιστικüτητας και την ανÜπτυξη, το πρüγραμμα προβλÝπει την εφαρμογÞ διαρθρωτικþν μεταρρυθμßσεων üπως για παρÜδειγμα τον εκσυγχρονισμü του δημüσιου τομÝα, την ενßσχυση του φορολογικοý συστÞματος, τη βελτßωση του επιχειρηματικοý περιβÜλλοντος, την εφαρμογÞ ενüς σχεδßου αποκρατικοποιÞσεων, τη βελτßωση της ποιüτητας παροχÞς υγεßας και τη μεßωση του κüστους στις αγορÝς προúüντων.

 

4.- Ποιος αποφασßζει/ ποιος παßρνει τα μÝτρα ;

Το πρüγραμμα "ανÞκει στην ΕλλÜδα", εßναι δηλαδÞ ευθýνη του ελληνικοý κρÜτους. ΣυνομολογÞθηκε μετÜ απü διαπραγματεýσεις μεταξý των εκπροσþπων των ελληνικþν αρχþν και της Τρüικας. Η Τρüικα προτεßνει τους στüχους για κÜθε τομÝα δρÜσης και η ΚυβÝρνηση μελετÜ και αποφασßζει συγκεκριμÝνα μÝτρα υλοποßησης αυτþν των στüχων. Συνεπþς, η λÞψη και η εφαρμογÞ των συγκεκριμÝνων μÝτρων εßναι ευθýνη της ελληνικÞς κυβÝρνησης. Απü τη δικÞ της πλευρÜ, η Τρüικα εξετÜζει κÜθε τρßμηνο την εφαρμογÞ των συμφωνημÝνων μÝτρων και προτεßνει την εκταμßευση της εκÜστοτε δüσης του δανεßου.

5.-  Η Τρüικα πρüτεινε τις οριζüντιες περικοπÝς;

Η Τρüικα επιθυμεß την υλοποßηση του προγρÜμματος μÝσω, üπου εßναι δυνατüν, στοχευμÝνων μÝτρων που θα λαμβÜνουν υπüψη τις ανÜγκες και τις ιδιαιτερüτητες της κÜθε κοινωνικÞς ομÜδας, ιδιαßτερα των ευπαθþν ομÜδων.

 

6.- Για ποιο λüγο τüτε το πρüγραμμα στÞριξης προβλÝπει  ως μÝτρο την οριζüντια  μεßωση του κατþτατου μισθοý στον ιδιωτικü τομÝα;

Η ανταγωνιστικüτητα της αγορÜς εργασßας στην ΕλλÜδα μειþθηκε σημαντικÜ τα τελευταßα χρüνια σε σýγκριση με τους υπüλοιπους εταßρους της. Αυτü οφεßλεται, εν μÝρει, στις αυξÞσεις μισθþν που δüθηκαν πÝραν των αυξÞσεων παραγωγικüτητας. Σε Üλλες χþρες της ΕΕ, οι αντßστοιχες αυξÞσεις μισθþν Þταν πιο περιορισμÝνες. Συνεπþς, η ΕλλÜδα οφεßλει να αποκαταστÞσει τη χαμÝνη ανταγωνιστικüτητÜ της μÝσω μιας εσωτερικÞς υποτßμησης, δηλαδÞ με τη μεßωση τιμþν και  κüστους παραγωγÞς Ýναντι των ανταγωνιστικþν χωρþν, καθþς και με την ενßσχυση των εξαγωγþν. ΔεδομÝνου üτι απαιτεßται χρüνος για να επιτευχθεß μεγÜλη αýξηση της παραγωγικüτητας, επιλÝχθηκε η λýση να επÝλθει μεßωση του ονομαστικοý μισθολογικοý και μη μισθολογικοý κüστους. Αυτü θα Ýχει επßσης θετικÞ επßπτωση στην καταπολÝμηση της ανεργßας των νÝων και των μη ειδικευμÝνων εργαζομÝνων. Για να μην προχωρÞσει σε περαιτÝρω μειþσεις μισθþν και να αποκτÞσει μια ανταγωνιστικÞ αγορÜ εργασßας, η ΕλλÜδα πρÝπει να επιταχýνει την εφαρμογÞ διαρθρωτικþν μεταρρυθμßσεων üπως το Üνοιγμα των κλειστþν επαγγελμÜτων, τη βελτßωση του επιχειρηματικοý περιβÜλλοντος, την αýξηση της παραγωγικüτητας και τη μεßωση του κüστους παραγωγÞς.

7.- Γιατß κατÜ την εφαρμογÞ του μνημονßου η οικονομßα βυθßστηκε σε τüσο βαθιÜ   ýφεση;

Η ΕλλÜδα εßχε μπει σε ýφεση Þδη απü το 2008, δηλαδÞ πολý πριν απü την υπογραφÞ του μνημονßου.Η παγκüσμια κρßση του 2008-2009 Ýφερε στο φως τα τρωτÜ σημεßα της ΕλλÜδας.Ως αποτÝλεσμα, το κλßμα στις αγορÝς για την ΕλλÜδα επιδεινþθηκε απüτομα στις αρχÝς του 2010. ΕπιπλÝον, η Ýκταση της επιδεßνωσης της δημοσιονομικÞς κατÜστασης διαφÜνηκε αργÜ, λüγω σοβαρþν ελλεßψεων στα συστÞματα λογαριασμþν και στατιστικþν της ΕλλÜδας. Το γεγονüς αυτü καθυστÝρησε την εφαρμογÞ διορθωτικþν μÝτρων απü τη χþρα και επßσης εξÝπληξε τις αγορÝς, οι οποßες Üρχισαν να ανησυχοýν σχετικÜ με τη δημοσιονομικÞ σταθερüτητα της ΕλλÜδας. Οι κυριüτεροι οργανισμοß αξιολüγησης υποβÜθμισαν τη χþρα, η δε απüδοση των κρατικþν ομολüγων και το ýψος των ασφαλßστρων κινδýνου (CDS) αυξÞθηκαν απüτομα απü το τÝλος του 2009. Υπü αυτÝς τις συνθÞκες ο δανεισμüς απü τις αγορÝς Ýγινε τελεßως ασýμφορος. Απü τη στιγμÞ που οι αγορÝς σταμÜτησαν να δανεßζουν στην ΕλλÜδα, η ýφεση επιδεινþθηκε.

Το μνημüνιο εßναι μια συμφωνßα για συνÝχιση της δανειοδüτησης της ΕλλÜδας απü τους εταßρους, þστε η απαραßτητη εξυγßανση να γßνει σταδιακÜ και συγχρüνως να δοθεß χρüνος για τις αλλαγÝς στη δομÞ της ελληνικÞς οικονομßας. Με την προσαρμογÞ της οικονομßας μας, θα σταθεροποιηθεß το τραπεζικü σýστημα και θα αυξηθεß ο δανεισμüς για επενδýσεις στις επιχειρÞσεις, θα μειωθεß το κüστος προúüντων και υπηρεσιþν και θα βελτιωθεß η ανταγωνιστικüτητα μας, θα αυξηθεß η απασχüληση αφοý οι επιχειρÞσεις θα προσλαμβÜνουν και πÜλι υπαλλÞλους, και θα αυξηθοýν οι δημüσιες επενδýσεις και οι στοχευμÝνες παροχÝς, αφοý θα περιοριστεß η σπατÜλη και θα αντιμετωπιστεß η φοροδιαφυγÞ.

8.-  Μπορεß να θεωρηθεß αποτυχßα η μÝχρι τþρα εφαρμογÞ του μνημονßου;

Εßναι αλÞθεια üτι πολλοß απü τους στüχους που Ýθετε το πρþτο πρüγραμμα στÞριξης δεν επιτεýχθηκαν. Στους τομεßς της καταπολÝμησης της φοροδιαφυγÞς, της φοροεßσπραξης και των ιδιωτικοποιÞσεων παρατηρÞθηκαν καθυστερÞσεις για διÜφορους λüγους üπως η ελλιπÞς εφαρμογÞ των διαρθρωτικþν αλλαγþν, οι εγγενεßς αδυναμßες της δημüσιας διοßκησης, η κοινωνικÞ αναταραχÞ και μια πολý σοβαρüτερη απü το αναμενüμενο ýφεση, η οποßα Ýπληξε και Üλλες χþρες. Ωστüσο, η ΕλλÜδα μεßωσε σε σημαντικü βαθμü το κρατικü Ýλλειμμα απü 15,75% του ΑΕΠ το 2009 σε 9,25% το 2011 – ποσοστü που αποτελεß τη μεγαλýτερη μεßωση ανÜμεσα στις χþρες της ΕΕ. Επßσης, προχþρησε σε θεσμικÝς αλλαγÝς, üπως η μεταρρýθμιση του συστÞματος των συντÜξεων, η ενοποßηση των μισθολογßων του δημοσßου, η εκκßνηση ενüς προγρÜμματος αποκρατικοποιÞσεων, που μεσοπρüθεσμα θα προσφÝρουν θετικÜ αποτελÝσματα. ΕπομÝνως, η εφαρμογÞ του πρþτου μνημονßου δεν μπορεß να θεωρηθεß αποτυχßα. ΠαρÜ τις ατÝλειες, Þταν η πρþτη σοβαρÞ προσπÜθεια νοικοκυρÝματος της ελληνικÞς οικονομßας των τελευταßων δεκαετιþν.

9.- Ποιες εßναι οι διαφορÝς μεταξý του πρþτου και του δεýτερου προγρÜμματος  στÞριξης;

Οι στüχοι των δýο προγραμμÜτων εßναι ßδιοι, θÝτουν üμως διαφορετικÝς προτεραιüτητες: Το δεýτερο πρüγραμμα εστιÜζει στην ανÜγκη υλοποßησης αναπτυξιακþν διαρθρωτικþν μεταρρυθμßσεων και επιτρÝπει μια πιο αργÞ δημοσιονομικÞ προσαρμογÞ και μια σταδιακÞ διαδικασßα ιδιωτικοποßησης. Το PSI, δηλαδÞ το "κοýρεμα" του χρÝους – ευεργÝτημα του οποßου αποδÝκτης εßναι μüνο η ΕλλÜδα -  αποτελεß αναπüσπαστο μÝρος του δεýτερου προγρÜμματος και η επιτυχÞς ολοκλÞρωσÞ του ουσιαστικÜ επιτρÝπει τη μεγαλýτερη επικÝντρωση σε διαρθρωτικÝς μεταρρυθμßσεις που θα προωθÞσουν την ανÜπτυξη μεσοπρüθεσμα. 

10.-  Ποιο εßναι το συνολικü ποσü βοÞθειας προς την ΕλλÜδα;

Η συνολικÞ χρηματοδüτηση που προβλÝπεται για την ΕλλÜδα ανÝρχεται σε 240 δις ευρþ, εκ των οποßων 110 δις ευρþ απü το πρþτο πρüγραμμα και 130 δις ευρþ απü το δεýτερο. Το ποσü αυτü εßναι μεγαλýτερο απü το ΑΕΠ της χþρας και αντιστοιχεß σε περßπου 21.000 € ανÜ ¸λληνα πολßτη. ΜÝχρι στιγμÞς Ýχουν καταβληθεß  147,6 δις ευρþ. Σε αυτÞ τη βοÞθεια  θα μποροýσε να προστεθεß η σημαντικÞ και αναδρομικÞ μεßωση του επιτοκßου δανεισμοý καθþς και το PSI, το οποßο μεßωσε το χρÝος κατÜ περßπου 100 δις ευρþ και βελτιþθηκαν σημαντικÜ οι συνθÞκες αποπληρωμÞς του υπολοßπου.

11.- ¸χουν οι εταßροι μας οικονομικü üφελος απü τα δÜνεια που δßδονται στην ΕλλÜδα;

Το πρüγραμμα δανεισμοý σκοπü Ýχει να στηρßξει την ΕλλÜδα με το χαμηλüτερο δυνατü κüστος. Γι'αυτü τα επιτüκια δανεισμοý της ΕλλÜδας διαμορφþνονται με τη πιο μικρÞ διαφορÜ μεταξý χρηματοδοτικοý κüστους και κüστους δανεισμοý. ΕπιπλÝον, τα υπüλοιπα κρÜτη μÝλη της Ευρωζþνης αναλαμβÜνουν συγκεκριμÝνο χρηματοοικονομικü κßνδυνο επιβαρýνοντας παρÜλληλα τη δανειοληπτικÞ τους αξιολüγηση προκειμÝνου να δανεßσουν την ΕλλÜδα και Üλλα  κρÜτη μÝλη με χαμηλÞ χρηματοπιστωτικÞ αξιολüγηση (π.χ. Πορτογαλßα, Ιρλανδßα).

12.-  Μπορεß να επαναδιαπραγματευτεß το πρüγραμμα;

Το πρüγραμμα επικαιροποιεßται και προσαρμüζεται κÜθε 3μηνο. Επßσης, η ελληνικÞ κυβÝρνηση Ýχει τη δυνατüτητα να ζητÞσει την αντικατÜσταση επιμÝρους μÝτρων απü Üλλα ισοδýναμου αποτελÝσματος. ¼μως, μια συνολικÞ επαναδιαπραγμÜτευση του μνημονßου απαιτεß τη σýμφωνη γνþμη üλων των εμπλεκüμενων οργανισμþν και των κρατþν μελþν που συμμετÝχουν στο EFSF (Ευρωπαúκü Ταμεßο ΧρηματοπιστωτικÞς Σταθερüτητας). ¶λλωστε, δε θα πρÝπει να ξεχνÜμε üτι μια ενδεχüμενη επιμÞκυνση του χρüνου υλοποßησης των δημοσιονομικþν στüχων του μνημονßου θα εßχε οικονομικÝς επιπτþσεις οι οποßες θα Ýπρεπε να καλυφθοýν με επιπλÝον οικονομικÞ βοÞθεια απü τα κρÜτη μÝλη.

13.- Μπορεß η ΕλλÜδα να συνεχßσει να λαμβÜνει οικονομικÞ βοÞθεια σε περßπτωση καταγγελßας του μνημονßου;

Το μνημüνιο αποτελεß διμερÞ συμφωνßα. Εφüσον η μßα πλευρÜ αποφασßσει μονομερþς να το απορρßψει, το Üλλο μÝρος δεν υποχρεοýται πια να τηρÞσει τις συμφωνημÝνες δεσμεýσεις, δηλαδÞ την παροχÞ των δüσεων των δανεßων.

14.-  Θα μποροýσε η ΕλλÜδα να λÜβει οικονομικÞ βοÞθεια χωρßς να εßναι υποχρεωμÝνη να υλοποιÞσει Ýνα πρüγραμμα;

Η μη υλοποßηση απü την πλευρÜ της ΕλλÜδας του προγρÜμματος θα Ýθετε σε αμφισβÞτηση την ικανüτητα αποπληρωμÞς της οικονομικÞς βοÞθειας που προÞλθε απü τους Ευρωπαßους φορολογοýμενους των Üλλων κρατþν μελþν και επομÝνως την ανüρθωση της χþρας. ΕπομÝνως, το σημαντικüτερο για την ΕλλÜδα εßναι νααποκτÞσει μια σταθερÞ κυβÝρνηση,που να μπορÝσει ναυλοποιÞσει το πρüγραμμα οικονομικÞς προσαρμογÞς. Αυτü θα επÝτρεπε στη χþρα να αποκαταστÞσει τις στρεβλþσεις της οικονομßας της που την οδÞγησαν στη παροýσα κατÜσταση και να την βÜλει σε τροχιÜ βιþσιμης ανÜπτυξης και ανταγωνιστικüτητας.

15.- ΣυνδÝεται η υλοποßηση του μνημονßου με την παραμονÞ της ΕλλÜδας στην  Ευρωζþνη;

ΝομικÜ üχι. ΠρακτικÜ, εÜν η ΕλλÜδα αποφÜσιζε να απορρßψει το μνημüνιο, η οικονομßα της, κατÜ πÜσα πιθανüτητα, θα κατÝρρεε, λüγω Ýλλειψης χρηματοδüτησης, και η απüτομη προσαρμογÞ που θα επακολουθοýσε θα δυσχÝραινε την παραμονÞ της χþρας στο ευρþ. Συνεπþς, η ΕλλÜδα Ýχει κÜθε συμφÝρον να παραμεßνει σε μια ενωμÝνη Ευρωζþνη και να χρησιμοποιÞσει το παρÜθυρο ευκαιρßας που Ýχει, προκειμÝνου να θÝσει την οικονομßα της σε μια πορεßα πραγματικÞς σýγκλισης με τις λοιπÝς ευρωπαúκÝς οικονομßες. Σ'αυτÞ την προσπÜθειÜ της, η ΕλλÜδα θα βρει τους ευρωπαßους εταßρους δßπλα της.

16.- Μπορεß η ΕΕ να διþξει την ΕλλÜδα απü το ευρþ;

Δεν υπÜρχει οýτε η νομικÞ δυνατüτητα, αλλÜ οýτε και η πρüθεση να εκδιþξει η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση οποιοδÞποτε κρÜτος μÝλος απü την Ευρωζþνη. Η ΕΕ αναγνωρßζει τις θυσßες των ΕλλÞνων, που εßναι μεγαλýτερες απü κÜθε Üλλο λαü, και επιθυμεß την παραμονÞ της χþρας στην Ευρωζþνη και την ΕυρωπαúκÞ ¸νωση. Η Ýνταξη της ΕλλÜδας στο ευρþ αποφασßστηκε ως προσχþρηση μονÞς κατεýθυνσης (one-way) και αποτελεß για το λüγο αυτü τον ýστατο στüχο της ευρωπαúκÞς ολοκλÞρωσης.

17.-  Θα βγει η ΕλλÜδα απü την κρßση;

Ναι. Η ΕλλÜδα, αν εφαρμüσει πλÞρως τα δημοσιονομικÜ μÝτρα και προβεß στις απαραßτητες διαρθρωτικÝς αλλαγÝς που προβλÝπονται στο μνημüνιο, αναμÝνεται να αποκτÞσει πρωτογενÝς πλεüνασμα απü το 2013, δηλαδÞ να Ýχει περισσüτερα Ýσοδα απü δαπÜνες. ΕπιπλÝον, οι επιχορηγÞσεις των διαρθρωτικþν Ταμεßων της ΕΕ θα συμβÜλουν αποφασιστικÜ στην ανÜπτυξη και την δημιουργßα θÝσεων εργασßας. ΑυτÝς οι εξελßξεις θα προσφÝρουν üχι μüνο ανακοýφιση στους πολßτες, αλλÜ θα αποκαταστÞσει και την αξιοπιστßα και την αξιοπρÝπεια της ΕλλÜδας, που τüσο Ýχουν πληγεß τα τελευταßα χρüνια.

 

(*) Σημεßωση: Το παρüν Ýγγραφο της Αντιπροσωπεßας της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς στην ΕλλÜδα συντÜχθηκε μüνο για ενημερωτικü σκοπü. Δεν εκφρÜζει απαραßτητα τις επßσημες θÝσεις της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς, της ΕυρωπαúκÞς ΚεντρικÞς ΤρÜπεζας Þ/και του Διεθνοýς Νομισματικοý Ταμεßου.