. . :

, 25 2011

Guten abend (καλησπρα), αγαπητο μου φλοι και φλες.

Πρτα απ' λα, θα θελα να σας ευχαριστσω, να ευχαριστσω το γερμανικ κμμα των Πρασνων, γι' αυτ την πρσκληση. Εναι τιμ για μνα που σας απευθνω αυτ την ομιλα απψε, και εμαι ευτυχς που βρσκομαι κοντ σε καλος φλους, χι μνο στον Dany Cohn-Bendit, αλλ και στον Cem Ozdemir.

Μιλσαμε με τον Cem Ozdemir για τη συνεργασα «Κκκινων» και «Πρσινων», για την ελληνογερμανικ συνεργασα, αλλ και για την ελληνοτουρκικ συνεργασα. Θεωρ, λοιπν, ιδιατερα σημαντικ αυτ την πολ στεν προσωπικ φιλα που χω με τον Cem Ozdemir.

Συζηττε για το μλλον της Ευρπης και θα θελα να πω μερικ πργματα για το πς βλπω τη μεταξ μας συνεργασα. Θα θελα να συνεργαστ με τους Πρσινους στην Ελλδα, αλλ και σε ευρωπακ και σε παγκσμιο εππεδο.

Θα θελα, μως, πρτα απ' λα, να ευχαριστσω το κμμα των Πρασνων και, μσα απ εσς, τον Γερμανικ λα, για την αλληλεγγη του προς τον Ελληνικ λα, αυτς τις δσκολες στιγμς. Σας ευχαριστ πολ.

Το 2009, γινα Πρωθυπουργς, μετ απ μια συντηρητικ κυβρνηση, που σχεδν διπλασασε το χρος του κρτους σε μα πενταετα - απ 180 εκατομμρια ευρ, σε σχεδν 320 εκατομμρια. Αναγκαστκαμε να προυμε πολ σκληρ μτρα, για να μην χρεοκοπσει η χρα.

Απ πλευρς δημοσιονομικς εξυγανσης, τα αποτελσματα υπρξαν εντυπωσιακ, χι μνο για την Ελλδα, αλλ και για την Ευρωζνη.

Δεν θα σας παραθσω πολλος αριθμος, απλς θα σας πω τι ο Υπουργς Οικονομικν της χρας σας, Wolfgang Schauble, εχε παρατηρσει τι, αν εχε προβε στις διες περικοπς στην Γερμανα, το ποσ θα εχε ανλθει σε 125 δισεκατομμρια ευρ.

Συνεπς, ο Ελληνικς λας ταν διατεθειμνος να υποστε επδυνες θυσες. Ορθ μως πιστεει τι το βρος δεν κατανεμθηκε δκαια. Και αυτ εναι το πρβλημα που χουν οι πολτες μας.

Γι' αυτ και εχα πει προτο εκλεγ, τι η Ελλδα δεν εναι μια χρα φτωχ, εναι μια χρα που εχε κακ διαχεριση, λγω του πελατειακο συστματος, λγω των ανισοττων, της αδιαφνειας, των κατεστημνων συμφερντων και προνομων.

Κι αν κτι με λυπε, και πντα με θλβει, εναι τι η Κυβρνησ μου δεν κατρθωσε να κνει τις αλλαγς και τις μεταρρυθμσεις πριν απ την κρση, προκειμνου να αντιμετωπιστε αυτ η κρση με δκαιο τρπο.

πρεπε, μως, να λβουμε αυτ τα μτρα. πρεπε να γνουν και οι αλλαγς παρλληλα. Και γιναν πολλς αλλαγς. Σε αυτ τα δο χρνια, κναμε περισστερα απ' σα εχαν γνει τα προηγομενα δκα εκοσι χρνια στην Ελλδα, απ τον τρπο πρσληψης στο Δημσιο με απλυτα αξιοκρατικ κριτρια, μχρι τις περικοπς στις σπατλες της υγεας - πλρης ηλεκτρονικ συνταγογρφηση και 30% μεωση των ιατρικν συνταγν. Με την καταπολμηση της φοροδιαφυγς - κατασχθηκαν 550 σκφη αναψυχς πρυσι. Με την αναμρφωση του συνταξιοδοτικο μας συστματος, προκειμνου να καταστε βισιμο, καθς και με την εξλειψη 40.000 συντξεων, που ταν ανπαρκτες και για τις οποες καταβλλονταν και χνονταν εκατομμρια ευρ. Με το νοιγμα εκατ και πλον επαγγελμτων.

Το 2009, ταν συναντθηκα με τους συναδλφους μου στο Ευρωπακ Συμβολιο, τους επα: «μπορε να αναλνω το πολιτικ μου κεφλαιο σε περικοπς μισθν και συντξεων, αλλ αν δεν εκσυγχρονιστομε, αν δεν αλλξουμε το ελληνικ κρτος, λες μας οι προσπθειες θα αποβον μταιες».

Αλλ χρειαζμασταν χρνο. Χρειαζμασταν χρνο για να κνουμε αυτς τις αλλαγς, και χρειαζμαστε χρνο για να γνουν αυτς οι αλλαγς.

Οι αγορς, μως, δεν μας δωσαν χρνο. Και η προτεραιτητ μας, η δικ μου προτεραιτητα, ταν να φροντσουμε να μην χρεοκοπσει η Ελλδα και να παραμενει η χρα στην Ευρωζνη.

λαβα λες τις απαρατητες αποφσεις, με υψηλ πολιτικ κστος, επειδ απ την αρχ εχα δηλσει τι, εκενο που με απασχολοσε δεν ταν η επανεκλογ μου, αλλ πς να βοηθσω την Ελλδα. Το πρβλημ μου εναι πς να βοηθσω την Ελλδα, στε να μην χρεοκοπσει. Το πρβλημ μου εναι πς να βοηθσω την Ελλδα, στε να παραμενει στην Ευρωζνη. Και το πρβλημ μου εναι, επσης, να βοηθσω την Ευρπη, στον αγνα μας για μια διαφορετικ Ευρπη.

Αγαπητο φλοι και φλες, με την τελευταα απφαση της 26ης Οκτωβρου - μια σημαντικτατη απφαση για την Ελλδα - περιορζεται το βρος κατ 50%, με απομεωση κατ 50% του ιδιωτικο χρους, δνεται να πνο στο τραπεζικ μας σστημα, εγγηση της χρηματοδτησς μας για τα επμενα λγα χρνια, καθς και ο χρνος που χρειαζμαστε για να προβομε στις απαρατητες αλλαγς.

Και θλω να σας πω τι, η επνδυσ σας στην Ελλδα, δεν εναι επνδυση στην Ελλδα του παρελθντος. Εναι επνδυση στην Ελλδα και τις ελπδες των Ελλνων του μλλοντος. Αυτ εναι η διαφορ: τι η επνδυσ σας, μας βοηθει να φτιξουμε μια διαφορετικ Ελλδα.

Σας επα, επσης, τι αυτ το πρβλημα δεν εναι μνον ελληνικ. Θα ταν εκολο αν ταν μνον ελληνικ. Εμαστε υπεθυνοι για τις αδυναμες μας, πως και η Ευρπη ταν υπεθυνη, που δεν παρακολουθοσε την προηγομενη κυβρνηση και φησε το χρος να εκτοξευθε.

Αυτ με φρνει στο πρτο μου θμα, στο σημεο που νομζω τι μπορομε να συγκλνουμε. Γνωρζουμε, τσο οι «Κκκινοι», σο και οι «Πρσινοι», τι πρπει να εμαστε δημοσιονομικ υπεθυνοι και το καταδεξαμε στην Ελλδα.

Γνωρζουμε μως, επσης, τι αυτ απ μνο του δεν θα επιλσει την κρση. Αν η κθε χρα-μλος της Ευρωπακς νωσης μεισει τον προπολογισμ της, αυτ το μτρο δεν θα δσει λση στην κρση. Χρειζεται οπωσδποτε δημοσιονομικ πειθαρχα σε εθνικ εππεδο, αλλ σε ευρωπακ εππεδο χρειζονται υπεθυνες και βισιμες αναπτυξιακς πολιτικς.

Δεν λμε τι μνο με χρματα θα λυθε το πρβλημα. Πρπει να επενδσουμε σε μια Ευρπη, που θα γνει ανταγωνιστικ, σε μια Ευρπη ποιτητας, με ανταγωνιστικ προντα.

Το ζητομενο για τους προοδευτικος, «Κκκινους» και «Πρσινους», εναι πς να δσουμε να πνο στην Ευρπη, στε να εναι σε θση να ανταποκριθε καλτερα στις νες παγκσμιες προκλσεις. Και αυτ, επειδ το πρβλημα που αντιμετωπζει σμερα η Ευρπη εναι η βραδτητα στην ανπτυξ της.

Βρισκμαστε αντιμτωποι με ιστορικς αλλαγς στην Ασα και σε λλες αναδυμενες οικονομες. Ωστσο, σε αυτς τις περιοχς, το χαμηλ εργατικ κστος, η απουσα συλλογικν διαπραγματεσεων, η απουσα δημοκρατικν κοινωνικν δικαιωμτων, η υποβθμιση του περιβλλοντος, λα αυτ, μπορον να αποτελσουν βραχυπρθεσμα ανταγωνιστικ πλεονεκτματα γι' αυτς τις χρες.

Αυτς, μως, δεν εναι βισιμος δρμος, δεν εναι ο δρμος που πρπει να ακολουθσουμε εμες, στην Ευρπη.

Αγαπητο φλοι και φλες, η ανταγωνιστικτητ μας πρπει να βασζεται στην ποιτητα κι χι στην ανιστητα. Ποιοτικ προντα, πρσινες επενδσεις, επενδσεις σε καθαρ ενργεια και γεωργα, σε πρσινη ανπτυξη, επενδσεις σε ποιοτικ παιδεα, σε καινοτομες, σε ευρυζωνικς υποδομς και μεταφορς. Και φυσικ, επενδσεις στην ποιτητα ζως, στην κοινωνικ συνοχ και στην ιστητα των ευκαιριν.

Μαζ στην Ευρπη πρπει να οργανσουμε μια στρατηγικ πρσινης ανπτυξης, αν θλετε, μια επανσταση πρσινης ανπτυξης, απ μα οικονομα υψηλν εκπομπν διοξειδου του νθρακα, σε μια κοινωνα χαμηλν εκπομπν.

Ως επικεφαλς της Σοσιαλιστικς Διεθνος, κατθεσα σχετικ πρταση στην Κοπεγχγη. Πιστεω, μως, τι λη η υφλιος χασε μια σημαντικ ευκαιρα στην Κοπεγχγη. Αν εχαμε διαμορφσει να παγκσμιο πλασιο και κανονισμ, για να αντιμετωπιστε σοβαρ το πρβλημα της κλιματικς αλλαγς, θα εχαμε δημιουργσει παρλληλα τα κνητρα, που θα παρτρυναν τα παγκσμια ιδιωτικ κεφλαια να επενδσουν σε πρσινη ανπτυξη, πρσινη τεχνολογα, πρσινη παιδεα, με μεγαλτερη σοβαρτητα.

Αυτ θα ταν επσης μια απντηση ισχυρ - αν και μερικ - χι μνο στην υπερθρμανση του πλαντη, αλλ και στην οικονομικ φεση που αντιμετωπζουμε.

Και για την Ευρπη, αυτ θα ταν μια απντηση στο πρβλημα ανταγωνιστικτητας. Η Ελλδα, το γνωρζω, δεν θα γνει ανταγωνιστικ μσω της φθηνς εργασας. Θα γνουμε ανταγωνιστικο, ταν γνουμε μια πρσινη οικονομα, μα οικονομα ποιοτικν προντων.

Διαθτουμε πολλ συγκριτικ πλεονεκτματα. πως επες Cem, μσα απ τα προγρμματ μας, πως το «Helios», και τον λιο μας, μπορομε. Αυτ δεν αφορ μνο την Ευρπη, αλλ και λη τη Μεσγειο και σους αγωνζονται για την Αραβικ νοιξη στη Μεσγειο.

Δετερο σημεο σγκλισης: πο θα βρομε τα χρματα γι' αυτ την επνδυση; Μπορομε να δημιουργσουμε σοδα, επενδσεις και θσεις απασχλησης, με την εισαγωγ ενς φρου επ των χρηματοπιστωτικν συναλλαγν, ενς φρου επ των εκπομπν διοξειδου του νθρακα, ενς φρου που θα βοηθσει τις επενδσεις σε ργα υποδομν.

Παρλληλα, θα πρπει να δομε το θμα των ευρωομολγων, που θα τονσουν επσης τις επενδσεις. Τη στιγμ που η Ευρπη τα χρειζεται περισστερο, τα ευρωομλογα μπορον επσης να βοηθσουν τα ργα, αλλ και να συμβλουν στη μεωση της ντασης στις αγορς κρατικν ομολγων, που ασκον συνεχς πεση στο τραπεζικ μας σστημα.

Πρπει να κοινοτικοποισουμε τσο το χρος μας, σο και το επενδυτικ μας πργραμμα. Και γνωρζουμε, πως επε ο Cem, τι η Γερμανα εξαρτται απ την Ευρπη, το μεγαλτερο εμπορικ της εταρο, εφσον το 60% των εξαγωγν της Γερμανας πηγανουν στην Ευρπη. Και φυσικ, η Γερμανα γνωρζει τι, τον ρλο της αυτ, τον κατχει χρη στην ποιτητα. Συνεπς, χρειαζμαστε ποιοτικ ανπτυξη.

Το τρτο θμα εναι τι χρειαζμαστε περισστερη Ευρπη. Ναι, λοι λνε σμερα τι χρειαζμαστε περισστερη Ευρπη. Τι σημανει αυτ; Βσει της εμπειρας μου απ την κρση, πιστεω τι η Ευρπη χρειζεται μεγαλτερη δημοκρατικ επιτρηση των αγορν και των τραπεζν.

Οι συντηρητικο δεν ανταποκρθηκαν επαρκς στη ρθμιση του χρηματοπιστωτικο συστματος.

Τι συνβη, μως, απ το 2008; Δεν υπρχει πλον πραγματικ διαφνεια στο τραπεζικ σστημα. Φθσαμε σχεδν στο 2012. Πο βρσκεται η δημοκρατικ επιτρηση των οκων αξιολγησης, που σμερα χουν συχν μεγαλτερη δναμη απ τα δημοκρατικ εκλεγμνα Κοινοβολι μας;

Πο βρσκεται ο φρος επ των χρηματοπιστωτικν συναλλαγν; Πο βρσκεται η διαφνεια επ των ασφαλστρων κινδνου, των «CDS», των κερδοσκοπικν στοιχημτων επ των οικονομιν μας;

Πο βρσκεται η διαφνεια για τους φορολογικος παραδεσους, που πλοσιοι λληνες - και χι μνο πλοσιοι λληνες - μπορον να καταφεγουν, υφαρπζοντας σοδα απ τους πολτες μας; Πολλο στη Γερμανα με ρωτον: «γιατ δεν φορολογετε τους εφοπλιστς στην Ελλδα;». Και τους απαντ τι, η ναυτιλα στην Ελλδα και η ναυτιλα γενικ, εναι ο πιο παγκοσμιοποιημνος κλδος στον κσμο. ταν αρχζει η φορολγηση των πλοων, απλς αλλζουν σημαα απ την Ελλδα στην Κπρο, στη Μλτα, τη Λιβηρα αλλο.

Γι' αυτ ακριβς, πρπει να συνεργαστομε. Ναι, τρα υπογρφουμε με την Ελβετα, πως κανε η Γερμανα, μια συμφωνα για επιβολ φρου σε σους φοροδιαφεγουν μσω Ελβετας. Αυτ, μως, αφορ σε μα χρα. Οφελουμε να δσουμε στην Ευρπη μια ισχυρ φων για τη ρθμιση των οικονομιν μας και την καταπολμηση της φοροδιαφυγς, βοηθντας τους πολτες μας για το κοιν καλ.

Και προφανς, χρειαζμαστε μια ισχυρτερη νωση. Κναμε δη πολλ, με τη δημιουργα του αποκαλομενου «μηχανισμο στριξης», του EFSF. Κναμε δη πολλ ως προς την αυστηρτερη επιτρηση. Αλλ οι αγορς κινονται με ταχτερο ρυθμ απ μας. Και ,τι κναμε δεν αρκε, χουμε καθυστερσει.

Πρπει να εμβαθνουμε σε μια ισχυρτερη δημοσιονομικ και πολιτικ νωση. Και σο εμβαθνουμε στην ολοκλρωση, στα ευρωομλογα σε οτιδποτε λλο, θα προκπτει να λλο ζτημα, που με φρνει στο τταρτο θμα μου: χρειαζμαστε μια πιο δημοκρατικ Ευρπη.

Πλι βσει της εμπειρας μου, της τελευταας διετας, βλπω τι, στην Ευρπη, απ μια κοινοτικοποιημνη μθοδο, κινηθκαμε προς μια διακυβερνητικ μθοδο λψης αποφσεων, για να καταλξουμε σε λψη αποφσεων απ λγους ισχυρος.

Συνεπς, πρπει να ανανεσουμε, να αναζωογονσουμε, να αναδιοργανσουμε, να δσουμε να πνο στις δημοκρατες μας, αν την υφλιο. Η ανγκη αυτ εναι προφανς και εκφρζεται απ τους πολτες στην πλατεα Ταχρρ, μχρι και στην Wall Street. Αισθνονται αποξενωμνοι, ανσχυροι μπροστ στις παγκσμιες προκλσεις.

Ωστσο, η ανθρωπτητα σμερα διαθτει μεγαλτερη δναμη, περισστερες γνσεις, περισστερη τεχνολογα και μεγαλτερες δυναττητες χρηματοδτησης απ ποτ.

Εδ, μως, γκειται η δημοκρατικ πρκληση. Ποιος ελγχει αυτ τη δναμη; Ποιος την επιτηρε; Ετε εναι τα ΜΜΕ, ετε οι χρηματοπιστωτικς καινοτομες, ετε το διαδκτυο και η προσωπικ μας ζω, ετε τα πλα η πυρηνικ ενργεια, λες αυτς εναι μεγλες προκλσεις για τις δημοκρατες μας.

Και αν θλουμε να διαφυλξουμε τις δημοκρατες μας, πιστεω τι πρπει να βρομε τρπους να ανακατανεμουμε αυτς τις δυνμεις για χρη των λαν μας, για να ενδυναμσουμε τους λαος μας. Επειδ αυτ εναι η βση. Αυτ η λλειψη ισχος, αυτ η ανιστητα, βρσκονται στη βση της χρηματοπιστωτικς κρσης: υπερσυγκντρωση ισχος, μεγλη αδιαφνεια και λλειψη δημοκρατικς επιτρησης.

Η υπερσυγκντρωση ισχος υπονμευσε τους δημοκρατικος μας θεσμος. Ο Robert Reich, Αμερικανς οικονομολγος, εχε πε τι, «χουμε να κνουμε με μια περιστρεφμενη πρτα ανμεσα στην Washington και την Wall Street, που αντερα στελχη της Wall Street γνονται αξιωματοχοι του κρτους και θεσπζουν καννες που ευνοον τις τρπεζες, και μετ επιστρφουν στην Wall Street, για να βγλουν λεφτ απ τους καννες που θσπισαν».

Συνεπς, η καρδι του προβλματος γκειται στο γεγονς τι επιτρψαμε στις Κυβερνσεις να γνουν δσμιες ενς χρηματοπιστωτικο συστματος, που συχν δεν λογοδοτοσε, των «lobbies» ακμα και της διαφθορς, που δεν εξυπηρετον την πραγματικ μας οικονομα τις ανγκες των πολιτν μας.

Αυτς ο υπερσυγκεντρωτισμς στα χρια λγων, τελικ, συνιστ και απειλ για τις δημοκρατες μας. Ως αποτλεσμα, οι πολτες μας συχν αισθνονται ανσχυροι και αποξενωμνοι απ τους θεσμος μας.

Πρπει, συνεπς, να επανακτσουμε τη Δημοκρατα, πως ζητον οι διαδηλωτς στις ΗΠΑ. Και η Ευρπη πρπει να σταθε στην πρτη γραμμ.

Και εδ, τθεται το εξς ερτημα: θλουμε μια Ευρπη που θα κυβερνον ελτ, μια Ευρπη που θα κυβερνον οι πολτες μας;

Αν θλουμε να επιτευχθε μεγαλτερη ολοκλρωση, οι Ευρωπαοι πολτες πρπει να γνουν οι πρωταγωνιστς σε αυτ το εγχερημα. Αν δεν χουμε εμπιστοσνη στους πολτες μας, ττε σε ποιον θα χουμε; Αν δεν οικοδομσουμε μια Ευρπη για τους πολτες μας, ττε για ποιους την οικοδομομε;

Αυτ εναι ουσιαστικ, επειδ αν θλουμε να προχωρσουμε βαθτερα στην ολοκλρωση, μπορομε να το επιτχουμε μνο με τους πολτες στο πλευρ μας και χι εναντον μας. Εναι πλνη να πιστεει κανες τι, οι ευρωπακο θεσμο και οι Κυβερνσεις μπορον να εφαρμσουν πολιτικς, χωρς την ενεργ συμμετοχ των πολιτν μας.

Πς μπορομε να το επιτχουμε; Αυτ εναι να θμα διαλγου ανμεσα στους «Πρσινους» και τους «Κκκινους», δηλαδ το πς μπορομε να εξασφαλσουμε μεγαλτερη συμμετοχ των πολιτν. Προσωπικ, υπρξα στο παρελθν νθερμος υποστηρικτς της ιδας ενς Προδρου της Ευρωπακς νωσης, που θα εκλγεται απ' ευθεας απ τους πολτες, ενς πανευρωπακο δημοψηφσματος, με διπλς πλειοψηφες των κρατν και των λαν της Ευρπης. Μπορομε να εξετσουμε αυτς τις ιδες.

Αυτ ταν η σκψη μου, ταν πρτεινα το δημοψφισμα στην Ελλδα, μετ απ την τελευταα δισωση της χρας στις 26 Οκτωβρου. Το πρβλημα που αντιμετπισε η Κυβρνησ μου, δεν ταν η λλειψη αλληλεγγης μεταξ των Ευρωπαων εταρων μας, πργμα για το οποο τους εμαι ιδιατερα ευγνμων.

Και φυσικ, το κμμα των Πρασνων στθηκε ως μεγλος φλος και σμμαχος σε αυτ τον αγνα μας.

Το σημαντικτερο πρβλημα που αντιμετωπσαμε ταν η ρνηση πολλν στην Ελλδα, ιδιατερα των κομμτων της Αντιπολτευσης, να υποστηρξουν τις μεταρρυθμιστικς μας προσπθειες, καθς και ενς κατεστημνου που φοβταν την αλλαγ προς μια δικαιτερη κοινωνα. Εχαν σφοδρς αντιρρσεις για οποιεσδποτε δημοσιονομικς διαρθρωτικς αλλαγς στην Ελλδα. Ωθοσαν μερδες της κοινωνας να αντιδρσουν και να αντισταθον με τον πιο αρνητικ, ακμα και με βαιο τρπο.

Και δεν αναφρομαι στις ειρηνικς διαδηλσεις, τις οποες σβομαι ειλικριν και καταλαβανω. Αναφρομαι στα προνμια και τα κατεστημνα συμφροντα που κρβονταν πσω απ πολλς διαδηλσεις. Δεν θελαν αλλαγς, επειδ τους αφαιροσαμε τα προνμι τους.

τσι, αποφσισα να αναλβω μια πρωτοβουλα, για να δσω πλι τη δναμη στους πολτες. Αποφσισα τι ταν προτιμτερο να εμπιστευτ τον Ελληνικ λα, την κρση του, το πατριωτικ του ασθημα, την υπευθυντητ του, για να παρακμψω να πολιτικ και οικονομικ κατεστημνο, που δεν θελε μεταρρθμιση, αλλ επιθυμα του ταν να αποτχουμε πση θυσα.

θελα να καταστσω την Αντιπολτευση υπεθυνη. Και αυτ η πρωτοβουλα θα ταν μια σαφς απντηση σε λους σοι στην Ευρπη αμφισβητοσαν την αποφασιστικτητ μας να αλλξουμε την Ελλδα και να παραμενουμε στο ευρ.

Αυτ η πρταση, μως, απ μνη της, προκλεσε ντονη συζτηση. Και για πρτη φορ, φνηκε μια ευκαιρα για ευρτερη συνανεση. Κλεσα, λοιπν, λα τα πολιτικ κμματα σε διαπραγματεσεις και τσι σχηματστηκε νας μεγλος συνασπισμς, μια μεταβατικ Κυβρνηση, με βασικ εντολ την επικρωση της συμφωνας της 26ης Οκτωβρου. ταν το ργο αυτ ολοκληρωθε, θα προχωρσουμε σε εθνικς εκλογς.

Αυτ η λση προκυψε απ ανγκη. Ωστσο, πρτεινα επσης να εξετσουμε, ως ευρς συνασπισμς, πιθανς λσεις με τους βρειους γετονς μας για το ζτημα του ονματος της FYROM, αλλ και για το διλογο με την Τουρκα, πως και για την καταπολμηση της διαφθορς και της φοροδιαφυγς.

Υπρχουν σγουρα πολιτικς διαφορς σ' αυτ τον ευρ συνασπισμ. Αυτ που χει σημασα, μως, εναι τι εμαστε σμφωνοι και αποφασισμνοι να σσουμε την Ελλδα, να εξυγινουμε τα δημοσιονομικ μας και να αποκαταστσουμε τη χρηστ διακυβρνηση.

Παρλο που η απφασ μου δχτηκε ντονες κριτικς, προκλεσε και συζτηση στην Ευρπη, ο Jurgen Habermas απντησε ως εξς: «πρπει να διαφυλξουμε την αξιοπρπεια της Δημοκρατας». Και η αξιοπρπεια της Δημοκρατας εναι η αξιοπρπεια του κθε ανθρπου.

ρχομαι τρα στο τελευταο θμα: η ενιαα Ευρπη ξεκνησε ως σχδιο ειρνης και εξακολουθε να παραμνει προσηλωμνη στο στχο αυτ, στα Βαλκνια, στις ελληνοτουρκικς σχσεις, στις οποες επιδικουμε την ειρνη και τη δυναττητα περιορισμο, δη συμβανει αυτ, αλλ προσβλπουμε σε μεγαλτερη μεωση των εξοπλιστικν δαπανν και των δο χωρν. Προσδοκομε να δομε αυτ το σχδιο ειρνης να πραγματοποιηθε για την Ελλδα, την Τουρκα και την Κπρο.

Ωστσο, η Ευρπη δεν περιορζεται μνο σε αυτ. Μπορε να γνει μοντλο για την παγκοσμιοποιημνη κοινωνα μας. Μπορε, επσης, να καταστε πρτυπο μας εξανθρωπισμνης παγκοσμιοποησης, στον τρπο συνεργασας ανμεσα σε διαφορετικς πολιτιστικς παραδσεις, διαφορετικς χρες, διαφορετικς γλσσες, διαφορετικς θρησκεες, λες συνενωμνες κτω απ τις κοινς μας αξες, της Δημοκρατας και του αλληλοσεβασμο, του σεβασμο στις δημοκρατικς μας αξες και στα ανθρπινα δικαιματα.

Πργματι, μπορομε να συνδυσουμε την κυριαρχα μας, για να γνουμε ισχυρτεροι, αλλ ταυτχρονα σεβμενοι τις διαφορς μας.

Συνεπς, πρπει να ενωθομε. Μαζ, ενωμνοι, ναι, οι «Κκκινοι» και οι «Πρσινοι» και οι λλες προοδευτικς δυνμεις, σε να κοιν μτωπο απναντι στη διαμορφομενη κυραρχη συντηρητικ ιδεολογα στην Ευρπη. Στην ιδεολογα του εθνικισμο, της προκατληψης, της ξενοφοβας, του ρατσισμο και του φβου. Πρπει να εμαστε ενωμνοι απναντι σε κθε παρμοια τση, ετε απροκλυπτη, ετε και συγκαλυμμνη.

Πρσφατα, γναμε μρτυρες της φρικτς σφαγς νεαρν προοδευτικν στο σλο, και, πως ανφερε και ο Cem Ozdemir, πληροφορηθκαμε τις εξοργιστικς αποκαλψεις σχετικ με τρομοκρτες νεοναζ, που δολοφονοσαν αδιακρτως ξνους στην Γερμανα, κατ κριο λγο Τορκους, αλλ και ναν Ελληνογερμαν. Τα γεγοντα αυτ φανερνουν πσο ευλωτοι μπορομε να γνουμε στις δημοκρατες μας.

χι, η πολυπολιτισμικτητα δεν πρπει να θεωρηθε απαγορευμνη λξη. Οφελουμε να υλοποισουμε τις πολιτικς εκενες, που θα φρουν την πολυμορφα της Ευρπης στο προσκνιο, ως δναμη και χι ως αδυναμα της.

Πρκειται για απαρατητη προπθεση μας ισχυρτερης Ευρπης. Επιπλον, αποτελε και απαρατητη προπθεση ενς μοντλου για την περιοχ, για την ευρτερη περιοχ, για σα βλπουμε να διαδραματζονται στην Αραβικ νοιξη, που οι γυνακες και οι νοι διαθτουν πλον φων. Με το μοντλο αυτ, μπορομε να καταδεξουμε σαφς τι, μπορε κανες να εναι Μουσουλμνος Χριστιανς Εβραος οτιδποτε λλο, και να εξακολουθε να εναι δημοκρτης.

Αυτς εναι και ο λγος, για τον οποο εμαι θερμς υποστηρικτς της νταξης της Τουρκας στην Ευρωπακ νωση - βεβαως, με λες τις απαιτομενες προποθσεις, αλλ πρωτστως ως γετονα χρα. Πντοτε υποστριζα τι η Τουρκα χει θση στην ευρωπακ μας οικογνεια.

Πρπει να υπερβομε, λοιπν, τις νες διαιρσεις στην Ευρπη, διτι συνιστον συνταγ αποτυχας.

Επιτρψτε μου να ολοκληρσω με μα σντομη ιστορα. Η τελευταα φορ που βρθηκα στην περιοχ του Κιλου ταν πριν απ περπου 35 χρνια. Εκενη την εποχ, μουν πολιτικς πρσφυγας, σε εξορα στην Σουηδα, και ερχμουν συχν στην Γερμανα για να συμμετσχω σε διαδηλσεις για τη Δημοκρατα στην Ελλδα, με πολλος ακμη λληνες και Γερμανος, που αγωνζονταν για την αποκατσταση της Δημοκρατας στην Ελλδα.

Μα φορ, λοιπν, που ρθαμε εδ, μας κρτησαν στα σνορα για μα ολκληρη ημρα και μας υπβαλαν σε εξονυχιστικ λεγχο. Για ποιο λγο, ραγε; Μας υποπτεονταν για τρομοκρτες, με πιθαν στχο τη μεταφορ πλαστικν εκρηκτικν στην Ελλδα για την αππειρα βαιης ανατροπς της δικτατορας.

Αυτ ταν η Ευρπη, λοιπν, πολλ χρνια πριν, διαιρεμνη και κατακερματισμνη σε εθνικισμος, ιδεολογες, τεχη, καταπεση και φβο.

Δεν χουμε το περιθριο να επιστρψουμε σε ττοιες διαχωριστικς γραμμς. Ο μνος δρμος που χουμε εναι να πμε μπροστ. Μπορομε να πμε μνο μπροστ, προς μα καλτερη, δημοκρατικτερη, δικαιτερη, πρσινη, ισχυρτερη και βισιμη Ευρπη.

Και τη στιγμ που οι αριστερς Κυβερνσεις στην Ευρπη πασχζουν να παραμενουν στην εξουσα απ την ναρξη της παγκσμιας φεσης, οι Πρσινοι ισχυροποιονται λο και περισστερο. Στην Γερμανα, το εκλογικ ποσοστ σας εναι το υψηλτερο που χει καταγραφε, διαθτοντας εκπροσπους και στα 16 κρατδια. δη, οι Πρσινοι συμμετχουν σε πντε κυβερνητικος συνασπισμος στην Ευρπη, εκ των οποων τσσερις μαζ με τους Σοσιαλδημοκρτες.

Ευελπιστ τι, στις εκλογς του 2013, οι «Κκκινοι» και οι «Πρσινοι» θα εξασφαλσουν και πλι την πλειοψηφα, στε να οικοδομσουμε το μλλον σε αυτ τη σχση συνεργασας και να συνεχσουμε να μαθανουμε ο νας απ τον λλον.

Καλ τχη και σας ευχαριστ πολ.