Οι παλιüφιλοι της Γκüλντμαν Σακς!

Our friends from Goldman Sachs...

ÄåõôÝñá 21 Íïåìâñßïõ 2011

του Μαρκ Ρος (Marc Roche), Le Monde

ΓεμÜτοι σιγουριÜ κι εμπειρογνωμοσýνη, ζυγßζουν üλα τα υπÝρ και τα κατÜ και μελετοýν üλα τα δεδομÝνα, πριν εκφρÜσουν την γνþμη τους.  Αν και εßναι γνþστες της οικονομßας, αυτοß οι πεφωτισμÝνοι, που εισÝρχονται στα «Üγια των αγßων» της εξουσßας ναü μüνο μετÜ απü μια μακρÜ και σχολαστικÞ διαδικασßα επιλογÞς, προτιμοýν να παραμÝνουν διακριτικοß.

ΣυλλογικÜ αποτελοýν μια οντüτητα που λειτουργεß εν μÝρει ως ομÜδα πßεσης, εν μÝρει ως αδελφüτητα για συλλογÞ πληροφοριþν κι εν μÝρει ως δßκτυο αλληλοβοÞθειας. Εßναι οι τεχνικοß· οι δεξιοτÝχνες· αποστολÞ τους «να διαδοθεß η αλÞθεια της στοÜς στον υπüλοιπο κüσμο».

Σýμφωνα με τους επικριτÝς του, το ευρωπαúκü δßκτυο επιρροÞς της αμερικανικÞς τρÜπεζας «Γκüλντμαν Σακς» (GS), λειτουργεß σαν τεκτονικÞ στοÜ. Σε διαφορετικü βαθμü ο νÝος πρüεδρος της «ευρωπαúκÞς κεντρικÞς τρÜπεζας» (ΕΚΤ), ΜÜριο ΝτρÜγκι (Mario Draghi), ο νÝος πρωθυπουργüς της Ιταλßας ΜÜριο Μüντι (Mario Monti), και ο νεοδιορισμÝνος ¸λληνας πρωθυπουργüς, ΛουκÜς ΠαπαδÞμος, εßναι πυλþνες αυτοý του προσεκτικÜ ανεγερμÝνου οικοδομÞματος.

 

Τα «βαρÝων βαρþν» στελÝχη που αναδεßχτηκαν απü την κρßση της ευρωζþνης

  • Ο ΝτρÜγκι Þταν αντιπρüεδρος της «Γκüλντμαν Σακς ιντερνÜσιοναλ» για τον τομÝα της Ευρþπης μεταξý 2002 και 2005, μια θÝση που τον Ýθεσε επικεφαλÞς του τμÞματος που λßγο πριν απü την ÜφιξÞ του εßχε βοηθÞσει την ΕλλÜδα να αποκρýψει τα πραγματικÜ δημοσιονομικÜ της στοιχεßα της μÝσω αγοραπωλησιþν παραγþγων της.
  • ΠεριγραφÞ: http://www.ppol.gr/cm/album/albums/userpics/monti%20papademos.jpgΟ Μüντι Þταν διεθνÞς σýμβουλος της «Γκüλντμαν Σακς» απü το 2005 μÝχρι το διορισμü του ως επικεφαλÞς της ιταλικÞς κυβÝρνησης. Σýμφωνα με την τρÜπεζα, αποστολÞ του Þταν να παρÝχει συμβουλÝς «για τις ευρωπαúκÝς επιχειρÞσεις και σημαντικÝς πρωτοβουλßες δημüσιας πολιτικÞς σε παγκüσμιο επßπεδο». Αυτü σημαßνει πως Þταν «πορτιÝρης» με αποστολÞ να υπερασπßζεται τα συμφÝροντÜ της GS στους διαδρüμους της εξουσßας στην Ευρþπη.
  • Ο τρßτος Üνθρωπος ΛουκÜς ΠαπαδÞμος Þταν διοικητÞς της ελληνικÞς κεντρικÞς τρÜπεζας απü το 1994 ως το 2002. Με την ιδιüτητα αυτÞ Ýπαιξε Ýνα ρüλο που δεν Ýχει ακüμη διευκρινιστεß στην προσπÜθεια να καλυφθεß το δημüσιο χρÝος απü τους προûπολογισμοýς χþρας του, Ýνα εγχεßρημα που διαπρÜχθηκε με τη βοÞθεια της GS. Ακüμα σημαντικüτερο ßσως να εßναι πως ο σημερινüς πρüεδρος του ελληνικοý «οργανισμοý διαχεßρισης δημοσßου χρÝους» (ΟΔΔΗΧ) ΠÝτρος Χριστοδοýλου, εργÜστηκε επßσης για την τρÜπεζα στο Λονδßνο.

Δýο Üλλα «βαρÝων βαρþν» στελÝχη του ευρωπαúκοý δικτýου της GS Ýχουν επßσης παßξει μεγÜλο ρüλο στην κρßση της ευρωζþνης:

  • Ο ¼τμαρ ºσινγκ (Otmar Issing), πρþην μÝλος του διοικητικοý συμβουλßου της «μποýντεσμπανκ» και
  • ο Üλλοτε επικεφαλÞς οικονομολüγος της ΕΚΤ Ιρλανδüς Πßτερ ΣÜδερλαντ (Peter Sutherland) (Πßτερ ΣÜδερλαντ), στÝλεχος της GS που Ýπαιξε σημαντικü (παρασκηνιακÜ) ρüλο στη διÜσωση της ιρλανδικÞς οικονομßας.

 

ΑποκλειστικÝς πληροφορßες στις αßθουσες συναλλαγþν της τρÜπεζας

Πþς δημιουργÞθηκε αυτü το δßκτυο των πιστþν μεσαζüντων; Η αμερικανικÞ Ýκδοση αυτοý του «μαγικοý» κýκλου αποτελεßται απü πρþην υψηλÜ ιστÜμενα στελÝχη της τρÜπεζας που εισÝρχονται αβßαστα στα υψηλüτερα κλιμÜκια της δημüσιας διοßκησης. Στην Ευρþπη απü την Üλλη, η GS Ýχει εργαστεß μεθοδικÜ για να «αποταμιεýσει» μεγÜλα κεφÜλαια στον τομÝα των δημοσßων σχÝσεων. ΑλλÜ σε αντßθεση με τους ανταγωνιστÝς της, η τρÜπεζα δε δεßχνει κανÝνα ενδιαφÝρον για συνταξιοýχους διπλωμÜτες, υψηλüβαθμους εθνικοýς Þ διεθνεßς δημüσιους υπαλλÞλους, ακüμα και πρþην πρωθυπουργοýς και υπουργοýς οικονομικþν. Η GS προτιμÜ κεντρικοýς τραπεζßτες και πρþην επιτρüπους της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης (ΕΕ).

Κýριος στüχος της εßναι να συλλÝγει νüμιμα πληροφορßες σχετικÜ με τις επικεßμενες πρωτοβουλßες και τα επιτüκια που καθορßζονται απü τις κεντρικÝς τρÜπεζες. ΠαρÜλληλα, η GS προτιμÜ οι πρÜκτορÝς της να παραμÝνουν διακριτικοß. Αυτüς εßναι ο λüγος που οι πιστοß υπÞκοοß της προτιμοýν να μην αναφÝρουν την σχÝση τους με την τρÜπεζα σε συνεντεýξεις -Þ κατÜ τη διÜρκεια επßσημων αποστολþν. ΧÜρη στο κýρος τους, αυτÜ τα καλÜ δικτυωμÝνα στελÝχη της τρÜπεζας εξασφαλßζουν ειλικρßνεια απü την πλευρÜ üσων βρßσκονται σε υψηλÝς θÝσεις επιρροÞς. Με απλÜ λüγια, δουλειÜ τους εßναι να βλÝπουν προς τα ποý «φυσÜ ο Üνεμος» -και στη συνÝχεια να μεταδßδουν τις αποκλειστικÝς τους πληροφορßες στις αßθουσες συναλλαγþν της τρÜπεζας.

 

ΒÞμα για την παγκüσμια κυριαρχßα

Τþρα που η τρÜπεζα διαθÝτει πρþην στελÝχη της ως επικεφαλÞς της ΕΚΤ, της Ιταλßας και της ΕλλÜδας, οι ανταγωνιστÝς της πασχßζουν να αναδεßξουν την εξωφρενικÞ ισχý του δικτýου της στη Φρανκφοýρτη, τη Ρþμη και την ΑθÞνα, που θα μποροýσε να αποδειχθεß εξαιρετικÜ χρÞσιμη σε αυτοýς τους ταραχþδεις καιροýς.

Αν üμως δοýμε τα πρÜγματα απü κÜποια απüσταση, η δýναμη της ευρωπαúκÞς «κυβÝρνησης» της GS πριν και κατÜ τη διÜρκεια της οικονομικÞς κρßσης του 2008 μπορεß κÜλλιστα να αποδειχθεß εμπüδιο για την τρÜπεζα. Οι σχÝσεις της με Ýμπειρους πρþην κεντρικοýς τραπεζßτες εßναι λιγüτερο πιθανü να εßναι χρÞσιμες τþρα που οι πολιτικοß συνειδητοποιοýν την αντιδημοτικüτητα των επαγγελματιþν του χρηματοοικονομικοý τομÝα, που φαßνεται να εßναι οι βασικοß υπεýθυνοι για τη σημερινÞ κρßση.

Εκεß που Üλλοτε η GS εßχε ελεýθερο πεδßο να αξιοποιεß τα «ταλÝντα» της, Ýχει τþρα να αντιμετωπßσει την αντßσταση των δημοσßων αρχþν, που διερωτþνται για το ρüλο της σε μια σειρÜ απü σκÜνδαλα. Οι βαρυφορτωμÝνες ατζÝντες δεν αρκοýν πια στο σýνθετο και πολý τεχνικü κüσμο της οικονομßας, üπου η νÝα γενιÜ ηγετþν της επιχειρηματικüτητας μοιÜζει να μην εßναι τüσο εμποτισμÝνη απü τον τυφλü σεβασμü προς το κατεστημÝνο.

Στην προσπÜθεια τους για παγκüσμια κυριαρχßα, δεν μποροýν πλÝον να βασßζονται σε «ιππüτες» υψηλþν προδιαγραφþν, στο πρüτυπο της GS. Οι προσπÜθειες για κατοχýρωση των δικαιωμÜτων των μετüχων, οι απαιτÞσεις για μεγαλýτερη διαφÜνεια κι η ενεργητικÞ αντßθεση απü τα μÝσα μαζικÞς ενημÝρωσης, τις μη-κυβερνητικÝς οργανþσεις και τους θεσμικοýς επενδυτÝς διαβρþνουν ολοÝνα την αποτελεσματικüτητα παρüμοιων δικτýων.

 

ΠατÞσετε ΕΔΩ για να δεßτε τον Üρθρο üπως το βρÞκαμε στην αγγλικÞ του μορφÞ στο www.presseurop.eu.