Οι παλιφιλοι της Γκλντμαν Σακς!

Our friends from Goldman Sachs...

21 2011

του Μαρκ Ρος (Marc Roche), Le Monde

Γεμτοι σιγουρι κι εμπειρογνωμοσνη, ζυγζουν λα τα υπρ και τα κατ και μελετον λα τα δεδομνα, πριν εκφρσουν την γνμη τους.  Αν και εναι γνστες της οικονομας, αυτο οι πεφωτισμνοι, που εισρχονται στα «για των αγων» της εξουσας να μνο μετ απ μια μακρ και σχολαστικ διαδικασα επιλογς, προτιμον να παραμνουν διακριτικο.

Συλλογικ αποτελον μια ονττητα που λειτουργε εν μρει ως ομδα πεσης, εν μρει ως αδελφτητα για συλλογ πληροφοριν κι εν μρει ως δκτυο αλληλοβοθειας. Εναι οι τεχνικο· οι δεξιοτχνες· αποστολ τους «να διαδοθε η αλθεια της στος στον υπλοιπο κσμο».

Σμφωνα με τους επικριτς του, το ευρωπακ δκτυο επιρρος της αμερικανικς τρπεζας «Γκλντμαν Σακς» (GS), λειτουργε σαν τεκτονικ στο. Σε διαφορετικ βαθμ ο νος πρεδρος της «ευρωπακς κεντρικς τρπεζας» (ΕΚΤ), Μριο Ντργκι (Mario Draghi), ο νος πρωθυπουργς της Ιταλας Μριο Μντι (Mario Monti), και ο νεοδιορισμνος λληνας πρωθυπουργς, Λουκς Παπαδμος, εναι πυλνες αυτο του προσεκτικ ανεγερμνου οικοδομματος.

 

Τα «βαρων βαρν» στελχη που αναδεχτηκαν απ την κρση της ευρωζνης

  • Ο Ντργκι ταν αντιπρεδρος της «Γκλντμαν Σακς ιντερνσιοναλ» για τον τομα της Ευρπης μεταξ 2002 και 2005, μια θση που τον θεσε επικεφαλς του τμματος που λγο πριν απ την φιξ του εχε βοηθσει την Ελλδα να αποκρψει τα πραγματικ δημοσιονομικ της στοιχεα της μσω αγοραπωλησιν παραγγων της.
  • Περιγραφ: http://www.ppol.gr/cm/album/albums/userpics/monti%20papademos.jpgΟ Μντι ταν διεθνς σμβουλος της «Γκλντμαν Σακς» απ το 2005 μχρι το διορισμ του ως επικεφαλς της ιταλικς κυβρνησης. Σμφωνα με την τρπεζα, αποστολ του ταν να παρχει συμβουλς «για τις ευρωπακς επιχειρσεις και σημαντικς πρωτοβουλες δημσιας πολιτικς σε παγκσμιο εππεδο». Αυτ σημανει πως ταν «πορτιρης» με αποστολ να υπερασπζεται τα συμφροντ της GS στους διαδρμους της εξουσας στην Ευρπη.
  • Ο τρτος νθρωπος Λουκς Παπαδμος ταν διοικητς της ελληνικς κεντρικς τρπεζας απ το 1994 ως το 2002. Με την ιδιτητα αυτ παιξε να ρλο που δεν χει ακμη διευκρινιστε στην προσπθεια να καλυφθε το δημσιο χρος απ τους προπολογισμος χρας του, να εγχερημα που διαπρχθηκε με τη βοθεια της GS. Ακμα σημαντικτερο σως να εναι πως ο σημερινς πρεδρος του ελληνικο «οργανισμο διαχερισης δημοσου χρους» (ΟΔΔΗΧ) Πτρος Χριστοδολου, εργστηκε επσης για την τρπεζα στο Λονδνο.

Δο λλα «βαρων βαρν» στελχη του ευρωπακο δικτου της GS χουν επσης παξει μεγλο ρλο στην κρση της ευρωζνης:

  • Ο τμαρ σινγκ (Otmar Issing), πρην μλος του διοικητικο συμβουλου της «μποντεσμπανκ» και
  • ο λλοτε επικεφαλς οικονομολγος της ΕΚΤ Ιρλανδς Πτερ Σδερλαντ (Peter Sutherland) (Πτερ Σδερλαντ), στλεχος της GS που παιξε σημαντικ (παρασκηνιακ) ρλο στη δισωση της ιρλανδικς οικονομας.

 

Αποκλειστικς πληροφορες στις αθουσες συναλλαγν της τρπεζας

Πς δημιουργθηκε αυτ το δκτυο των πιστν μεσαζντων; Η αμερικανικ κδοση αυτο του «μαγικο» κκλου αποτελεται απ πρην υψηλ ιστμενα στελχη της τρπεζας που εισρχονται αβαστα στα υψηλτερα κλιμκια της δημσιας διοκησης. Στην Ευρπη απ την λλη, η GS χει εργαστε μεθοδικ για να «αποταμιεσει» μεγλα κεφλαια στον τομα των δημοσων σχσεων. Αλλ σε αντθεση με τους ανταγωνιστς της, η τρπεζα δε δεχνει καννα ενδιαφρον για συνταξιοχους διπλωμτες, υψηλβαθμους εθνικος διεθνες δημσιους υπαλλλους, ακμα και πρην πρωθυπουργος και υπουργος οικονομικν. Η GS προτιμ κεντρικος τραπεζτες και πρην επιτρπους της Ευρωπακς νωσης (ΕΕ).

Κριος στχος της εναι να συλλγει νμιμα πληροφορες σχετικ με τις επικεμενες πρωτοβουλες και τα επιτκια που καθορζονται απ τις κεντρικς τρπεζες. Παρλληλα, η GS προτιμ οι πρκτορς της να παραμνουν διακριτικο. Αυτς εναι ο λγος που οι πιστο υπκοο της προτιμον να μην αναφρουν την σχση τους με την τρπεζα σε συνεντεξεις - κατ τη διρκεια επσημων αποστολν. Χρη στο κρος τους, αυτ τα καλ δικτυωμνα στελχη της τρπεζας εξασφαλζουν ειλικρνεια απ την πλευρ σων βρσκονται σε υψηλς θσεις επιρρος. Με απλ λγια, δουλει τους εναι να βλπουν προς τα πο «φυσ ο νεμος» -και στη συνχεια να μεταδδουν τις αποκλειστικς τους πληροφορες στις αθουσες συναλλαγν της τρπεζας.

 

Βμα για την παγκσμια κυριαρχα

Τρα που η τρπεζα διαθτει πρην στελχη της ως επικεφαλς της ΕΚΤ, της Ιταλας και της Ελλδας, οι ανταγωνιστς της πασχζουν να αναδεξουν την εξωφρενικ ισχ του δικτου της στη Φρανκφορτη, τη Ρμη και την Αθνα, που θα μποροσε να αποδειχθε εξαιρετικ χρσιμη σε αυτος τους ταραχδεις καιρος.

Αν μως δομε τα πργματα απ κποια απσταση, η δναμη της ευρωπακς «κυβρνησης» της GS πριν και κατ τη διρκεια της οικονομικς κρσης του 2008 μπορε κλλιστα να αποδειχθε εμπδιο για την τρπεζα. Οι σχσεις της με μπειρους πρην κεντρικος τραπεζτες εναι λιγτερο πιθαν να εναι χρσιμες τρα που οι πολιτικο συνειδητοποιον την αντιδημοτικτητα των επαγγελματιν του χρηματοοικονομικο τομα, που φανεται να εναι οι βασικο υπεθυνοι για τη σημεριν κρση.

Εκε που λλοτε η GS εχε ελεθερο πεδο να αξιοποιε τα «ταλντα» της, χει τρα να αντιμετωπσει την αντσταση των δημοσων αρχν, που διερωτνται για το ρλο της σε μια σειρ απ σκνδαλα. Οι βαρυφορτωμνες ατζντες δεν αρκον πια στο σνθετο και πολ τεχνικ κσμο της οικονομας, που η να γενι ηγετν της επιχειρηματικτητας μοιζει να μην εναι τσο εμποτισμνη απ τον τυφλ σεβασμ προς το κατεστημνο.

Στην προσπθεια τους για παγκσμια κυριαρχα, δεν μπορον πλον να βασζονται σε «ιππτες» υψηλν προδιαγραφν, στο πρτυπο της GS. Οι προσπθειες για κατοχρωση των δικαιωμτων των μετχων, οι απαιτσεις για μεγαλτερη διαφνεια κι η ενεργητικ αντθεση απ τα μσα μαζικς ενημρωσης, τις μη-κυβερνητικς οργανσεις και τους θεσμικος επενδυτς διαβρνουν ολονα την αποτελεσματικτητα παρμοιων δικτων.

 

Πατσετε ΕΔΩ για να δετε τον ρθρο πως το βρκαμε στην αγγλικ του μορφ στο www.presseurop.eu.