21 2011

, ,

Ο Γιργος Παπανδρου μπορε να κανε εσφαλμνους υπολογισμος σχετικ με το δημοψφισμα, αλλ ακολουθντας το παρδειγμα του παππο και του πατρα του μπορε να επιστρψει και πλι στην πρωθυπουργα, υποστηρζει σε συνντευξ του στην «Κ» ο στενς του σμβουλος και καθηγητς του Χρβαρντ, Ρτσαρντ Πρκερ. Φλος της Mαργαρτας και του Ανδρα Παπανδρου, αλλ και του Γιργου, για τσσερις δεκαετες, ο κ. Πρκερ γνωρζει σο λγοι τον τρπο σκψης του τως πρωθυπουργο. Μιλ για το παρασκνιο της απφασης για το δημοψφισμα, δεν αποκλεει δισπαση του ΠΑΣΟΚ και ανακατατξεις στην ελληνικ πολιτικ σκην, υπονοντας και ρλο για την Ντρα Μπακογιννη, εν χαρακτηρζει τον Λουκ Παπαδμο τον «σωστ νθρωπο στη σωστ στιγμ».

– Γνωρζετε καλ τον Γ. Παπανδρου. Θα παραμενει πρεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρσει να επιστρψει στην πρωθυπουργα;

– Να ρωτσω εγ εσς: πσες φορς γιναν πρωθυπουργο ο παππος και ο πατρας του; Η ιδιαιτερτητα της ελληνικς πολιτικς ζως εναι τι οι ηγτες επιστρφουν. Και αυτ εναι θετικ στοιχεο. Ο Γεργιος Παπανδρου και ο Ανδρας Παπανδρου υπηρτησαν τον ελληνικ λα ως πρωθυπουργο περισστερες απ μα φορ. Δεν βλπω κποιο στοιχεο στην ελληνικ Ιστορα που να μην επιτρπει να συμβε το διο και με τον Γιργο Παπανδρου. Νομζω τι μπορε να εναι ξαν νας μεγλος ηγτης της Ελλδας. Εκανε το καλτερο που μποροσε κτω απ απστευτες συνθκες. Οι Ελληνες θα αρχσουν τα επμενα χρνια να αντιλαμβνονται πσες μεταρρυθμσεις θεσε σε κνηση κατ τη διρκεια της διετας που κυβρνησε.

 

Νες ισορροπες

– Υπρχουν αντιδρσεις στο εσωτερικ του ΠΑΣΟΚ.

– Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετας του ’80 δεν χει καμα σχση με το σημεριν ΠΑΣΟΚ. Υπρχουν βαθις τριβς στο εσωτερικ του κμματος. Δεν ξρω εν θα διασπασθε και αν θα μετακινηθε προς νες κατευθνσεις. Υπρχουν επσης μικρ κμματα πως αυτ της κ. Μπακογιννη. Θα μποροσαν να υπρξουν νες ισορροπες και ανακατατξεις. Δεν το ξρω, αλλ ιστορικ χει συμβε.

– Πς ερμηνεετε την τηλεφωνικ επικοινωνα Ομπμα - Παπανδρου;

– Ενας εν ενεργεα πρεδρος των ΗΠΑ τηλεφνησε σε ναν τως πρωθυπουργ της Ελλδας μλις μα εβδομδα μετ την παρατησ του. Πσες φορς χει συμβε κτι ττοιο στην ελληνικ Ιστορα; Το μνυμα για τους Ελληνες εναι η παρομοωση που κνουμε εδ στην Αμερικ για τους πυγμχους. Ο Παπανδρου ηγετο μιας χρας μεσαου βρους, αλλ αγωνσθηκε σας πυγμχος βαρων βαρν. Εχει τον σεβασμ ισχυρν ανθρπων πως ο πρεδρος Ομπμα. Δεν θα ξαναδετε ττοια εκτμηση προς Ελληνα ηγτη, τουλχιστον χι στους Ελληνες πολιτικος που βλπω στον ορζοντα.

– Πς αποφσισε να προχωρσει σε δημοψφισμα;

– Γρισε στις 27 Οκτωβρου στην Αθνα με μια συμφωνα που ταν καλ για τη μεωση του χρους, με μια υπσχεση παροχς βοθειας για ανακεφαλαιοποηση των τραπεζν και ενδεξεις για διασφλιση της βιωσιμτητας του χρους, και ξαφνικ συνειδητοποησε τι οι τρπεζες δεν θελαν το «κορεμα» κατ 50% και ισχυρ κντρα εξουσας αντιδροσαν. Οι σημερινο μεγαλομτοχοι, τομα και οικογνειες που ελγχουν τις μεγλες τρπεζες, θα χαναν την ισχ τους ταν το κρτος θα εισερχταν στις τρπεζες. Παρλληλα, ρχιζαν αναλψεις απ καταθσεις.

– Μιλσατε μαζ του γι’ αυτν την ιδα;

– Εχε μιλσει γι’ αυτ, αλλ συνειδητοποησε τι υπρχε πραγματικ πρβλημα με τη συμφωνα της 26ης Οκτωβρου, την «πεισματρικη» στση της Ν. Δ. και την Ελλδα να κινδυνεει. Θεωροσε τι αυτ δεν ταν η τλεια συμφωνα, αλλ η Ελλδα δεν ταν σε θση να πετχει την τλεια συμφωνα.

– Δεν εχε ενημερσει Μρκελ και Σαρκοζ.

– Δεν με ρτησε, αλλ το δικ μου πολιτικ νστικτο λει τι εν το εχε κνει μπορε να βοηθοσε. Ομως, δεν χω ιδα εικνα για τη Μρκελ και τον Σαρκοζ πως χει ο διος απ τις μεσες επαφς μαζ τους.

– Πντως το συζητσατε.

– Δεν μοιρστηκε μαζ μου τη λογικ που κρυβταν πσω απ τη σκψη του. Γνριζα τι εξταζε τη διενργεια δημοψηφσματος, αλλ δεν μιλσαμε συγκεκριμνα για τον τρπο που θα ανακονωνε την απφασ του. Το θεωροσα εν μρει να διεθνς θμα, για το οποο μποροσα να του δσω χρσιμες συμβουλς, και εν μρει εσωτερικ ζτημα που ο διος και οι Ελληνες σμβουλο του γνωρζουν καλτερα την εσωτερικ πραγματικτητα.

 

«Ο Παπαδμος εναι ο σωστς νθρωπος στη σωστ στιγμ»

– Γνωρζετε τον Λουκ Παπαδμο απ το Χρβαρντ. Εναι ο σωστς νθρωπος στη σωστ στιγμ;

– Εναι ο σωστς νθρωπος για τη συγκεκριμνη στιγμ, που αυτ που χρειζεται εναι η διασφλιση της κτης δσης και της νας χρηματοδτησης. Και εναι ο κατλληλος νθρωπος για να προσπαθσει να διασφαλσει τι θα πρκειται για να πραγματικ «κορεμα» 50% και χι πως αυτ της 21ης Ιουλου που κανε λγο για 21% και τελικ η μεωση στην ουσα φθασε να εναι 5%. Επσης, εναι πολ σημαντικ ποιο δκαιο θα διπει την κδοση των νων ομολγων. Οι Ελληνες πρπει να επιμενουν να εναι το ελληνικ τουλχιστον το ευρωπακ δκαιο, αλλ χι το βρετανικ.

– Ποια εναι τα πλεονεκτματα του κ. Παπαδμου;

– Εχει πολλς αρετς. Διαθτει αξιοπιστα και χει την εμπιστοσνη της ΕΚΤ και των ισχυρτερων οικονομικν κκλων, ιδιωτικν και κρατικν. Για να απαντσω στην ερτησ σας, εναι ο σωστς τεχνοκρτης για να επιλσει να τσο δσκολο τεχνοκρατικ πρβλημα. Υπρχει, ββαια, το πρβλημα του συνεχιζμενου πολιτικο αδιεξδου στη χρα και αυτ δεν διευκολνει το ργο του τη στιγμ που τα μτρα που θα εφαρμζονται θα εναι πολ σκληρ για τον λα.

– Εχει εξαντληθε η ανοχ των Ευρωπαων με την Ελλδα;

– Δεν το χουν ξεκαθαρσει ακμη στο μυαλ τους. Περιμνουν να δουν σε πσο σοβαρ πρβλημα θα εξελιχθε η Ιταλα.