,

13 2011

O κ. Λουκς Παπαδμος ταν απ την πρτη στιγμ για το σνολο σχεδν των λογικν πολιτν, ανεξαρττως ιδεολογικς τοποθτησης, η αυτονητη επιλογ για τη θση του πρωθυπουργο της μεταβατικς κυβρνησης πολλαπλς στριξης εθνικς συνεννησης απλ στοιχειδους σνεσης, τη στιγμ που διακυβεεται η θση της χρας στο ευρ και το πολιτικ σστημα στο σνολ του χει μηδενικ σχεδν αξιοπιστα στην πλειοντητα των θεσμν και των κυβερνσεων της Ε.Ε. Το γεγονς τι χρειστηκαν 4 ολκληρες μρες εξωφρενικ παρλογων παρασκηνιακν διαπραγματεσεων αποδεικνει τι το πολιτικ και κομματικ μας σστημα παρουσιζει βαθι παρακμιακ χαρακτηριστικ που βρσκονται στην πηγ της οιονε ελληνικς χρεοκοπας. Το γεγονς τι τελικ αποφσισαν το αυτονητο δεχνει τι υπρχει μια ελπδα. Με την μεση προπθεση βεβαως τι η κυβρνηση Παπαδμου θα επιτχει στην ανοιχτ διακηρυγμνη αποστολ της: να σσει τη χρα απ την ανεξλεγκτη χρεοκοπα και την ξοδο απ το ευρ.

μως ο κ. Παπαδμος, πως ακριβς ο αεμνηστος στη θση του διοικητ της Τρπεζας της Ελλδος και πρωθυπουργς της οικουμενικς κυβρνησης καθηγητς Ξενοφν Ζολτας πριν απ ακριβς 22 χρνια (Νομβριος 1989), χει εκ των πραγμτων χι μα αλλ δο αποστολς. Την επσημη και την ανεπσημη. Η ανεπσημη εναι τι λοι σχεδν οι λληνες πολτες περιμνουν να οδηγσει τη χρα συγκροτημνα στις εκλογς με ναν νο τρπο, που θα δσει την ελπδα γενικτερων μεταρρυθμσεων που υπερβανουν κατ πολ την επσημη αποστολ του. Η οικουμενικ κυβρνηση Ζολτα πτυχε στην επσημη αποστολ της (αποτροπ της επερχμενης χρεοκοπας το 1989, ομαλ μετβαση και διενργεια των εκλογν της 8ης Απριλου 1990) και απτυχε στην ανεπσημη, που ταν η αξιοποηση της προσωρινς αδυναμας των πολιτικν κομμτων να κυβερνσουν με τον γνωστ τους τρπο, που και ττε εχε φρει τη χρα στο χελος της χρεοκοπας: με δημσια ελλεμματα στο 15% του ΑΕΠ, επιτκια στο 23%, υποτιμσεις της δραχμς, το δημσιο χρος στο 80% του ΑΕΠ (απ 30% το 1975) και παντελ λλειψη ταμειακν διαθεσμων στο δημσιο ταμεο. Εν τα κμματα εχαν δεσμευτε να εφαρμσουν τα πορσματα της επιτροπς Αγγελπουλου, δεν θα εχαμε φθσει στη σημεριν αξιοθρνητη κατσταση.

χοντας ζσει λεπτ προς λεπτ την οικουμενικ κυβρνηση ως διευθυντς Τπου του πρωθυπουργο Ζολτα, θυμμαι και χω καταγρψει επακριβς κτι εξαιρετικ χρσιμο για τον κ. Παπαδμο. Λγο μετ την ψηφοφορα τον Απρλιο του 1990, ο καθηγητς Ζολτας εν εδει απολογισμο και με το σπνια απαρμιλλο φος του επε: «Εμαι ανακουφισμνος που κατορθσαμε να φθσουμε ομαλ στις εκλογς. Αν μουν μως 20 χρνια νετερος -ταν ττε 86 ετν- θα επβαλα στους πολιτικος αρχηγος, αξιοποιντας προς φελος της χρας, την οργισμνη επιστολ του Ζακ Ντελρ, αναγκζοντς τους να δεσμευτον επισμως για τρα πργματα. Να μην κνουν ελλεμματα, να μην αυξνουν το δημσιο χρος και να μην προσλαμβνουν κτακτους υπαλλλους (σ.σ.: οι πργονοι των συμβασιοχων) χωρς ρια. Αυτ δηλαδ που λει η επιτροπ του γγελου (Αγγελπουλου). Αλλ με πρλαβε για ακμη μα φορ ο Μητσοτκης, ο Αντρας (Παπανδρου) ταν δσμιος του κμματος που ο διος εχε φτιξει, αν και στα λγια ταν συγκαταβατικς και το σκεφτταν, εν ο Χαρλαος (Φλωρκης) ταν καλς νθρωπος και παρτι κομμουνιστς, δεν θα βαζε εμπδια, λγοντας τι εναι υπθεση των λλων δο. Μλιστα, ο Χαρλαος μου εχε πει μια φορ που μασταν μνοι μας: Προχρα, εσαι ο μνος που μπορες να το κνεις, τους εχες μαθητς και φοβονται την επιρρο σου στους απλος ανθρπους». Τδε φη καθηγητς Ζολτας, που συμπαθοσε πολ τον νυν πρωθυπουργ, και τη μρα που μπκαμε στο ευρ εχε πει: «Τρα ηρμησα. Οι πολιτικο δεν θα μπορον εκολα να χρεοκοπσουν την Ελλδα». Πο να φανταστε τη συνχεια ο αεμνηστος καθηγητς, νας εξασιος και σοφς λληνας που πθανε το 2004 σε ηλικα 100 χρονν.

Καλ επιτυχα, κριε πρωθυπουργ, λοι οι λογικο και ενεργο πολτες και ιδως η κοινωνα πολιτν θα σας υποστηρξουν και στις δο αποστολς σας. Την επσημη και την ανεπσημη.