7 2011

protagon.gr

Περιγραφ: Γιργος ΝικολπουλοςΓια ξι ημρες, λα τα κμματα ανεξαιρτως, λα τα κανλια ανεξαιρτως και σχεδν λοι οι λληνες αρθρογρφοι (με εξαρεση Μχα, Θεοδωρκη και Θεοδωρπουλο), λοι μα λοι υποστριξαν πως η ιδα Παπανδρου για δημοψφισμα ταν καταστροφικ. Ε λοιπν χι. Δεν ταν καταστροφικ η ιδα αυτ. ταν σοφ. Ιδιοφυς. «Με μα κνηση ματ, ο πρεδρος του ΠΑΣΟΚ δειασε ολκληρο το πολιτικ σστημα της χρας» γραφα ξημερματα Τρτης. Προσθτω σμερα: δεν το δειασε μνο. Το ξεδντιασε. Το ξεμπρστιασε. Το ξεγμνωσε. Το λλαξε.

Ξεδντιασε πρτα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, την κρα Αριστερ που μιλοσε για Κατοχ και Χοντα. Θα εχαμε ακμη «Χοντα» αν ψφιζε ο λας για τη να δανειακ σμβαση; Μλλον χι. Και ττε γιατ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τχθηκαν ενντια στο δημοψφισμα, χαρακτηρζοντας το υφαρπαγ της λακς ψφου και εκβιαστικ τρικ; Εχαν την ευκαιρα να αποδεξουν πως ντως θλουν να μιλσει ο λας κντρα στα συμφροντα και τον «ευρωμονδρομο». Δεν την ρπαξαν. Και ξεφτιλστηκαν.

Ξεμπρστιασε μετ και τα μεγαλοστελχη του ΠΑΣΟΚ. Παλαι ΠΑΣΟΚ, διεφθαρμνο ΠΑΣΟΚ, επαρχιτικο ΠΑΣΟΚ, δελφνοι και «καλτσοδτες» ψαχναν εδ και καιρ αφορμ να ρξουν τον πρωθυπουργ, κοπα διαφωνντας στα περισστερα μτρα. Η πρταση για δημοψφισμα γινε σλπισμα ανταρσας. Ποιος λας να μιλσει; Μλησε αντ’ αυτο ο Βενιζλος ο Βροτος. Ο «Brown του Βαρδρη». Ο Βαγγλης ο Βουλιμικς. Για την εξουσα, την προδοσα πολλο αγπησαν. Τον προδτη;

Το κυριτερο; Με την ιδα για δημοψφισμα ξεγυμνθηκε ο Αντνης Σαμαρς. Δο χρνια προσπαθοσε ο λακιστς πρεδρος της Νας Δημοκρατας να μενει «εκτς κδρου» των δυσρεστων, αντιλακν μτρων. χι στο Μνημνιο Ι, χι στο Μνημνιο ΙΙ, ανξοδα χι και φτην με το κιλ. ξεραν στη Συγγρο πως το «κοριδο» ο Παπανδρου πντα θα ψφιζε τα μτρα και θα εισπραττε μνος τη λακ οργ. λα μως που το «κοριδο» πρτεινε δημοψφισμα. Με μα μνο κνηση, υποχρωσε τον κριο Σαμαρ να αλλξει στση. Αναγκστηκε να δηλσει για πρτη φορ πως θα υπερψηφσει τη Συμφωνα της 27ης Οκτωβρου. Με τη ψφο της, η Να Δημοκρατα δεν αποδχεται μως μνο το ευχριστο «κορεμα» του χρους και τα ευχριστα δνεια. Αποδχεται μονομις το να πουληθον 65 δις δημσιας περιουσας (15 δις επιπλον των αρχικν 50 αναφρει ρητ το κεμενο). Αποδχεται την καθημεριν και στεν εν Ελλδι εποπτεα της Τρικας. Επιτροπεα; Ναι, και πολλ λλα, πολ δυσρεστα και πολ συγκεκριμνα τα οποα αρνιταν μχρι τρα. Γιατ εχαν πολιτικ κστος. Αργ για δκρυα τρα. Εναι και ο κριος Σαμαρς πια «συννοχος».

Αυτ τα λγα κατφερε η ιδα για δημοψφισμα. Μπορε να μη μλησε ο λας, που θα ταν η πιο σωστ και ντιμη λση. Αλλ λειτοργησε ως καταλτης, ως επιταχυντς των εξελξεων. Πγε να αδεισει το πολιτικ σστημα. Κι τσι, το ανγκασε να σταματσει να υποκρνεται. Τραβντας το απ τα μαλλι, να κλαει και να κλωτσει. στω κι τσι, το συρε σε μα να πολιτικ θση. Με την απειλ του δημοψηφσματος, δημιουργθηκε επιτλους αυτ που πρεπε να χει γνει απ την αρχ της κρσης. να ισχυρ αστικ μπλοκ. να αστικ μπλοκ 250 βουλευτν ταν απαρατητο για να κοπον μισθο και συντξεις χωρς να παραλσει τη χρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. να αστικ μπλοκ 250 βουλευτν ταν απαρατητο για να απομονωθον ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και το αντισυστημικ τους αντρτικο πλης. να συμπαγς αστικ μπλοκ, με ερεσματα στα ΜΜΕ, μπορε πιο αποτελεσματικ να περσει αναγκαες διαρθρωτικς αλλαγς που η κθε συντεχνα μπλκαρε εκολα ως τρα.

Στη θεωρα, αυτ μπορε να κνει να αστικ μπλοκ, να διαφυλξει τη θση της Ελλδας στο ευρ. Θα το κνει; Κντρα στην ευφορα της ημρας, πολ φοβμαι πως εναι δη αργ…