Η χαριστικ βολ στον Γιργο

Κυριακ 6 Νοεμβρου 2011

Πηγ: zougla.gr

Περιγραφ: http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=%7E/Uploads/mazanis/volimesa.jpgΚοτζαμπσηδες και νταβατζδες «πυροβλησαν» στο παρ πντε της αποκλυψης των τραπεζικν λογαριασμν τους στην Ελβετα.

Η ιστορα εναι διδακτικ. Πριν απ περπου να μνα, στο Βερολνο, ο πρεδρος του Συνδσμου Γερμανικν Βιομηχανιν, γυρζοντας το βλμμα του προς τον αντστοιχο πρεδρο του ελληνικο ΣΕΒ, επε αυτ που χουν στο μυαλ τους οι περισστεροι λληνες. Διερωτθηκε για τον βαθμ πατριωτισμο των επιχειρηματιν στην Ελλδα, ταν, αντ να επενδουν στη χρα τους και στη χειρτερη περπτωση να διατηρον τα χρματ τους σε ελληνικς τρπεζες, αυτο εξγουν τα κεφλαι τους σε τραπεζικος λογαριασμος του εξωτερικο. Οι παρντες λληνες επιχειρηματες καναν πως δεν κουσαν.

Εδ και περπου δκα ημρες, γινε γνωστ πως η Ελλδα και η Ελβετα βρσκονται στο τελευταο στδιο της διακρατικς συμφωνας, η οποα προβλπει την ρση του τραπεζικο απορρτου, προκειμνου να φορολογηθον τα κεφλαια που χουν κατατεθε στις ελβετικς τρπεζες απ λληνες ιδιτες. Η Ελλδα δεν κανε τποτε περισστερο απ το να μιμηθε το παρδειγμα των Η.Π.Α. και της Γερμανας. Με αυτν τον τρπο, οι κυβερνσεις των δο χωρν κατφεραν να εντοπσουν τους λογαριασμος των πολιτν τους, στε και να φορολογηθον αλλ και σε να μεγλο ποσοστ να επαναπατριστον.

Περιγραφ: http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=%7E/Uploads/mazanis/dollaria33.jpgΓιατ, μως, τα λμε λα αυτ. να παλι αγωνιστικ τραγοδι αρχζει με τον στχο «Μαρα κορκια με νχια γαμψ…». Πολλ χρνια μετ, φανεται πως το τραγοδι αυτ εναι εξαιρετικ επκαιρο.

Η zougla.gr εναι σε θση να γνωρζει πως το τελευταο διστημα, τις τελευταες εβδομδες για την ακρβεια, πριν και μετ τη δημοσιοποηση της επερχμενης συμφωνας Ελλδος - Ελβετας, πολλο γνωστο επιχειρηματες, οι οποοι δημσια κραδανουν τη σπθη του πατριωτισμο, ανξοδα ββαια, εξγαγαν στο εξωτερικ τα χρματ τους με ρυθμ 150 εκατ. ευρ την εβδομδα. Συγκεκριμνος επιχειρηματας, πασγνωστος στην Ελλδα και στο εξωτερικ, με πολυσχιδ επιχειρηματικ δραστηριτητα, χει τη δυναττητα να επηρεζει και να διαμορφνει καταστσεις.

Πολ πρσφατα, δο απ αυτος τους επιχειρηματες, με δραστηριτητες απ τα καρβια ως τις εκδσεις και απ τον τραπεζικ τομα ως τη… διλιση του καπιταλιστικο κνωπα, συναντθηκαν. Στο μενο συμπεριλαμβνονταν η ανλυση περ της πολιτικς συγκυρας, ο εντοπισμς του «εχθρικο στχου» και στη συνχεια ο εκμηδενισμς του. Με λγα λγια ,οι δο αυτο επιχειρηματες συναποφσισαν τον πολιτικ θνατο εκενου ο οποος τλμησε να απειλσει το απυρβλητο των τραπεζικν καταθσεν τους.

Οι δο αυτο επιχειρηματες, πως επισημνθηκε, διαθτουν τη δυναττητα σκησης επιρρος στην κοιν γνμη και ρα στα πολιτικ υποσυστματα. Μετ τη συνντηση, δρομολογθηκε η διαδικασα «αποκαθλωσης».

Πριν απ μα εβδομδα, ακμη και οι αναλυτς σε διατεταγμνη υπηρεσα αναγκστηκαν να ομολογσουν πς ρχισε δειλ δειλ ο πλεμος μεταξ Πολιτικς και Τραπεζιτν. Δεν μποροσαν να κνουν και αλλις, αφο στον πυρνα των αποφσεων της 26ης-27ης Οκτωβρου εμπεριχεται η κρυξη αυτο του πολμου. Με διακριτικτητα πντα και με κομψ ορολογα, το Βερολνο επ της ουσας αποφσισε να προχωρσει στις πρτες αψιμαχες σε εππεδο εμπροσθοφυλακς. Στην επμενη φση, η επθεση θα αφορ στη φορολογα των χρηματιστηριακν συναλλαγν.

Περιγραφ: http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=%7E/Uploads/mazanis/credit454345445.jpgΟ πλεμος αυτς στην Ελλδα αναμνεται να διεξαχθε σε ιδιατερα σκληρς συνθκες, αφο η αντιπαλτητα ενισχεται και απ το «κορεμα» της αξας των ελληνικν ομολγων, με ,τι αυτ συνεπγεται. λλωστε, οι λληνες τραπεζτες κατ’ θιμον κατφερναν με μα ελχιστη μετοχικ συμμετοχ να απολαμβνουν τους πλρους ελγχους των τραπεζικν ιδρυμτων, ελω διαπλοκς.

Οι δο συνδαιτυμνες λαβαν τις αποφσεις τους. Η κοιν γνμη δεν εντπισε αμσως την αλλαγ. Το Μαξμου, μως, την αντελφθη αμσως. Οι καταγγελες του πρωθυπουργο στις συνεδρισεις του Υπουργικο Συμβουλου ταν αριστες μεν, ακριβες δε. Οι αναφορς σε «κανλια που χρηματοδοτονται απ τρπεζες χωρς να πληρον τα κριτρια» δεν ταν απλς προειδοποιητικς βολς. Οι δο επιχειρηματες εκ των πραγμτων και εκ των επιχειρηματικν δραστηριοττων τους αντιπροσωπεουν λη την γκμα των συμφερντων που θγονται μεσα απ τη να πραγματικτητα σε περοδο πολυεππεδης κρσης.

Για του μυημνους, ωστσο, η αλλαγ ταν εντυπωσιακ ανιχνεσιμη απ τις πρτες μλιστα κουβντες των εκπροσπων των δο επιχειρηματιν στον γυλινο κσμο του πολιτικο θεματος. ναρθρες πολεμικς κραυγς, γυλινα βλμματα, ιαχς και στο τλος... κατρες, με την ευχ να καταπσει στο πυρ το εξτερον ο εχθρς.

Περιγραφ: http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=%7E/Uploads/mazanis/thirides2222.jpgΤα τελευταα εικοσιτετρωρα, η κατσταση εξελχθηκε σε παραληρηματικ, εν ψει της ψηφοφορας για την παροχ ψφου εμπιστοσνης. Διαπιστθηκε τατιση ακμη και στους ττλους των πρωτοσλιδων. Στην πολιτικ, κυρως δε την πολιτικ που ασκε ο θεσμικς υπκοσμος αυτς της χρας, αυτ η τατιση αποκαλεται... συντονισμς ενεργειν.

Δεν χει γνει ακμη γνωστ το εν ο πρεδρος του Συνδσμου Γερμανικν Βιομηχανιν γνριζε λεπτομρειες απ την εξυφαινμενη ντριγκα, ταν αναρωτιταν για τον βαθμ πατριωτισμο της ελτ των Ελλνων επιχειρηματιν. Το μνον σγουρο εναι πως με τις τελευταες εξελξεις θα αναρωτιται για το πς κατφεραν εν μα νυκτ δο επιχειρηματες με προφαν αντιπαλτητα να δρομολογσουν μα τσο περπλοκη εκστρατεα, υψνοντας μλιστα μα αποτελεσματικ… αντνα εκπομπς... μεγλης εμβλειας.