. . : &

5 2011

Η Ομιλα (Πμπτη 3 Νοεμβρου 2011)

Κυρες και κριοι συνδελφοι, πριν απ 25 μνες, οι λληνες μας εμπιστετηκαν το τιμνι της χρας και απατησαν αλλαγ πορεας. Σε λο αυτ το διστημα, εχαμε να χειριστομε τη μεγαλτερη κρση που αντιμετπισε η Ελλδα στην πρσφατη ιστορα της. Μια κρση, που δεν ταν δικ μας ευθνη, αλλ εμες αναλβαμε την ευθνη λλων, για να πμε τη χρα μπροστ.

Κθε ρα, κθε στιγμ λους αυτος τους μνες, δσαμε να σκληρ, να τιτνιο αγνα, για να σσουμε την πατρδα. λλοι, αυτ το θεωροσαν δεδομνο, αλλ δεν ταν καθλου δεδομνο τι η Ελλδα θα

απφευγε τη χρεοκοπα. Και εμες, αυτ καταφραμε. Και εμαστε περφανοι, που στηρξαμε πατριωτικ τη χρα μας, με διαπραγματεσεις, με αγνες, εντς και εκτς Ελλδας, χι με μεγλα λγια, χι με κορνες, αλλ με πρξη και με αλθεια.

Για να μην θσουμε σε κνδυνο την κθε ελληνικ οικογνεια. Γιατ ξρουμε πολ καλ τι, αν η ελληνικ οικογνεια ζοσε τη χρεοκοπα, δεν θα ταν απλ κποια μεωση μισθο του δημσιου υπαλλλου του συνταξιοχου, αλλ θα ταν καταστροφ για μια ολκληρη γενι. Θα δημιουργοσε θανσιμο κνδυνο και για το ευρωπακ κεκτημνο της χρας. Και ακμα περισστερο, θα δημιουργοσε τερστιους κινδνους και για την ασφλεια της χρας - και βλπετε τις εξελξεις που χουμε στη γειτονι μας.

Και σε ,τι αφορ αυτ τη χρεοκοπα, για πολλος, δεν υπρχε το «αν», αλλ το «πτε». Και μως, με τον αγνα των Ελλνων, πργματι με τις πατριωτικς θυσες των Ελλνων, καταφραμε να αποτρψουμε αυτ που, εντς και εκτς, θεωροσαν αναπφευκτο.

Ματσαμε, αναλβαμε το κστος εμες, αυτ η παρταξη, το ιστορικ κστος για την πατρδα. Το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κνημα ανλαβε τις ευθνες του, για να μπορσει να αποτρψει αυτ τη χρεοκοπα. Σηκσαμε τα μανκια και με σκληρ δουλει, με κθε ικμδα των δυνμεν μας, προστατεσαμε τη χρα μας και το ευρωπακ της κεκτημνο.

Και ,τι καταφραμε τους τελευταους μνες, το καταφραμε μαζ, μαζ με λους τους λληνες. Γιατ η Ελλδα, εμαστε λοι εμες. Και πως μαζ καταφραμε να σσουμε την πατρδα μας απ τη χρεοκοπα, θα καταφρουμε και να την αλλξουμε ριζικ. Αυτ ταν η εντολ του Ελληνικο λαο, και αυτ την εντολ εμες υπηρετομε και θα υπηρετομε. Να αναμορφσουμε την Ελλδα, να τη βγλουμε οριστικ απ την κρση. Και ββαια, αυτ γνεται.

Κυρες και κριοι συνδελφοι, βρισκμαστε ως χρα, ως οικονομα, σε μια περοδο μετβασης. ταν πρωτοξεκνησε η κρση, κναμε τις επιλογς μας. Ζητσαμε ευρωπακ λση. Οτε χρεοκοπα, οτε λλες, δθεν εκολες, υπαρκτς ανπαρκτες λσεις, που ενδεχομνως να φανονταν ηρωικς και εκολες στα μτια του λαο, αλλ θα μας οδηγοσαν νομοτελειακ εκτς ευρ, στη μικρ και ανυπστατη Ελλδα της δραχμς.

Επα τι θα μενουμε και στην Ευρπη, και στο ευρ, και πλεψα μσα σε αυτ το πλασιο. Σε καννα λλο. μως, θλω επσης να θυμσω το αυτονητο: η Ευρπη και το ευρ σημανουν και υποχρεσεις, χι μνο δικαιματα.

Μσα σε να ορυμαγδ λακισμο, υποκρισας, ψεμτων και συνομωσιολογας, πλεψα για να στηθε απ το πουθεν ο μηχανισμς στριξης. Δεν υπρχε μηχανισμς στριξης πριν απ 1,5 χρνο. Δεν υπρχε η ννοια του να στηρξουν μια χρα με υπρογκα χρη στην Ευρωπακ νωση. Και μως, με τη δουλει μας, την αξιοπιστα μας, τις θυσες μας, καταφραμε να προυμε το μεγαλτερο πακτο που εχε υπρξει ποτ στον πλαντη. Για την Ελλδα, χι για κανναν λλον, για την Ελλδα και τον Ελληνικ λα.

Περσαμε μεταρρυθμσεις μεγλες. Παλψαμε με νχια και με δντια για να πετχουμε στις 26 Οκτωβρου μια ευρωπακ συμφωνα για τη χρα. Φραμε στη χρα συνολικ 240 δις ευρ, μνο και μνο απ το πακτο στριξης, αλλ και διαγραφ χρους λλων 100 δις δυνητικ, εφσον εξελιχθε σωστ και αξιπιστα η διαπραγμτευση με τον ιδιωτικ τομα.

Και την ρα που η Ελλδα θα χρεοκοποσε, πργμα που εμες αποτρψαμε, ακοστηκε απ πολλος τι εμαστε λγοι, τι εμαστε προδτες, τι εμαστε ανεπαρκες και πρπει να φγουμε.

Σας ρωτ: πετε μου μια κυβρνηση, που χει φρει να ττοιο πακτο διαπραγμτευσης και ττοια ποσ για την Ελλδα τις τελευταες δεκαετες, μια οποιαδποτε κυβρνηση. Και ταν καταφρναμε σημαντικς κατακτσεις στην Ευρπη, ταν πλι το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κνημα που τις κατφερνε, ετε για την Κπρο, ετε για τα Ταμεα Συνοχς.

Μας κατηγορον πρα πολλο, οι οποοι ποτ δεν αντδρασαν, καλλιργησαν ακμα και την ανομα, την ψηφοθηρα, το λακισμ, την ατλειωτη υποκρισα, την εξαπτηση του πολτη, παργοντες που θελαν Βουλευτς στην τσπη τους - λα αυτ τα φαινμενα απ το παρελθν, που φεραν την Ελλδα στην κρση. Και ββαια, σμερα που βζουμε τξη με διαφνεια, που κυνηγμε τις off shore, τους λογαριασμος στο εξωτερικ, τη φοροδιαφυγ, τα «θαλασσοδνεια», σμερα, ναι, εμαστε ο στχος εμες. Ναι, εμες εμαστε γι' αυτος το πρβλημα.

Εμες εμαστε το πρβλημα, γι' αυτος που φρανε την Ελλδα εδ, αλλ δεν εμαστε το πρβλημα του Ελληνικο λαο. Εμες υπηρετομε ακριβς τη διαφνεια και τα συμφροντα του Ελληνικο λαο, απναντι σ' αυτος οι οποοι φεραν τη χρα σ' αυτ την κατσταση.

Επανρχομαι, μως, σε αυτ τα δο χρνια που πρασαν. Δο χρνια τρα, παρ τις πρωτοφανες αναταρξεις, κρατμε με σταθερ χρι το τιμνι της χρας. Ναι, εμαστε σε μια πορεα πολ δσκολη. Καννας δεν θα μποροσε να φανταστε αυτ την πορεα, πριν απ δο χρνια. Αυτ την παγκσμια κρση, αλλ και ελληνικ.

Κατανοομε απολτως τι υπρχουν τσοι που υποφρουν, που οργζονται. Μια αγορ, που οι εργαζμενοι και οι μικρομεσαες επιχειρσεις περνον πολ δσκολες στιγμς. Δημσιοι υπλληλοι και συνταξιοχοι, που εδαν τα εισοδματ τους να μεινονται. Μια να γενι, που φοβται τι δεν θα χει ευκαιρες.

Θα περσουμε, μως, μσα απ αυτ τη δσκολη διαδικασα, για να φθσουμε στην λλη κρη. Και ακριβς οι αποφσεις της 26ης Οκτωβρου, μας δνουν αυτ τη βση για το επμενο μεγλο λμα.

χουμε βεβαως και μια κοινωνα, που συνεχς παραπληροφορεται απ λους εκενους που δεν την αφνουν στιγμ σε χλωρ κλαρ, για να καταλβει τι χει συμβε, τι διακυβεεται, ποιες εναι οι επιλογς, οι ριμες επιλογς, και να αποφασσει και ο διος ο λας τι θλει.

πως πολ λογικ αναμνουν και οι εταροι μας, χρειζεται σοβαρτητα απ λο τον πολιτικ κσμο. Χρειζεται να ομονοσει και να δεξει την εντελς αυτονητη επιλογ μας, να κνουμε πρξη αυτ τη συμφωνα, να μενουμε στο ευρ, να ακολουθσουμε μια ευρωπακ πορεα, που θα στηρζεται απ ευρτερες δυνμεις, πως στηρχθηκε απ ευρτερες δυνμεις και σε λλες χρες, στην Πορτογαλα και την Ιρλανδα, ακμα και σε χρες που δεν χουν τα λεγμενα «πακτα στριξης», πως στην Ισπανα.

Αυτ, μως, λειπε απ τη χρα μας. λειπε αυτ τα δο δσκολα χρνια, τα πιο δσκολα των τελευταων δεκαετιν. Αυτ τη στιγμ της εθνικς κρσης, λειπε αυτ η στριξη, με κποιες εξαιρσεις, ομολογ, αλλ λειπε.

Γι' αυτ, δεν μποροσα παρ να υποχρεωθ να προτενω το δημοψφισμα. Διτι εν δεν αναλαμβνει ο πολιτικς κσμος τις ευθνες του, πρπει να πηγανει κανες και να ρωτ απευθεας τον Ελληνικ λα. Για μεση απφαση, χι για να μοιρσουμε διαφορετικ τις καρκλες. Να πρει θση και να αποφασσει ο λας.

μως, η σημεριν ημρα απδειξε τι η κοιν πορεα του πολιτικο κσμου, για την επτευξη αυτν των αυτονητων στχων, σως να εναι εφικτ. τι μπορομε να κνουμε λοι μαζ αυτ το βμα. Να δεξουμε τη βοληση και την αποφασιστικτητ μας. Και αν δεν συναινσουμε λοι, αν δεν δουλψουμε μαζ, πργματι, δεν θα τα καταφρουμε.

Εμαστε λοιπν διατεθειμνοι να υποφρουμε, χωρς να δσουμε τη μχη μαζ; εμαστε διατεθειμνοι να προχωρσουμε σε πρξεις, πνω στους στχους μας; Αυτ το λω απ την πρτη ημρα: η εθνικ εντητα εναι το πιο σημαντικ εργαλεο - πλο για να βγομε απ την κρση. Η συμμετοχ του λαο. Διτι πιστεουμε στο λα. Πιστεω προσωπικ στη Δημοκρατα και στην μεση Δημοκρατα. Το ξαναλω, γιατ γι' αυτ ζτησα και το δημοψφισμα, για να αποφασσουμε λοι μαζ τι θλουμε για την πατρδα. Για να εναι απφαση λων των Ελλνων το πο θα πμε και να εκφραστε κθε ελληνικ οικογνεια.

Πιστεω και εμπιστεομαι τον Ελληνικ λα. Και για πρτη φορ μετ το δημοψφισμα για τη μοναρχα, χουμε μια Κυβρνηση, να Υπουργικ Συμβολιο, ναν Πρωθυπουργ, που αποφσισε να εμπιστευθε τον Ελληνικ λα, να πρει μεσα την απφαση για το μλλον, σε να τσο καριο και ζωτικ ζτημα, πως η δανειακ σμβαση, οι αποφσεις που αφορον στο υπρογκο χρος, αλλ και οι διαρθρωτικς αλλαγς στη χρα. Αποφσεις, που εναι καθοριστικς για το μλλον, το δικ μας και των παιδιν μας.

Γι' αυτς τις αποφσεις, δεν θα θταμε στο δημοψφισμα τη συμμετοχ μας στο ευρ, πως χει ειπωθε και διαψευστε, και προ καιρο, αλλ και σμερα και χθες, που εχαμε ξαν αυτ την κουβντα, πως και στις αρχς του καλοκαιριο. Το δημοψφισμα θα θετε το ζτημα της δανειακς σμβασης, της απφασης της 26ης Οκτωβρου. Με τη θετικ του κφραση, το δημοψφισμα θα ταν η καλτερη απντηση σε λα τα σενρια εξδου της χρας μας απ το ευρ.

Μια απντηση της Αντιπολτευσης σ' αυτ την πρταση, θα μποροσε να ταν η στριξη του «ναι» στο δημοψφισμα. Γιατ ββαια, το ζτημα της εξδου μας απ το ευρ - και θλω να εμαι ειλικρινς με τους συναδλφους - εναι υπαρκτ. Και θα δναμε μαζ με το λα μια αποστομωτικ απντηση. Αλλ το ζτημα, επ της ουσας, δυστυχς υπρχει, χι λγω δημοψηφσματος, αλλ λγω βασικν ερωτημτων, αγαπητο συνδελφοι. χι σμερα, εδ και μνες συζητεται αυτ. Εκτς εν θλουμε να μην βλπουμε τις αλθειες. Και ταν αναφερμασταν και εδ, σ' αυτ την αθουσα, αλλ και σε δημσιες δηλσεις μας, στην πιθαντητα αυτς της εκδοχς, πολλο μας κατηγοροσαν για εκβιασμ. Κθε λλο, μασταν και εμαστε απλυτα ειλικρινες. Και αυτ, απλς, επιβεβαιθηκε και χθες.

Εν δεν εφαρμσουμε αποφσεις που, στο κτω - κτω, εμες, η Κυβρνηση, οι εκλεγμνοι του Ελληνικο λαο, διαπραγματευθκαμε και πραμε, και εμαστε υπερφανοι γι' αυτς τις αποφσεις, που εναι πατριωτικς και ευεργετικς, σο και αν σε κποια σημεα μπορε να υπρχουν διαφορς, εν δεν εφαρμοστον για το καλ της πατρδας, ττε πργματι θα γλιστρσουμε γργορα προς την ξοδο απ το ευρ.

Σε κθε περπτωση, μετ τη συμφωνα της 26ης Οκτωβρου για την Ελλδα και την Ευρωζνη, περμενα τι θα υπρχε ευρτερη στριξη, για λους αυτος τους λγους. Πολλο με ρωτον, «μα σας μεωσαν κατ 50% το χρος και υπρχει αρνητικ αντδραση γι' αυτ;». Διτι ειπθηκε τι αυτ εναι τραγικ, τι εναι καταστροφ. Για κποιους, πιθανς. χι για τον Ελληνικ λα, πντως. χι για τον Ελληνικ λα. Για κποιους, οι οποοι πργματι χουν συμφροντα, πιθανς ναι.

Για λους αυτος τους λγους, θλαμε την ευρτερη συμμετοχ και στριξη. Και επειδ ταν σωστ και ευεργετικ απφαση, αλλ και επειδ εναι φρνιμο και αποτελεσματικ να συμμετχουν στην εφαρμογ και στριξη αυτν των νων πολιτικν της χρας, σες περισστερες δυνμεις μπορον.

Αντιθτως, αυτ το οποο εισπρξαμε λοι, η Κυβρνηση, η Κοινοβουλευτικ μας Ομδα, απ τα υπεθυνα κμματα, ταν απ ρνηση μχρι και βρεις. Εν εχε υπρξει μια ξεκθαρη θση στριξης απ κμματα της Αντιπολτευσης, απ την Αξιωματικ Αντιπολτευση, δεν θα εχα καννα λγο να προτενω ως στατη λση το δημοψφισμα.

Το δημοψφισμα, το πρτεινα ακριβς για να εγγυηθ την πορεα της χρας μας στο ευρ, εμπιστευμενος εν τλει το νστικτο και τη σοφα του Ελληνικο λαο, πολ περισστερο απ το λεγμενο «πολιτικ κατεστημνο».

Σμερα, με τη να θση που διατπωσε ο κ. Σαμαρς, γινε - ελπζω και εξακολουθ να ελπζω - να πολ μεγλο πολιτικ βμα. Ο κ. Σαμαρς, με τη δλωσ του το μεσημρι, επε τι θα ψηφσει τη δανειακ σμβαση, προτενοντας ταυτχρονα τη συγκρτηση μιας μεταβατικς, πως την επε, κυβρνησης, για να οδηγηθομε σε εκλογς.

Εξφρασα την ικανοποησ μου για την απφαση της Νας Δημοκρατας να ψηφσει τη δανειακ σμβαση. Και επα και στο Υπουργικ Συμβολιο και στην Κοινοβουλευτικ Ομδα, τι τα λλα θματα που θεσε για τον σχηματισμ κυβρνησης και το χρνο των εκλογν, δεν μπορε κανες και δεν πρπει να τα απορρψει εκ των προτρων και να τα δεχθε εκ των προτρων. ρα, πρπει να συζητηθον, προφανς. Πρπει να καθσουμε και να τα συζητσουμε.

Δεν απκλεισα καννα θμα απ τη συζτηση, θλω να εμαι πολ καθαρς και πολ ειλικρινς. Οτε τη δικ μου θση. Και δεν εμαι γαντζωμνος σε καμα καρκλα. Αυτ το χω πει και το αποδεικνω καθημεριν, για το πολιτικ κστος που εγ προσωπικ φορτνομαι, για να θμα που δεν δημιοργησα εγ, αλλ δεν με ενδιαφρει.

Εγ εμαι τοιμος και χω πει τι δεν με ενδιαφρει οτε να επανεκλεγ. Εμνα, με ενδιαφρει να σσουμε την πατρδα. Να το ξρει αυτ ο κσμος.

ρα, λοιπν, ας συζητηθον λα. Και η σνθεση της Κυβρνησης, και οτιδποτε λλο. Αλλ ας συζητηθον. Δεν χρειαζταν αυτ η συζτηση; Να συζητσουμε. Εξ ουρανο θα πσει μια να Κυβρνηση; να παραιτηθε τσι μια Κυβρνηση; Εναι υπεθυνο αυτ; υπρχει κποια τοιμη κυβρνηση, που περιμνει;

Η θση μου εναι, επομνως, κρυστλλινη. μεσα να αρχσουν συζητσεις για τη συγκρτηση ενς ττοιου σχματος, ευρτερα αποδεκτο, ικανο, που να υπηρετε τις εθνικς ανγκες της δσκολης φσης της χρας και, μετ, χοντας διασφαλσει με το καλ την ομαλ πορεα της χρας - διτι αυτ εναι η υποχρωσ μας, αγαπητο συνδελφοι, δεν μπορομε να παξουμε εδ πρα - και την εφαρμογ της δανειακς σμβασης, πως σας τα ανλυσε και ο Αντιπρεδρος πριν απ λγο, να πμε σε εκλογικ διαδικασα.

μως, να πομε τσι τι παραιτεται μια Κυβρνηση, θα μποροσε να αφσει τη χρα ωλη. Να υπρξει να τρομακτικ κεν, αυτ την κρσιμη στιγμ. Μια ακυβερνησα. Για λγο, για πολ χρνο; Ξρετε τι, σε λλες χρες, ταν γνονται κυβερνσεις συνεργασας, μπορον να περσουν και μνες στη διαπραγμτευση.

Δεν λω τι αυτ πρπει να γνει εδ. Πρπει να γνει πολ γργορα, σο γνεται πιο γργορα. Αλλ δεν μπορομε σ' αυτ την περοδο να αφσουμε να κεν εξουσας. Ας το κνουμε λοιπν το γρηγορτερο, αλλ ας γνει σωστ, προσεκτικ, χωρς κινδνους για τη χρα.

Μπορ να σας πω τι υπρξαν δη θετικς, θετικτατες αντιδρσεις σε διεθνς εππεδο, αλλ και απ Ευρωπαους ηγτες, που κατλαβαν αυτ που ο καθνας ταν λογικ να καταλβει: τι δηλαδ νοιγε νας δρμος συνεννησης, που θα ενσχυε τις δυναττητες του Ελληνικο λαο να ολοκληρσει και να εφαρμσει τη συμφωνα, με βση το πλασιο των αποφσεων που πετχαμε στις 26 και 27 Οκτωβρου.

Αναρωτιμαι, η συναινετικ διθεση του κ. Σαμαρ κρτησε μνο λγες ρες; κουσα να επαναλαμβνει τις γνωστς αντιπολιτευτικς κορνες, εδα να παρνει την Κοινοβουλευτικ Ομδα της Νας Δημοκρατας απ την αθουσα, να αποχωρον για λλη μια φορ απ τη Βουλ.

Εν πρκειται να συνεργαστομε - και το πιστεω αυτ - σωστ, να χουμε αγαστ συνεργασα, χρειζεται να χτσουμε επιτλους προσεκτικ να νο κλμα εμπιστοσνης, διαλγου και κατανησης μεταξ μας. Να φγουμε απ τακτικισμος. Και αυτ, θλω να το υπηρετσω.

Εγ, κυρες και κριοι συνδελφοι, θα επιμενω στην ανγκη συνεννησης. Στην ανγκη να δσουμε λες μας τις δυνμεις, για να διασφαλσουμε τις αποφσεις που χουν ληφθε υπρ του Ελληνικο λαο.

Τον καλ ακμα και τρα να επανεξετσει τη θση του να επιβεβαισει τη θση του, να επανλθει ακμα και στην αθουσα, τουλχιστον να πρει μρος μεσα στη συζτηση αυτ, της συγκρτησης μιας Κυβρνησης, με την ευρτερη δυνατ στριξη. μεσα, σο γνεται γρηγορτερα. Να τοποθετηθε, με βση το εθνικ συμφρον, το συμφρον του Ελληνικο λαο.

Κυρες και κριοι, δο χρνια τρα, πρα τις πρωτοφανες αναταρξεις, κρατμε σταθερ το τιμνι σε μια δσκολη πορεα, αλλ εναι η μνη πορεα που εγγυται τι θα προστατεσουμε την ελληνικ οικογνεια απ τα χειρτερα, τι τα σχολεα και τα νοσοκομεα θα λειτουργσουν, τι ο μισθς του υπαλλλου και η σνταξη του συνταξιοχου θα καταβλλονται.

Η μνη πορεα που αλλζει την Ελλδα και την οδηγε στην Ελλδα που θλουμε. Που φεγει απ την Ελλδα των ελλειμμτων και οδηγε στην Ελλδα των πλεονασμτων. Στο πλενασμα αξιοπιστας, ποιτητας, δημιουργας και δικαιοσνης. Απ την Ελλδα που χρωστει παντο, την Ελλδα των επιτηρσεων, να πμε στην Ελλδα που δεν χρειζεται «δνειες» δυνμεις για να επιβισει, αλλ βασζεται στις δικς της δυνμεις, αυτοδναμη. Που αξιοποιε λα τα συγκριτικ της πλεονεκτματα - και εναι πολλ, οι νθρωπο της, ο πολιτισμς της, ο παραγωγικς της πλοτος, το ταλντο των Ελλνων, το μυαλ της νας γενις.

Η μετβαση απ την Ελλδα των ελλειμμτων, στην Ελλδα των πλεονασμτων, μπορε να εναι δσκολη, σως και οδυνηρ για πολλος, που συνθως εναι τα γνωστ υποζγια στην κοινωνα και στην οικονομα. Που καλονται, για μια ακμα φορ, να βλουν πλτη σε μια πρωτγνωρη εθνικ προσπθεια. Και το κνουν, με περσσευμα ψυχς και καρδις, για την πατρδα.

Γι αυτ και η γνοι μου εναι, πρτα απ' λα, σε κθε σκληρ εργαζμενο οικογενειρχη, επιχειρηματα, αγρτη. Εναι ο μισθοσυντρητος, ο νεργος, ο απμαχος της ζως, που ζει με λιγτερα απ ,τι δικαιοται.

Αυτ εναι η γνοι μου, αυτος θλουμε να προστατψουμε και αυτ η εθνικ προσπθεια αφορ πρωτστως σε αυτος. Γι αυτ, ζητμε την εθνικ συστρτευση. Διτι η απφαση της 26ης Οκτωβρου διαμορφνει να δεδομνα και η εφαρμογ της νες προοπτικς. Πρπει να υλοποιηθε το ταχτερο, χωρς να χαθε οτε μα ημρα. Χωρς να υπρξουν κεν, χωρς να υπρξουν πισωγυρσματα. Χωρς να δσουμε ευκαιρα σε οποιονδποτε, να αμφισβητσει τις δικς μας προθσεις και δυναττητες.

Εναι καθκον μας. Και η απφαση, ελπζω, της Νας Δημοκρατας, να στηρξει τη συμφωνα της 26ης Οκτωβρου, δημιουργε επσης να δεδομνα. Χαιρετζουμε αυτ την απφαση και πλι, ως μια να περοδο συνεργασας των πολιτικν δυνμεων στη χρα.

Γι αυτ ζητ, μως, και την ψφο εμπιστοσνης, για ναν παραπνω λγο: για να προχωρσουμε, με την ψφο εμπιστοσνης στην Κυβρνηση, χι μνο στα αναγκαα βματα για τη χρα, αλλ να προχωρσουμε μεσα και στην ναρξη των συζητσεων, χωρς να υπρχουν κεν, σε μια συνεργασα, που θα τχει, ελπζω, της ευρτερης πολιτικς στριξης.

Πιστεω τι η χρα μας πρπει να πει μπροστ. Πιστεω τι η χρα μας μπορε να πει μπροστ και θα πει μπροστ, εννοντας τις δυνμεις μας.

Ευχαριστ πρα πολ.

Η δευτερολογα (Σββατο, 5 Νοεμβρου 2011)

Αγαπητο συνδελφοι, εδ και 25 μνες, δωσα μια μχη νευ προηγουμνου, για να σωθε η χρα.

Μνος, απ λη την ηγεσα του πολιτικο συστματος. Με πολιτικ στριξη, τις δυνμεις του Πανελλνιου Σοσιαλιστικο Κινματος και της Κοινοβουλευτικς Ομδας του ΠΑΣΟΚ. Με πραγματικ στριξη, τους πολτες της χρας, τον αγνα τους, τις προσπθεις τους. Με μια πολιτικ πραγματικτητα στην Ελλδα, ζοφερ. Με μια Αντιπολτευση, δυστυχς, ανεθυνη και φυγπονη. Και με να ευρτερο κομμτι του πολιτικο συστματος, που το μνο που το ενδιαφρει εδ και καιρ, εναι η επιβωση του παλαιο συστματος.

Ζσαμε και πολλ λσπη. Γιατ γιναν και τραγικ λθη σε αυτ τη χρα, απ πολλς Κυβερνσεις. Αποκορφωμα, μως, η προηγομενη Κυβρνηση και η πενταετα της Νας Δημοκρατας - και αυτ πληρνουμε σμερα.

Ας μιλσουμε με ειλικρνεια.

Μπως εγ διπλασασα το χρος, μπως ταν η Να Δημοκρατα; Μπως εγ φησα λλειμμα 36 δις ευρ, μπως ταν η προηγομενη Κυβρνηση; Μπως εγ και εμες εκτοξεσαμε τα ελλεμματα, μπως τρα μειθηκαν τα ελλεμματα; Γιατ αυτ που ζουν οι λληνες πολτες, μια πρωτγνωρη δοκιμασα, κποιοι θλουν να τα ξεχσουν.

Γι' αυτ τρχουμε. Γι' αυτ τρχουμε απ χρα σε χρα, απ πρωτεουσα σε πρωτεουσα, απ συνντηση σε συνντηση, πρτος εγ, αλλ και οι συνδελφοι Υπουργο, εδ και μνες. Αυτ εναι η αλθεια, κριοι συνδελφοι. Πληρνουμε το λογαριασμ δεκαετιν αμεριμνησας, λακισμο, ανομας, αδιαφνειας, διαπλοκς, πελατειακν σχσεων, αδιαφορας για το δημσιο συμφρον.

Λοιπν, μαζεω επ 24 μνες λα αυτ τα σπασμνα.

Εμαστε, μως, υπερφανοι γιατ, μετ απ πολλος μνες δοκιμασας, περιπτειας, προσπθειας, θυσιν, η χρα μας πτυχε στην πρσφατη Σνοδο Κορυφς μια συμφωνα, καθοριστικς σημασας για το μλλον μας. Το μεσο μλλον, αλλ και τα επμενα χρνια και τις μελλοντικς γενις.

Μια συμφωνα, που μας παρχει ασφλεια και σιγουρι, που εγγυται την παραμον μας στο ευρ, που εγγυται τι θα χουμε τα επμενα χρνια τους απαρατητους πρους για τη λειτουργα του κρτους, για τους μισθος και τις συντξεις, που απειλθηκαν απ μα πιθαν χρεοκοπα. Και πολ περισστερο, μια συμφωνα, που μας επιτρπει - αν εμες κνουμε αυτ που πρπει - να διαγρψουμε να πολ μεγλο μρος του χρους μας, μσα στους επμενους μνες, που μας επιτρπει να καταβλουμε τα επμενα χρνια πολ λιγτερους τκους για τα δνεια του παρελθντος, που κνει τη διαδρομ μας πιο εκολη τα επμενα χρνια και μας επιτρπει να δσουμε λες μας τις δυνμεις πια, για να χτσουμε την Ελλδα της δημιουργας και της ανπτυξης.

Επειδ πολλ κινδυνολογικ και ανεθυνα λγονται, ακμη και τρα, θλω να διαβεβαισω για λλη μια φορ τους λληνες πολτες:

Με τη συμφωνα αυτ, δεν υπρχει καννα πρβλημα με τις καταθσεις. Αντιθτως. Και με την παραμον μας στο ευρ, εναι πιο εγγυημνες. Με τη συμφωνα αυτ, δεν υπρχει καννα πρβλημα με τα Ασφαλιστικ Ταμεα. Αντιθτως, θα εναι πιο ερωστα, διτι η χρα μας θα βγει πιο γργορα απ την κρση και οι προπολογισμο μας θα χουν περισστερες δυναττητες.

Η συμφωνα αυτ, δεν συνεπγεται σε καμα περπτωση μεωση των μισθν κατ 50% - που ακοω - των συντξεων, πως πολλο διαδδουν ακμη και σμερα.

Η συμφωνα αυτ, μας δνει μια τερστια ευκαιρα, σως την τελευταα, να ξαναχτσουμε τη χρα μας σε νες, γερς βσεις. Η συμφωνα αυτ, δεν πρπει να πει χαμνη, δεν μπορε να πει χαμνη. Διαφορετικ, θα εμαστε ιστορικ υπλογοι.

Η συμφωνα αυτ, πρπει να διασφαλιστε και να τεθε σε εφαρμογ, τους επμενους μνες. Αυτ εναι το ψιστο καθκον λων μας. Αυτ εναι το ψιστο συμφρον λων μας. Αυτ εναι η απλυτη εθνικ προτεραιτητα. Και χαρομαι, χαρομαι ειλικριν, που λο και περισστεροι αναγνωρζουν πσο σημαντικ εναι αυτ η συμφωνα. Και κυρως, χαρομαι για το καθοριστικ βμα που κανε η Αξιωματικ Αντιπολτευση, με τη δσμευση τι θα την υπερψηφσει.

Γιατ, αγαπητο συνδελφοι, χρειζεται σμερα η ευρτερη συνεργασα και στριξη των κομμτων; σως το κατανοετε, αλλ θλω να επαναλβω κποια αυτονητα. Γιατ να επιδικω αυτ τη συνεργασα, εδ και καιρ;

Γιατ οι αλλαγς που κνουμε στη χρα μας εναι ιστορικς. Απαιτον, χι μνο την ανοχ, αλλ τη συμμετοχ των πολιτν. ταν δεν αναλαμβνουν λα τα κμματα τις ευθνες τους, πσο μλλον ταν κατηγορον και λοιδορον, ταν χρησιμοποιον φρσεις του τπου «προδτες, πινια», δνουν το ηθικ δικαωμα σε σημαντικ μρος του λαο, που αυτο εκφρζουν, να απχει να μπλοκρει να απορρπτει ακμα και τα αυτονητα, πως την υποχρωση να πληρνονται οι φροι.

Δνουν το σνθημα ακμα και της παρατησης, του μταιου κθε προσπθειας. Χρησιμοποιον τον πραγματικ πνο - γιατ εναι πραγματικς ο πνος - του Ελληνικο λαο, για να σταματσουν τις πιο αυτονητες αλλαγς και μεταρρυθμσεις, ακμα και τις βασικς καθημερινς υποχρεσεις.

Και αυτ προκαλε ανομα. Και η ανομα αυτ, τελικ, πηγανει τη χρα στην αυθαιρεσα και τη βα, στην πλωση και τη σγκρουση. Και η ανομα αυτ, χτυπ πολ περισστερο τον αθο, τον καλοπληρωτ, τον πιο αδναμο. Βοηθ, μως, τον ισχυρ, τον παργοντα και τον προνομιοχο.

Επιτλους, να βλουμε καννες σε αυτ τη χρα, για να προστατψουμε το λα, τον πολτη, και χι να επιτρπουμε την ανομα, για να μπορε να ξεφεγει ο ισχυρς και ο κθε παργοντας. Γιατ αλλις, αδυνατζουν οι θεσμο και οι νμοι, που προστατεουν τελικ τα ανθρπινα και κοινωνικ δικαιματα του πολτη.

Εν ταν τα κμματα συνεργζονται, στλνουν ενιαο μνυμα για το καλ της χρας.

Φλες και φλοι, εν αυτ η δσκολη κατσταση αντιμετωπιζταν απλ με αλλαγ πολιτικς, ττε θα ταν εκολα τα πργματα. Πρπει, μως - και αυτ φανεται να το κατανοε σμερα η Να Δημοκρατα - να περσουμε απ την Ελλδα των ελλειμμτων, την Ελλδα της αναξιοπιστας, την Ελλδα της αδιαφνειας, την Ελλδα του «Δεν πληρνω», στην Ελλδα των πλεονασμτων, στην Ελλδα της αξας, στην Ελλδα του κρους και της αξιοπιστας, στην Ελλδα των εξαγωγν προντων ποιτητας και πρσινης ανπτυξης, στην Ελλδα της ευνομας, στην Ελλδα του «Εκπληρνω τις υποχρεσεις μου, για να προστατεσω τα δικαιματ μου». Υποχρεσεις, που αφορον τσο στην καθημεριντητ μας, σο και στη συμμετοχ μας στο ευρ.

Το μγεθος του εγχειρματος ξεπερν το μγεθος οποιουδποτε κμματος μεμονωμνα. να απλ παρδειγμα, με το νο εθνικ φορολογικ νομοσχδιο: μπορομε περισστερα κμματα και ηγεσες, να στηρξουμε να δκαιο και διαφανς σστημα αλλ, παρλληλα, αντ να καλομε το λα σε απειθαρχα, να ενημερσουμε τον λληνα πολτη για τη σημασα που χει να χτυπσουμε τη φοροδιαφυγ, που τελικ ο διος πληρνει. Ποιος πληρνει τη φοροδιαφυγ; Ο αδναμος και η μεσαα τξη αυτς της χρας. Αυτ πρπει να σταματσει. Ττε θα χουμε πολ μεγαλτερες πιθαντητες να πετχει να παρμοιο νομοσχδιο.

Αλλ μχρι σμερα, αγαπητο συνδελφοι, δο χρνια τρα, εμες, η Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ, σηκσαμε τον σταυρ αυτ. Με πρωτοφαν συνασθηση του ιστορικο μας χρους. Σηκσαμε να σταυρ, εν δεν μας ανκε η ευθνη για τα πρσφατα ελλεμματα και χρη, ακμα και για την αναξιοπιστα της χρας. Σηκσαμε το σταυρ της προσπθειας να αλλξουμε τα πντα - κθε πρβλημα, κθε κακ λειτουργα - που συσσωρετηκαν τις τελευταες δεκαετες.

Να χτυπηθομε με κθε κατεστημνο, ετε ταν απναντ μας, ετε βρισκταν ακμα και στα δικ μας σπλχνα, με την ελπδα χι να κατατροπσουμε, αλλ να μεταμορφσουμε συνειδσεις, νοοτροπες και πρακτικς. λα αυτ, που μας εχαν πληγσει ως λληνες και Ελληνδες.

πως επα, μως, δεν αρκε μια Κοινοβουλευτικ Ομδα και πλειοψηφα. Αυτς ο θλος χρειζεται μια ντιμη και ευρτατη στριξη. Και αυτ μποροσε να επιτευχθε με δο τρπους:

Ο νας τρπος ταν το δημοψφισμα, η βοληση του Ελληνικο λαο, που βεβαως θα εχε το δικαωμα και να απορρψει αυτ το πργραμμα, αυτ τη διαδρομ, με τις ποιες γνωστς συνπειες, αλλ θα ταν μια γνσια δημοκρατικ λακ επιλογ - «ναι» «χι».

Προσωπικ, θεωρ τι ταν σγουρο το «ναι». Γιατ; Γιατ πιστεω βαθι, τι εναι προς το συμφρον του Ελληνικο λαο αυτ το πακτο αποφσεων. Και γιατ πιστεω βαθι, τι ο Ελληνικς λας ξρει να κρνει αυτ που εναι καλτερο για τον διο. Θα ταν λυτρωτικ και για τον διο να αποφασσει εκενος, χι εμες, οτε οι εταροι μας.

να σχλιο. Εναι περεργο που λα τα κμματα της Αντιπολτευσης, παρ τις πολ διαφορετικς προσεγγσεις, ταν απναντι. Μιλοσαν για «τυχοδιωκτισμ». Η προσφυγ στην μεση Δημοκρατα, λοιπν, μια συνταγματικ πρβλεψη της Δημοκρατας μας, θεωρεται απ κποιους τυχοδιωκτισμς.

Τι φοβντουσαν; Αν φοβντουσαν τι θα απρριπτε ο λας τη συμφωνα, ττε θα πρεπε οι διοι να θλουν να την ψηφσουν στη Βουλ. Κτι που δεν δλωναν, μως, τουλχιστον μχρι χθες. Αν αυτ ταν η θση τους, δηλαδ θετικ, ττε γιατ να μην στηρξουμε ακμα και απ κοινο το «ναι», σε μια μεγαλειδη για την Ελλδα και την Ευρπη απφαση Δημοκρατας.

Απ την λλη, αν φοβντουσαν κποιοι τι θα υπερψηφιζταν η συμφωνα απ το λα, ττε φοβντουσαν, απλ επειδ δεν θα μποροσαν να εκπροσωπον τις λακς δυνμεις, ενντια σ' αυτ την «κατοχικ συμφωνα» - πως την χαρακτηρζουν - γιατ πολ απλ θα εχε εκφραστε ο Ελληνικς λας κυραρχα, δημοκρατικ, ελεθερα.

Τι φοβντουσαν, λοιπν; τι θα χαναν τη διαμεσολβησ τους, το προνμιο να λνε τι εκφρζουν οι διοι την πραγματικ βοληση του Ελληνικο λαο.

Και εν μας κατηγοροσαν, τι εμες ακομε τα κελεσματα των ξνων, μλις πραμε αυτ τη δημοκρατικ απφαση, που συντραξε την Ευρπη και τις αγορς, μια απφαση που λεγε ευθως στις αγορς, «ακοστε, υπρχει και ο Ελληνικς λας, που τελικ πρπει να αποφασσει», πολλο απ τη Δεξι και απ την Αριστερ, μας κατακερανωναν, τι ενοχλσαμε τους εταρους μας και πεσαν και τα Χρηματιστρια!

Περισσεει, λοιπν, η υποκρισα, κριοι συνδελφοι.

Πρπει επσης να πομε, επιτλους, και πρπει και το G-20 να πει επιτλους, «ναι, υπρχουν οι αγορς, αλλ πρτα απ' λα υπρχουν οι λαο».

Αυτ εναι να μνυμα, το οποο εμες πρπει να περσουμε.

Επιστρφω, μως, στην κριτικ που δχομαι. Τρα, κποιοι επλεξαν να φωνξουν, να διαμαρτυρηθον τι επλγη το κρος του πολιτικο συστματος απ τις δικς μου πρωτοβουλες, τι η ασφαλς πορεα της χρας στο ευρ κινδυνεει απ την διαχεριση αυτν των ημερν.

Δεν τους εδα, μως, να φωνζουν, ταν μπαιναν τα θεμλια της κρσης. ταν επικρατοσε η ανομα, η ψηφοθηρα, ο λακισμς, η ατελεωτη υποκρισα, η εξαπτηση του πολτη, ταν βουλευτς χρηματοδοτονταν απ επιχειρηματες, ταν το κρτος μοραζε αφειδς χρμα, ταν η σπατλη εχε γνει το κριο εργαλεο πολιτικς, κποιοι απ την Αντιπολτευση, εδ και μνες, καναν μηδενιστικ κριτικ για τα πντα.

Μλησαν ποτ, μως, προηγουμνως, για τις ευθνες που χουν και προσωπικ, τσα χρνια που κυβρνησαν και οδγησαν τη χρα στην παρακμ; Ως Υπουργο, παλαιτερα, τι καναν; Πσο λλαξαν το κρτος; Πσα ελλεμματα δημιοργησαν; Πσοι φλοι τους διορστηκαν σε ολκληρο το Δημσιο;

Αφο θλουν να τα συζητσουμε, ας τα συζητσουμε ανοιχτ.

Κποιοι παραιτονται. Δεν θυμμαι να παραιτθηκαν, ταν η Ελλδα πνιγταν απ την οσμ της διαφθορς. Δεν θυμμαι να παραιτθηκαν να μλησαν, ταν στη χρα καναν κουμντο οι διφοροι «χορηγο». Ββαια, ττε ταν Υπουργο. Δεν θυμμαι ττε να απλλαξαν το κρτος απ τη γραφειοκρατα, το ρουσφτι και τη διαφθορ. Ττε, μως, λα κυλοσαν ομαλ, κυρες και κριοι συνδελφοι, γιατ υπρχαν εκολα δανεικ. Και με αυτ, κποιοι καναν μικροπολιτικ, που σμερα την πληρνει ο Ελληνικς λας.

Σε μερικος, εναι δσκολο να μιλνε ειλικριν στους πολτες. Να τους πουν τι, «σα ξραμε, τελεωσαν». Να τους πουν τι η συμμετοχ μας στην Ευρωπακ νωση, στο ευρ, δεν συνεπγεται μνο δικαιματα, αλλ και υποχρεσεις.

Αλλ επειδ, συνδελφοι, εμες θλουμε να γυρσουμε σελδα και να πμε μπροστ, θλουμε λη αυτ η αντιπαρθεση, η οποα γνεται για το παρελθν, να χει να τλος και να ανοξουμε μια να σελδα.

Αγαπητο συνδελφοι, στην πολιτικ μου ζω, κανα πντα να βμα μπροστ, αναλαμβνοντας το κστος και παρνοντας το ρσκο, αλλ πντοτε με γνμονα το συμφρον της Δημοκρατας, της πατρδας και του πολτη. Και κθε φορ, κουγα τα «σχολιαν» μου! Κθε φορ, κουγα τι εμαι ανεθυνος, επικνδυνος.

Το θυμμαι, ταν μλησα υπρ της ελεθερης ραδιοφωνας και επισκφθηκα τον σταθμ του ττε Δημρχου, Μιλτιδη βερτ. Τα κουσα. ταν νομοθετοσα το Ανοιχτ Πανεπιστμιο και το «I.B.», μουν ανθλληνας. ταν μλησα για την ανγκη να απελευθερσουμε τα Πανεπιστμια απ το κρτος και να μπορον να γνουν μη κερδοσκοπικ, μη κρατικ Πανεπιστμια. ταν επα να μην φυλακζουμε εκενους που εναι χρστες ναρκωτικν, αλλ να τους θεραπεουμε και να πμε σε μια αποποινικοποηση ουσιν, πως της κνναβης. Και βεβαως, τα κουσα.

ταν μσα στο Κνημ μου, επα διαφνεια, για να μπανουν τα Μσα Ενημρωσης στις Κεντρικς μας Επιτροπς και να ψηφζονται οι σνεδροι με διαδικασες κλπης, κποιοι με κατηγρησαν τι προωθ κλπικο κμμα.

ταν πρτεινα να εκλγεται ο Πρεδρος του κμματος απ τον πολτη, πολ φοβθηκαν και μιλοσαν για παρωδα. Σμερα, η πρακτικ αυτ υιοθετεται απ κμματα σε λη την Ευρπη και χι μνο, αλλ και απ την Αξιωματικ Αντιπολτευση.

ταν νομοθετοσα το εγγυημνο ποσοστ των μουσουλμανοπαδων στην Τριτοβθμια Εκπαδευση, πολλο εξφρασαν φβους. Σμερα, εναι βασικς πυλνας της νταξς τους στην κοινωνα μας.

ταν κουβαλοσα ναν υπολογιστ και μιλοσα για το Διαδκτυο, ως μια επανσταση για τη Δημοκρατα και τη διαφνεια, πολλο γελοσαν. Και μως, σμερα, εφαρμζουμε ηλεκτρονικ τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και φρνουμε το «Ψηφιακ Σχολεο» στο μαθητ.

ταν μλησα για μεση εκλογ του Προδρου της Ευρωπακς νωσης, επαν «αυτς εναι εκτς τπου και χρνου». Σμερα πια, συζητεται σοβαρ.

ταν ξεκνησα το νοιγμα προς την Τουρκα, μουν και πλι προδτης. Σε λγο καιρ, μως, λοι χαιρτισαν τις πολλς συμφωνες με τη γετονα χρα. Και παρ τις δυσκολες, χουμε εδ και 11 χρνια μια καλτερη σχση, χωρς επικνδυνες συγκροσεις.

ταν παλψαμε για το Ελσνκι και την νταξη της Κπρου στην Ευρωπακ νωση, λγοι το πστευαν. γινε πραγματικτητα.

χι, λα αυτ δεν ταν τυχοδιωκτισμς. ταν μια απλ απφαση: να μην μενω στα τετριμμνα, να μην μενω στις νρμες της συντρησης, να σπω ταμπο, για το καλ του τπου.

πως και σπω ταμπο με το δημοψφισμα. Να φγουμε απ τις παραδσεις του βυζαντινισμο, να πμε στις παραδσεις τις αρχαιοελληνικς, της μεσης Δημοκρατας. Και ας φοβηθε το πολιτικ κατεστημνο. Και ελπζω τι θα ρθει η στιγμ, που δεν θα φοβται η καθεστηκυα τξη την μεση φων του λαο, τη συμμετοχικ Δημοκρατα.

Επα τι εμαι αντιεξουσιαστς στην εξουσα. Και αν δεν μενω στην εξουσα, τουλχιστον, θα παραμενω αντιεξουσιαστς, με γνμονα το δημσιο συμφρον.

Για τον διο λγο, εμαι θιαστης της εθνικς συνεργασας. Γιατ σπμε κατεστημνες γραμμς και αντιπαραθσεις, για το καλ του τπου. Και το χω αποδεξει. Στο Υπουργεο Παιδεας και στο Υπουργεο Εξωτερικν, διαμρφωσα διακομματικς Επιτροπς, επεδωξα πντα τη συνεννηση στους τομες αυτος, και ως Αντιπολτευση, και ως Συμπολτευση.

Γι' αυτ και σμερα πιστεω σε αυτ την εναλλακτικ, ως μια μεγλη προοπτικ της χρας, του πολιτικο μας συστματος. Ως κμματα, να ξεφγουμε απ τις στενς μας κομματικς επιδιξεις, για το συμφρον της πατρδας.

Ναι, χουμε διαφορς, ιδεολογικς και πολιτικς. χουμε μως και συνεδηση για τις επιταγς της εποχς, για τις προτεραιτητες της πατρδας, μσα σε να δσκολο διεθνς πεδο. Και η συνεργασα, αυτς τις προτεραιτητες μπορε να τις υπηρετσει καλτερα.

Θα μιλσω για τη συνεργασα, αλλ πρτα θλω να πω λγα λγια για μια τρτη εναλλακτικ που χει συζητηθε, την προσφυγ στις κλπες. Ο κ. Σαμαρς ζητ το ταχτερο δυνατ εκλογς και, ως κπτωση, δχεται μια μεταβατικ κυβρνηση, περιορισμνης εντολς, το πολ για 6 εβδομδες.

μως, αγαπητο συνδελφοι, θλω με ειλικρνεια να πω τι, αυτ τη στιγμ, οι εκλογς δεν ισοδυναμον απλς με καταστροφ, αλλ δεν μπορον να γνουν, δεν θα πρεπε να γνουν, για πολ πρακτικος λγους συμφροντος του Ελληνικο λαο και της πατρδας.

Αν πηγαναμε σε εκλογς μεσα, χωρς να διασφαλσουμε την εφαρμογ της συμφωνας στη χρα μας, η 6η δση των 8 δις ευρ θα ταν στον αρα, λη η δσμη των αποφσεων της 26ης Οκτωβρου και το νο πργραμμα στριξης των 130 δις θα ταν στον αρα, διτι η υποχρωσ μας εναι να ξεκινσουμε μεσα τις διαπραγματεσεις με τους εταρους μας και να καταρτιστε το νο πργραμμα στριξης.

λα αυτ που πρπει να κνουμε, ξεκινντας μεσα τις διαπραγματεσεις για τη μεωση του δημοσου χρους κατ 100 δις ευρ, θα ταν στον αρα. Η στριξη του τραπεζικο συστματος, που απαιτε λλα 35 δις ευρ, θα ταν στον αρα. Το διο και η επμενη δση, η 7η δση, που πρπει να καταβληθε μχρι τα τλη Φεβρουαρου, η οποα δεν χει ψος 8 δις ευρ, χει ψος 80 δις ευρ, γιατ αυτς θα εναι οι ταμειακς μας ανγκες - τα 30 δις για να στηριχθον οι Τρπεζες με την επανακεφαλαιοποησ τους, τα 30 δις προκειμνου να μπορσουμε να οργανσουμε το λεγμενο «PSI», την ιδιωτικ συμμετοχ, και να κερδσουμε 100 δις ευρ, και λλα 20 δις ευρ για τις ταμειακς ανγκες.

Τλος, θα κλεινε και η Βουλ για πολλς εβδομδες, μχρι να γνουν οι εκλογς και μχρι να πρει ψφο εμπιστοσνης η να κυβρνηση, ετε υπρχε αυτοδυναμα, ετε βρισκταν να συμμαχικ σχμα.

Με αποτλεσμα, χι μνο να μην μπορομε να ψηφσουμε αυτ που πρπει για να εφαρμοστε η συμφωνα, αλλ να μην μπορε καν να καταρτιστε και να ψηφιστε ο προπολογισμς του 2012, για να συνεχιστε η λειτουργα της χρας.

Ξρει ο κ. Σαμαρς, η Να Δημοκρατα τι, αν δεν γνουν λα αυτ, μσα στις επμενες εβδομδες, δεν θα κερδσουμε - το τονζω αυτ, δεν θα κερδσουμε - τη μεωση των τκων για το 2012, κατ 5 δις ευρ. Θυμζω τι τα 5 δις ευρ εναι σχεδν λο το πολυνομοσχδιο που ψηφσαμε. Ποιος θα πληρσει αυτος τους τκους των 5 δις; Οι λληνες φορολογομενοι.

Η λση εναι μα: να στηρξουμε διακομματικ αυτ τη συμφωνα, που εναι για το καλ της χρας. Εδ και τρα. Να υπρχει Κυβρνηση ισχυρ, χι με εκλογς, που θα μποροσαν να οδηγσουν τη χρα στη χρεοκοπα στην καταστροφ. Και οι εκλογς να γνουν, αμσως μλις η κατσταση ομαλοποιηθε για τη χρα και χουμε ολοκληρσει αυτς τις συγκεκριμνες υποχρεσεις. Ττε, ναι, να πμε μεσα σε εκλογς.

Τα βματα που χουμε μπροστ μας εναι ξεκθαρα:

Πρτον, επιβεβαινουμε προς τους εταρους μας τι η Ελλδα θα κνει αμσως, χωρς καθυστρηση, λα σα πρπει να γνουν για την εφαρμογ της απφασης της 26ης Οκτωβρου.

Δετερον, δηλνουμε διακομματικ τι το πακτο θα στηριχθε με ευρτερη πολιτικ στριξη και με ειλικριν προσπθεια σχηματισμο Κυβρνησης συνεργασας.

Τρτον, η ψφος εμπιστοσνης της Βουλς προς την Κυβρνηση, εναι εντολ για τη διαμρφωση της ευρτερης δυνατς πολιτικς συμφωνας και μιας αντστοιχης Κυβρνησης, που θα ολοκληρσει τις διαδικασες εφαρμογς της απφασης της 26ης Οκτωβρου.

Τταρτον, διασφαλζουμε το ταχτερο δυνατ την εκταμευση της 6ης δσης των 8 δις ευρ.

Πμπτον, ζητομε να ξεκινσουν αμσως οι διαπραγματεσεις με την Τρικα για την οριστικ διαμρφωση του νου προγρμματος, δηλαδ της νας δανειακς σμβασης των 130 δις ευρ, προκειμνου να υπερψηφιστε στη Βουλ με αυξημνη πλειοψηφα τουλχιστον 180 - γιατ χι και περισσοτρων - βουλευτν.

κτον, διαμορφνουμε το νομικ και χρηματοοικονομικ πλασιο για το λεγμενο «PSI», στε να οδηγηθομε στη μεωση του ελληνικο δημσιου χρους κατ 100 δις ευρ, δηλαδ 50% του ΑΕΠ, μσα στους επμενους 5 μνες.

Ταυτχρονα, πως επα, μεινεται και το ετσιο κστος εξυπηρτησης, δηλαδ, το 2012, θα χουμε μεωση 5 δις ευρ και λλα 9 δις ευρ το 2013 και 2014.

βδομον, να ολοκληρωθον λες οι διαδικασες, σμφωνα με το χρονοδιγραμμα της απφασης της 26ης Οκτωβρου, ως τις αρχς του 2012, στε να εξασφαλσουμε 100 δις ευρ νο δνειο και 30 δις ευρ για χρηματοδτηση του PSI, και να χουν δοθε στην Ελλδα, με βση το νο πργραμμα, τα 80 δις ευρ για την κλυψη των αναγκν μας.

Αυτ το πακτο, τελικ, πρπει να κριθε απ τον Ελληνικ λα αφο θα χει υλοποιηθε, γιατ μπορε να βλει την Ελλδα σε μια να τροχι και να δσει ξαν στους λληνες το δικαωμα να ελπζουν.

Και θλω να πω σε κθε λληνα πολτη, πως αυτ η Κυβρνηση, παρ την ασφυκτικ πεση και την κρση, μσα στην οποα πρεπε να διαχειριστομε τις συμφωνες και τις διαπραγματεσεις, δεν ασχολθηκε μνο με την κρση. Δεν ασχοληθκαμε μνο με τα 240 δις ευρ που φραμε στη χρα, με τα 100 δις ευρ χρους που θα διαγρψουμε.

Κναμε πργματα, που δεν χουν ξαναγνει στη χρα, θετικ για τον πολτη, αλλζοντας το κρτος. Περσαμε τον «Καλλικρτη», κψαμε τον ομφλιο λρο του πελατειακο συστματος, με τις προσλψεις μσω ΑΣΕΠ. Αλλξαμε το ασφαλιστικ μας σστημα, για να εναι διασφαλισμνες οι συντξεις για τις επμενες γενις. Φραμε τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», για να ξρουν λοι οι πολτες πο πνε τα χρματ τους. Τολμσαμε να φρουμε να νο πλασιο λειτουργας των Πανεπιστημων μας, που να εγγυται καλτερη μρφωση, καλτερο μλλον και εφδια για τα παιδι μας.

Κναμε επσης μεγλες και πρωτοφανες αλλαγς στη δημσια υγεα. Υπρχει αυτ τη στιγμ να ολκληρο πργραμμα αλλαγν - στην πρωτοβθμια υγεα, στη μεωση του κστους της φαρμακευτικς δαπνης, στην απεξρτηση απ τα ναρκωτικ, στο πργραμμα χοργησης μεθαδνης.

Ξεκνησε η ηλεκτρονικ συνταγογρφηση. Ανοξαμε τα κλειστ επαγγλματα. Οι εταιρεες πλον ιδρονται σε μια μρα. Διπλασισαμε την ισχ της προερχμενης απ φωτοβολτακ ενργειας. Ο τουρισμς μας θα ξεπερσει φτος λα τα ρεκρ. Οι εξαγωγς μας, επσης.

Ξεκνησαν πρσφατα να φανονται τα αποτελσματα της αταλντευτης θσης μας να τελεινει η ανομα και η διαφθορ στη χρα, βζοντας το μαχαρι βαθι. Ναι, τολμσαμε. Στη φοροδιαφυγ, στο ποδσφαιρο, στις περεργες συναλλαγς ορισμνων χρεοκοπημνων επιχειρσεων με τις Τρπεζες. Για πρτη φορ, απολθηκαν απ το ΕΣΥ γιατρο λγω διαφθορς. Για πρτη φορ, συνελφθησαν οι υπατιοι για τη λαθρεμπορα καυσμων.

Αυτ και πολλ ακμη, κανε αυτ η Κυβρνηση. Και ρωτ, ειλικριν, κθε μλος του Κοινοβουλου: εναι κανες εδ, που θεωρε τι αυτ εναι ργο εθνικς προδοσας; Και θλω, με το χρι στην καρδι, να αναρωτηθετε λοι σας δο πργματα: πσο αυτονητα ταν αυτ, λα αυτ τα χρνια, για τη χρα μας; Αλλ και γιατ δεν γινντουσαν;

Τολμσαμε, κυρες και κριοι συνδελφοι. Τλμησε η Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ. Τλμησε η Κυβρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και τα κναμε αυτ, χι για τους εαυτος μας, αλλ για την πατρδα.

Τρα, μως, εναι η ρα να συνεργαστομε. Με καλ προαρεση και με ασθημα εθνικς ευθνης, κτι που, πως χω πει, εναι βαθι πστη μου, πγια προσωπικ μου αρχ. Επεδωξα αυτ τη συνεργασα πντα στη ζω μου, να γεφυρνουμε τις διαφορς μας μσα απ το διλογο, την προσπθεια.

Μλησα για συνεργασα προεκλογικ. Μιλοσα συνεχς για την ανγκη εθνικς συστρτευσης, μετεκλογικ. Επεδωξα ακμα και Κυβρνηση εθνικς συνεργασας τον Ιονιο, δεχνοντας τι το τελευταο που με νοιζει εναι η καρκλα.

Το χω πει, το ξαναλω, το χω πει εδ, το λω και στο εξωτερικ: δεν με ενδιαφρει εν εγ δεν ξαναεκλεγ.

Η ττε προσπθεια δεν ευοδθηκε. Δεν θα μπω στη φιλολογα, του γιατ. μως, σμερα, η χρα φτασε στην ανγκη να κνουμε μια να προσπθεια. Καλπιστα και καλοπροαρετα, πνω σε μια βση που θα δημιουργσει εμπιστοσνη.

Και αν, αγαπητο συνδελφοι, με τις πρξεις μου, μπορ να συμβλω, δεν θα διστσω στιγμ να κνω αυτ που πρπει. Ποτ μου δεν εδα την πολιτικ ως επγγελμα. Αν βρσκομαι εδ, εναι γιατ πιστεω τι μπορ να προσφρω στο κοιν καλ, στο σνολο, στην πατρδα μας, στο συννθρωπ μου, ακμα και ταν δεν το βλπει και μου κνει κριτικ.

Και με τις πρξεις μου, θλω να στελω να καθαρ μνυμα: ελπζω να συμβολσουν αυτς οι πρξεις μου μια διαφορετικ εικνα και κουλτορα στην πολιτικ μας ζω, στον πολιτικ κσμο της χρας, στα ΜΜΕ, αλλ και για τον πολτη της χρας, τι ναι, και ο πολιτικς, ετε εναι Βουλευτς, ετε εναι Πρωθυπουργς, κοιτ πρτα το συμφρον του τπου. Εναι λληνας, που πονει τον τπο. τι η πολιτικ και οι πολιτικο δεν εναι κυνικο. Υπρχει πστη, υπρχουν αξες που ο καθνας μας κουβαλ. τι τελικ, δναμη εναι να υπηρετε κανες τις αξες του, εν εναι αδυναμα η δθεν καπατσοσνη και η ντριγκα στην πολιτικ ζω.

Με τις πρξεις μου, θλω να συμβολσω τι ναι, μπορομε να κνουμε και θυσες για το γενικ καλ. Ο καθνας μας, να βγει απ τον ιδιωτικ του χρο, και να βρεθομε στον κοιν μας χρο, στις πλατεες, στις γειτονις, και πλι μαζ για το κοιν καλ.

Αν βοηθσω στο να συνειδητοποισουμε λοι τι ναι, εναι μια συλλογικ, πατριωτικ μας υποχρωση, εναι υποχρωση αλληλεγγης να πληρνουμε τους φρους, αν με τις πρξεις μου δσω να μνυμα τι δεν εμαστε μεταξ μας εχθρο, τι μπορομε να κοιτξουμε ο νας τον λλο χωρς μσος, χωρς πλωση, με αλληλεγγη και αγπη, αν με τις πρξεις μου μπορ να στελω να μνυμα τι η χρα αυτ αξζει να μην την εγκαταλεπουμε, η να γενι να μην φεγει στο εξωτερικ, αλλ να καθσει να παλψει και να βοηθσει για να την αλλξει, αν μπορ να πεσω με τις πρξεις μου τι, αντ να υπηρετσουμε τη βα, μπορομε να υπηρετσουμε αξες, τι πρα απ την εξουσα, υπρχει η αξα, η λλη στση ζως, η ανθρωπι, η συμμετοχ και η Δημοκρατα, ττε θα χω κνει τη μεγαλτερη προσφορ στον τπο, στα τριντα τσα χρνια της πολιτικς μου ζως.

Και θλω να κατανοσετε την ειλικρνεια των προθσεν μου. Παιχνδια δεν παζω. Το πολιτικ κστος, το ανλαβα. Και τις ευθνες μου, τις αναλαμβνω.

Και η παρδοση της οικογνεις μου, δεν θα μου επτρεπε τποτα διαφορετικ. Απ τον Γεργιο Παπανδρου, τον Γρο της Δημοκρατας, κληρονμησα μνο να ρολι, τποτε λλο. Απ τον πατρα μου, τον Ανδρα Παπανδρου, κληρονμησα ρητ στη διαθκη του, το νομ του. Τποτε λλο.

Αυτς, μως, εναι πολ μεγαλτερος πλοτος απ βλες και χρματα. Γιατ αυτς εναι παραδσεις που τιμ και θα τιμ. Εναι παραδσεις αγνων.

Για την πατρδα, για τη Δημοκρατα, για την κοινωνικ απελευθρωση και δικαιοσνη. Και αυτ η παρδοση, μου δνει δναμη. Με βοηθ να αποφασζω, μακρι απ την προσωπικ ματι των δικν μου αδυναμιν, επιθυμιν και εμμονν.

τσι θλω να μιλσω και να προχωρσω στα επμενα βματα.

Πρτα απ' λα, χρειζεται νηφαλιτητα. Το πς διαχειριζμαστε μια κρση, μια Κυβρνηση συνεργασιν, μπορε να ενισχσει και πρπει να ενισχσει τους δημοκρατικος θεσμος, μπορε, απ την λλη, να τραυματσει τη Δημοκρατα. Και χουμε πολ κακ εμπειρα απ κινσεις που τραυμτισαν την Κοινοβουλευτικ Δημοκρατα.

Πρπει να πμε συγκροτημνα και, ασχτως των εξελξεων, πρπει αριο να συνεχσει να κυβερνιται η χρα, χωρς τριγμος, Και ελπζω τι, με την καλ πστη και την συμμετοχ λων μας, αυτ θα το πετχουμε το συντομτερο δυνατ, μεσα.

Ζητ λοιπν την ψφο εμπιστοσνης απψε, στε να διασφαλιστε αυτ η ομαλ πορεα του τπου. Μια πορεα, χωρς καννα κεν εξουσας, χωρς να συρθομε σε εκλογς.

χω δη επικοινωνσει με τον Πρεδρο της Δημοκρατας και αριο θα τον επισκεφθ, δηλαδ αμσως μετ την παροχ ψφου εμπιστοσνης, για να τον ενημερσω για τις προθσεις μου να προχωρσω σε διαβουλεσεις με τα κμματα, με λα τα κμματα, για τον σχηματισμ μιας Κυβρνησης ευρτατης συνεργασας.

Να προχωρσουμε σε Κυβρνηση ευρτατης συνεργασας και να συμφωνσουμε απ κοινο σε στχους, χρονοδιγραμμα και πρσωπα. Να συμφωνσουμε απ κοινο για την σνθεση, ακμα και για τον επικεφαλς αυτς της Κυβρνησης.

Επαναλαμβνω: το βασικ που πρπει να διασφαλσουμε αυτ τη στιγμ εναι η ασφλεια της χρας, με αποκλειστικ στχο να αποφγει η Ελλδα τον κνδυνο που χει προκληθε, απ τη μχρι σμερα απουσα συνανεσης για το αυτονητο. Απ την 6η δση, την τρηση της συμφωνας και την παραμον μας στο ευρ, μχρι την ολοκλρωση λων εκενων των πρωτοβουλιν που απαιτονται, στε να μην υπρχει κνδυνος.

Και οι προτεραιτητες της νας Κυβρνησης εναι ξεκθαρες: πρπει να προωθηθον οι αποφσεις της 26ης Οκτωβρου. Αυτς χρειζονται τον απαρατητο χρνο για να εφαρμοστον. Χρειζεται νηφαλιτητα και χι η φρεντιδα της προεκλογικς προσδοκας.

Επιτρψτε μου αυτ τη στιγμ, απλς να προσθσω μερικς ακμα, μεσες προτεραιτητες, που αυτ η Κυβρνηση, η οποα θα σχηματιστε, θα πρπει να αντιμετωπσει.

Σε πολ λγο χρνο, θα χουμε την απφαση της Χγης για το ζτημα του ονματος της FYROM. Θεωρ τι η νεοσυσταθεσα Κυβρνηση πρπει και μπορε να κινηθε μεσα, με προτσεις, για τη διευθτηση αυτο του μεγλου ζητματος.

Δετερον, απναντι στις αγορς, που ακμα δεν πιστεουν στη βιωσιμτητ μας, χουμε μεσα τη δυναττητα να προκηρξουμε γεωτρσεις ντια της Κρτης, πως και να προωθσουμε μεσα το μεγλο project «ΗΛΙΟΣ», που αυτ μαζ αναδεικνουν νες πλουτοπαραγωγικς πηγς για τη χρα και θα ελαφρνουν ακμα περισστερο το βρος απ τον λληνα πολτη.

Τλος, αγαπητο συνδελφοι και συναδλφισσες, αυτ η Κυβρνηση, με τις ποιες δυσκολες, χει καταφρει κτι σημαντικ: τη διαφνεια. Σπμε κατεστημνα. χουμε για πρτη φορ στη χρα κυνηγσει τη φοροδιαφυγ στο εξωτερικ. Προχωρμε σε συμφωνα με την Ελβετα. Χτυπμε το λαθρεμπριο πετρελαου. Τολμσαμε να μιλσουμε για την αδιαφαν χρηματοδτηση υπερχρεωμνων Μσων Ενημρωσης απ τις Τρπεζες και εκτς τραπεζικν κριτηρων. Χτυπμε τα «θαλασσοδνεια», χτυπμε την λογικ τι οι Τρπεζες θα πρπει να χρηματοδοτονται απ τους φρους του Ελληνικο λαο και, με τις κοινς μετοχς, λμε τι αυτο οι φροι θα μετατραπον σε μετοχς, που θα ανκουν στον Ελληνικ λα μσω της Κυβρνησης, και θα αποδσουν τα απαρατητα κρδη για τον ελληνικ λα.

Χτυπσαμε και χτυπμε την ανομα στο ποδσφαιρο, τις απτες ενντια στο ασφαλιστικ μας σστημα, την κερδοσκοπα και τη διαφθορ στα φρμακα, την αναξιοκρατα στο Δημσιο, την αδιαφνεια στις προμθειες και τσα λλα που πληρνει σμερα ο λληνας πολτης.

Η αυριαν Κυβρνηση, αγαπητο συνδελφοι, θα χει να διαχειριστε το μεγαλτερο πακτο βοθειας που εχε ποτ η Ελλδα. Θα χει να διαχειριστε τις αποκρατικοποισεις και την αξιοποηση του πλοτου της περιουσας του Ελληνικο λαο. Θα χει να διαχειριστε τα κονδλια της Ευρωπακς νωσης, αλλ και πολλς σημαντικς ιδιωτικς επενδσεις που θα ρθουν, πως το Ελληνικ.

Θα χει να διαχειριστε τις αλλαγς στις Τρπεζες. Εναι πολλο τρα, αφο εμες, αυτ η Παρταξη, πραμε λο το κστος, για να οργανσουμε σωστ αυτ την προοπτικ οικονομικς ανπτυξης, που θα θελαν μια Κυβρνηση - ανδρεκελο για τα συμφροντ τους. Και δεν εναι καθλου αθα η οργανωμνη επθεση που χουμε και χω υποστε.

Κποιοι φοβονται. Η απντηση πρπει να εναι καθαρ. Πιστεω ακρδαντα τι, εμες συγκροτημνα, τα κμματα που θα συνεργαστομε, δεν μπορομε να αφσουμε να σχηματιστε μια Κυβρνηση αδιαφνειας μοιρασις της εξουσας, ενς πλιτσικου, απ να κατεστημνο που αργοπεθανει.

Αντιθτως, η Κυβρνηση που θα σχηματιστε, πρπει να εναι μια Κυβρνηση - εγγυητς των συμφερντων και του πλοτου του Ελληνικο λαο, ιδιατερα σε αυτ τη να ιστορικ φση. Μια Κυβρνηση για τη δκαιη κατανομ των βαρν και του πλοτου στον Ελληνικ λα.

Και επειδ ο κ. Σαμαρς μλησε χθες για τον Γεργιο Παπανδρου που ζητοσε εκλογς και αναρωτθηκε γιατ δεν ζητω εγ εκλογς, εξγησε γιατ ζητ αυτς εκλογς, ας μην ξεχν ο κ. Σαμαρς τι ζητοσε ο Γεργιος Παπανδρου εκλογς, ταν ταν η Κυβρνηση Νβα, ταν ταν η Κυβρνηση Τσιριμκου, ταν ταν μια λλη Κυβρνηση, που δεν εχε τη λακ εντολ. Εμες σμερα μιλμε για μια Κυβρνηση συνεργασας.

Αυτ το επα για ιστορικος λγους - για τις εκλογς της βας και νοθεας. Θλω πραγματικ, μως, μσα σε να πνεμα αλλαγς σελδας, να τα ακομε αυτ για ιστορικος λγους, αλλ να λειτουργσουμε πια για το σμερα και το αριο και χι για το χθες.

Να μην δνουμε ξαν και ξαν και ξαν τις μχες το χθες, να δνουμε ξαν και ξαν και ξαν, και μαζ, τις μχες το σμερα και του αριο για τον πολτη, για την Ελλδα, για την πατρδα, για το δκαιο, για την ευημερα, για μια χρα που θα αισθανθε περφανη, αξιοπρεπς. Για μια χρα, που θα αισθνεται ο λληνας περφανος που ζει σε αυτν, θα αισθνεται τι του αξζει η χρα αυτ.

Κλενοντας, θλω να απευθυνθ στους ξνους ηγτες και τους εταρους μας, λγοντς τους τι πρπει να χουν πστη στον Ελληνικ λα.

Ακοσαμε πολλ. Αλλ αυτς ο λας εναι φτιαγμνος για τα δσκολα και, ταν ρχεται η ρα, κνει αυτ που πρπει. Κναμε ενωμνοι μια τιτνια προσπθεια και σταθκαμε ρθιοι. Και η Ελλδα χει - και θα το αποδεξει - τερστιες δυναττητες. Θα συνεχσουμε, τρα ακμα πιο ενωμνοι, και θα ξαναδσουμε πολ σντομα στη χρα μας τη διεθν θση που της αξζει και μια βισιμη, αξιοπρεπ και περφανη προοπτικ για κθε λληνα και κθε Ελληνδα.

Κυρες και κριοι συνδελφοι, ζητ ψφο εμπιστοσνης, για να χει η χρα μας μια Κυβρνηση ικαν να κνει λα τα αναγκαα βματα, για να πορευθε η χρα με ασφλεια και σιγουρι τους επμενους μνες.

Ζητ ψφο εμπιστοσνης, για να κνουμε μεσα - το τονζω, μεσα - τις αναγκαες συζητσεις για τον σχηματισμ μιας Κυβρνησης ευρτερης στριξης, που θλουν οι πολτες και χρειζεται η χρα.

Η χρα εναι πνω απ' λους μας.

Και εμαι σγουρος τι ενωμνοι θα βαδσουμε μπροστ και θα τα καταφρουμε.

Ευχαριστ πολ.