Handelsblatt

«Προχωρστε με θρρος στην αναδιρθρωση του χρους» αναφρει

30 2011

Ανοιχτ επιστολ προς τον Πρωθυπουργ κ. Γ. Παπανδρου απευθνει, μσω της γερμανικλης εφημερδας Handelsblatt, ο αρχισυντκτης της Gabor Steingart, επαινντας τον για τις μχρι σμερα προσπθειες του να βγλει τη χρα απ την κρση, καλντας τον μως ταυτχρονα να αποδεχθε το αδιξοδο στο οποο οδηγε την ελληνικ οικονομα η πολιτικ λιττητας και να προχωρσει με θρρος στην αναδιρθρωση του ελληνικο χρους, κηρσσοντας ακμα και «στση πληρωμν».

Το αυθεντικ κεμενο μπορετε να την βρετε στη ΕΔΩ . Η μετφραση της επιστολς στα ελληνικ χει ως εξς:

«Αξιτιμε κριε Πρωθυπουργ, αγαπητ κριε Παπανδρου»..

Με μεγλο σεβασμ παρακολουθε ο δυτικς κσμος τις προσπθεις σας να αντιμετωπσετε την κρση χρους. Δεν υπρχει λλη δημοκρατικ χρα που να χει κνει σε περιδους ειρνης κτι παρμοιο: συρρικννετε τον κρατικ μηχανισμ, καταπολεμτε την διαφθορ, τρπετε τους συμπολτες σας προς την φορολογικ συμμρφωση. «Θλω να ξαναδσω στους λληνες το χαμγελο τους», επατε το βρδυ της εκλογς σας.

Αλλ στην πραγματικτητα θλετε να ξαναδσετε στους λληνες κτι πολ πιο πολτιμο: την ανεξαρτησα τους. Την οποα χουν χσει κατ τη διρκεια της κρσης του χρους. Ο κυβερνητικς σας εταρος του συνασπισμο της εναι οι τρπεζες. Η συμφωνα συνασπισμο χει γραφτε επνω σε να μεγλο χρεγραφο.

Για μνα εστε νας σγχρονος ρωας. Πραγματοποιετε το αδνατο. Ως γιος ενς διωχθντος και εξορισθντος πολιτικο που κυνηγθηκε απ τη στρατιωτικ χοντα, μεγαλσατε με τον κνδυνο. ταν οι αξιωματικο ψαξαν τον πατρα σας, ο οποος κρφτηκε στη σοφτα, σας βαλαν να οπλισμνο πιστλι στο μτωπο και σας ζτησαν να τον προδσετε.

Αρνηθκατε την παρουσα του πατρα σας, μχρι που εκενος, απ ανησυχα για τη ζω του γιου του εγκατλειψε το κρησφγετ του. Αργτερα διαφγατε μαζ του στην Αμερικ, που περσατε την νετητ σας. Τα Αγγλικ σας εναι εξαιρετικ, το πνεμα σας φωτειν, η θληση σας χαλβδινη.

λα αυτ με πεισαν, ταν πρυσι την νοιξη συναντηθκαμε για συνομιλα στο υπηρεσιακ σας γραφεο. Εστε αυτ που οι Αμερικανο αποκαλον «larger-than-life-character».

Οι προηγομενες κυβερνσεις εχαν οδηγσει τη χρα σας την καταστροφ. 340 δις Ευρ χρος για το Ελληνικ Δημσιο. Αυτ εναι το 155-φορς μεγαλτερο απ τα κρδη των 60 μεγαλτερων εταιρειν στη χρα σας και 1,5 φορς μεγαλτερο απ αυτ που επιτρπεται απ τη Συνθκη του Μαστριχτ.

Αυτ η εφημερδα πριν απ να χρνο κλεσε για την αγορ ομολγων του Ελληνικο Δημοσου, προκειμνου να δοθε στη χρα , τι χρειζεται σο και τα χρματα: εμπιστοσνη. Θλαμε να βοηθσουμε να βρεθε μια ιδιωτικ χρηματοδοτομενη λση, η οποα που δεν θα απαιτε τα χρματα των ευρωπαων φορολογουμνων. Θλαμε να βοηθσουμε να σπσει ο φαλος κκλος της αξησης της αμφιβολας και της ανδου των επιτοκων. λοι σοι σας δωσαν εγγυσεις και σας υποσχθηκαν δνεια το θελαν: η Ευρωπακ νωση, το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, οι αρχηγο κυβερνσεων.

Αλλ το «σπιρλ» απ ττε κινεται πιο γργορα, χι πιο αργ. ταν συναντηθκαμε, τον Μιο του 2010, το επιτκιο με τον οποο δανειζταν η χρα σας για δκα χρνια ταν 8%. Σμερα εναι 16%. Και εναι πιθαν να αυξηθε. Με 16% επιτκιο κανες δεν τολμ να κνει μια επνδυση. Καννα κρτος του κσμου δεν μπορε να πληρσει 16% επιτκιο. Η πικρ αλθεια, την οποα εσες και λοι σοι θελαν να βοηθσουν την Ελλδα πρπει να παραδεχθον, εναι τι η βοθεια δεν αποδδει. Η χρα σας πφτει ακμα βαθτερα στο τλμα.

Οι επενδυτς απαιτον να τσο υψηλ ασφλιστρο κινδνου, γιατ δυσπιστον για τους εαυτος τους. Στο 16 % συνυπολογζεται η μερικ απλεια της επνδυσς τους. Οι επενδυτς εναι μουδιασμνοι με το υψηλ επιτκιο.

Προσπαθετε ως Πρωθυπουργς να διξετε τον φβο απ τους επενδυτς. Με την λο και πιο ντονη εξοικονμηση πρων, την πληση κρατικν επιχειρσεων και την απατηση απ τον λα σας λο και υψηλτερων  φρων. Αλλ αυτ το πργραμμα καταπολμησης του φβου των επενδυτν χει καταστε εντωμεταξ τρομακτικ.

Ο λας εναι στενζει, αυξνεται το χρος, συρρικννεται η οικονομα, σε βαθμ που απ μα  ολονα και μικρτερη πτα θα πρπει να δνετε λο και μεγαλτερα κομμτια στους επενδυτς. Τουλχιστον 3% θα μειωθε το ΑΕΠ το 2011. Θα πρεπε μως να αυξνεται κατ 3% μχρι το 2040, στε να μεισετε τα χρε σας και πλι στο επιτρεπμενο ριο. Αυτ εναι λο και περισστερο μη ρεαλιστικ. Δεν μπορε κανες να αποδσει ντας πεινασμνος. 

Ας μιλσουμε για την αλθεια. Η αλθεια εναι η δδυμη αδερφ της πραγματικτητας. Ακμα και στην αλθεια μπορε να συμβε αυτ που συμβανει σε να οικοσστημα που δχεται υπερβολικ πολ λπασμα. Καταρρει. Ακμα και η αλθεια, τι η Ελλδα θα πρπει να κνει οικονομα, χει μετατραπε σε αναλθεια. Η οικονομα δεν αντχει πλον αυτ την αλθεια, αντιδρ αλλεργικ σε αυτ, φτνει. Το σωστ εναι τρα το λθος.

χετε δη μεισει τις συντξεις, χετε μεισει τους μισθος των δημοσων υπαλλλων κατ 30%, χετε αυξσει την τιμ της βενζνης σχεδν κατ 50%. Δεν μπορετε να εξυγινετε την οικονομα στη χρα σας. Και η ΕΕ δεν μπορε να τις δνει πντα ενσεις βοθειας με να δνεια. Πλησιζει η μρα που το κακοποιημνο σμα δε θλει λλο. Ο ελληνικς κατασκευαστικς τομας χει δη καταρρεσει κατ 70%.

Οι πωλσεις αυτοκιντων χουν μειωθε κατ το μισυ. Ημερσιες εξαγωγς περπου 3 δισ. ευρ, πως παρουσιζει η Γερμανα, εναι για να μικρ κρτος μη ρεαλιστικς. Αλλ τα 50 εκ. ευρ, που επιτυγχνει καθημεριν το εξωτερικ εμπριο της Ελλδας, εναι πολ λγα. Αν η ελληνικ οικονομα ταν να μτι, ττε θα κλαιγε. Αν η ελληνικ οικονομα μποροσε να πει μνο μια λξη, ττε θα φναζε: Σταματστε! Πλησιζει η μρα που αποτελε εφιλτη για τους επενδυτς. Ττε θα εναι σε λα τα στματα η λξη: «Αδυναμα πληρωμν».

Αλλ αυτ εναι επσης η μρα που θα γεννηθε μια να αλθεια: χι να κνει κανες οικονομα, αλλ να επενδσει, θα λνε ττε. Για να αναπτυχθε και πλι η ελληνικ οικονομα. χι να εξοφλονται τα χρη με χρη, θα τους προτενει κανες, αλλ να επιτενει κανες την εξφληση των χρεν, να τη μεισει, σως μλιστα για να διστημα να τη διακψει. στε το παρελθν να οδηγσει την πλη στην κατεθυνση του μλλοντος.

Θα εναι μια μρα επιβολς κυρως για αυτος που δνεισαν σε σας και το λα σας χρματα. Οι αγορς θα παραλσουν απ τρμο. Και μετ στροφ στο μλλον. Απ την Αργεντιν του τους 2001, το Μεξικ των αρχν της δεκαετας του 80, και τη Γερμανα μετ το Β Παγκσμιο Πλεμο γνωρζουμε τι υπρχει μια ζω μετ το θνατο, αυτ ισχει τουλχιστον για κρτη με υψηλ χρη.

Αξιτιμε κ. Παπανδρου, χετε επιβαρνει τον εαυτ σας και τη χρα σας υπερβολικ. Προσπαθσατε ως τρα το αδνατο. Θα πρπει τρα να κνετε το δυνατ. τσι πως ως παιδ ξεγελσατε τους Συνταγματρχες και αρνηθκατε να φανερσετε την κρυψνα του πατρα σας, θα πρπει τρα να απαρνηθετε την περηφνια των Ελλνων, για να σσετε τη χρα σας. Προχωρστε προς τη να, βολη αλθεια, προτο σας χτυπσει αυτ την πρτα. Εναι δη στο δρμο της προς εσς.

Με εκτμηση, Gabor Steingart