Ç åëëçíéêÞ êïéíùíßá ÷ñåéÜæåôáé Ýíá êßíçìá áíõðáêïÞò êáôÜ ôçò äéáöèïñÜò

ÐÝìðôç 20 Ïêôùâñßïõ 2011

του Ηλßα Μüσιαλου, υπουργοý Επικρατεßας, απü ΤΑ ΝΕΑ

ΥπÜρχει Ýνας βÝβαιος δρüμος για να καταρρεýσουν οι κοινωνßες, ακüμα και αυτÝς που δεν αντιμετωπßζουν Ýντονα οικονομικÜ προβλÞματα, üπως αυτÜ που αντιμετωπßζει η ΕλλÜδα. Αυτüς εßναι ο δρüμος της Üρνησης εφαρμογÞς των νüμων. Οι σýγχρονες δημοκρατßες εßναι υποχρεωμÝνες να αναζητοýν τις απαραßτητες ισορροπßες ανÜμεσα στις υποχρεþσεις και στα δικαιþματα. Αυτüς εßναι ο δρüμος που καλοýνται να ακολουθÞσουν οι κρατικοß μηχανισμοß, συμπεριλαμβανομÝνων και των μηχανισμþν προστασßας της ασφÜλειας του πολßτη, αλλÜ και τα κοινωνικÜ κινÞματα.

Το κρÜτος οφεßλει να εξασφαλßζει μια σταθερÞ βÜση για τη λειτουργßα των θεσμþν, να μην παραβιÜζει τις πολιτικÝς και κοινωνικÝς ελευθερßες των πολιτþν, αλλÜ και των συλλογικþν φορÝων τους, καθþς και να παραπÝμπει στη Δικαιοσýνη üσους παραβιÜζουν τις παραπÜνω αρχÝς. Σßγουρα το ελληνικü κρÜτος και το ελληνικü πολιτικü σýστημα Ýχουν δεßξει ιδιαßτερη αδρÜνεια, πολλÝς φορÝς προκλητικÞ, στην εφαρμογÞ αυτþν των αρχþν.

Για να αλλÜξει αυτü χρειÜζεται σßγουρα το πολιτικü σýστημα να παραδεχτεß τις ευθýνες του και να μετασχηματιστεß. ΠαρÜλληλα üμως, η προσπÜθεια αλλαγÞς της σχÝσης κρÜτους και κοινωνßας των πολιτþν πρÝπει να στηριχτεß και στις ενÝργειες των ßδιων των πολιτþν. Οι πολßτες δικαιοýνται και οφεßλουν να διαμαρτýρονται üταν βλÝπουν περιπτþσεις κοινωνικÞς αδικßας, ανισüτητας, προκλητικÞς συμπεριφορÜς και υποτßμησης των νüμων.

Αντß ορισμÝνοι να ακολουθοýν πρακτικÝς παραβßασης των νüμων, να απειλοýν πως θα χυθεß αßμα, να καλοýν σε Ýνα «νÝο ΓουδÞ για τους προδüτες», να κλεßνουν τους δρüμους, να προπηλακßζουν üσους δεν σκÝφτονται üπως αυτοß, να απαγορεýουν στους βουλευτÝς να εισÝλθουν στη ΒουλÞ, ßσως θα Þταν καλýτερο να αρχßσουν αυτοß πρþτοι να εφαρμüζουν τους νüμους. Οι πολßτες που εμπνÝονταν απü τα κινÞματα ανυπακοÞς, üπως αυτÜ που αναπτýχθηκαν στην ΑμερικÞ απü τους αρνητÝς στρÜτευσης στον πüλεμο του ΒιετνÜμ και τον ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ, επεδßωκαν με τη εθελοýσια παρÜδοσÞ τους στη Δικαιοσýνη να κινητοποιÞσουν τις νομικÝς διαδικασßες, þστε οι üποιοι Üδικοι νüμοι να καταπÝσουν στη Δικαιοσýνη, üχι στον δρüμο.

ΑυτÜ που συμβαßνουν στην ΕλλÜδα δεν Ýχουν καμßα σχÝση με τα γνÞσια και ελπιδοφüρα κινÞματα των πολιτþν για αλλαγÞ των νüμων. Σ' αυτÜ, οι συμμετÝχοντες πολßτες συνειδητοποιοýν πως αποτελοýν μÝλη μιας οργανωμÝνης κοινüτητας, στο πλαßσιο της οποßας Ýχουν τüσο δικαιþματα üσο και υποχρεþσεις. Αυτü σημαßνει πως οι πολßτες δεν εξαρτοýν τη νüμιμη συμπεριφορÜ τους απü τη συμπεριφορÜ των Üλλων, αλλÜ θεωροýν πως η τÞρηση των νüμων αποτελεß πρωτßστως δικÞ τους υποχρÝωση. ¼πως, επßσης, υποχρÝωση και δικαßωμÜ τους εßναι να αγωνßζονται με νüμιμο τρüπο κατÜ üλων των συμπεριφορþν που παραβιÜζουν το δηµüσιο συμφÝρον, üπως εßναι το «φακελÜκι», το «γρηγορüσημο» και η φοροδιαφυγÞ. ¸να τÝτοιο κßνημα ανυπακοÞς κατÜ της διαφθορÜς θα ανÜγκαζε το ßδιο το πολιτικü σýστημα να αναλÜβει τις ευθýνες του. ΑντιθÝτως, τα φαινüμενα ανομßας, οι καταλÞψεις των υπουργεßων και οι αποκλεισμοß δρüμων συμβÜλλουν στη διατÞρηση των πραγμÜτων ως Ýχουν. Αυτü σßγουρα δεν ωφελεß τη δημοκρατßα και τους Ýλληνες πολßτες.

Στην ελληνικÞ κοινωνßα συμβαßνει επßσης αυτü που η ΧÜνα Αρεντ εßχε ονομÜσει «αλληλεγγýη με βÜση τον οßκτο». ¼ταν μια κοινωνικÞ ομÜδα Ýχει κÜποιο αßτημα, τüτε ορισμÝνα κüμματα τÜσσονται υπÝρ του, χωρßς να εξετÜζουν τις επιπτþσεις στην ευρýτερη κοινωνßα. ¼λα ομαδοποιοýνται στη λογικÞ του οßκτου. Και τα αιτÞματα των χαμηλοσυνταξιοýχων και αυτÜ των μεγαλογιατρþν, ισοπεδωτικÜ. Αυτü κÜνει μÝρος της ΑριστερÜς, üπως και η σημερινÞ ΝΔ. ΑντιλαμβÜνονται τη Δικαιοσýνη ως προστασßα συγκεκριμÝνων κοινωνικþν συμφερüντων. Το ζÞτημα üμως εßναι πþς η διασφÜλιση της λειτουργιÜς του κρÜτους δικαßου, καθþς και η ισüτητα στις ευκαιρßες και στις δυνατüτητες, θα τεθοýν στο επßκεντρο της πολιτικÞς ατζÝντας μας.

Η Üρνηση των νüμων, η ανομßα και η αδιÜκριτη στÞριξη κÜθε αιτÞματος δεν εßναι προς üφελος των αδýναμων, αλλÜ σε βÜρος τους. Ισχυροß εßναι αυτοß που Ýχουν προσβÜσεις, τις οποßες δεν μπορεß να Ýχει το μεγαλýτερο μÝρος της κοινωνßας, παρÜ μüνο αν τηροýνται οι νüμοι. Οι αδýναμοι Ýχουν ως προστÜτη τους μüνο το κρÜτος δικαßου, οι ισχυροß τα καταφÝρνουν καλýτερα με την ανομßα και την γενικευμÝνη αντßληψη üτι üλες οι διεκδικÞσεις εßναι ισüτιμες.

ΣÞμερα, εßναι επιτακτικÞ ανÜγκη να πÜρουν ξεκÜθαρη θÝση üλα τα κüμματα και οι κοινωνικοß φορεßς ενÜντια στα φαινüμενα βßας και ανομßας. Η βßα και η ανομßα εßναι ü,τι πιο οπισθοδρομικü και συντηρητικü υπÜρχει στην κοινωνßα μας, γιατß περιορßζει την ελευθερßα επιλογþν. Και καμιÜ μορφÞ βßας δεν θα πρÝπει να γßνει ανεκτÞ, üχι μüνο απü το πολιτικü σýστημα, αλλÜ κυρßως απü την κοινωνßα μας και τους πολßτες.