. . :

10 2011

Παναγιτατε,

Κριε Πρεδρε της  Διεθνος κθεσης,

Κριοι εκπρσωποι των  οικονομικν και κοινωνικν εταρων,

Κυρες και κριοι,

Θα θελα να ξεκινσω με δο ερωτματα.

Ερτημα πρτο: υπρχει  λληνας, που δεν πιστεει τι  μπορομε; τι θα τα καταφρουμε; Πιστεει κανες τι η Ελλδα δεν χει πλουτοπαραγωγικς  πηγς, ανθρπινο δυναμικ και σημαντικς προοπτικς; Εμαι σγουρος τι δεν υπρχει κανες.

Ερτημα δετερο: υπρχει  κποιος που να μην κατανοε τι, εδ και καιρ, αντ να αξιοποιομε  τα συγκριτικ μας πλεονεκτματα, με αμεριμνησα χτζαμε παλτια  στην μμο; τι ξεχσαμε τον συννθρωπ μας, την αξα της συλλογικς προσπθειας, τι ιδιωτεσαμε; Και τι με αυτ τον τρπο, θελ μας, υπονομεσαμε το μλλον μας, αλλ και την αυτοδυναμα μας;

Αφστε προς στιγμν  τα Μνημνια και τις ποιες συμφωνες.

Αμφιβλλει κανες τι πρπει πλον  να τα αλλξουμε λα, για να επιβισουμε, αλλ και για να χτσουμε μια καλτερη χρα, χι επειδ μας το επιβλουν κποιοι ξνοι, αλλ για την εθνικ μας ανεξαρτησα και αξιοπρπεια και για τα παιδι μας;

Αμφιβλλει κποιος  τι πρπει η Ελλδα να διατηρσει τον ευρωπακ προσανατολισμ της και να διατηρηθε στη ζνη του ευρ; Εμαι σγουρος τι λοι συνειδητοποιομε και πο βρισκμαστε και πς φτσαμε ως εδ. πως εμαι σγουρος τι λοι πιστεουμε τι, στο τλος, θα βγομε νικητς.

Πριν απ σχεδν δο  χρνια, ο λας μς ζτησε να απελευθερσουμε τις δημιουργικς δυνμεις της χρας απ βρη και δουλεες. Ζτησε επανσταση. Την επανσταση του αυτονητου. Να κνουμε λες εκενες τις μεγλες τομς, που θα επιτρψουν στη χρα μας να αξιοποισει τις μεγλες δυναττητς της, παραγωγικ.

Αυτ κνουμε. Αυτ προσπαθομε. Αυτς εναι ο στχος μας. Να ξεφγουμε λοι απ τους περιοριστικος ορζοντες του μικρκοσμο μας και να κοιτξουμε το κοιν μας συμφρον. Το καλτερο για λους. Εκε οδηγον οι μεγλες μεταρρυθμσεις που γιναν και γνονται. Εναι μια ανηφορικ πορεα, μσα σε μια διεθν καταιγδα.

Πρτη προτεραιτητ  μας: μια σγουρη πορεα. Να σσουμε  τη χρα απ τη χρεοκοπα. Το μγεθος  του προβλματος, τερστιο. Μετ το 2004, το χρος της χρας εκτοξετηκε  σε πρωτοφαν ψη. φτασε να ξεπερν κατ πολ το εισδημα που μπορε να παργει η χρα σε μια χρονι. Με αποτλεσμα, να δανειζμαστε λο και μεγαλτερα ποσ, κυρως απ το εξωτερικ. Να μεγαλνει η εξρτησ μας. Να υποθηκεεται το μλλον των επμενων γενεν.

Και φυσικ, αυτς το χρος δεν προκυψε απ μνο του. Οφελεται στο λλειμμα. Σε να λλειμμα, που ακολοθησε ξφρενη πορεα τα χρνια πριν απ το 2009. Το 2009, ξεπρασε το 15% του εισοδματος της χρας, δηλαδ πνω απ 36 δισεκατομμρια ευρ σε να μλις χρνο. να λλειμμα, που οφελεται σε κακοδιαχεριση, σπατλη, πελατειακ πολιτικ και καταπτηση κθε ννοιας χρηστς διοκησης.

Απδειξη, η πορεα των  εσδων και δαπανν του κρτους. Με τις δημσιες δαπνες να εκτοξεονται και τα σοδα να συρρικννονται. Με την ψαλδα να διευρνεται σο ποτ λλοτε το 2009. Με τις δαπνες του κρτους να αυξνονται απ 68 δις ευρ το 2004, στα 112 δις το 2009, χωρς να υπολογζουμε καν τους τκους.

Αλλ φλες και φλοι, δεν ταν μνο αυτ το πρβλημα. Πρβλημα ταν και η αναξιοπιστα των αριθμν μας. Το 2009, ξεκνησε με ναν προπολογισμ που προβλεπε λλειμμα 2% του ΑΕΠ. Και καταλξαμε να ανακαλπτουμε σταδιακ να λλειμμα πνω απ 15% του ΑΕΠ. Δηλαδ, απκλιση 30 δις ευρ.

Αποτλεσμα, να καριο πλγμα στην αξιοπιστα της χρας  μας. Να μην πιστεει πια την Ελλδα κανες. Σταμτησαν να βλπουν τις δυναττητες της χρας μας. Σταμτησαν να εμπιστεονται τα χρματ τους στη χρα μας. Δεν θελε πια κανες να μας δανεσει.

Ββαια, τα ελλεμματα και  το χρος, δεν εναι παρ το σμπτωμα μιας βαθτερης και πολπλευρης κρσης, που προκυψε απ:

- Μια Ελλδα που χρεωνταν πολ περισστερο απ το εισδημα που μποροσε να παργει.

- να κρτος σπταλο και διτρητο.

- Αδιαφνεια.

- Ανομα.

- Βαθ λλειμμα δικαιοσνης.

- να τραπεζικ σστημα που διαχειρστηκε κοινωνικ πλοτο, χι πντα με διαφαν και παραγωγικ τρπο.

Η υπσχεσ μας το 2009 ταν λα αυτ να τα ανατρψουμε. Και τα ανατρπουμε, στω με λθη που γνονται στο δσβατο δρμο μιας αχαρτογρφητης πορεας, στην οποα ορθνονται. Αλλ πντα με τα μτια προσηλωμνα σε σα πρπει να γνουν, για να αλλξει η πατρδα μας.

Τποτα, μως, δεν θα μποροσε να γνει, αν δεν λναμε το πρβλημα της χρηματοδτησης της χρας  μας. Πραμε απφαση: Να δσουμε μχη, για να αποφγουμε μια καταστροφικ χρεοκοπα για τη χρα και τον πολτη.

Να μενουμε στο ευρ. Και αυτ σμαινε και  σημανει δσκολες αποφσεις. Σμαινε  και σημανει αναγκαες θυσες. Με δικαιοσνη, ναι, αλλ πντως θυσες.

Πολλ ακοσαμε για μαγικς  λσεις, αλλ ακμα και για συνομωσες. Μια εκολη – και βολικ για μερικος – ρνηση της πραγματικτητας. Τποτα δεν ταν, οτε εναι εκολο. Γι’ αυτ, μαζ δσαμε και δνουμε ναν τιτνιο αγνα, διαπραγματευμενοι σοβαρ. Γνμονς μας σε κθε απφαση, σε κθε διαπραγμτευση, το εθνικ, το συλλογικ συμφρον. Και τσι ανακτμε βμα-βμα την αξιοπιστα της Ελλδας.

Πρυσι την νοιξη, εξασφαλσαμε το δνειο των 110 δις ευρ. Προσπαθντας λοι μαζ, με τις θυσες λων. Χωρς αυτ, δεν θα μασταν  σμερα εδ να λμε σα λμε. Φτος  τον Μρτιο, πετχαμε την επιμκυνση αποπληρωμς αυτν των 110 δις ευρ και τη μεωση του επιτοκου και, στη συνχεια, τον Ιολιο, πετχαμε τις καθοριστικς αποφσεις του Ευρωπακο Συμβουλου.

Αποφσεις ιστορικς, καταρχν για την Ελλδα, αλλ και για  την δια την Ευρπη, που κανε να αποφασιστικ βμα για την ενσχυση της συνεργασας της, για να θεσπσει να εργαλεα για την αντιμετπιση της κρσης χρους ευρτερα στην Ευρπη.

Αποφσεις, με τις οποες εξασφαλσαμε:

Την κλυψη του μεγαλτερου μρους των δανειακν αναγκν της χρας μας ως το 2020, αντ για το 2014.

Τερστια μεωση των υποχρεσεν μας τα επμενα χρνια, με την επιμκυνση της αποπληρωμς του χρους σε 30 χρνια, αντ για 5.

Επιτκιο δανεισμο σταθερ κτω απ το 5% κατ μσον ρο, που σημανει πολλ δις λιγτερα σε τκους στις πλτες των φορολογομενων για τα επμενα χρνια.

Συμμετοχ του ιδιωτικο τομα, με αποτλεσμα τη μεωση του καθαρο δημοσου χρους σε ονομαστικς τιμς, ψους 12% του ΑΕΠ, δηλαδ 26,1 δισεκατομμυρων ευρ.

Δυναττητα επαναγορς χρους μσω του μηχανισμο, με φτηντερες τιμς.

Αποφσεις μοναδικς  στην ιστορα της Ευρπης. Αυτ την  προσπθεια, δεν χουμε το δικαωμα να την αφσουμε στη μση. Γιατ  αν μενει στη μση, θα χουν πει χαμνες οι θυσες. Δεν θα πνε. Και  εμες, αυτ τη συμφωνα, εμαστε απλυτα αποφασισμνοι να την προασπσουμε με κθε τρπο.

Πρτη μας προτεραιτητα, η πλρης εφαρμογ των αποφσεων  του Ιουλου, χι μνο γιατ εναι  δσμευσ μας ναντι των εταρων  μας, αλλ ναντι και του εθνικο  συμφροντος. Η προσπθεια θα φτσει μχρι το τλος.

Στην ιστορικ πρκληση που χουμε μπροστ μας, θα ανταποκριθομε προχωρντας στις μεγλες αλλαγς  που χρειζεται η χρα μας εδ  και χρνια. Και αυτ μας την  απφαση επιβεβαισαμε και στο  Υπουργικ Συμβολιο την περασμνη Τρτη. Και θα λβουμε και ποιες λλες αποφσεις πρπει, θα κνουμε ,τι χρειαστε, για να σταθε ρθια η χρα, με απλυτη αυταπρνηση.

Και αν φτος η φεση  εναι αισθητ μεγαλτερη απ  τις εκτιμσεις των διεθνν Οργανισμν, πνω στις οποες βασστηκε το Μεσοπρθεσμο πργραμμα, παρ τατα, η Ελλδα θα πετχει τους δημοσιονομικος της στχους, κνοντας λα σα πρπει προς το σκοπ αυτ.

- Γιατ μνον τσι θα βγομε στο ξφωτο των πρωτογενν πλεονασμτων και χι ελλειμμτων.

- Μνον τσι προστατεουμε τη χρα και το μλλον των παιδιν μας, τους κπους και τις θυσες που καναν οι λληνες πολτες λους αυτος τους μνες.

- Μνον τσι σπμε τα αρνητικ στερετυπα, που δυστυχς κυριαρχον διεθνς σε βρος της Ελλδας.

- Μνον τσι χουμε δυνατ φων στις διαπραγματεσεις, αξιοπιστα και κρος στο εξωτερικ.

Και θλω να εμαι σαφς: ποτε κναμε εκπτσεις πισωγυρσματα, το βρκαμε μπροστ μας. Στο σημεο που βρσκεται αυτ τη στιγμ η  Ευρωζνη, η Ευρπη και το διεθνς  οικονομικ σστημα, κθε καθυστρηση, κθε αμφιθυμα, κθε λλη επιλογ απ το να τηρσουμε πιστ τις δεσμεσεις μας, εναι επισφαλς και επικνδυνη για τη χρα και για τους πολτες.

Η Ελλδα θα τιμσει τις  δεσμεσεις της. Και δεν θα αφσουμε την Ελλδα να γνει το εξιλαστριο  θμα για προβλματα, θεσμικ, πολιτικο λακισμο λλα, που υπρχουν στην Ευρπη.

Η συγκυρα, ξρω, εναι  πολ δσκολη για λους. Ξρω καλ τι σημανει για τα χαμηλ και μεσαα εισοδματα. Συμπιζονται, επιχειρσεις παλεουν να επιβισουν, η φεση  δημιουργε και απγνωση και ανεργα. Ο λας μας δοκιμζεται.

Περιγραφ: http://www.newsit.gr/files/Image/10-09-2011/gapomilia3.jpgΕργαζμενοι, επιχειρηματες, ελεθεροι επαγγελματες, νθρωποι που δουλεουν σκληρ, που πληρνουν  τους φρους τους, που σβονται τους καννες, σμερα, δοκιμζονται σκληρ. Και ελογα λοι ρωτον: υπρχει  πργματι ελπδα; Θα τα καταφρει η Ελλδα;

Ναι, υπρχει. Ναι, θα τα καταφρουμε, θα τα καταφρει η Ελλδα. Αλλ η  ξοδος απ την κρση δεν θα γνει χωρς κπο, δεν θα γνει  χωρς να δουλψουμε μαζ. Μαχμαστε  να αλλξουμε το παραγωγικ μοντλο  και αυτ προποθτει συνολικ ριζικς αλλαγς.

 Η συζτηση για την  ανπτυξη δεν μπορε να εναι αφηρημνη, δεν εναι απλς νας σνθημα. Η ανπτυξη δεν διατσσεται, χει προποθσεις. Και πρτη προπθεση, πως επαμε, εναι η δημοσιονομικ  εξυγανση και η αποκατσταση της εμπιστοσνης στην ελληνικ οικονομα.

Ποιος θα χρηματοδοτσει την ανπτυξη, εν δεν χουμε διασφαλσει  πρσβαση των τραπεζν σε διεθν κεφλαια; Εν δεν χουν επιστρψει οι καταθσεις -  που σμερα πργματι επιστρφουν. Αν η επνδυση στην Ελλδα δεν εναι μια σγουρη επνδυση; Προπθεση, λοιπν, η δημοσιονομικ εξυγανση.

Και λοι ρωτον με αγωνα. Ασφαλς, εναι δσκολο. Αλλ ασφαλς, μπορομε. δη – και απαντντας σε σους  ξω μας αμφισβητον:

- Το 2010 πετχαμε τη μεωση του ελλεμματος απ τα 36,6 δις στα 24 δις.

- Τη μεγαλτερη μεωση ελλεμματος στην Ευρωζνη.

- Το πετχαμε περισστερο με τη μεωση των δαπανν απ’ ,τι με την αξηση των φρων.

- 10 δις ευρ μειθηκαν οι πρωτογενες δαπνες, δηλαδ τα ξοδα του κρτους.

- Και αυτ γινε κυρως με περιορισμ της σπατλης, δηλαδ με τα 3 απ τα 10 δις ευρ να αφορον μισθος και συντξεις και τα 7 δις λλες δαπνες, που μεισαμε.

Ο αγνας δεν τελεωσε. Οτε θα ισχυριστ τι δεν χουμε περιθρια να διορθσουμε και  λθη. χουμε πολ δρμο ακμη μπροστ μας, αλλ εμαστε στο σωστ δρμο, χι μνο για τη δημοσιονομικ εξυγανση, αλλ και για μια ανπτυξη που θα μας επιτρψει να σταθομε στις δικς μας δυνμεις.

Παραγωγικ Ελλδα σημανει μια Ελλδα ταυτισμνη με την ποιτητα και ανταγωνιστικ. Μπορομε; Ασφαλς.

- δη, το πρτο εξμηνο του τους, οι εξαγωγς μας αυξθηκαν κατ 40%, που αποτελε ρεκρ. Και αυτ γινε ακριβς επειδ δουλψαμε μαζ, Κυβρνηση και εξαγωγες.

- Στον τουρισμ, ανοξαμε νες αγορς και αγωνιζμαστε φτος να καταρρψουμε κθε προηγομενο ρεκρ.

- Η πρσινη ενργεια γνεται πρξη. Απ 1.500 ΜW σε πρσινη ενργεια στο τλος του 2009, θα φτσουμε φτος στα 2.500 ΜW.

- δη, ξεκνησε η ανατροπ του αρνητικο ισοζυγου στα αγροτικ προντα, με αξηση των εξαγωγν κατ 25% το πρτο τετρμηνο του 2011.

- Διαπραγματευτκαμε και πετχαμε λσεις για την επιτχυνση της απορρφησης των κοινοτικν πρων, καθς και την ενσχυση της χρας μας και του Δημοσου με την απαρατητη τεχνογνωσα.

Και τσι θα συνεχσουμε, δουλεοντας συλλογικ.

Παραγωγικ Ελλδα σημανει απελευθρωση των δημιουργικν δυνμεων απ εμπδια που εχαν υπρξει. Μπορομε να πετχουμε να φιλικ επενδυτικ κλμα; Ασφαλς. Κυβρνηση, δημιουργικο επιχειρηματες και φορες, δουλεοντας μαζ.

- δη, οι επιχειρσεις ιδρονται πλον σε μια μρα.

- Με την προσπθεια πολλν Υπουργεων, απλοποισαμε δραστικ τη διαδικασα της περιβαλλοντικς αδειοδτησης.

- Αλλζουμε τον τρπο κδοσης της οικοδομικς δειας.

- Και για το κοιν συμφρον, θα ολοκληρσουμε χωρς καμα δετερη σκψη το νοιγμα σε λα τα κλειστ επαγγλματα.

- Σμφωνα με την ετσια κθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλδα, η χρα μας κερδζει ως και 14 θσεις, μεταξ των 30 χωρν-μελν του Οργανισμο, στο επιχειρηματικ περιβλλον. Μνο στο δεκτη που μετρ τη διαφνεια και την απλοποηση του ρυθμιστικο περιβλλοντος, η χρα μας βρθηκε απ την 23η θση στην 9η θση, χρη στις Υπηρεσες Μιας Στσης για την δρυση των επιχειρσεων.

Περιγραφ: http://www.newsit.gr/files/Image/10-09-2011/gapomilia2.jpgΗ αλθεια εναι τι  η οικονομα μας ταν αιχμλωτη  ενς κρατικοδαιτου και πελατειακο  συστματος. Με αγορς και να κρτος, που τα εχαν διπλοκλειδωμνα απ κθε λογς συμφροντα. Απ συντεχνιακ μικροσυμφροντα μχρι μεγλα οικονομικ και πολιτικ συμφροντα, για να νμονται τον κρατικ κορβαν, να χειραγωγον πολιτικος, μσα ενημρωσης και δημοσιογρφους και τσι να επιβλουν τη δικ τους ατζντα στο δημσιο διλογο.

Ενντια σε αυτ παλεουμε. Εκε βεβαως, χουμε και συνεχες αντιστσεις. Και εκε χρειαζμαστε τον κθε πολτη, να δσει τη μχη μαζ μας. Και σ αυτ τον αγνα, θα εμαστε ασυμββαστοι. Σπμε εμπδια, απελευθερνουμε και αξιοποιομε τα συγκριτικ μας πλεονεκτματα, το δικ μας πλοτο.

Οι δυναμικς αποκρατικοποισεις θα δημιουργσουν μεγλες επενδυτικς  ευκαιρες. Οι αποκρατικοποισεις δεν  αποτελον απλς να τρπο  για να μεισουμε το χρος μας. Αποτελον βασικ αναπτυξιακ εργαλεο για ποιοτικς θσεις εργασας, που δεν θα επιβαρνουν τον κρατικ προπολογισμ και θα συμβλλουν στη δημιουργα νου πλοτου, στε το κρτος να χρηματοδοτε τις αναγκαες υποδομς για τον πολτη.

Κνουμε στροφ παντο, αξιοποιντας τα πλεονεκτματ μας, γιατ παραγωγικ Ελλδα για εμς σημανει να κνουμε τον τουρισμ μας πρωταθλητ της ανπτυξης. Μπορομε; Ασφαλς μπορομε. Συνεχζοντας με πθος τη συλλογικ δουλει και την συνεργασα που ξεκινσαμε, εμβαθνοντας δηλαδ τη συνεργασα ιδιωτικο και δημσιου τομα.

- Μαζ ανοξαμε νες αγορς στην Ρωσα, το Ισραλ, την Τουρκα, την Σερβα και μαζ τις αναπτσσουμε. Τρα, στοχεουμε στην Κνα και την Ινδα. Θλουμε να φρουμε νο κοιν απ τις ΗΠΑ.

- Μαζ αναδεικνουμε και δημιουργομε να τουριστικ προντα, που μχρι σμερα ταν ανπαρκτα στη χρα μας.

- Αναβαθμζουμε μαζ τη σχση ποιτητας – τιμς.

- Απλουστεουμε τη διαδικασα αδειοδτησης των τουριστικν επιχειρσεων.

- Αλλ μαζ πρπει και να δουλψουμε, για να διασφαλσουμε τι ο τουριστικς κλδος, που σμερα μαστζεται απ ξνους ανασφλιστους, θα γνει πρτυπο δημιουργας νων θσεων εργασας για λληνες και Ελληνδες.

- Και μαζ να διασφαλσουμε τι η ανπτυξη της τουριστικς κατοικας θα γνει με σεβασμ στο περιβλλον.

Παραγωγικ Ελλδα σημανει να πνο στη γεωργικ και κτηνοτροφικ παραγωγ. Ποιοτικ γεωργα και κτηνοτροφα. Απ αριο, ξεκιν η διαδικασα για  την παραχρηση γης σε πολτες, νους, που θλουν να ασκσουν το αγροτικ επγγελμα για ποιοτικς καλλιργειες. Μιλμε για τουλχιστον να εκατομμριο στρμματα.

- Κθε Περιφρεια, συλλογικ, διαμορφνει τη δικ της αγροτικ ταυττητα, με το καλθι των προντων της.

- Βζουμε στχο την αναστροφ του αρνητικο αγροτικο ισοζυγου.

Αλλζουμε τους πελατειακος συνεταιρισμος, για να γνουν πραγματικ συλλογικο φορες, για το κοιν συμφρων λων των αγροτν.

- Δημιουργικ Ελλδα σημανει να αξιοποιομε ανενεργος πρους, πως εναι οι ενεργειακο μας  προι. Μπορομε; Σαφς.

- Στην πρσινη ενργεια σμερα χουμε δσει εγκρσεις για επενδσεις, που μλις υλοποιηθον, στο σνολ τους, θα ξεπερνον σε ενεργειακ ισχ τον εθνικ στχο που χουμε θσει για το 2020.

- Ανακοιννω σμερα τι η Ελλδα ξεκιν ρευνες πετρελαου και φυσικο αερου στο Ινιο και ντια της Κρτης και η απφαση για τη σχετικ προκρυξη υπογρφεται μεσα.

- Προχωρσαμε στην απελευθρωση της αγορς ηλεκτρικς ενργειας και φυσικο αερου. Εναι πλοτος που ανκει σε λους τους λληνες και αξιοποιεται για το κοιν μας συμφρον.

Συνεχζουμε σε αυτ τον δρμο:

- Με το σχδιο «λιος», κνουμε την Ελλδα πρωτοπρα παραγωγ ηλιακς ενργειας, που θα εξαχθε στη Βρεια Ευρπη. δη, ενδιαφρεται η Γερμανα και προσβλπουμε σε επενδσεις νω των 20 δισεκατομμυρων ευρ, που θα προσφρουν χιλιδες νες θσεις εργασας για τους νους στη χρα μας.

- Προχωρμε σντομα και με τα πρτα θαλσσια αιολικ πρκα.

- Με αποκρατικοποισεις στη ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, φρνουμε να κεφλαια και τεχνογνωσα.

Δημιουργικ Ελλδα σημανει το περιβλλον και ο πολιτισμς μας  να γνουν αναπτυξιακ πλεονεκτματα. Μπορομε; Το αποδεικνουμε κθε μρα που περν.

- χουμε ολοκληρσει – για πρτη φορ – στη χρα την κατρτιση των πρτων δασικν χαρτν.

- Οι προστατευμενες περιοχς, για πρτη φορ, χουν χαρτογραφηθε – το αυτονητο.

- Επιταχνουμε με κθε μσο το Κτηματολγιο, τα χωροταξικ και πολεοδομικ σχδια. Η λλειψη των παραπνω, ετε ταν εμπδιο για την ανπτυξη, ετε ταν ευκαιρα για αυθαιρεσα.

- χουμε δρομολογσει μεγλες, ποιοτικς και πολιτιστικς παρεμβσεις στην Αθνα, στην Θεσσαλονκη και λλα αστικ κντρα. Για τη βελτωση της ποιτητας ζως.

Παραγωγικ Ελλδα σημανει επιτλους να κρτος που στηρζει την πρωτοβουλα του πολτη και  τον αδναμο. Μπορομε;  Ασφαλς, αυτ εναι η ιστορικ μας πρκληση. Αλλαγς που θλουν χρνο και γνονται τρα.

- Με τον Καλλικρτη.

- Με την εφαρμογ του ΑΣΕΠ παντο.

- Με την ανρτηση λων των αποφσεων στο διαδκτυο, με τη «Διαγεια».

- Με τους πρτους ηλεκτρονικος διαγωνισμος, ειδικ στην υγεα, που το κστος προμηθειν φτασε να μεινεται στο να κτο του παλιο κστους. Στο να κτο! Σε να διαγωνισμ, απ 1.200.000 ευρ που περιμναμε να εναι το κστος, κατβηκε στα 200.000 ευρ.

- Με την ηλεκτρονικ συνταγογρφηση, με τερστια εξοικονμηση για τον ασφαλισμνο.

- Πετχαμε δη δραστικς περικοπς στη δαπνη φαρμκων, μεινοντας παρλληλα τις τιμς των φαρμκων.

Και συνεχζουμε με μεγλες  τομς, στε πλον το κρτος να προσφρει  σωστς υπηρεσες στον πολτη:

- Με συγχωνεσεις φορων του Δημοσου.

- Με αναδιοργνωση των κρατικν ΜΜΕ, που αναβαθμζεται παρλληλα ο ρλος της Θεσσαλονκης.

- Ο δημσιος υπλληλος γνεται υπλληλος του ενιαου κρτους και χι σε επιμρους Υπουργεα Οργανισμος, στε ευλικτα να μπορε να αξιοποιεται απ τη μα Υπηρεσα στην λλη.

- Με νο πειθαρχικ δκαιο στο Δημσιο, για να πψει η ατιμωρησα.

- Με ενιαο μισθολγιο για ση αμοιβ για ση εργασα.

- Με σστημα αξιολγησης των δημοσων υπαλλλων.

Παραγωγικ Ελλδα σημανει σιγουρι και προστασα του πολτη και δια δικαιματα για λους. Μπορομε; Ασφαλς μπορομε και πρπει.

Για εμς, βασικ προπθεση της σημερινς σγχρονης αναπτυξιακς πορεας μας, εναι να αποτελεσματικ κρτος πρνοιας για τον πολτη.

- Γι’ αυτ, προχωρσαμε δη σε σημαντικς αλλαγς στην αντατη εκπαδευση. Για να αυτνομο Πανεπιστμιο, ενταγμνο επιτλους στις ανγκες της οικονομας, της κοινωνας, της περιφερειακς ανπτυξης και ταυττητας κθε Περιφρειας, που απελευθερνει τους νους, αντ να τους αποστενει.

- Εξασφαλσαμε τις συντξεις των επομνων γενεν, με να βισιμο ασφαλιστικ σστημα.

- Θσαμε σε εφαρμογ προγρμματα για την ανσχεση της ανεργας και χω δσει εντολ να ελεγχθον λα τα ευρωπακ προγρμματα, τσι στε σοι προι παραμνουν σε αδρνεια, να διατεθον για την αντιμετπιση της ανεργας.

Σε αυτ την δσκολη  περοδο μεγλης δοκιμασας, οφελουμε  να πετχουμε ναν σαφ στχο κοινωνικς αλληλεγγης. Βασικς μου στχος σ αυτ τη δσκολη περοδο:

- Να μην υπρχει οικογνεια χωρς τουλχιστον ναν εργαζμενο, να μην υπρχει οικογνεια χωρς εισδημα.

- Γι αυτ και αλλζουμε ριζικ το σστημα κατρτισης ανργων και δνουμε δυναττητα στον νεργο και στον κθε πολτη να επιλξει το αντικεμενο και τον φορα κατρτισης, με βοθεια απ το κρτος. Δηλαδ, με να κουπνι που θα καλπτει τα ξοδα, ο καταρτιζμενος θα διαλγει ελεθερα απ να ΙΕΚ μχρι να μεταπτυχιακ πργραμμα σε να Πανεπιστμιο. Μια δετερη ευκαιρα σε να ΤΕΙ μια ταχρυθμη κατρτιση σε μια πιστοποιημνη ιδιωτικ σχολ.

- Θα διατεθον πνω απ 3,5 δις ευρ για νους ανργους, τομα με αναπηρα και γυνακες για δετερη ευκαιρα, με ουσιαστικ προγρμματα που παρχουν δυναττητες σε λους.

- Και ββαια, προχωρμε σε να νο πλασιο για τον χρστη ναρκωτικν – να επσης ευασθητο ζτημα Θλουμε να τον θεραπεουμε και χι να τον ποινικοποιομε και να τον φυλακζουμε.

Συνεχζουμε τις πρωτοβουλες για τη στριξη του πολτη:

- Καθιερνουμε πια για πρτη φορ να σστημα πρωτοβθμιας φροντδας υγεας σε λη τη χρα, μσα απ τον Εθνικ Οργανισμ Παροχς Υπηρεσιν Υγεας (ΕΟΠΥΥ).

Κυρες και κριοι, λα τα παραπνω παραδεγματα, αλλ και στχοι για την Ελλδα της  δημιουργας, λγη σημασα θα χουν, αν δεν καταπολεμσουμε μεσα  την ανομα και αν δεν χτσουμε να κρτος ευνομας και δικαιοσνης.

Ξρω τι να θμα που απασχολε χωρς καμα εξαρεση λους μας, λους τους λληνες και τις Ελληνδες, εναι αυτ της εκτεταμνης ανομας, που κυρευσε τη χρα τις τελευταες δεκαετες. Η ανπτυξη της χρας μας εξαρτται μεσα και απ τη δυναττητα να χουμε σωστος νμους και να εφαρμζουμε σωστ τους νμους. Να απονμεται μεσα η δικαιοσνη, να μην υπρχει αρνησιδικα.

Οτε εδ θα σας  πω τι λα λθηκαν. Εδ δνουμε  τις μεγαλτερες μχες. Εναι  πολλ η δουλει που πρπει ακμα να γνει, για να σπσουμε το φαλο κκλο της παρανομας και της πεποθησης κποιων τι, σ’ αυτ τη χρα, ο καθνας κνει ,τι θλει, χωρς να λογοδοτε πουθεν. χουμε δρμο να διανσουμε, μως, δη χουμε ξεκινσει να μεγλο ργο και εδ, χωρς καμα ανοχ απναντι σε οποιαδποτε ανομα, ποιοι και αν εμπλκονται.

Πρτα απ λα, πμε σε να νο Εθνικ Φορολογικ Σστημα. Εντενουμε τη μεγλη μχη κατ της  φοροδιαφυγς. σο δσκολος κι αν εναι  ο αγνας αυτς, μετ απ δεκαετες  στρεβλς λειτουργας, για πρτη  φορ Κυβρνηση εναι τσο αποφασισμνη να δσει τη μχη αυτ μχρι το τλος.

Και εδ, ββαια, χρειαζμαστε την απφαση κθε λληνα πολτη. χι μνο για δημοσιονομικος  λγους, αλλ και γιατ εναι θμα κοινωνικς δικαιοσνης και ισονομας, συνοχς. Δεν μπορομε να ανεχτομε  μια Ελλδα με πολτες δο ταχυττων.

Και πριν απ μερικς  μρες, κναμε να ακμα βμα, να  βμα που καμα Ελληνικ Κυβρνηση  δεν εχε αποτολμσει: Δσαμε στη  δημοσιτητα τους καταλγους των  μεγαλοοφειλετν του Ελληνικο  Δημοσου. Εναι να πρτο βμα, αλλ αποδεικνουμε τη βολησ μας. Και θα συνεχσουμε, να εστε ββαιοι.

- πως κναμε και θα συνεχσουμε να κνουμε στο χρο του ποδοσφαρου.

- πως ξεκινσαμε με την αναγκαστικ εσπραξη των μεγαλοοφειλετν του Δημοσου.

- πως διακψαμε τις συμβσεις πλον των τριακοσων πενντα γιατρν και φαρμακοποιν με τα Ταμεα, λγω της παρνομης συνταγογρφησης και εκτλεσης συνταγν.

- πως κναμε πρσφατα, προ ημερν, με τις συλλψεις για λαθρεμπριο πετρελαου.

- πως κυνηγμε, χωρς καμα παραχρηση σε κανναν, συντξεις και επ

- Πνω απ 20.000 ττοιες συντξεις χουν διακοπε και περισστερες απ 400 υποθσεις χουν σταλε στις Εισαγγελικς Αρχς.

- Απ τις αρχς Σεπτεμβρου ξεκνησε τη λειτουργα του το Ενιαο Κντρο Πιστοποησης Αναπηρας.

Πργματα, θα μου πετε, αυτονητα. Ναι, αλλ χι για τη χρα μας, μχρι πρσφατα. Για λα αυτ, δεν εχε γνει τποτα στο παρελθν. Να που επιτλους γνεται και αυξνεται λο και περισστερο ο αριθμς των πολιτν, που δεν ανχονται πλον σους μαθαν να περιφρονον ατιμρητα τους νμους αυτς της χρας και να κλβουν στις συναλλαγς τους με το κρτος, εξαπατντας το κοινωνικ σνολο.

Αν λοι μας μασταν  να μρος αυτο του συστματος, σμερα, λοι μας πρπει να αλλξουμε. Σε μια εποχ που λοι δοκιμζονται σκληρ, δεν θα ανεχθομε ττοιες συμπεριφορς.

Θα ακολουθσει σντομα  και η δημοσιοποηση ονομτων μεγαλοοφειλετν φυσικν προσπων. Δεν μπορε σμερα να πληρνουν τους φρους τους οι μισθωτο και οι συνταξιοχοι και κποιοι λλοι να χρωστον εκατοντδες εκατομμρια ευρ, να φοροδιαφεγουν και να μνουν στο απυρβλητο.

Στο παρελθν, η Ελλδα διακρθηκε και μσα απ τους μεγλους ευεργτες, που κρδισαν πλοτη παλεοντας στο στβο του διεθνος ανταγωνισμο και, αφο πλοτισαν ξω, φεραν λεφτ  στη χρα, για να βοηθσουν το ελληνικ κρτος και τους συμπατριτες τους.

Μακρι να αισθανθον την ανγκη προσφορς και οι σγχρονοι  χοντες και κατχοντες, αυτο  που χουν κερδσει μεγλα πλοτη σε αυτ τον τπο, πως πρσφατα πλοσιοι λλων χωρν, που λνε «ναι, φορολογεστε μας περισστερο».

Εμες, οτως λλως, δεν θα σταματσουμε εδ. Θα αλλξουμε  τα πντα και στο θεσμικ και  δικαιοδοτικ πλασιο της χρας. Δεν θα χαριστομε σε κανναν. Θα δσουμε  μχες. Εμαστε εναντον χι κοινωνικν ομδων, αλλ πρακτικν και αντιλψεων που μας βλπτουν και μας προσβλλουν λους.

- Αλλζουμε το πειθαρχικ δκαιο στο Δημσιο κι ας αντιδρον ορισμνοι εν ονματι του συνδικαλισμο, που για χρνια ολκληρα συναλλσσονταν με επορκους υπαλλλους.

- Θεσπσαμε νο πλασιο για την ταχεα εκδκαση υποθσεων διαφθορς κρατικν αξιωματοχων.

- Προχωρμε με πολλ νομοσχδια στην ταχτερη απονομ δικαιοσνης.

- Με την κωδικοποηση της νομοθεσας.

- Με την απλοποηση των διαδικασιν και την ψηφιοποηση της δικαιοσνης.

- Και ακολουθντας την πρακτικ που χουμε δη επιβλει σε υπουργος, βουλευτς και δημρχους, πλον τσο οι δικαστικο λειτουργο, σο και οι μτοχοι εταιρειν, που εκδδουν ημερσια περιοδικ ντυπα κατχουν δεια λειτουργας τηλεοπτικν ραδιοφωνικν σταθμν, θα υποχρεονται να δημοσιοποιον το «πθεν σχες» τους.

- Σε ,τι αφορ δε τον πολιτικ κσμο της χρας, εκε πλον η κοροδα απναντι στο λα με τις παραγραφς των ευθυνν, θα σταματσει οριστικ με την επμενη Συνταγματικ αναθερηση.

Παραγωγικ Ελλδα σημανει και να πολιτικ σστημα αντξιο των προσδοκιν και των δικαιωμτων των πολιτν, που θα υπηρετε μνο το δημσιο συμφρον. Μπορομε; Ασφαλς. Και προχωρμε μεσα:

- Με το νμο για τις εκλογικς δαπνες.

- Ανογουμε το θμα της αναθερηση του Συντγματος.

- Ενισχουμε τη Δημοκρατα μας με νο πλασιο για τα δημοψηφσματα. Ο Ελληνικς λας θα εκφρζει τη γνμη του για λα τα μεγλα θματα. Δεν υπρχουν θματα ταμπο.

- Καθιερνουμε και ενισχουμε καννες διαφνειας στη χρηματοδτηση των κομμτων και λεγχο του «πθεν σχες» των πολιτικν.

-  Με το νο εκλογικ νμο. που φρνουμε το αμσως επμενο χρονικ διστημα στη Βουλ.

Δεν αρκον μως αυτ. ταν λμε «πολιτικ σστημα», συνθως, το μυαλ μας πει στο πολιτικ προσωπικ. Εναι και αυτ, αλλ δεν εναι  μνον αυτ. Εναι και τα μσα ενημρωσης, εναι οι αφανες χρηματοδτες, εναι τα μεγλα συμφροντα, αλλ και τα συντεχνιακ συμφροντα που λυμανονται το δημσιο χρο.

Η Δημοκρατα μας, για  να προχωρσει, χρειζεται μια να  θσμιση. Αυτς εναι ο στχος μου. Επσης, η Δημοκρατα μας, για να προχωρσει, πρπει να γνεται σεβαστ. Οι νμοι της Ελληνικς Δημοκρατας πρπει να γνονται σεβαστο. Κανες δεν μπορε να τους παρακμπτει. Και τελικ, ναι, τσι μπορομε να χτσουμε να κρτος ευνομας και δικαιοσνης.

Φλες και φλοι, λα αυτ εναι παραδεγματα μιας Ελλδας που μχεται και αλλζει. Και ας μην υποθσει κανες τι δεν γνωρζω πσο μεγλες εναι οι δυσκολες σε κθε ελληνικ οικογνεια. Εδ και δο χρνια, αγωνιζμαστε να αλλξουμε την πατρδα μας.

Μπορετε να μου καταλογσετε πολλ. Και σοι με γνωρζουν ξρουν τι εμαι ανοιχτς στην κριτικ. Δεν εμαι αλνθαστος. μως, εμαι απλυτα αφοσιωμνος στην εθνικ μας προσπθεια. Για το κοιν μας μλλον και το συλλογικ συμφρον.

Και ο δρμος αυτς  δεν χει επιστροφ. νας δρμος, ο οποος δεν εναι στρωμνος με ροδοπταλα. Εναι γεμτος με εμπδια, πολλς φορς μεγλα, πολλς φορς χι φανερ.

- ταν εμες προσπαθομε να ρξουμε φως σε λες τις υποθσεις διαφθορς, διαπιστνουμε συχν τι η Δικαιοσνη αργε.

- ταν επιχειρομε και νομοθετομε για να αλλξει το κρτος, η Δημσια Διοκηση καθυστερε να προσαρμοστε στη να εποχ.

- ταν ανογουμε το δρμο και απελευθερνουμε δυνμεις, αντιδρον πολλς φορς συντεχνες, βολεμνοι, σοι χνουν προνμια που εχαν για χρνια, σε βρος λων των λλων.

Εμαι μως αποφασισμνος  να συγκρουστ μχρι τλους με ,τι ταλαιπωρε την Ελλδα, με ,τι κλενει  το δρμο στο μλλον. Αντπαλο μας, εναι σοι προσπαθον να συντηρσουν νοοτροπες και αντιλψεις, που φεραν τη χρα στο χελος του γκρεμο.

Και η μχη για την  αλλαγ δεν θα εναι εκολη. σοι χουμε ταχθε σε αυτ την μχη, δεν  πρπει να υποχωρσουμε για ναν απλ λγο:

· Ξρω, ξρουμε τι η Ελλδα αξζει πολ καλτερα.

· Ξρουμε τι σοι μας λοιδορον, μας αδικον.

Μπορομε και θα τους διαψεσουμε. Θα διαψεσουμε σους  σμερα λοιδορον την Ελλδα. σους  βλπουν την Ελλδα να αποτυγχνει, εμες θα τους διαψεσουμε.

Κυρες και κριοι, το 2009 δεσμετηκα για την αλλαγ, την ανατροπ:

- Δεσμετηκα να στηρξω την προσπθεια του λληνα να δημιουργε.

- Δεσμετηκα να σταθ απναντι σε κθε αδικα.

- Δεσμετηκα να δημιουργσω την Ελλδα που ξρει την αξα της, την Ελλδα που μπορε.

Και επα πως θα κνω το πρτο βμα, για να ξαναχτσουμε τη σχση εμπιστοσνης μεταξ πολιτν  και πολιτικς. Μιας πολιτικς, που  υπηρετε και δεν καταδυναστεει. Μια Πολιτεα που δεν καταδυναστεει.

Το κανα και συνεχζω και στα επμενα βματα. Η αποκατσταση της λογικς, η επανσταση του αυτονητου, καθημεριν, εναι τα πλα μας για να χτσουμε μια διαφορετικ και καλτερη πατρδα για λους, κυρως μως για τα παιδι μας, για τους σημερινος νους, αλλ και για τις ακμα νετερες γενις, που ρχονται. Τους νους, στους οποους θλω σμερα να απευθυνθ ιδιατερα.

Κοιτω εδ, στην αθουσα, και βλπω γρω μου ανθρπους  της γενις μου. Ναι, προσφραμε, αλλ εμαστε και μια γενι που  φρτωσε στις επμενες γενις δυσβσταχτα  βρη. Χρωστμε στους νους μια διαφορετικ τχη. Τους χρωστμε πρτα απ’ λα το δικαωμα να ορζουν οι διοι τη μορα τους.

Σμερα, η δικ μας  γενι εξακολουθε να χει τον  πρτο λγο στην κοινωνικ, πολιτικ και οικονομικ ζω της χρας. Πργμα πρωτοφανς, ταν σε ολκληρο τον κσμο οι σημερινο 30ρηδες και 40ρηδες χουν αναλβει εδ και χρνια την πρωτοκαθεδρα στην εξλιξη των πραγμτων. Καθκον μας, λοιπν, να δσουμε στις γενις που ρχονται το χρο να αναπνεσουν και να αναπτυχθον. Να απελευθερσουμε τις δικς τους δυνμεις, που τις χρειαζμαστε.

Ξρω τι πολλο νοι μας θλουν να φγουν, αναζητντας  μια καλτερη τχη στο εξωτερικ. Τους καταλαβανω. Παλαιτερα, πολλο απ εμς χρειστηκε να φγουν   ακμα και να εξοριστον. Σας ζητ να μην εγκαταλεψετε τη προσπθεια να αλλξουμε την Ελλδα.

- Η χρα σς χει ανγκη.

- H Ελλδα μπορε να γνει μια χρα διαφορετικ και θα γνει μια χρα διαφορετικ σε λγα χρνια.

μως, αυτ δεν θα συμβε αν εσες λεπετε. Ζητ απ εσς, τους νους, να μενετε και να παλψουμε μαζ. Διτι εσες γνωρζετε τις δυναττητες που χει μια χρα σαν την Ελλδα στο διεθνς στερωμα. Γνωρζετε καλτερα απ τον καθνα, τι ο λληνας δεν χει τποτα να ζηλψει απ λλους λαος. Φτνει να δουλψουμε μαζ, γρω απ κοινος στχους.

Γι’ αυτ, ζητ να δσουμε λοι το παρν. λοι σοι πιστεουμε στη δναμη της πατρδας και στις ικαντητς μας. Να συμβλουμε λοι μαζ σε αυτ την προσπθεια, απ που κι αν εργαζμαστε. Αν ο καθνας μας κνει να βμα συνεισφορς, η χρα μας θα κνει δκα βματα μπροστ.

Ζητ απ τις τρπεζες να σεβασθον τη στριξη που τους χει δσει μχρι τρα το κρτος και ο λας, με τη μορφ εγγυσεων. Το κρτος στηρζει το πιστωτικ σστημα, θα πρπει μως και οι τραπεζτες να στηρξουν οι διοι τις τρπεζς τους.

Απφασ μου εναι, ποια  τρπεζα χρειασθε κεφαλαιακ ενσχυση απ το κρτος, να τη λβει μσα απ  κοινς μετοχς, στε το κρδος της  δισωσς της να πει σε κθε λληνα και κθε Ελληνδα και στον λληνα φορολογομενο.

Ζητ απ τους επιχειρηματες της χρας να πιστψουν και να επενδσουν στην Ελλδα. Να απαντσουν με το δικ τους παρδειγμα σε σους βγζουν τα λεφτ τους ξω απ τη χρα μας.

Ζητ απ λους τους ελεθερους επαγγελματες να πληρνουν  τους φρους τους. Να μην δικαιολογον σους κλβουν φρους και εισφορς, φτωχανοντας το κρτος και κερδζοντας αθμιτα απναντι στους ντιμους συναδλφους τους.

Ζητ απ τους φλακες  στα Μουσεα, απ τους ιδιοκττες ταξ, απ τους υπαλλλους στα λιμνια, να καταλβουν τι εναι κτι πρα, πολ πρα απ απλο εργαζμενοι. Εναι το πρσωπο της χρας μας.

Ζητ απ τους αγρτες  μας να στραφον στην παραγωγικ αξιοποηση των πλεονεκτημτων της κθε περιοχς. Να στραφον προς τα ξω, να αναζητσουν  νες αγορς για τα προντα μας.

Ζητ απ τους δημσιους  υπαλλλους να σταθον δπλα στον πολτη, να σκψουν πνω σε κθε υπθεση που χειρζονται και να δημιουργσουμε να νο πολιτισμ εξυπηρτησης, που δεν θα βασζεται μνο σε νμους στο φβο, αλλ κυρως στη διθεση για δουλει και προσφορ.

Τιμ τους ντιμους, ικανος και εργατικος δημσιους υπαλλλους. Εναι εκενοι που εργζονται κτω απ δσκολες συνθκες. Εσες εστε ο μοχλς της μεταρρθμισης της Δημσιας Διοκησης.

Οι υγιες δυνμεις της  κοινωνας μας, που εναι και  η συντριπτικ πλειοψηφα, θλει  η Ελλδα να αλλξει. Να γνει δκαιη, να γνει παραγωγικ.

Ζητ και απ λα  τα πολιτικ κμματα να σταθον υπεθυνα απναντι σ’ αυτ την αγωνα των  πολιτν, αυτ την κρσιμη στιγμ. Να διδαχθον απ την ιστορα  μας, τα λθη μας. Να δημιουργσουμε να  καινοργιο, υγις πολιτικ σστημα για τη χρα.

Δεν κνω εγ κκληση. κκληση κνει η πατρδα. κκληση  να δουλψουμε μαζ, στε η κρση  να γνει ευκαιρα για αλλαγς. Ευκαιρα για αλλαγς προς το καλτερο. Η  καταστροφ δεν εναι, οτε θα μποροσε να εναι ευκαιρα για κανναν. Αν κποιος γοητεεται απ μια ττοια προοπτικ, κνει τραγικ ιστορικ λθος.

Ο καθνας μας, εναι  ρα να αναλβει τις προσωπικς του  ευθνες. Σε ποιο κομματικ χρο κι αν τοποθετεται, σε ποια πτρυγα  της Βουλς κι αν κθεται, τρα δεν χει το δικαωμα της σιωπς.

Ας βλουμε στην κρη τις διαφορς και τις μικρς φιλοδοξες μας. Ο καθνας απ τη θση του, τον τπο εργασας του, τη γειτονι του, τη Σχολ του, το μσο επικοινωνας που εργζεται, λοι μαζ να δσουμε  και να δνουμε σταθερ την κοιν μχη.

στε αυτο που στοιχημτιζαν  και στοιχηματζουν σε μα Ελλδα μακρι απ το ευρ, να βρουν απναντ τους την Ελλδα ολκληρη. στε αυτο  που ελπζουν, φεγοντας η χρα μας απ το ευρ, να αγορσουν  ναντι πινακου φακς την Ελλδα, τις επιχειρσεις, τη γη και την εργατικ της δναμη, να βρουν μπροστ τους κθε λληνα και κθε Ελληνδα.

Και σοι εχονται την  καταστροφ στε να διασωθον, οι διοι  που χουν λεηλατσει το δημσιο  πλοτο, που χουν κατακλψει τις  επιχειρσεις τους, που χουν ρημξει τα Ασφαλιστικ Ταμεα, σοι επενδουν στο ρρωστο χθες, να βρουν απναντ τους λους εμς, που προσβλπουμε σε να καλτερο αριο.

Δεν πρπει να επιτρψουμε  τα σχδια αυτ να γνουν πραγματικτητα. Και δεν θα το επιτρψουμε. Και  για να μην το επιτρψουμε, πρπει να σταθομε ο νας δπλα στον λλο και χι ο νας απναντι στον λλο. Να κατανοσουμε ο καθνας το τερστιο μγεθος της δικς του συμβολς, να κνουμε αυτ τον τπο ,τι του αξζει.

Φλες και φλοι, εγ  γι’ αυτ θα συνεχσω να αγωνζομαι. Για λα αυτ που θα δυναμσουν τη χρα, την κοινωνα και τον καθνα ξεχωριστ.

Θα παλψω για την  Ελλδα της παραγωγς και της  δημιουργας. Καλ λους σας να παλψουμε  μαζ. Και θα αγωνιστ ασυμββαστα, πως και καλ λους να αγωνιστομε  μαζ, ενντια στα κακς κεμενα, την ανομα και τη διαφθορ. Χωρς να μετρμε το κστος στον καθνα, αλλ το κρδος σε λους μας.

χω πει εδ και  καιρ: εγ δεν εμαι εδ για  τη θση την εκλογ μου.

Εμαι  εδ για να πετχουμε μαζ. Και  σας υπσχομαι τι μαζ θα πετχουμε.

Σας ευχαριστ.