. : , ,

6 2011

Λοιπν, συντρφισσες και σντροφοι, αυτ εναι η καλτερη ρα. Οι εφημερδες χουν κλεσει, τα κανλια χουν ξεδιαλξει με τι θα παραμυθισουν τον κσμο στα δελτα των 8 και μπορε κανες να μιλσει απ την καρδι του καθαρ και ξστερα απευθυνμενος στο ακροατριο που χει μπροστ του, συχος και ββαιος τι αυτο τουλχιστον θα τον ακοσουν.

Συντρφισσες – σντροφοι, κποιοι εδ λο και λιγτεροι εναι φυσικς νμος ανκουν σ’ εκενη την παλιο-σειρ που ξεκινσαμε στις 3 του Σεπτμβρη του ’74. Δεν ταν καλτερες οι συνθκες απ’ τι εναι σμερα για το Κνημ μας. Ττε μασταν πραγματικ υπ διωγμ, οι συγκεντρσεις μας γνονταν σε σπτια, μλιστα οι αντιλψεις ακμα για το ρλο της γυνακας ταν ττοιες που μιλοσαμε μνο στους νδρες της οικογνειας.

Μια μεγλη επανσταση του ΠΑΣΟΚ ταν κι αυτ, τι σμερα εδ και αρκετ χρνια δεν υπρχει χρος, τομας, κοινωνικς, πολιτικς, εκπαιδευτικς, οικονομικς δραστηριτητας που να μην βρσκεται τουλχιστον απ πλευρς ποσοστο και αριθμητικς εξσου με τον νδρα και η γυνακα.

Υπρχουν ββαια πολλ λλα ακμη, στε η ισοτιμα αυτ να κατακτηθε εξ ολοκλρου. Μιλντας μως για την πορεα του ΠΑΣΟΚ ξεχνμε ποια ταν η Ελλδα ταν την παρλαβε το ΠΑΣΟΚ και ποια ταν η Ελλδα ταν ανακπηκε η δημιουργικ του πορεα και η δημιουργικ πορεα του τπου με την πρτη κυβρνηση της δεξις, την Κυβρνηση Μητσοτκη.

Εν κοιτξουμε λο αυτ το διστημα θα νιθουμε χι μνο σοι ξεκινσαμε ττε με τον Ανδρα Παπανδρου, αλλ και σοι στη συνχεια ενσωματθηκαν και ομογενοποιθηκαν εναι ρα να ξαναθυμηθομε αυτ τον ρο ταν τρα κποιοι νομζουν, τι το ΠΑΣΟΚ θα σκορπσει σαν του λαγο τα παιδι.

Και μλιστα χι μνο απ τη Να Δημοκρατα, ενψει των τεκταινμενων για τη να πολιτικ τξη, θα χετε προσξει την ουρ στην οποα εντσσονται διφορα στελχη με ευγενες σως φιλοδοξες, αλλ βλπουν μνο το τυρ και χι τη φκα μπροστ στα μεγλα συγκροτματα για να μην πω μπροστ σε κποιες Πρεσβεες, αλλ να φοβονται και τα wikileaks τρα που βγζουν κποια πργματα στη φρα νομζοντας τι θα καταλβουν πρτη θση στη να τξη πραγμτων, αφο το ’74 ως τα σμερα επλθε η καταστροφ σ’ αυτ τη χρα, διτι μχρι ττε ταν λα καλ και για.

Συντρφισσες και σντροφοι, συνηθσαμε να θεωρομε φασστα τον ποιον μελανοχτων. χουμε κνει να λθος. Ο φασισμς δεν εναι ιδεολογα, εναι αντληψη, εναι πρακτικ, εναι θος ατομικ και συλλογικ. ρα ο φασστας και θα εναι ο παλις βασιλοχουντικς, που μπορε να μην χει αλλξει απψεις, θα εναι και εκενος που χει μενει στην εποχ της ματαωσης του ορματος που δεν καταλαβανει ακμα που η πραγματοποηση εκενου του ορματος οδγησε τσους λαος, αλλ και την ανθρωπτητα.

Κποιοι που στα πρθυρα του Κομμουνιστικο Κμματος καταλβαμε που πηγαναμε, προφανς χουμε συσσωρεσει περισστερη περα και οφελουμε αυτ την περα να την καταθτουμε ιδιατερα ταν καταλαβανουμε, τι ακριβς ο φυσικς νμος επιβλει κποια στιγμ απερχμενοι τουλχιστον να ελπζουμε, τι οι νοι – λεπουν οι περισστεροι τρα- θα πραγματσουν, χι θα εκφρσουν μνον πως σωστ το κνουν, αλλ θα πραγματσουν και τη να ελπδα που εναι απαρατητο να βγει μσα απ την δια τη σημεριν ελληνικ κοινωνα, αυτ που πσχει.

Δεν θα ρθει απ πνω η ελπδα, μσα απ τα σπλχνα του λαο μας θα βγει και εδ εναι η μεγλη ευθνη των νων μας να πρωτοπορσουν σ’ αυτ, αλλ και η ευθνη η δικ μας να καταλβουμε τι οι νοι, πως το κανε κποιος σντροφος πιο πριν, δεν χουν ανγκη μνον απ συμβουλς, χουν ανγκη και απ συναντληψη και κυρως να σκεφτομε τι ταν μασταν και εμες νοι κποια πργματα τα καταλαβαναμε πιο γργορα απ’ τι καταλαβανουμε τρα και κποια πργματα τα μαθαναμε επσης πολ γργορα απ’ τι μπορομε να τα μαθανουμε τρα.

Σε κθε περπτωση πιστεω, τι καννας ζωντανς οργανισμς δεν χει μλλον, δεν χει οτε υστεροφημα εν δεν αποδχεται και δεν προετοιμζει τη διαδοχ του και ετε μας αρσει, ετε χι η διαδοχ εναι πντα μια να και μια νετερη γενι.

Το ΠΑΣΟΚ προχρησε αγωνιστικ συσπειρνοντας ευρτατες λακς μζες, ιδιατερα λα εκενα τα κοινωνικ, τα προοδευτικ επσης στρματα που ταν στο περιθριο, απναντι σε να κρτος των ολγων κατστρωσε με οραματιστ τον Ανδρα Παπανδρου, αλλ με συλλογικ προσπθεια πολλν, εκατοντδων φωτισμνων ανθρπων που στρατετηκαν, κατστρωσε τη στρατηγικ του, προχρησε συντεταγμνα, πως σας επα πριν, ομογενοποιντας λες τις δυνμεις που ξεκνησαν στην πορεα ενσωματθηκαν.

Δεν κρυξε, φλες και φλοι, ο Ανδρας Παπανδρου πλησιζοντας προς την εξουσα τους ζυγος λσατε. Αν εχαμε διαλυθε πως εναι σε μεγλο βαθμ η κατστασ μας τρα, πριν φτσουμε στη διακυβρνηση της χρας το ’81 δεν θα υπρχαμε καν σμερα. Θα εμαστε και εμες να απ’ λα αυτ τα γκρουποσκουλα κμματα των 5-10 βουλευτν, 12 λλωστε εμαστε οι πρτοι που εκλεγκανε και δεν θα υπρχε τποτε πια.

Εν υπρχει κτι που πρπει να αναθεωρσουμε σμερα και μπορ να το πω δημσια, διτι το γνωρζει ο Πρεδρς μας και δεν αρκε να το γνωρζει μνο εκενος, γιατ το να τα γνωρζει κποια νας εναι το πρτιστο λθος. Αλμονο αν σε μια δημοκρατα πρπει να επαφιμαστε στο τι γνωρζει τι οφελει να γνωρζει νας.

Σντροφοι και συντρφισσες, ιδιατερα στις δσκολες ρες θα ξρετε σοι εστε πως εγ απ χωρι, τι γνεται ταν πινει ο Βορις τι γνεται στα κοπδια. Μαζεονται, δεν σκορπνε, δεν χοροπηδνε εδ και εκε.

Εμες δυστυχς κναμε την αντστροφη επιλογ. Παρεξηγσαμε τι σημανει ανοιχτ κμμα. Ανοιχτ κμμα εναι να αγκαλιζεις λη την κοινωνα, να μην κλενεσαι στον Περισσ. Αλλ ανοιχτ κμμα δεν σημανει μπτε σκλοι και αλεστικ μη δσετε. Δεν σημανει κσμος πει και ρχεται. Δεν σημανει μου γυλισε κποιος και τον βαλα κορνα στο κεφλι μου.

Εγ πιστεω, γιατ ο Γιργος Παπανδρου εναι νας νθρωπος που χει ανοιχτ μυαλ, ξρει να διορθνει, να αλλζει, να δοκιμζει και ταν καταλαβανει, τι κτι που δοκιμζει εναι λθος, δεν χει την αλαζονεα του ανθρπου που δεν εννοε να το παραδεχτε.

Και το εδαμε στον ανασχηματισμ της Κυβρνησς του, μνο που τα λθη πληρνονται και πολλς φορς κι αυτ συνβη αναγκζεσαι πραγματικ νθρωποι που αξζουν να τους αποχωριστες, διτι δη το περαμα που κανες δεν πτυχε.

Πρτον, λοιπν, ζητομενο σμερα, σντροφοι και συντρφισσες, εναι να σγχρονο δημοκρατικ κμμα, ταν λω δημοκρατικ σημανει, τα συνδρια των δημοκρατικν κομμτων δεν τα συναποτελον 5-6-7 χιλιδες μλη του, δεν γνεται.

Σε ολκληρη την Ευρπη, στον ανεπτυγμνο κσμο, εκε που λειτουργε πραγματικ η δημοκρατα δεν θα δετε αυτ το χλι το δικ μας, χλι ελληνικ. Διτι στην Ελλδα το μεγλο πρβλημα της δημοκρατας μας εναι τι χουμε Σνταγμα καλ, χουμε θεσμος, αλλ εναι αδειαν πουκμισα. Η Αγγλα δεν χει Σνταγμα συντρφισσες και σντροφοι. Το Σνταγμα της Αγγλας εναι γραφο. μως διανοεται κανες τι το αντιπροσωπευτικ κοινοβουλευτικ σστημα θα καταρρεσει στην Βρετανα τουλχιστον στο ορατ και απτερο μλλον; Γιατ;

Γιατ δημοκρατα δεν εναι αυτ που γρφουν τα χαρτι, τα κεμενα και οι νμοι. Εναι οι αξες και οι αρχς με τις οποες διαπαιδαγωγεται ο πολτης και ο πολιτικς οργανισμς, το κμμα, πνω απ’ λα χει διαπαιδαγωγικ ρλο. τσι προσελκει πολτες που πιστεουν σε αξες, που εναι αποφασισμνοι να αγωνιστον γι’ αυτς τις αξες, που δεν εδαν απλς φως και μπκαν, πραν το ρουσφτι τους και φυγαν.

να ττοιο κμμα λοιπν που θα χει δημοκρατικ λειτουργα απ πνω μχρι κτω, να ττοιο κμμα χρειαζμαστε. Και σας βεβαι τι στην Ελλδα ττοιας μορφς κμμα δεν υπρξε καννα. Αποκαταστθηκε η δημοκρατα, μπορε να κατεβκανε τα σκαλι μσα της Βουλς κλαγοντας και αγκαλιζοντας ο νας τον λλον, αλλ η πραγματικ κοινοβουλευτικ δημοκρατα δεν λειτοργησε ποτ στην Ελλδα.

Γιατ συντρφισσες και σντροφοι; Διτι δο πραγματικ μεγλοι ηγτες ο νας της συντηρητικς παρταξης ο Κωνσταντνος Καραμανλς, ο λλος της μεγλης προοδευτικς δημοκρατικς παρταξης ο Ανδρας Παπανδρου, εχαν τση εμπιστοσνη στον εαυτ τους, αλλ και τση ανησυχα και αγωνα για το τι θα ακολουθσει, ακμα και απ την ασθηση της υπεροχς τους μποροσαν να ισοζυγζουν ρεματα φιλοδοξες, ματαιοδοξες, αλλ δυστυχς εν τους χρωστμε τι η Ελλδα επ 35 – 37 χρνια χει πορευθε χωρς το μπχαλο και να το θυμστε που σας το λω σμερα εδ των λεγομνων πολυκομματικν κυβερνσεων και εγ ως νος πστευα, απλ αναλογικ. Ναι, αλλ ταν ξρω τι ο καθνας σ’ αυτ που νομζει φουδ του, τσιφλκι του, αρμοδιτητ του, ποτε θλετε πετε το, εναι αποφασισμνος να πσει, παρ να καταλβει και να συνεργαστε και να προχωρσει και ταν εναι το διο κμμα, ταν μλιστα να κμμα δεν λειτουργε πως σας επα, που ττε δεν ανεβανει καθνας εκε, γιατ οποιοσδποτε αρχηγς, οποιοσδποτε χει εντολ πρωθυπουργο.

λλωστε σε ολκληρη την Ευρπη δεν ταυτζεται ο ρλος του αρχηγο ενς κμματος με την θση του πρωθυπουργο. Πφτουν πρωθυπουργο, πφτουν αρχηγο, ζουν, πεθανουν, χνονται οι ιδεολογες οι βασικς της χριστιανοδημοκρατας, της σοσιαλδημοκρατας δεν εξανεμζονται. Γιατ; Υπρχουν ρζες. Υπρχει βση, στελχωση, κορυφ, δεν ανεβοκατεβανουν με το ασανσρ, αλλ με τις σκλες, με ιδρτα και μχθο και προσφρουν αυτ που πιστεουν και τσι προχωρον αυτο οι λαο. Εμες παραμεναμε Βαλκνια, ντια Ευρπη συνχεια της Οθωμανικς Αυτοκρατορας.

Τρα λοιπν στα πντε λεπτ αυτ που χω θλω να σας πω πιο συγκεκριμνα, διτι δυστυχς χουμε και να λλο κουσορι εμες στο ΠΑΣΟΚ. Δεν υπερασπιζμαστε τις αρχς μας, τις αξες μας, το ργο μας. Δεν λμε καθαρ στο λα ναι, εναι φυσικ και στο δικ μας ζυμρι να πσουν τρχες της νοικοκυρς, τις βγζουμε μως δεν τις καταπνουμε και μπορομε τσι να ερχμαστε στο λα και να λμε, αυτο εμαστε, καθαρο ολοκθαροι.

Το 1981 λοιπν οι παλαιτεροι θα θυμστε τον ρο «στασιμοπληθωρισμς». Δηλαδ 25% ο πληθωρισμς σχεδν, 15% το δημοσιονομικ λλειμμα, μηδενικ ανπτυξη, ο Χολαργς κοβε μονδα πληθωριστικ, τα αποθεματικ των ασφαλιστικν ταμεων τα παιρναν αυτο που λεγε ο Γρος της Δημοκρατας Γιργος Παπανδρου οι βιομχανοι που ευδοκιμοσαν και οι βιομηχανες τους διελοντο και η ανπτυξη ταν φυσικ να εναι μηδενικ.

Ο Παπανδρου λοιπν και το ΠΑΣΟΚ δεν επε, η εργτρια απ το Μοσχτο που πγαινε με 200 δραχμς στα υφαντουργεα της Φιλαδλφειας τι θα της το κψει θα της το κνει 100 δραχμς, πγαινε με τα πδια, πς θα πγαινε με τις εκατ δραχμς; Σορνοντας;

κανε αυτ που ελγετο ττε κενσιαν πολιτικ, ανπτυξη, ανπτυξη, ανπτυξη. Ββαια εχαμε ττε απναντ μας λα αυτ τα μεγλα συμφροντα. Πρτος και καλτερος ο ΣΕΒ. Μια ομδα επιχειρηματιν του λεκανοπεδου που εναι υπεθυνη για την καταστροφ του λεκανοπεδου που παρστανε τι εκπροσωποσε την βιομηχανα λης της Ελλδας και την βιοτεχνα μαζ.

μως αυτ που κναμε ττε και το ΠΑΣΟΚ κρτησε διτι εδε ο λας τι αυτ που του λεγε δεν ταν φομαρα, γιναν πρξη. Αυτ μως και το τι προχωρσαμε με ανπτυξη, προχωρσαμε γιατ και την νομισματικ μας πολιτικ μποροσαμε να την διαμορφσουμε πως συνφερε την οικονομα μας και πρους και εσωτερικος και δανεισμο να ρχνουμε δεν εναι ανπτυξη η παιδεα συντρφισσες και σντροφοι; Δεν εναι ανπτυξη η υγεα; Δεν εναι ανπτυξη ο πολιτισμς;

Αν θλουν κποιοι να εμαστε μια χρα της Αφρικς, φυσικτατα λα αυτ δεν χρειζονται, γιατ δεν θα χρειαζμαστε, μια χρα της Ασας, παραπνω απ να πιτο ρζι την ημρα, αλλ πως βλπετε τρα και εκενοι ζητον και δετερο και τρτο πιτο.

Ανπτυξη λοιπν εγ πιστεω, χι μνο γιατ δεν αντχει πια λλο ο κσμος, αλλ διτι χει αποδειχθε και λυπμαι, δεν μ’ αρσει να λω τι εναι υπρ μου, διτι συνθως αυτο που λνε αυτ για τα οποα μπορε κανες να τους χειροκροτσει αποσιωπον αυτ για τα οποα θα πρπει να τους αποδοκιμσει.

Αλλ εδ αξζει να σας πω τι επ ενμιση χρνο, φναζα στη Βουλ, φναζα στη Κοινοβουλευτικ μας ομδα και στην Ιπποκρτους και επνω στο Κοινοβολιο, ΕΣΠΑ. Θυμμουν και εμες οι παλιο κτι χρησιμεουν, θυμμουν και με το πακτο Ντελρ και με το δετερο και το τρτο Κοινοτικ Πλασιο χρες της Ντιας Ευρπης αλλ και η Ελλδα εχαν για τα δο τουλχιστον χρνια, μηδενικ σχεδν εθνικ συμμετοχ για να απορροφσουν κονδλια, να υπρξει ανπτυξη, να μπορσουν να ικανοποισουν τον στχο αυτ των Κοινοτικν Πλαισων Στριξης και Ανπτυξης. Λυπμαι γιατ, σε τα μη ακουντων το λεγα αυτ και πρεπε να ρθει ο Μπαρζο να πρει την πρωτοβουλα, παρλο τι στις συζητσεις για το μνημνιο το 2010 ετθη στο τραπζι απ το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο και δεν μποροσε να χει αντρρηση η Commission τι θα διευκολυνθε η Ελλδα στην απορρφηση του ΕΣΠΑ.

Λθη λοιπν, αλλ χι λλα λθη. Πιστεω τι χουν σταματσει τα λθη, τουλχιστον σ’ τι αφορ τους δυο μεγλους ασθενες, την οικονομα και την δημσια διοκηση.

Αχρηστεσαμε δυο πολ εκλεκτ στελχη μας, δνοντς τους την ευθνη σε δυο τομες που δεν εχαν ασκσει ποτ μα ποτ την ελαχστη διοκηση. χοντας υπψη μας τι να κρτος εναι διαλυμνο. τι η Ελλδα, η οικονομα, η διοκηση, εναι μια ρημος.

τσι νομζω σντροφοι τι πρπει να προχωρσουμε. Γιατ προσξτε αυτ που ακοτε τρα τελευταα, τι τον Καραμανλ τχα πρκειται να τον δολοφονσουν, τι οι υποκλοπς αφοροσαν τον Καραμανλ, τα διαβζετε.

Πρα απ την συγκλυψη της δολοφονας του μηχανικο της Vodafone του Τσαλικδη, πρα απ την συγκλυψη των χιλιδων παρακολουθσεων που στθηκαν πως τα παλι χρνια απ την ΚΥΠ και τις διφορες Μυστικς Υπηρεσες, αυτ εναι η πραγματικτητα, θλουν να ετοιμσουν να καινοργιο ξαν σωτρα γιατ; Λνε τι ο λας αυτς χει ασθενστατη μνμη. Θα τους βοηθσουμε σ’ αυτ; Ελπζω χι.

Συσπερωση λοιπν σντροφοι, κριτικ, ναι κριτικ, χι ισοπδωση, χι διλυση, εμες εμαστε που οφελουμε να προχωρσουμε με εντητα – αγνα, εντητα – αγνα, εντητα – αγνα και θα βγομε μπροστ μας.

Γεια σας και σας ευχαριστ.