Ηλßας Μüσιαλος: Αν δεν δþσουμε λýσεις, η χþρα θα πτωχεýσει συνολικÜ

Χρειαζüμαστε λιγüτερους επαγγελματßες της πολιτικÞς και περισσüτερο επαγγελματισμü

KõñéáêÞ, 7 Aõãïýóôïõ 2011

ôçò Ìáñßáò ÊáôóïõíÜêç, åöçì. KAÈHMEPINH

«Εßναι πατριωτικü καθÞκον η ανüρθωση της χþρας», λÝει ο Ηλßας Μüσιαλος. «¼λες οι υγιεßς δυνÜμεις θα πρÝπει να συμπαραταχθοýν για την αλλαγÞ της πατρßδας μας. ΠρÝπει να αλλÜξουμε. Θα Ýχει κüστος. Και για μÝνα Ýχει κüστος. ¸χω αφÞσει την οικογÝνειÜ μου στο Λονδßνο και μια θÝση στο πανεπιστÞμιο για να εßμαι εδþ. Και δεν θεωρþ τον εαυτü μου μüνιμο στο πολιτικü σýστημα. ¼ποιος μπαßνει στην πολιτικÞ απü εδþ κι εμπρüς με την αßσθηση της μονιμüτητας δεν προσφÝρει σωστÝς υπηρεσßες στην πατρßδα του. Εßμαι κατηγορηματικüς σ’ αυτü».

Ο Ηλßας Μüσιαλος δεν Ýχει καλÞ σχÝση οýτε με τους προλüγους οýτε με τις στρογγυλεμÝνες φρÜσεις. ¼ποιο κι αν εßναι το θÝμα στο οποßο καλεßται να τοποθετηθεß εßναι «to the point». Οφεßλεται περισσüτερο στην βρετανικÞ του εκπαßδευση και λιγüτερο την προûπηρεσßα του στα πανεπιστημιακÜ αμφιθÝατρα, üπου παλιοß συμφοιτητÝς του στην ΙατρικÞ και σýντροφοß του στον «ΡÞγα Φεραßο» τον θυμοýνται ως «αστÝρι». Πιστεýει üτι «ο πολιτικüς λüγος που δεν βασßζεται στην τεκμηρßωση, δεν Ýχει νüημα». ΑποστρÝφεται τον «συναισθηματικü λüγο που βασßζεται στις ατÜκες, στις προσωπικÝς αντιπαραθÝσεις, στην υπερβολÞ, η οποßα αναπαρÜγεται και στα ΜΜΕ με τα γνωστÜ τηλεπαρÜθυρα». Συνοψßζει: «Εßναι λüγος εντυπþσεων και üχι ουσßας. Κι αυτü πρÝπει ν’ αλλÜξει. Δεν εßναι εýκολο. ΑλλÜ υπÜρχουν πλÝον πολιτικοß που σκÝφτονται και συμπεριφÝρονται αλλιþς».

ΜιλÜει σχεδüν χωρßς παýσεις, συγκροτημÝνα, χωρßς περιστροφÝς αλλÜ üχι χωρßς αποχρþσεις. Ο νÝας κοπÞς πολιτικüς, «τεχνοκρÜτης» για üσους το καταλογßζουν ως αρνητικü αποτýπωμα, δεν αποδιοργανþνεται οýτε με τα 140 τηλÝφωνα την ημÝρα στα οποßα απαντÜει προσωπικÜ. Δουλεýει καθημερινÜ 7.30 με 9, non stop, εφαρμüζοντας μια βασικÞ αρχÞ στη ζωÞ του, την οποßα του κληροδüτησε ο διεθνοýς φÞμης καθηγητÞς του στο London School of Εconοmics, ΜπρÜιαν Αμπελ Σμιθ: να απλοποιεß, να μην κÜνει τα πρÜγματα σýνθετα. ¼σο χÜνεσαι στη λεπτομÝρεια και στην υποσημεßωση, τüσο δεν θα βρßσκεις διεξüδους. «Δες τη μεγÜλη εικüνα», Ýλεγε ο ΜπρÜιαν.

Απü μικρüς, ο υπουργüς Επικρατεßας και κυβερνητικüς εκπρüσωπος, Ýχει εκπαιδευτεß να συνθÝτει απü τις αντιθÝσεις. Ο πατÝρας του φιλüλογος, αριστερüς, καταδικασμÝνος σε θÜνατο, στο ßδιο κελß στο Γεντß ΚουλÝ με τον Μανüλη ΑναγνωστÜκη και τους ΕΠΟΝßτες της Θεσσαλονßκης. Η μητÝρα του συμβολαιογρÜφος, απü δεξιÜ οικογÝνεια. «¹ταν Ýνα σπßτι που ενσωμÜτωσε τις εμφυλιοπολεμικÝς αντιθÝσεις και εßχε τη θÝληση να ξεφýγει απü την οικονομικÞ ανÝχεια».

Για τον Ηλßα Μüσιαλο ο κυβερνητικüς εκπρüσωπος «δεν εßναι για να κÜνει κυβερνητικÞ προπαγÜνδα αλλÜ να αναδεικνýει τα μεγÜλα ζητÞματα, που θα πρÝπει να συζητÞσει η κοινωνßα. Εßναι Üχαρο να περιοριστεß ο ρüλος του στον μηχανιστικü μεταφραστÞ των κυβερνητικþν επιτευγμÜτων Þ στη συγκÜλυψη της κυβερνητικÞς αποτυχßας».

¹ρθε οργανωμÝνος στη συνÜντησÞ μας, με «ατζÝντα». «Εßμαι Üνθρωπος των ιδεþν αλλÜ üχι των διαπιστþσεων μüνο. ΘÝλω να προκýπτουν και προτÜσεις», λÝει.

Μια σýντομη περιπλÜνηση στις πüλεις που Ýχει ζÞσει, Λονδßνο, ΚοπεγχÜγη και ΒρυξÝλλες, φÝρνει τη συζÞτηση στην ΕλλÜδα, στην διαφορετικÞ σχÝση κρÜτους - πολßτη: «ΥπÜρχει Ýνας ασφυκτικüς εναγκαλισμüς κρÜτους, οικονομßας, κοινωνßας. ¸να δυσανÜλογα μεγÜλο, σε σχÝση με Üλλες χþρες, κρÜτος, και üσον αφορÜ το ýψος των δαπανþν και ως προς τον αριθμü των υπαλλÞλων, απü τους οποßους Üλλοι πληρþνονται πολý περισσüτερα και Üλλοι πολý λιγüτερα απ’ ü, τι πρÝπει. Μεγαλýτερο κρÜτος δεν σημαßνει και αποτελεσματικüτερο κρÜτος. ΔημιουργÞσαμε δυσαρεστημÝνους υπαλλÞλους και δυσκαμψßες. Με τους πολλοýς συμβαßνει αυτü που αποκαλοýμε στα αγγλικÜ “regression to the mean”, δηλαδÞ “σýγκλιση στον μÝσο üρο”. Χωρßς κßνητρα αριστεßας και υπÝρβασης του μÝσου üρου, δεν υπÜρχει αξιολüγηση. Το ßδιο πρüβλημα συναντÜμε και στα ελληνικÜ εκπαιδευτικÜ ιδρýματα: δεν Ýχουν κßνητρο να αυξÞσουν τον μÝσο üρο. Διογκοýμενο το κρÜτος εναγκαλßζεται την πραγματικÞ οικονομßα. ΠαρÜγει Ýνα μεγÜλο μÝρος υπηρεσιþν που θα μποροýσε να παρÜγει καλýτερα ο ιδιωτικüς τομÝας. ΣυνÝπεια; ΕισÜγουμε τρεις φορÝς παραπÜνω απ’ ü, τι εξÜγουμε. ¶ρα, μη πραγματικÞ οικονομßα. Κι üλο αυτü το πλÝγμα συμπεριλαμβÜνει και τους πολßτες που τα περιμÝνουν üλα απü το κρÜτος–πατεροýλη».

 

Ν.Δ. και ΑριστερÜ πρεσβεýουν τη δικαιοσýνη του οßκτου

– ΖÞσατε Λονδßνο, ΚοπεγχÜγη, ΒρυξÝλλες, τþρα ΑθÞνα. Τι συνδÝει αυτÝς τις πüλεις μεταξý τους;

– ¼τι εßμαστε üλοι μÝλη της Ε.Ε., ασýμμετρα üμως. Η ΕλλÜδα εßναι σε εξαιρετικü σημεßο, με ανθρþπους που εßναι φιλüτιμοι και Üμα τους δοθεß η ευκαιρßα μποροýν να δημιουργοýν. ¼ταν υπÜρχει Ýνα Üριστο πανεπιστημιακü τμÞμα Þ ερευνητικü εργαστÞριο στην ΕλλÜδα εßναι δÝκα φορÝς καλýτερο απü το δικü μου εργαστÞριο, απü το δικü μου ερευνητικü κÝντρο στο LSE. Γιατß εκεß λειτουργοýμε σε Ýνα περιβÜλλον πολý υποστηρικτικü απü κÜθε Üποψη. Νησßδες αριστεßας υπÜρχουν αρκετÝς στα πανεπιστÞμια μας και πρÝπει να τις αναδεßξουμε. Να αναδεßξουμε τη ΒιβλιοθÞκη της ΒÝροιας, τις ΠανεπιστημιακÝς Εκδüσεις της ΚρÞτης. ¶ρα, οι πρυτÜνεις, αντß να δßνουν Ýμφαση στην αναπαραγωγÞ τους, θα πρÝπει να δßνουν στην παραγωγÞ γνþσης, ερευνητικοý αποτελÝσματος και εκπαιδευτικþν αποτελεσμÜτων. ¼χι στην παραγωγÞ νÝων ανÝργων.

– Πþς θα αντιμετωπßσετε τη ανεργßα;

– ¸να μÝρος θα πρÝπει να αντιμετωπισθεß με καλýτερη χρÞση των προγραμμÜτων κατÜρτισης και εκπαßδευσης. Η ανεργßα, üμως, δεν μπορεß να αντιμετωπισθεß αν δεν ανακÜμψει η οικονομßα. ΟποιαδÞποτε επιδüτηση τþρα, απλþς και μüνο για να συνεχßσει να υπÜρχει μια προβληματικÞ αντιπαραγωγικÞ επιχεßρηση Þ καταστÞματα που δεν πρÝπει να λειτουργοýν, θα υπονüμευε το μÝλλον της οικονομßας μας.

– Η μεγαλýτερη δυσκολßα που διακρßνετε στην ελληνικÞ κοινωνßα;

– ΠρÝπει να αποφασßσουμε ποý πÜμε ως κοινωνßα. Στην ελληνικÞ κοινωνßα συμβαßνει αυτü που η ΧÜνα Αρεντ εßχε ονομÜσει «αλληλεγγýη με βÜση τον οßκτο». ¸χουν Ýνα πρüβλημα οι ιδιοκτÞτες των ταξß; Εßμαστε μαζß τους. ¸χουν οι χαμηλοσυνταξιοýχοι; Το ßδιο. Οι μεγαλογιατροß; Εßμαστε μαζß τους. ¼λα ομαδοποιοýνται στη λογικÞ του οßκτου. ΠρÝπει üμως να βÜλεις την κοινωνικÞ δικαιοσýνη στην καρδιÜ της πολιτικÞς. Ως κρÜτος Ýχουμε δομικÜ προβλÞματα. Αντß λοιπüν να συζητÜμε πþς η κοινωνικÞ δικαιοσýνη θα εßναι στην καρδιÜ της πολιτικÞς, αντιλαμβανüμαστε τη δικαιοσýνη ως προστασßα συγκεκριμÝνων κοινωνικþν συμφερüντων. Η δικαιοσýνη του οßκτου. ΑυτÞν πρεσβεýει η ΑριστερÜ και η Ν.Δ. Και το ΠΑΣΟΚ πρÝπει να γßνει Ýνα σοβαρü σοσιαλδημοκρατικü κüμμα που απευθýνεται σε üλους τους ¸λληνες πολßτες. ¹ταν Ýνα κüμμα που εξÝθρεψε συγκεκριμÝνες πολιτικÝς κατηγορßες και τα συμφÝροντÜ τους.

– Τι σας κÜνει να ελπßζετε σε αυτÞν τη χþρα;

– Οι τερÜστιες δυνατüτητες που υπÜρχουν και μÝνουν ανεκμετÜλλευτες.

 

Τα κüμματα πρÝπει να ανανεωθοýν ως δομÝς και ως πολιτικü προσωπικü

– Ως προς τη διαπßστωση της κατÜστασης, λßγο - πολý, üλοι συμφωνοýν. Λýσεις υπÜρχουν;

– Ναι. Σαφþς. Αν δεν υπÜρξουν λýσεις, η ΕλλÜδα θα πτωχεýσει. Και δεν θα πτωχεýσει μüνο οικονομικÜ αλλÜ συνολικÜ. Ως προοπτικÞ.

– ΥπÜρχει üμως και ο ανθρþπινος παρÜγοντας που δεν εμπßπτει στις στατιστικÝς. Ποιο εßναι το επιχεßρημÜ σας απÝναντι σε üλους αυτοýς τους ανθρþπους;

– ¼τι πρÝπει να κινητοποιηθοýν οι υγιεßς δυνÜμεις και να πÜρουν την κατÜσταση στα χÝρια τους. ΧρειÜζονται, üμως, οι υγιεßς αυτÝς δυνÜμεις και πολιτικÞ κÜλυψη: αποκομματικοποßηση της δημüσιας διοßκησης, αξιοκρατικÝς επιλογÝς...

– Πþς θα δþσει η κυβÝρνηση το μÞνυμα üταν μÝσα στο ßδιο το κüμμα υπÜρχουν τüσες αντßρροπες δυνÜμεις;

– ΥπÜρχουν. ΑλλÜ εßμαστε σε μια περßοδο που üλοι θα αλλÜξουν εßτε το θÝλουν εßτε üχι. ΑυτÞν τη στιγμÞ, το πολιτικü σýστημα δεν θα πρÝπει να ενδιαφÝρεται για την αναπαραγωγÞ του αλλÜ για την παραγωγικÞ ΕλλÜδα. Σε αυτÞν τη διαδικασßα θα υπÜρχουν και συγκροýσεις και εντüς του πολιτικοý συστÞματος και εντüς των κομμÜτων.

– ¸χετε πει üτι «το κρÜτος πρÝπει ν’ αρχßσει να εισπρÜττει». Πþς; Με μια φορολογßα που στρÝφεται και πÜλι στους μισθωτοýς;

– ¹ταν Ýκτακτες οι συνθÞκες και σαφþς Ýγιναν αδικßες. Πολý σωστÜ ο Πρüεδρος της Δημοκρατßας μßλησε για μÝρος της μεσαßας τÜξης που δεν επιμερßζεται τις ευθýνες. ΜεγÜλο μÝρος των ελεýθερων επαγγελματιþν δηλþνει εισüδημα 6.500 ευρþ. Πεντακüσιες πενÞντα χιλιÜδες ελεýθεροι επαγγελματßες, εισοδηματßες και επιτηδευματßες, δεν Ýχουν πληρþσει φüρο τα τελευταßα χρüνια γιατß εμπßπτουν στο αφορολüγητο. Σßγουρα οι μισθωτοß και συνταξιοýχοι πληρþνουν μεγαλýτερους φüρους γιατß δεν μποροýν τßποτα να κρýψουν.

– Σε μια χþρα που υπολογßζεται üτι η παραοικονομßα εßναι πÜνω απü το 40% του ΑΕΠ;

– Ο Ýλεγχος προûποθÝτει απλοποßηση του φορολογικοý συστÞματος. Πρüκειται για Ýνα δαιδαλþδες σýστημα που Ýχει 980 φοροαπαλλαγÝς. ΧρειÜζεται μεßωση των φορολογικþν συντελεστþν για τις επιχειρÞσεις αλλÜ παρÜλληλα αυστηρüτατος Ýλεγχος των επιχειρÞσεων. ΧρειÜζονται δικαιüτεροι συντελεστÝς για τους πολßτες και σοβαροß εισπρακτικοß μηχανισμοß.

– Εßχατε πει δημüσια üτι ελÜχιστα απü τα φορολογικÜ πρüστιμα Ýχουν εισπραχθεß. Περßπου 3,2 δισ. δεν Ýχουν.

– Χωρßς επßσπευση των φορολογικþν δικþν στα διοικητικÜ και τα ποινικÜ δικαστÞρια δεν μποροýν να εισπραχθοýν τα πρüστιμα. Δεν πρÝπει να υπÜρχει εξουσßα που να μη συμβÜλλει στην ανüρθωση της χþρας. Δεν κÜνω παρÝμβαση στον ρüλο της Δικαιοσýνης, μιλÜω για αυτονüητα πρÜγματα.

– Στη συζÞτηση του περιοδικοý «Μεταρρýθμιση», που συμμετεßχατε, αρχÝς του καλοκαιριοý, εßχατε πει üτι το ΠΑΣΟΚ απÝτυχε στην υγεßα, στην εκπαßδευση, στο φορολογικü σýστημα. Τι σας κÜνει να πιστεýετε üτι τþρα θα πετýχετε;

– Δεν θα εßναι μια διαδικασßα που θα Ýχει αποτελÝσματα αýριο. Εμεßς πρÝπει να δημιουργÞσουμε τις υποδομÝς σε μεσοπρüθεσμη και μακροπρüθεσμη περßοδο. Σßγουρα θÝλουμε Üμεσα αποτελÝσματα, κÜθε κυβÝρνηση θÝλει. Δεν πρÝπει üμως να παρασυρüμαστε απü το «εδþ και τþρα».

– Ο κüσμος üμως δεν αντιδρÜ μüνο για τη σκληρüτητα των μÝτρων αλλÜ και για το πολιτικü προσωπικü της χþρας. Απü υπεýθυνο για το πρüβλημα πþς θα γßνει τþρα θεραπευτÞς;

– ΚÜποιος πρÝπει να δþσει λýση... ¼πως σας εßπα, τα ßδια τα κüμματα πρÝπει να ανανεωθοýν Üμεσα και ως δομÝς και ως πολιτικü προσωπικü. Χρειαζüμαστε λιγüτερους επαγγελματßες της πολιτικÞς και περισσüτερο επαγγελματισμü. Θα πρÝπει üμως η απüφαση να εßναι συλλογικÞ ανÜμεσα σε üλα τα κüμματα. Πολý δýσκολα Ýνας νÝος και επιτυχημÝνος Üνθρωπος θα μπει στο πολιτικü σýστημα. Δεν Ýχει κßνητρα.

– Εσεßς, τι κßνητρα εßχατε;

– ¹ταν μια ανÜγκη να συμβÜλλω στην ανüρθωση της χþρας μου. Εßμαι απü τους ανθρþπους που Ýχουν διεξüδους. Δεν εßμαι εδþ για να αγκιστρωθþ, να εßμαι δßπλα στον πρωθυπουργü για πÜντα. Ο υπουργüς Επικρατεßας και ο κυβερνητικüς εκπρüσωπος, που Ýχουν ειδικοýς ρüλους, δεν θα πρÝπει να παραμÝνουν σε αυτÝς τις θÝσεις για μεγÜλα χρονικÜ διαστÞματα, οýτως þστε να μη δημιουργοýνται υποψßες υπερβολικÞς εξουσßας Þ μηχανισμþν Þ προσωπικþν φιλοδοξιþν...

– Να μην επαναφÝρουμε το θÝμα των ευθυνþν...

– Προφανþς. Εßναι ο εναγκαλισμüς κρÜτους και κοινωνßας, επαναλαμβÜνω, που πρÝπει να αλλÜξει. ΑλλÜ κÜθε κüψιμο γüρδιου δεσμοý Þ εναγκαλισμοý εßναι επþδυνο, Ýχει μεγÜλο κüστος. Εßναι σαν να χαλÜει μια οικογÝνεια, που ζοýσε σε Ýνα üνειρο, τþρα χÜνονται üλες οι ασφÜλειες και τα παιδιÜ μοιρÜζονται στον Ýναν και στον Üλλον γονÝα. Αν η φαντασιακÞ σχÝση με την πραγματικüτητα εßναι μερικÞ, Ýχεις και κÜποιες υποδομÝς για να την ισοσκελßσεις. Εδþ δεν Þταν Ýτσι. Οι αλλαγÝς, üμως, προûποθÝτουν συγκροýσεις και προσωπικÜ στραπατσαρßσματα. Δεν εßναι μια ευχÜριστη συζÞτηση σε Ýνα γεýμα...

 

Oι σταθμοß του

1960 ΓεννιÝται στη ΔρÜμα.

1985 ΑποφοιτÜ απü την ΙατρικÞ ΣχολÞ Αθηνþν.

1995 Ιδρýει το LSE Health, το ΚÝντρο Οικονομικþν της Υγεßας στο London School of Economics.

1998 Ιδρýει το Ευρωπαúκü ΠαρατηρητÞριο για τη ΜελÝτη των ΣυστημÜτων και Πολιτικþν Υγεßας.

2003 ΑναλαμβÜνει καθηγητÞς της ΠολιτικÞς της Υγεßας στο LSE.

2004 Του απονÝμεται το Βραβεßο της ΕυρωπαúκÞς Εταιρεßας Διοßκησης Υπηρεσιþν Υγεßας για την καλýτερη εργασßα. Το ßδιο βραβεßο αποσπÜ και το 2007.

2009 Βραβεýεται απü τη Βασßλισσα της ΜεγÜλης Βρετανßας με το Ανþτατο Βραβεßο Ανþτατης Εκπαßδευσης για τα επιτεýγματα του ερευνητικοý ΚÝντρου Οικονομικþν της Υγεßας στο LSE. «Δεν Þταν προσωπικü», διευκρινßζει, «αλλÜ Þμουν ο διευθυντÞς». Γßνεται βουλευτÞς Επικρατεßας του ΠΑΣΟΚ.

2010 ΤιμÜται με το ΜετÜλλιο Stampar, ανþτατη διÜκριση απü την Ενωση Σχολþν Δημüσιας Υγεßας στην Ευρþπη.

2011 Υπουργüς Επικρατεßας και κυβερνητικüς εκπρüσωπος.

 

Η συνÜντηση

Με τον Ηλßα Μüσιαλο γευματßσαμε στο εστιατüριο του Μουσεßου ΜπενÜκη, στη Βασιλßσσης Σοφßας. Το φαγητü, αν και νüστιμο, Ýπαιξε ελÜχιστο ρüλο στη συνÜντηση. Κρýωσε στα πιÜτα. ¸τσι ο κ. Μüσιαλος δεν Ýφαγε ζεστÝς τις πÝνες με ντομÜτα και βασιλικü κι εγþ καθυστÝρησα πολý να τελειþσω τα γεμιστÜ κολοκυθÜκια με ανθüτυρο. Συνοδεýσαμε το γεýμα με κüκα κüλα και νερü. Για τον επßλογο, δυο þρες μετÜ, ο κυβερνητικüς εκπρüσωπος Þπιε Ýνα φρÝντο. Σýνολο: 30,70 ευρþ. Τα δυο κινητÜ του, πÜνω στο τραπÝζι, χτυποýσαν ασταμÜτητα. Παρακολουθοýσε τις κλÞσεις, απÜντησε δýο φορÝς, üταν το Ýκρινε απολýτως απαραßτητο. Φεýγοντας, δεν μπÞκε στο αυτοκßνητο που τον Ýφερε. ΠερπατÞσαμε με τα πüδια μÝχρι τη ΒουλÞ, με τη διακριτικÞ συνοδεßα ενüς οδηγοý.