Ηλας Μσιαλος: Αν δεν δσουμε λσεις, η χρα θα πτωχεσει συνολικ

Χρειαζμαστε λιγτερους επαγγελματες της πολιτικς και περισστερο επαγγελματισμ

K, 7 A 2011

, . KAHMEPINH

«Εναι πατριωτικ καθκον η ανρθωση της χρας», λει ο Ηλας Μσιαλος. «λες οι υγιες δυνμεις θα πρπει να συμπαραταχθον για την αλλαγ της πατρδας μας. Πρπει να αλλξουμε. Θα χει κστος. Και για μνα χει κστος. χω αφσει την οικογνει μου στο Λονδνο και μια θση στο πανεπιστμιο για να εμαι εδ. Και δεν θεωρ τον εαυτ μου μνιμο στο πολιτικ σστημα. ποιος μπανει στην πολιτικ απ εδ κι εμπρς με την ασθηση της μονιμτητας δεν προσφρει σωστς υπηρεσες στην πατρδα του. Εμαι κατηγορηματικς σ’ αυτ».

Ο Ηλας Μσιαλος δεν χει καλ σχση οτε με τους προλγους οτε με τις στρογγυλεμνες φρσεις. ποιο κι αν εναι το θμα στο οποο καλεται να τοποθετηθε εναι «to the point». Οφελεται περισστερο στην βρετανικ του εκπαδευση και λιγτερο την προπηρεσα του στα πανεπιστημιακ αμφιθατρα, που παλιο συμφοιτητς του στην Ιατρικ και σντροφο του στον «Ργα Φεραο» τον θυμονται ως «αστρι». Πιστεει τι «ο πολιτικς λγος που δεν βασζεται στην τεκμηρωση, δεν χει νημα». Αποστρφεται τον «συναισθηματικ λγο που βασζεται στις ατκες, στις προσωπικς αντιπαραθσεις, στην υπερβολ, η οποα αναπαργεται και στα ΜΜΕ με τα γνωστ τηλεπαρθυρα». Συνοψζει: «Εναι λγος εντυπσεων και χι ουσας. Κι αυτ πρπει ν’ αλλξει. Δεν εναι εκολο. Αλλ υπρχουν πλον πολιτικο που σκφτονται και συμπεριφρονται αλλις».

Μιλει σχεδν χωρς πασεις, συγκροτημνα, χωρς περιστροφς αλλ χι χωρς αποχρσεις. Ο νας κοπς πολιτικς, «τεχνοκρτης» για σους το καταλογζουν ως αρνητικ αποτπωμα, δεν αποδιοργαννεται οτε με τα 140 τηλφωνα την ημρα στα οποα απαντει προσωπικ. Δουλεει καθημεριν 7.30 με 9, non stop, εφαρμζοντας μια βασικ αρχ στη ζω του, την οποα του κληροδτησε ο διεθνος φμης καθηγητς του στο London School of Εconοmics, Μπριαν Αμπελ Σμιθ: να απλοποιε, να μην κνει τα πργματα σνθετα. σο χνεσαι στη λεπτομρεια και στην υποσημεωση, τσο δεν θα βρσκεις διεξδους. «Δες τη μεγλη εικνα», λεγε ο Μπριαν.

Απ μικρς, ο υπουργς Επικρατεας και κυβερνητικς εκπρσωπος, χει εκπαιδευτε να συνθτει απ τις αντιθσεις. Ο πατρας του φιλλογος, αριστερς, καταδικασμνος σε θνατο, στο διο κελ στο Γεντ Κουλ με τον Μανλη Αναγνωστκη και τους ΕΠΟΝτες της Θεσσαλονκης. Η μητρα του συμβολαιογρφος, απ δεξι οικογνεια. «ταν να σπτι που ενσωμτωσε τις εμφυλιοπολεμικς αντιθσεις και εχε τη θληση να ξεφγει απ την οικονομικ ανχεια».

Για τον Ηλα Μσιαλο ο κυβερνητικς εκπρσωπος «δεν εναι για να κνει κυβερνητικ προπαγνδα αλλ να αναδεικνει τα μεγλα ζητματα, που θα πρπει να συζητσει η κοινωνα. Εναι χαρο να περιοριστε ο ρλος του στον μηχανιστικ μεταφραστ των κυβερνητικν επιτευγμτων στη συγκλυψη της κυβερνητικς αποτυχας».

ρθε οργανωμνος στη συνντησ μας, με «ατζντα». «Εμαι νθρωπος των ιδεν αλλ χι των διαπιστσεων μνο. Θλω να προκπτουν και προτσεις», λει.

Μια σντομη περιπλνηση στις πλεις που χει ζσει, Λονδνο, Κοπεγχγη και Βρυξλλες, φρνει τη συζτηση στην Ελλδα, στην διαφορετικ σχση κρτους - πολτη: «Υπρχει νας ασφυκτικς εναγκαλισμς κρτους, οικονομας, κοινωνας. να δυσανλογα μεγλο, σε σχση με λλες χρες, κρτος, και σον αφορ το ψος των δαπανν και ως προς τον αριθμ των υπαλλλων, απ τους οποους λλοι πληρνονται πολ περισστερα και λλοι πολ λιγτερα απ’ , τι πρπει. Μεγαλτερο κρτος δεν σημανει και αποτελεσματικτερο κρτος. Δημιουργσαμε δυσαρεστημνους υπαλλλους και δυσκαμψες. Με τους πολλος συμβανει αυτ που αποκαλομε στα αγγλικ “regression to the mean”, δηλαδ “σγκλιση στον μσο ρο”. Χωρς κνητρα αριστεας και υπρβασης του μσου ρου, δεν υπρχει αξιολγηση. Το διο πρβλημα συναντμε και στα ελληνικ εκπαιδευτικ ιδρματα: δεν χουν κνητρο να αυξσουν τον μσο ρο. Διογκομενο το κρτος εναγκαλζεται την πραγματικ οικονομα. Παργει να μεγλο μρος υπηρεσιν που θα μποροσε να παργει καλτερα ο ιδιωτικς τομας. Συνπεια; Εισγουμε τρεις φορς παραπνω απ’ , τι εξγουμε. ρα, μη πραγματικ οικονομα. Κι λο αυτ το πλγμα συμπεριλαμβνει και τους πολτες που τα περιμνουν λα απ το κρτος–πατερολη».

 

Ν.Δ. και Αριστερ πρεσβεουν τη δικαιοσνη του οκτου

– Ζσατε Λονδνο, Κοπεγχγη, Βρυξλλες, τρα Αθνα. Τι συνδει αυτς τις πλεις μεταξ τους;

– τι εμαστε λοι μλη της Ε.Ε., ασμμετρα μως. Η Ελλδα εναι σε εξαιρετικ σημεο, με ανθρπους που εναι φιλτιμοι και μα τους δοθε η ευκαιρα μπορον να δημιουργον. ταν υπρχει να ριστο πανεπιστημιακ τμμα ερευνητικ εργαστριο στην Ελλδα εναι δκα φορς καλτερο απ το δικ μου εργαστριο, απ το δικ μου ερευνητικ κντρο στο LSE. Γιατ εκε λειτουργομε σε να περιβλλον πολ υποστηρικτικ απ κθε ποψη. Νησδες αριστεας υπρχουν αρκετς στα πανεπιστμια μας και πρπει να τις αναδεξουμε. Να αναδεξουμε τη Βιβλιοθκη της Βροιας, τις Πανεπιστημιακς Εκδσεις της Κρτης. ρα, οι πρυτνεις, αντ να δνουν μφαση στην αναπαραγωγ τους, θα πρπει να δνουν στην παραγωγ γνσης, ερευνητικο αποτελσματος και εκπαιδευτικν αποτελεσμτων. χι στην παραγωγ νων ανργων.

– Πς θα αντιμετωπσετε τη ανεργα;

– να μρος θα πρπει να αντιμετωπισθε με καλτερη χρση των προγραμμτων κατρτισης και εκπαδευσης. Η ανεργα, μως, δεν μπορε να αντιμετωπισθε αν δεν ανακμψει η οικονομα. Οποιαδποτε επιδτηση τρα, απλς και μνο για να συνεχσει να υπρχει μια προβληματικ αντιπαραγωγικ επιχερηση καταστματα που δεν πρπει να λειτουργον, θα υπονμευε το μλλον της οικονομας μας.

– Η μεγαλτερη δυσκολα που διακρνετε στην ελληνικ κοινωνα;

– Πρπει να αποφασσουμε πο πμε ως κοινωνα. Στην ελληνικ κοινωνα συμβανει αυτ που η Χνα Αρεντ εχε ονομσει «αλληλεγγη με βση τον οκτο». χουν να πρβλημα οι ιδιοκττες των ταξ; Εμαστε μαζ τους. χουν οι χαμηλοσυνταξιοχοι; Το διο. Οι μεγαλογιατρο; Εμαστε μαζ τους. λα ομαδοποιονται στη λογικ του οκτου. Πρπει μως να βλεις την κοινωνικ δικαιοσνη στην καρδι της πολιτικς. Ως κρτος χουμε δομικ προβλματα. Αντ λοιπν να συζητμε πς η κοινωνικ δικαιοσνη θα εναι στην καρδι της πολιτικς, αντιλαμβανμαστε τη δικαιοσνη ως προστασα συγκεκριμνων κοινωνικν συμφερντων. Η δικαιοσνη του οκτου. Αυτν πρεσβεει η Αριστερ και η Ν.Δ. Και το ΠΑΣΟΚ πρπει να γνει να σοβαρ σοσιαλδημοκρατικ κμμα που απευθνεται σε λους τους λληνες πολτες. ταν να κμμα που εξθρεψε συγκεκριμνες πολιτικς κατηγορες και τα συμφροντ τους.

– Τι σας κνει να ελπζετε σε αυτν τη χρα;

– Οι τερστιες δυναττητες που υπρχουν και μνουν ανεκμετλλευτες.

 

Τα κμματα πρπει να ανανεωθον ως δομς και ως πολιτικ προσωπικ

– Ως προς τη διαπστωση της κατστασης, λγο - πολ, λοι συμφωνον. Λσεις υπρχουν;

– Ναι. Σαφς. Αν δεν υπρξουν λσεις, η Ελλδα θα πτωχεσει. Και δεν θα πτωχεσει μνο οικονομικ αλλ συνολικ. Ως προοπτικ.

– Υπρχει μως και ο ανθρπινος παργοντας που δεν εμππτει στις στατιστικς. Ποιο εναι το επιχερημ σας απναντι σε λους αυτος τους ανθρπους;

– τι πρπει να κινητοποιηθον οι υγιες δυνμεις και να προυν την κατσταση στα χρια τους. Χρειζονται, μως, οι υγιες αυτς δυνμεις και πολιτικ κλυψη: αποκομματικοποηση της δημσιας διοκησης, αξιοκρατικς επιλογς...

– Πς θα δσει η κυβρνηση το μνυμα ταν μσα στο διο το κμμα υπρχουν τσες αντρροπες δυνμεις;

– Υπρχουν. Αλλ εμαστε σε μια περοδο που λοι θα αλλξουν ετε το θλουν ετε χι. Αυτν τη στιγμ, το πολιτικ σστημα δεν θα πρπει να ενδιαφρεται για την αναπαραγωγ του αλλ για την παραγωγικ Ελλδα. Σε αυτν τη διαδικασα θα υπρχουν και συγκροσεις και εντς του πολιτικο συστματος και εντς των κομμτων.

– χετε πει τι «το κρτος πρπει ν’ αρχσει να εισπρττει». Πς; Με μια φορολογα που στρφεται και πλι στους μισθωτος;

– ταν κτακτες οι συνθκες και σαφς γιναν αδικες. Πολ σωστ ο Πρεδρος της Δημοκρατας μλησε για μρος της μεσαας τξης που δεν επιμερζεται τις ευθνες. Μεγλο μρος των ελεθερων επαγγελματιν δηλνει εισδημα 6.500 ευρ. Πεντακσιες πενντα χιλιδες ελεθεροι επαγγελματες, εισοδηματες και επιτηδευματες, δεν χουν πληρσει φρο τα τελευταα χρνια γιατ εμππτουν στο αφορολγητο. Σγουρα οι μισθωτο και συνταξιοχοι πληρνουν μεγαλτερους φρους γιατ δεν μπορον τποτα να κρψουν.

– Σε μια χρα που υπολογζεται τι η παραοικονομα εναι πνω απ το 40% του ΑΕΠ;

– Ο λεγχος προποθτει απλοποηση του φορολογικο συστματος. Πρκειται για να δαιδαλδες σστημα που χει 980 φοροαπαλλαγς. Χρειζεται μεωση των φορολογικν συντελεστν για τις επιχειρσεις αλλ παρλληλα αυστηρτατος λεγχος των επιχειρσεων. Χρειζονται δικαιτεροι συντελεστς για τους πολτες και σοβαρο εισπρακτικο μηχανισμο.

– Εχατε πει δημσια τι ελχιστα απ τα φορολογικ πρστιμα χουν εισπραχθε. Περπου 3,2 δισ. δεν χουν.

– Χωρς επσπευση των φορολογικν δικν στα διοικητικ και τα ποινικ δικαστρια δεν μπορον να εισπραχθον τα πρστιμα. Δεν πρπει να υπρχει εξουσα που να μη συμβλλει στην ανρθωση της χρας. Δεν κνω παρμβαση στον ρλο της Δικαιοσνης, μιλω για αυτονητα πργματα.

– Στη συζτηση του περιοδικο «Μεταρρθμιση», που συμμετεχατε, αρχς του καλοκαιριο, εχατε πει τι το ΠΑΣΟΚ απτυχε στην υγεα, στην εκπαδευση, στο φορολογικ σστημα. Τι σας κνει να πιστεετε τι τρα θα πετχετε;

– Δεν θα εναι μια διαδικασα που θα χει αποτελσματα αριο. Εμες πρπει να δημιουργσουμε τις υποδομς σε μεσοπρθεσμη και μακροπρθεσμη περοδο. Σγουρα θλουμε μεσα αποτελσματα, κθε κυβρνηση θλει. Δεν πρπει μως να παρασυρμαστε απ το «εδ και τρα».

– Ο κσμος μως δεν αντιδρ μνο για τη σκληρτητα των μτρων αλλ και για το πολιτικ προσωπικ της χρας. Απ υπεθυνο για το πρβλημα πς θα γνει τρα θεραπευτς;

– Κποιος πρπει να δσει λση... πως σας επα, τα δια τα κμματα πρπει να ανανεωθον μεσα και ως δομς και ως πολιτικ προσωπικ. Χρειαζμαστε λιγτερους επαγγελματες της πολιτικς και περισστερο επαγγελματισμ. Θα πρπει μως η απφαση να εναι συλλογικ ανμεσα σε λα τα κμματα. Πολ δσκολα νας νος και επιτυχημνος νθρωπος θα μπει στο πολιτικ σστημα. Δεν χει κνητρα.

– Εσες, τι κνητρα εχατε;

– ταν μια ανγκη να συμβλλω στην ανρθωση της χρας μου. Εμαι απ τους ανθρπους που χουν διεξδους. Δεν εμαι εδ για να αγκιστρωθ, να εμαι δπλα στον πρωθυπουργ για πντα. Ο υπουργς Επικρατεας και ο κυβερνητικς εκπρσωπος, που χουν ειδικος ρλους, δεν θα πρπει να παραμνουν σε αυτς τις θσεις για μεγλα χρονικ διαστματα, οτως στε να μη δημιουργονται υποψες υπερβολικς εξουσας μηχανισμν προσωπικν φιλοδοξιν...

– Να μην επαναφρουμε το θμα των ευθυνν...

– Προφανς. Εναι ο εναγκαλισμς κρτους και κοινωνας, επαναλαμβνω, που πρπει να αλλξει. Αλλ κθε κψιμο γρδιου δεσμο εναγκαλισμο εναι επδυνο, χει μεγλο κστος. Εναι σαν να χαλει μια οικογνεια, που ζοσε σε να νειρο, τρα χνονται λες οι ασφλειες και τα παιδι μοιρζονται στον ναν και στον λλον γονα. Αν η φαντασιακ σχση με την πραγματικτητα εναι μερικ, χεις και κποιες υποδομς για να την ισοσκελσεις. Εδ δεν ταν τσι. Οι αλλαγς, μως, προποθτουν συγκροσεις και προσωπικ στραπατσαρσματα. Δεν εναι μια ευχριστη συζτηση σε να γεμα...

 

Oι σταθμο του

1960 Γεννιται στη Δρμα.

1985 Αποφοιτ απ την Ιατρικ Σχολ Αθηνν.

1995 Ιδρει το LSE Health, το Κντρο Οικονομικν της Υγεας στο London School of Economics.

1998 Ιδρει το Ευρωπακ Παρατηρητριο για τη Μελτη των Συστημτων και Πολιτικν Υγεας.

2003 Αναλαμβνει καθηγητς της Πολιτικς της Υγεας στο LSE.

2004 Του απονμεται το Βραβεο της Ευρωπακς Εταιρεας Διοκησης Υπηρεσιν Υγεας για την καλτερη εργασα. Το διο βραβεο αποσπ και το 2007.

2009 Βραβεεται απ τη Βασλισσα της Μεγλης Βρετανας με το Αντατο Βραβεο Αντατης Εκπαδευσης για τα επιτεγματα του ερευνητικο Κντρου Οικονομικν της Υγεας στο LSE. «Δεν ταν προσωπικ», διευκρινζει, «αλλ μουν ο διευθυντς». Γνεται βουλευτς Επικρατεας του ΠΑΣΟΚ.

2010 Τιμται με το Μετλλιο Stampar, αντατη δικριση απ την Ενωση Σχολν Δημσιας Υγεας στην Ευρπη.

2011 Υπουργς Επικρατεας και κυβερνητικς εκπρσωπος.

 

Η συνντηση

Με τον Ηλα Μσιαλο γευματσαμε στο εστιατριο του Μουσεου Μπενκη, στη Βασιλσσης Σοφας. Το φαγητ, αν και νστιμο, παιξε ελχιστο ρλο στη συνντηση. Κρωσε στα πιτα. τσι ο κ. Μσιαλος δεν φαγε ζεστς τις πνες με ντομτα και βασιλικ κι εγ καθυστρησα πολ να τελεισω τα γεμιστ κολοκυθκια με ανθτυρο. Συνοδεσαμε το γεμα με κκα κλα και νερ. Για τον επλογο, δυο ρες μετ, ο κυβερνητικς εκπρσωπος πιε να φρντο. Σνολο: 30,70 ευρ. Τα δυο κινητ του, πνω στο τραπζι, χτυποσαν ασταμτητα. Παρακολουθοσε τις κλσεις, απντησε δο φορς, ταν το κρινε απολτως απαρατητο. Φεγοντας, δεν μπκε στο αυτοκνητο που τον φερε. Περπατσαμε με τα πδια μχρι τη Βουλ, με τη διακριτικ συνοδεα ενς οδηγο.